Legújabb válaszok Fogamzásgátlás kategóriában - Orvos válaszol
Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Orvos Válaszol Fogamzásgátlás kategória

Legújabb válaszok Fogamzásgátlás kategóriában

  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a PCOS fennállása esetén melyik fogamzásgátló tabletta használata a legideálisabb? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A PCOS-nél csak a fokozott szőrnövekedést és a cikluszavarokat rendezi bármely ösztrogéntartalmú kombinált fogamzásgátló tabletta. Hagyományosan mégis a ciproteron acetát tartalmúak a használatosak, de ezeket rendeletileg (tb-támogatás miatt) egy éven túl alkalmazni nem szabad. A PCO dominánsan öröklődő inzulinreceptor betegség, a 2-es diabétesz előszobája, melyet a fogamzásgátló tabletták fel is gyorsítanak. Ezért célszerűbb a PCO szakszerű rendezése, mellyel az elhízás, meddőség, szőrösödés és diabétesz elkerülhető. Lebeszélném tehát arról, hogy a PCO-t tartósan fogamzásgátlóval gyógyítsa. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Borsmenta tea kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Szerencsére semmi. A növényi alkaloidok közül a grapefruit fokozza, az orbáncfű lenullázza a tabletták hatékonyságát. Más gyógynövény kölcsönhatás nem ismeretes. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló abbahagyása kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Az már megtörtént. A kicsi méh nem ellenjavallja a tabletták szedését, mi több, segíti a méh fejlődését. Természetesen előről kell kezdeni a szedését - gyakorlatilag bármely nap, de az első 14 tabletta még nem védi, ez idő alatt másként is védekeznie mell. Nagyon fontos a későbbiekben a 21+7 napos szedés hibátlan betartása. S az orvosát sem ártana lecserélni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba (tel: 06209562513)
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Gond a fogamzásgátlóval? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Érdemesebb lenne komolyabb vérzésszabályozó tablettában gondolkodnia. Amennyiben segíthetek az Önnek legmegfelelőbb tabletta kiválasztásában, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Dienorette fogamzásgátló kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Ez irányban patikust tessék szíves megkérdezni, mert az egyes tabletták kiszerelése elég gyakran változik. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló szedése kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A tabletta szedését egy új levélből újra kell kezdeni. Az első 14 tablettától védőhatás még nem várható, ez idő alatt egyéb módon is védekeznie kell. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Májvédő készítmények és fogamzásgátló együttes alkalmazása kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A mai korszerű fogamzásgátló tablettáknak semmilyen májkárosító hatásuk nincs, tehát májvédő együttes alkalmazását sem igényli. Ad absurdum még az is bekövetkezhet, hogy a felgyorsult metabolizmus miatt a tabletta elveszíti fogamzásgátló hatékonyságát. Bármiféle "paragagyi" együttes szedéséről a leghatározottabban lebeszélném. Az említett hatás szempontjából az orbáncfű a legveszélyesebb. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló szedése kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Ez így kockázatos. Az Ön esetében egyszerre két tablettt kellett volna bevenni, a kimaradtat és a soron következőt, majd 7 napos szedési szünet nélkül a megszokott rendben folytatni a tabletták szedését. A vérzése persze kimaradt volna, serre csak a következő 7 napos szünet után várhatott volna. Csak ennek elmaradása esetén merülhetett volna fel a terhesség gyanúja. Általános szabály a 12 órán ttúli késlekedésnél: 1. Egyszerre két tablettát kell bevenni, a kimaradtat és a soron következőt. Az ezt követő 14 nap alatt alatt egyéb módon is védekeznie kell 2. Amennyiben a 14 nap "belelógna" a 7 napos szedési szünetbe, azt megtartani nem szabad. 3. A kihagyást követő 14 nap múltán terhességi tesztet érdemes csináltatni, ha közben szabályos havivérzés nem mutatkozna. A részleteket megtalálja a 15 könyveim egyikében: dr. Elek Csaba: Fogamzásgátlásról, a valós tények tükrében. Golden Book Kiadó. Megrendelhető az interneten, pl. www.antikvarium.hu. Ennek a könyvnek minden nő könyvespolcán meg kéne lennie. Ezt nem én mondtam, hanem Kovács László professzor úr, a könyv lektora, a Szegedi Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője, A WHO kutatási központ igazgatója, A Magyar Nőgyógyász Endokrinológiai Társaság egykori elnöke - s nem fog megharagudni érte, ha barátomnak is nevezem - a jelentős korkülönbség ellenére sem. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére a következmények kivizsgálására, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló szedése kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Abból, hogy korában kezdte el szedni a tablettát semmi baja nem származhat. Ha késett volna, már nem ez lenne a helyzet. Tisztelettel: dr. Elek Csaba + További 1 válasz erre a kérdésre
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az A 72 órás tabletta akkor is hat, ha csak az esemény utáni 3. napon (ma) veszem be, és tegnap volt peteérésem? kérdésre

    Kedves Kata! Mindenképpen vegyen be egy esemény utáni tablettát .Talán az Ellaone tabl.alkalmazása hatékonyabb lenne,mint az Escapelle,vagy Rigesoft.Üdvözlettel:dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló gyógyszer szedés kérdésre

    Kedves Hölgyem! Igen az első három hónapban előfordulhat.Amennyiben a vérzés fokozódik keresse meg orvosát!Igen védelmet nyújt ilyenkor is.Saját véleményem:,ha már a gyógyszerszedés kezdetén ilyen panaszok jelentkeznek már a három hónap előtt érdemes átértékelni a fogamzásgátló tabl.-át,esetleges cseréjét.Szép estét! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Kimaradt fogamzásgátló kérdésre

    Kedves Hölgyem! A teljes biztonság érdekében javaslom,hogy alkalmazzon esemény utáni tablettát+7 napon át kiegészítő védekezést.Kezét csókolom:Dr.Rajnai László + További 1 válasz erre a kérdésre
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló injekció kérdésre

    Kedves Hölgyem! A Depo Provera utáni hormonrendszer beállítása sokszor nehézséget jelent,ezért javaslom,hogy mindenképpen minél hamarább keresse meg orvosát,Végezzék el az ilyenkor szükséges vizsgálatokat és vérzésmentes időben az oncocytologiai vizsgálatot is.Gyógyulást és sikeres teherbeesést kívánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Okozhat terhességet az előváladék? kérdésre

    Kedves Niki! Sajnos ez nem volt valami bölcs cselekedet. Az előjáték alatt a férfi makkján megjelenő erekciócsepp a fogamzáshoz már elegendő spermium lehet a fogamzáshoz. Így csak remélni lehet, hogy nem lesz baj az esetből. Komolyabb fogamzásgátlást ajánlanék, pl. tabletta formájában. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Barnás folyás kérdésre

    Kedves Hölgyem!A fogamzásgátló tabletta elkezdésekor az első három hónapban tapasztalt pecsételgetés egyáltalán nem számít kórosnak, nem jelenti azt, hogy a tabletta nem nyújt megfelelő védelmet, se azt, hogy nem megfelelő az adott női szervezet számára. Ha viszont a negyedik hónapban is jelentkezik a vérzés, indokolt nőgyógyászhoz fordulni, ez esetben másik készítményre javasolt váltani. A hosszabb ideje szedett fogamzásgátló tabletták alatt jelentkező vérzés oka számos dolog lehet. Egyik leggyakoribb oka a kimaradt tabletta, sok esetben hasmenés, hányás, egyéb gyógyszer szedése (például egyes antibiotikumok) miatt nem tud a tabletta rendesen felszívódni, ezért gyengül a hatása, és ezért jelentkezik vérzés is. Előfordulhat, hogy a méhszájon lévő elváltozások, gyulladások, daganatok okoznak vérezgetést, ez csak nőgyógyászati vizsgálat segítségével igazolható, ezért elhúzódó vérzés esetén szükséges orvoshoz fordulni. Bizonyos esetekben nem derül ki a kiváltó ok, de a vérzés oka lehet még például az, hogy a fogamzásgátló hormontartalma alacsony az adott női szervezetnek, ilyen esetekben magasabb hormontartalmú készítményekre kell váltani. A teljes biztonság érdekében javasolt a kiegészítő védekezés alkalmazása.Üdvözlettel:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az Escapelle kérdésre

    Kedves Hölgyem ! Véleményem és érzésem szerint Ön nem terhes!(szeretném nyugtatni Önt).A sok -sok tényező különböző hatást válthat ki ,de nem terhes.Keresse orvosát!Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló szedése kérdésre

    Kedves Hölgyem! Ne aggódjon nincs miért.Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Kihagyott tabletta kérdésre

    Kedves Thia! 0 %.A leírás szerint cselekedjen! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Milligest hatása kérdésre

    Kedves Kriszti!A leírása szerinti alkalmazás esetén a gyógyszer már az első naptól védettséget ad.(sok kollega a teljes kiterjedt biztonságot ajánlja,hisz a menzesz idején történt együttlétek gyulladás okozója is lehet,ezért ajánlja a 7.napot követő kiegészítő védekezés nélküli együttléteket)Szép hétvégét kívánok!Kezét csókolom:Dr.Rajnai László + További 1 válasz erre a kérdésre
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Jangee kérdésre

    Kedves Hölgyem!A Jangee 3 mg/ 0,03 mg , hatóanyag: drospirenone/ethinylestradiol,az ethinylestradiol:0,03 mg.korábbi tablettája.A most megvásárolt tabl.:0,02 mg-ot ethinylestradiolt tartalmaz.Lényegében alkalmazása során 7 napig kiegészítő védekezés ajánlott..Mindamellett a ciklus második felében gyógyszerszedés mellett vérzés is jelentkezhet.Tiszta szívből kívánom,hogy Önnek ez a gyógyszer váltás ne okozzon semmilyen problémát! Szép hétvégét,jó pihenést kívánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László.(megjegyzés:,ha az előző gyógyszer bevált cseréjét nem javaslom)
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Védekezés kérdésre

    Kedves Hölgyem ! Önt részletesen ki kellene vizsgálni.1/egyáltalán a petefészekben PCOS elvátozás van a kritériumoknak megfelelően.2/Ha igen,akkor annak mi az eredete.pajzsmirigy-hasnyálmirigy működési zavara.Részletes hormonvizsgálatok(FSH/LH arány.3/a mellében van e cysta,vagy más elváltozás.(ezt az emlő uh egyértelműen leírja)tumor marker végzése:CA 15-3.4/Leírásából úgy érzem fogamzásgátló tabl.alkalmazását szeretnék.(ennek alkalmazhatósági akadálya van -e -ismert anamnesztikus és laborvizsgálatok elvégzése-Ezen eredmények birtokában lehet válaszolni kérdéseire.A fogamzásgátló tabl.alkalmazása nem okoz zavart a későbbi baba projektbe.Az IUD egyik veszélye a függelékgyulladás,ez okozhatja a petevezetők elzáródását és a teherbeesésnek akakadálya lehet.Javaslom a fenti vizsgálatok elvégzését és a megfelelő terápia alkalmazását.Minden téren jó eredményeket kívánok! Szép hétvégét és Én is nagyon boldog,egészségben gazdag új esztendőt kívánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Dienorette fogamzásgátló kérdésre

    Kedves Hölgyem!Természetesen igen .Üdvözlettel:dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Mitől fájhat a lábam? kérdésre

    Kedves Hölgyem!Sajnos Én sem tudom így megmondani,hogy a fájdalmának mi a pontos oka,de a mindennapos munkám során ilyen panaszok esetén mindig legelsőként azt javaslom ,hogy a fogamzásgátló tabl.szedését függessze fel.További kivizsgálásra van szükség ,hogy a diagnózist kiderítsük.Mégegyszer szeretném kihangsúlyozni hogy a fogamzásgátló gyógyszerszedés felfüggesztését javaslom! Gyógyulást kívánok tiszta szívből! Szép estét,jó éjszakát kívánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az A fogamzásgátló érzékeny a melegre? kérdésre

    Kedves Lara! Ez a meleg nem okoz semmi kórosat a gyógyszer hatékonyságában.Kellemes,szép hétvégét,jó pihenést kivánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Abba kellene hagynom a KarHleight fogamzásgátló szedését? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Ilyen fogamzásgátló, tudtommal Magyarországon nincs forgalomban. Mindazonáltal, ha megírja a pontos összetételét, pontosan tudni fogom, hogy melyik a hazánkban kapható megfelelője. Megértését és segítségét előre is köszönöm, tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az Abba kellene hagynom a KarHleight fogamzásgátló szedését? kérdésre

    Kedves Hölgyem!Én ilyenkor mindig nagyon óvatos vagyok,mert ezen tünetek megjelenése életveszélyes megbetegedés előjele is lehet,így a gyógyszerszedés felfüggesztését javaslom.Sajnos a thrombózis hajlamot 100%-os biztonsággal nagyon nehéz kizárni,Kérdéseire a válaszaim:1/igen lehet (semmiképpen ne várjon a láb dagadásra,mellkasi fájdalomra,mert az már nagyon késői tünet)2/A vérzés jelentkezése nem olyan veszélyes ,valószínű,hogy a gyógyszer felszívódásával lehet valami probléma.3/Sajnos igaza van a gyógyszerszedés felfüggesztése után megvonásos vérzés jelentkezik egy héten belül.4/ A fehér folyás hüvelygyulladásra utal(legfőképpen Candidiázisra )A hüvelygyulladás kezelése több lépcsőben történik. A kórokozó azonosítása egyszerű mikroszkópos vizsgálattal, festett kenet mikroszkópos vizsgálatával, és vagy tenyésztésével Ismétlődő hüvelygyulladás esetén fontos a partner kivizsgálása, nincs-e valamilyen ivarcsatorna-fertőzése. Sokszor a partner fel nem ismert idült prosztata-gyulladása folytonos újrafertőzés révén tartja fenn a folyamatot.A lehetőleg célzott terápiát (localis,per os) követően pH beállítás,utókezelés szükséges.Gyógyulást kívánok! Áldott karácsonyt! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza  Égető, csípő fájdalom aktus közben és után kérdésre

    Kedves Hölgyem! Önnek valószínű,hogy vulva és hüvelgyulladása van.A hüvely -vulva gyulladása a női szervezet leggyakoribb betegsége. Egy életen át minden nőnek több alkalommal kell számolnia a hüvely gyulladásával. A hüvely nem passzív szerv, érzékeny mikrobiológiai egyensúly gondoskodik az antimikróbás védelméről, mely nagyrészt a Döderlein-féle tejsavbacilusoknak köszönhető. Ezek a mikrobák a hüvelyhámban ösztrogének hatására képződő keményítőből (glikogénből) tejsavat állítanak elő, miközben hidrogén-peroxidot szabadítanak fel. A glikogén ösztrogének hatására képződik. A hüvely savas vegyhatása (pH 3,9-4,2), valamint az erős antimikróbás hatással bíró hidrogén-peroxid gondoskodik a kórokozók elleni védelemről. A hüvelygyulladás okozói lehetnek a sarjadzógombák, a Trichomonas vaginalis, egy egysejtű parazita), típusos baktériumok (Gardenerella vaginalis, Peptococcus, Peptostreptococcus, a Bacteroides genus tagjai - az "anaerobok", Neisseria gonorrhoeae, bélbaktériumok), atípusos baktériumok (Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealythicum), vírusok (humán papillómavírus, Herpes simplex, Herpes zooster). A fertőzések egy része ép Döderlein-flóra mellett is képes támadni, más kórokozók "opportunista" fertőző ágensek, azaz csak a védő tejsavbacilus-flóra pusztulásakor képesek támadni.A hüvelygyulladás diagnózisa A hüvelygyulladás megállapítása a terület szemrevételezésével a nőgyógyász szakorvosnak rutin-feladat. A kórokozó azonosítására végezhetnek: egyszerű mikroszkópos vizsgálatot, festett kenet mikroszkópos vizsgálatát, és tenyésztést. Ismétlődő hüvelygyulladás esetén fontos a partner kivizsgálása, nincs-e valamilyen ivarcsatorna-fertőzése. Sokszor a partner fel nem ismert idült prosztata-gyulladása folytonos újrafertőzés révén tartja fenn a folyamatot.A hüvelyi mikroflóra felborulásának számos oka ismert, például: antibiotikumok használata, fogamzásgátlók szedése, tüszőhormon hiánya (időskori hüvelygyulladás), védekezés nélküli szex, tisztálkodószerek túlzott mértékű használata, életmódból adódó stressz, a hüvelyi pH eltolódása lúgos irányban (vérezgetés, idő előtti burokrepedés), szövetroncsolódás (sérülések, vetélés, szülés, műtétek), szoros műszálas ruházat, szaunák, uszodák, közös strandok használata.A hüvelygyulladás (vaginitis, kolpitis) gombás, vagy bakteriális fertőzés során alakul ki, mely hatására a hüvelyben található baktériumok egyensúlya és a hüvely természetes ph értéke felborul. Jellemző tünetek lehetnek: Csípő, viszkető érzés. Rendellenes hüvelyfolyás: sűrű aludttejszerű, bűzös, ragacsos, vagy nagyon folyékony, tiszta fehér. Diszkomfort érzés a hüvely környékén. Fájdalom vizeletürítés és közösülés közben. Viszkető érzés a hüvely belsejében és körülötte. Mindenképpen javaslom,hogy keresse meg orvosát és gyógyuljon meg,melyet tiszta szívből kívűánok! Kelleme,boldog karácsonyt kívánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló szedése kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Természetesen. A fogamzásgátló hatékonyság ki fog maradni egy hónapra. Fontos, hogy a következő hónapot a rendes havivérzés első napján kezdje el szedni, így a védőhatás helyreáll. Egyébként a tablettákat bárki felírhatja, még a helyi orvosi ügyelet is. Nem gondolom, hogy ezt a hónapot ki kéne hagynia. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló abbahagyása utáni tünet? kérdésre

    Kedves Orsolya ! A gyógyszerszerszedés abbahagyása után 6 hónapig a korábbi gyógyszerszedés hatása fent állhat.Szép hétvégét kívánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Az esemény utáni tabletta meggátolja-e a terhességet? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Természetesen, erre találták fel. A közösülést követő 72 órán belül kell egy, vagy két tablettát bevenni, a típustól függően. Csak vényre kapható, de bármelyik általános orvosi ügyeleten is felírják. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Ugrás: