Legújabb válaszok Fogamzásgátlás kategóriában - Orvos válaszol
Hírlevelek
Regisztráció
Allergiateszt

Orvos Válaszol Fogamzásgátlás kategória

Legújabb válaszok Fogamzásgátlás kategóriában

  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az Altforalle fogamzásgátló kérdésre

    Kedves Nóra! Igen Ön helyesen tudja a készítmény 21 db aktív és 7 db placebót tartalmaz. Minden aktív tabletta összetétele ugyanaz.Tehát szerencsére nem okozott bajt a tabletta tévesztéssel.Javasolt a sorrend betartása.Teendője jelenleg nincs.Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Hogyan szedjem a fogamzásgátlót? kérdésre

    Kedves Hölgyem! Az Ön által alkalmazott antibiotikum alkalmazásakor óvatosság javasolt - hormonális fogamzásgátló tabletta hatékonyságával. Az Ospamox 500 mg filmtabletta alkalmazása átmenetileg mérsékelheti a fogamzásgátló tabletta hatását.A Deciora tabl.-át alkalmazza tovább a leírtak szerint Viszont a gyógyszerszedés abbahagyása után egy hétig kiegészítő védekezést alkalmazzanak a teljes biztonság éedekében.Üdvözlettel:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Haspuffadás - Mitől lehet? kérdésre

    Kedves Hölgyem!Valószínű,hogy a tüneteit nem a gyógyszer okozza.Javaslom,hogy keresse meg orvosát! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Marvelon abbahagyása hogyan szakszerű? kérdésre

    Kedves Hölgyem! A gyógyszer abbahagyása után 3-7 napon belűl megvonásos vérzése jelentkezik.Az első vérzésnaphoz számítva egy hónapon belül számíthat ismételt vérzésre.A későbbiekben pedig ciklus kimaradása is lehet.(a fogamzásgátló tabl.alkalmazásának utóhatásaként) Jó lett volna a hajlamot korábban tudni,de szerencsére nem történt baj.
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az Astrix és Marvelon hatása kérdésre

    Kedves Anita !Semmiképpen ne szedjen fogamzásgátló tablettát,igaz,hogy fiatal,de a gyógyszerszedés ebben az életkorban nem ajánlott.Anyukája thrombózisa miatt Önnek is hajlama lehet vérrögképződéséra.Részletes kivizsgálásra van szüksége,habár ezek a vizsgálatok nem minden esetben tudják kizárni 100%-osan a thrombózis hajlamot.(A leghatékonyabb vizsgálat a molekuláris,pathológiai intézetben a részletes haemostázis elvégzése)A kérdéséra a válaszom:nem javaslom a gyógyszerszedést!
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az Allegra antihisztamin és Marvelon fogamzásgátló. kérdésre

    Kedves Hölgyem! A két gyógyszer egyszerre alkalmazható.Az egyik gyógyszert reggel,a másikat este vegye be.Gyógyulást kívánok! Üdvözlettel:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Hormonrendszer helyreállítása kérdésre

    Kedves Hölgyem!A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, ezáltal gátolja meg a terhesség kialakulását.Mivel a fogamzásgátló tabletták csökkentik a férfi hormon mennyiségét, illetve annak arányát a szervezetben, így - típusuktól függően eltérő mértékben - jótékony hatással bírnak a zsíros, pattanásos bőrre és hajra; valamint a fokozott szőrnövekedésre.Az aknék a test faggyúmirigyeiben gazdag területein jelennek meg.A férfi tipusú hormonok ellensúlyozására női tipusú hormonok ösztrogén ,vagy anti androgén tartalmú gyogyszerek alkalmazása segíthet.(nyilván akkor,ha fogamzásgátló tabl.szedésének nincs contraindikációja)+ a bőrgyógyász által javasolt helyi kezelés.Gyógyulást kívánok! Szép hétvégét!Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Mellfájdalom kérdésre

    Kedves Hölgyem!A fogamzásgátlók szedése során igen sok mellékhatás jelentkezhet: hányinger, hányás, fejfájás, mellfeszülés, testsúlyemelkedés, libidóváltozás, lehangoltság, a már említett közti vérzés, kontaktlencse-viselési zavarok, trigliceridszint-, vércukorszint-emelkedés, vérnyomás-emelkedés, tromboembólia, a már említett májdaganat, epehólyag- és májműködési zavar, sárgaság, bőrviszketés, fáradtság, hasmenés.Javaslom ,hogy keresse meg orvosát és gyógyszertipus váltással kellemetlen tüneteit meg lehet szüntetni.Kellemes,szép hétvégét kívánok!Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló mellékhatàsa? kérdésre

    Kedves Hölgyem!.Véleményem szerint ez nem a gyógyszer mellékhatása.Mindenképpen keresse meg orvosát!
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az A fogamzásgátló bevétel után 1 órával hányás kérdésre

    Kedves Hölgyem! Sajnos ez a gyógyszer nem szívódott fel.Tehát ezt a szemet minél korábban ,de 12 órán belül pótolni kellett.Ha ez sikerült nincs vész teherbeesésre,nincs szükség kiegészítő védekezésre.Ha viszont ez nem így történt a gyógyszer alkalmazás elmaradásától egy hétig kiegészítő védekezésre van szüksége.Gyógyulást kívánok! Üdvözlettel:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló szedése alatt antibiotikum kérdésre

    Kedves Hölgyem! A fogamzásgátló tabl.gyógyszerszünetben is védelmet nyújt,nincs szükség kiegészítő védekezésre.Az Ön által alkalmazott antibiotikum nem csökkenti a fogamzásgátló tabl.hatékonyságát.Válaszom a kérdésére:Ön nem terhes,ne aggódjon ,nincs miért.Kellemes napot! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Van olyan fogamzásgátló, amelyet szedhetek? kérdésre

    Kedves Ifjú Olvasónk! A NuvaRing használatának nem sok értelme van, az is hormonális a vérbefelszívódó fogamzásgátló. Mivel gátolja a libidóért felelős férfihormonok termelődését, természetesen a libidót is csökkentheti. Annyi különböző összetételú tabletta van, Ön is megfogja találni az Önnek legmegfelelőbbet. Csak egy kicsit türelmetesen kísérletezni kell. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Menzesz kimaradás kérdésre

    Kedves Reni!Válaszát,kedves levelét Én is köszönöm.A menzesz zavar oka lehet a Tabl.Yadin alkalmazásának felfüggesztése is.Amennyiben a terhességi teszt negatív Ön nem terhes.Gyógyulást kívánok!Hatékony lenne E-vitamin szedésének alkalmazása.Gyógyulást kívánok!Amennyiben vérzése továbbra is rendszertelen keresse meg orvosát! Üdvözlettel:Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Szedhetek-e fogamzásgátlót? kérdésre

    Kedves Ifjú Olvasónk! A fogamzásgátló tabletta szedésének feltétele Önnél a genetikailag fokozott trombózishajlam kizárása. Erre akkor is sort kell keríteni, ha nem akar tablettával védekezni. A leggyakoribb trombózishajlam a Leiden-mutáció, ami a 5. véralvadási faktornak a pontmutációja, ami nem azonos a protrombinnal. Orvosi kérdésekben tehát sose kérdezzen nőgyógyászt! Amennyiben Önnél a Leiden-mutáció, vagy bármilyen egyéb trombofilia állna fenn, élete végéig véralvadásgátlót kell szedni. Akkor meg nyugodtan szedhet fogamzásgátlót. Javaslom, a vérvizsgálathoz kérjen beutalót a családorvosától. A kockázat becslése és kivédése ui. hematológus szakorvos kizárólagos feladata. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Mitől fájhat a hasam? kérdésre

    Kedves Hölgyem!Panaszait többféle ok is kiválthatja.Ilyenkor nem lehet még következtetni sem arra,hogy terhesség kialakulhatott e vagy sem.Sajnos elég terhességre veszélyes periódusban volt az együttlétük.Szerencsére az Escapelle tabl.-át alkalmazták.Bízzunk a gyógyszer hatékonyságában.Az együttlétet követő 3 hét múlva végezzenek el egy terhességi tesztet.Ha az negatív Ön akkor lehet nyugodt.(panaszait okozhatja az is,hogy Önnek esetleg egy kevés megvonásos vérzése van készülődőben.)Gyógyulást és sikeres tabletta hatást kívánok! Üdvözlettel:Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Idő előtti menstruáció kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Fogamzásgátló mellett is előfordulhat, hogy a vérzés a számítottnál hamarabb jelentkezik. Ennek számos oka lehet, de leggyakoribb a szövetek stressz által okozott hormonálisa érzéketlenné válása. Nem kell neki jelentőséget tulajdonítani, az EREDETI 7 napos szünet után helyezze fel a gyűrűt, mint egyébként is tenné. A fogamzásgátló hatás töretlen, se remélhetően az említett kellemetlenség sem ismétlődik. Ha ez mégis bekövetkezne, érdemes lenne újra gondolni a módszerét. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Novynette és a szolárium kérdésre

    Kedves Hölgyem!Természetesen igen,de egyébként akár hányszor mehet szoláriumba.Kellemes,szép napot kívánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László + További 1 válasz erre a kérdésre
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Korai menstruáció fogamzásgátlás alatt kérdésre

    Kedves Erzsébet! A megvonásos vérzés jelentkezésének a gyógyszerszedési hiba az oka.Azt javaslom,hogy ezt az egy tablettát már ne vegye be.Hét nap szünet után kezdje el a fogamzásgátló tabl.szedését(csak ne felejtse el alkalmazni)Kiegészítő védekezést javaslok minimálisan 14 napig.Gyógyulást kívánok!Üdvözlettel:Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló tabletta szedése kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Általános szabály szerint 12 órán belül a gyógyszerek bevételének rendjét szabadon lehet választani. 12 órán túli késlekedés esetén lehet számolni a fogamzásgátló hatékonyság csökkenésével, de a bevétel előrehozása esetén ilyen hatással nem kelll számolni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Megszakított közösülés - Mennyi esélye van így a teherbeesésnek? kérdésre

    Kedves Lilla!A vasárnap éjjeli második együttlétük sajnos veszélyt jelenthet a teherbeesésének.(a mosakodás elmaradása,a visszamaradt spermiumok hüvelybe kerülése)A teljes biztonság érdekében az esemény utáni tabl.alkalmazását javaslom.A fogamzásgátló gyógyszer abbahagyása után, főleg, ha valaki több évig szedte a fogamzágátlót előfordulhat vérzészavar. Ez általában úgy szokott történni, hogy a gyógyszer abbahagyása után akár több hónapig nem jelentkezik vérzés. Vagy egy normális vérzés után ritkább menzeszek jelentkeznek és sokkal enyhébb vérzések. Ez azért van, mert a fogamzásgátló szedése alatt gátlódnak az agyban a nemi hormonok szabályozásáért felelős hormonok, és amikor az ember abbahagyja a szedést, akkor bizonyos esetekben ez a gátlás nehezebben oldódik, és így a vérzés vagy nem következik be, vagy pedig ritkábbá válik.Ez időben fontos kizárni,hogy az amenorrhoeat nem e graviditas okozza.Javaslom keresse meg orvosát!Kérdésére a válaszom:Javaslom az esemény utáni tabl.alkalmazását,mert az együttlétük során a teherbeesési esély fenn áll.Üdvözlettel:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló szedése + pattanások kérdésre

    Kedves Brigitta ! Gyógyszer váltást javaslok.Gyógyulást,szép estét,jó éjszakát kívánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló kérdésre

    Kedves Hölgyem!Egyes antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.Ha egy hölgy a fogamzásgátló mellett antibiotikumot is szed, a normál bélbaktériumok száma csökkenhet, különösen hosszú idejű antibiotikum-kezelés esetén, így a jelenlévő baktériumok csak kevesebb ösztrogént tudnak átalakítani, és kevesebb tud visszaszívódni a szervezetbe. A kisebb mennyiségű ösztrogén pedig nem mindig elegendő a megfelelő fogamzásgátló hatás eléréséhez.Az antibiotikumok közül a rifampicin a legtöbbet használt penicillinek - beleértve a kombinált készítményeket is -, továbbá a doxiciklin az, amely könnyen felfüggesztheti a fogamzásgátlók hatékonyságát. A megoldás az lehet, ha az antibiotikum szedés ideje alatt és azután még egy hétig valamilyen más fogamzásgátló eszközt szükséges alkalmazni, de ez alatt az idő alatt is folytatni kell a fogamzásgátló tabletta szedését. Ha közben elfogyna a 21 napra való tabletta, akkor nem kell 7 napos szünetet tartani a ciklusok között, mint általában, hanem rögtön utána el kell kezdeni egy újabb 21 tablettás ciklust. Léteznek ugyanakkor olyan antibiotikumok is, amelyek nem lépnek kölcsönhatásba a fogamzásgátló készítményekkel, így a fogamzásgátlót szedőknek a penicillinek helyett a korszerű makrolid hatóanyagtartalmú gyógyszerek, vagy kefalosporinok ill. kinolonok javasolhatók.Gyors gyógyulást, és minél korábbi fogászati kezelés befejezését kívánom!Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Lindynette 20- Velgyn kérdésre

    Kedves Hölgyem! A leírása alapján terhes nem lehet.Az,hogy vérzés nem jelentkezett ez nem normális.Javaslom,hogy a gyógyszerszedést folytassa.A teljes biztonság érdekében 10 nap múlva végezzen egy terhességi tesztet.Amennyiben a következő hónapban sem jelentkezik vérzés,úgy a következő levél gyógyszerszedését ne kezdje el.Keresse meg orvosát!
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Vérzés fogamzásgátló mellett kérdésre

    Kedves Hölgyem!Ha valaki hormontartalmú fogamzásgátlási módszert (tabletta vagy hüvelygyűrű) alkalmaz, a használat ideje alatt a ciklus (azaz a méhnyálkahártya felépülése majd lelökődése) feletti irányítást a kívülről a szervezetbe vitt hormonok veszik át. Hormonális szempontból teljesen új időszámítás kezdődik, minden a tablettában vagy gyűrűben lévő két hormon (ösztrogén és gesztagén) fennhatósága alá kerül. Nem véletlen, hogy rendszertelen menstruációjú nőknél a hormonális fogamzásgátlás jótékony hatású, hiszen menzeszüket már nem az akadozó petefészek szabályozza, így az rendszeressé, szinte órára pontosan kiszámíthatóvá válik.Amikor valaki először kezd hormontartalmú fogamzásgátlót használni életében, a szervezetnek hozzá kell szoknia a megváltozott hormonháztartáshoz. Ez az első, alkalmazkodási időszak kb. 3 hónapig tart. A nők nagy részében ennek semmilyen tünete nincs, a menstruációs ciklus zökkenőmentesen átáll a tabletta diktálta ritmusra.Sajnos az Ön esetében ez nem így történt Érdemes türelmesnek lenni magunkhoz, a kezdeti kellemetlenségek jó eséllyel maguktól elmúlnak.Én még nem javasolnám a gyógyszer váltást.Bizom a gyógyulásában.Sok boldogságot jó egészséget kívánok Önöknek! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az Időzített fogamzásgátlás kérdésre

    Kedves Andrea!Évente egy alkalommal a menstruáció idejének megváltoztatása megengedett.A (megvonásos vérzés) késleltetése lehetséges NuvaRing-el is,ha a akkori gyűrű eltávolítása után azonnal új gyűrűt helyez fel, a kettő közötti gyűrűmentes időszak kihagyásával. Az új gyűrűt maximum 3 hétig hagyhatja a helyén.Sajnos előfordulhat hogy az új gyűrű használata során pecsételő vérzést (vércseppeket vagy vérpöttyöket), illetve áttöréses vérzést észlelhet.Én ezen módszer alkalmazását javaslom. A NuvaRing-et a menzesz első napján ajánlott felhelyezni ekkor nincs szükség kiegészítő védekezésre,de felhelyezheti a a menstruációja 2. és 5. napja között is, azonban ha a NuvaRing használatának első 7 napja során nemi életet él, akkor feltétlenül használjon kiegészítő fogamzásgátló módszert.Nuvaring-el egy kicsit körülményesebb a menzesz időpntjának befolyásolása,mint peroralisan.A sokféle modszer közül Én a fent leírtat ajánlom.Jó egészséget kívánok! Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló bevétele után hasmenés kérdésre

    Kedves Hölgyem!A tabletta bevételét követő 3-4 órán belüli hasmenés esetén nem garantált a tabletta felszívódása. A fogamzásgátló hatóanyagai, a tüsző- és a sárgatesthormon lebontásáért a máj, egészen pontosan -az itt termelődő fehérjetermészetű anyagok, enzimek felelősek - ahhoz azonban, hogy a hatóanyagok felszívódjanak, időre van szükség.Ha a fogamzásgátló tabletta bevételétől számított három-négy órán belül hányás vagy hasmenés következik be, akkor sajnos a fogamzásgátló tabl.hatóanyagainak lehet,hogy nem volt elég ideje felszívódni, így a védelem sem 100%-os.Mindenképpen kiegészítő védekezést kellett volna alkalmazni a másnap történt együttlét során.(esetleg,ha ez nem sikerült esemény utáni tablettát alkalmazni 72 órán belül).Sajnos nekem is a válaszom az,hogy van izgulni valója és kb két hét múlva érdemes terhességi tesztet végeznie.Bízzunk abban,hogy az Ön esetében a terhesség mégsem alakult ki.A fenti tanácsomat fogadja meg,hogy máskor ne kelljen izgulnia.Üdvözlettel:Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Amennyiben az első tablettát a vérzés első napján veszi be, a védőhatás azonnal jelentkezik, függetlenül attól, hogy van-e még vérzése vagy sincs. Minden egyéb esetben az első 14 nap még nem fog elegendő védettséget nyújtani - a 7 nap utáni biztonság súlyos tévedés a gyártó részéről. A buborékcsomagoláson feltüntetett naptár nyomon követése csupán azért ajánlott, mert így sose téveszti el, hogy aznap beszedte-e már a tablettáját. A már létrejött fogamzásgátló hatékonyság természetesen kiterjed a 7 napos szedési szünetre is. Sajnos a fogalmazás valóban elég "zűrös" érdemes lenne ezt jeleznie a Richter Gedeon Rt. Marketing Osztálya felé (Budapest X. Gyömrői út 44. Nyugodtan hivatkozhat rám, mint a Richter egykoti Nőgyógyászati Marketing Osztály vezetőjére. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Ha nem élvezett belém akkor is lehetek terhes? kérdésre

    Kedves Hölgyem!Ovuláció idején nagyon nagy a kockázat a terhesség kialakulására.Az együttléti időszak nem számít,de nagyon fontos tény,hogy az ondó szerencsére nem került a hüvelybe.Ilyen esetben csoda lenne,ha terhes lenne.A teljes biztonság érdekében az esemény utáni tabl.nagyobb biztonságot ad.Javaslom!(elsősorban a 14.napont,ovuláció időpontja miatt)Ne legyen ideges véleményem szerint Ön nem lett terhes.Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Kihagytam egy fogamzásgátlót kérdésre

    Tisztelt Hölgyem!Ne kezdje el a gyógyszerszedést!Az együttlétüktől számítva 15 nap múlva végezzen el egy terhességi tesztet.(remélem,hogy nem terhes,de sajnos lehet)Amennyiben vérzése jelentkezik az első napon kezdje el a Dienille tabl.szedését.Kellemes ,szép napot kívánok!Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Tabletta szedése mellett a 7 napos szünet-beli szexuális élet kérdésre

    Kedves Dóra! Nyugodtan lehetnek együtt kiegészítő védekezés nélkül.Kellemes,szép hétvégét kívánok!Kezét csókolom:Dr.Rajnai László
Ugrás: