Legújabb válaszok Fogamzásgátlás kategóriában - Orvos válaszol
Hírlevelek
Regisztráció
Betlex app

Fókuszban

Orvos Válaszol Fogamzásgátlás kategória

Legújabb válaszok Fogamzásgátlás kategóriában

  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás, menzesz kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Lehetséges, de nem ajánlom. Ehhez ui. fogamzásgátlót kell szedni, majd idő előtt abbahagyni, ami cikluszavart, sőt, nem kívánt terhességet okozhat. élszerűbb fogamzásgátlót szedni (kombinált, egyfázisú készítményt), s azt addig szedni, amíg a vérzés nem kívánatos. Ez tökéletes védelmet nyújt terhesség ellen és kellemetlen vérzéses panaszok ellen is. Tisztelettel: dr. Elek Csaba. UI: A Nuvaringnak egyetlen hátránya, hogy semmi előnye, mert drága, vérzésszabályozásra nem alkalmas, hatékonysága nem jobb a hormonmentes eszközökétől. Ráadásul kétévente cserélni kell, ami még drágábbá teszi a használatot és még nagyobb a főleg fertőzéses szövődmény kokázata
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Azt nem, de méhen kívüli terhességet, vérzészavarokat, petefészekcisztát, annak megcsavarodásával akut hasi katasztrófát azt igen. Tisztelettel: dr. Elek Csaba. UI: Ha nincs ellenjavallata (a 45 év nem az), nyugodtan szedhet kombinált fogamzásgátló tablettát.
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Minde bizonnyal. A következőkben tervezett terhesség előtt 3 hónappal kell abbahagyni, ezt azt időt pedig a ciklus beállítására kell fordítani. A fogamzásgátló vigyázni fog a termékenységére, mert véd a meddőség 3 leggyakoribb okával, a myomával, az endometriózisal és a kismedencei gyulladással szemben. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Hormonális spirál kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Szülés után ma már semmilyen spirál felhelyezése nem javasolt a gyermekágyi fertőzések és a spirál kilökődésének fokozott kockázata miatt. Célszerű megvárni szülés után az első rendes havivérzést, s a hathetes kontrollvizsgálat eredményét, akkor, a vérzés utolsó napjaiban fel lehet helyezni bármilyen méhen belüli eszközt. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a 7 napos szünet kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Valamennyi kombinált fogamzásgátlóra igaz, hogy a védőhatás a 7 napos szedési szünetben is maximális - amennyiben a szünetet nem előzte meg szedési hiba. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló gyógyszermentes szakasza alatt történő együttlét kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Kombinált fogamzásgátló tabletták a 7 napos szedési szünetben is teljes védelmet nyújtanak, a terhességtől tehát nem kell tartani. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A máj hemangiómája mellet a fogamzásgátló szedése ellenjavallat. A Crohn-betegség a felszívódás elégtelensége miatt teheti alkalmatlanná a tablettákat. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Menzesz kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A vérzés kitolására a háromfázisú tablettáknak csak a harmadik fázisa alkalmas. Azokat a tablettákat kell egy másik levélből tovább szedni, amíg a vérzés nem kívánatos. Sajnos ilyenkor a többi tabletta veszendőbe megy. Ez nagy hátránya a fázikus tablettáknak. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Diamilla kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A 7 napos szedési szünetet mindenképp be fogja tartani, mert a Diamilla utolsó 7 tablettájában hatóanyag nincs. Így a szedés alatt a megvonásos vérzés a 21. tabletta után jelentkezik és rendben lezajlik. A 7 placébó tablettára azért lehet szükség, hogy ne kelljen számolgatni, a szedés napi 1 tabletta és kész. Ezt nem lehet eltéveszteni, s ha mégis előfordulna, annak nincs különösebb jelentősége. Így nem kell számolgatni, az adagolás automatikus. A Diamilla összetételében egyébként a többi desogestrel monofázisos tablettának (Minulet, Femoden, Harmonet, Meliane, Lindynette, Gestomix, Sensonette, stb.) felel meg, tehát a ma ismert legkorszerűbb összetétel. Nincs mitől félnie. A vérzése rendben fog járni, a biztonsága évente 5 százezrelék/év (ennél jobb hatékonyság ma még nincs) hibarátával jellemezhető. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Érdemes. A Marvelon (30 ug etinil ösztradiol, 150 ug desogestrel) hazánkban a legelavultabb fogamzásgátló. Első regisztráció 1968 (Singapur) , de hazájában, Hollandiában csak 1973-ban engedélyezték. A sárgatesthormonja, a desogestrel előhormon, mely a májban aktiválódik kb. 70% eredményességgel. Így a biológiai hasznosulása a legrosszabb. Megjegyzendő, hogy a magyar Regulon mindenben identikus készítmény, és hasonló a Novynette és a Mercilon is. Meggyőződésem, hogy érdemes váltani 100% biológiai hasznosulású gyógyszerre. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fitotree kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Mint minden orbáncfűkivonat, a Fitotree is gátolja a fogamzásgátlók lebomlását, ezzel fokozza azok vérszintjét. Ez nem veszélyes kölcsönhatás, de esetenként vérzészavarokat okozhat. Ilyen esetben a készítmény használatát újra kell gondolni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Norcolut tbl szedése kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A vérzés kitolása Norcoluttal nem lehetséges. Ahhoz egyfázisú fogamzásgátló tabletta kell. Bármelyik jó. Azt, lehetőleg a vérzés első napjától addig kell szedni, amíg a vérzés nem kívánatos, akár évekig is lehet. A Norcolut csak egy szintetikus progesztin, a peteérést blokkolni nem képes. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Milligest folytatása májgyulladás után kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A lezajlott májgyulladás nem képezi fogamzásgátló ellenjavallatát. Ez szinte mindig igaz a hepatitisz A-ra, ritkábban a B-re, vagy a C-re, mert ezek tartós májfunkció károsodást okozhatnak. A kérdés eldöntése belgyógyász és nem nőgyógyász felelőssége. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló és Prednisolon kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Biztosan nem. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Hormontartalmú spirál kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Az erős vérzés oka egyfajta peteérési zavar, ami miatt egyoldalú ösztrogénterhelés és progeszteronhiány alakul ki. Emiatt a vérzés gyakorta kimarad, s ha megjön, az erős, fájdalmas, alvadékos lesz. Ezt az állapotot a peteérés rendezésével gyógyítjuk, ha pl. az életkor miatt ez már nem lehetséges, akkor a hormonális egyensúly beállításával. Erre a hormontartalmú spirál teljesen alkalmatlan, semmi keresnivalója nincs a cikluszavarok rendezésében. Kifejlesztését közönséges marketingfogásnak tartom - pl. ezért is arcátlanul drága. Haszna viszont semmi. Önnél egy hormontartalmú spirál + a ciklus rendezése hozhat megnyugtató eredményt és egészségvédelmet. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Pesszárium kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Legközelebb Bécsben. Egyébként én sem ajánlom, sem a hatékonysága, sem a (fertőzéses) biztonsága nem üti meg a ma kívánatos mércét. Tisztelettel: dr. Elek Csaba + További 1 válasz erre a kérdésre
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló tabletta váltása kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Mivel a váltás szabálytalan volt, az első 14 új tablettától még védelmet nem remélhet, ez idő alatt egyéb, nem hormonális fogamzásgátlás is javasolt. Általános szabály, hogy váltásnál nem tartunk 7 napos szedési szünetet. A vérzés ilyenkor kimaradhat, de a fogamzásgátló hatékonyság folyamatos marad. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Mikor kezdjem el szedni a fogamzásgátlót? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Kezdje hétfőn! Ha nem ez a ciklus első napja, az első 14 tabletta védőhatása még bizonytalan, ez idő alatt egyéb módon is védekezni kell. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzasgátló abbahagyása után barnázás kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Amennyiben nincs (1) érfalsérüléssel, (2) fokozott alvadékonysággal, (3) keringés lassulással járó betegsége, Önnél a thromboembolia kockázata nem fokozott, a fogamzásgátlóját akár 50 éves koráig szedhetné. Különösen Xarelto kezelés mellett, ami a TE kockázatát eleve lenullázza. Ezzel számos betegséget el tudna kerülni a petefészekráktól a méhtestrákon át az Alzheimer kórig. Hogy ezt a nem létező kockázatot honnan vette, nem tudom. A PCO dominánsan öröklődő iinzulinreceptor betegség, melynek első tünetei a pubertáskor jelentkeznek: 1. Elhízás 2. Férfias szőrnövekedés 3. Ritka és gyér méhvérzések (évi 1-2 alkalom 1-2 napig. A "barnázás" kizáró körülmény) 4. Mindkét petefészek lúdtojásnyi megnagyobbodása, a a kérgek megvastagodása, s a petefészkek kérgi részében, mindkét oldalon, szimmetrikusan 8-10 db. egyenként 8-10 mm átmérőjű ciszta megjelenése Önnél a PCO kizárt, márcsak a vérzési kórelőzmény alapján is. Panaszainak oka a tüszőrepedés elmaradása és a méhnyálkahártya következményes burjánzása (folliculus persistens, ICD kód N8300). Ezt a peteérés gyógyszeres rendezésével is lehet gyógyítani, akkor viszont a fogamzásgátlás okozhatna problémákat. Egy 35 éves női szervezet a biológiai csúcson van. Amennyiben személyesen lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza   Mit tegyek, ha fogamzásgátló szedés alatt vérzésem jelentkezett? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Igen, a köztivérzés bizonyos. Ennek két formája van: (1) áttöréses vérzés, (2) pecsételő nyomvérzés. A kettőt szükséges elkülöníteni, mert az (1) oka vagy a stressz, vagy a szükségesnél több ösztrogén alkalmazása, a (2)-nek pedig az ösztrogénhiány és/vagy a túlzott progesztin adagolás. Az elkülönítés hasi UH vizsgálattal is történhet, de sokszor a kórelőzmény alapos felvétele is elegendő. Bármi legyen is az ok, meglehet, csak átmeneti, jelentéktelen ok állhat. Ekkor nem is biztos, hogy más gyógyszerre kell átállni. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Esemény utáni kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Elsőként természetesen mindig a terhességet kell kizárni, s erre legalkalmasabbak a patikákban kapható terhességi vizelettesztek. Ennek tudatában kellene döntenünk a következő lépésről. Ezt tehát mindenek előtt meg kéne csinálni. Ha negatív, az ok minden bizonnyal a tüszőrepedés elmaradása, melynek legjellemzőbb oka a stressz. Várom ismételt jelentkezését. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A hányással a fogamzásgátló hatékonyság természetesen gyengült, aminek nem kívánt terhesség is lehet a következménye. Hasonló esetben a kimaradt tablettát haladéktalanul pótolni kell és a soron következő tablettát is be kell venni egyúttal. Amennyiben a késlekedés nem haladja meg a 12 órát, a fogamzásgátló hatékonyság folyamatos, aggódni nem kell. Minden egyéb esetben a soron következő 14 tabletta még nem nyújt védelmet, ez idő alatt más módon is védekeznie kell. Vérzéskimaradás esetén elsőként terhességre kell gondolni, s terhességi vizelettesztet kell végezni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló tabletta után terhessèg kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Önnek van igaza. Nem a gyógyszer kiürüléséről van szó, hiszen az 48-72 óra alatt bekövetkezik. A fogamzóképesség helyreállásához azonban 3 hónap kell (refertilizációs idő). Ha ezen belül esne teherbe, elfogadhatatlanul nagy lenne a korai vetélés kockázata. Ezt az időt érdemes felhasználni a peteérés monitorozására, melynek ma is legjobb módszere az ébredési hőmérséklet mérése. Az sem felesleges, ha közben a férjét is megvizsgáljuk, nehogy akkor érjen meglepetés bennünket, amikor már "élesben" menet a projekt. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba. UI: Üdvözletem az orvosának. Olvasni pl. "nem kéne már?" (Csinibaba c. filmből)
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló tabletta probléma kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! hazánkban rossz fogamzásgátló nem kapható. De mindenki számára jó sem. Az, hogy Önnek melyik a legjobb az függ az egyéni érzékenységétől, menstruációs és belszervi anamnézisétől, alkatbiológiai sajátosságaitól. Ehhez sajnos kevés orvos ért. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlási módszer választása kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Az Ön életkorában, figyelembe véve a fogamzásgátló tabletták egészség és fogamzóképesség védő hatásait csakis a kombinált fogamzásgátló tablettát tudom javasolni. Minden másnak vagy (1) bizonytalan a hatása - pl óvszer, hüvelyi krémek, ladacsok, stb.), vagy (2) végleges meddőséget eredményezhetnek (pl. méhen belüli idegentestek, vagy (3) álcázottan hormonális készítmények (pl. hüvelyi gyűrűk. Évente 6 millió nő nem hal meg, mert hormonális fogamzásgátlót szed. Ha ez meg akarja érteni, javaslom életem második könyévt: A fogamzásgátlásról: tárgyilagosan a valós tények tükrében - kapható pl. www.antikvarium.hu). A többi kuruzslás. Amennyiben személyesen is lehetek segítségükre, kérem, hívjanak fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Maradjunk abban, hogy a soron következő 14 napig kell még más módon is védekezni. Ez általános szabály, amit a holland gyártó sem kérdőjelezhet meg, s ha mégis megteszi, hát nagyon súlyos vétséget követ el. A teherbeesés kockázatát ne kérdezze. Elvégre ez fogamzásgátló nélkül is csak madárjóslás. Másfelől, ha Ön az X% kockázatba beleesik, az Önnek 100%. Ilyen kockázatbecslést Gyurcsok József elvégezhet, felelős orvos viszont nem. Tisztelettel: dr. Elek Csaba. UI: Még azt sem tudni, hogy a férje egyátalán fogamzóképes-e. Mert ha nem, akkor nyugodtan biztatnám. Még azt sem tudom, hogy fogamzásgátló nélkül van-e normális ciklusa...
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Pecsételés tabletta mellett kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Nem akarok gyógyszertani kérdések részletezésébe bocsátkozni, de tény, hogy a dezogesztrel tartalmú fogamzásgátlók vérzésszabályozó hatása a leggyengébb. Ezek közé tartozik Magyarország legöregebb fogamzásgátlója (1976, Organon, Hollandia) a Marvelon is (ezzel azonos a Regulon, Richter Gedeon). Át kéne térni valami komolyabb ciklusszabályozó tablettára. Ennek kiválasztása speciális szakértelmet igényel. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Spirál kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Baj. De nem a GoldlLilly okozta. Az ui. nem szabályozza a vérzést, s Önnek a spirál mellett van egy a stressz eredetű cikluszavara. A peteérését kellene beállítani (Clostilbegyt a ciklus 2-6 napja között 2x1, majd a ciklus 17-26. napja között 2x1 Norcolut. Nagy baj nincs, de ha sokáig így marad, számolnia kell egy csomó következménnyel, pl. erős, alvadékos, fájdalmas vérzés, endometriózis, myoma, cisztás emlőbetegség (masztopátia), emlőrák, méhtestrák, autóimmun betegségek, stb, stb. A spirál tehát maradhat, de csak az ösztrogén/progeszteron egyensúly beállítása mellett. A terhességtől nem kell félnie, arra vigyáz a GoldLilly. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Antibiotikum után kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Az Ospamox, főként ekkkora dózisban letiltja a fogamzásgátló hatékonyságát a szedés ideje alatt és további 14 napig. Ez idő alatt egyéb módon is védekeznie kell. Ez idő alatt kell egyéb módon is védekeznie. Sose fogadjon el penicillint, ha fogamzásgátlót is szed! Tisztelettel: dr. Elek Csaba + További 1 válasz erre a kérdésre
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Melyik a legjobb fogamzásgátló kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Ez egyénenként más. Ha lenne egy 100%-os és mindenki számára optimális módszer, nem lenne forgalomban legalább 30 féle eszköz. Az Ön számára is létezik, de ennek kiválasztása speciális ismereteket igénylő szakorvosi feladat. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Ugrás: