Legújabb válaszok Fogamzásgátlás kategóriában - Orvos válaszol
Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Orvos Válaszol Fogamzásgátlás kategória

Legújabb válaszok Fogamzásgátlás kategóriában

  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Menstruációs zavar kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A köztivérzéseknek két típusa van: (1) pecsételő nyomvérzés, (2) áttöréses vérzés. A pecsételő nyomvérzés a ciklus végén jelentkező barna pecsételő vérzés, az áttöréses vérzés inkább a középidő alatt jelentkező élénk vérzés. A pecsételő nyomvérzés oka a progeszteron túladagolás és/vagy ösztrogén alul dozírozás, ez a tabletták ösztrogén tartalmának növelésével lehet kivédeni. Az áttöréses vérzésnek is két típusa van: (relatív ösztrogén túladagolás, (2) stressz által kiváltott magas prolaktinszint. Nyilvánvaló, hogy a panasz megoldásához a pontos típust kell azonosítani, s annak alapján kell a gyógyszer adagját és/vagy a típusát módosítani. Aki félmondattal válaszol a kérdésére, ne vegye komolyan, tudatlanságról tanúskodik. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Van-e időbeli korlátja, ellenjavallata a Milligest hosszútávú szedésének? kérdésre

    Kedves Hölgyem! A fogamzásgátló tabletta szedésében szünetet tartani orvosi szempontból nem indokolt. Amennyiben jól bevált, mellékhatásoktól mentes, kényelmes tablettát szed valaki, akkor szünetet nem kell tartani. Éveken, évtizedeken át szedhető Régebben volt elterjedt a tablettaszedési szünet alkalmazása, de a mai készítmények jelentősen alacsonyabb hormontartalmú szerek, így szünet tartása nem indokolt, sőt nem javasolt, mert a bár az esetek nagy százalékában visszaállnak a természetes petesejtéréssel járó mensesek, de a ciklus visszatérése nem biztos. Jelentkezhet fájdalmas görcsös menses, illetve gondoskodni kell más fogamzásgátló módszerről, melyek hatékonysága alulmaradhat a tablettához képest Amennyiben ez a módszer bevállt,akkor a további alkalmazását javaslom.Üdvözlettel: Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az A fogamzásgátlót bezavarták a gyógyszerek amiket szedek? kérdésre

    Kedves Hölgyem! Sajnos igen! Gyógyuljon,szedje tovább a gyógyszert és kiegészítő védekezést alkalmazzanak! Boldog Húsvétot,gyógyulást kívánok! Üdvözlettel: Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás + vérnyomáscsökkentés kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Lehet. A fogamzásgátlók csökkenthetik (nem biztosan) a fogamzásgátlók vérnyomáscsökkentő hatását. Ez a hátrányos hatás úgy fél év alatt lezajlik. Ez persze nem jelent teljes biztonságot, mert mind a magas vérnyomás, mind a dohányzás érelzáródást, elmeszesedést, trombózist okozhat. El kéne döntenie, hogy dohányozni szeretne, vagy részesülni a hormonális fogamzásgátlás áldásaiból (évente 6 millió nő nem hal meg, mert hormontablettákkal védekezik!!!! - ez halálosan komoly!). Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A tablettáit szedje a megszokott rendben úgy, hogy előszörre két tablettát vesz be: a kimaradta utolsó tablettát és a soron következőt. Ne tartson hétnapos szedési szünetet - a vérzése ki fog maradni, ezzel nem kell foglalkoznia, bár az a második kihagyás után 10-12 nappal nem árt terhességi tesztet végeznie, vagy végeztetnie. Ami a legfontosabb: a soron következő 14 nap során még nem áll helyre a védekezés, ez idő alatt egyéb, nem hormonális módon is védekeznie kell. Amennyiben valami nem egyértelmű, inkább hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Kúpok, állandó viszketés kérdésre

    Rózsikán, Lelkem :-)) A hüvelygyulladás kezelésének öt feltétele van: 1. A kórokozó azonosítása 2. Ennek megfelelő gyógyszerválasztás 3. A kezelés után a hüvely tejsavbacilusainak pótlása a védelem helyreállítása végett 4. A partner ondójának mikroszkópos vizsgálata - ő is lehet fertőzésforrás, mi több ez valós veszély 5. A teljes gyógyulásig óvszer használat a pingpongeffektus elkerülésére Önnél egyik sem valósult meg, "Kedves Rózsika". Talán érdemes lenne orvost váltani. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Kiütések a nemi szerven kérdésre

    Kedves Ifjú Olvasónk! Ennyiből ezt nem lehet megmondani. Lehet ez egy nagyon banális gombás fertőzés éppúgy, mint pl. nemi szervi herpesz. Akár így, akár úgy, a dolog nem tűnik "nemi betegségnek". Gyógyítani biztosan lehet, bér, mint mindenhez, ehhez is érteni kell. Az Ön helyében nem blamálnám a barátomat, ezek nem nemi betegségek, ill. többnyire nem azok. Mindennek kijelentéséhez azonban meg kéne vizsgálnom. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Zoely kérdésre

    Kedves Erika! A fogamzásgátló tabl.szedését a vérzés első napján kell elkezdeni szedni.A biztonságos,teljes védelem két hét szedése után alakul ki. Javaslom a fentiek betartását! Üdvözlettel: Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Spirál .- Lehet-e érezni a spirált a felhelyezés után? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Normális esetben nem. Előfordul viszont, hogy a spirál kilökődik - elvégre idegentest, amitől a szervezet szabadulni szeretne. Ezt alhasi fájdalo és/ élénk színű vérzés jelezheti, ilyenkor orvoshoz kell fordulni, a spirál eltávolítása elkerülhetetle, pótlására 3 hónap múltán kerülhet sor. Máskor a spirált a férfi érzi, ha a jelzőszálat rövidre vágják - ez ui. szúr. Az orvosának nem árt, ha aggodalmát eziránt előre kifejti. Kellemes Húsvéti Ünnepeket! dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Jangee fogamzásgátló kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Nagyon okosan betartotta azt az aranyszabályt, hogy tablettaváltáskor 7 napos szedési szünetet nem tartunk (6 naposat se). Ilyenkor a vérzés kimarad, ennek nincs klinikai jelentősége. Viszont a fogamzásgátló hatékonyság tökéletes marad, Önnek tehát nincs szüksége kiegészítő fogamzásgátlásra. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Ketamin. Fogamzásgátló hatás csökkenhet-e? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Nem, a ketamin nem tartozik a fogamzásgátló hatását csökkentő gyógyszerek közé. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Gestomix depomedrol kérdésre

    Kedves Hölgyem! A szteroid tartalmú gyógyszerek alkalmazása csökkenti a hormonális fogamzásgátló tabl.biztonságát, ezért mellette ajánlatos kiegészítő védekezést alkalmazni. Szerencsére,hogy alkalmaztak kiegészítő védekezést,de azért végezzen egy terhességi tesztet,vagy keresse meg orvosát! A menstruációs változást okozhatta a steroid,vagy a hormonkészítmény+steroid együttes hatása is.A steroid kiürülése a szervezetből az utólsó inj.beadását követő 8-10 nap. Mindenképpen javaslom,hogy panaszok esetén keresse meg orvosát! Üdvözlettel: Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Sürgősségi tabletta hatékonysága kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Általánosan elfogadott szabályok szerint kéthetente max. 1-et. Ha többet venne be, attól sem lenne egészségkárosodása, de rendszertelen vérzéssel kellene számolnia. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás kiválasztása kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Mindenképpen a kombinált fogamzásgátló tabletták. Méhen belüli eszköz felhelyezése Önnél egyébként sem javasolható, mert használata mellett gyakoribb a méhen kívüli terhesség és a maradandó meddőség. Ez pl. 40 felett, 3 gyermek mellett mér nem tragédia, Önnél viszont az lenne. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás. Vannak olyan fogamzásgátló tabletták, amelyek a fertőzésektől is megvédenek? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Csak olyanok vannak. A tabletták progeszteron tartalma ui. a nyakcsatorna nyákját spermiumok és baktériumok számára is átjárhatatlanná teszik. Ez azonban nem jelent 100%-os védettséget, sem a bakteriális, sem a vírusos (HIV, májgyulladás) szexuálisan terjedő betegségekkel szemben, ezért tablettát csak stabil és megbízható párkapcsolat esetén javaslunk. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Kihagyott fogamzásgátló tabletta kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Természetesen. Vérzéskimaradás esetén elsőként terhességre kell gondolni. A tablettát természetesen folytatni kell a szabályos rendben, de a soron következő 14 tablettától védőhatás még nem várható. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Rendszertelen havi vérzés kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Minden bizonnyal nem normális, valószínűleg az új tabletta ösztrogéntartalma elégtelen az Ön számára. Amennyiben az előző tabletta bevált, felesleges és káros volt a váltás, érdemes lenne újra megpróbálkoznia a régebben bevált tablettájával. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Okozhat tartós meddőséget a fogamzásgátló tabletta? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A válaszom egyértelműen NEM, sőt, paradox módon a tabletták védik a fogamzóképességet, mert védenek a meddőség három leggyakoribb szervi okával, a myomával, endometriózissal és a kismedencei gyulladással szemben. Maga a tablettaátmenetileg elfojtja a peteérést, de ez 3 hónap alatt spontán rendeződik. Ennyi "kihagyást" szoktunk javasolni a gyermekvállalás és a fogamzásgátló között. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Milyen mellékhatásai lehetnek a fogamzásgátlóknak? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Vannak hátrányos és előnyös mellékhatások is. 1. Hátrányos mellékhatások: fejfájás, hányinger, testsúlynövekedés, genetikai hajlam talaján trombózis, embólia. 2. Előnyös mellékhatások: védelem az alábbiakkal szemben: kismedencei gyulladás, endometriózis, vérzészavarok, méhnyálkahártya burjánzás (hiperplázis), méhtestrák, myoma, cisztás emlőbetegség, emlőrák (egyes formái), petefészek-ciszta, petefészekrák (!), csontritkulás, érelmeszesedés, Alzheimer-kór, stb. A tabletták hasznai tehát jóval túlnövik az esetleges veszélyeit. Amire vigyázni kell: családban halmozódó trombózis (trombofilia szűrés javasolt). hormonfüggő daganatok (pl. emlőrák - évente rákszűrővizsgálat javasolt). Ha minden részletre kíváncsi javaslom egyik könyvemet: A fogamzásgátlásról: tárgyilagosan a valós tények tükrében - interneten még megkapható. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlók-vérnyomáscsökkentő? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Ritkán megteszik, de ez a hatás 3-6 hónap alatt lezajlik, tehát klinikai jelentősége nincs. Extrém vérnyomáskiugrások esetén tartjuk ellenjavalltnak a tablettát a veseartéria trombózis lehetősége miatt. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az A fogamzásgátlónak, lehet magzatkárosító hatása? kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Nincs mitől tartania. Egyetlen fogamzásgátlóval kapcsolatban sem merült fel magzati ártalom leghalványabb gyanúja sem. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Fogamzásgátló mellékhatás kérdésre

    Kedves Hölgyem! Tüneteit okozhatta az alkalmazott antibiotikus terápia is.Mindenképpen gyógyszer váltást javaslok,melyre nagyon sok lehetőség áll rendelkezésünkre,hogy Ön teljesen tünet és panaszmentes legyen! Gyógyulást kívánok: Üdvözlettel: Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Félek hogy terhes vagyok kérdésre

    Kedves Hölgyem! Nagyon egyszerű eldönteni a kérdést.Vegyen egy jó minőségű terhességi tesztet és azt a leírásnak megfelelően végezze el éjfél utáni vizeletből! Egy vonal megjelenése esetén Ön nem terhes,két vonal megjelenése esetén terhes,ha egy vonal sem jelenik meg a teszt hibás. Üdvözlettel: dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Bele merjek fogni óvszer nélkül? kérdésre

    Kedves Edina! A fogamzásgátló tabletta alkalmazása előtt nőorvosi és néhány laboratóriumi vizsgálatra van szükség. Ha e vizsgálatok nem találnak olyan elváltozást, ami miatt a tabletták szedése tilos lenne a gyógyszerszedés javasolható..Mielőtt az orvos először rendelné, nőorvosi és néhány laboratóriumi vizsgálatra van szükség. Eleve tilos fogamzásgátló tablettát szedni olyan nőnek, aki egyszer vagy ismételten trombózisban, embóliában vagy májgyulladásban szenvedett..A hormonális fogamzásgátlás ellenjavallata súlyos májműködési zavar, terhességi sárgaság, valamint terhességi viszketés a beteg kórelőzményében, epehólyagműködési zavarok, vastagbélgyulladás, zsíranyagcsere-zavarok, súlyos szervi szívbaj, súlyos cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek működésének zavara, fokozott trombóziskészség, agyi érbetegség, rosszindulatú emlő-, méh- és petefészek-folyamat, bizonyos vérszegénységfajták. A hormonális fogamzásgátlás beállításakor különös körültekintést igényel a visszeresség, epilepszia, magas vérnyomás, myoma, emlők fokozott mirigyessége, depresszió, cukorbetegség, 40 év feletti életkor. A fogamzásgátlók szedése során igen sok mellékhatás jelentkezhet: hányinger, hányás, fejfájás, mellfeszülés, testsúlyemelkedés, libidóváltozás, lehangoltság, a már említett közti vérzés, kontaktlencse-viselési zavarok, trigliceridszint-, vércukorszint-emelkedés, vérnyomás-emelkedés, tromboembólia, a már említett májdaganat, epehólyag- és májműködési zavar, sárgaság, bőrviszketés, fáradtság, hasmenés, hüvelygombásodás. Tünetei leírása alapján is ijesztő,ez miatt keresse meg orvosát és végezzék el az ilyenkor szükséges vizsgálatokat (kiegészítő vizsgálatokkal együtt) Kezét csókolom: Dr.Rajnai László
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az Yadine. Mennyi idő alatt ürül ki a fogamzásgátló a szervezetből? kérdésre

    Kedves Reni! Valószínű a súlynövekedést a fogamzásgátló tabl. okozta.A WHO 3 hónap kiegészítő védekezés után javasolja a teherbeesést,természetesen ezt támogatom én is.Vannak kollégák,akik saját véleményüket ajánlják,azaz nincs szükség várakozásra.A gyógyszerszedést követő teherbeesést követően az un.fokomélia rendellenesség alakulhat ki,melynek kiszűrésére a 3D-4D.-uh technika kiválóan alkalmas. Javaslom alkalmazzon magzatvédő vitaminokat és így essen teherbe! Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Első fogamzásgátló tabletta kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! Ebből szerencsére semmi sem igaz. Igaz viszont, hogy a fogamzásgátlók hatékonyan védenek számos kellemetlen, sőt, életveszélyes betegséggel szemben, a kismedencei gyulladástól a méhtestrákon és petefészekrákon át az Alzheimer kórig. Szerencsére a nemi érésre sincsenek ártalmas hatással sőt, paradox módon védik a fogamzóképessége, mert védenek a meddőség három leggyakoribb okával, az endometriózissal, a kismedencei gyulladással és a myomával szemben. Nincs tehát mitől félnie. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza az 10 éve szedem a triregol nevű fogamzásgátlót kérdésre

    Kedves Hölgyem! Keresse meg orvosát és végezzék el az ilyenkor szükséges vizsgálatokat.Célzott kezeléssel Ön gyógyult lesz! Üdvözlettel: Dr.Rajnai László
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló gyógyszer szedés kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A rendszertelen havivérzés, a zsíros bőr és pattanások nem lehetnek fogamzásgátló tablettától. Oly annyira nem, hogy ezeket a jelenségeket tablettákkal is szoktuk gyógyítani. A libidó csökkenése már lehet a tabletta következménye. Létezik ui. egy petefészekben termelődő férfihormon, az androsztendion, mely pattanásokat, hajhullást, szőrösödést szeborreát (zsíros pikkelyesen hámló bőr). Ennek termelődését is visszaszorítják a kombinált fogamzásgátló tabletták, csaknem függetlenül azok összetételétől. A hízásnak három formája lehet fogamzásgátló szedése során: 1. A korai (első hónapon belüli) súlygyarapodás oka a látens vizenyő. Ez idővel spontán megszűnik és kevéske vizelethajtóval meg is lehet szabadulni tőle. 2. Az első életéven belüli jellemzően emlőkre, combra, csípőkre történik a hízás. Ennek oka a tabletta túlzott ösztrogéntartalma, vagy az egyén ösztrogénérzékenységének fokozott volta. Ilyenkor kevesebb ösztrogént és több progesztint tartalmazó tablettára térünk át. 3. Az egy éven túli súlygyarapodás a progesztinek anabolikus szteroid hatásának tudható be, a hízás "férfias", hasra és mellre összpontosul. Ilyenkor kevesebb progesztint és több ösztrogént tartalmazó tablettára célszerű áttérni. Az első teendő beazonosítani a hízás típusát, a lehetséges okot, és ennek megfelelően lecserélni a tablettát. Ez speciális szakértelmet igényel. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Az első fogamzásgátló tabletta kérdésre

    Tisztelt Asszonyom! A Nemzetközi Családtervezési Szövetség (IPPF - International Planned Parenthood Federation, London) ajánlása szerint mindig a legkisebb hormontartalmú gyógyszerrel kell kezdeni, s csak ezek esetleges mellékhatásai (leggyakrabban áttöréses, vagy pecsételő nyomvérzés) esetén kell magasabb hormontartalmúra váltani. A legkisebb hormontartalmúság követelményeinek a 20 mikrogramm ösztrogént tartalmazó gesztodén monofázisos tabletták felelnek meg. Ezek számos néven vannak forgalomban, gyári nevük közlése tiltott reklámnak minősülne. Minden esetre ezt a válasz megmutathatja orvosának, vagy keressen meg: 06209562513. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
  • Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Menstruáció késleltetése! kérdésre

    Kedves Evelin! A legegyszerűbb,ha a gyógyszerszedés során nem tart szünetet. Üdvözlettel: Dr.Rajnai László
Ugrás: