Orvos Válaszol

Pánikbetegség, szorongás, stressz kategória

Dr. Tolvay Katalin

Dr. Tolvay Katalin (pszichiáter, pszichoterapeuta) válasza
a Antidepresszáns kezelés kérdésre

Antidepresszáns kezelés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Mélyen ingadozó, kiégett pajzsmirigy rettenetesen megviseli az idegrendszeremet; labilissá, feszültté és indokolatlanul szorongóvá tett. Budapesten elmentem egy jó nevű pszichiáterhez, aki tianeptin-nátriumot írt fel, először a normál felnőtt adag felét kell szednem, majd 3x1-et. Korábban sosem szedtem még csak nyugtatót sem, nem volt rá szükségem. A doktornőben maximálisan megbízom, a tájékoztatót - mint általában mindegyik gyógyszernél - kidobtam. Még csak az első szemeknél tartok, de ahhoz képest, amit a doktornő mondott (hogy észre sem veszem majd), hát rosszul vagyok. Émelygés, gyomorégés, szédülés, hányás, hőemelkedés, aluszékonyság, köhögés és szapora, ritmustalan szívverés jelentkezett. Nem tudom, hogy ezek csak ilyen "beszokási" mellékhatások/tünetek és később jobb lesz/elmúlnak, vagy kérnem kellene valamilyen másik gyógyszert? (Még ezt se 3x1-be szedem egyelőre, csak 2x1/2-ben.) Grafikusként dolgozom, de már most nem tudok koncentrálni. Válaszát és segítségét köszönöm! Üdvözlettel: N. Angéla

Válasz:

Üdvözlöm! Ilyen alacsony adag mellett (a szedett adag mellett a szokásos koncentráció kb. harmada lehet a vérében) gyógyszertanilag nehezen magyarázható a mellékhatások megléte. Fontos tudni, hogy a betegek placebo (hatóanyagot nem tartalmazó készítmény) mellett is gyakran tapasztalnak olyan tüneteket, amelyeket a gyógyszer okozhat. Ha tudja tolerálni ezeket a tüneteket, érdemes 2-3 hetet várni, ha javulnak a tünetek, akkor emelni az adagot, mert ennyi idő után jelentkezik a valódi terápiás hatás. Ha kis dózis mellett is fennállnak továbbra is, keresse fel a doktornőt! Tolvay Katalin

Hasonló kérdések

Velaxin 50 mg

Tisztelt Asszonyom! Egyetlen antidepresszáns, vagy szorongásoldó sem magzatkárosító, így a venlafaxin sem (ez a hatóanyag neve, mert sok más néven is ...

Megnézem a a választ

Terhesség és nyugtató

Tisztelt Asszonyom! Jelenleg egyetlen magzatra ártalmas szorongásoldó gyógyszert sem ismerünk. Sem a Sertralin, sem a Rivotril nem az. A szorongás...

Megnézem a a választ

Mi lehet a bajom?

Kedves Kérdező, fontos lenne ún. pszichológiai tesztekkel tisztázni, mi az Ön pontos diagnózisa? Mivel mindkét pszichiáter antipszichotikumot is ...

Megnézem a a választ

Xanax hatása a májra

Kedves Kérfező! Sajnos a Xanax olyan gyógyszer, amihez hozzá lehet szokni és egyre nagyobb adagot kíván a szervezete ugyanannak a hatásnak a kivált...

Megnézem a a választ

Xanax okozhat májkárosodást?

Kedves Kérdező! A Xanax rendszeres szedése májkárosodást okozhat, fölég nagy dózisok esetén. De ezen felül függőség alakul ki, mivel a kívánt hatás...

Megnézem a a választ

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!