Orvos Válaszol

Szívinfarktus kategória

Dr.  Járányi Zsuzsanna

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza
a Béta blokkolók és vitaminok kérdésre

Béta blokkolók és vitaminok

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

22 éve már, hogy Mitralis Prolapsust, magas vérnyomást találtak nálam, kis regurgitatioval, illetve kis pitvari sövényhiány is van. Gyerekkorom óta szorongással is küzdök, ez különböző lelki traumák miatt alakult ki. Emellett reflux betegség is kialakult pár éve.
Az MPS-re reggelente 25 mg Betaloc-ot, magas vérnyomás ellen pedig esténként 5 mg Norvasc-ot szedek. Szorongás ellen napi 2x0,25 mg Xanax-ot. A szívem védelmére Aspirin Protectet is szedek, emellett fitnesz edző vagyok, bár a mozgás mennyiségét picit visszavettem heti két alkalomra. Nem okozott sosem problémát az edzői lét, a napi több edzés és a legnehezebb kardio és állóképességi edzések sem. Csak úgy gondoltam a kor előrehaladtával azért érdemes kevésbé terhelni magam. Extra systoleim szinte minden nap vannak, úgy napi 1x, vagy 2x. Ez 98%-ban csupán egyetlen nagyobb dobbanás. A pulzusom nagyon jó, a vérnyomásom is megfelelő. A dobbanásokat akár a reflux is okozhatja, mert jellemzően esténként jelentkezik. Ijesztő. Eddig szedtem kalciumot és galagonya kapszulát, ittam galagonya teát. Aztán olvastam, hogy a kalcium csatorna blokkolók esetén ez nem túl jó húzás. Mit tehetek még a szívem érdekében, mert a szorongásos tüneteim mind a szívemmel kapcsolatosak, mindig is azok voltak. Szeretném a szívem munkáját könnyíteni és megőrizni az MPS jelenlegi enyhe fokát. Vagy ez teljesen normális működés és ezzel próbáljak meg együtt élni, akármilyen ijesztő az a pár nagyobb dobbanás? Évente járok UH-ra, de az eredményt a kezembe nyomják és ennyi. Nem igazán tudom megbeszélni az orvossal a kérdéseimet, az aggodalmaimat.

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus általában ártalmatlan dolog, nem befolyásolja a paciensek életvitelét. A gyógyszerelést és a kezelést cardiológussal kellene megbeszélnie, és érsebész vagyok és ez nem műtétet igénylő elváltozás. Üdvözlettel dr Járányi

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!