Orvos Válaszol

Mozgásszervi betegségek kategória

Dr. Megyaszai Márta

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza
a Fizikoterápia kérdésre

Fizikoterápia

Tisztelt Doktor Úr,

Elnézést kérek a zavarásért (43 éves vagyok), érdeklődni szeretnék az alábbiak felől:

Diagnózisomban: Non-rad axiális spondyloarthritis, lezajlott sacroileitis, enthestistis, valamint korábban műtött gerinc sérv szerepel. 100% pontosággal nem tudták megmondani a probléma fő okát.

Fizikóterápiát kezdtek el, 10 alkalom amiből most tartok a harmadiknál. (UH, Magnetho th, Tens)

Az lenne a kérdésem, hogy ezen kezelések felerősíthetik-e a deréktáji, keresztcsonti, valamint farpofák (isiász szerű) fájdalmát? Azt tapasztaltam, hogy amióta elkezdték, valami oknál fogva egyre jobban fáj, lassan ülés, állás minden.

(nyújtó gyakorlatokat végzek, de azokra sem enyhül a fájdalom).

Köszönettel, Miklós

Válasz:

Kedves Miklós! Igen, előfordul, hogy a fizikoterápiás kezelések átmenetileg fokozzák a panaszokat, bármilyen probléma / betegség esetén. Ha az átmeneti rosszabbodás nem cseng le, sőt egyre kellemetlenebb, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, hogy véleménye szerint folytassa vagy álljon le a kezelés. (A fizikoterápia egyre fokozódó fájdalmat, szenvedést nem szabad okozzon, csak enyhe panaszfokozódást és azt is csak átmenetileg.) A sacroileitis és a spondyloarthritis figyelemfelkeltő diagnózis, ugyanis ezek az úgynevezett SNSA ("seronegatív spondyloarthropátiák") betegségcsoport fontos diagnosztikus elemei... Ide tartozik a Bechterew betegség is, mindezek gondozást, rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényelnek. Ez az egyik olyan betegség, melynél hosszabb távon ajánlható pl. gyulladáscsökkentő szedése (ha hatékony!), míg más esetekben minél rövidebb idejű gyógyszerszedésre biztatjuk a beteget. Vannak rá sok esetben speciális terápiák is ha valóban erről a betegségről van szó az Ön esetében. A diagnózis megállapításában az is segít, ha pl. egy gyulladáscsökkentő jól csökkenti a panaszokat is. Most csak általánosságban írtam erről a betegségcsoportról, de természetesen a kórtörténet és a leletek ismerete valamint orvosi vizsgálat nélkül lehetetlen diagnózist mondani! Kérje orvosa segítségét, ha a kezelések nem hatnak, hogy ebből az információból kiindulva tovább haladjanak a hatékony terápia megtervezésében. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!