Orvos Válaszol

Alternatív gyógymód, természetgyógyászat kategória

Dr. Zentai Ágnes

Dr. Zentai Ágnes ( lökéshullám terápia szakértő, Mozgásszervi betegségek gyógyítása lökéshulllám terápiával) válasza
a Halolaj kérdésre

Halolaj

Üdvözletem,

Elnézést a zavarásért, segítséget szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatban. 43 éves vagyok, komolyabb ízületi problémáimra (Non-rad axiális spondyloarthritis, lezajlott sacroileitis, enthestistis stb) kiegészítésként többen ajánlották a halolajat.

Két termék közt gondolkodom, de nagyon nem értek hozzá és a rajtuk szereplő adatok nem tudom mit jelentenek pontosan. Az árukban és összetevőikben is hatalmas a különbség.

Az egyik termék a EQ PURE ARCTIC OIL és az összetevői az alábbi oldalon (ingredients alatt) megtalálhatóak (Itt olvastam egy hölgyről, aki hasonló problémákkal küszködött és viszonylag segített neki ez az olaj. Valószínű ez a reklám része, de hogyha beteg az ember valamibe kell kapaszkodni s erőt meríteni):
https://eqology.com/product/our-products-en/eq-pure-arctic-oil-lemon-en/

A másik termék a Nature & Vitality Halolaj 100% Omega-3 és E-vitamin
https://www.provitamin.hu/nature-vitality-halolaj-100-omega-3-es-e-vitamin-c66-p83664.html

Képként is csatolom a két termék adatait.

(Nagyon sok minden kipróbáltam már és nagyon nem mindegy hogy mit használok és mennyit fizetek éppen az adott termékért. Nem probléma hogyha drágább, csak használjon is, hogyha minőségileg jobb. Hálás lennék, hogyha valamilyen érv végett, elbillenne a mérleg nyelve valamelyik felé, mert laikusként nem tudok dönteni)

Segítséget szeretnék kérni, hogy melyik terméket érdemes használni az adott problémáimra?

Köszönettel, Miki

Válasz:

Kedves Földi Miklós! Manapság nagyon nehéz a rengeteg termék közül választani, és valóban sokszor nem egyértelmű, hogy mi alapján hozzuk meg a döntésünket. A két termék között olyan értelemben nincs lényegi különbség, hogy mindkettő hasonló anyagokat tartalmaz, de érdekes módon a drágább termékben van kevesebb hatóanyag. Ennek oka az lehet, hogy a drágább termék egy fenntartható gazdaságból származik, azaz nem túlhalászásból, vagy embertelen körülmények között tartott állatokból vonták ki, nem erre kitenyésztett halakat használtak fel, hanem a halakban természetes mennyiségben jelen lévő anyagot tették az üvegbe. Tőkehalból, és nem más haltípusból vonták ki. ami Árában benne van az állatok humánus felhasználását biztosító rendszer, a következő generációnyi hal fenntartási költsége, a minél természetesebb élettér biztosítása. Épp ezért kapott a termék rengeteg kimagasló tanúsítványt, amivel az olcsóbb nem rendelkezik. A drágább garantálja, hogy az üvegben az van, amit ráírtak, és a gyártási folyamat minden része több bevizsgáláson esett át. Az olcsóbb terméknél szembetűnő az omega-zsírsavak többszörös mennyisége, de ezek eredete nincs bevizsgálva olyan szigorú eszközökkel, mint a drágább termék esetén. Annyit tudunk, hogy tisztított természetes halolaj (azaz valamilyen finomítási eljáráson mindenképp átesett), nem tőkehalból, „hanem lazacból és más tengeri halakból” származik, ami elég homályos megfogalmazás. Feltehető, hogy dúsították, mivel a természetes eredetű drágább termékben lényegesen kevesebb az összetevők mennyisége. Az Ön gyógyulása szempontjából tehát egy kérdésre kell választ adnia: fontos-e Önnek, hogy bizonyítottan természetes, nem dúsított, nem feldolgozott olajat vegyen egy fenntartható gazdaságból (melynek bizony ára van), vagy megfelel a bizonytalanabb származású, feltehetően feldolgozott, kivonatokkal dúsított, azaz komoly átalakuláson átesett olaj, mely cserében pénztárcabarát? Üdvözlettel, Dr. Zentai Ágnes

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!