Orvos Válaszol

Nőgyógyászat kategória

Dr. Kiss György

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza
a Magas koleszterin fogamzásgátló mellett kérdésre

Magas koleszterin fogamzásgátló mellett

Kedves Illetékes,

1 éve folyamatos, kihagyás nélkül kombinált fogamzásgátlót szedek (Lindynette) orvosi tanácsra, feltételezett endometriózis miatt. Azóta teljesen rendben vagyok, nincs fájdalom, UH jó. Kérdésem lenne, meddig szükséges szedni a gyógyszert folyamatosan? Kb fél év múlva gyermektervezés is aktuális lesz, orvosom szerint abbahagyás után két héttel próbálkozzunk. Nem szükséges a korábban javasolt pár hónap, fél év szünet a fogamzásgátló és gyerekproject között?

Valamint legutóbbi vérvételemen 5.9 volt a koleszterinszintem, pedig soha nem volt magas, 30 éves, 50 kg-os nő vagyok, sportolok, nem dohányzom, étkezésre odafigyelek. Ez összefüghet a folyamatos fog.gatló szedéssel, esetleg tartsak szünetet? A fél éves szünet majd nem rontja a fetételezett  endometr. miatti terherbeesés esélyét?

Elnézést a sok kérdésért,

Köszönöm válaszát

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Valóban, a "babaproject " megkezdése előtt 2-3 hormonmentes ciklus ajánlott. A feltételezett endometriosis kissé nehezen értelmezhető. A koleszteri szint nem lehet akadálya a gyermektervezésnek, melyhez minden jót kivánok ! Üdvözlettel: dr.Kiss.

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!