Orvos Válaszol

Pszichiátriai betegségek kategória

Dr. Radics Judit

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza
a Mi lehet a bajom? kérdésre

Mi lehet a bajom?

Tisztelt Doktornő! Kb. kettő hónapja kezdtem szedni Rivotrilt, mert nem tudtam aludni, annyira féltem egyedül úgy, hogy nem voltam egyedül a lakásban. Képzelgéseim voltak, illetve fura gondolatok, egy halott rémisztő nőről, akit egy horror filmben láttam több, mint fél éve! Erre kaptam Rivotril 0,5 mg, illetve Parnassan 5 mg. Én elmentem egy másik pszichiáterhez, erre ő azt mondta, hogy azonnal tegyem le a Rivotrilt, mert az narkó. Próbáltam abbahagyni, de nagyon depressziós lettem tőle. Ezért 4 nap után este bevettem a Rivotrilt; a Parnassant a másik pszichiáter Abilify 15 mg-ra cserélte. Illetve szedek 15 mg Scippat úgy, hogy nincs súlyos depresszióm. Most oldott vagyok, aktív nappal, illetve néha dühös, de mindemellett jó a hangulatom, szerintem a Rivotril miatt; a Scippa 15 mg-nak csak a felet szedem. Illetve abbahagytam az antipszichotikumokat! A kérdésem: miért kellene szednem mindkét pszichiáter szerint antipszichotikumokat, ha mindkettő tudja, hogy nem volt pszichózisom, hanem csak ilyen jellegű félelmeim? Lehetek hipómániás a Rivotriltól? Válaszát köszönöm! C.

Válasz:

Kedves Kérdező, fontos lenne ún. pszichológiai tesztekkel tisztázni, mi az Ön pontos diagnózisa? Mivel mindkét pszichiáter antipszichotikumot is rendelt, úgy tűnik, az ő diagnózisuk Önnel kapcsolatban egy irányba mutatott, de a pszichológiai tesztek azok, melyek pontos diagnózist tudnak nyújtani (mint a háziorvosnál a vérvétel), enélkül megfelelő terápia nem folyhat. A Rivotril csakugyan olyan gyógyszer, melyből a legkisebb adagot célszerű szedni a legrövidebb ideig, de természetesen bizonyos esetekben szükség lehet rá. Hypomániás megnyilvánulásokat okozhat. Üdvözlettel, dr. R.

Hasonló kérdések

Velaxin 50 mg

Tisztelt Asszonyom! Egyetlen antidepresszáns, vagy szorongásoldó sem magzatkárosító, így a venlafaxin sem (ez a hatóanyag neve, mert sok más néven is ...

Megnézem a a választ

Pánik, szorongás, fóbia

Kedves Kérdező! Lehetséges, hogy a gyógyszer mellékhatások jelzik, hogy inkább lelki eredetű a tünet háttere. Javasolnám, hogy pszichoterápiás segí...

Megnézem a a választ

Pánik és depresszió

Kedves Kérdező! Az évek során előfordulhat, hogy a szervezet a korábbi gyógyszerdózisra már nem reagál. Ezt úgy hívják., hogy "down reguláció". L...

Megnézem a a választ

Gyógyszercsökkentés

Kedves Hölgyem! A tünetei valószínűleg a növekvő stressz és a csökkentett gyógyszerdózis következménye. Mivel a családban több megbetegedés is volt...

Megnézem a a választ

Terhesség és nyugtató

Tisztelt Asszonyom! Jelenleg egyetlen magzatra ártalmas szorongásoldó gyógyszert sem ismerünk. Sem a Sertralin, sem a Rivotril nem az. A szorongás...

Megnézem a a választ

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!