Orvos Válaszol

Mozgásszervi betegségek kategória

Dr. Megyaszai Márta

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza
a Műtét térdkalács ficama esetén kérdésre

Műtét térdkalács ficama esetén

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

30 éves nő vagyok, 13 éves korom óta mindkét térdkalácsom rendszeresen kiugrál a helyéről. Két orvos egybehangzó véleménye, hogy műtétre van szükség (izületi tükrözés nem elegendő), de eltérő módszereket javasoltak. Kérdéseim a következők:

- Mi a különbség  a következő eljárások között (vágás, gipsz szükségessége, rehabilitáció hossza és felépítése tekintetében): tuberositas tibiae medializáció, ventromedializáció, Denks műtét? Valóban igaz az, hogy az első esetén kb. 10 hét a felépülési idő, aminek a felét gipszben kell tölteni, míg  ventromedializációnál nincs gipsz és "csak" 3 hétig nem lehet a műtött lábra állni? A Denks műtét ezekhez képest miben tér el?

- A ventromedializáció TB által támogatott eljárás?

 

(Jelezném, hogy ezeket a kérdéseket már egyszer feltettem, de a válaszban csak egy számsor volt, ami nem kapcsolódik a kérdéseimhez.)

 

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Judit

Válasz:

Kedves Kérdező! A térdkalács instabilitása miatt (azaz mivel "kiugrál a helyéről") a térdkalácsot rögzítő, annak helyzetét korrigáló műtétre van szükség. Erre több lehetőség van, de általában a térdkalács szalagjának tapadási területét teszik kicsit beljebb, hogy a szalag húzási iránya jobb legyen és így ne ugorjon ki a térdkalács. A Denks műtét a tapadási terület bentebb hozását jelenti (= medializáció), az Elmslie nevű műtét is hasonló, de utóbbinál, csak a csontterület egy részét választják le és forgatják be. A választott módszer függ a betegtől (vizsgálati eredmények, kórelőzmény) és az orvostól, hogy az ön esetében melyik módszert részesíti előnyben. Vizsgálat nélkül nem lehet megmondani melyiket válassza, mindkettő ugyanazt az eredményt tudja adni. A felépülést, a rehabilitációt orvosával beszélje meg, ez egyénileg változhat, lehet, hogy ez alapján fog dönteni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!