Orvos Válaszol

Leletek, vizsgálatok kategória

Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza
a Nyaki gerinc műtét után kérdésre

Nyaki gerinc műtét után

Jó napot! Krisztina vagyok, 24 éves. 2018.08.02.-án műtötték a nyakamat, hernia disci C5 I.s myelon compressioval, nyaki lordosis kypoticus. C5-ös microdiscectomiát végeztek, majd a résbe egy S5 activ-C eszközt helyeztek. A kód: M5010. Azóta sem jöttem rendbe, még mindig vannak fájdalmaim. Magyarországon műtöttek, de Svédországban élek. Itt többször voltam már röntgenen, voltam egy gerinc specialistánál is. November 28-án csinált egy rtg-t, akkor azt látta, hogy a protézis alsó fele már beágyazódott a csigolyába, míg a felső nem. 3 hétig mentem vérvételre, egy esetleges fertőzés miatt. Nem volt gond. Január 30-án csinált egy új rtg-t, a véleménye az volt, hogy megnyúltak a szalagok, és ezért is fáj még. Azt mondta, hogy megműthetne, de akkor ki kellene vennie két csigolyát, ahol a protézis van. Illetve, hogy várjunk, hogyan fog reagálni a szervezetem a munkába való visszaállásnál. Eddig táppénzen voltam! Szeretném kérni a véleményét a legújabb rtg felvételéről, és hogy mit gondol. A képet csatoltam! Köszönöm! 

Válasz:

Tisztel Csige Krisztina! Mielőtt válaszolok, tudnia kell, hogy én reumatológus vagyok, nem idegsebész. A rtg. képen az látszik, hogy a felső protézis elem nem kapcsolódik szorosan a a csigolyához, ahogy az alsó. Ez az előrehajtott fejjel készült felvételen jól látszik. Lehet hogy a protézisinstabilitása okozza a panaszt. Nyilván meg lehetne próbálni műtéttel megoldani a problémát. Azt gondolom, a nyakának ez a szakasza merev maradna a teljes gyógyulás után is, holott a műtét egyik célja talán éppen az volt, hogy a mozgás is megmaradjon. Egy ilyen műtét viszont, azáltal, hogy az instabilitás megszűnne, megszüntetné a fájdalmat is. Nem tudom, hogy minden konzervatív terápiát végigvittek-e (a műtét után rögzítés, majd gyógytorna, esetleg mágnes.-kezelés. Azt sem, hogy ténylegesen hogy alakultak a panaszai: egyáltalán nem javult, rosszabb lett, jobb lett, de elviselhetetlenek a panaszok, vagy jobb lett, de a megmaradt panaszok akadályozzák a normális életét. Ha javulás tendencia van, akkor érdemes várnia műtéttel, tornázni stb. ez akár fél évet is jelenthet Ha nincs javulás, azt gondolom, nincs mire várni. Mindenesetre, ha lenne még egy műtét, előzőleg kérdezze ki alaposan a kezelőorvosát, milyen terve van, mennyi idő alatt épülhet fel. Gyógyulást kívánok Tisztelettel Dr. László Gábor

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!