Orvos Válaszol

Mozgásszervi betegségek kategória

Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza
a Spondylarthritis 2 kérdésre

Spondylarthritis 2

Kedves Dr. László Gábor,

Igen, korábban volt MRI amiből lezajlott keresztcsonti gyulladás képét mutatták ki, két éve tartó hát, deréktáji fájdalom után.

Közben pedig duzzadt és szinte minden ízületet érintő fájdalom jelentkezett.

Korábban volt sérvműtétem is, egy ideje pedig reaktív arthritisz végett Salazopyrint használok ami hatástalan volt. Jelenleg Humira injekció van betervezve.

Diagnózisokban szerepel többek közt:

M0290 Reaktív arthropathia k.m.n.

M45H0 Spondylitis ankylopoetica

M4690 Gyulladásos spondylopathia

A végeredmény ezek függvényében a non-rad axiális spondylarthritis lett (szóba került Bechterew gyanu is).

Ezért szeretnék bővebben olvasni a fent említett non-rad-axiális spondylarthritisről.

Köszönettel, Miki

Válasz:

Tisztelt Földi Miklós! valamennyi leírt tünete megfelelhet a Spondylitis ankylopetica kórképnek. (Bechterew kór). A betegség 85-90%-ban férfiakat érinti, fiatal korban kezdődik rendszerint. A gerinc kis ízületeit illetve a medence és a keresztcsont közti ízületet (sacroiliacalis ízület) eleinte, de akár minden ízületet is érinthet. Nem gyógyítható, de a gyógyszeres és a mozgásterápia manapság olyan jó eredményeket mutat, hogy ezek alkalmazása mellett a beteg ugyanolyan teljes élete élhet, mint mások. a terápia egész élet során szükséges, cserébe panaszmentessé válhat- Ez az autoimmun betegségek egy formája. Ha a Salzopyrin nem is vált be, remélem a Humira be fog válni. Mivel "életre szóló" program ez, építsen ki bizalmi viszonyt reumatológusával, járjon el a vizitekre (állapotától függően néhány havonta), tanulja meg a tornát és végezze rendszeresen. A WEBdoki honlapon több részlete is megtudhat. Tisztelettel dr. László Gábor

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!