Orvos Válaszol

Mozgásszervi betegségek kategória

Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza
a Spondylarthritis 3 kérdésre

Spondylarthritis 3

Kedves Dr. László Gábor,

 

Nagyon szépen köszönöm a Spondylarthritis  és Spondylarthritis 2 témára adott válaszait!

Azért van, volt bizonytalanság bennem, mert a HLA-B27 re negatív vagyok és azt mondták, hogy  a Bechterew kórral ez szorosan együtt van. (igaz vannak esetek, amikor  a Bechterewes betegnél nincs jelen a HLA-B27, de az nagyon ritka)

 

Ezért is kérdeztem Önt, hogy  a non-rad axiális spondylarthritis feltételezhet-e más betegséget mint a kezdődő Bechterew? (vagy a panaszok előfutárai a betegségnek a HLA-B27 től függetlenül?)

 

Köszönöm, hogy segít és tanácsokkal lát el!

Szép napot, Miki

Válasz:

Tisztelt Földi Miklós! Az SPA a szeronegatív polyarthritisek betegségcsoportjába tartozik. A többi korképnél általában az a jellemző, hogy valamelyik szerv betegségét követik, vagy kisérik az ízületi panaszok (bőr, bélrendszer stb.) A Bechterewben más szervek betegsége a gerinc gyulladásaival összefüggésben ritkább, vagy enyhébb. Az ebbe a csoportba tartozó különböző betegségek közt átfedések vannak, ezért a diagnosztikához kritériumrendszer dolgoztak ki, amely úgy működik, hogy az elvárt tünetek előfordulást vizsgálják. Bizonyos számú elvárt tünet együttes előfordulása igazolja, hogy melyik betegségről van szó. Ennek főleg a korai felismerésben van jelentősége, amikkor kevés, és nem feltétlenül a legjellemzőbb tünetek jelentkeznek. Később a terápia részben tüneti, részben pedig nagyon hasonló a mozgásszervek tekintetében. Ami a HLA B27 előfordulást illeti, ez mindegyik betegségeb pozitív lehet, de el is maradhat. Aki viszont HLA B27 pozitív, annak az esélye sokkal nagyobb, hogy ezekk közül ez egyik érintettje legyen, mint a negatívoknak. A lényeg azonban a korai felfedezés és az időben indított kezelés: ez minőségileg jó jó élete biztosíthat, eltekintve attól, hogy állandó orvos-beteg kapcsolatnak kell lennie, és gyógyszert is kell szedni. Tisztelettel Dr. László Gábor

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!