Orvos Válaszol

Pánikbetegség, szorongás, stressz kategória

Tóth Gábor Ákos

Tóth Gábor Ákos (gyászfeldolgozás - író, újságíró) válasza
a Szorongás? kérdésre

Szorongás?

Tisztelt Doktor! 

Nem is tudom pontosan hol kezdjem. 27 éves férfi vagyok, rendszeresen sportolok ,figyelek az étkezésemre. Káros szenvedélyem nincs.

Folyamatosan visszatérő tünetekkel nézek szembe sajnos már egyre sűrübben ami gátol a céljaim elérésében és megnehezíti az életem. Gyerekkorom óta mondhatni “kicsit” szorongós,izgulós vagyok. 21 éves korom óta a legtöbbet diagnosztizált betegség : pánikbetegség , agrofóbia, generalizált szorongás.

Az életvitelemből kiindulva nem értem a miértjét. Egyiknap kicsattanok az erőtől és motivált vagyok,úgyérzem megállíthatatlan ,másik pillanatban fáradt,levert.... 

jelenleg edzeni sem tudok, úgyérzem a karom nem birom felemelni, rossz közérzet , fáradtság álmosság és nehézlégzés gyötőr...

5. Napja tart . Egyelőre nem voltam háziorvásnál. Korábban 1 hónapja volt ilyen problémám . Elötte februárban ahol végigjártam a vizsgálatokat. Labor , kardiologia,ekg stb. 

Ilyenkor nemtudom megítélni hogy ez szervi lehet e vagy pszichés de általában mindig az utóbbinál kötök ki ahogy legutóbb is. Nem hiszek a gyógyszeress kezelésekben. Édesanyám depressziós hosszú évek óta , és ezek az antidepresszánsok teszik tönkre az életét,amire már ő is rájött. 

Szeretnék meggyógyulni. 

Kihez forduljak és mit csináljak?

Válasz:

Kedves Kérdező, attól tartok, hogy az ok kifejezetten pszichés eredetű. És éppen az életvitelében keresendő. Egy olyan mércét állított fel, ami valószínűleg importált, magyarán nem belülről fakad, ennél fogva olykor megugorható, máskor viszont ez az "elvárás" annyira nyomasztó, hogy meg sem próbál megfelelni. Ilyenkor felmerül a kérdés: miért csinálom, mi értelme az egésznek? Gyógyulása két irányból érhető el: - vagy sikerül belsővé tenni ezt az egyébként becsülendő fegyelmet - vagy lazítani kellene a megfelelési kényszeren Mindkét esetben szüksége lenne egy úgymond "rezonőr" társra, aki vagy - karizmatikusan magával ragadja, és ezáltal hitelesíti az ön életvitelét - vagy segít úgymond "lazítani", tehát hitelesen tudja kommunikálni ön felé, hogy nem kell mindig a topon, teljes készültségben lenni. Úgy gondolom, önben egy erős félelem munkál, nehogy arra az útra kényszerüljön, amit anyukája bejár. Ez teljességgel érthető, ugyanakkor ha ettől a "tehertől" nem függetleníti magát - a fentebb említett alternatívák valamelyikével -, akkor nem számíthat sok sikerre. Jó egészséget!

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!