Orvos Válaszol

Pszichiátriai betegségek kategória

Dr. Kiss Huba Gergely

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza
a Szorongásos problémáim vannak kérdésre

Szorongásos problémáim vannak

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!

 

Kb. 3 éve mentem el először pszichiáterhez a problémáim miatt. Az a legnagyobb gondom, hogy szorongok az emberek között. Nem merek megszólalni és ismerkedni emberekkel, még a családtagjaim előtt is szorongok. Ez ugyanígy volt az iskolában is. Mindig is zárkózott, introvertált személyiségem volt. Önbizalomhiányos vagyok, nagyon félénk, emiatt később depressziós is lettem. A párkeresésben is mindig sikertelenül jártam, mióta szakított velem az első barátnőm, még rosszabb lett az állapotom, öngyilkossági gondolataim is voltak, mostanában is előfordul.

 

3 év alatt különböző pszichiátereknél és pszichológusoknál voltam. Kevert szorongásos depressziót és szociális fóbiát állapítottak meg. A következő gyógyszereket szedtem, de egyik sem hatott: Cipralex, Citalopram, Zoloft, buspiron, olanzapin, risperidon, venlafaxin, Rexetin, Anafranil, mirtazapin, Convulex.
Szorongásoldókat (Rivotril, Lorazepam, Xanax) is szedtem nagyon ritkán, kis adagban, mert féltem, hogy függő leszek. Ezek kicsit segítettek a szorongásomon.

Terápiákon is voltam, több pszichológusnál, de egyik sem tudott még segíteni.

 

Jelenleg  300 mg Elontrilt (bupropion) és 60 mg Prozacot szedek, 2 hónapja kezdtem el.

Mit tanácsol? Kétségbe vagyok esve és már nagyon elegem van magamból és kezdem elveszteni a reményt. Kezdjek el szedni Rivotrilt naponta vagy próbáljak ki új gyógyszereket? Vagy törődjek bele, hogy már sosem fogok meggyógyulni?

 

Segítségét előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Uram! Nem szabad elveszíteni a reményt, az orvostudomány nagyon gyorsan fejlődik, bármikor kifejlődhetnek hatékony terápiák. Jelenlegi ismereteink szerint valóban krónikus lefolyású a betegsége. Tapasztalat szerint rendszerint csak a kombinált terápia hatékony, anxiolitikum, antidepresszáns és pszichoterápia együttes alkalmazása. Ki kell választani a legmegfelelőbb gyógyszer kombinációt és a pszichoterápiákkal folyamatosan fejlesztenie magát, változtatni és alkalmazkodni az adottságaihoz. Tisztelettel

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!