Orvos Válaszol

Egészséges táplálkozás kategória

Solymosi Dóra

Solymosi Dóra (dietetikus) válasza
a Vegán étrend és a vérkép kérdésre

Vegán étrend és a vérkép

Tisztelt Solymosi Dóra! 35 éves fiatalember vagyok, 2 éve, önszántamból, a saját egészségem megőrzése miatt kezdtem el kutakodni az egészséges táplálkozás témakörében a neten. Mai eszemmel végiggondolva, azelőtt nem túl egészségesen táplálkoztam. Sok édesség, finomított alapú étrend, nagyon kevés zöldség-gyümölcs, stb. Lassan formálódtam, először kiiktattam a finomított lisztet, olajat, cukrot, mindent finomítatlanra cseréltem. Nagyon sok nyers zöldséget és gyümölcsöt kezdtem el fogyasztani. Élveztem az új étrendemet, ezért igyekeztem mindig újat tanulni. Mára eljutottam odáig (kb. fél éve), hogy szinte teljesen vegán étrenden élek. Tejterméket egyáltalán nem eszek, húst vagy tojást nagy ritkán. Az étrendemet a lehető legváltozatosabban összeállított teljes értékű (főként gluténmentes) gabonák, rengeteg, változatos és idényjellegű nyers zöldség-gyümölcs, olajos magvak, hüvelyesek alkotják. Igyekszem odafigyelni mindenre. A fehérjetársításra, mindenre. Sok előnyét látom ezen étrendnek, így örülök, hogy rátaláltam minderre. Félévente nézetek azért vér- és vizeletképet a laborban, hogy tényleg minden rendben van-e. Legutóbbig így volt. Azonban pár hete készült leletemben a vizelet ugyan normális volt, a vérvételem azonban (életemben először) enyhe vérszegénységet mutatott ki. Ugyan sok esetben csupán tizedesjegyekkel, de eltérések mutatkoznak a vérképemben. (A vasam jó, a b12 szintem 201 pmol/l.) A fehérvérsejtem 3,63 G/l (4,00-10,00), vörösvértestem 4,03 T/l (4,50-6,00), haemoglobin 13,6 g/dl (14,00-18,00), hematokrit 38,8% (39,0-49,0), MCV 96,3 fl (80,0-95,0), lymfocita 15% (25-40), monocyta 11% (2-8), eosinofil 0% (1-5). Egy egészséges táplálkozásban jártas doktor szerint abszolút jók az értékeim, ne hagyjak fel az étrendemmel. Egy másik orvos szerint is maradjon az étrendem, de később nézessem meg újra. Azonban annyi biztos, hogy ez az étrendemmel áll kapcsolatban, hiszen mint írtam, eddig soha nem volt ilyen gondom. Ön szerint mi okozta ezt? Hol rontottam el?

Válasz:

Kedves Tamás! Nagyon jó, hogy így odafigyel az étrendjére! Nem volt beteg a vérvétel előtti időszakban? Szedett esetleg antibiotikumot? Üdvözlettel: Solymosi Dóra

Hasonló kérdések

Laboreredmény

Tiszetelt Kérdező! Egyrészről vashiányos állapota van, másik eredmény pedig valamilyen allergiás folyamatra utalhat. Üdvözlettel, Dr. Schnabel Rób...

Megnézem a a választ

Túlzott vasfelhalmozódás a szervezetben

Kedves kérdezö. Nem nagyon haladja a felsö értéket. Javaslom hogy kb.3-hó mulva ismételni kell a labor vizsgálatot. Ha akkor is magas majd javaslonék ...

Megnézem a a választ

Vérsüllyedés

Kedves Kérdező! Emelkedett vérsejtsüllyedés hátterében több ok állhat, mint pl. menstruáció, terhesség, gyulladás, autoimmun megbetegedés, daganatos b...

Megnézem a a választ

Vérkép

Tisztelt Hölgyem! Az alacsonyabb fehérvérsejtszám krónikus gyulladásra, vagy gócra utalhat a komplementer medicina elvei szerint. Mindenképp vizsgálat...

Megnézem a a választ

Alhasi fájdalom

Kedves Hölgyem! Kórelőzményei,ill.betegsége miatt nagyon sajnálom,nagyon együttérzek Önnel.A betegség gyógyítása,gyógykezelése minden szülészeti könyv...

Megnézem a a választ

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!