Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Radics Judit - pszichiáter

Dr. Radics Judit

730 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, depresszió

Kérdezek tőle

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat 1981-1987. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem "summa cum laude" minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim befejezését követően a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Pszichiátriai Osztályán dolgoztam, és szereztem pszichiátriai és pszichoterápiás szakvizsgát jeles eredménnyel. Itt általános gyakorlatra tettem szert a betegellátásban - a lelki problémák valamennyi csoportjával találkozva. Jelenleg a kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa vagyok. Kórházi munkám mellett magánpraxist folytatok.

Komoly hangsúlyt helyezek a rendszeres továbbképzésre: hazai és külföldi kongresszusok résztvevője és előadója, illetőleg magam is hazai kongresszusok szervezője vagyok. Tagja vagyok hazai tudományos egyesületeknek, így a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Neurofarmakológiai Társaságnak és a Kényszerbetegség Munkacsoportnak.
Az Alváselégtelenség (inszomnia) és a Média Munkacsoport vezetőségi tagja vagyok.
Az olvasók pszichés problémákról való informálását is fontos feladatomnak tekintem, így 20 éve vezetem a Kisalföld című napilap Gyógyír rovatának pszichiátriai területét. 

2013-ban jelent meg "Alváskönyv-amit az álmatlanságról tudni érdemes" című könyvem, mely az álmatlanság (inszomnia) lehetséges testi és lelki okairól, gyógykezelési lehetőségeiről szól. 

Kiemelt szakterületem az alvászavarok témaköre, valamint az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Ezen túlmenően a pánikbetegség, depresszió és a krónikus stressz okozta lelki panaszok terápiájával foglalkozom.
Az alvászavarok komplex kivizsgálását és gyógykezelését az "Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Centrumban" végzem. Kitűnő szakembergárda - belgyógyász, kardiológus, neurológus, fül-orr-gégész, pulmonológus és gasztroenterológus kollégák - alkotják teamünket. Az alvászavarokkal küszködő betegeim gyógykezelését magam irányítom.

A következő problémák esetén várom a jelentkezést:

alvászavarok (elalvási zavar, korai felébredés, szaggatott éjszakai alvás) stressz, pánikbetegség, szorongás, teljesítményszorongás, depresszió és hangulatzavarok, félelem, szellemi hanyatlás, szenvedélybetegség (alkoholprobléma), változó kori problémák, pre-menstruációs szindróma, szülés utáni depresszió (poszt-partum blues) párkapcsolati nehézségek, fájdalomszindrómák, nehezen beállítható magas vérnyomás, pszichoszomatikus megbetegedések. 

Saját weboldalam: www.radicsjudit.hu

730 kérdésre válaszolt:

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Nyugtalan leszek sokszor és feszült,meg halluzok mitől van?

Kedves Kérdező, sajnos, az Ön panaszai, tünetei megválaszolása személyes vizithez kötött, igy feltétlenül fel kell keresnie kezelőorvosát. Üdvözlettel, dr R.

Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Szorongás

Kérdés megválaszolva.

Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Szorongás

Kedves Kérdező, a Xanax, Rivotril tartós szedése nem a megfelő megoldás szorongásos panaszokra. Ebben az esetben általában a szerotoninszint emelése a megfelelő megoldás. Erre a célra egyéb gyógyszerkészitmények -, de sok testmozgás, helyes táplálkozás, szabadlevegőn tartózkodás, kikapcsolódás is - szolgálnak. Beszélje meg kezelőorvosával tüneteit, bátran mondja el, hogy a Lamoleptől nem érezte jól magát -, igy kezelőorvosa a megfelelő terápiát tudja majd Önnek nyujtani. Üdvözlettel, dr Radics Judit

Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Félénkség

Kedves Kérdező, a félénkség - többek között és leegyszerűsitve - összefügghet az alacsony szerotonin hormon--szinttel. A gyógyszerek azáltal, hoyg emelik a szerotonin szintjét, magabiztosabbá tehetik. Üsvözlettel, dr R.

Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Félénkség, gátlásos

Kedves Kerdezo, Valoszinuleg helyesebb volna pszchiatert felkeresnie, es gyogyszeres megoldashoz folyamodni. A leirtak alapjan valoszinuleg alacsony a szervezete szerotoninszintje, ez okozhatja a panaszait. A szerotoninszintet antidepresszivumok emelik meg. En a magam reszerol pszchologiai tesztvizsgalatot is javaslok a terapia megkezdese elott, valamint vervetelt s, a pajzsmirigymukodes ellenorzese celjabol. Udvozlettel, dr R.

Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Invega okoz depressziót,pszichiózist mint melléhkatás?

Kedves Kerdezo, Irasahoz annyit tudok hozzatenni, hogy nyilvanvalo, ez a kombinacio nem megfelelo Onnek. Jelzem, elofordulhat, hogy valakinek egyszerre tobb gyogyszerfélét kell szednie, de jobb, ha kevesebbet, csupan 1-2 felet szed, mert akkor egyreszt tisztabban latszik a hatas, masreszt kevesebb a gyogyszerek kozti kolcsonhatas. Javasolom, haladektalanul kersse fel orvosat, es jelezze neki panaszait. Udvozlettel, dr R.

Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Pánikzavar és gyógyszerek

Kedves Kérdező, az álmatlanság hátterében lehetséges a szerotonin-szint csökkenése -, a szerotonin szintet az antidepresszánsok emelik, igy kedvezően befolyásolhatják alvásproblémáját. Tehát kezelőorvosa jól választhatott. Az antidepresszánsok - de számtalan gyógyszer, például egyes antibiotikumok is -, befolyásolhatják a sziv ingervezető képességét, befolyással lehetnek a szivritmusra. A helyes eljárás kardiológiai konziliumot kérni, hogy Ön az adott antidepresszánst szedheti-e? (Megjegyzem, a tartós kialvatlanság fokozhatja a szivritmuszavar gyakoriságát, tehát csakugyan helyes az alvás rendezése) Üdvözlettel, dr Radics Judit

Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Éjszakai izadság.

Kedves Kérdező, a szervezetben zajló gyulladás, vérképeltérés, vérnyomásprbléma, endokrin/hormoneltérés /leggyakrabban pajzsmirigy-probléma, alacsony tesztoszteronszint, esetleg a nappali stressz éjszakai megnyilvánulása/ szokott ilyen tipusu problémát okozni. Javasolom, hogy keresse fel háziorvosát, és kiindulásként történjék egy teljeskörű vérképvizsgálat -, továbblépést eredméynek függvényében javasolok. Üdvözlettel, Dr Radics Judit

Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Hanghallások,nyugtalanság mitől lehet?

Kedves Kérdező, javasolom, haladéktalanul konzultáljon kezelőorvosával. Ha korábban nem voltak hasonló tünetei, tisztázni kell, vajon most miért jelentkeztek. Az bizonyos, hogy a jelen terápia nem megfelelő, gyógyszermódositás illetőleg kivizsgálás is szükséges lehet. Üdvözlettel, dr R.

Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit pszichiáter válasza

Mi történik velem?

Kedves Kérdező, valószinőleg megviselte az elmult időszak nagy lelki terhelése. Ezzel együtt elsőként vérvétellel kell kezdeni a kivizsgálást -, pajzsmnirigyvizsálat elengedhetetlen. A panaszok alapján magam részéről pszichiáter felkeresését javasolom. Ugy tünik, lecsökkent a szervezetében a szerotonin szintje, ezzel tünnek összefüggésben lenni a panaszok. A pszichiátriai kezelés ennek rendezésében tud segiteni. Üdvözlettel, dr R.

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!