Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász

Dr. Vadász Imre

366 kérdésre válaszolt

Kategóriái: asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: asztma, légzőszervi betegségek

Kérdezek tőle

Bemutatkozás

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász szakorvos vagyok. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosaként dolgoztam 1967-től 1993-ig. Ekkor az Országos Egészségfejlesztési Intézetben a dohányzás abbahagyását segítő szolgáltatást hoztam létre és önkéntesen vállalkozó orvosokkal több mint 50 tüdőgondozóban dohányzásról leszokást segítő rendelést szerveztem, ahol másfél évtized alatt a dohányzásról leszokni akarók ezrei kaptak segítséget. Ez a program alapítványi és pályázati forrásból részesült támogatásban. A dohányzásról, annak következményeiről és veszélyeiről, a cigaretta elhagyásának lehetőségéről, azt ezt megkönnyítő módszerekről nyújtok tájékoztatást.

366 kérdésre válaszolt:

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

Tüdőrák?

Tisztelt Kérdező! Javasolt tüdőgondozóban dolgozó tüdőgyógyászhoz fordulni és feltehetően mellkas röntgenvizsgálata tisztázhatja, hogy van-e a tüdőben látható elváltozás. A mellkasi fájdalmat okozhatja a bordák, a rekeszizom, a mellhártya és a bordaízesülések érintettsége is, az erős köhögés következtében. Üdvözlettel: Dr. Vadász Imre

Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

Tüdö szürő eredménye Szr

Tisztelt Kérdező ! A szűrésen talált árnyék valószinüleg régebbi gyulladásos folyamat maradványa. A gyulladás egyik gyógyulási formája a meszsedés. Javasolt 6-12 hónap múlva kontroll rtg vizsgálat. Üdvözlettel: dr Vadász Imre

Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

Asztma

Tisztelt Kérdező ! Az oxigén lehet igen hasznos, de lehet káros következménye is a túlzott használatnak. Ezért igen fontos, hogy ( amennyiben a fenti problémák jelentkeznek) a beállitás vérgáz analizis alapján történjen. A túlzott oxygén adagolás mellett a szervezetben a széndioxid is felszaporodik és ez okozhat álmosságot. Feltétlenül beszéljék meg a kezelőorvosával a helyes oxygén adagolást. üdvözlettel: dr Vadász Imre

Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

Légzésfunkció eredmény

Tisztelt Kérdező ! Bár az átküldött légzésfunkcios vizsgálati nem tartalmaz minden fontos értéket, de az elküldött eredmények alapján nincs arra gyanú, hogy a tüdő működésében kimutatható károsodás már létrejött volna. Ennek megelőzésére indokolt lenne a dohányzás abbahagyása. Amennyiben az asthma bronchiale diagnosisát megállapitották, akkor indokolt a rendszeres tüdőgyógyász kontroll. Üdvözlettel dr Vadász Imre

Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

Tüdőrák

Tisztelt Kérdező ! Az előbbi részletes válaszom előtt már megérkezett az emlitett két sor és ennek ismeretében válaszoltam. Üdvözlettel: dr Vadász Imre

Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

Tüdőfibrózis lehet SLE következménye?

Tisztelt Kérdező ! A rtg felvétel leirása nem utal egyértelműen tüdőfibrosisra. A rtg felvételén a sziv mindkét irányú enyhe megnagyobbodása látható. Ez Járhat az alapbetegségével ( SLE), de mindenképpen indokolt lenne cardiológiai consilium az egyéb card. betegségek kizárása miatt. A SLE járhat tüdőfibrosissal, de ennek a rtg és légzésfunkcios eltéréseket kellene okozni, ami szerencsére nincs. Üdvözlettel: dr Vadász Imre

Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

Tüdőrák

Kedves Kérdező ! A részletesen leírt panaszai hátterében, nem valószinű, hogy tüdő daganatos megbetegedése van. A tüdődaganatnál, ha csak egy oldali, akkor csak az egyik válla fájhat, és a tüdőcsúcsban levő bármilyen elváltozást az egyszerű tüdő rtg is kimutatná. A fejfájása inkább nyaki gerinc meszesedésre utal illetve a lehajláskor tapasztalt fejfájás inkább esetleges vérnyomás ingadozásra utalhat. Ennek eldöntésére belgyógyász, illetve cardiológus lenne az illetékes.. A dohányzás kérdésében még a passziv dohányzás is káros, ezért ajánlom, hogy akár tüdő, vagy errendszeri betegségről van szó akkor is indokolt a teljes leszokás . Remélem, hogy a CT vizsgálat ( ami feltehetőleg negativ lesz, teljesen megnyugtatja. Üdvözlettel: dr Vadász Imre

Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

COPD-t,okozhat,macskaszőr allergia?

Tisztelt Kérdező ! A COPD megbetegedést nem allergia okozza, de emllett lehet allergiás megbetegedése (allergiás szénanátha) és a váladéklecsorgás miatt okozhat köhögést, valamint orrfolyást, tüsszögést. Az Atimos mellett vannak már kombinált szerek, ami a COPD tüneteinek csökkentésére való. Ezt, valamint a szénanáthájának kezelését beszélje meg a tüdőgyógyászával. Üdvözlettel: dr Vadász Imre

Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

Mellkas röntgen

Kedves Kérdező ! A fenti lelet a jobb old.-i kötegezettségen kívül kórosat nem mutat. Ez valószinűleg régebbi gyulladásos maradvány lehet, de a panasza ( ha van) dönti el a további vizsgálatok szükségességét. Érdemes 1-2 hónap múlva kontroll rtg végeztetni, hogy az elváltozás változik-e. Üdvözlettel: dr Vadász Imre

Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász válasza

Tegnapi mellkas rtg értelmezése

Kedves Kérdező! A fenti mellkasi röntgenlelet elsősorban szív eredetű elváltozásra utal, ennek felelnek meg a panaszok is.. Véleményem szerint orvosa vízhajtó és a szív munkáját támogató gyógyszereket fog rendelni. Amíg a röntgenképen látható elváltozások nem javulnak és panaszai nem enyhülnek, a gyógyszerek szedése mellett kímélő életmód volna célszerű

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!