Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Tolvay Katalin - pszichiáter, pszichoterapeuta

Dr. Tolvay Katalin

196 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, párkapcsolat

Szakterülete: depresszió, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, párkapcsolat

Kérdezek tőle

Bemutatkozás

1989-ben végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 1996-ig a debreceni Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet Pszichiátriai és Ifjúság- és Gyermekpszichiátriai Osztályán dolgoztam. 1995-ben pszichiátriából, 1998-ban pszichoterápiából szakvizsgáztam.1996 óta előjegyzés alapján működő magánpraxist folytatok Debrecenben, a Honvéd u. 72. alatt, ahol farmako- és pszichoterápiát egyaránt végzek. Ezen kívül több, mint tíz éve oktatok graduális és posztgraduális képzésben: ötödéves külföldi orvostanhallgatókat oktatok angol nyelven, és pszichoterapeuta képzésen tanítok kiképző terapeutaként. Módszerspecifikus végzettségem autogén tréningből, pár-és családterápiából, és kognitív-viselkedésterápiából van. Az EMDR- és sématerápia területén képzés alatt állok.

196 kérdésre válaszolt:

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Remotive Extra hosszútávú alkalmazása

Üdvözlöm! Nyugodtan szedje hosszútávon is, ha bevált. Dr. Tolvay Katalin

Megnézem a kérdést

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Mért félek tovább lépni?

Üdvözlöm! Nem írta, hogy másfél év alatt észlelt-e olyan jeleket, kapcsolati zavart, amelyek hasonlóak, mint előző párkapcsolatában. Valamilyen módon bántalmazó-e a párja, vagy korábbi sérelmei, félelmei, rögzült sémái miatt bizalmatlan. Keressen fel egy pszichoterápiában jártas szakembert, hogy segítsen Önnek tisztábban látni és jó döntést hozni. Tolvay Katalin

Megnézem a kérdést

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Stressz kezelés

Üdvözlöm! Fontos kérdés, hogy jelenleg is rendszeresen fogyaszt-e alkoholt, mert amellett semmilyen pszichiátriai gyógyszer, de a Frontin különösen nem ajánlatos. Frontin mellett is kialakulhat hasonló függőség. A Frontin nem altató, alvászavar kezelésére csak abban az esetben javasolt, ha szorongás miatt nem tud elaludni. Javaslom, hogy keresse fel orvosát és konzultáljon vele. Tolvay Katalin

Megnézem a kérdést

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Táplálkozási zavarok

Üdvözlöm! Sajnos a barátnője állapota egyáltalán nem megnyugtató. A valószínű evészavar és testedzés függőség mellett valószínű depressziós is. Nem tudom, milyen rosszulléte volt, de evészavarban egy hét alatt lehetetlen tartós eredményt elérni. Úgy tűnik, jelenleg nincs betegségbelátása, és ez korlátozza, hogy segíteni lehessen neki. Nem írta, van-e családja (saját család, illetve eredeti családdal való kapcsolat), képes-e ellátni a munkáját, vannak-e még barátai, van-e párkapcsolata. Segíteni azzal tud, ha fontos hozzátartozókkal együtt beszélnek vele, elmondják aggodalmaikat, megpróbálják meggyőzni, hogy legalább egy alkalommal menjen el egy konzultációra egy pszichiáter szakorvoshoz. Tolvay Katalin

Megnézem a kérdést

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Alprazolam és orbáncfű

Üdvözlöm! Nyugodtan szedje tovább! Az orbáncfű több gyógyszerrel, így az antidepresszívumokkal valóban kölcsönhatásba lép, de Xanax mellett biztonságosan szedhető. Mivel fényérzékenyíthet, óvatosan napozzon mellette! Tolvay Katalin

Megnézem a kérdést

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Mi a szakkifejezése?

Összeférhetetlenség. A rokon vagy barát nem külső, semleges szereplőként, hanem hozzátartozóként, gyakran elfogultan látja a helyzetet, érzelmileg is bevonódik, ezért nem javasolt. Tolvay Katalin

Megnézem a kérdést

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Folyton szorongok, félek a depressziótól!

Üdvözlöm! A Scippa az első 1-2 héten fokozhatja a szorongásos tüneteket. Eleinte 4 napig csak negyedet-felet javaslok szedni, és ebben az első két hétben segíthet a Frontin, amelyet utána célszerű csökkenteni, akár elhagyni. Panaszai jellege alapján azonban pszichoterápia feltehetően jobban segítene feldolgozni a traumákat! Tolvay Katalin

Megnézem a kérdést

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Szex előtti stressz kezelése

Üdvözlöm! Nem igazán értem a kérdést. Ha 13 éve nem volt szexuális kapcsolata, miért szed Sildenafilt? Illetve mitől stresszel? Mi okoz stresszt?

Megnézem a kérdést

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Antidepresszáns kezelés

Üdvözlöm! Ilyen alacsony adag mellett (a szedett adag mellett a szokásos koncentráció kb. harmada lehet a vérében) gyógyszertanilag nehezen magyarázható a mellékhatások megléte. Fontos tudni, hogy a betegek placebo (hatóanyagot nem tartalmazó készítmény) mellett is gyakran tapasztalnak olyan tüneteket, amelyeket a gyógyszer okozhat. Ha tudja tolerálni ezeket a tüneteket, érdemes 2-3 hetet várni, ha javulnak a tünetek, akkor emelni az adagot, mert ennyi idő után jelentkezik a valódi terápiás hatás. Ha kis dózis mellett is fennállnak továbbra is, keresse fel a doktornőt! Tolvay Katalin

Megnézem a kérdést

Dr. Tolvay Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Szex előtti stressz kezelése

Üdvözlöm! A Valeriana Relaxot meg lehetne próbálni, minimális dózisban szorongáscsökkentő is, lehet, hogy jó hatású lehet (pl. Elenium, Frontin). Igazi oki megoldást az jelentene, hogy párjával együtt felkeresnének egy szexuálterápiában jártas pszichológust vagy pszichiátert. Az önök esetében lehet, hogy sokat segítene, ha a szexhez fűződő hiedelmek, elvárások terén lehetne segíteni tisztába tenni a reális célokat, elvárásokat. Dr. Tolvay Katalin

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!