Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus

Dr. Hauser Péter

203 kérdésre válaszolt

Kategóriái: daganatos betegségek általában

Szakterülete: daganatos betegségek

(a szakértő jelenleg inaktív)

Bemutatkozás

Dr. Hauser Péter 1995-ben szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen. 2000-ben lett csecsemő és gyermekgyógyász, 2006-ban pedig klinikai onkológiai szakorvos. Következő évben PhD fokozatot is szerzett. 2009-ben lett a klinikai hematológia szakorvosa.

1995 óta a Semmelweis Egyetem II.sz Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikáján dolgozik, jelenleg a Neuroonkológiai Osztály osztályvezető egyetemi adjunktusa.

203 kérdésre válaszolt:

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Nem könnyezik a szeme

Kedves Érdeklődő! Az első felmerülő dolog, hogy valódi sírásról van-e szó, vagy csak valamit el akar érni a gyermek Önöknél és azért imitálja a sírást? Ha ez egyértelműen kizárható, akkor szemészeti szakrendelés felkeresését javaslom, noha könnyhiány esetén is ugyanúgy gyulladt piros lenne a gyermek szeme.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Lábgörcs

Kedves Érdeklődő! Részben valamilyen vér összetevő eltérés lehet (kálium, kalcium vagy magnézium-ion), melyet laborvizsgálat útján tudnak ellenőrizni, de lehetséges, hogy valamilyen tartási rendellenesség van (pl. "lúdtalp"), ami szintén okozhatja a panaszokat, ennek gyanúja esetén ortopédushoz kellene fordulniuk.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Styrofoam vágás

Tisztelt Érdeklődő! Számtalan internetes, nem ellenőrzött oldal felveti annak lehetséges káros hatásait, azonban tudományos közleményt, ellenőrzött helyről nem találtam. Ez persze nem zárja ki, hogy lehetnek káros hatásai. Azonban mivel korábban erős dohányos volt, az Ön által leírt tünetek hátterében nyugodtan állhat az Ön korábbi aktív dohányzása. Ettől függetlenül érdemes lenne az elszívót használni, mert a levegőben lebegő apró részecskék, ha nem szívják el és esetleg nem is okoz daganatot, de a tüdejében lerakódhatnak és hosszú távon okozhatnak légzési panaszokat. Esetleg valamilyen Munkaegészségügyi Központ adhat pontosabb választ a kérdésére.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Táplálkozási nehézségek és zavarok csecsemőkorban

Kedves Érdeklődő! Először is a kérdés, melyet valószínűleg tisztáztak már: elegendő-e a gyermek napi kalóriabevitele? Ha az kiszámolva elegendő, és nem fejlődik elegendő mértékben a gyermek, akkor felmerülhet felszívódási zavar. A vashiány lehetne ennek is a jele, de életkori sajátság is szokott lenni a nem megfelelő vasbevitel miatt. Ha a gasztroenterológus nem talált semmit (ahogy leírta, már elég alaposan kivizsgálták), akkor felmerül az, hogy valamilyen más krónikus betegsége van a gyermeknek, ami fokozott energiafelhasználást eredményez. Itt felmerül bárminemű krónikus fertőzéses góc keresése, kardiológiai kivizsgálás, stb.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Varicella ellenanyagszűrés

Kedves Érdeklődő! A lelet alapján mégis csak az valószínűsíthető, hogy Ön átesett valamikor bárányhimlőn.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Húgyúti fertőzés kisgyermeknél - mindig visszatér

Kedves Érdeklődő! Gyermekkori visszatérő húgyúti fertőzések hátterében mindig valamilyen vizeletelvezetési zavart kell feltételezni, ami a vizelet pangását idézi elő. Ennek talaján szokott állandó fertőzés kialakulni. Gyermeknephrológust kellene keresniük kivizsgálás céljából.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Muszáj???

Kedves Érdeklődő! A sugárterápia az egyik leghatékonyabb eszköz a száj-garat daganatok kezelésében. A negatív CT annyit jelent, hogy anyósa daganata jól reagált, 2-3 mm-nél nagyobb daganat biztosan nincs, azonban a CT-vel kimutathatósági szint alatt is maradhatnak daganatsejtek, melyek a sugárterápia elhagyása esetén, a kemoterápia befejezése után, nagy valószínűséggel ismét növekedni kezdenek.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Nyirokcsomók

Kedves Érdeklődő! Leginkább valamilyen gyulladás valószínűsíthető a háttérben. Ha növekedést mutatna, akkor feltétlen mutassa meg háziorvosának, és szükséges lehet esetleg további képalkotó vizsgálatokra és a laborvizsgálatok elvégzésére

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Fogzás vagy allergia

Kedves Érdeklődő! A kép alapján valamilyen étellel szembeni allergia merül fel bennem elsőként. Érdemes volna elmenniük egy allergológiai kivizsgálásra

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Mitől nyel nehezen a kisfiam?

Kedves Érdeklődő! Valamilyen szájfertőtlenítővel (pl. Corsodyl) érdemes öblögetni egyelőre, és figyelni, van-e javulás. Körül kellene nézni, hogy a szájüregben, fogaknál vagy a garatban nincs-e valamilyen más gyulladásos folyamat, ami fenntartja a mandula gyulladását. Egy CT vizsgálatnál, MR vizsgálat informatívabb lehet a lágyrészeknél, hogy pontosabban meg lehessen állapítani az elváltozás természetét. Érdemes volna bakteriális leoltást végezni a garatból, illetve esetleg a mandulák felszínéről. Ha mindezek kapcsán sem jutnak előrébb, érdemes lehet a nagyobb méretű mandulából szövettani mintát venni.

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!