Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Szőke Melinda - konduktor

Szőke Melinda

12 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek, gyereknevelés, egészséges életmód, mozgás

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, egészséges életmód, mozgás

Kérdezek tőle

Bemutatkozás

  Szőke Melinda

foglalkozás: konduktor-gyógypedagógus

szakterület: korai fejlesztés, babaúszás (SBA), megkésett mozgás- és beszédfejlődés, iskola-előkészítő foglalkozások

Szőke Melinda vagyok a Dél-pesti Fejlesztő Ház vezetője. Több mint 10 éve foglalkozom csecsemők és kisgyermekek fejlesztésével. Szakmai tapasztalatom jó részét németországi és ausztriai munkám során szereztem. Az utóbbi években kifejezetten a korai életkorra szakosodtam. Minden olyan kérdéssel fordulhatnak hozzám, amely a 0-8 éves korú gyermekek fejlődésével, nevelésével, terápiákkal kapcsolatos.

Ahol megtalálható vagyok: Dél-pesti FejlesztőHáz, Budapest, Nagysándor József u. 136. (Előzetes időpont egyeztetés szükséges!) Email cím: melinda@imtbt.hu

12 kérdésre válaszolt:

Szőke Melinda konduktor válasza

Lábujjhegyen járás

Kedves Hajnalka! Ahogy írta, sajnos az autizmus egyik jellemző tünete a lábujjhegyezés. Amennyiben használnak vizuális támpontokat, úgy javasolt lehet egy szabálykártya, miszerint "a sarok a földön marad". Ebben a gyermeket autizmus specifikus szemlélettel fejlesztő gyógypedagógus kolléga tud segíteni. Emellett javasolt lehet a gyógytorna. Fontos tisztázni, hogy a "szokás" miatt alakultak-e ki izomzati, ízületi rövidülések, ennek eldöntése szakember feladata. Érdemes egy gyógytornász kollégát is felkeresni. A legjobb az lenne, ha a gyógytornász/konduktor és a gyógypedagógus tudnának közösen együttműködni. Amennyiben Budapesten vagy a környéken laknak, úgy a FejlesztőHázat tudom javasolni, itt autizmus specifikus fejlesztés és mozgásterápia is elérhető. Üdvözlettel: Melinda

Megnézem a kérdést

Szőke Melinda konduktor válasza

5 éves gyerek

Kedves Kérdező, helyesen látja a kislány nehézségeit. Az elmondásból azt gondolom, hogy a családi kiegyensúlyozott együttélést mindenképp megterheli a gyerek hevességéből adódó vita. Annak tisztázására azonban ez nagyon kevés információ, hogy ez még belefér az elfogadható kategóriába vagy szükség van fejlesztésre. Amennyiben budapestiek vagy a vonzáskörzetben elérhetőek, úgy ajánlom a Fejlesztő Ház önökhöz közelebb eső intézményét, ha vidékiek, akkor pedig a helyi pedagógiai szakszolgálatot (korábban: Nevelési Tanácsadó) keressék fel, ahol egy gyógypedagógus/pszichológus fog tudni Önöknek segíteni. Üdvözlettel: Melinda

Megnézem a kérdést

Szőke Melinda konduktor válasza

"hibás" kúszás

Kedves Beáta, teljesen normális, hogy a kisfiú még féloldalasan kúszik. A kúszás kezdeti szakaszában ez nagyon gyakori "megoldás" a kicsiknél. Mivel a kúszás még nem automatikus és gyors, ezért a mászás is csak 1-2 lépésig megy. Adjon még időt a kicsinek, ha 1 hónapon belül megtanul szabályosan mászni, akkor nem jelent problémát a féloldalas kúszás. Üdvözlettel: Melinda

Megnézem a kérdést

Szőke Melinda konduktor válasza

Elalvás- csecsemő

Kedves Judit, elképzelhető, hogy hasfájás lehet az ok. Érdemes végiggondolni, hogy mit eszik vacsorára, vagy napközben, ha már elkezdték a hozzátáplálást. A másik lehetséges ok, hogy egyszerűen kevesebb alvásigénye van, ahogy egyre nagyobb lesz. Az átállások időnként nehezen mennek. Javaslom, hogy iktassanak be az estébe (ahogy azt meg is tették) éneklést, mesét. Majd menjenek ki. Ha sírni kezd a pici, menjenek vissza, nyugtassák meg. Lehetőleg ne vegyék ki a kiságyból, és már ne beszéljenek, énekeljenek neki, inkább halkan dúdoljanak, csitítsák. Általában pár héten belül magától is rendeződik a nehézség. Üdvözlettel: Szőke Melinda

Megnézem a kérdést

Szőke Melinda konduktor válasza

Képzeletbeli barát

Kedves Kérdező, 4 éves kor körül a gyerekek elkezdenek érdeklődini a mesevilág iránt, de az ismereteik még nem elegek ahhoz, hogy különbséget is tudjanak tenni valóság és mese között. A kétéves valószínű utánozza a nagyobbat. Elég gyakori jelenség az, amit ebben a korban leírt. A helyzet általában magától rendeződik, és nem igényel különösebb "teendőt". Ha fél a kicsi, érdemes beszélgeti vele a dologról. Megkérdezni, mi az ami ijesztő, esetleg lehet nevet adni a "barátnak", és ha nagyon ijesztő, akkor együtt küldjék el. Mondják el a "barátnak", hogy már nincs rá szükségük, és elmehet nyugodtan. Az segíthet, ha valamilyen plüss állatot, babát, stb. választhat a kisgyerek, aki lehet az új "barátja". Üdvözlettel: Melinda

Megnézem a kérdést

Szőke Melinda konduktor válasza

Óvodai beszoktatás

Kedves Anna, először is nagyon fontos, hogy Ön "eldöntse", könnyű lesz a beszoktatás. Ha ezt sugározza a gyerek felé, akkor biztosan nem lesz gond. A játszótér nagyon jó ötlet, bár a gyerekek ebben a korban inkább egymás mellett, mint egymással játszanak. Ami még segíthet, ha olyan meséket olvasnak, amiben az óvodáról van szó. Pl. Anna, Peti, Gergő sorozatok. Beszélgessenek minél többet az oviról, mi történik ott, miért jó. Azt sem kell eltitkolni, hogy anya reggel elviszi, majd elmegy dolgozni, délután pedig megy érte. Minden óvodában más rendben megy a beszoktatás, de általában az első nap még a szülő is bent lehet egy kicsit, és a gyermek is csak délig van. Könnyen előfordulhat, ha nagyon ragaszkodó a gyerek, hogy kicsit nehezebb a leválás és sírni fog reggel a kislány. Ez az anyukának szól. Ilyenkor kedvesen, de határozottan, és főleg minél gyorsabban érdemes átadni a kicsit az óvónéninek. Ők majd megnyugtatják. A hosszú búcsúzkodás csak "olaj a tűzre" és sokkal hangosabb és hosszabb sírást vált ki a gyerekből, mint a rövid búcsú. Kitartást és sok sikert kívánok! Üdvözlettel: Szőke Melinda

Megnézem a kérdést

Szőke Melinda konduktor válasza

Befelé forduló jobb lábfej

Kedves Kérdező, azt javasolom, hogy manuális terápiára vigye el a lányokat. Ha a közelükben elérhető, akkor a Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápiát javasolom. Ha rákeres az interneten, akkor találni fog róla cikkeket. Ezzel a módszerrel nagy valószínűség szerint javítható a helyzet, néhány aktív feladattal kombinálva. (A dél-pesti FejlesztőHázban szívesen állunk rendelkezésére, ha az Ön közelében van.) Üdvözlettel Szőke Melinda

Megnézem a kérdést

Szőke Melinda konduktor válasza

Szklerózis multiplex

Kedves Kérdező, a gyógyszeres kezelésben sajnos nem tudok támpontot adni, viszont a mozgásképesség minél további fenntartására, a feszességek enyhítésére a gyógytorna, mozgásterápiás eljárások kifejezetten hasznosak és sokat javítanak az életminőségen. Ez ügyben a Pető Intézetet tudom javasolni, vagy pedig egy ezen a területen jártas gyógytornászt.

Megnézem a kérdést

Szőke Melinda konduktor válasza

Elmaradt mozgás fejlődés

Kedves Lívia, a kisfiú mozgásfejlődése ugyan nincs elmaradva a "nagykönyvhöz" képest, mégis a leírt minőségi eltérések miatt azt gondolom, hogy érdemes lenne megmutatni korai fejlesztéssel foglalkozó szakembernek. A mászás közben orra bukás a kezdeti időszakban normális, viszont az idő előrehaladtával a gyereknek tudnia kell a kezét olyan tempóban előre tenni, ahogy halad. A másik, ami kicsit aggaszt, az, hogy összeakadnak a lábai, ha járatni próbálják. Ez természetesen lehet normális jelenség is, ha a súlya kevésbé kerül a lábára és jobban tartják a szülők. Viszont, ha teljes súlyával a lábán áll, akkor ez jelenthet egy kicsit feszesebb izomtónust. Ezeket a minimális feszességeket általában egy fájdalom mentes masszírozással (Pfaffenrot-féle manuális technika) oldani lehet, és egyensúlyi játékokkal lehet támogatni a járás beindulását. Amennyiben budapestiek, jelentkezhetnek nálam a 06-70-364-35-30-as telefonszámon, és a kolléganőim megnézik a picit. Üdvözlettel: Szőke Melinda

Megnézem a kérdést

Szőke Melinda konduktor válasza

Keveset eszik a gyermekem

Kedves Beatrix, ha a gasztorenterológián kizárták az ételintoleranciát, akkor mindenképp egy pszichológus javasolnék akkor is, ha már jártak máshol. Javaslom, hogy érdeklődjön, mielőtt elmennek hozzá. Olyan kollégát keressen, aki beszél a szülőkkel együtt és külön is, illetve a gyermekkel is legalább 3-4 alkalommal, mielőtt valamilyen véleményt mondana. Addig próbálja meg "elengedni" a kérdést. Tudom, hogy ez nagyon nehéz, viszont ha minden vizsgálat negatív, valószínű szervi oka nem lesz a dolgonak. Ezzel kapcsolatban a gyermekorvos tudna többet segíteni. Üdvözlettel: Melinda

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!