Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kisvarga Zoltán - Nefrológus

Dr. Kisvarga Zoltán

27 kérdésre válaszolt

Kategóriái: nefrológia

Szakterülete: nefrológia

Kérdezek tőle

Bemutatkozás

1996-ban érettségiztem a Budapesti Szent István Gimnázium matematika tagozatán.Sikeres felvételit követően az akkori SOTE Általános Orvostudományi Karán kezdtem meg tanulmányaimat, ahol 2002-ben "Summa cum laude" eredménnyel diplomáztam. A szigoró évben 8 hónapos gyakorlatot töltöttem a Göttingeni Egyetem Orvosi Fakultásán. Az egyetem elvégzését követően a Jávorszky Ödön Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztályán kezdtem pályafutásomat, részállásban az Országos Mentő‘szolgálatnál mentő‘orvosi státuszban dolgoztam. 2008-ban "aneszteziológia és intenzív terápia" szakvizsgát szereztem. 2009-ben a Fresenius Medical Care Dialízis Center Kft.-hez kerültem, itt kezdtem el vesepótló kezelésekkel és nefrológiával foglalkozni, mely területen 2011-ben szakvizsgáztam. 2015-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen "orvos-közgazdász" oklevelet szereztem. 2016. januárja óta részállásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tüzoltó Doktor Szolgálatánál dolgozom.

27 kérdésre válaszolt:

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Ketosteril szedése,ha nem vagyok vesebeteg?

Tisztelt Huszti Úr! A Ketosteril nem fehérje pótszer, bizonyos aminosavak átalakulását segíti elő a szervezetben, amelyekből a vesebetegek fehérjeszegény diétája során a szervezetbe kevesebb jut be. Miután Önnek a fehérje ellátottsága feltételezhetően megfelelő, nem valószínű, hogy ezen aminosavakból (fehérje "építőkövek") hiányállapot állna fenn, így szedésük értelmetlen.

Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Vesefunkció romlás gyógyítása

Tisztelt Asszonyom! A veseelégtelenség önmagában egyfajta állapot, ami azt jelenti, a vesék nem megfelelően végzik a dolgukat. A veseelégtelenség hátterében ugyanakkor számos betegség állhat, melyek között vannak gyógyíthatóak, és vannak olyanok, amelyek sajnos nem. Miután a leírtak alapján teljes biztonsággal nem lehet megállapítani, hogy Önnél mi vezetett a vesefunkció romlásához, így kérdésére, hogy lehet-e ezen és hogyan javítani, nem tudok válaszolni. Javaslom, keresse fel a területileg illetékes nefrológiai szakrendelőt, ahol a kivizsgálását ez irányban el tudják kezdeni. Mindazonáltal meg szeretném nyugtatni, az Ön által leírtak alapján a vesefunkció romlását nem lehet "drámainak" nevezni, a krónikus veseelégtelenség klasszikus osztályozása alapján Ön még távol áll a dialízis kezeléstől.

Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Policisztás vesebetegség

Tisztelt Asszonyom! Sajnos, pozitív családi kórelőzmény esetén (amennyiben egyenesági rokonnál már igazolták a policisztás vesebetegséget), önmagában a közölt hasi UH-kép alapján nagy biztonsággal állítható, hogy Ön is örökölte a betegséget, mely előbb-utóbb a veseműködés valamilyen mértékű romlásához fog vezetni. Természetesen, a genetikai érintettséget 100%-os biztonsággal csak genetikai vizsgálattal lehet igazolni, mely azonban centrumhoz kötött, speciális vizsgálat. Javaslom, a fentiek alapján mindenképpen keresse fel a területileg illetékes nefrológiai szakrendelést, ahol a betegségről, a gondozás további részleteiről, illetve - amennyiben a genetikai vizsgálatot mindenképpen el szeretné végeztetni -, annak feltételeiről bővebben is tájékoztatni tudják. Üdvözlettel, Kisvarga Zoltán

Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Policisztás vesebetegség miért nem gyógyítható?

Kedves Kérdező! Kérdéseire a válaszaim sorra a következők. 1. Felnőtt típusú policisztás vesebetegség esetén a ciszták képződése igazából a veseszövet károsodásának következménye, nem pedig az oka, ennél fogva leszívásuknak nincs igazából értelme. Már csak azért sem, mert jellemzően nagyon sok, adott esetben akár több száz cisztáról van szó, melyek leszívása lehetetlen. A ciszta bennék eltávolítására csak szövődmény kialakulása esetén (gennyes átalakulás, vérzés, hirtelen növekedés) lehet szükség. 2. Abban az esetben, ha örökölte a betegséget, az mindenképpen kialakul, megelőzni nem lehet. Az öröklés kérdése egy egyszerű hasi ultrahang vizsgálattal nagy biztonsággal eldönthető. 3. Irodalmi adatok és a tapasztalat alapján a policisztás vesebetegség igen nagy valószínűséggel előbb-utóbb olyan mértékű veseelégtelenséghez vezet, hogy a vese működését valamilyen vesepótló eljárással (dialízis) pótolni kell, a folyamatot korai felismeréssel és megfelelő gondozással csak lassítani lehet. 4. Transzplantált vesében a policisztás vesebetegség nem alakul ki. 5. Miután az öröklődés ténye hasi ultrahang-vizsgálattal nagy valószínűséggel megítélhető, elsősorban ezt a vizsgálatot javaslom önnél elvégezni. Bízom benne, válaszaim tudtak Önnek segíteni.

Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Vizeletvizsgálatból lehet vesebetegségre következtetni?

Tisztelt Kérdező! A korrekt válasz a következő. Bár bizonyos betegségek valóban jellemző vizelet eltéréseket okoznak, a Háziorvos Kollégának abban teljes mértékben igaza volt, hogy negatív vizeletlelet alapján általánosságban nem lehet olyan vesebetegségek jelenlétét kizárni, amelyek nem okoznak ilyen eltéréseket. Azaz az Ön esetében, a láz hátterében húgyúti fertőzés az említett kép mellett kevéssé valószínű, ugyanakkor önmagában a vizeletlelet alapján más vesebetegség jelenléte nem kizárható.

Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Érzékeny az ütögetésre a vesetájék?!

Tisztelt Kérdező! Bár az elmondottak alapján, panaszai hátterében elsősorban inkább mozgásszervi, mintsem vese eredet valószínű, ezt egyértelműen ennyi információ alapján nem lehet teljes biztonsággal megítélni. A vese eredetű fájdalom jellemzően erős, görcsös, esetlegesen hányingerrel, rossz közérzettel járó, lányék felé sugárzó fájdalom, mely jellegében nem felel meg az Ön által leírtaknak. Mindazonáltal, a fájdalom vese eredetének (kőbetegség, gyulladás) megítélése céljából, javaslom, keresse fel háziorvosát, aki egy egyszerű betegvizsgálatot, szükség szerinti vizeletvizsgálatot követően választ tud Önnek adni panaszai eredetét illetően.

Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Reggelente sötétet pisilek. Normális?!?!

Tisztelt Kérdező! A vizelet színét számos dolog befolyásolhatja, de a leírtak alapján - negatív vizeletlelet mellett - a jelenség nagy valószínűséggel nem tekinthető kórosnak. A vizelet sötétebb színét az Ön esetében valószínűleg az magyarázza, hogy a vizelet ilyenkor koncentráltabb, azaz a szabadvízhez képest több ásványi anyagot tartalmaz, ami a vese aktuális koncentráló teljesítményétől függ. Amennyiben a jelenség napközben is sűrűn fordul elő (vagy más úton is jelentősebb mennyiségű folyadékot veszít - jelentős izzadás, hasmenés, láz, stb.), javasolt a napi folyadékbevitel mennyiségének megemelése.

Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Vesebetegség?

Tisztelt Uram! Az Ön által említett Schönlein-Henoch purpura valóban ritkán járhat veseérintettséggel. Sajnos, a betegség kiújulásának esélye viszonylag magas, kb. 50%-os. A veseérintettség függetlenül a korábbi lefolyástól, bármikor megjelenhet. Fontos ezért, hogy a tünetek észlelésekor mindig történjen minimálisan vér- és vizeletvizsgálat. Jelen panaszai azonban valószínűleg ettől a kórképtől függetlenek, véleményem szerint elsősorban nem a vese betegségére, hanem húgyúti kő ürülésre, esetleg prosztata megnagyobodásra utalhatnak. Javaslom, panaszaival keresse fel a területileg illetékes urológiai szakrendelőt.

Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Vizelet ürülék

Nem. Első lépésben vizeletvizsgálat szükséges, e céljából, javaslom, keresse fel háziorvosát.

Megnézem a kérdést

Dr. Kisvarga Zoltán Nefrológus válasza

Szorító fájdalom a jobb oldalon vese tájon

Tisztelt Uram! Önmagában az Ön által megadott információk alapján nehéz a fájdalom eredetére egyértelműen következtetni. Jelentősége van a fájdalom pontos helyének, jellegének, időtartamának, testhelyzet-változtatással való összefüggésének, kísérő tüneteknek, stb. A vese eredetű fájdalom jellemzően görcsös, hányingerrel járó, a bordák alól hátulról előre, a herék (vagy szeméremajkak) felé sugárzó fájdalom, gyakran kíséri vizeletürítési panasz. Vese eredetű fájdalmat elsősorban gyulladás vagy vesekő betegség okoz, ezek lehetőségének megítéléséhez, amennyiben még nem történt meg, vizelet vizsgálatot érdemes végezni. A fájdalom jellege alapján megfontolandó esetleg gasztroenterológiai vizsgálat is, hasonló panaszokat okozhat például gyulladt bélfal-kiboltosulás (ún. diverticulum) is.

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!