Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

295 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Rudotel

Tisztelt Doktornő! 

A párom a mindennapi élet problémái miatt szorongással küzd. Nagyon hamar fel tudja magát idegesíteni mindenen és ilyenkor dühkitörései vannak. Sajnos utólag tudomásomra jutott, hogy 6 napja egy ismerősétől Rudotel 10 mg- os gyógyszert kapott. Azóta szedi hol 1 szemet naponta, hol pedig 3- at. Nem vagyok gyógyszer párti, így utána néztem ennek a gyógyszernek, de konkrét dolgot nem találtam róla. Nem találtam semmit arról, hogy ez most nyugtató vagy kedélyjavító. Tudna engem tájékoztatni erről a gyógyszerről? Gondolom nem véletlenül vényköteles. Naponta vezet autó és van egy 7 hónapos kisfiúnak, akit nem szívesen hagynék kettesben vele, ha gyógyszeres befolyásolták alatt van.

A válaszát előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Uram/Hölgyem! A Rudotel nyugtató hatású gyógyszer, nem antidepresszáns. Recept köteles készítmény, de ettől még nem veszélyes gyógyszer. Előírás szerinti használata esetén nem okoz semmiféle kóros személyiségváltozást, ami miatt aki szedi veszélyessé válna környezetére. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Létezik hogy a mirtazapin tól volt?

Orvosom beállitott Mirtazapin nevü gyógyszerre 30 mg ot az első napba bevettem este és másnap egésznap nyugtalan rossz közéretben voltam.Tegnap este lefeleztem 15mg ra így már valamivel jobb de még mindig nem az igazi.Létezik hogy attól volt? Hogy hirtelen nagy adagot írt fel? szedek még scippa20mg,rivotril3mg,amitrex800mg,és seroquel XR 200mg.

Válasz:

Kedves Uram! Igen valószínű, hogy a beállított Mirtazapintól volt nyugtalanabb, elképzelhető, hogy idővel elmúlik. Értesítse róla kezelőorvosát. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Zsibbadás

Jó napot kívánok ! Nagyon szeretném tudni mi bajom lehet ! 1 hónapja küzdöm ezekell a tünetekkel : szédülés , gyors szív verés , fej jobb oldali zsibbadása , kar ball oldali zsibadása , füll besipolás , félelem érzet , izgatottság . Volt teljes vérkép vizsgálat pajzsmirigy vizsgálat.CT - vizsgálat vérnyomásom is rendben van ! A házi orvosom írt nekem gyógyszert hogy pánik beteg vagyok ! De semmi változás ! Nagyon szeretném tudni mi a bajom ! Köszönöm szépen a választ ! 

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! A leírt tünetek szorongásnak megfelelő testi tünetek, ha rohamszerűen jelentkezik, váratlanul és magától is elmúlik 15-30 perc alatt akkor lehet pánik betegség. Javaslom, hogy keressen fel pszichológust vagy pszichiátert. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

0,25-ös Frontin+minimális alkohol?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

26 éves lány vagyok, a héten kezdtem el szedni a 0,25-ös frontint, erős szorongásra, ami már olyan mértékű, hogy fizikai tünetekben is megmutatkozik.- Állandó szapora pulzus, szédülés, ájulás szerű érzés, stb. (Voltam kivizsgálásokon, illetve folyamatban, eddig komoly fizikai problémát nem találtak, ami estleg okozhatná ) Napi 3x kellene szednem, de egyelőre úgy érzem, hogy a napi 2-től is jobban vagyok, kevésbé vagyok görcsös, alapvetően nyugodtabb vagyok. Fontos, tudni, hogy alig, vagy szinte sose fogyasztok alkoholt az elmúlt fél-egy évben. Azonban a jövő héten mennék le a családhoz, több napra,akik igen furcsállnák, és gyanúsnak találnák, hogy semmit nem iszom. Ugyanis, még néhány évvel ezelőtt, mondhatni nem vetettem meg az alkoholt. (alkohol problémáim nem voltak, de azért iszogattam) Nincs kedvem magyarázkodni nekik, illetve, nem is szándékozom elmondani nekik, hogy szorongáscsökkentőt szedem. A kérdésem az lenne, hogy annyi se férhet bele, hogy pl megiszom 1 sört 1x, vagy kb 2 dl bort, és semmi többet? Tényleg minimális mennyiségre gondolok.

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedves Hölgyem! A kérdés felvétele óta már több hét telt el, azóta túl van a családlátogatáson is. Biztosan jól döntött, akár nem ivott, akár megivott egy kevés sört vagy bort. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Antidepresszáns szoptatás alatt

Tisztelt doktornő /doktor úr,

 

Szeretném tudni, hogy szedhető e antidepresszáns szoptatás alatt. Agitációs depresszió a diagnózis. Pár évig szedtem Sertralint, de gyermekvallalas előtt abbahagytam 3 éve. Mots már a többi páciensnek adott válaszból látom, hogy nem kellett volna ababbahagyni a terhesség altt. Okozott is gondot, hat hónapig gyermekágyi depresszióval küzdöttem az első gyereknél. Most viszont szoptatok. Elkezdhetnék valamilyen "segítséget" szedni?

Üdvözlettel, 

egy kétségbeesett anya 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Igen amennyiben állapota indokolja, akkor szedheti az antidepresszánst, a sertralin a többi antidepresszánshoz viszonyítva is ajánlható. A részleteket kezelőorvosával beszélje meg. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Spitomin

Az előző kérdésemből kimaradt, hogy a Spitomin mellett szedhető-e izomlazító (pl. Sirdalud)?

Köszönettel

Válasz:

Válaszom az előzőekben található.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Spitomin

Generalizált szorongásra Spitomin nevű gyógyszert kaptam, 3X10 mg-ot.

A kérdésem, hogy ha kezdetben mellékhatást tapasztalok, pl. szédülés, hányinger, álmosság vagy más.., akkor azonnal abba kell hagynom a szedését, vagy ezek a hatások pár nap alatt eltűnnek?

A másik kérdésem, hogy a gyógyszer mellett szedhetők-e a következő gyógyszerek:

Naponta - Nebibeta 2,5 mg, Aspirin (Astrix). Alkalmanként- Frontin , Diclac (Flector), Algopirin, Paracetamol, Ibuprofen, Aspirin (Astrix naponta) , Cerucal, Rhinatiol vagy más köhögésre ható gyógyszer.

Köszönettel

Válasz:

Tisztelt Uram! Kezdeti mellékhatások előfordulhatnak, emiatt nem kell abbahagyni a gyógyszerszedést. A gyógyszerek együttszedése tekintetében kérem forduljon kezelőorvosához, ezt az ő kompetenciája eldönteni. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Skizofrénia vagy pszichoaktív szer okozta pszichotikus zavar?

Kedves Doktornő,

Bátyámnál 18 éves korában paranoid skizofréniát állapítottak meg, azonban amikor a diagnosztizáció történt, akkor éppen valamilyen drog okozta hallucinációk miatt tört ki rajta ez a krízis-tág pupillák, hallucináció, dezorientáltság miatt hívtunk hozzá mentőt, akik kimosták a gyomrát és ezután került pszichiátriára. Utólag elgondolkodtam, hogy akkor nem történt sem CT sem MRI vizsgálat, csak a leírt tünetek alapján diagnosztizálták - Ön szerint nem lehet, hogy félrediagnosztizálták, és "csak" a drog okozta tünetek miatt volt paranoid, stb? Hogy szokták ilyenkor az orvosok elkülöníteni ezt a két diagnózist?

Köszönettel,

A

Válasz:

Kedves Hölgyem! Az elsődleges diagnózis felállítása a tünetek alapján a kórházi kezelés során megtörténik, mert ez kötelező. Ilyenkor azonban valóban nem dönthető el minden esetben egyértelműen, hogy mi a pontos kórkép. Az, hogy a későbbiekben hogyan alakulnak a tünetek, megmaradnak, vagy visszatérnek, természetesen drog hatása nélkül, az fogja meghatározni az elkövetkezendő évek során a pontosabb diagnózist. Jelenleg nincsen olyan műszeres vizsgálat aminek segítségével pszichiátriai diagnózist lehetne felállítani. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Mikor fog hatni?

Udvozlom!

Az orvosom panikbetegsegre, es szorongasra irt fel nekem Cipralex 10 mg, illetve melle ha szukseges akkor 0,5 Mg Alprastadot.

Egy hetig szedtem 5 mg Cipralexet majd emeltuk 10 mg ra. Ez volt 4 napja, de meg mindig szuksegem van mellette az Alprastadra mert van amikor szorongok, vagy furcsan erzem magam a "vilagban". Nem tudom ezt az erzest pontosabban leirni.  Fel evvel ezelott tettem le a Cipralexet mert mar elotte is szedtem 3 even keresztul, de mar nem emlekszem hogy mikor lezdett el hatni vagy hogy mennyi ido utan jottem ki ebbol a depresszios, remenytelen hangulatbol ami most is rajtam van. Az allapotom mar sokkal jobb mint 2 hete, de meg mindig nem az igazi. Ez ugy ertem hogy egyedul meg sehova nem merek menni, mert felek hogy rosszul leszek. Regebben ezzel nem volt problemam. Ketsegbeejt az a gondolat, hogy mar soha nem fogok tudni egyedul menni barhova. Mikorra varhato az az allapot, hogy ugyanolyan vagyok mint regen? El tudok menni akarhova egyedul, boltba, intezni a dolgokat. Mar hianyzik hogy felelem nelkul eljek.

Köszönöm 

26 eves lany vagyok. 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nagyjából két hete szedi a Cipralexet, akkor már lassan hatni fog, kb 2-3 hét kell a hatás kialakulásához, ha korábban is ekkora adagot szedett belőle. Az alprazolamot sokan szedik együtt az antidepresszánssal, ha annak nem elegendő a hatása. Egy-két hét alatt biztosan jobban lesz. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pánik / pszichés zavarok / Esetleg valami más?

Kedves Doktorúr / Doktornő!

 

Tüneteim kb. egy éve kezdödtek, mikor egy külföldi bárban nehany sör utan 2 slukkot beleszívtam egy füves cigibe.(Egyébként nem szoktam füvezni, mert félek töle). Émelygés, furcsa érzékelés, bizsergés zsibbadás járta át egész testemet, miután pánikolni kezdtem. Ezt ágyban remegés és halálfélelem követte. Miután a tünetek néhány óra múlásával eltüntek, elaludtam. Másnap furcsa, bizonytalanság érzéssel keltem, mintha egy burokban lettem volna amit rossz hangulat, társaságtól való izoláció követett. A pánik tünetek továbbra is fennálltak, még a mai napig sokszor gyötörnek. Szinte az összes orvosi vizsgálat már mögöttem, orvosi leletekkel teli mappák , mégse szünik az érzés. Szedtem 5mg Sertralint masfel honapig ami szintén nem segített, ugyhogy ezt abbahagytam. Ezután figyelmes lettem üvegtesti homályokra a szemem elött, ami azota nagyon zavar. Emellett évek ota szenvedek Tinnitusban. A gyogyszer abbahagyása után fellépett egy krónikus hasmenés ami azóta is fennáll. Teltek, múltak a hónapok és úgy döntöttem egy pszichiátert újra felkeresek, mert tüneteim nem javultak. Scippa 10mg-ot szedek azóta kb 3 hete, viszont délelöttönkent tovabbra is hasmenés, szédelgés, foltok látása, fülzúgás és ez a "másvilági érzés" (mintha a szemem beljebb lenne mint a valóságban) továbbra is velem vannak. MRI felvétel is készült, ahol egy 8mm-es tobozmirigy cisztát találtak nálam, emellett a vervetelek kimutatták, hogy a cukrom egy nagyon kicsit magas, de orvosok szerint ezek sem okozhatják tüneteimet. A progeszteronbol a szokásos 3szorosát találták bennem, amit azóta sem ért meg senki, hogy mitöl lehet. Egyébként semmilyen szervi elváltozást nem talált egyik vizsgálat sem. Pszichológushoz járok, a gyógyszert szedem, de a tüneteim csak délután, estefelé enyhülnek, szünnek meg. Az orvosok szerint tipikus pánikbetegség, ami átment depresszióba. Teljesen tanácstalan vagyok, ugyanis a hasmenés, tinnitus, üvegtesti homályok és foltok a látótérben ha jol tudom nem ezen betegségek tünetei. Azt szeretném kérdezni, milyen vizsgálatot tudnék még elvégezni, amivel kizárhatnánk egyéb betegségeket. Nagyon szeretném már magam újra jól érezni, de ez nagyon nehéz ilyen tünetek mellett.

Válasz:

Kedves Uram! Úgy gondolom, hogy a lényegesebb vizsgálatokat már megcsináltatta, amit ilyenkor szokás. A tünetei leírása alapján én is a Pánik betegséget valószínűsítem, amihez depresszió is társult. Mivel a kérdését így tavasz idején tette fel, és a tünetek a nap folyamán típusos lefolyást mutatnak valószínű, hogy ebben az időszakban már kevés a napi 10mg a Scippaból, javasolom, hogy emelje 15 vagy 20mg-ra. A betegsége kezdete típusos, gyakran valamilyen drog vagy egyéb központi idegrendszeri hatású szer váltja ki az első rosszullétet. A vizsgálatok során talált egyéb eltérések nem valószínű, hogy közvetlen összefüggésben lennének a pánik betegséggel. Nincs olyan eszközös vizsgálat, amit ajánlani tudnék, mert a tünetek elég egyértelműek. Pszichológiai teszteket lehetne még felvenni, ami megerősítheti a tünetek eredetét. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!