Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

187 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Skizofrénia,rövid ideig tartó remisszió,miért csak rövid? Kérem válaszoljanak,sűrgős!

2-3 hetente remisszióm van,ugy értem tünetmentes vagyok nem szorongok,hallucinálok,jobban odafigyelek mindenre,viszont ezek pár nap múlva elmúlnak,szeretnék érdeklődni miértnem hosszútávon van nekem a tünetmentesség.a gyógyszerek amiket szedek Amitrex 200mg r 200 mg e,Seroquel XR 200mg este,sertralin 150mg r,rivotril 2 mg r,cymbalta 60mg r. És igysem vagyok tünetmentes,mégcsak stabil állapotba se mondhatom magam.Mit kell tennem hogy remisszióm megmaradjon mindig gyógyszerek mellet? Paranoid skizofréniával diagolnak és kényszerbetegséggel

Válasz:

Tisztelt Uram! Leírása szerint 2-3 hetente remisszióba kerül ami néhány napig tart csak. Ezt a kezelőorvosával tudja megbeszélni részletesen, valószínüleg a gyógyszerelésén kell úgy módosítani, hogy tartósabbak legyenek a remissziós állapotok. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szerotonin szindròma

Üdvözlöm!

Pénteken jàrtam pszichiàternél,aki 50 mg-os Velaxint írt fel,szorongàs/pànik miatt.Délelött 10-kor beszedtem egy tablettàt,rà kb. màsfél òràval igen rosszul lettem,màsnapra kicsit jobb lett,de vasàrnap éjjel òta rosszul vagyok,folyamatosan remegek , 90 körüli a pulzusom és nagyon félek.Gyanítom hogy egyszerre nem lett volna szabad beszednem egy egészet,régebben szedtem ,de kis adagròl indulva.Lehet ez szerotonin szindròma,mert hirtelen beütött a gyògyszer?köszönöm a segítséget!

Válasz:

Kedves Hölgyem! Amennyiben korábban rendszeresen, nem szedett többet mint 50mg Velaxint a szorongásos zavar miatt és az elegendő volt, a tünetek kezelésére, akkor elképzelhető, hogy maga lassú metabolizálók közé tartozik, ami miatt a mája lassabban bontja le a gyógyszereket is. Igy előfordulhat, hogy ez a kis adag venlafaxin is ilyen tüneteket okozott. Ez lehetett egy gyengébb szerotonin szindroma, vagy a szorongásos tünetek felerősödése, ami jellemző az antidepresszáns kezelés kezdetén. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Zypadhera kiürülése

Üdvözlöm! 3 éve két hetente kaptam 300 mg Zypadhera injekciót. Az lenne a kérdésem, hogy körülbelül mikorra ürül ki a szervezetmből. Azért kérdezem, mert közben beszédzavar alakult ki nálam. A kezelőorvosommal arra jutottunk, hogy az olanzapin mellékhatása okozza. Ezért leálltunk vele. Már két hónapja, de még javulás nem történt a beszédemben.

Előre is köszönöm a választ!

Válasz:

Kedves Hölgyem! A Zypadhera alkalmazási előírása szerint az abszorpció és elimináció az utolsó injekciót követően megközelítőleg hat -nyolc hónap után válik teljessé, vagyis legalább ennyi idő szükséges a hatóanyag teljes kiürüléséhez. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Gyógyszer beállítás

Tisztelt Pszichiáter! 2018 májusában gyógyszert váltottak mert hatástalannak tünt pánik rosszulléteim jöttek elő. Rexetin 20 mg. Reggel 1 tbl, xanax sr 0.5 mg. ot szedtem már 10 éve és emellett jöttek elő pànik rosszulléteim, de előtte depresszióra kezeltek. Májusban àt állítottak Escitil 10mg.reggel,Frontin 1mg 3x1,este 0.5mg xanax sr, lamolep 100mg délben éste fél tbl. A gyógyszer mellett ideges feszült szoktam lenni van mikor pörgök és szív dobogás érzésem van. Ekg 24órás fel volt helyezve ami negatív. APM negatív. Pajzsmirigy vizsgàlat negatív volt. Ennyi gyógyszer mellett nem igazazán lehetnék szerintem panaszos. Többször mondtam a kezelő orvosomnak, de nem igazàn tud mit mondani. Az élet korom 44 éves nő vagyok. Gyógyszerelési probléma esetleg a gond? Vàlaszàt előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Hölgyem! A gyógyszerelése alapján lehetséges , hogy a Lamolep okozza a feszültséget és a pörgést. Esetleg felmerül, menopausa hatása is. Az Escitil, Frontin, Xanax nem szokott hasonló panaszt okozni. Ritkán még előfordul, hogy a Frontin szedése mellett paradox hatás lép fel felpörgés, izgatottság, ingerlékenység. Ezeket a lehetőségeket kellene megbeszélnie kezelőorvosával. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Stimuloton mellékhatás

Kedves Dr Úr /Nő!

Feltételezem, hogy a stimulotontól nyelv irritációt érzek. Egyáltalán lehet ilyen mellékhatása a Stimulotonnak? A gyógyszer abbahagyása után elvileg mennyi idő, amíg ez a mellékhatás megszűnik, ha egyáltalán az okozza.

Üdvözlettel.

 

Válasz:

Kedves Uram! A gyógyszereknek a gyakoribb mellékhatások mellett, nem szokványos mellékhatásai is lehetnek. Ha a tünete a stimuloton szedésével egyidőben kezdődött és annak elhagyása után néhány nappal (3-6 nap) megszűnik vagy jelentősen csökken, akkor valószínüleg a gyógyszerrel van összefüggésben. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pánikbetegség alatti tünetek

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

 

18 éves vagyok, másfél éve küzdöttem nagyon sok féle testi problémával, főként hasi fájdalom, aminek szervi oka nem volt, ezért ennyi idő után eljutottam pszichiátriára, ahol megállapították, hogy pánikbeteg vagyok. A pszichiáter szakorvos írt fel nekem Escitil 10mg nevű antidepresszánst és Spitomin 5mg szorongáscsökkentőt. Ezeket November 8 óta szedem, az Escitil-ből 5 napig negyed adagot kellett szednem, utána napi fél adagot. Az lenne a kérdésem, hogy mint írtam, a hasi fájdalom a fő problémám és most a gyógyszer megkezdése után felerősödött. Nyugtatnak ugyan a negatív leletek ezügyben, de mégis aggódom, hogy mikor fog ez ténylegesen csökkenni, elmúlni. A kérdése(i)m ezügyben, hogy a pánikbetegség valóban okozhat-e ilyen folyamatosan fennálló hasi fájdalmat, illetve ha igen, a gyógyszeres kezelés (emellet pszichológushoz is járok) mennyi idő után kezd el általában hatni az ilyen panaszokra? Mindemellett a fent leírt készítményekről is lenne kérdésem, hogy mennyire hatásosak úgymond, milyen visszajelzések vannak róluk? 

Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz:

Kedves Uram! A pánik betegségnek van hasi tünetekkel járó formája. Azonban a pánik betegségre a rohamokban jelentkező rosszullét a jellemző, ami hasi pánik esetén a hasi tájékról indul ki. A folyamatos hasi fájdalom nem jellemző a pánik betegségre, viszont lehet depressziós tünet vagy szomatizációs betegség tünete. Az antidepresszánsok beállítása után a tünetek jellemzően felerősödnek néhány napra, majd fokozatosan javulni kezdenek. Csak gyógyszeres kezelés nem eredményez minden esetben teljes tünetmentességet illetve gyakran csak csökkennek a tünetek. Szakmailag javasolt a gyógyszeres kezelést pszichoterápiával kiegészíteni. A betegség jellegéből adódóan teljes tünetmentesség sokszor csak több hetes hónapos együttes kezelés mellett érhető el, ha a pszichoterápia is eredményes. A leírt gyógyszeres kezelés nagyon is alkalmas lehet a tünetei kezelésére, a gyógyszerek modern és hatékony készítmények. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Aripiprazol

Tisztelt Doktornő!

Pár hónapja Aripiprazolt szedek. Nárcisztikus-borderline személyiségzavarom van. Azóta az érzelmeim fakók és a gondolataim sokkal laposabbak. Szerintem a gyógyszertől van, de a pszichiáterem azt mondta, hogy pont ellenkezőleg ez a gyógyszer aktivizál kedélyjavító és a negatív tünetekre hat. Szóval lehet ez a fakóság a gyógyszertől vagy nekem van valami egyéb problémám ami egy időben jött elő a gyógyszer szedéssel?

Válaszát előre is köszönöm:

Zs.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Mind a kettőjüknek igaza van. A gyógyszer ténylegesen jó hatással van a negatív tünetekre. Azonban ha magánál a jelzett mellékhatások a gyógyszer szedésével párhuzamosan jelentek meg, akkor valószínüleg a gyógyszer okozza. Az a kérdés, hogy mennyire jó hatású az alaptüneteire, ami miatt kapja és milyen arányban vannak a betegség tünetek és a mellékhatások. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

B vitamin ??

Kedves Doktor Úr/Nő!  Azt szeretném kérdezni hogy mivel eléggé szorongok és szédülök nem akarok kedelyjavítót és nyugtatót szedni újra mivel már szedtem, ezért b vitamint kezdtem el szedni elég magas dózisban de akárhányszor neki kezdem szedni a tüneteim enyhülnek valamelyest de az izmaim főleg a combomban feszülnek eléggé...próbáltam hogy felezem a tablettát de úgy is érzem főleg ha állok. És mindig mikor elkezdem szedni a b komplexet. Lehet hogy nem is kellene b komplexet szednem? 50mg os b vitaminok vannak benne. De akkor mit szedhetnék jobb közérzetre szorongás ellen? Köszönöm a választelőre is. 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nem tudom mi lehet az oka, a comb feszülésének, de próbáljon meg esetleg csak B1 vitamint szedni. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Mi lehet a baj?

Tisztelt Doktornő.

Egy kisfiúról lenne szó 5 éves lesz novemberben. Édesanyja pszichátriai vizsgálatokra jár 3 havonta egyszer. A kisfiú 4 évesen lett szobatiszta és a mai napig csaló cumizik. Főtt ételt is csak 1-2 kanállal eszik, azonban a tej és nasi amit megeszik. 5 éves lesz novemberben és 17 kg. Az óvodában elmondása szerint eszik főtt ételt.. Nyáron a 30 fokos melegben réteges  van felotozve..( hosszú nadrág  póló és ing  cipő.) vagy hosszú ujjú póló,, harisnya, cipő  Mikor szólt a párom hogy miért így öltözteti fel az anyuka, a válasz erre az hogy nem lehet levenni róla. Majd kinövi. 3 hete már az öltözetben változás lett, mégpedig hogy a cipőt csizma váltotta fel. A gyerek fél a testvereitol pedig nem kellene  Nem lehet hozzá szólni mert azonnal hisztizik. Volt hogy egyhelyben megallt és az apjának azt mondta hogy - dögölj meg apa. Röviden ennyi lenne..

Mit lehetne tenni?

Üdvözlettel Ani 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Az elmondottak alapján nem látszik egyszerűnek az eset. Egyrészt a pszichiátriai betegségek örökölhetők és ezeknek már gyermekkorban lehetnek tünetei. Evvel a problémával pszichológushoz lehet fordulni. A túlöltözésről eszembe jut a pajzsmirigy betegség, esetleg alulműködés, mert abban jellemző a fázékonyság, akár étvágytalanság is. Ez irányba endokrinológiai vizsgálatot lehet indítani. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szerotonin előanyag és Xanax

Tisztelt Doktor úr/hölgy!

A kérdésem a következő: 1. szedhető-e együtt (azonos napon, de nem együtt lenyelve) 5-HTP Xanax-szal? Jómagam a Natrol 5-HTP (50 mg) készítményét vettem meg, naponta 2 darab 0,25-ös Xanaxot szedek. 

2. Egy hónapja kezdtem el szedni a Noni (Morinda Citrifolia) kapszulát. Mennyi szünetet célszerű tartani (ha kell) a Noni szedése és az említett 5-HTP szedésének megkezdése között? (a szerotonin-szindrómát elkerülendő). 

Válaszát előre is köszönöm. 

Ágnes

 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Az 5-HTP szedhető a Xanaxal együtt. A Noni és az 5-HTP szedése között elegendő, ha egy nap szünetet tart, ha általában érzékeny a gyógyszerekre, akkor lehet kettőt. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!