Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

225 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Kevert szorongás/pszichiátor

Tisztelt Dr/dr.nő!

Tavaly májusában kevert szorongást állapítottak meg. Scippa gyógyszert kaptam ami nehezen állt be 10 mg-ot szedtem 1 hónapig majd emeltük az adagot 15 mg és 1 hónap után beállt a gyógyszer. Közel 8 hónapig nagyon jól éreztem magam, és az idén márciusban elkezdtem magamtól csökkenteni a gyógyszert. Két hónapig 10 mg-ot szedtem, majd jött egy fülkristályos szédülés és visszajöttek a szorongásaim, feszültségeim. Május 18-án elkezdtem visszaemelni a scippát, 3 napig 12,5 mg-ot szedtem majd utána már a 15 mg-ot. A szorongásaim erősödtek, gyomor problémáim lettek, étvágytalanság, hányinger, már az elmúlt több mint egy hónapban 3-4 kg fogytam.(tavaly 18 kg fogyás volt)visszavettem a xanaxot is napközben 2x0.25 este 05, sr. Kérdésem az lenne, hogy normális, hogy még nem állt be a gyógyszer, be fog e állni ha egyszer már használt akkor használni fog e újból. Június 19-én Krétára utaznék (nem lehet visszamondani) egyenlőre még nem tudom hogyan? A xanaxot mennyire emelhetem fel, hogy ne legyek függő. Elnézést ha egy kicsit zavaros voltam, de annyira elvagyok keseredve. Az orvosom szabadságon van, egyedül élek és nem tudom mi lesz mi fog történni és ami a legfontosabb be fog e újból állni a gyógyszer. Sűrgős választ kérnék ha lehetséges.

Köszönettel: Éva

 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Elöször is nyugodtan utazzon el, az utazás és a nyár biztosan javítani fog az állapotán. Továbbá a Xanaxot is emelje meg arra a dózisra, amit egy éve szedett. A szorongás erősen befolyásolja a hangulatot. A múlt évben is csak júliusra lett jobban, két hónap alatt, vsz. magánál hosszabb időre van szükség a hatás kifejlődéséhez. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szorongás pánik

Tisztelt doktornő! Immár 21 éve szenvedek pánikbetwgségben. Anno nagyon erős xanaxxal és kedélyű javító ál kezdtem, hol jobb, hol rosszabb volt. 3 évvel ezelőtt eljutottam arra a szintre, hogy a kedélyjavító elmaradt, majd az orvos a Frontint írta fel. KB. 1 hete szorongva ébredek, már előre tartok attól, hogy rosszul leszek. Sajnos újra erősen előjött a pánik, amikor zavar minden külső tényező. Voltam pszichiáter él aki szorongásra írt fel gyógyszert, de az még jobban felerősítette a panaszokat, így pénteken megyek vissza hozzá. A Frontint szedem valami t megrendeltem a Nepa gyógynövényes szert. Kérdésem lenne, hogy ön javasolja a szorongáscsökkentó tablettákat? Azt mondta a főorvos úr hogy kB. Másfél hét mire a szervezet megszokja és sajnos a tüneteket addig felerősítheti. Illetve mit javasol amikor jön ez a pánikérzés, milyen módszert alkalmazzák hirtelen?,Előre is köszönöm a segítséget Szilvia

Válasz:

Kedves Hölgyem! Ha jól értem akkor a pszichiátere ismét antidepresszánst írt fel, mert annál fordul elő, hogy kezdetben felerősíti a tüneteket. Azt javaslom, hogy igenis szedje az általa javasolt készítményt. A pánik kezelésére nagyon jól alkalmazható légzéstechnika könnyen elsajátítható, szakembertől. Ennek egyik lényeges része, a mély belégzés és a hasi légzés, amikor olyan, mintha a hasába szívná a levegőt, megpróbálja egy ideig benn tartani, majd lassan fújja ki. Ezt ismétli addig amíg a tünetek mérséklődnek. Ilyenkor a vegetatív idegrendszeri hatás erősödik, ami csökkenti a szorongást erősítő folyamatokat. Vannak olyan pánikbetegek akik hideg vizet szoktak kortyolni, hasonló hatás elérésére. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Major depresszió okozta kognitív diszfunkció

Jó napot kívánok, doktornő / doktor úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen gyógyszert, étrendkiegészítőt, vagy más kezelési lehetőséget ajánl a major depresszió okozta kognitív diszfunkcióra. Az érintett kongitív területek, ahol probléma van: az észlelés, érzelmi folyamatok megfelelő működése (emotional processing and visual satisfaction) és kognitív flexibilitás. Annak ellenére, hogy a diagnózis depresszív pszeudodemencia, a kedélyállapot teljesen rendben van. Az említett kognitív funkciókkal van probéma.

A szerotonin szint növelő készítmények nem segítettek. Csak mégjobban tompították az érzelmeket.

Válasz:

Kedves Uram! Létezik az antidepresszánsok között is olyan készítmény, ami jobban javítja a gondolkodási funkciókat. Jelezze kezelőorvosának a panaszait és beszéljék meg, hogy mit ajánl. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Skizofrénia?

Tisztelt Doktornő/Úr! 2007 óta küzdök a betegségemmel, egyénileg próbálok utánajárni, mivel fordíthatnám vissza azon pszichés betegségem, melyet krónikus THC hasznàlat hozott felszínre nálam, azonban pszichotikus élményeim még nem voltak. Érzelmi életem színtelen, hobbimmal, korábbi tevékenységeimmel hadilábon állok, egyszerűen semmi nem érdekel, az emberek sem. Beszélgetéseim során sem igazán tudom hozni az elvárt minimumom sem, életvitelem kaotikusság jellemzi. Munkahelyemen való részvételem is hasonlóakban nyilvánul meg. Felmenői ágról volt skizofrén édesanyám családjában, és attól tartok, h én sem maradok kivétel ezalól. Tudna esetleg valami hasznosat mondani erre? Előre is köszönöm

Válasz:

Kedves Uram! Azt javaslom, hogy ilyen mértékű tünetek esetén fontos lenne, ha pszichiáterhez fordulna segítségért. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Neuroleptikum elvonás

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kevert szorongásos zavarban szenvedek,és hosszú évek óta szedek antipszichotikumot.

szeretném fokozatosan lecsökkenteni,esetleg abbahagyni,de akkor újabban már halucinálok(gyógyszermellékhatás hosszútávú gyógyszerezésnél).

Ugyanis "úgy felejtettek",és ész nélkül írják a recepteket.

Kérdésem,van-e valami megoldás az elvonási tünetek,mellékhatások kezelésére,megszüntetésére?

Köszönöm.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Ha maga antipszichotikumot szed, akkor nem szorongásos zavarban szenved csak. A gyógyszer csökkentést és elhagyást a kezelőorvosával kell megbeszélnie. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Reagilától vagyok rosszul?

Mióta az orvosom megemelte 4,5 mg ra a Reagilát 2 napja rosszul vagyok,és nehezen alszom,mellete nyugtalan vagyok. hozzáteszem ma meg tegnap bevettem plusz cymbaltát, 60mg a dózisom és én 120mg ot beszedtem összesen. megvagyok ijedve,jön a hétvége nemtudok beszélni az orvosommal,jövőhéten meg szabadságon van.Kérem adjanak bő választ mitől lehetek tulajdonképpen rosszul. Paranoiás lettem azóta. Szedem még ezeket a gyógyszereket Amitrex 400mg,Rivotril2 mg. Függeszem fel a reagila szedését?Kérem adjanak bő választ. Tulajdonképp nekem az amitrex a leg beváltabb AP amit szedtem eddig. 3 éve szedem. Köszönettel.

Válasz:

Kedves Uram! A Reagilának mellékhatása lehet, hogy feszültebb, azonban mivel a Cymbalta dózisát ilyen mértékben megemelte, valószínüleg attól lett rosszabbul és vált nyugtalanná. Folytassa a gyógyszerszedést, ahogy a kezelőorvosával megbeszélte és ne szedjen a Cymbaltából se többet. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Depresszio terhessegben

Jo napot kivanok!Mar jo par evvel ezelott depresszio es Ocd diagnozist kaptam amivel nagyon jol ereztem magam hogy meg gyogyszert sem kellett szedjek.Egy ideje terhes lettem es azota nagyon sulyosan visszatert az ocd betegsegem amihez mostmar sulyos depresszio tarsul.

Annyira depressziosnak erzem magam hogy ugy erzem nem tudok elni.Nem tudok orvendeni semminek.Sokszor arra gondolok, hogy jobb lenne meghalni.

Mit lehet ilyen helyzetben hasznalni ha nem szeretnek antidepreszanshoz fordulni.Azt hallottam, hogy lehet szedni, de mivel nem tisztazott a babara valo hatasa nem mernem bevenni.

Esetleg omega 3 az segitene?Azt is olvastam hogy segit a depresszio lekuzdeseben. 

Tovabbi valaszat varom amit koszonok elore is.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Igen az Omega 3 zsirsavat használhatja, azon kívül d3 vitamint legalább 3000 nemzetközi egység dózisban valamint a terhesség esetén ajánlott vitamin készítményt is melyeknek magas a folsav tartalma. Ezek mind hatással vannak a depressziós tünetekre. Amennyiben ez kevés, akkor forduljon pszichiáter szakorvoshoz. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szedem a reagilát lassan 1 hónapja,és nem érzek tőle semmit,miért?

Az orvosom fokozatosan növeli most 4,5 mg nál tartok,és nem érzek tőle semmi javuló stabilázáló hatást.Azt mondják ez új a piacon ez az AP,Mellete szedek Amitrex 200mg,Cymbalta 60mg,Rivotril2mg,. május 25 én lesz 1 hónapja hogy szedem. váltsam le a gyógyszert,vagy várjak még vele? Köszönettel.

Válasz:

Tisztelt Uram! Szedje tovább a készítményt, a kezelőorvosa még emelheti a dózist.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Antidepresszáns váltás

Kedves Doktornő/ ÚR!

3 éve antidepresszánst szedek szorongásos panaszokra, ami egyre inkább elveszette hatását és szorongásom visszatért erős testi tünetekkel. Ezért felmerült a gyógyszercsere lehetősége, amin még gondolkodom, mert eléggé tartok az átszokástól. Kérdezni szeretném, hogy hogy működik a gyógyszerváltás? Pszichiáterem szerint először elkezdem szedni az újat, majd csökkentem a régit. Ez valóban jó így? Nem sok, ha egy ideig kettőt szedek egyszerre? Köszönettel: Anna

 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Biztosan azért írt most, mert az elmúlt hetek eseménye, hogy úgymond már nem hat a gyógyszer. Depressziós és szorongásos zavarok szempontjából is ez a legrosszabb időszak az éveben, emiatt a korábbi gyógyszer dózis már nem fogja úgy a tüneteket, ezért ilyenkor elöször a dózis emeléssel kell próbálkozni. Ha ezen már túl vannak, akkor a kérdésére válaszolva, lehet egyik napról a másikra átváltani az antidepresszánst és lehet fokozatosan átállni egyikről a másikra, általában csökkentve a korábbi gyógyszer dózisát és fokozatosan emelve az új készítményét. Utóbbi váltás a gyógyszerek típusától is függ, mert eltérő lehet a kölcsönhatásuk. Bizonyos esetekben jó lehet úgy, ahogy a kezelőorvosa javasolta. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Amitrex/amisuplride olvastam róla jó dolgokat nekem miért csak átmeneti remisszióm van?

Interneten azt olvastam,hogy az amitrex től lehet stabil az ember,nos én nem érzem magam annak, 400mg ot szedek. az orvosom nak megértem hogy csökkentse a gyógyszereimet mert borzalmasan sokat szedtem. Lehet azért nincs remisszióm mert keresztezik egymás hatását? Én nem vagyok orvos de ön biztosan tudna segiteni kedves doktor. Írt fel nekem az orvos Reagilát,2 hete szedem 2 napja szedek 3mg ot,elötte 1 mg ot szedtem. 2 hete szedem ezt a gyógyszert. Mellete szedem Cymbalta,Rivotril,Olanzapin(ezt elhagyjuk fokozatosan orvos utasitására). Mennyi idő kell a Reagilának mire hat? A 3 mg  terápiás dózis? Mert én nem sokat érzek tőle egyenlőre,vagy lehet nem is kell semmit érezni? Kérem segitsen,elakarok menni 8-12 órába dolgozni,de igy nem fog menni ha nem vagyok stabilizálva. ha tünetmentes vagyok az általában 3-4 nap majd elmúlik és hetek hónapok múlva jelentkeznek megint. válaszát előre is köszönöm. 28/F

Válasz:

Tisztelt Uram! Az Amitrex hatásos gyógyszer és sok betegnek hatékonyan csökkenti! nem minden esetben szünteti a tüneteket. Nem vagyunk egyformák ezért a gyógyszerek sem egyformán használnak mindenkinek. A Reagliából javasolt a dózis fokozatos emelése, gondolom a kezelőorvosa is így tervezte, a megfelelő hatás kialakulásához és egyensúlyi helyzet eléréséhez tartós több hetes szedés szükséges. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!