Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

241 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Rivotril terhesen

Tisztelt Szakértő!

37. héten járó kismama vagyok 10 éve pánikbetegséggel, szorongással kezeknek. Amikor terhes lettem már csak 5 mg cipralexet és 0.25 -mnál is kevesebb rivotrilt szedtem. Minden nap este egy picit levágtam belőle és büszke voltam hogy ezzel az adaggal elvagyok. Pedig nagyon nehéz terhesség van mögöttem. 21 hétig hánytam a savasítás és a bokákolás azóta.sem múlt el. Közben anyukámat rákkal mütötték akkor sem.volt semmi

Most viszont baj van szorondok folyton sírok aludni nem tudok légszomjam van és zsibbadnak a karjaim  stb....ebből.szokott a nagy baj lenni. Pont itt a végén úgy érzem nem tudom elviselni már ezt a.terhességet talán most lett elege a lelkemnek. A nőgyógyászom 0.5 mg ra emelte a rivotrilt azzal jobban is vagyok De.nem jól. Leginkább arról.félek milyen tünetekkel fog születni a pici  lehet e problémája ebből. Elvonási tünet vagy egyéb. Mire számíthatok? Köszönöm előre is válaszát. Barkinca 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Avval kezdem, hogy nincs miért aggódnia. Nagyon jól csinálta eddig. Ugyan fárasztó is a terhesség, de a tünetek felerősödése nem csak avval függ össze. A terhesség harmadik trimeszterében a szervezet máj metabolizmusa fokozódik, emiatt nem elég ugyanannyi gyógyszer. Emiatt kell megemelni a gyógyszer dózisát, amig kezelhetővé válik az állapot. Statisztikailag kicsi a valószínűsége, hogy a magzat károsodjon ebben az időszakban. Viszont fontos! A szülést megelőző egy hétben, vagy néhány napban, ahogy el tudja viselni, a gyógyszerelést teljesen le kell állítani, vagy minimalizálni, de a szülést megelőző 2 napban akkor is el kell hagyni. Ez azért szükséges, hogy a gyógyszerelvonás ne a megszületett magzatban történjen meg, megvonásos tüneteket okozva, hanem még a maga szervezetével összekapcsolva. A szülést követően a szükségletnek megfelelő mértékben visszaállítható a gyógyszerelés. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

L-theanin szedése Betaloc és SSRI mellett?

Kedves Doktor úr/ Doktornő! 

14 éve pánikbeteg vagyok, szívpanaszokkal (4 éve extrázni kezdett a szívem, előtte más jellegű pánikrohamaim voltak). Az SSRI-t több hónapja elkezdtem elhagyni, fokozatosan. Jelenleg napi 2.5 mg Scippát szedek (5mg-os felezve), természetesen az orvosom beleegyezésével. Az extrasystolémra pedig Betalocot szedek, 12.5 mg-ot naponta. Jól haladok az SSRI elhagyásával, bár eleinte a szorongásom erősödött pár hétig, mostanában egyre jobban voltam,az utóbbi napokban viszont megint többet szorongok. Egy barátom ajánlotta az L-theanint, amiről magam is meggyőző érveket olvastam, hogy az SSRI elhagyásakor tud segíteni a jelentkező tüneteken és csökkenti a szorongást. Az lenne a kérdésem, kipróbálhatom-e, szedhetem-e az L-theanint a szedett gyógyszereim mellé, vagy okozhat-e bármi gondot?

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Azt gondolom, hogy valószínűleg semmi problémát nem jelenthet ha megpróbálja az L-Theanint, de biztosan nem tudom állítani. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Mióta Arisspa/Abilify ra beállitott orvosom 1 napja nyugtalan,izgatott vagyok elmúlik?

Mint a kérdésben látszik,rosszul vagyok mióta ezt a gyógyszert szedem. Melette szedek Reagila6mg,Mirtazen45mg,Rivotril3mg,Scippa20mg,Amitrex400(ezt fogjuk elhagyni,az 800mg ot szedtem az orvosom azt mondta felezzem le.) így 400mg. Minden gyógyszert úgy szedek ahogy előírtak,ezeket. Kérem válaszoljanak sűrgősen fontos nagyon!. Kezelőorvosommal nemtudok beszélni mert az utóbbi napokban hivtam már elégszer,így a nővér azt mondta nem zaklatthatom ennyit,amiben teljesen igaza van.

Válasz:

Kedves Uram! Elképzelhető, hogy elmúlik az izgatottsága, várjon türelemmel és keresse fel kezelőorvosát. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Asentra

Tisztelt Doktornő!

Édesanyám 2,5 éve szedi az Asentra nevű gyógyszert,most azonban nagyon fokozatosan,lassan, leáll a szedésről,mert nem vált be.

Elvonási tünetekre mit ajánl?Szeretnék neki segíteni,több hete szédül,hányingere van,általános rossz közérzet,dolgozni is nehezen tud így.

Előre is nagyon köszönöm válaszát,tisztelettel:Erzsébet

Válasz:

Kedves Hölgyem! Azt gondolom, hogy másképp kell értékelni a gyógyszer hatását. Biztosan nem véletlenül szedte édesanyja 2,5 évig az Asentrát. Ha valami nem válik be, akkor általában néhány hét, hónap alatt el szokták hagyni. Azt írja, hogy abbahagyták, vagy lassan csökkentették a gyógyszer dózisát több hete. Ennyi idő után, valószínüleg már nem elvonási tünetei vannak az édesanyjának, mert az néhány hét alatt megszűnik, hanem a szorongásos tünetei erősödtek fel, még ha olyan formában is, ahogy korábban nem voltak. A továbbiakat javaslom, beszéljék át a kezelőorvosával. Tiszteletel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szorongás , pánikbetegség

Üdvözlöm ! Olyan kérdésem lenne, hogy kislányom (12 éves)szorongásos beteg...hasfájás, hányinger a tünetei, tetted a hányás témától ....3. hete szedi a Zoloftot, és sokszor van hányingere , de már nem tudom hogy a gyógyszertől, vagy a maga a tünet ...Ön szerint váltsunk gyógyszert ? Köszönöm 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Amennyiben a hányinger időben kapcsolódik a gyógyszerbevételhez, azaz azt követően 1/2-1 órán belül jelentkezik, akkor a gyógyszer okozza, ellenkező esetben valószinüleg nem a gyógyszer okozza. Ettől lehet függővé tenni a váltást. A Zoloftot akkor folyadékban kapja, és ez esetben meg lehet próbálni ugyanezt a hatóanyagot tabletta formában, generikus készítmény formájában. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Ezeket a gyógyszereket szabad együtt szedni,lesz bajom tőle?

Szóval szedek scippa20mg,rivotril3mg,amitrex800,reagila6mg, és az arisspa 10 mg ot elkezdtem saját szakálamra sajnos,mert nincs orvosom jelenleg. depressziósnak éreztem magam,de beszedtem egy felet és mintha jobb lenne. a gyógyszer interakciókra lennék kiváncsi és hogy szabad e ennyi gyógyszert szedni.? ezek átmetiek keresek orvost majd. 28/F köszönettel

Robi

Válasz:

Kedves Uram! Semmiképpen ne szedjen saját szakállára gyógyszereket és azok együttes szedését beszélje meg kezelőorvosával. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Gyogyszer

Üdvözlöm 

Anikó vagyok és csak egyetlen kérdésem lenne. Eljutottam arra a szintrehogy segítségre van szükségem, méghozzá egy pszhiiater személyében. A munkámat szeretem és teljes egészében el is tudom látni. De ez jarmuvezetes és mivel félek gyógyszeres kezelést kapnék a kérdésem itt vetődik fel. Van e olyan antidepresszáns vagy akármilyen gyógyszer ha egyáltalán kelleni fog ami mellett vezethetek járművet?Valaszat köszönöm 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Beállított gyógyszerelés mellett, amikor valaki tartósan szed egy gyógyszert, lehetséges a járművezetés. Kérdésére válaszul igen sok ilyen gyógyszer van. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Az ember nem társas lény

Tisztelt Szakértő!

Mi igaz abból, hogy az ember társas lény, én ugyanis nagyon szeretek egyedül lenni találtam az interneten egy idézetet Arisztotelésztől: Az állam neme, felsőbb kategóriája szerint közösség vagy társulás. Az ember pedig természeténél fogva hajlamos a társulásra, az államba tömörülésre, azaz az ember zoon politikon (kb. „közösségi élőlény”)."

Tehát csak egymásra lennénk utalva, csak társadalmi lények lennénk? 

 

 

Válasz:

Kedves Uram/Hölgyem! Az ember társas lény, és az egymásrautaltság fontos jellemzője az emberi együttélésnek, még a jelenlegi fejlett civilizációs körülmények között is. Az ember gyakorlatilag csak gyűjtögető vadászó létformában képes a társadalomtól függetlenül élni. A látszólagos elkülönülés ma már magasabb életszinvonalon is megvalósítható, mert a társadalom működéséből adódóan el tudja tartani a közösségtől elkülönülten élőket, így azok az emberek akik így érzik jól magukat életben maradnak. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szorongás, skizofrénia

Kedves Doktornő/Doktor Úr! 

Mindig is szorongóbb, hipochonder személy voltam. Járok pszichológushoz és gyógyszert is szedek (cipralex) a szorongásomra 7 hete. A cipralex sokat segített viszont rettentően félek a skizofréniától és mindent amit ellehetett olvasni a betegségről én megtettem. Tünetem nincs.A pszichiáterem és a pszichológusom szerint a személyiségem sem olyan, hogy aggódnom kéne ettől a betegségtől szerintük rettentően érzékeny vagyok. Viszont rettegek attól, hogy téveszmém lesz amit én nem veszek észre vagy hangot hallok ami azt mondja, hogy öljek meg valakit. Tudom, hogy ez előre senki nem tudhatja, hogy lesz e ilyen betegsége és ha igen az, hogy alakul de sosem akarnék senkinek sem ártani és zavar, hogy ez ebben a betegségben simán előfordulhat úgy, hogy felsem fogom. Én mindig tudni akarom mit teszek. Nemtudom elképzelni,hogy az életemben nem lesz egy nap amikor ne akarnám leellenőrizni, hogy tényleg normális vagyok e és ez szörnyű. Megkeseriti mostmár több hónapja az életem az ezzel való foglalkozás. Egy 28 éves lány. 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Önnél a szkizofréniától való szorongása ugyanolyan mint, ha bármi mástól szorongana. Az elsődleges probléma a szorongás, az, hogy mitől szorong az másdlagos és az bármi lehet. A saját életkörülményei határozzák meg a szorongás un. tárgyát. Közelitő példa lehet erre az éhség. Ha nagyon nagyon éhes valaki, akkor elméletileg bármilyen élelmiszert megeszik, hogy csillapítsa éhségét. Viszont ha kevésbé éhes, akkor már válogatni kezd az élelmiszerek között. Ugyanez jellemző a szorongásra, ha valaki nagyon szorong, akkor bármitől megijed, bármi szorongást jelent számára. Ha kevésbé szorong, akkor bizonyos dolgokra irányul csak a szorongása. A példa persze csak részben jó, mert egy adott dologtól is lehet nagyon erősen szorongani. Tulajdonképpen azt akartam csak a példával megvilágítani, hogy az alap problémát a szorongását kell csökkenteni és akkor megszűnik a betegségektől való szorongása is. Ehhez viszont valószínüleg nagyobb adag gyógyszerre vagy gyógyszer kombinációra van szüksége és a pszichoterápiás kezelését is folytatnia kell esetleg kiegészíteni más terápiás formával is. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Ennyi gyógyszertől lehet bajom? Vagy sem?

szóval skizofréniával diagnoztizálnak meg OCD zavarral és ezeket szedem : Amitrex800mg,Reagila6mg,Scippa20mg,Olanzapin 7.5,Rivotril3mg, nem értek hozzá ezért kérdezem. az olanzapint saját szakállamra kezdem el szedni 2 napja,mivel nincs kezelőorvosom és az alvászavart meg nem sikerült megoldani sehogy,így megy már az alvás. 15 én megyek az auróra utca 8 kerületi gondozóhoz az új orvoshoz. Addig szedhetem igy ezeket? Üdvözellet Robi 

28/F

Válasz:

Kedves Uram! Igen szedhet így tovább a gyógyszereket. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!