Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

165 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

L-Tyrosine hatása

<p>J&oacute; napot k&iacute;v&aacute;nok!</p> <p>Azt szeretn&eacute;m k&eacute;rdezni, hogy ha depresszi&oacute;ra szedett L-Dopa k&eacute;sz&iacute;tm&eacute;ny parkinzonizmust okozott valakin&eacute;l, akkor az L-Tyrosine is fog? Vagy az ut&oacute;bbi, e tekintetben m&aacute;r biztons&aacute;gosan alkalmazhat&oacute; az elt&eacute;rő hat&aacute;smechanizmusa miatt?</p>

Válasz:

Kedves Uram! Az L-Dopa nem okoz parkinzonizmust, éppen a parkinzonos tünetek csökkentésére használják különböző készítményekben. Ha arra gondol, hogy a szervezetben az L-Thyroxinból L-Dopa képződhet, az nem jelenti, hogy képződik is, ha viszont képződik, akkor csak annyi, amennyire a szervezetnek éppen szüksége van. Tisztelettel.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Remotiv extra

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Áprilistól kezdtem el szedni a Remotiv extrát. Azelőtt Sertralin Sandozt szedtem, és azt tapasztaltam, hogy a hatása fokozatosan erősödött. A Remotiv extrának is fokozatosan erősödik a hatása? Körülbelül mennyi idő alatt éri el a teljes hatását? Mennyi idő után véleményezhetem, hogy ez a szer nekem megfelelő vagy nem? Az utasítás szerint tudom, hogy kezelési idő 4-6 hét, de a volt orvosom a hosszabb távú használatát javasolta. Üdvözlettel.

Válasz:

Tisztelt Uram! A Remotiv extra esetében is meg kell várni a 3-4 hetet a teljes hatás kifejlődéséig, akkor már megítélhető, hogy mennyire hatékony magnak. A kezelőorvosa valószínűleg arra gondolt, hogy tartósan kellene szednie. Üdvözlettel.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Gyógyszercsökkentés

Tisztelt Doktornő/Úr! Több mint 20 éve lettem pánikbeteg, azóta szedek gyógyszereket, amikkel egészen jól karban tudtam tartani az állapotomat. 2 éve lassan kezdetem lecsökkenteni, és tavaly ősszel a Stimulotont abba is hagytam. Jelenleg Frontint szedek még reggel 0,125 mg, este 0,250 mg-ot. Sok stressz ért mostanában, és sajnos kiújultak a tüneteim. Nem is annyira a pánik, inkább szorongás, hajnali izzadtan ébredés, állandó fáradtság, kedvetlenség. Nem tudom, ez a gyógyszerelvonástól van-e vagy a stressz miatt újra visszatért az eredeti problémám? Sajnos a családunkban az édesanyám is szedett nyugtatókat, kétszer öngyilkosságot is kísérelt meg, édesapám alkoholista. Nem szeretnék hasonló sorsra jutni. Segítő tanácsukat köszönöm.

Válasz:

Kedves Hölgyem! A tünetei valószínűleg a növekvő stressz és a csökkentett gyógyszerdózis következménye. Mivel a családban több megbetegedés is volt, ezért valószínűleg egy nagyobb dózis (a korábbi) tartós szedése volna javasolt. A későbbiekben is érvényes, hogy ha nő a megterhelés, akkor lehet, hogy nem elég a gyógyszer, vagy kevesebb gyógyszer mellett kisebb stressz is kiváltja a tüneteket. Tisztelettel.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szorongás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Mindenféle szorongásos betegséggel küszködök, depresszió, pánikbetegség, szorongás. A legrosszabb a légzéspánik. Úgy érzem megfulladok, szorít a mellkasom, kapkodom a levegőt. Tetániás görcsig is eljutok, ami csücsörítéssel, és azzal a jellegzetes T. rex dinó kéztartással jár. Nagyon félek a fulladástól... Kb. két hete szedek 12 óránként Xanax SR 0,5-öt, és Cipralex 20 g felét egyszer. Először napi egy órára a Xanax teljesen kiütött, aztán ez a bódultság napról napra enyhült, egy ideje egyáltalán nincs. Viszont újra itt a légzéspánik... Ha így kell eltöltenem még néhány napot, inkább megölöm magam. De tényleg. Gyakran vannak öngyilkos gondolataim, az erkélyről akarok leugrani leginkább. Nem tudom, mit tehetnék. Pszichológushoz csak heti egyszer járok, pszichiáterhez kéthetente fél órát. Nem elég... Kérem, segítsen! Köszönettel: A

Válasz:

Kedves Uram/Hölgyem! Ha két hete állították be a gyógyszerét, akkor még várni lehet egy kicsit a hatással, de lehet, hogy meg kellene emelni pár napon belül a dózist. A Xanax dózisát is lehet, hogy emelni kellene, ha már elmúlik a hatása. Ezeket a kezelőorvosával kellene megbeszélnie. Ha viszont öngyilkossági gondolatai vannak, akkor sürgősen forduljon a kezelőorvosához és beszéljenek, mert akkor a maga érdekében lehet, hogy be kellene feküdjön pszichiátriára. Tisztelettel.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pánikzavar?

Kedves Doktor Úr/Nő! Két éve pánikzavart, depressziót állapítottak meg nálam télen, ami következő télen újra előjött. Medazepamot és Citalopramot szedtem egészen tavaly augusztusig. Aztán minden rendben volt, októberben elkezdtem szedni a Brandenburg nevű készítményt, amiben igen magas a B-vitaminok tartalma, 50 mg-osak, illetve cink, folsav és Withania Somnifera növénykivonat. Nos, ezt azóta is szedem, ugye tavaly októbertől, de kérdem én, nem káros ez a túlzott vitaminfogyasztás? Az utóbbi időben többet szédültem, mint eddig, egyébként jól elvoltam vele télen. Megpróbáltam abbahagyni, de rosszul lettem. Szedjem vajon tovább? Vagy fokozatosan hagyjam abba? Köszönöm a tanácsot...

Válasz:

Kedves Hölgyem! A korábbi kérdésére adott válaszomban már részben megfeleltem. A vitaminfogyasztásra vonatkozólag fontos tudni, hogy a túlzott vitaminbevitel is lehet káros, mert nem minden vitamin bomlik le viszonylag gyorsan, vannak vitaminok, melyek felhalmozódhatnak és ebből adódóan okoznak problémákat. Jellemzően felhalmozódnak a zsírszövetben az A, D, E, K-vitaminok, melyek bevitelére emiatt figyelni kell. Az interneten vagy ismeretterjesztő kiadványban utána lehet olvasni az egyes vitaminok fogyasztására vonatkozó adatoknak. A Brandenburg Neuro készítményben található Withania Somnifera növényi kivonatnak a kémiai összetevői, a központi idegrendszer sejtjeire gyakorolt hatása révén csökkentik a szorongásos és depressziós tüneteket. A gyógyszerek is hasonló módon működnek, ha abbahagyjuk akár egyik, akár másik szedését, megszűnik a hatásuk, visszatérhetnek a tünetek. Egyes gyógyszerek és növényi kivonatok esetében, az elhagyással összefüggésben átmeneti megvonásos tünetek léphetnek fel. Utóbbi esetben a fokozatos elhagyás csökkenti ennek eshetőségét. A maga esetében nem tudom megmondani, hogy megvonásos tünetek léptek fel vagy az alapbetegség tünetei tértek vissza. Ez azonban az elhagyás után néhány héten belül kiderül. Tisztelettel.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pánikbetegség, pánikzavar

Kedves Doktor Úr/Nő! Tanácsot szeretnék kérni. 2016. januárban pánikzavart, depressziót állapított még a neurológus, ami 2017. januárban újra visszatért, a kedélyjavítót és a Medazepamot tavaly szeptemberben elhagyhattam, el is hagytam minden mellékhatás nélkül. Hogy átvészeljem a telet, Brandenburg Neurot kezdtem szedni októberben (50 mg), a B-vitaminokból, magnézium, folsav, cink, ez mind magas arányban, és egy wihtania gyógynövényt, álombogyó nevén ismert. Szóval télen jó is volt, csak most elkezdtem megint rosszul lenni, szédelegni és abbahagytam. Nem tudom jól tettem-e egyik napról a másikra abbahagyni, mert mikor már két napja nem szedtem, rosszul lettem, de nem pánikroham volt. Bár azóta kicsit jobb, de nem érzem, hogy toppon lennék... Azért lenne, hogy hirtelen hagytam abba a Neurot? Vagy túl sokáig (hét hónapig) szedtem? Köszönöm a választ és a tanácsot..

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nagyon egyszerűen, magának van egy szorongásos depressziós tünetegyüttese, aminek valószínűleg van valamilyen örökletes alapja. Ezen adottság, vagy betegségre való hajlam tünetei jelentek meg 2016. januárban, majd szezonális jellegének megfelelő ismétlődés szerint kiújultak. Amikor magának hatásos gyógyszeres kezelést kapott, a tünetei javultak (a betegsége nem szűnt meg). Amikor Brandenburg Neurot szedett, a tünetei visszaszorultak (a betegsége nem gyógyult meg). A pánikzavarra való hajlama egész életén át tart. Adott környezeti hatásra (valamilyen stressz: válás, haláleset, lottó nyeremény, gyermeknevelés) pánik jellegű vagy depressziós tünetek jelenhetnek meg. Ha tehát a kezelést, legyen az bármilyen, megszakítja, a tünetei visszatérhetnek (nem biztos, hogy visszatérnek, nem biztos, hogy ugyanolyan tünetek formájában). Ez történt a maga esetében is. Tisztelettel.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Remotiv extra

Kedves Doktor Úr/Nő! Én jelenleg április 1-től elkezdtem a Remotiv extra 500 mg filmtablettát, és mellette szedek Béres Actival+Magnézium filmtablettát. Tudom, hogy a Remotiv hatása később jön ki. Egy hónap múlva, ha kiderülne, hogy ez kevés, akkor lehet szedni ezek mellé BioCo Valeriana MAX-ot? Úgy tudom, hogy a macskagyökér erősíti az orbáncfű hatását, de azért nem szeretnék szerotonin szindrómát. Üdvözlettel.

Válasz:

Kedves Uram! Nyugodtan szedheti a Remotiv mellé a macskagyökér készítményt, mert nem azonos hatásuk, nagy valószínűséggel nem fog semmiféle mellékhatást okozni. Tisztelettel.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Gyógyszerváltás skizofréniás betegnél

Tisztelt Doktornő/Úr! A páromat paranoid skizofréniával diagnosztizálták öt évvel ezelőtt. A gyógyszeres kezelés során a Zypadhera nevű injekciót kapta. Négy hónappal ezelőtt cseréltek nála gyógyszert, most Paliperidone injekciót kap. A párom szerint ez a készítmény nem igazán hatásos számára. Véleménye szerint az előző készítmény jobb volt, de a viselkedése alapján én nem veszek észre rajta változás. Kérdésem az, hogy van-e lényeges különbség a gyógyszerek között, illetve rosszabbodhat-e az állapota a váltás miatt? Valamint az is érdekelne, hogy befolyásolják-e a vezetést ezek a gyógyszerek, és hogy veszélyes-e a páromnak a volán mögé ülni? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mennyire befolyásolja, illetve rontja az alkohol ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát? Itt nem alkoholizmusra gondolok, hanem esetenként egy-két pohár italra. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Hölgyem! A két injekció között nincs lényeges különbség, nagyjából ugyanott hatnak. Az egyéb hatások, mellékhatások tekintetében lehet különbség, illetve a fő hatás erősségében, jellegében. Ezeket a páciens általában meg tudja fogalmazni. Az injekciók váltásánál lényeges állapot romlás nem várható, de fontos a páciens szubjektív megítélése. Az alkohol általában, azáltal, hogy a májban működő enzimek aktivitását növeli, gyorsítja pl. a szedett gyógyszerek lebomlását, amit a páciens úgy él meg, mintha kevesebb gyógyszert szedett volna be. Ennek az injekciónak is lehetnek olyan mellékhatásai, melyek befolyásolják az éberséget, a figyelmet, a koncentrációt, a reakció időt, emiatt elsősorban a gyógyszer beállításánál, illetőleg alkalmazása alatt körültekintőbben kell vezetni. Akkor veszélyes a volán mögé ülni, ha bármilyen okból kifolyólag nem vagyunk olyan testi vagy lelki állapotban, ami a vezetés során szükséges gondolkodáshoz és cselekvéshez elengedhetetlenül kell. Tisztelettel.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Scippa gyógyszer

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretnék érdeklődni, hogy a Scippa 10 mg-os gyógyszert lehet-e negyedelni? A Scippa gyógyszer mellett lehet Folsavat szedni? Köszönettel, Rita

Válasz:

Kedves Hölgyem! Természetesen lehet negyedelni. ha valakinek kisebb dózisra van szüksége. Nem vagyunk egyformák, gombócból sem eszik meg mindenki tízet. A Folsavat is lehet szedni, depresszióban javíthatja a tüneteket. Tisztelettel.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Remotiv extra

Kedves Doktor Úr/Nő! A Remotiv extra 500 mg filmtablettát szeretném elkezdeni alkalmazni, és mivel most már közeledik a tavaszi és a nyári időszak, számolnom kell a fényérzékenységgel, ami a gyógyszernek egy mellékhatása. Ezt olvastam az utasításban: "’A kezelés alatt a szemet és bőrt védeni kell a túlzott napsugárzástól." Mennyire veszélye ez a szemre? Esetleg az UV sugárzás és a Remotiv használata felerősítheti a hályog kialakulását a szemben? Én nyáron hordok napszemüveget, de ha árnyékban vagyok, akkor nem. És tudomásom szerint árnyékban is van UV sugárzás. Üdvözlettel.

Válasz:

Kedves Uram! A mellékhatás, ahogy a tájékoztatóban szerepel, jelentkezhet, de nem feltétlenül, függ az ön bőrszínétől, pigmentációjától is, van akinél nem okozott gondot. A szemben nem tudom milyen elváltozást okozhat, arról lehet, hogy szemészt kellene megkérdezni. Tisztelettel.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!