Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

264 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szorongás

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy jó ideje már depresszióval és szorongással küzdök, de az utóbbi egyre inkább kezd elhatalmasodni rajtam. Voltam már szakorvosnál ezzel a problémával, aki a Scippa 5mg-os gyógyszert írta fel, amit el is kezdtem szedni az utasítás alapján (4 napig fél ; 1 hétig 1, majd azután 2 szem), de az első négy nap után leálltam vele, mert nem hogy jobban, hanem rosszabbul lettem. Szédültem, fájt a fejem, fokozódott a koncentráció zavarom, olyan érzésem volt, mintha nem önmagam lennék és hányingerem is volt, így jobbnak láttam abbahagyni. Azóta viszont bizsergő érzést érzek a lábujjaimban, talpamban és a sarkban, valamint a kéz ujjak végén, illetve a combomban és a karomban nyilaló izomfájdalmat. Lehetnek-e ezek a tünetek a gyógyszer elvonási tünetei és ha igen, akkor meddig tarthatnak ezek? 

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Uram! Bár az antidepresszáns hatás csak 1-2 hét alatt fejlődik ki, jól tette, hogy abbahagyta a szedését, mert jelentősek voltak a mellékhatások. Elképzelhető, hogyha újra kezdi szedni, alacsonyabb dózisban, akkor másképp fog hatni. Az elhagyás után észlelt tünetek azonban nem lehetnek a gyógyszerelvonás tünetei, valószínűleg már több napja tartanak, inkább szorongásos tünet vagy valami más. Beszélnie kellene a kezelőorvosával. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Tompa szédelgés, rosszullétek

Üdvözlöm önöket,

 

Kórtörténetem: 6 éve pánikbeteg vagyok, 3 éve chron beteg.

A Chron-ra több éve 100mg imurant szedek, ezzel az adaggal egész jól szinten tudom tartani. A pánikbetegségre 0.25mg frontint szedek hébe-hóba 1 szemet, voltak jobb és rosszabb időszakok...

most a lehető legrosszabb! Pár hónapja egy tompa szédelgéssel kezdődött a dolog, voltam többször is fül orr gégészeten, nem találtak semmit! Különböző vérkeringés segítőkkel próbálkoztunk pl. cognit, sermion, stb... egyik se hozta a várt eredményt. Voltam teljes laboron, egy kis vashiányon kívül semmi. Ideggyógyászaton se találtak semmit. Voltam egy belvárosi professzornál egy nagy átfogó beszélgetésen kaptam antidepresszánst, azt nem nagyon bírtam elég rosszul lettem tőle, szóval letettem. Voltam nyaki röntgenen is, ott is minden rendben volt.

Érdekesség képpen a jobb fülem, és a jobb orrlyukam sokszor olyan mintha be lenne dugulva, és nyomás lenne benne. Most ott tartok, hogy napi 3-4 frontint szedek -0.25mg - és újra elkezdtem a cognitott is pusztán csak azért, hogy végig vegetáljak egy napot, és így is vannak szédülések, melyet rosszullétek kísérnek. Borzalmas, nem tudom mi tévő legyek.

Válasz:

Kedves Uram! A leírás szerint a jelenlegi panaszait a korábbi tünetek felerősödése okozza. A gyógyszer szedés és az arra adott reakciója alapján feltételezhető, hogy lassú metabolizálók csoportjába tartozik, emiatt bármilyen a májon keresztül lebomló anyagot lassabban bont le a szervezete, ezért a gyógyszerek hatása is erősebben jelentkezik és gyakrabban okoznak mellékhatást mint az átlagembernél. Ha továbbra is a Frontinból szed többet naponta 3-4részre osztva, az is jó lehet, és az is lehet, hogy az antidepresszánst ha sokkal kisebb dózisban (negyedelve, nyolcadolva) próbálja újra, az is segíthet. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Fontos kérdés,ünnepek elött !! Sűrgős

Tehát jönnek az ünnepek és jövőhét hétfőn,nincs már rendelés ahol iratok fel gyógyszert,na most a kérdésem szedek rivotrilt 3x3 at 0,5 ből és elfogyott,az orvosom nem figyelt oda és nem látott el január végéig amig az időpontom van. viszont van egy levél xanax itthon azt szedhető e átmenetileg amig vége az ünnepeknek és lesz megint rendelés. korházban nem szeretném tölteni az ünnepeket :(( válaszukat köszönöm. és kérem ne azt válaszolják hogy ilyen kategoriába nem válaszolnak. üdvözlettel 28/F

Válasz:

Kedves Uram! Igen a Rivotril(0,5mg) 3x3 -t helyettesítheti Xanax(0,5mg) 3x3 -al. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pánikbetegség ,stressz

Tisztelt Doktornő!

Mostanába sokat stresszeltem és dolgoztam is.Negyven nyolc éves két gyermekes anyuka aki új munkahely miatt most elküldtek iskolába munka mellett és gyakorlatra.Sajnos engem a gyerekek mellett nagyon kimerit.Félévi vizsga előtt nagyon izgultam.Két hete egyszer munka közbe erős szédülés ?remegés ,gyengeség ,arc száj zsibbadás és magas vérnyomás.Nagyon ritkán régebben néha néha vettem be frontint ha nem tudtam aludni.Most is be vettem a frontint és egy fél óra múlva elmúlt a rosszullétem.Ez megismétlődött színte minden nap azotta.Elmentem a házi orvoshoz ,csinált Ékg -ét és azt mondta menjek a pszihiátriára.Ott azt mondta depresszio ,pánikroham.Írt fel 0,25 mg frontint és azt mondta szedjek egy hétig mellé egy fél szem citapram 20mg,egy hét után pedig egy egészet.Kedves Doktornő az lenne a kérdésem,hogy elfelejtettem mondani az orvosnak ,hogy két éve szedek concort 5mg os felét minden reggel ,mert magas a pulzusom és leviszi 50/60 ra.Olvastam a citapramnál ?hogy nem lehet szedni szívgyógyszert.Nem merem elkezdeni szedni a citapram tabletát ,mert nem tudom ,hogy a Concorral lehet e szedni.Elnézést a sók írásért.Várom megtisztelő válaszát.Tisztelettel.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nyugodtan szedheti a citalopramot a Concorral együtt, de lehet, hogy jobb ha egyenlőre csak 2,5mg Concort szed, mert kicsit erősítheti a Concor hatását. Figyelje a pulzusát és a tüneteit és konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Rexetin 20 mg

Jó napot! Érdeklődni szeretnék hogy a Rexetint felirhatja e a házi orvos vagy csak a pszichiáter?!

 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Igen, háziorvos is felírhatja, de csak teljes áron, azonban ha a pszichiátertől kap szakorvosi javaslatot, akkor támogatással is. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Rossz mozdulat félálomban, ébredés előtt.

Már kérdeztem korábban a megrándult nyakammal  kapcsolatban, köszönöm szépen a választ, a Doktor Úrnak,időközben kiderült hogy mi okozta- saját magam erre ma reggel jöttem rá,  kiderült hogy van egy nagyon furcsa beteges szokásom kb. egy hónapja reggelente, mielőtt teljesen felébrednék nyújtózkodom egyet és közben a bal kezemmel megnyomom a fejem jobbra de olyan erővel hogy belereccsen a nyakam, ezt nem tudatosan csinálom hanem még félálomban, ma reggel is sikerült sajnos megkínoznom a nyakamat de szerencsére felriadtam és abbahagytam így már annyira nem nyomtam meg mint a korábbi két alkalommal, már párnát se tudok használni mert csak így nem fáj a nyakam de ennek ellenére ma reggel megint visszajött az a beteges mozdulat,hogyan tud egy ember magának ártani ennyire önkéntelenül ezt nem tudom megérteni. Ma estétől leszíjjazom a bal kezem és úgy fogok aludni, mást nem tudok kitalálni.Valami pszichés probléma lehet, vagy neurológiai?Gondolom ez elég furcsa eset. A választ előre is köszönöm.  Lajos

Válasz:

Kedves Uram! A nyújtózkodás teljesen természetes, nagyon ősi reflex, az állatoknál is nap mint nap megfigyelhető. A maga esetében, hogy evvel a mozdulattal megnyomja a fejét, csak egy variáns és nincs sem neurológiai sem pszichés kóroka. Mivel azonban zavaró, azt javasolnám, hogy próbálja meg programozni a gondolkodását és a viselkedését. Nagyon tanulékonyak vagyunk és még egy ilyen tudattalan mozdulat is kontrollálhatóvá tehető. Egy az agykontrollból ismert gyakorlatot ajánlanék. Este lefekvéskor, mielőtt párnára hajtaná a fejét alváshoz, képzelje el, hogy felébred nyújtózkodás előtt, gondoljon arra, hogy fel kell ébrednie nyújtózkodás előtt és ezt követően igyon meg egy pohár vizet. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Depresszió?

Tiszteletem!
A legjobb barátom és unokatestvérem is felhívta rá a figyelmemet, hogy mostanában nagyon magamba vagyok fordulva, nem foglalkozok semmivel kedvtelen vagyok és én is ezt érzem.
Semmihez sincs kedvem, egész nap nyomott, unalmas, mit kezdjek magammal érzésem van, nem megyek sehova, keveset beszélgetek a barátaimmal.
Most májusban érettségiztem és azóta egyre több időt töltök itthon, iskolába megvolt a társaság stb. Közbe költöztünk is nagyjából 2hónapja és egyáltalán nem érzem itt jól magam, nem érzem az otthonomnak ezt a helyet, nincs semmi a környéken (városból költöztünk falura).
Olyan érzésem is sokszor van hogy én nem kellek senkinek, csúnya vagyok. Most lett volna a második komoly kapcsolatom de nagyon csúnyán megcsaltak és amig iskolába jártam valamennyire el terelte erről a figyelmem, ennek már fél éve de még mindig nem sikerült feldolgoznom a mai napig szoktam ezen rágodni stb.
Halálfélelmem szokott lenni többször, sok mindenről a halál jut eszembe, egy egyszerű képről, szövegről videóról nagyjábol bármiről előjöhet ez.
A szegcsontomnál végig néha nyomó érzésem van és pár perc elteltével ez megszűnik, párszor volt hogy úgy éreztem hogy ez nem az én testem és kényszeresen csinalnom kellett valamit, vakargatni a fejem az ujjaim dörzsölni a fülem.
Sokat aggódok mindenen, leginkább az egészségemen hogy biztos valami súlyos betegségem van ha észre veszek valami kis változást és rá stresszelek, mások szerint hipochonder vagyok.

Pszichológushoz vagy orvoshoz kéne fordulnom?

Válasz:

Kedves Uram! Az elmondotta alapján depressziós tünetei vannak, konkrét kiváltó tényezőkkel amire magának is van rálátása. Nyugodtan forduljon előbb pszichológushoz, mert amennyiben ő úgy itéli meg a beszélgetésük alapján, akkor tovább fogja irányítani pszichiáterhez. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Mirtazapin/Mirtazen elhagyható hirtelen elvonási tünetek nélkül?

Csak azért gondoltam hogy elhagyom mert túl sok gyógyszert szedek,az orvosommal meg megbeszéltem hogy elhagyjuk, 30 mg ot szedek belőle. lecsökentette egy hónappal ezelött 45 mg ról 1 hónapja. azóta semmi konkrétum. mellete szedem ezeket ripedon6mg,amitrex800,scippa20mg,rivo4,5mg. ha elhagyható hirtelen én be sem szedném ma este már.

Válasz:

Kedves Uram! A Házipatika internetes oldal orvos válaszol rovatának az a funkciója, hogy a pácienseknek segítsünk az eligazodásban a betegségük és a kezelésük tekintetében. Nem végzünk terápiát, az a kezelőorvos feladata és kompetenciája. Kérem, hogy ezt figyelembe véve tegye fel kérdéseit. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Miért csak átmenetileg érzem jól magam?

Ez körülbelül a 10 ik remissziós állapotom,már ha ezt annak lehetne nevezni. ilyenkor kevesebbet dohányzok,jobban érdekelenek a cikkek , vagy akármi. anyukám is boldogobbnak látszik mikor igy érzem magam. aztán 1 hét alatt el is múlik,jön egy mélyebb pont megint.sok dohányzás. skizofréniával diagnosztizálnak. ezeket a gyógyszereket szedem ,ilyenkor érdekes de a szagokat is jobban érzem ezeket a gyógyszereket szedem: Ripedon6mg,scippa20mg,mirtazen30mg,rivotril4,5mg,amitrex 800mg. nem szeretnék a továbbiakban szenvedni,igy akarok maradni tartósan. ezekkel a gyógyszerekkel nem nehezen elképzelhető vagy nemtudom. kérem segitsenek 28/F

Válasz:

Kedves Uram! A Házipatika internetes oldal orvos válaszol rovatának az a funkciója, hogy a pácienseknek segítsünk az eligazodásban a betegségük és a kezelésük tekintetében. Nem végzünk terápiát, az a kezelőorvos feladata és kompetenciája. Kérem, hogy ezt figyelembe véve tegye fel kérdéseit. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Reggel kicsit depressziósan kelek miért?

Tehát felkelek,és a fejemet fogom elszivok egymás után 2-3 szál cigit.aztán délelött már felébredek valamelyest.Nem nagyon érdekel semmi csak nézek magam elé. ezeket a pszichiátriai gyógyszereket is szedem, ripedon 4 mg,amitrex800mg,mirtazapin30,scippa20,rivo. nagyon sokat alszom hozzá teszem.

Válasz:

?
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!