Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

181 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Aripiprazol

Tisztelt Doktornő!

Pár hónapja Aripiprazolt szedek. Nárcisztikus-borderline személyiségzavarom van. Azóta az érzelmeim fakók és a gondolataim sokkal laposabbak. Szerintem a gyógyszertől van, de a pszichiáterem azt mondta, hogy pont ellenkezőleg ez a gyógyszer aktivizál kedélyjavító és a negatív tünetekre hat. Szóval lehet ez a fakóság a gyógyszertől vagy nekem van valami egyéb problémám ami egy időben jött elő a gyógyszer szedéssel?

Válaszát előre is köszönöm:

Zs.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Mind a kettőjüknek igaza van. A gyógyszer ténylegesen jó hatással van a negatív tünetekre. Azonban ha magánál a jelzett mellékhatások a gyógyszer szedésével párhuzamosan jelentek meg, akkor valószínüleg a gyógyszer okozza. Az a kérdés, hogy mennyire jó hatású az alaptüneteire, ami miatt kapja és milyen arányban vannak a betegség tünetek és a mellékhatások. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

B vitamin ??

Kedves Doktor Úr/Nő!  Azt szeretném kérdezni hogy mivel eléggé szorongok és szédülök nem akarok kedelyjavítót és nyugtatót szedni újra mivel már szedtem, ezért b vitamint kezdtem el szedni elég magas dózisban de akárhányszor neki kezdem szedni a tüneteim enyhülnek valamelyest de az izmaim főleg a combomban feszülnek eléggé...próbáltam hogy felezem a tablettát de úgy is érzem főleg ha állok. És mindig mikor elkezdem szedni a b komplexet. Lehet hogy nem is kellene b komplexet szednem? 50mg os b vitaminok vannak benne. De akkor mit szedhetnék jobb közérzetre szorongás ellen? Köszönöm a választelőre is. 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nem tudom mi lehet az oka, a comb feszülésének, de próbáljon meg esetleg csak B1 vitamint szedni. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Mi lehet a baj?

Tisztelt Doktornő.

Egy kisfiúról lenne szó 5 éves lesz novemberben. Édesanyja pszichátriai vizsgálatokra jár 3 havonta egyszer. A kisfiú 4 évesen lett szobatiszta és a mai napig csaló cumizik. Főtt ételt is csak 1-2 kanállal eszik, azonban a tej és nasi amit megeszik. 5 éves lesz novemberben és 17 kg. Az óvodában elmondása szerint eszik főtt ételt.. Nyáron a 30 fokos melegben réteges  van felotozve..( hosszú nadrág  póló és ing  cipő.) vagy hosszú ujjú póló,, harisnya, cipő  Mikor szólt a párom hogy miért így öltözteti fel az anyuka, a válasz erre az hogy nem lehet levenni róla. Majd kinövi. 3 hete már az öltözetben változás lett, mégpedig hogy a cipőt csizma váltotta fel. A gyerek fél a testvereitol pedig nem kellene  Nem lehet hozzá szólni mert azonnal hisztizik. Volt hogy egyhelyben megallt és az apjának azt mondta hogy - dögölj meg apa. Röviden ennyi lenne..

Mit lehetne tenni?

Üdvözlettel Ani 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Az elmondottak alapján nem látszik egyszerűnek az eset. Egyrészt a pszichiátriai betegségek örökölhetők és ezeknek már gyermekkorban lehetnek tünetei. Evvel a problémával pszichológushoz lehet fordulni. A túlöltözésről eszembe jut a pajzsmirigy betegség, esetleg alulműködés, mert abban jellemző a fázékonyság, akár étvágytalanság is. Ez irányba endokrinológiai vizsgálatot lehet indítani. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szerotonin előanyag és Xanax

Tisztelt Doktor úr/hölgy!

A kérdésem a következő: 1. szedhető-e együtt (azonos napon, de nem együtt lenyelve) 5-HTP Xanax-szal? Jómagam a Natrol 5-HTP (50 mg) készítményét vettem meg, naponta 2 darab 0,25-ös Xanaxot szedek. 

2. Egy hónapja kezdtem el szedni a Noni (Morinda Citrifolia) kapszulát. Mennyi szünetet célszerű tartani (ha kell) a Noni szedése és az említett 5-HTP szedésének megkezdése között? (a szerotonin-szindrómát elkerülendő). 

Válaszát előre is köszönöm. 

Ágnes

 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Az 5-HTP szedhető a Xanaxal együtt. A Noni és az 5-HTP szedése között elegendő, ha egy nap szünetet tart, ha általában érzékeny a gyógyszerekre, akkor lehet kettőt. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pssd?

Kedves doktor/doktornő!

9 napig szedtem scippa 5mg gyógyszert 6 napig felet utana 3 napig egészet(5mg)

A gyogyszert helyelhagyasi szorongasra irtak fel.

Merevedési problémáim jelentkeztek,amik azelőtt sosem voltak!

Orvosommal egyeztetve azonnal abbahagytam! Utána elhagyassal jött depresszió szorongas!

Ugy tűnt realizalodik a helyzet pontencia terén,de megsem!

Vagy korai magomles van vagy nem ugy mukodik a dolog ahogy kellene(belekokad)

Sohasen volt ilyen jellegű probléma eséez nagyon aggaszto!

Letezhet hogy ez pssd lenne?

Egesz életem folyamán fent fog maradni ez a dolog?

Vagy még nem urult ki a gyógyszer es azert van ez a törtenet?

Koszonom válaszát

G

Válasz:

Kedves Uram! Úgy gondolom, hogy a merevedési problémája összefügg a szorongásos betegségével, de nem Poszt-traumatikus stressz zavar, ha a PSSD alatt ezt érti. Valószínűleg arra gondol, hogy a kudarc élmény befolyásolja a további sexuális működést, ez viszont komplexebb módon alakul ki. A gyógyszerek sok esetben befolyásolják a sexuális működést, de a gyógyszer elhagyásával ezek a mellékhatások el szoktak múlni. Meg kellene beszélnie a kezelőorvosával, van olyan antidepresszáns, ami kevéssé befolyásolja a sexuális működést. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Antidepresszáns szedésének újrakezdése

Tisztelt Doktornő / Úr!

3 éve szedtem Scippa 10 mg-ot. Sajnos a pszichiaterem eléggé magamra hagyott vele, a találkozásink 3 havonta 1 alkalomra csökkentek receptiras céljából. Két hete hoztam egy rossz döntést és nem szedtem a gyógyszerem. Orvost szandekszom váltani, viszont abban kérném a segítségét, hogy most el kezdhetem-e egyszerűen tovább szedni a Scippat minden gond nélkül?

Előre is köszönöm!

Lia

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nyugodtan elkezdheti újra szedni a Scippat, ha azonban mellékhatás jelentkezne, akkor úgy állítsa vissza, ahogy annak idején szedni kezdte. Azt gondolom továbbá, hogyha több támogatást, vagy segítséget szeretne a kezelésben, akkor jeleznie kell a kezelőorvosának, lehet, hogy ő úgy gondolta, hogy maga evvel elégedett. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Magas pulzus

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! 

Novemberben szivultrahanggal megvizsgaltak eredmenyeim negativak. Mamam meghalt szeptemberbe. Belebetegedte.

Ferjem megcsalt. Kevert szoringas es depresszios zavart allapitott meg a pszichiaterem. 

0.25-ös frontint szedek. A pulzusom ma is 117-ig megy a vernyomas alacsony. Vagy epp elfogadjato. 90/60 vagy 123/90

Ilyenkor szedulok fejem teteje faj. 

A carvol 6.25 mg szedem reggel este 1 szemet de ugy veszem eszre nem hasznal. 

Tanacsot szeretnek kerni mert van egy 3 eves fiam akit fel steretnek nevelni es nem itthagyni magara.

Ha ideges vagyok vagy fizikai mjnkat vegzek bent a hazbam.es ez a rettenetes hoseg van akkor is magas a pulzusom. 

Koszonom a tanacsot segitseget.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Az elmúlt időszak eseményei valószínüleg nagyon megviselték, és valószínüleg folyamatosan foglalkoztatják, aminek hatására érzelmileg involválódik, és ez testi tüneteket eredményez (vérnyomás ingadozás pulzus szám emelkedés, stb.) Ezeket az eseményeket fel kell dolgoznia, és akkor megnyugodnak az érzelmei. Azt tanácsolom, hogy menjen vissza a pszichiáteréhez és beszélgessen vele ezekről. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pajzsmirigy miatt?

Tisztelt Doktor úr / nő! Az a problémám lenne hogy közel három éve fogamzsagatlo váltás után pánikzavart depressziot diagnosztizáltak nálam és kedelyjavítót és medazepamot szedtem de sajnos egy év múlva előjött. Persze vérvétel volt és röntgen, néztek pajzsmirigyet is persze az eredmény negatív. Most egy éve nem szedek semilyen gyógyszert de a szorongasom szédülésem előjött néha remegek, az izmaim főleg a combomban feszülnek fura érzés, a torkomban gombócérzés, bizonytalanság érzésem van a hajam elkezdett hullani...visszaváltottam a régi fogamzásgátlóra annyi különbséget tapasztaltam hogy fogytam egy keveset mert egyébként híztam is közel 10 kg ot és az arcom is olyan puffadt volt.  Télen b komplexet szedtem akkor aránylag jól voltam. Az a kérdésem lenne hogy ön szerint lehet e ez most akár pajzsmirigy miatt? Vagy hogy a fogamzasgatló amit három évig szedtem a jangee okozhatta e mert azelőtt semmi panaszom nem volt? De ha igen akkor ha visszatértem a régihez mikor áll vissza az egyensúly? Most megint b komplexet szedek mert eléggé magam alatt vagyok de az izmaim még jobban feszülnek...megköszönném a tanácsot..Marika

Válasz:

Kedves Hölgyem! A pajzsmirigy betegség nem okoz pánik zavart. Jellemző tünete lehet, a szapora pulzus, ami ijesztő lehet. Az átlagember konstatálja, esetleg megijed a szívdobogástól, de nem kezd el szorongani. Aki viszont hajlamos szorongásos betegségre, az megijed és attól kezdve folyamatosan aggódni fog, teret nyer a szorongásos betegsége. A nemi hormonok mennyisége és arányuk többek között az idegrendszeri működésekre is nagy hatással van, ezen keresztül a fogamzásgátlók is melyek a szervezet hormon háztartását módosítják, van aki számára előnyösen (megszüntetve kellemetlen tüneteket), másoknál hátrányosan, (előidézve tüneteket). Ezért a legoptimálisabb készítményt kell választani. Azt nem lehet megmondani, hogy visszaáll és hogy mikor áll vissza az egyensúlya. Ha talál olyan készítményt, ami javítja a tüneteit a gyógyszereken kívül, az jó (B-komplex). A tapasztalat azonban az, hogy szorongásos és depressziós tünetek, még ideális életkörülmények esetén is, kezelés nélkül csak nagyon lassan szünhetnek meg, vagy csak gyengülnek. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szorongás szédülés oldása

Tisztelt Doktor úr/nő! Az lenne a problémám lenne hogy ezelőtt három éve lassan hogy pánikzavart depressziót állapítottak meg nálam ami a gyógyszeres kezelések után előjött ma már inkább szorongás formájában illetve szédüléssel van jelen. Gyógyszert egy éve nem szedek csak vitamint b komplexet elég erőset 50mg aránnyal szedtem télen jó volt de tavasszal abbahagytam azt gondolva hogy túl sok lesz belőle. Aztán most felerősödtek a szédüléses tünetek illetve a félelem hogy nem merek sehova menni így elkezdtem szedni megint a b komplexet. Azt szeretném kérdezni hogy mikor érzem hogy hatni fog és hogy szedhetek e hozzá valamilyen étrendkiegészítőt ami szédülésre való?  Ginko vagy ginseng? Vagy mit ajánlana? Antidepresszánst nem szeretnék szedni. Köszönöm a választ 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nem tudok olyan készítményt ajánlani, ami jó lenne pánik betegségben vagy szédülésre. A természetgyógyászati szerek közül a nyugtató és szorongásoldó készítményeket tudom ajánlani, Nervenpflege, Hova, citromfű tea, Orbáncfű kivonat. A Ginko készítmények elsősorban a keringési zavar okozta szédülések esetében hatásosak. A ginsengnek számos előnyös tulajdonsága van, ezért megpróbálhatja, hátha van hatása. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Kényszerbetegség - libidó

Tisztelt Szakértők!

Kényszerbeteg vagyok, és erre a betegségemre kezdetben Zoloftot, most pedig Paroxetint szedek.

A kérdésem az, hogy ezen gyógyszerek befolyásolhatják-e a libidót, vagy maga a kényszerbetegség? Az évek során több barátnőm is volt, de hetente 1x kívánom a szexet.

Válasz:

Kedves Uram! Sajnos az antidepresszánsok, de más gyógyszerek is befolyásolhatják a libidót. A paroxetinre ez kifejezetten jellemző. Fontos az is azonban, hogy gyógyszerszedést megelőzően milyen volt a libidója. A kényszerbetegségnek tudomásom szerint nincsen hatása a libidóra. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!