Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus

Dr. Jurcsik Ágnes

282 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, allergia

Szakterülete: bőrbetegségek, allergia

Bemutatkozás

1980-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude (kiváló) minősítéssel.

Első munkahelyem is az egyetem egyik klinikája, a Bőr-Nemikórtani Klinika volt, ahol az orvosi tevékenység mellett az egyetemi hallgatók oktatása, előadások tartása, tudományos szaklapokban megjelenő cikkek írása  és allergológia-klinikai immunológiai szakvizsga előtt álló orvosok oktatása is feladataim közé tartozott.

Az 1984-ben megszerzett, kiváló minősítésű bőrgyógyászati szakvizsgát követően az allergológia-klinikai immunológia ráépített szakvizsgát is megszereztem.

A klinika Allergológiai Szakrendelésén sok éven át végeztem a hozzánk forduló páciensek allergológiai tesztelését, betegségük véleményezését és kezelését.

A későbbiekben a Kútvölgyi Kórház bőrgyógyász főorvosaként, majd a Pest-megyei Flór Ferenc Kórház osztályvezető főorvosaként, a XV. kerületi bőrgyógyászati és allergológiai szakrendelés vezető főorvosaként tevékenykedtem.

Magánrendelést 1999 óta folytatok.

Folyamatosan részt veszek hazai és nemzetközi továbbképzéseken, az orvostudomány fejlődésének figyelemmel kísérését és mindennapi munkám során történő alkalmazását tekintem elsődleges feladatomnak.

Legutóbbi válaszai

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Cetirizin

Üdv! 

Régóta tartó viszkető érzésem van nagyrészt háton, kézen fejbőrön. Csaláncsípéshez hasonló kinézetű dudorok is jelentek meg rajtam. Cetirizin tablettát szedtem 2 naponta 1 szemet. A tünetek el is múltak, viszont vele együtt mintha a nyálkahártyám kiszáradt volna. Főleg a hüvelyben volt észrevehető, de az orrom is folyamat kisebesedik és kiszárad. Esetleg mit lehetne szednem ami nem szárítja a nyálkahártyát? Vagy mindenképp orvoshoz forduljak ezzel? 

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Vásároljon Claritine tablettát, azzal próbálkozzék. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Anyajegy-tetoválás

Tisztelt Hölgy/Úr

Közvetlen anyajegy mellé szabad tetováltatni vagy kikell hagyni egy bizonyos távolságot, egy pár mm-t?

Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Hagyjon ki egy-két mm-t. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Sebesedés

Kedves Doktor Nő/Úr!

A belső combomon főként a hajlatokban “horzsolásos” sebek keletkeztek! Először csak egy, majd ezt követte 4-5! Először pár mm átmérőjű volt, majd véleményem szerint a ruha ezt tovább dörzsölte és az egyik pl 2 cm átmérős lett! A bőrnek a felső rétege hámlott le, nem vérzik, belülről kifelé gyógyul! Eddig még nem tapasztaltam ilyet, lehetséges a melegtől? Mivel tudnám kezelni? A neugranormont és fertőtlenítőt próbáltam, úgy veszem észre, hogy segíti a gyógyulásban viszont ugye egyre több keletkezik!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A leírás alapján (fotó nem érkezett) inkább gombás fertőzése lehet. Próbálkozzon Exoderil krémmel. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Viszketés

Üdvözlöm! Barátom már két hónapja szenved viszketèssel az egész testén. Eppen, hogy a bőréhez ér a helyén egyből pirossá válik, megdagad. Járt bőrgyógyászaton elküldték őt allergia vizsgálatra de semmire sem allergiás. Lordestin gyógyszert kapott amit egy hónapja szed. Minimálisan enyhíti a problémát. A háziorvos a vizsgálat eredményét látván, nem tudom érdemlegeset mondani csak, hogy szedje tovább a gyogyszert és ha pár hét múlva sem lesz javulás menjen vissza de amúgy nem tudja mi lehet a probléma. Esetleg tudna tanácsot adni milyen vizsgalatra menjen el? Előre is köszönöm. 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valószínűleg a csalánkiütés egy speciális formájáról van szó (urticaria factitia), amelyet rendszerint valamilyen bakteriális vagy gombás góc provokál. Javaslatom: gócvizsgálatok (gégészet, fogászat, urológia), labor vizsgálatok: T. vérkép, Sü., T.vizelet, AST, CRP Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Tenyeren visszatérő fájó vörös folt.

Tisztelt Doktor Úr/ DOktornő! 

A problémám a következő: a tenyeremen többször kialakul egy nagy vörös égési sérüléshez hasonló vörös folt, ami ég és viszket. 3 éve volt egy vakbélműtétem előtte nagyon gyakran jelentkezett ez a probléma, de észre vettem vizsgaidőszak során, illetve teljesen spontán is előjön. Van amikor hólyagos lesz, most pedig 4 db üvegszerű folt maradt vissza a piros rész területén. A folt mindig a jobb tenyerem ugyanazon részén jelentkezik.

Mi okozhatja ezt és mit tudok tenni vele? A házi orvosom még nem találkozott ilyennel, elocom kenőcsöt írt fel rá, de sajnos nem segített a helyzeten. Képek mellékelve.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ilyen foltok ún. "fix gyógyszerexanthemára" utalnak. Ez bizonyos gyógyszerek bevétele után mindig ugyanazon a területen alakul ki. Ez lehet fájdalomcsillapító, hashajtó, antibiotikum, stb. Helyén palaszürke elszíneződés marad. Csak a gyógyszer elkerülésével orvosolható. Üdvözlettel: Dr. Jutcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Mitől hámlik a bőr a lábujjaimon?

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Nagyjából 3 hónapja nagyon száraz a lábfejemen, talpamon a bőr. A pedikűrösöm is mondta, hogy ez extrém száraz, nézessem meg. Kb. 3 hete pedig a lábujjaimon, a körömágyi részeken mindegyik lábujjamon hámlik a bőr. Ez már esztétikailag is zavar. Mitől lehet?

Használtam már lábgomba elleni spray-t és krémet is (Chinofungin spray illetve Terbisil) hátha az lehet a baj, de nem használt. Kipróbáltam a Vulnera nevű zsíros krémet, de az is csak addig jó, amíg rajta van. Most a Bepanthennel próbálkozom.

Sajnos csak június végére kaptam időpontot bőrgyógyászhoz, de már szandálos idő van, ezért szeretnék mielőbbi megoldást találni. Egyébként a kezem, lábszáram is inkább száraz típusú.

Nagyon köszönöm előre is a válaszát.

Üdvözlettel:

Rubincsillag

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Vásároljon Neomagnol tablettát, ezt meleg vízben oldja fel (1 l vízben 1 tbl), áztassa ki a lábát 15 20 percig, a végén habkővel dörzsölje le a felázott bőrt. Öblítés után ung. boraxatummal kenje be. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Ekcéma szerű folt a pénisz tövénél, és a herezacskó kezdeténél

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Az alábbi problémával már fél éve élek eggyütt. Néha megjelenik és érzem, néha teljesen elmúlik. A fotókon látszódik, hogy a pénisz tövénél, és a herezacskó kezdeténél ekcémaszerű (tipp) folt van. Próbáltam már Locoid krémet de nem segített. Ami érdekes hogy van olyan nap, amikor nagyon látszódik, és van amikor teljesen tünetmentes. Fizikai érzetre néha olyan szűrő, égető, de van amikor teljesen tünetmentes. Máshol ilyen jellegű probléma nem lép fel. 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Olyan férfiaknál láthatóak hasonló tünetek, akik egyfolytában sokat ülnek (pl. sofőrök). Úgynevezett seborrhoeas bőrgyulladásról van szó. Csak vényköteles szerekkel gyógyítható eredményesen. Háziorvosa is felírhat ung. Pimafucort kenőcsöt, azzal próbálkozzék. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Szemölcs nagyon fáj lefagyasztás után, ez normális dolog?

Pénteken fagyasztottak a két talpamról le 5 darab szemölcsöt, és ebből pár darab, hogyha járok, nagyon fáj, az egyik kifejezetten, illetve több is el van lilulva a fagyasztás óta. Egy éve jártam kezelésre, kenegettem folyamatosan illetve reszeltem, de mivel ezek nem váltak be ezért jött a fagyasztás. Az orvos azt mondta, hogy a következő napokban fájdalom jelentkezhet, viszont nem vagyok biztos benne, hogy ez tényleg rendben van így. Nehezen tudok járni, mivel a bal lábamon kifejezetten fáj. Minden este fürdés után a következő nap fürdéséig ragtapaszt rakok rájuk, mivel ezt kérte az orvos. SZTK-ban fagyasztatták le. Köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos a fájdalom természetes. Úgy hat a fagyasztás, hogy egy erős, hólyagképződésig menő gyulladást provokál, ami azután kilöki a szemölcsöt. Unguentum Gentamycinnel kötözze (patikában szabadon vásárolható). Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Bőrbaj!

Tisztelt Doktornő! 

Kérdésem a mellékelt képpel kapcsolatos. Párom hasán és hátán vannak ilyen foltok. Mik lennének ezek? Van időpontunk bőrgyógyászhoz, de az még kicsit odébb van. Lehet azzal kapcsolatos, h sertéstelepen dolgozik? 

Köszönettel : Kleinerné Mohácsi Aranka 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Gombás fertőzésről van szó. Amíg eljutnak bőrgyógyászhoz unguentum boraxatummal kezelje, ami patikában szabadon vásárolható. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Foltok hastájékon...

 

Ovális alakú piros foltok jelentek meg rajtam, nem viszket, eltérő nagyságúak van, ami kb. 5 másik 100 forintos nagyságú. Nem tudom mi lehet, de kezdek aggódni...sajnos a munkahelyről nem engedtek el, így még nem tudtam orvosnak megmutatni. Képet csatolok. Üdv.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valószínűleg egy vírus fertőzésről van szó. Vegyen a patikában mosakodó krémet, csak azt használja és ne végezzen most erős fizikai munkát, ne menjen strandra. Fürdés után Bepanthen kenőccsel kenje. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!