Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus

Dr. Jurcsik Ágnes

251 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, allergia

Szakterülete: bőrbetegségek, allergia

Bemutatkozás

1980-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude (kiváló) minősítéssel.

Első munkahelyem is az egyetem egyik klinikája, a Bőr-Nemikórtani Klinika volt, ahol az orvosi tevékenység mellett az egyetemi hallgatók oktatása, előadások tartása, tudományos szaklapokban megjelenő cikkek írása  és allergológia-klinikai immunológiai szakvizsga előtt álló orvosok oktatása is feladataim közé tartozott.

Az 1984-ben megszerzett, kiváló minősítésű bőrgyógyászati szakvizsgát követően az allergológia-klinikai immunológia ráépített szakvizsgát is megszereztem.

A klinika Allergológiai Szakrendelésén sok éven át végeztem a hozzánk forduló páciensek allergológiai tesztelését, betegségük véleményezését és kezelését.

A későbbiekben a Kútvölgyi Kórház bőrgyógyász főorvosaként, majd a Pest-megyei Flór Ferenc Kórház osztályvezető főorvosaként, a XV. kerületi bőrgyógyászati és allergológiai szakrendelés vezető főorvosaként tevékenykedtem.

Magánrendelést 1999 óta folytatok.

Folyamatosan részt veszek hazai és nemzetközi továbbképzéseken, az orvostudomány fejlődésének figyelemmel kísérését és mindennapi munkám során történő alkalmazását tekintem elsődleges feladatomnak.

Legutóbbi válaszai

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Fülvörösseg

Tisztelt Doktornö/Doktorur,

azzal a problemaval fordulok Önökhöz, hogy a egy ideje a bal fülkagylom vörös belül egy kb. 2 cm-es sugarban. Idöröl idöre vörösebb, aztan elhalvanyul, de sosem ugyanolyan börszinü, mint a masik. Hamlik es kicsit viszket is olykor-olykor. Ezt kb. fel eve tapasztalom. Összefüggesben lehet azzal, hogy a fejböröm is korpasodasra hajlamos? Mi lehet az oka? A fülem nem faj, mas panaszom nincs. Köszönöm segitseget! Üdvözlettel: Reka

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valóban összefügg a jelzett tünet a fejbőr korpásodásával. Jól kezelhető a folyamat, ám csak a bőrgyógyász által felírt krémek igazán hatásosak. Próbálkozhat Nizoral samponnal és Bepanthen krémmel. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Pemphigus foliaceus

Pemphigus Foliaceus betegség esetén optimalizálhatom e az immunrendszerem természetes összetételű, minőségi táplálékkiegészítővel? 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint a táplálékkiegészítők ugyanúgy "mesterségesek", mint a többi gyógyszer. Így azután inkább sok gyümölcs, zöldség (főleg a piros színűek) és a mentális állapotának lehetőség szerinti kiegyensúlyozottsága az, ami a legtöbbet segíthet. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Bőrtünet és szembetegség közti összefüggés

38 éves férfi vagyok, több éve Meibom-mirigy diszfunkcióm van. Emellett tapasztaltam bőrgyógyászati tüneteket is. Úgy gondolom, hogy a kettő összefügghet, ezért szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen vizsgálatokra érdemes menni, milyen betegségek okozhatnak egyszerre szem és bőrtüneteket. Az alapbetegségemben az figyelhető meg, hogy a szem mirigyei nem jó minőségű anyagot termelnek, sokszor beszáradnak és ez súlyos szemszárazságot okoz. A bőrömön azt figyeltem meg, hogy zuhanyzás után az egész testemről fehér fogkrémszerű anyagot tudok eltávolítani. A bőröm egyébként egyáltalán nem zsíros, így arra gondoltam, hogy talán a bőr mirigyei sem működnek jól. Magában a bőrtünet nem okoz nekem problémát, de talán segíthetne megtalálni a súlyos, munkát lehetetlenné tevő szemproblémáim okát. Megmutatni nem nagyon tudom ezt személyesen bőrgyógyásznak, mert a tünet eleve csak a forró víz hatására jelentkezik. Bármi apró ötlete, észrevétele, tanácsa van ezzel kapcsoltaban, nagyon hálás lennék érte, ha megírná.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Több bőrbetegség is jár szemtünetekkel. A leírás alapján nincs konkrét diagnózis, beszélje meg egy vizsgálat keretében bőrgyógyász orvosával. Lehetséges, hogy ő akkor is lát eltérést a bőrén, ha Ön nem. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Köldökgyulladás terhesen

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

31. Hetes kismama vagyok. A köldököm begyulladt. Kitisztitottam erős vizsugárral de még mindig váladékozik picit. Ez a gyulladás ártalmas lehet a babára? Azért hogy enyhítsem a gyulladást aloe vera sprayvel fujtam be es kitoroltem a köldököt.

Köszönöm megtisztelő válaszát.

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A babára nem jelent veszélyt a köldök gyulladás. Jól tette, hogy kitisztította a területet. Vásároljon a patikában borax kenőcsöt és azzal kezelje. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Bőrtünet a kézujjak között

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A mellékelt képeken látható, kézujjak közti bőrtünettel kapcsolatban kérném a tanácsát.  Kb. 1 hónapja pirossággal kezdődött, enyhe viszketéssel járt a környékén, ezért Canesten krémmel kezeltem néhány napig. A viszketés elmúlt, de a tünet nem, egyre csúnyább lett. Flucinar krémmel kentem ezután (napi 1x, éjszakára), 2-3 napig, de még rosszabb lett. Advantan krémmel szintén próbálkoztam ugyanígy, nem javított a helyzeten.  Mivel tudnám kezelni (legalább addig, míg eljutok bőrgyógyászhoz személyesen), esetleg van-e olyan receptköteles krém, amit háziorvos is felírhat rá? Előre is köszönöm a segítségét!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Vásároljon a patikában unguentum boraxatum kenőcsöt, folyamatosan kenje vele a területet. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Lábszáron kerek sebek

T.Bőrgyúgyász!

Egyik lábszáramon megjelentek ilyen pöttyszerű foltok.A közepes kisebesedett és sötét színű.

Pár éve eltört ez a lában és mivel nem forrt össze a csont, fém van beültetve,és a keringése sem megfelelő gyermekbénulásból kifolyólag.

Bepanthennel kenem jelenleg,de lassan pár hónapja kezdődött és nem múlik el.

Mi lehet ez?Fémallergia?Hogyan tudom kezelni?

Kérem a fotót ne tegyék nyilvánossá!

köszönettel

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A fotó ugyan eléggé elmosódott, ez alapján bőrfertőzésnek tartom a folyamatot. Vásároljon a patikában Gentamycin kenőcsöt, azzal kezelje. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Pénisz tövében vöröses folt

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 

Másfél-két hónappal ezelőtt az alábbi képen látható vöröses-lilás foltot vettem észre . Nem szívesen mennék bőrgyógyászhoz, ezért fordulok önhöz először . Nem hiszem, hogy nemi betegség lenne, a péniszemen nincs semmilyen elváltozás és jóval a megjelenése előtt voltam utoljára szexuálisan aktív . Próbáltam canestennel és betadine-nel is kezelni , de nem sokat használt , maximum kicsit halványabb lett a folt. A folt mérete nem változott, nem hámlott, nem volt gennyes és semmilyen váladékozás sem, csak ritkán viszkető érzést fejtett ki . Fájdalmat nem okoz, csak igazából zavar. Mi lehet ez és mivel próbáljam meg kezelni ?

Válaszát előre is Köszönöm !

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A fotó alapján gombás fertőzésről van szó. Próbálja unguentum boraxatum kenőccsel kezelni, mely a patikában szabadon megvásárolható. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Bőrjelenség

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Az alkaromon található a képen látható duzzanat.

Lassan már egy éve ott van, kemény tapintású. Előfordult, hogy munka közben véletlenül le is horzsoltam, de a gyógyulást követően újra ilyen maradt, eltűnni nem akar. 

Mi lehet ez?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

 Köszönettel: Gábor

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valószínűleg fibromáról van szó, amely egy kötőszöveti rostokból álló csomócska. Rendszerint elvakart csípés talaján alakul ki. Nincsen semmilyen veszélye, de elmúlni sem fog. Ha akarja, sebész tudja eltávolítani. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Allergia

Tisztelt Szakértő!

Bőrgyógyász ajánlására körülbelül 5 napja aknékezelésre Zynerit gyógyszeres oldatot alkalmaztam. Első nap nem éreztem mellékhatást, azonban az azt követő napokon bepirosodott az érintett felület. 3 napja a pirosság mellett viszketést éreztem az arcbőrömön és apró csalánszerű kiütések lettek, akkor Ivapur szappanannal lemostam az arcomról az oldatot. Azóta nem használom a Zyneritet mégis az allergiás tünetek megvannak: pirosság, bőrduzzanat, csalánkiütés, viszketés. Gyógyszerész ajánlotta a Fenistil gélt a tünetek enyhítésére. A kérdésem az volna, hogy Fenistil gélt és Loratadin allergia gyógyszert egyidejüleg szabad-e alkalmazni, hogyha igen, akkor mennyi ideig? 

Válaszát köszönöm!

Tisztelettel, Kis Réka! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Alkalmazhatja őket együtt, egy hétig bizonyosan. Ha nincs javulás, bőrgyógyászhoz kellene fordulnia. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Anyajegy eltávolítása után, fekete foltok a hegen

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 

A következő kérdéssel fordulok önhöz. Január elején eltávolítottak egy kidudorodó barna anyajegyet a mellkasomról. Felületi eltávolítás történt, nem ki, hanem inkább lemetszették pengével. A heg szépen gyógyul, viszont észrevettem hogy található benne 4 kisebb , illetve egy nagyobb fekete folt a közepén, ami arra enged következtetni, hogy az eltávolítás nem volt 100%-ban sikeres. Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire gyakori/normális dolog? Szükseges lenne-e eltávolítani ezeket a megmaradt pöttyöket is/ fejlődhet e ki belőlük újabb anyajegy/ jelenthetnek-e bármiféle veszélyt most vagy akár később? Maga az eltávolított anyajegy nem volt beteg, de nagyon lassan növekedett és voltak sötétebb részei, úgyhogy inkább a biztonság kedvéért levetettem. Mivel semmi hasonló esetről nem talàltam információt, önhöz fordulok tanácsért. Tervezek visszamenni az orvosomhoz, de a várakozási idő sajnos átlagosan 2-3 hónap és nem tudok addig tehetetlenül ücsörögni.

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az ún. shave technikát alkalmazták, amely esetében csak részleges eltávolítás történt. Én az ön helyében kivágatnám a képletet. Ha nem akar hónapokat várni, sajnos csak magán sebészet jön szóba. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!