Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus

Dr. Jurcsik Ágnes

201 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, allergia

Szakterülete: bőrbetegségek, allergia

Bemutatkozás

1980-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude (kiváló) minősítéssel.

Első munkahelyem is az egyetem egyik klinikája, a Bőr-Nemikórtani Klinika volt, ahol az orvosi tevékenység mellett az egyetemi hallgatók oktatása, előadások tartása, tudományos szaklapokban megjelenő cikkek írása  és allergológia-klinikai immunológiai szakvizsga előtt álló orvosok oktatása is feladataim közé tartozott.

Az 1984-ben megszerzett, kiváló minősítésű bőrgyógyászati szakvizsgát követően az allergológia-klinikai immunológia ráépített szakvizsgát is megszereztem.

A klinika Allergológiai Szakrendelésén sok éven át végeztem a hozzánk forduló páciensek allergológiai tesztelését, betegségük véleményezését és kezelését.

A későbbiekben a Kútvölgyi Kórház bőrgyógyász főorvosaként, majd a Pest-megyei Flór Ferenc Kórház osztályvezető főorvosaként, a XV. kerületi bőrgyógyászati és allergológiai szakrendelés vezető főorvosaként tevékenykedtem.

Magánrendelést 1999 óta folytatok.

Folyamatosan részt veszek hazai és nemzetközi továbbképzéseken, az orvostudomány fejlődésének figyelemmel kísérését és mindennapi munkám során történő alkalmazását tekintem elsődleges feladatomnak.

Legutóbbi válaszai

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Hydradentitis, hipohonder

Szép napot. 

Évek óta szenvedek hydradentitis betegségben. Nagyon megneheziti az életemet. Mind a kettő hónaljamba és a combom hátsó részében is van sipoly. Eddig 2 műtétem volt de sajnos a legutóbbi nem sikerült, vissza jött a sipoly. A sebész aki műtött már nem vállalja a műtétet. Keresem a megoldást de sajnos nagyon sok kórházban a sebész nem vállal ilyen műtétet. Debrecenbe fogok menni decemberbe hátha ott tudnak segíteni. A lelki állapotom katasztrófa. Nem tudokteljes életet élni a betegség miatt és még tetőzi hogy állandóan negatív gondolataim vannak és pánik rohamok törnek rám.

Kérem segítsenek mit kezdhetek ezzel a betegséggel, van e valami megoldás hogy ne jöjjön több sipoly ki a testemen?  Esetleg hol kérjek segítséget? Köszönöm válaszukat 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Bár sebészeti megoldásra is szükség van, mégis rendszerint bőrgyógyászaton tudnak segíteni. Budapesten a Bőrklinikán foglalkoznak a kérdéssel, javaslom, hogy oda forduljon. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Fityma pirossága

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A péniszemen,ahol hátra húzom a bőrt állandóan piros körbe az a terület.Nos van egy kis piros kerek folt ami jobban látszik,meg van még egy-két szabálytalan alakú pirosság,Viszont ezek állandó váltakozással hol pirosabb,hol kevésbé látszik.Panaszokat egyátalán nem okoz,soha nem viszketett,nem gennyezedt,semmilyen problémát nem okoz.Megfigyeltem,hogy erekciónál és utána ez sokkal pirosabb.Urológusnál voltam ezzel,de az orvos azt mondta,hogy ez egy vérbő szerv,nem kell keneketni semmi.Viszont én azért megnézetném egy másik szakemberrel.Sima SZTK-s bőrgyőgyászaton megnézethetem?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Forduljon bátran bőrgyógyászhoz. Előtte próbálkozhat "borax" kenőccsel. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Folt a lábköröm alatt

Jó napot kívánok. 29 éves nő vagyok. Kb két héttel ezelőtt körömlakk eltávolítása után egy sötét foltot találtam a nagylábujj köröm alatt. Voltam bőrgyógyásznál, aki szerint bevérzésnek tűnik, valószínű valami ütés, nyomás érhette, én ilyenre sajnos nem emlékszem, fájdalmat nem érzek nyomásra sem. Azt mondta várjunk két hónapot, menjek vissza, figyelni fogjuk, hogy lenő-e a körömmel együtt. Ha igen, akkor az volt, ha nem, akkor majd lépünk tovább. Számomra azonban nem volt túl megnyugtató ez a vizsgálat, ugyanis mindenhol azt olvasom, hogy ez akár korom alatt megjelenő melanóma is lehet, amivel ugye nem célszerű várni. A kérdésem az lenne, hogy keressek-e fel egy másik bőrgyógyászt vagy tényleg várhatunk annyi időt a következő vizsgálattal? Lehetséges ennyi idősen ilyen típusú megbetegedés vagy tényleg egy egyszerű bevérzésről lehet szó? Válaszát köszönöm. 

Kinga 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Amennyiben a bőrgyógyász orvos megnézte a körmét dermatoscoppal és nem látott gyanús jeleket, akkor várhat. De hogy megnyugodjon, keressen fel még egy bőrgyógyászt. Egyébként bevérzés minden életkorban lehetséges, nem kell hozzá nagy trauma, elég egy szoros cipő is. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Anyajegy/szemölcs haj között

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
 
 Az utóbbi években nagyon elkezdtem kopaszodni. Elöl és hátul is a hajam egy jó részén megcsappant a haj mennyiség. Mindig rövidre vágatom a, àm 5cm alá nem szívesen megyek, mert hátul (tarkó környéke) van egy anyajegy vagy szemölcs (kisebb szemölcsnek érződik inkább, de külsőre egy barna anyajegyre hasonlít) ami mikor egyszer rövidre vágta egy fodrász kilátszott, és sokan megjegyezték.
Egyszer voltam bőrgyógyásznál más miatt, és rákérdeztem, el lehetne-e tàvolítani, ha úgy gondolom...
Azt mondta semmi akadàlya, de olyasmit is mondott, hogy ott marad egy kopasz folt a hajamban, miután eltávolítják.
Mivel nem vagyok biztos abban, hogy tar kopaszra nyírni a fejem nagyon jól állna, egyébként pedig nem szeretnék egy esztétikátlan kopasz pöttyöt a tarkómnál, így az lenne a kérdésem: Ez valóban elkerülhetetlen? Ott, ahonnan eltávolítják sosem fog haj nőni? Vagy esetleg van olyan beavatkozás, amivel megoldható, hogy a szemölcs/anyajegy eltűnjön, de kopasz folt se maradjon?
 
Előre is nagyon köszönöm a választ!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A leírás alapján hámszemölcsről lehet szó, amely ránézésre nagyon hasonlít egy anyajegyre. Pontos diagnózist csak ún. dermatoscopos vizsgálattal lehet mondani. Ha ily módon anyajegy lenne, azt csak sebészeti úton lehet eltávolítani. Ha viszont hámszemölcs, az felszínes égetéses módszerrel (cauter, LASER) is megoldható és akkor nem marad kopasz folt. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Piros apró száraz foltok talpon és kézen

Tisztelt Doktornő!

Legelőször körülbelül 2 éve jelent meg, viszont csak a kézen. Jelen volt nagyjából 2-3 hónapig majd eltűnt egy fehérítő használata után. Majd ezután ismét visszatért körülbelül rá egy fél évre. Először az ujjaimon (gyűrűs és középső belső része) jelent meg, mindenféle tünet nélkül. Nem viszket, nem ég, csak ott van és száraz. Leginkább ekcémára hasonlíthatnám, de nem az. Már 1 éve van ismét de terjedését veszem észre, a tenyér közepén is látszik pár apróbb vörös folt. Ezzel párhuzamba hasonló "kiütés" a talpaimon, amik viszont ténylegesen viszketnek. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Fotó nélkül alig lehetséges korrekt diagnózist adni. A leírás alapján valószínűleg gombás fertőzésről lehet szó. Egyelőre próbálkozzék Exoderil krémmel. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Szemölcs vagy vérhólyag

Üdvözlöm, kérdésem az lenne, hogy a mai napon találtam magamon genitális részén a mellékelt fotón látható szemölcsöt vagy vérhólyagot. Őszintén megmondom, fogalmam sincs mi lehet ez, sosem volt még hasonló sem rajtam. Előre is köszönöm válaszát! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy mindkettő. Ugyanis előfordul, hogy egy bőrszínű, nyeles növedék váratlanul megduzzad, vérrel telítődik, majd megfeketedik és leszárad. Egyelőre ne tegyen semmit. Ha nem javul, bőrgyógyász el tudja távolítani. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Egy folt

Jó napot.Ket éve van korobelul a labfejemen ez a folt.lassan növekszik nem viszket mintha hamlana S mostanra már zavar.probaltam volna bőrgyógyásznak megmutatni sajnos most felénk orvos hiányába nem tudnak fogadni.szoval szeretném megkérdezni hogy mi lehet ez ..válaszát előre is koszonom

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Tekintve, hogy nem érkezett fotó, nem tudok a kérdésre válaszolni. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Tetoválás eltávolítás

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Fiatalkori botlásomból eredő csúfságaim igyekszem lézeres úton eltávolíttatni. Felmerült azonban bennem a kérdés, hogy ezen eszköz működésének elve alapján, hogy a fehérvérsejtek tulajdonképpen elszállítják (megeszik) az általuk bekebelezhető méretűre szétrobbantott festékanyagot, vajon hova szállítódik? Mi lesz vele? Elraktározza a szervezet, vagy egyszerűen kiürül? Lehetnek ennek a beavatkozásnak káros mellékhatásai a későbbi időkre nézve?

Hálásan köszönöm a válaszokat!

Katalin 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Kiürül. Én még nem hallottam arról, hogy késői mellékhatásai lennének. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Anyajegy

Üdvözlöm! A képen látható anyajegyről szeretnék érdeklődni. Kell-e aggódni miatta, veszélyes vagy normális. Válaszát előre is köszönöm szépen!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos ilyen fotó alapján felelőtlenség lenne véleményt mondani Bőrgyógyászaton megvizsgálják egy ún. dermatoscop nevű eszközzel, akkor lehet biztosabban véleményezni. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Rovar csípés

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Ötödik napja tartó csípés van a kezemen, a rovart nem làttam, mert forgácsba nyúlva csípett meg, orvos antibiotikumot, és antihisztamint írt fel, amit harmadik napja szedek.. De a csípés számomra aggasztó,mert még mindig viszket, szúr, ilyennel még nem találkoztam.a kérdésem az lenne hogy van e okom az aggodalomra? Képet mellékelek. Előre is köszönöm a válaszát! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Kiváló ellátást kapott és mivel még rövid idő telt el a kezelés során, nem kell aggódnia. A patikában kapható "vizes rázókeverékkel" csökkentheti panaszait. Kép egyébként nem jött át. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!