Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus

Dr. Jurcsik Ágnes

332 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, allergia

Szakterülete: bőrbetegségek, allergia

Bemutatkozás

1980-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude (kiváló) minősítéssel.

Első munkahelyem is az egyetem egyik klinikája, a Bőr-Nemikórtani Klinika volt, ahol az orvosi tevékenység mellett az egyetemi hallgatók oktatása, előadások tartása, tudományos szaklapokban megjelenő cikkek írása  és allergológia-klinikai immunológiai szakvizsga előtt álló orvosok oktatása is feladataim közé tartozott.

Az 1984-ben megszerzett, kiváló minősítésű bőrgyógyászati szakvizsgát követően az allergológia-klinikai immunológia ráépített szakvizsgát is megszereztem.

A klinika Allergológiai Szakrendelésén sok éven át végeztem a hozzánk forduló páciensek allergológiai tesztelését, betegségük véleményezését és kezelését.

A későbbiekben a Kútvölgyi Kórház bőrgyógyász főorvosaként, majd a Pest-megyei Flór Ferenc Kórház osztályvezető főorvosaként, a XV. kerületi bőrgyógyászati és allergológiai szakrendelés vezető főorvosaként tevékenykedtem.

Magánrendelést 1999 óta folytatok.

Folyamatosan részt veszek hazai és nemzetközi továbbképzéseken, az orvostudomány fejlődésének figyelemmel kísérését és mindennapi munkám során történő alkalmazását tekintem elsődleges feladatomnak.

Legutóbbi válaszai

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Mellbimbó kinövés

Tisztelt Doktornő! 

Egy számomra igen kényes esettel fordulok önhöz. A mellbimbómon található egy szemölcs szerű kinövés mely kezdetben kisebb volt mostmár körülbelül 1centi hosszúságú,néha meg is duzzad és fáj. Az érdekel hogy ténylegesen mi lehet ez, valamint hogy milyen módszerrel lenne eltávolítható? Kérem adjon valami féle tanácsot,kezdek kétségbe esni. Előre is hála és köszönet! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos nem mellékelt képet, ezért nem lehet megmondani, miről van szó. A legjobb, ha felkeres egy bőrgyógyász, ő esetleg el is tudja távolítani. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Haemangioma

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A lányomnak születésekor haemangioma alakult ki a hasán, amit kezelünk is krémmel. Azonban egy pár hónapja fekete apró pöttyök lettek rajta, amire azt mondták hogy ahogy húzódik vissza és szürkülni és feketedni fog. Viszont ma azt vettem észre, hogy ezek a fekete pöttyök nem is pöttyök, hanem úgy néz ki mintha szőrszálak lennéknek, én ezekután nem tudom hogy kinek higgyek, ezért fordulok inkább önökhöz, hátha ad végre valaki egy rendes választ hogy most most tényleg ne aggódjak vagy szaladjak el egy magánorvoshoz.

Előre is nagyon köszönöm a válaszukat.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A fekete pöttyök lehetnek a haemangioma velejárói, ám nem kizárt az sem, hogy pigment sejtek következményei. Ezt dermatoscoppal el lehet dönteni, ezért azt javaslom, hogy forduljon bőrgyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Melegkiütés kezelése

Tisztelt Bőrgyógyász!

Két napja voltam bőrgyógyásznál, legalább fél éve tartó panaszaimmal (sajnos nagyon hosszú a várólista): a teljes hátamon nyaktól derékig, valamint a hasamon is piros kiütéseim vannak, és az érintett bőrfelületek nagyon viszketnek, olykor már fájnak.

Az orvos melegkiütést (miliaria rubra) állapított meg. Nem javasolt semmilyen gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt. Javasolta, hogy könnyű pamut ruhákat viseljek, kerüljem a műszálasat. De a nehezen elviselhető viszketésre nem javasolt semmit.

Azt tudni kell (és ezt mondtam a doktornak is), hogy kb. fél éve lecseréltem a ruhatáramat, és csak 100% biopamut felsőket vagyok hajlandó felvenni. Semmi műszálas. Szándékosan nem edzek (= nem izzadok meg). Naponta cserélek pólót, kétnaponta pizsamát, rendszeresen mosok törölközőt, legalább hetente mosok lepedőt és ágyneműhuzatot. Mindent vasalok, ami a kritikus bőrfelületekkel érintkezhet! Csak bőrgyógyászatilag tesztelt, illatanyag-mentes szappant és ugyanilyen mosószert használok. Öblítőt egyáltalán nem használok. Egészségesen táplálkozom, semmi cukor, rengeteg zöldség.

Kezelésként próbáltam már E45 krémet, jeges, ill. vizes borogatást, hűtőfürdőt (ezek télen nem a legjobbak), szódabikarbónás és borsmentás oldatot, uborkát - de ezek mind hatástalanok voltak.

Kétségbe vagyok esve, mert már alig tudok másra koncentrálni a folyamatos és intenzív viszketésen kívül. Tudna javasolni bármit, ami elviselhetőbbé teheti ezt a bőrbetegséget?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Vásároljon a patikában "suspensio siccans" nevű készítményt, ez hűsíteni és szárítani fogja. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Barna foltok lágyékon.

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Lágyék tájon, leginkább a két comb hajlatba hámló, világos barna foltok vannak, néha viszketnek, erősebben vagy gyengébben. Tapintásra puha, nem érdes, sima felületű. Nagyjából akkor jelentkeztek amikor elkezdtem borotválkozni ott lent. Legtöbbször csak az enyhe hámlás miatt vehető észre máskor viszont rendesen látható barnás foltok.
Forduljak bőrgyógyászhoz vagy valamilyen kenyőcs, krém megoldja a problémát?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Baktérium fertőzés okozhatja a foltokat. A patikában kapható Antisepticum kenőccsel kezelje. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Darázscsípés allergia

Anafilaxiás sokkal járó darázscsípés allergiám van. Az allaergológus felírt Anapen injekciót, illetve egyedi támogatást kért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől a kedvezményes recept kiváltására, amit engedélyeztek. Viszont az Anapen és a helyettesítésére alkalmas Epipen sem kapható és a nagykereskedőktől sem tudják a gyógyszertárak beszerezni. A kérdésem az, hogy lehet-e tudni, hogy miért nem kaphatók az említett injekciók, honnan lehetne beszerezni őket, illetve esetemben mi lehet a darázscsípés allergia kezelésének a módja? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudom, hogy miért nem kaphatóak az életmentő injectiok. Javaslom, hogy az azt javasoló allergológussal konzultáljon, mivel tudja helyettesíteni. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Láb

Tisztelt Doktornő, sajnos csak nagyon sokára kaptam időpontot a bőrgyógyászhoz ( jövőre) ezért szeretném a véleményét kérni a lábkörmömmel kapcsolatban. Csatolok egy fényképet. Mit használhatnék rá? Milyen kezelést javasol? Előre is köszönöm a választ.

Üdv, Hajnalka

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Úgy tűnik, a körömlemez megsérült kb. fél évvel ezelőtt. Amíg bőrgyógyászhoz jut, használjon bármilyen, a patikában szabadon vásárolható gomba ellenes ecsetelőt. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Anyajegy eltávolítási utáni szövetten eredmény

Kedves Doktornő!

 

Levettek egy anyajegyet és elküldték szövettanra. Visszajött az eredmény de bőrgyógyász szakorvoshoz csak januárra kaptam időpontot. Szeretném tudni, hogy aggódnom kell-e.

 

Eredmény:

A bőrkimetszés dominaloan intradermalis lokalizációjú mérsékelt cytológiai atypia  jeleit hordozó naevocytákat tartalmaz. Mitotikus aktivitás a sorozatmetszetekben sem volt látható, a dermoepidermalis junctio határán elhelyezkedő naevocytak egy területben hídképződésszerűen jelennek meg. A papillaris dermisben mérsekelt lamellaris fibroplasi látható csekély lymphocytasbeszűrődéssel. A laesio eltávolítása komplet.

 

Szövettani dg: dysplasticus vonásokat mutató junctionalis neavus, komplett resectio

 

Válaszát előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel: Bekő-Ficsor Ibolya

 

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A szövettani eredmény nem mutatja rosszindulatúság jegyeit. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Kiütések a talpon?!

Tisztelt Doktornő, Doktorúr!

A nyáron vettem észre a bal talpamon vízhólyagszerű kiütéseket, amiknek kezdetben egy fekete pont volt a közepén, majd bebarnultak.Kezdetben viszketést éreztem, majd fájt ha ráálltam. Idővel leszáradtak és eltűntek. Viszont most visszatért, ugyancsak a bal talpamon pár cm-el odébb. A nap túlnyomó részében munkavédelmi cipő van rajtam, zselés talpbetéttel. Arra kérem Önöket hogy a kép alapján mondják meg mi lehet ez és mi legyen a következő lépés  az eltüntetésére.

Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valószínűleg gombás fertőzésről van szó. (sajnos kép nem érkezett) Vásároljon Neomagnol tbl.-t, oldja fel meleg vízben és áztassa a lábát minden este. Öblítse le és kenje be Canesten kenőccsel. Viseljen fehér pamut zoknit. Ha mindez nem elegendő, bőrgyógyászt kell felkeresnie. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Furcsa Seb

Tisztelt Doktornő/Úr!

Pár hete a bicepszem belső felén keletkezett egy csípés szerű dudor ami nagyon viszketett de csak éjjelente. Arra ébredtem, hogy vakarom es sikerült kivakarnom. Nem tulajdonítottam neki jelentősséget de 1-2 nap múlva lett körülötte egy kemény kör es mellette apró pöttyök. Nem akart múlni napokig, lekapartam a sebet alatta tiszta gennyes volt. Betadinnal fertotlenitettem de kellett bő 2 hét, hogy el múljon és heges maradt a helye.(egy kis kráter) 2 hét után most újra kijott ugyan úgy viszket es kemény körülötte de már nagyobb helyen. Mellékelek képet róla. Tudna valamit mondni esetleg, hogy mi lehet ez mielőtt orvoshoz fordulnék vele? Elore is köszönöm válaszát! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Elvakart és elgennyedt rovar csípés lehet. Javaslom, hogy forduljon bőrgyógyászhoz, mert antibiotikumra van szükség. Kérjen sürgősségi ellátást, akkor nem küldik el, hogy jegyeztesse elő magát. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Hajhullás

Tisztelt Dr. Jurcsik Ágnes!  Hajhullással kapcsolatos kérdésemre a laborvizsgálat megtörtént,  amiben az RDW-SD,  és RDW-CW  tételben 10 % -al kevesebb az érték  a referencia értéktől, amire háziorvosom még érdemben nem reagált az időpont várás miatt, de, addig vettem 1 db 30 napos folsav vitamint, (remélem nem baj) mert itt a neten tudakozva a labor eredményeknél, ezt is javasolt  táplálék kiegészítőként, a gyógyszertárban vásárolt haj regenerálóval együtt, amitől, illetve nemtudom mitől pontosan a hajhullás jóval a napi 100 db alatt lett. Lehet  életem végéig kell használni ezeket a szereket, illetve korom  befolyásolja, a választ megköszönöm, üdvözlettel, B.Irén?

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Szerintem mindent jól csinált. Valószínűleg nem lesz szüksége élete végéig tartó gyógyszerelésre. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!