Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus

Dr. Jurcsik Ágnes

173 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, allergia

Szakterülete: bőrbetegségek, allergia

Bemutatkozás

1980-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude (kiváló) minősítéssel.

Első munkahelyem is az egyetem egyik klinikája, a Bőr-Nemikórtani Klinika volt, ahol az orvosi tevékenység mellett az egyetemi hallgatók oktatása, előadások tartása, tudományos szaklapokban megjelenő cikkek írása  és allergológia-klinikai immunológiai szakvizsga előtt álló orvosok oktatása is feladataim közé tartozott.

Az 1984-ben megszerzett, kiváló minősítésű bőrgyógyászati szakvizsgát követően az allergológia-klinikai immunológia ráépített szakvizsgát is megszereztem.

A klinika Allergológiai Szakrendelésén sok éven át végeztem a hozzánk forduló páciensek allergológiai tesztelését, betegségük véleményezését és kezelését.

A későbbiekben a Kútvölgyi Kórház bőrgyógyász főorvosaként, majd a Pest-megyei Flór Ferenc Kórház osztályvezető főorvosaként, a XV. kerületi bőrgyógyászati és allergológiai szakrendelés vezető főorvosaként tevékenykedtem.

Magánrendelést 1999 óta folytatok.

Folyamatosan részt veszek hazai és nemzetközi továbbképzéseken, az orvostudomány fejlődésének figyelemmel kísérését és mindennapi munkám során történő alkalmazását tekintem elsődleges feladatomnak.

Legutóbbi válaszai

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Kelés után barna folt

Tisztelt Szakértő!

 

A multkor kijött egy nagy kelés a homlokomon amit nehezen, de sikerült kinyomnom, utána maradt egy barna folt. Azt szeretném megkérdezni hogy mivel lehetne eltüntetni, legyen az krém vagy bármilyen kozmetikai kezelés?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A barna folt hónapok múlva várhatóan magától elmúlik. Mindenképpen használjon erős fényvédőt rendszeresen, nem csak ha napozik. Halványításra bármelyik erre ajánlott kozmetikum használható, vagy házi praktikaként citromlé. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

El fog tűnni a körömnyom?

Kedves Doktornő! 

Kb. másfél hónapja épp mitesszerektől tisztítottam az orromat,  mikor véletlenül a körmöm(ami nem túl kicsi, de nem is nagy) beleállt az orromba, és kicsit megsértette a bőröm. Azóta a kis sérülésem begyógyult, de maradt egy halvány vonal a helyén (valószínűleg a körmöm nyoma), ami csak nagyon közelről nézve vehető észre, és egy kis részen már mintha eltűnt volna.  El fog ez tűnni valamikor az orromról? Illetve van esetleg valami készítmény, ami segítene eltüntetni és regenerálni a bőröm?

Üdvözlettel:

Hanna

Válasz:

Tisztelt Kérdező! El fog tűnni a nyom. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Ez lehet rühesség?

Tisztelt Dr. Úr/Nő!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy az alább csatolt képeken látszó kiütések lehetnek rühességtől? Az interneten olvasottak alapján nem kaptam kielégítő választ. Az a helyzet, hogy "elvileg" (ránézésből orvos állapította meg)  volt rühesség a munkahelyemen. Azóta (kb 1 éve) kisebb nagyobb kihagyásokkal, mindig más területen kijönnek a testemen ilyen kiütések. Viszont el is szokott múlni bármiféle kezelés nélkül, ezért vagyok teljesen tanácstalan! Most az eddiginél több van és változó helyen! Az oldalamon indult olyan 5-6 de az már elmúlt. Most kijött a térdemen, a combomon és a 2 alkaromon. Egy víz hólyag szerű lesz elöször rajta, és ahogy elkezdem vakarni ilyen lesz utána. Várom válaszát! Előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Bár nem tipikus a kép, a rühesség lehetősége nem zárható ki. Vásároljon a patikában Novascabin oldatot, az utasítás szerint járjon el. A környezetét is fertőtlenítenie kell: a ruháit mossa ki és amit lehet, a visszáján vasaljon is ki. A nagy méretű textíliákat szellőztesse 3 napon keresztül, a textil papucsot tegye nylonzacskóban néhány napra a mélyhűtőbe. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Kiütések

Szép napot mindenkinek! 

Olyan problémám lenne, hogy egy 20 éves lány vagyok és gyakran jelentkeznek rajtam csalánkiütések éppen ma reggel is jött és egyre csúnyább! Voltunk vele orvosnál de csak kaptam egy injekciót és kaptam még Suprastin tablettát! Voltam már góckutatásokon is de nem derült semmi! Időről időre visszatér és gyakran a szemem és a fülem is bedagad! Nem tudom mitől lehet!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Csalánkiütést olyan rengeteg okból lehet kapni, hogy lehetetlen felsorolni. Mindenképpen fel kell keresnie egy bőrgyógyász - allergológust. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Bőrgyógyászat - kiütés?

Üdvözlöm!

Egy kis, 4x4mm-es piros pöttyöt pattanásnak gondoltam, és egy csepp fogkrémet kapott estére, leszárítás címen. Ezzel mintha időzített bombát indítottam volna el; kinyílt, váladékozott, nőtt. Miután a mell felső részénél keletkezett, még rovarcsípés, vagy  - kerti munkák miatt - talán növénykiütés lehet(?)

/ fotó csatolva/

Mi lehet ez, és milyen recept nélkül kapható készítményt javasol?

Segítségét előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Gennyes bőrfertőzésnek gondolom a fotó alapján. Azt javasolom, hogy kamilla teával borogassa, a fellazult váladékot gézlappal törölje le, majd Betadine kenőccsel bekenve kötözze/ragassza le. Ha néhány napon belül nem gyógyul, akkor forduljon bőrgyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Mi lehet a csomó a nyakamon?

2-3 napja egyik reggel észrevettem, hogy egy kb 2-2,5 centis ovális alaku csomo nött a nyakam és a csuklyám találkozásánál oldalt. A csomó a böröm alatt van és kicsit mozdithato illetve nem fáj. Kérdésem, hogy ez veszélyes-e és azonnal menjek orvoshoz vagy várjak még hátha elmulik? Kicsit egyébként beteg vagyok és a torkom is kapar hátha ez is közrejátszik...Aggodom h valami komolyabb lehet.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A jelzett képlet valószínűleg egy duzzadt nyirokcsomó, amelyet torokgyulladása okoz. Gégész orvoshoz kellene fordulnia. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Mit tegyek?

Kedves Szakértő! 

7 napja egy gyufafej nagyságú hólyag keletkezett a felső ajkam külső (felső) részén. A gyorskajának tulajdonítom, mivel nagyon jól esett és ritkán eszem ilyent. Mivel annyira nem fájt, sajnos kiszúrtam a hólyagot (1db volt) és gyógynövényes borogatással "kezeltem" vasárnapig. Ennek az eredménye az lett, hogy keletkezett egy elég stabil seb. 

Mivel hétfőn (elnézést, hogy ezt leírom, de szükségeltetik ahhoz, hogy az eset minél jobban tükröződjön) csókolózás, illetve orális kielégítés (max 2 perc, a seb nem mozdult, a széle nem jött fel, tulajdonképpen az ujjammal lefogtam a sebet, direkt kontaktus a hímvesszővel, ázott sebbel nem történt) történt, utólag vagyok nagyon nagyon kétségbeesve, hogy esetileg meggondolatlanok voltunk a párommal. 

Kérdésem tehát az lenne, hogy a hólyagokban levő folyadék fertőz jobban vagy a már száraz seb? 

Milyen vizsgálatok szükségesek és mennyi időn belül, hogy kiderítsük, megtörtént-e a fertőzés?

Köszönöm a választ! 

23, nő

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valószínűleg herpesze volt, amely talaján egy fertőző seb alakult ki. Ez a partnernél felszíni varas sebet okozhat, azaz ha történt fertőzés, akkor az látható, egyéb vizsgálatra nincsen szükség. Inkább Önnek van szüksége kezelésre. Kamillás borogatás után , mely feláztatja a vart, finoman törölje le és Betadine kenőcsöt kenjen rá. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Ct vizsgálat!

tisztelt dr úr/nő!

Két hetes friss tetoválással mehetek e ct vizsgálatra!

A Bokan van a tetoválás kb 17 cm es mellkas ct re kellene mennem!

valaszat előre is koszonom!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nyugodtan menjen el a vizsgálatra. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Bőr elváltozás boka körül és kéz fejen

Tisztelt Doktornő,

10 éves kislányom bokája körül és kéz fején kb. 1 hete megjelentek bőr elváltozások. Céltábla formára hasonlítanak leginkább, körbe piros hólyag szerű elváltozás a bőr alatt, közepe bőr színű. Kislányom epilepsziás így rendszeresen gyógyszert szed (Etopro és Levetiracetam). Sajnos képeket nem tudok csatolni, mert a rendszer nem engedi.

Köszönettel várom válaszát. 

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos csak most jutott el hozzám a kérdése. Azt javasoltam volna, hogy feltétlenül forduljanak bőrgyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Dr. Jurcsik Ágnes - Bőrgyógyász, allergológus válasza

Lyme kor gyanú

Üdvözlöm.A fiam lábán tegnap egy 5forintos nagyságú piros folt jelent meg.Nagyon viszket neki.Mára sokkal nagyobb lett.Vagyis az a folt az változatlan nagyságú,de körülötte piros lett.Csatolok képet.A kérdésem,hogy lehet lyme kór?Az elmúlt napokban,nem volt semmi erre utaló jel.pl.hőemelkedés,hányinger,ízületi fájdalom stb.Kullancs nem volt benne.Valaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Fotó sajnos nem érkezett, így nem lehet véleményt mondani. Mindenesetre a Lyme-kór a leírásnak nem felel meg, inkább egyéb rovar csípéséről lehet szó. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!