Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Pap Andrea - gyógytornász

Pap Andrea

38 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: gyógytorna

Bemutatkozás

Több mint 10 éve, 2003 óta dolgozom gyógytornászként, évről-évre csiszolva és növelve tudásom a 

mozgásterápiában és az egészséges életmóddal kapcsolatos témákban.

A hozzám fordulók kezelését holisztikusan, a Táplálkozás-Mozgás-Lelki feltöltődés hármas 

egységében állítom össze.

Célom a 120 százalékos eredmény elérése, hogy a gyógyítás teljes és maradandó lehessen!

Szakmám lelkes és elhívatott tagjaként volt szerencsém a legkülönbözőbb sérülésekkel, 

betegségekkel találkozni, különböző korosztályoknál elsajátítania gyógytorna stílusát. Megtanultam, 

hogy senkiről semmilyen helyzetben nem kell és nem lehet lemondani, csak az utat kell megtalálni a 

Páciens felé! A gyógyulás minden fázisa és eredménye egyénenként változó és minden eredmény 

becsülendő.

Jelenleg saját tornatermemben kolléganőimmel együtt dolgozunk azon, hogy a hozzánk fordulók 

gyógyulását, maradandó felépülését, erősödését a mozgásterápia széles tárházának ismeretével és 

használatával segítsük.

Az alábbi kezelésekben segíthetünk:

-gerinctorna

-nyak-váll torna

-váll-könyök-kéz tornája

-csípő-térd-boka kezelése

-sportsérülések

-baleset utáni kezelés

-tartásjavítás

-intimtorna

-csontritkulás gyógytornája

-testsúlykontroll az ízületek védelmével

-neurológiai betegségek mozgásterápiája (stroka, SM, Parkinson kór)

Legutóbbi válaszai

Pap Andrea - gyógytornász válasza

MRI lelet értelmezése

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Derékfájással küzdök, mely a lábba sugároz ki és nem tudok ülni. Készült a napokban MRI felvétel, de még sokára tudok az orvoshoz visszamenni. Segítene nekem értelmezni a lelet? Mit jelent ez? Nagyon el vagyok keseredve. "A L.III-IV. discus centralisan 3 mm-rel előboltosul, a durazsákon benyomatot okoz, kilépő gyököket nem éri el. A L.IV-V. discus körkörösen egyenletesen előboltosul, a durazsákon benyomatot okoz, kilépő gyököket nem éri el. A L.V.-S.I. discus j.o. lateralsan kiszakadt, a durazsákon és az S.1. gyökön benyomatot okoz, egy 7 mm-es fragmentum caudál irányba migrálodott, a kilépő gyököket nem éri el. Vélemény: Spondílarthrosis et polydiscopathia lumbalis Hernia rupta disci L.V-S.I. (j.o. laterlais, az S.1. gyök érintettsége)." Segítő válaszát előre is nagyon köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! A lelet röviden azt jelenti, hogy a csigolyák között elhelyezkedő porckorongok szerkezete megváltozott, kitüremkedik az idegek felé. 3 porckorong érintett. Az utolsó ágyéki és első keresztcsonti csigolya közötti porckorong nyomja az ideget, ettől sugároz ki a fájdalom. Hagyományos megnevezése gerincsérv, porckorong-sérv. Gyógytornával kezelhető. Ülő foglalkozás, inaktivitás, túlsúly az állapotot rontja. Üdvözlettel: Pap Andrea, gyógytornász 06/20 426-3732 Pandera Gyógycentrum, Budapest, Hun utca 4/A
Megnézem a kérdést

Pap Andrea - gyógytornász válasza

Visszérműtét

Visszérműtétem volt a jobb lábamon 10 napja. Műtét előtt rendszeresen jártam edzeni, futni, szaunába. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi az a kötelező idő, amíg ezeket ki kell hagynom a mindennapjaimból? Az orvosomtól sajnos nem kaptam egyértelmű választ. Egyébként szépen gyógyul, minden rendben zajlott és teljesen egészséges 47 éves nő vagyok. Nagyon köszönöm előre is a választ. Tisztelettel: Hajnalka

Válasz:

Kedves Kérdező! Műtét utáni 3 hétben vénás torna javasolt, majd fokozatos terhelés emeléssel 6 hét alatt vissza lehet állni a korábbi edzésre, futásra. Szauna elvileg nem okoz problémát, de a 6 hetet azzal is érdemes tartani. Üdvözlettel: Pap Andrea, gyógytornász 06/20 426-3732 Pandera Gyógycentrum, Budapest, Hun utca 4/A
Megnézem a kérdést

Pap Andrea - gyógytornász válasza

Lapocka asszimetria

Üdvözlöm Kedves Doktor! 10-11 éves koromban észrevették, hogy a lapockáim nem szimmetrikusak. Az egyik vagy nagyon befelé, vagy kifelé áll, de akkor a háziorvos azt mondta, hogy nem kell foglalkozni vele, mert ahogy látja nincs gerincferdülésem. Most 18 éves vagyok, és engem nagyon zavar ez az esztétikai probléma. Lehetséges, hogy ezt valahogy korrigáljam? Esetleg gyógytorna? Nagyon zavaró.

Válasz:

Kedves Kérdező! Természetesen gyógytornával korrigálható az asszimmetria, semmi esetre se essen kétségbe! Arra kérném, amennyiben lehetősége van, keresse fel rendelőmet egyeztetés céljából. Üdvözlettel: Pap Andrea, gyógytornász 06/20 414-6263 Pandera Gyógycentrum, Budapest, Hun utca 4/A
Megnézem a kérdést

Pap Andrea - gyógytornász válasza

Mitől állnak ki a csigolyáim?

Tisztelt Doktornő! A az alsó nyaki gerincemen és a felső hátin a csigolyáim kitüremkednek, a nyakam előre esett és szabad szemmel látszódnak álló helyzetben a csigolyák. A gerincem vonala teljesen megváltozott és egyben a tartásom is. A mellkasomban nyomást érzek, napközben gyakran nehezen veszek levegőt. A bal vállam előre esett, pedig eddig nem volt rá jellemző, a jobb kisujjam (pár napja már az egész tenyerem) zsibbad, illetve ki van hűlve. A nyakam a vállaim és két lapockám közötti terület nagyon fájt még az elején, most kevésbé mióta a gyógymasszőr barátnőm megmasszírozott. Jövő kedden megyek megyek teljes gerinc MR-re, illetve endokrinológiai vizsgálatra (pajzsmirigy alulműködés gyanújával). 22 éves gyógy- és sportmasszőr vagyok, és úgy 3-4 hónapja masszírozok majdnem minden nap (de most a gerincem miatt abba hagytam). U.i.: Nem tudom, hogy az alábbiak számítanak-e: reflux, vízszintesen nőtt bölcsességfogak (ebben a hónapban veszik ki őket), 2 hónapja tartó fülzúgás, illetve néha fájnak is, egy "csontkovács" kiropogtatta mindenemet, meg a csigolyáimat is tologatta (ez kb. másfél hónapja volt). A vasam szintje 4-es volt október végén. Üdvözlettel, Csenge

Válasz:

Kedves Csenge! Panaszait olvasva mindenképpen egy hanyag tartásból kialakult tünetegyüttesre gondolok. A jó hír az, hogy valószínűleg a tartást javító gyógytornával, egyéni gyógytornával, törzs és vállövi izmokat kezelő tornával a tünetek nagy része megszüntethető. Az a javaslatom, hogy vegyen részt egy gyógytorna foglalkozáson, ahol alaposan megnézzük, mi a kiinduló pont, és azzal elkezdünk dolgozni. Mivel szakmája rendkívül igénybe veszi a testét, főképp a felső törzset, karokat, elengedhetetlennek tartom, hogy foglalkozzon a felkészítésével, nehogy maradandó tünetei legyenek. Most még fiatal, változtathat! Ha szeretne egy találkozót, kérem egyeztessünk telefonon! Üdvözlettel: Pap Andrea, gyógytornász 06/20 426-3732 Pandera Gyógycentrum, Budapest, Hun utca 4/A
Megnézem a kérdést

Pap Andrea - gyógytornász válasza

Normális a 37,7 fokos testhő és az erős fájdalom?

Tisztelt Pap Andrea! Nov. 27-én egy baleset következtében darabos patella törést mutatott a röntgen felvétel, amit operáló orvos hiányában 3 nap múlva operáltak csak meg hurkolással és tűződróttal, böhler sínt kaptam. 9 nap múlva mentem varratszedésre, a doktor úr megkért álljak rá a lábamra, én persze nemet mondtam, akkor hányada fekve emeljem fel, nem ment, na akkor sebészeti rehabilitáció, mert 9 nappal műtét után csak járókerettel tudtam járni. A rehabilitáción doktor úr engedélyezte, sőt kérte, hogy teljes testsúlyos terhelést alkalmazzanak a gyógytornászok, és hogy gipsz, sín nélkül tornáztassák. Na, azóta fáj a térdem, lázam van, amire a háziorvosom antibiotikumot írt, mert a sebészeten azt mondták, nem a műtét helye miatt vagyok lázas, a sebem szépen gyógyul, de meleg a térdem. Kérdeztem a doktor urat, hogy mikor veszik ki a drótot, meg hogy mennyi idő, hogy dolgozni tudok majd? Szakács vagyok, 37 éves, de válaszokat nem kaptam sajnos sok mindenre. Szeretném kérdezni az ön véleményét. Tisztelettel: P. Zsóka

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos a térd rehabilitáció nagyon összetett, és sokszor lassan gyógyul. Ha meleg, az nem jó, gyulladás van benne. Igazából látnom kellene, hogy többet tudjak mondani. Üdvözlettel: Pap Andrea, gyógytornász 06/20 426-3732 Pandera Gyógycentrum, Budapest, Hun utca 4/A
Megnézem a kérdést

Pap Andrea - gyógytornász válasza

Térdfájás 15 évesen

Párom 15 éves kisfia évek óta versenyszerűen röplabdázik és elég nagyra nőtt - 196 cm jelenleg. Úgy gondolom, hogy mindkét dolog közrejátszik a térdfájásában. A kérdésem az lenne, hogy mivel tudnék neki segíteni, mert szerintem még nagyon fiatal ahhoz, hogy fájdalommal éljen... esetleg mágneses térdpánt, vagy valami hasonló alternatív dolog megoldást jelenthet, vagy csak orvosi kezelés jöhet szóba? Nagyon köszönöm a válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Javaslom a kineziológiai taping terápiát! Segíti a fájdalom megszüntetését és a mozgást sem korlátozza! Sportolhat is vele! Üdvözlettel, Pap Andrea
Megnézem a kérdést

Pap Andrea - gyógytornász válasza

Gerincprobléma

Szép napot! Ha sokat hajolok, de sokat nyújtok, lazítok, az is veszélye,s vagy csak az egy helyben állás és ülés okoz gerincproblémákat? Márt van SMR hengerem és nagyon jó, de nap végére elfárad a hátam, de nem fáj még. Választ előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! A gerinctornának erősítő és nyújtó gyakorlatokat egyformán kell tartalmaznia. Nem értem pontosan a kérdést, de az SMR henger mellé javasolt izomerősítő gyakorlatok végzése is, komplex, személyre szabott gyakorlatsor oldja meg a hátfájás problémát. Üdvözlettel: Pap Andrea, gyógytornász 06/20 426-3732 Pandera Gyógycentrum, Budapest, Hun utca 4/A
Megnézem a kérdést

Pap Andrea - gyógytornász válasza

Térdfájdalom

Tisztelt Doktornő/Úr! Több hónapja tartó sípcsont és térd közötti fájdalommal kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Körülbelül június közepén kezdődött a fájdalom, ami igazából nem annyira intenzív és nem is állandó, de egy nap többször előjön (mindkét térdben, egyforma mértékű fajdalom). Amerikában dolgoztam a nyáron, és elküldtek vérvizsgalatra, mert azt hittek, hogy Lyme-kóros vagyok. Nehezemre esett a járás is, és nagyon gyengének éreztem magam. A vérvétel nem mutatott ki Lyme-kórt, és egy-két héten belül jobban éreztem magam. Ezután az incidens után rendben voltak teljesen a térdeim, de amint visszajöttem Amerikába, kiújult a probléma. Főleg akkor érzem, ha lépcsőznöm kell, de valamikor spontán előjön többször egy nap. Gyengének is érzem magam, és néha úgy érzem, hogy összecsuklanak a térdeim. Olyan érzés, mintha be lenne gyulladva és nem akar elmúlni. Elkezdtem szedni a Milgamma vitamin komplexet körülbelül egy hete (remélem ez segít majd helyretenni). Orvoshoz nem nagyon szeretnék menni, mert nincs biztosításom, és nem szeretnék vagyonokat kifizetni. A leírtak alapján mi okozhatja a problémát? Elég stresszes típus vagyok, mindent túlreagálok, és arra is gondoltam, hogy esetleg attól is lehet. Előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! A panaszokat okozhatja enyhébb vagy súlyosabb ok is: - izomcsomó a combban, ami felborítja az izomegyensúlyt és csökkenti a terhelhetőséget; - térdszalag érintettség; - porc érintettség; - meniscus (térdben félhold alakú mobil porcok) érintettség. Általában combizom erősítést szoktam javasolni, nyújtással levezetve. Viszont a gyakorlatok összeállításához és ahhoz, hogy nehogy további túlterhelést okozzunk, látnom kellene a térdet, meg a statikát, terhelhetőséget, izomállapotot. Futással, ugrással, guggolással járó sportokat kerülje, először olyan gyakorlatok kellenek, amik az alapizmokat felerősítik, lábsúlyzós, nyújtott lábas gyakorlatok. Személyi edző hátha tud összeállítani gyakorlatsort, de jobb lenne megtudni, nincs-e szerkezeti elváltozás a térdben, mielőtt erre kerül a sor. Üdvözlettel: Pap Andrea, gyógytornász 06/20 426-3732 Pandera Gyógycentrum, Budapest, Hun utca 4/A
Megnézem a kérdést

Pap Andrea - gyógytornász válasza

Egyensúlyzavar, mitől lehet?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémám igazából nem új keletű, viszont megnyugtató választ nem kaptam még. 1 évvel ezelőtt, egyik reggel mikor keltem volna fel az ágyból, borzalmas, forgó szédülést éreztem. Azonnal visszazuhantam az ágyba és teljesen magatehetetlen voltam. A fejem teljes erővel húzott bal oldalra. 20 perc múlva sikerült felkelnem, és a forgó szédülést felváltotta az egyensúlyzavar, ami másfél hónap után múlt el. Aztán ez rá 2 hónapra megint megismétlődött ugyanígy. Nem igazán foglalkoztam vele, mert 5 éve volt az első ilyen problémám, és akkor teljesen kivizsgáltak. Koponya/nyaki röntgen, koponya CT, vérvizsgálatok, EEG vizsgálat, majd most januárban egy koponya MR. Minden leletem negatív lett. 5 éve az lett az ügy vége, hogy valószínűleg csak beképzelem a szédülést, és 4 évig nem is jelentkezett a szédülés. Azonban most egy hete éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon be van dugulva a bal fülem, és mikor felültem éreztem, hogy ismét meg-meg szédülök. A dolog érdekessége, hogy nem forgó szédülésről van jelenleg szó, hanem egyensúlyzavarról, de ennek is az érdekesebb formájáról. Pl. ha ülök, olyan mintha "hátra akarnék esni", vagy néha mintha ki akarna alólam csúszni az ágy. A fejem kóvályog ilyenkor össze-vissza, nem tudok koncentrálni sem. Reggel jobb és napközben is keveset érzem, de estére rendkívül felerősödik a szédülés. A fejem mozgatásával olyan, mintha nem lenne súlya a fejemnek. Ülve a legrosszabb, állva kevésbé érzem, vagy nem is. Fekve pedig szintén jobb, főleg ha hanyatt fekszem. Emellett ilyenkor rendkívül fáradtnak érzem magam. Hozzátenném, hogy rendszeresen edzem, és tavaly egy hasi gyakorlat alkalmával mozdult el egy ilyen kristály a fülemben. Nagyon félek, és nem tudom már hova forduljak. Arra is gondoltam, hogy esetleg érszűkület vagy hasonló. Az orvosok már lassan komolyan sem vesznek. Ön mit tanácsolna? És vajon mitől lehet ez az ijesztő érzés? És mi köze van a szédülésnek a napszakhoz? (25 éves vagyok.) Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Az alapján amit leírt, olyan nyaki izom rövidülésre gondolok, ami ereket nyomhat, és befolyásolhatja az egyensúlyérzetet. Leginkább nyaki sérveseknél fordul elő ez a panasz, de sérv nélkül is létre jöhet, hogy a csigolyák között húzódó kisizmok, mélyizmok, helytelen tartás, baleset, vagy terhelés hatására befeszülnek. Akár arc aszimmetria, vagy rágóízületi elégtelenség is elindíthatja a folyamatot, gyakran egy vizsgálat során derül ki, hogy a nyakizomban csomó van, vagy a mozgásterjedelem beszűkülése kimutatja, hol van a baj. Az izomcsomó vagy rövidülés az ereket nyomja, ettől lesz szédülés. Oldalfekvés, edzés is előhozhatja, estére azért lesz rosszabb, mert üléstől, számítógépezéstől, autóvezetéstől a nyakizmok befeszülnek. A nyakizmokban rengeteg receptor van, amik érzékelik a fej helyzetét, így ha a nyakban gond van, az egyensúly is meginoghat, nem kell, hogy forgó szédülés legyen, elég, ha csak bizonytalan egyensúlyérzetet okoz. Említette a hasizom gyakorlatot, akkor is megfeszül a nyak... Gyógytorna, manuális technikák segíthetnek! Forduljon hozzám bizalommal! Üdvözlettel: Pap Andrea, gyógytornász 06/20 426-3732 Pandera Gyógycentrum, Budapest, Hun utca 4/A
Megnézem a kérdést

Pap Andrea - gyógytornász válasza

Váll és jobb kar fájdalma

Tisztelt Orvosok! Reggel - minden megerőltető előzmény nélkül - arra ébredtem, hogy nem tudtam felemelni a jobb karomat, mert éles fájdalom nyilallt bele. Behajlított karral fájdalom nélkül mozgatom, kinyújtva cca. 20 %-ra tudom emelni. Bal kéz segítségével fel tudom emelni, egyébként a fájdalom miatt nem. Mivel kell kezelnem, hogy újra használható legyen? Kiváló Tisztelettel: abipapat

Válasz:

Kedves Kérdező! Mindenképpen javaslom, forduljon szakemberhez. Reumatológus orvos, vagy neurológus segíthet diagnosztizálni a problémát. Elképzelhető, hogy idegbecsípődés lehet a háttérben, vagy a vállízület részleges ficama. Diagnózis felállítás után a gyógytorna segíthet abban, hogy újra teljes mozgásterjedelemben mozogjon a karja. Állapotfelmérés után személyre szabott gyógytorna gyakorlatsort javaslok. Van-e nyaki panasza? Volt-e korábban a vállízületében sérülés? Üdvözlettel: Pap Andrea, gyógytornász 06/20 426-3732 Pandera Gyógycentrum, Budapest, Hun utca 4/A
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!