Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

266 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Kizárolag szabadidómben, hétvégén vannak migrénes rohamaim

Üdvözlöm. Régóta vannak migrénes fejfájásaim 3-4 hetente jöttek a tünetek és ha sikerült elaludnom akkor 2 öra alvás utan mintha elvágták volna. Most kb. 3-4 hónapja kizárólag hétvégén vagy ha semmi dolgom pl. szabadságon vagyok akkor már reggel ébredés utan érzem, hogy kezd fájni a fejem és migrénem lesz. Beveszem a szokásos kataflamot (mostanában más gyógyszereket is kipróbáltam) és el is alszok, de nem múlik el. Van, hogy 4x-5x is elalszok fél örákra, de nem segít. Egész nap fáj, álltalában hányással rosszulléttel párosul. kb. 10-12 óra mülva elmúlik. Most már szinte minden hétvégén egy napot biztos, hogy a sötét szobában ágyban töltök. Munkában vagy ha van bármi más dolgom van sosem jön elő. A kérdésem, hogy mi lehet az oka annak, hogy mindig csak a szabadidőmben szenvedek ettől? Találkozott-e már ilyennel?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel Králik Attila

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Általában a stresszhelyzetek rontják a különféle fejfájásokat, a stresszt a szervezet csak egy darabig képes tolerálni, majd kifárad. Lehetséges, hogy amikor végre eljön a pihenés ideje és jobban tud figyelni önmagára, akkor előjön mindaz a fáradtság vagy kimerültség, ami a hét során felhalmozódott. Gyakori migrénes fejfájás esetén egyrészt mindenképpen javasolt legalább egy alkalommal koponya MRI vizsgálatra elmenni. Továbbá meg lehet fontolni, hogy alkalmi gyógyszerszedés helyett intervallum terápiát kapjon, vagyis vannak bizonyos készítmények, amelyeket minden nap kell szedni és csökkentik a migrénes rohamok gyakoriságát. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Ideg,izom

Jónapot 

Következő problémával fordulnék őnhöz,már egy hónapja tikkelnek,vagy rángatoznak vagy hogy is fogalmazak patokgnak vagy lüktetnek az izomaim vagy az ereim,mindig máshol,most 2-3 napja tart felsó karomba elég zavaro érzés.  Vettem magnerot tabletátt és supradyn plusz pezsgő tabletátt az el múlaszhatja vagy komolyabb baj áll a hátérbe ?

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ezek a tünetek általában vitamin és nyomelem hiány, stressz, alváshiány esetében jelentkeznek leggyakrabban, első körben ezeket kellene kezelni. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Fejfájás

Tisztelt doktornő /úr!  45 éves vagyok többször fáj a fejem de csak bal oldalon  Olyankor a szemem környékén is. Pánik beteg vagyok és ilyenkor bepánikolok és a vérnyomásom is magasabb. Szedek gyógyszereket. Scipa 10mg reggel 1, xanax 0.25 1-1-0 xanax sr 0.5 este 1. Meg vidotin combit reggel 1. 3 havonta járok pszichológushoz. Sajnos havonta 2-3 rámjön a pánik és nagyon nehezen kezelem  Rengeteg vizsgálaton voltam ami negatív. A pániktol fájhat a fejem. Ja meg astrixot szedek  Volt koponya Mr 2-3mm vascularis eredetű demyelinizalis goc igazolodik  CT ered. Norm. helyzetű és tágasságú kamrarendszer. Nor tág külső liquortér. Kő vonal nem disclocalt. Az agyálományban jelenleg kóros densitás nem látható. Ez mit jelant. Mindig attól félek hogy komoly bajom van. Köszönöm a választ. 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nyilván azért küldték el ezekre a vizsgálatokra, hogy megnyugtassák, nincs különösebb baja, pl. agydaganata. Azt kellene kizárni, hogy a fejfájás nem függ-e össze pl. vérnyomás emelkedéssel, vércukor csökkenéssel vagy valamilyen szemészeti betegséggel. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Agyi elváltozás, agyérszükület? Mit tehetünk?

Tisztelt Doktor Úr!21 hetes várandós vagyok.Magzatomnál a III.agykamra helyén 36x16,4mm folyadékárnyék látható, mely elváltozást(agykoponya: posterior szarv 7,9mm asszimetrikus agy)a 19 hetes UH-fedeztek fel,mely egy héttel később, 5 nappal ezelőtt 11x26 mm volt.Áramlás nem látható.Más jellegű elváltozás nem látható.A genetikai tanácsadóban amniocentézist és cordocentézist tanácsoltak,melyen nem vettünk részt, a kockázati tényezők miatt.A terhességem alatt szinte végig betegeskedtem, antibiotikumot is szedtem.Ön gyakran találkozik ilysn elváltozással? Tud olyan módszerről,ami a segítségünkre lehet?Mi az Ön véleménye az esetünkről?Előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Felnőttekkel foglalkozó ideggyógyász vagyok, ez nem a szakterületem. Véleményem szerint első körben a szülész-nőgyógyásszal kellene beszélni erről. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

EEG lelet

Tisztelt Címzett!

Kérdésem: mit jelent a leleten a jobb oldali túlsúlyú fronto temporo centralis functiozavar?

Köszönettel: Anett

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az EEG egy nagyon érzékeny vizsgáló módszer, az agy enyhe működészavarát is képes megmutatni, azonban önmagában nem lehet vele betegségeket diagnosztizálni, csak a tünetekkel együtt lehet következtetéseket levonni. A lelet annyit jelent szó szerinti fordításban, hogy főként a jobb agyféltekének a homlok és halántéklebenyében van működészavar. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Betegségem dg. SM?

Tisztelt Főorvosnő! 

2000-be kezdődtek a panaszaim,fogyás lábfájdalom .Miskolcon 2 éves kórházi vizsgálatok alapján nem tudták megtalálni a betegségem,majd folyamatosan fájt a lábam ,és szövettant vettek ami myositist igazolt ,majd EMG vizsgálat is ugyanezt mutatta ki.Ezután 2002-be kerültem a debreceni klinika autoimmun szakrendelésére ,és azóta is oda járok. Immunszerólogiai leleteim legelőször pozitivak voltak ,40 mg Medrolt indítottak,majd ezek az eredmények váltózóak lettek az évek folyamán. Kb.1-1,5 év múlva jött elő nagyfokú feledékenység ,gyakori (ok nélküli ) eszméletvesztések.Ekkor leküldtek vizsgálatra a neuroimmunológiára. Több koponya MR vizsgálat történt aminek az eredménye:" A jobb artéria vertebrális kanyargós lefutású,a nyúltvelő ventrális oldalán kis benyomatot okoz.A középagyban jobb oldalon 5 mm-es ,a T2 súlyozott képeken magas jelintenzitású góc van. Bal oldalon az occipitalis kamraszarv mellett és fölött a fehérállományban vonalas ill. apró gócos laesiók vannak, melyek a T2 súlyozott és FLAIR képeken signal dúsak. Az elváltozások a kontrasztanyagot nem veszik fel.Vélemény: Felső agytörzsi és bal oldali occipitalis demyalinisatiós gócok." Ezek a a gócok azóta is minden Koponya MR vizsgálaton megvannak. Többször készült VEP vizsgálat is annak az eredménye is minden alkalommal rossz lett a legutolsó 2015.04.16-án készült " Mintaváltással jobb oldal felől megnyúlt latenciáju és rosszul reprodukálodó corticalis válaszok. Mko. igen súlyos kérgi működészavar." Agyi SPECT vizsgálat is készült aminek a véleménye: kérgi vérátfolyászavar jelei a jobb cerebri media területén. 2010-ben mindkét szememben trombózis alakult ki ,azóta folyamatosan romlik a látásom , látótér vizsgálat alapján 85 %-os a látáscsökkenés. 
 2 éve újból előjött az összeesés ami hetente többször is előfordul.Ilyenkor semmire nem emlékszem nem tudok semmiröl. Kardiológiai vizsgálat alapján felmerült az immun alapbetegség miatt AV block ,ezért 2016 nov.30.-án Lopp recordert ültettek be.
2016 januárban a jobb szemén  fokozódó látásgyengeség jelentkezett, szinte megvakult. Szemészeti konzillium neuritisretrobulbarist véleményezett. Pulzus steroid kezelést kapott, 1000-500-500-250 mg/nap steroid fokozatos csökkentésével. A kezelés ellenére jo. szemen min. javult.( ideggy. vizsg.-on ezt irták) A látásom azóta is folyamatosan romlik ,idén május óta a jobb szememet nem tudom kinyitni. Folyamatos szemészeti kontrollra járok a debreceni szemészeti klinikára. Szemészeti vizsg. eredményei:Jobb szem : 0. 01 ünj , bal szem: 0.3 ünj. J o-on a felső szemhéj ptotikus állásban, a szemhéjak védekező spazmusban, amely érzéstelenitő hatására sem szűnik.J.o-on tarsalisan a csomók csökkentek, a conj. békés.A szemlencse átvilágításakor  mko. fok. refl. lencsék, j.o. kifejezetebb. Ophthalmoscopia: j.o. a papilla kif. halványabb, az ereken kaliberingadozás, kif. ker. tünetek. 
Kugel LT jobb szem nem vehető fel
              bal szem 5-10 fokig szűkült csőlátótér
IOP: norm. o.u.
Dg. Prae.thr. v.c ret. l.u.
      Atrophia nervi optici
      Látótér deffektusok
      Keratitis interstitialis
      Keratoconjunctivitis sicca
      Szemhéjgörgcs ( blepharospazmus)
17 év óta folyamatos neuroimmunológiai kezelés alatt állok. Fizikális vizsg. erdménye:
Fundus: atrophia,  temporalis  decoloratio bo. nem látható, nem látható.Jo. blepharosplazmus, emiatt a jobb oldali fundus, szemmmozgás nem megítélhatő. Nystagmus nem látható.Jo. a nasolabialis redő simább. Weber próba: mko. végtelen. Rinné próba: mko. negativ.  Testszerte bal túlsúllyal kp.élénk sajátreflexek. Kp. élénk hasbőrreflexek. Bal túlsúllyal mko. Trömner jel. Mko. csökkent kézszorító erő. Lábait jobb túlsúllyal igen korlátozottan emeli,mko. dorsalflexionál bal túlsúllyal nem innervál. Testszerte hiányzó vibráció érzést és,az izületi helyzetérzés mko. alsóvégtagon csökkent,jobb felsővégtagon,bal arcfélen és mko.alsóvégtagon súlyosan csökkent hőérzés.A felsővégtagokon jelzett célbizonytalanság.Romberg helyzetben megáll,vakjárásnál jobbra deviál. 
 A dg.idegyógyász által: Skizofrénia és Personopathia paranoides. 
A szemész az immunologus professzornő és a kardiológus doktornőm komplex ideggyógyászati vizsgálatot javasolt az összeeséses meg a fokozodó látásromlás miatt ,amit az ideggy. tanárnő vmi miatt már évek óta nem lát indokoltnak.Immunológus ,szemészek véleménye SM,ezért is küldenek állandóan a neuroimmunológiára ( ahova én nem látom értelmét menni mert semmiféle előrelépés nem történik ott és a dg áll.-an Skizofrénia, amin minden orvosom nagyon csodálkozik. )
Az állapotom van ugy hogy hónapokig változatlan majd hirtelen rosszabbodik. A szemem viszont folyamatosan romlik a kezelések ellenére. 
 Kérdésem az lenne ,hogy a leírtak alapján Főorvosnő szerint mi lehet a neurológiai betegségem SM ahogy a többi orvosom látja? 
Még annyit hogy pszichiátrián soha életemben nem feküdtem. Válaszát előre is köszönöm: Lovász Gabriella  

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A sclerosis multiplex diagnózisához általában shubokban, vagyis hirtelen jelentkező idegrendszeri tünetek, állapotrosszabbodások szükségesek, amelyek a tünetektől függő neurológiai gócjelekkel és többgócú koponya vagy gerinc MRI eltérésekkel, pozitív liquor (gerincvíz) lelettel társulnak/társulhatnak. Általában az állapot romlásával és az idő múlásával a képalkotó vizsgálatokon is látható a rosszabbodás, több góc lesz, stb. Ha mindez egybe vág, akkor lehet biztosan felállítani az SM diagnózisát. Véleményem szerint ilyen esetben érdemes lenne más nagyobb centrumokban próbálkozni, az országban van több SM centrum is (Budapesten, Szegeden, Pécsen, stb.). Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Szédülés

Kedves doktor Úr/Nő!  Sajnos egyre erősebb szédülésem van emiatt ujra szorongok bárhová is elmenni..a fejem nehéz tompa, mar neha a látásom se az igazi. Olyan homályosan látok. A nyakam is fáj érzem nem a régi...állni is rossz egyhelyben főleg erzem.  Mitől lehet? Brandenburg neurot vagyis b vitaminokat szedek már három hónapja és rozsagyökér kapszulát. Talán nem is pszichésen van gond? Lehet e a nyakam vagy fejem miatt? Legtöbbet a tarkomon érzem a nyomást és a lapockám is érzékeny. Félelem érzetem nincs csak a szédülés miatt...ket  éve negatív fej CT volt. De akkor mi lehet? A vérnyomás is jo....Köszönöm

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Panaszai miatt érdemes lenne újabb neurológiai kivizsgálást kezdeményeznie, a koponya CT önmagában nem sokat árul el a bajok okáról, más vizsgálatokat is el lehet végezni annak érdekében, hogy pontosabb diagnózist és eredményesebb kezelést kapjon. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Izomsorvadás

Tisztelt Cím! Anyósomról kiderült, hogy egy gyors lefolyású izomsorvadásos megbetegedésben szenved és kényszermozgásai vannak.Korábban tünetmentes volt és a családban nem emlékszik hasonló betegségre. Említésre került orvos által, hogy genetikai oka is lehet a betegségének. Aggódom a férjem és gyermekeim egészségéért. Miként lehet megállapítani, hogy ők is hordozzák-e a hajlamot? A férjem álmában egész éjjel 5-7 másodpercenként önkéntelen lábmozgásokat (rúgásokat) végez. Amióta ismerem mindig így aludt (23 éve), de kezdek aggódni, hogy ez nem a betegséget jelezheti nála is!?

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Alapvetően sokat segített volna, ha leírja milyen diagnózissal kezelik az Anyósát. A neurodegeneratív vagyis az idegrendszer leépülésével járó kórképeknek többségükben van genetikai hátterük, vannak olyan típusok, mint pl. a Huntington kór, amelynél ha a hibás gén öröklődik, akkor 100% az esélye a betegség kialakulásának, de vannak olyan betegségek is, amelyeknél nem jellemző a közvetlen öröklődés. A diagnózisok és a vizsgálati eredmények birtokában lehet genetikai tanácsadást kérni. A férjének valószínűleg nyugtalan láb szindrómája van, amelynek hátterében számos ok állhat, pl. anyagcsere zavarok, vashiány, stb. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Nyaki gerincvelőgyulladás kezelése

Tisztelt doktornő /doktor úr!

Édesanyámnál (50) a héten nyaki gerincvelőgyulladást állapítottak meg. A diagnosztika előtt végtagjaiban,arcában,mellkasában teljes zsibbadást észlelt, rohamszerű rosszulléte miatt másfél hétig benntartották kórházi megfigyelésen. Jelenleg gyógyszerekkel csillapították fájdalmait, jobb kézfeje, fejének jobb fele még mindig zsibbad. Sajnos a javasolt "lökés terápiát" anyagilag nem tudjuk bevállalni.

Kérdésem az lenne, hogy gyógytorna, gyógyfürdő alkalmazása segíthet-e ebben vagy csak rontana a helyzeten?

Tisztelettel köszönöm a választ előre is,

Barbara

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Gerincvelő gyulladás számos okból kialakulhat, de a gyógytornának legtöbb esetben pozitív hatásai vannak. Meleg vizes fürdőt nem javaslok. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Mr lelet és eros fejgorcs

Tisztelt doktorno!

Kovács Imréné vagyok . 2018.08.14.-én  készült Mr vizsgálatom eredménye a kovetkezo volt .

Jobb oldalon pareto-dorsalisan műtét utáni állapot látható.
A csont lebeny alatt az agyállományban műtéti területben keskeny állomány károsodásra utaló inhomogenitás látható. Ezen belül i.v.kontrasztanyag adására kóros halmozás,recidíva terime nem látható. Az elváltozáskörnyezetében és a jobb oldalkamra occipitalis szarva fölötti régió irányában terjedően keskeny gliózis látható. Elötte a parietalid fehérállományban apró,7mm-es folyadék jelmenetű góc látható,melyben halmozás nincs,térszűkítés nem látható. A jobb oldalkamra occipitalis szarvában bevezetett drain cső látható. A drain cső környezetében az agyállományban szintén keskeny gliózis van. Egyebütt az agyállományban kóros jelzavar nem látható.
A supratenzoralis kamrarendszer gracilis ,az oldalkamrák középső harmada valamint az occipitalis szar enxhén jobbra helyezett. a negyedik kamra és a kisafyi hemisphaeeiumok nem kórosak. A craniospinalis átmenet megtartott.
A külső liquortér nem tág .

Vélemény: Jobb oldalon parieto-dorsalisan  mütét utáni állapot , recidív elváltozás nem látható.

A jobb oldalkamra occipitalis szarvában kamra drain látható jó helyzetben.

Az elozo ,2012-ben készült vizsgálat leirasához viszonyitva  változás ,progressio nem látható.

Azt szeretném ontol megkerdezni hogy ez a gliosis tulajdon képen mi ? 

Mivel az orvos aki a vizsgálatott kérte nem mondott errol semmit,csak hogy a shuntel nincs gond és nincs daganat .

Irt fel Ergotop tablettát de 1 het után abba kellet hagynom mert mikor bevettem nagyon eros fejgorcseim voltak .

Egy darabig nem is tértek vissza de ugy kb .2 hete megint elviselhetetlenul fáj s fejem ,szédülok ,a jarasom is dokat romlott. 

Az idegsebeszemhez marciusban kell mennem .

Szeretném ontol megkerdezni hogy mizol lehetnek ezek a tunetek? 

Előre is köszönöm válaszát !
Tisztelettel : Kovács Imréné 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A gliosis az hegesedést jelent, a műtéti területen és a drain behelyezése körüli agyterületen ez normálisnak számít. A korábbi koponya MRI felvétele nem mutat kórosat, azonban mivel a felvétel augusztusi, ezért a közel 4 hónappal ezelőtti jó állapot nem biztos, hogy jelenleg is fennáll. Újabb vizsgálatok kellenek és ellenőrizni kell, hogy a shunt jól vezet-e. Azt javaslom, hogy keresse fel mielőbb az idegsebészét! Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!