Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

210 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Szédülés, melegség érzés a fejben

<p>Jonapot&nbsp; Olyan probl&eacute;m&aacute;m lenne, hogy tegnap d&eacute;lut&aacute;n nagyon erős sz&eacute;d&uuml;l&eacute;s j&ouml;tt r&aacute;m, meg melegs&eacute;g &eacute;rz&eacute;s a fejben, es hihetetlen&uuml;l hangzik, de nevetnem kellett tőle&nbsp; P&aacute;r pillanat m&uacute;lva meg furcs&aacute;n besz&eacute;ltem.. Rossz szavakat mondtam 2-3mondatban. Aztan ez is f&eacute;l perc alatt elm&uacute;lt. De az&oacute;ta is sz&eacute;d&uuml;l&ouml;k. Reggel is &uacute;gy keltem f&ouml;l, hogy megmaradt egy kis sz&eacute;d&uuml;l&eacute;s. Es az&oacute;ta is tart. Ma viszont m&eacute;g olyat is &eacute;rzek n&eacute;ha a fejemben, mintha le akarna durranni a hely&eacute;ről, n&eacute;ha l&uuml;ktet &eacute;s olyan mintha az eg&eacute;sz arcom meleg lenne bel&uuml;lről. &Eacute;tv&aacute;gyam nagyon nincsen, ha eszek valamit ut&aacute;na rosszul vagyok tőle p&aacute;r percig. Azt&aacute;n korong a gyomrom&nbsp; Nemtudom ezeket hova tenni&nbsp; Mostan&aacute;ban el&eacute;g stresszes vagyok, munkahelyet is nagy a hajt&aacute;s.. Lehetnek a miatt ezek a t&uuml;netek, vagy keressem fel a h&aacute;zi orvosom? Előre is k&ouml;sz&ouml;n&ouml;m v&aacute;lasz&aacute;t. Tisztelettel&nbsp;</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Úgy vélem, panaszaival érdemes lenne felkeresni a háziorvosát. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Shunt illetve szauna

<p>Tan&aacute;csot szeretn&eacute;k k&eacute;rni, nagyl&aacute;nyom/29&eacute;ves/ 13 &eacute;ve shunttel rendelkezik, most nyaralni menn&eacute;nk ahol szauna is van.M&aacute;r előre &ouml;r&uuml;l, mert szeretn&eacute; haszn&aacute;lni/ balesete előtt nagyon &eacute;lvezte a szauna kellemes hat&aacute;s&aacute;t.K&eacute;rd&eacute;sem,bemehet-e kb 5-10 percre ? k&ouml;sz&ouml;nettel egy ag&oacute;d&oacute; anyuka</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A shunt optimális működéséhez a megfelelő folyadékbevitel alapvető fontosságú, lázas állapot vagy emelkedett külső hőmérséklet esetén valószínűbb a folyadékhiányos állapot kialakulása és olyan tünetek megjelenése, mint pl. aluszékonyság, fáradtság, hányinger, hányás. Úgy vélem, ha mindenáron szeretnék kipróbálni a szaunát, akkor csak rövid ideig legyenek benn, ne a legmagasabb hőfokon és igyanak sokat. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Mágneses shunt

<p>Tisztelt h&ouml;lgyem uram&nbsp;</p> <p>K&eacute;t napja osszeestem az utc&aacute;n , kezzemmel tompitva lett az utes de nem eml&eacute;kszem pontosan milyen m&eacute;rt&eacute;kben &eacute;rte a fejemet , a shunt a jobb oldalon h&aacute;tul tal&aacute;lhat&oacute; nem f&aacute;j nem &eacute;rz&eacute;keny &eacute;s h&uacute;gom elmond&aacute;sa szerint sz&eacute;pen kiemel, tegnap semmi probl&eacute;m&aacute;m nem volt azonban ma reggel bal oldalon fel&uuml;l f&aacute;j a fejem &eacute;s a latasom zavar&oacute; , frontokra &eacute;rz&eacute;keny vagyok ez&eacute;rt sem ijedtem meg eloszor , de sajnos volt m&aacute;r hematomam &uuml;t&eacute;s k&ouml;vetkezt&eacute;ben&nbsp;</p> <p>Olyan k&eacute;rd&eacute;sem lenne hogy lehet e b&aacute;rmi komoly probl&eacute;m&aacute;m?</p> <p>Nincs h&aacute;nyingerem hasmen&eacute;sem ami a betegs&eacute;gem t&uuml;nete illetve aluszekony inger&uuml;lt sem vagyok&nbsp;</p> <p>De sajnos ez nem nyugtat meg ugyanis az esetek t&ouml;bbs&eacute;g&eacute;ben csak utols&oacute; pillanatban jelentkeznek a t&uuml;netek&nbsp;</p> <p>K&ouml;sz&ouml;n&ouml;m&nbsp;</p> <p>Vivien</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Koponyaűri vérzés jele lehet fejfájás, szédülés, aluszékonyság, hányinger, hányás, egyensúlyzavar. Ha nem múlnak a tünetek, akkor érdemes felkeresni a területileg illetékes neurológiai vagy idegsebészeti rendelőt/ambulanciát. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

NATIV MR EREDMÉNY

<p>Tisztelt Dr.</p> <p>Eredm&eacute;nyem elemz&eacute;s&eacute;ben k&eacute;rn&eacute;k segts&eacute;get.Fen&aacute;l&oacute; imb&oacute;lygo sz&eacute;d&uuml;l&eacute;sem &eacute;s fejf&aacute;j&aacute;som n&eacute;ha kisebb szem f&aacute;radts&aacute;gom miatt.El&ouml;re is k&ouml;sz&ouml;netel.</p> <p>Koponya mr T1 sagittalis,T2,FLAIR axialis &nbsp;s&iacute;k&uacute; felv&eacute;telek a lumbosacralis &nbsp;2-D MERGE C3-7 r&eacute;sekr&ouml;l.</p> <p>Norm&aacute;lis t&aacute;gass&aacute;g&uacute;,k&ouml;z&eacute;pvonali helyzetű,szimmetrikus kamrarendszer &aacute;br&aacute;zol&oacute;dot .A felsz&iacute;ni liquorterek norm&aacute;lis t&aacute;ggas&aacute;g&uacute;ak.Az agy&aacute;llomanyban k&ouml;r&uuml;lirt &nbsp;k&oacute;r&oacute;s jelintezit&aacute;s elt&eacute;r&eacute;s,iletve t&eacute;rsz&uuml;kit&eacute;sre utal&oacute; jel nem l&aacute;that&oacute;.A craniocervicalis &eacute;p viszonyok &aacute;br&aacute;zol&oacute;dtak.Jobb oldalon egy megvastagodott fal&uacute; infraorb&iacute;talis ethmoidalis sejt figyelhet&ouml; meg,mely kit&ouml;lt&ouml;tt.Az elv&aacute;ltoz&aacute;s az infundibulumot sz&uuml;kitheti.A t&ouml;bbi &aacute;br&aacute;zolt sinus l&eacute;gtart&oacute;.A septum kisfok&uacute; S alak&uacute; deviatioja figyelhető meg .</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az MRI leletén orrsövényferdülést és egy rostasejt kitöltöttségét írják le. Utóbbi lehet orrmelléküreg gyulladás jele. Ez pl. magyarázhatna szemkörnyéki fájdalmat. Ilyen esetben a lelettel fül-orr-gégész felkeresése javasolt. Szédülést magyarázó eltérés a leleten nincsen, de a szédülések többsége nem is köthető az agy strukturális elváltozásához, ritkább az olyan eset, hogy agydaganat vagy keringési zavar, agyvérzés áll a háttérben. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Pánikbetegséggel kapcsolatos kérdés.

<p>Tisztelt Doktornő ! &Eacute;desany&aacute;m kb k&eacute;t h&oacute;napja a felső szomsz&eacute;dj&aacute;val kapcsolatban tal&aacute;l ki dolgokat - lehallgattj&aacute;k, kamer&aacute;val figyelik a lak&aacute;s&aacute;t, &aacute;tmoss&aacute;k &eacute;s drogozz&aacute;k a test&eacute;t - ez&eacute;rt az lenne a k&eacute;rd&eacute;sem, hogy ebben az esetben mi a teendő. Megs&eacute;rteni ne akarjuk b&aacute;r tudjuk, hogy orvosi kezel&eacute;sre lenne sz&uuml;ks&eacute;ge. Azt szeretn&eacute;m megtudni, hogy milyen indokkal tudn&aacute;nk neki seg&iacute;ts&eacute;get adni illetve hogy tudn&aacute;nk r&aacute;besz&eacute;lni a kezel&eacute;sre.</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ez elég nehéz kérdés, talán ha egy olyan személyt keresnének, akinek van tekintélye a családban, pl. egy idősebb férfi rokon, vagy ha olyan háziorvosuk van, akiben az édesanyja megbízik, akkor egy ilyen személy talán rá tudná beszélni őt, hogy szüksége van gyógykezelésre, elég lenne, ha elmennének egy pszichiátriai szakrendelésre, a paranoid téveszmék gyógyszerekkel sok esetben elég jól kezelhetők. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Fejfàjàs

<p>Tisztelt doktor &Uacute;r/Nő</p> <p style="text-align: right;">A f&eacute;rjem m&aacute;r hetek &oacute;ta folyamatosan szenved a naponta t&ouml;bbsz&ouml;r is visszat&eacute;rő fejf&agrave;j&agrave;s&agrave;t&ograve;l. A fejf&agrave;j&agrave;sa &ouml;vszer&uuml;, a fejtetőn. N&eacute;h&aacute;ny napja elkezdtek zsibbadni a v&eacute;gtagjai is. Neha sz&eacute;d&uuml;l&eacute;s is előfordul.A h&aacute;ziorvosa neurologushoz k&uuml;ld&ouml;tt de nem mondta el hogy mi lehet az oka. Neurologushoz ezutan megy&uuml;nk. A v&eacute;rnyom&aacute;sa norm&aacute;l &eacute;rt&eacute;ket mutatott. Nagyon agg&oacute;dom k&eacute;rem adjon valamilyen tan&agrave;csot.</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos így látatlanban nem tudok tanácsot adni. Egyetértek a háziorvossal, a panaszok utalhatnak valamilyen idegrendszeri betegségre és egy részletes neurológiai kivizsgálás mindenképpen javasolt. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Polynuropathiával lehet - e vezetni

<p>Tisztelt Doktor &uacute;r/nő.</p> <p>A k&eacute;rd&eacute;sem a k&ouml;vtkező.</p> <p>Ploineuropathi&aacute;val kezelnek 4 &eacute;ve, naponta regggel 50, d&eacute;lben 50, este( vacsoraidőben) 50, &eacute;jjel (21-22 &oacute;ra k&ouml;zt) 100 mg Pregabalint, &eacute;s szint&eacute;n este 60 mg amioxidot kell szednem.</p> <p>Ezekkel a gy&oacute;gyszerekkel, &eacute;s a betegs&eacute;gemmel, lehet- e aut&oacute;t vezetni?</p> <p>A vezetői enged&eacute;lyem szeretn&eacute;m meg&uacute;j&iacute;tani( lej&aacute;rt az orvosi &eacute;rv&eacute;nyess&eacute;ge)</p> <p>4 &eacute;ve nem vezetek aut&oacute;t, most &uacute;jra szeretn&eacute;k.</p> <p>Előre is k&ouml;sz&ouml;n&ouml;m a v&aacute;lasz&aacute;t.</p> <p>Tisztelettel R&aacute;cz Csaba.</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ilyen esetben a háziorvos neurológiai szakvizsgálathoz kötheti az Ön egészségügyi alkalmasságát. Azt kell megítélnie az ideggyógyásznak, hogy az Ön polyneuropathiája mennyire súlyos fokú, hogy milyen mértékben érintett az érzékelés, mozgáskoordináció, izomerő, milyen mértékben befolyásolhatja ez a vezetési képességet. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Lamolep elhagyása

<p>&Uuml;dv&ouml;zl&ouml;m!&nbsp;</p> <p>Egy r&ouml;vid k&eacute;rd&eacute;sem lenne: Lamolepet szedtem k&eacute;t &eacute;vig, de &uacute;gy d&ouml;nt&ouml;ttem, abbahagyom. Okozhat a gy&oacute;gyszer elhagy&aacute;sa menstru&aacute;ci&oacute;-kimarad&aacute;s?</p> <p>&Uuml;dv&ouml;zlette: No&eacute;mi &nbsp;</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nem, úgy vélem nincs semmilyen összefüggés a két dolog között. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Lamolep és Rivotril

<p>Tisztelt Doktornő!</p> <p>Napi 2x100 mg Lamolepet szedek epilepszi&aacute;ra.&nbsp;</p> <p>Pszichi&aacute;triai okokb&oacute;l d&eacute;lben 0.5 mg, este pedig 1,5 mg Rivotrilt. A neurol&oacute;gusom enged&eacute;lyezte a hormon&aacute;lis fogamz&aacute;sg&aacute;tl&aacute;st (Mirena nevű a m&eacute;hbe felhelyezendő hormon&aacute;lis spir&aacute;l, ami lok&aacute;lisan, csak a m&eacute;hben hat).&nbsp; &nbsp; &nbsp;</p> <p>&nbsp;K&eacute;t k&eacute;rd&eacute;sem lenne:</p> <p>1. A Lamolep &eacute;s a Rivotril gyeng&iacute;theti -e a helyi hormon&aacute;lis fogamz&aacute;sg&aacute;tl&oacute; hat&aacute;s&aacute;t? (Ha j&oacute;l olvastam, vannak enziminduktor antiepileptikumok, amik hat&aacute;ssal vannak a hormonokra &eacute;s semleges antiepileptikumok, amik nem befoly&aacute;solj&aacute;k őket. &Uacute;gy olvastam, hogy mind a Lamolep, mind a Rivotril semleges antiepileptikum, ez&aacute;ltal nem gyeng&iacute;tik a fogamz&aacute;sg&aacute;tl&oacute; hat&aacute;s&aacute;t, &eacute;s a szed&eacute;s&uuml;ktől nem j&ouml;het l&eacute;tre nem k&iacute;v&aacute;nt terhess&eacute;g csak szeretn&eacute;m ezt egy szak&eacute;rtőtől is hallani).</p> <p>2. A napi 2x100 mg Lamolep magas d&oacute;zisnak sz&aacute;m&iacute;t? Illetve mellette a fent le&iacute;rt Rivotril?</p> <p>&nbsp;</p> <p>V&aacute;lasz&aacute;t előre is k&ouml;sz&ouml;n&ouml;m!</p> <p>K&ouml;sz&ouml;nettel: Kov&aacute;ts Kata</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A Lamolep és a Rivotril Ön által leírt dózisa nem befolyásolja a hormonális fogamzásgátlók hatását, valóban ilyen szinten lehet őket semleges gyógyszernek tekinteni. 2x100mg Lamolep a legalacsonyabb hatásosnak tekinthető dózis. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Lamolep és Rivotril

<p>Tisztelt Doktornő!</p> <p>Az előbbi levelemből egy k&eacute;rd&eacute;s kimaradt.</p> <p>Az, hogy ilyen magas d&oacute;zisban szedem a Lamolepet, vagyis nem tudom, hogy annak sz&aacute;m&iacute;t-e napi 2x100 mg &eacute;s a Rivotrilt d&eacute;lben 0,5 mg, este 1,5 mg - hat&aacute;ssal van a m&eacute;hen bel&uuml;li hormon&aacute;lis fogamz&aacute;sg&aacute;tl&oacute;ra (Mirena a neve, levonorgestrelt tartalmaz)? Teh&aacute;t teszem azt, hi&aacute;ba semleges antiepileptikumok a Lamolep &eacute;s a Rivotril, ha egy bizonyos d&oacute;zis felett szedem gyeng&iacute;theti a fogamz&aacute;sg&aacute;tl&oacute;t? Vagy ez d&oacute;zisf&uuml;ggetlen, semleges &eacute;s k&eacute;sz? Mintha egy angol nyelvű oldalon azt olvastam volna, hogy napi 300 mg Lamolep m&aacute;r cs&ouml;kkenti a Levonorgestrel hat&aacute;s&aacute;t, de arra nem j&ouml;ttem r&aacute; a cikkből, hogy csak a fogamz&aacute;sg&aacute;tl&oacute; tablett&aacute;ra gondolnak, vagy a helyileg alkalmazhat&oacute; Miren&aacute;ra is. Mert a nőgy&oacute;gy&aacute;szom &uacute;gy magyar&aacute;zta, a Mirena nem jut be a v&eacute;r&aacute;ramba, ez&aacute;ltal nem tal&aacute;lkozik az antiepileptikummal.</p> <p>Eln&eacute;z&eacute;st, ha kicsit hossz&uacute; voltam!</p> <p>K&ouml;sz&ouml;nettel:<br />Kov&aacute;ts Kata</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A Lamolep és a Rivotril Ön által leírt dózisa nem befolyásolja a hormonális fogamzásgátlók hatását, valóban ilyen szinten lehet őket semleges gyógyszernek tekinteni. 2x100mg Lamolep a legalacsonyabb hatásosnak tekinthető dózis. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!