Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

304 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

GABA kapszula-nebivovlol

Tisztelt Kardiológus!Szimpatikus idegrendszer túlműködése miatt kialakult szapora pulzus, és gyakori extrák miatt szedett Nebivolol (3,75mg/nap) mellett szedhető-e GABA (gamma aminovajsav)500mg kapszula. Kell- e valamilyen kölcsönhatásra számítani? Az orvosom nem tudott válaszolni a kérdésemre.

Válaszát köszönöm!

Tisztelettel Szepesi Edina

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Mindkét készítménynek vérnyomáscsökkentő hatása van, erre érdemes odafigyelni, ha együtt szedi őket. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Parkison-kór?

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!

Édesapámmal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy lehetség-e az alább leírt tüneteket utalhatnak-e Parkinson-kórra vagy bármilyen egyéb betegségre?

- Depressziós hangulat, időnként kedély javulás.

- Hajlott fejtartás. 

- Nehézkes járás (az elmúlt 1-1,5 hónapban) és csak járókeret segítségével képes járni biztonságosan az elmúlt 2-3 hétben. Esés volt, de még a járókeret előtt, és inkább gyengeség mintsem egyensúlyzavar miatt.

-Demencia, illetve az ujjak pontos mozgatásának nehézsége.

- kb 3 évvel ezelőtt keringési zavar (a házi orvos megállapítása szerint - komolyabb kivizsgálás nem történt) miatti esés közterületen.

- Ingadozó vérnyomás, mindkét lábszárban visszér, és kezdődő keringési zavar. Mélyvénás trombózis nincs.

A legújabb labor eredmények vérszegénységet mutattak, illetve magas kálium szintet. A májfunkció rendben volt.

Remegés és izommerevség nincs.

Köszönöm előre is szíves segítségét!

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A Parkinson kór jellemző tünetei nyugalmi végtagremegés, izommerevség, a mozgások mennyiségének csökkenése, a mozgásindítás lassúsága. Ezek közül legalább kettőnek jelen kell lennie. Vannak még más tünetek is, pl. egészen korai tünet a szaglás elvesztése. A dementia viszont általában késői tünet. Érdemes lenne elmennie az Édesapjának egy ideggyógyászati kivizsgálásra a területileg illetékes neurológiai szakrendelésre a megfelelő diagnózis felállítása céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Epilepszia roham, vagy a kognitív diszfunkció krizisállapota?

Jò napot kívánok!
 
Azt szeretném kérdezni, hogy vannak olyan epilepszia rohamtípusok, amelyek akár egy fél napig is lappanganak (amit a páciens érez is) és maga a roham csak akkor következik be, ha a páciens aktívabbá, emócionálisan érintettebbé, vagy stresszesé válik.
 
Akiről szò van, a diagnòzisa a major depressziò kognitív diszfunkciòja. Tehát van egy állandò kognitív diszfunkciò, de ha aktívabb, emócionálisabb, vagy stresszesebb helyzetbe kerül ezek felerősödnek és gyakran rohamszerű állapot következik be. Olyan érzetei vannak, mintha az agyának egyes funkciòi egyszerűen kiesnének. Ez egyszerre egy nagyon ijesztő állapotot is eredményez számára. Le kell nyugodnia, lefeküdnie és lassan helyre áll a dolog, de ez olykor napokat is eltart. Fontos kiemelnem, hogy ez nem szorongás, vagy pánikroham.
Ellenkezőleg történik a dolog, először nagyon romlanak a funkciòk és ez válik aztán ijesztőve is.
Ami még egy fontos részlet lehet, az az, hogy a cukor fogasztása sokszor rögtön kiváltja ezt az krízisállapotot.
 
Összegezve a leírtakat, az érdekelne, hogy létezik ilyen epilepszia rohamtípus, vagy a kognitív diszfunkciò ilyen szélsőséges krizisállapotokat is ki tud váltani?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ez így elsőre nem tűnik epilepsziás rohamnak, de kétféle dolog lehetne bizonyító erejű, egyrészt ha felvennék a „rohamot” kamerával/mobillal, és megmutatnák egy epileptológusnak/neurológusnak, vagy még jobb, ha videó-EEG vizsgálat történne a területileg illetékes EEG laborban, ahol a „roham” közben az agyi elektromos tevékenységet is rögzítik. Ez alapján lehetne következtetni, hogy pszichiátriai vagy neurológiai jellegű a probléma. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Pkan2,régi nevén Hallervorden-spatz.

Pkan2<-pontosan mi ez a betegség és meddig lehet vele élni?

Ezt igazából már megkérdeztem a kezelőorvosomtól,de elfelejtettem és nemrégen újra megkérdeztem és akkor azt mondta,hogy egyszer már megkérdeztem tőle,ezért nem akarja újra elmondani nekem,de én szeretném eltervezni a jövőmet(családalapítás+az ebből adódó minden előre látható problémát) és úgy érzem,hogy ezért meg kell tudnom mindent erről a betegségről.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Én ezen a weboldalon találtam egész jó összefoglalást erről a betegségről: http://www.nbia.hu/az-nbia-rol/pkan A családalapítás kapcsán érdemes lenne genetikai vizsgálatra jelentkeznie, és ha esetleg gyermeke lenne, akkor még magzati korban őt is meg kellene vizsgáltatni. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

MR leletem értelmezése

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Szeretném ha segítene az MR leletem értelmezésében, mivel csak 1 hónap múlva van időpontom az oroshoz.  Válaszát előreis köszönöm.

Agykoponya natív MR vizsgálat

A koponya MR vizsgálata. A koponyáról axialis diffúzió és T2 súlyozott, coronalis FLAIR, sagittalis 3D T1 súlyozott sorozat készült. A hátsó skáláról axialis 3D T2 DRIVE mérést is végeztünk. MR berendezés: Philips Achieva 3.0T A kamrarendszer gracilis, középvonali áttolás nincs. A külső liquortér a hátsó scalában és a nagyagyféltekék körül is egyenletesen szűkebb a szokottnál. Bal oldalon a mesencephalonban látható egy 5 mm-es, hosszúkás, minden szekvencián liquor jelintenzitású terület. Mindkét nagyagyféltekében elszórtan néhány apró, maximum 5 mm-es, a T2 és FLAIR képeken magas szignálú góc ábrázolódott. A hátsó scalában az agyideg kilépések területén szabályos viszonyok észlelhetők. A belsőfül alkotói épek. A mastoidalis sejtrendszer mindkét oldalon légtartó. Vélemény: Bal oldalon a mesencephalonban régi vascularis laesio. Mindkét nagyagyféltekében néhány vascularis eredetű fehérállományi góc. Gracilis külső-belső liquortér.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az MRI leletben azt írják, hogy bal oldalon az agytörzsben és mindkét nagyagyféltekében van néhány kisebb agyi infarctus. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Sclerosis Multiplex és Spirulina

Tisztelt Doktornő/Doktorúr,

Sok helyen olvasom a Spirulina jótékony hatásait mint szuperélelmiszer. Arról viszont megoszlanak a vélemények - még leíráson belül is -, hogy az SM betegeknek haszál, vagy árt.
Volt olyan cikk, ahol hangsúlyozták, hogy autoimmun betegségben szenvedőknek ellenjavallt, pár sorral lejjebb már áldásos hatását dícsérték ugyanerre a betegségre utalva.
Valóban az egyik legjobb étrend kiegészítő?
Biztonsággal alkalmazhatják SM betegek is?
Mivel úgy érzem, hogy "végső válasz" még nem létezik a témában, szívesen fogadok megbízható cikkeket Öntől ha ajánl, akár angol nyelven is!

Köszönöm,
János

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ezt a cikket találtam, ez elég szavahihetőnek tűnik és ebben károsnak találták sclerosis multiplexes betegeknél a Spirulinát. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142451/ Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Szédülés, imbolygás

Kedves Dr Nő/Dr. Úr!

Kb.1-1,5 hete olyannak érzem a fejem mint aki másnapos.Olyan szédelgős, bizonytalanság érzésem van, olyan mint ha nehéznek érezném a fejem,  fej tető néhai mjnimális tompa fajdalom érzésem van. Ezt nem egyfolytában de a nap folyamán nagyon sokszor érzem. Idönként gyengébbnek érzem magam, mintha labaim remegnének, bizseregnének. Hirtelen jobbra vagy balra fodditom a fejem, vagy lehajulok gyorsan felemelem a fejem akkor imbolygás szerű, bizonytalanság érzésem van.Szemem mintha ugrálna, nem tudok rafókuszálni dogokra.Pár másodpercig tartó érzés.Nem érzek körkörösen forgást.Többnyire fejem mozgatasára érzem ezt.Fekve nem.

Vernyomáson 105/65 - 115/70 P:75-85 közötti értékek. Dd van mikor 98/65 P: 76 .Ehgyomri cukrom 4.1 Ezeket itthon mérem.

34 éves 3 gyerekes anyuka vagyok.

Tudna nekem tanácsot adni, mi lehet az oka, komoly betegseg állhat a háttérben?

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Én erre a kérdésre már válaszoltam. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Mittől lehet szikralatas és zsibadas

Tisztelt dr úr/nő 

Nagy Renáta vagyok és már írtam ezzel kapcsolatban szikra látásom van lezsibadok.Néha szokot a fejem fájni és olyan mintha nyomnák beveszek egy advil ultrát és elmúlik a tünet.Viszont a derekam is nagyon fáj tavaly vettek csontvelő mintát.Tavaly a lépemet is kivettek és most sok lett a trombocitám arra szedek gyógyszert.ct vizsgálta ezt írja de nem tudom hogy ez baj e mivel nem adtak rá semmit és neurológiai kezelést nem igényel az van írva.De még mindig nem tudják mittől vannak a tüneteim.Arnold-Chiari syndroma.Szűk külső liquortér.nativ koponya ct készült melyen intracranialisan kór jelző eltérés nem volt.most mR vizsgálattot kértek.Ez még mit jelent jelenleg érdemi neurológiai kór jele nincs a kétoldali Trömner jelen és jobb oldal néma talpon túl?? Köszönöm válaszát 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos ez alapján nem áll össze bennem a kép, hogy mi lehet a probléma és nem emlékszem az előző levélre sem, mert már több száz kérdésre válaszoltam. „Érdemi” neurológiai kórjel vagy gócjel lehet az, ha valakinek agyideg károsodásra utaló tünete vagy végtag gyengesége vagy érzészavara van. A kétoldali Trömner pozitivitást önmagában nem tekintjük kórosnak. Ha nem elég informatív a fizikális vizsgálat és a koponya CT, akkor nyilván meg kell várni a koponya MRI eredményét. Esetleg neurofiziológiai vizsgálatok segíthetnek a diagnózis felállításában, mint pl. EEG, ENG vizsgálat, de ezeket az Önt kezelő neurológus kérheti meg, amennyiben szükségesnek tartja. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Forgó jellegű szédülés

Tisztelettel kérem a segítségüket!

50 éves lányom  panaszai:

nyaki gerinc meszesedés-kopás (Röntgen eredmény szerint: Spondylosis cervicalis.Discopathia C5,C6 suspect)

és gerincsérv (MR eredmény szerint: az L IV-V nivóban dorsomedialisan 5 mm-es hemia mely gyöktölcsérek eredését nem comptimálja.- Vélemény: Hernia disci iv.L IV-V dorsomed).

A leletek alapján gyógyszeres kezelést kapott a háziorvosától,fájdalomcsillapító,izomlazító. Reumatológusi szakvéleményre csak 2019 júliusára kapott 2018 októberében időpontot. A fájdalmai enyhültek ugyan,de fellépett nála kb.2 hónapja erőteljes ,forgó szédülés.Erre is kapott ötleteket mit kellene kipróbálni rá .Elküldték(a háziorvos) pszichiátriára is.Ott javasolták,hogy vizsgáltassa ki a szédülés okát,(mert nem egyértelműen idegi alapon van)ami mára a nyugtatók beszedésével amit a pszihó ajánlott és nyaki tornával, napközben enyhült.Viszont lefekvéskor,de főleg felkeléskor olyan mértékű forgószédüléssé fokozódott,hogy mindenképpen szeretnénk megtudni mi okozhatja ezt és milyen jellegű kivizsgálást javasolna ön,ha nem szeretnénk várni még július végéig amire a reumatológushoz kerül, és az sem biztos,hogy ő megerősíti majd,hogy a nyaki gerinc kopás,meszesedés lehet ennek az intenzív forgószédülésnek az oka.A bizonytalanság és találgatás még betegebbé teszi a pácienst.Kérem amennyiben lehetséges segítsenek abban,kihez forduljunk ennek a konkrét panasznak a kivizsgálásához.Köszönjük válaszukat.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A reumatológus nem fog erre választ adni, mivel nem ez a szakterülete. Amennyiben forgó jellegű szédülése van a gyermekének, akkor azt ki lehet vizsgáltatni ideggyógyászati vagy otoneurológiai szakrendelésen. Ha arra is későn kapnának időpontot, akkor jelentkezhetnek magánszakrendelésen is. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Szédelgés,imbolygás.

Kedves Dr Nő/Dr. Úr!

Kb.1-1,5 hete olyannak érzem a fejem mint aki másnapos.Olyan szédelgős, bizonytalanság érzésem van, olyan mint ha nehéznek érezném a fejem. Ezt nem egyfolytában de a nap folyamán nagyon sokszor érzem. Idönként gyengébbnek érzem magam, mintha labaim remegnének, bizseregnéndek, de  magához az inbolygáshoz nem társul tünet.Pár másodpercig tartó érzés.Nem érzek körkörösen forgást.Többnyire fejem mozgatasára érzem ezt.Fekve nem.

Vernyomáson 105/65 - 115/70 P:75-85 közötti értékek. Ehgyomri cukrom 4.1 Ezeket itthon mérem.

34 éves 3 gyerekes anyuka vagyok.

Tudna nekem tanácsot adni, mi lehet az oka, komoly betegseg állhat a háttérben?

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Szédülni nagyon sok okból kifolyólag lehet, gyakran teljesen ártalmatlan betegségek lehetnek a háttérben. Amit ki lehetne zárni, az pl. a vérszegénység (háziorvos vegyen vért), másrészt, ha esetleg fokozódna vagy nem múlna ez a bizonytalanságérzés, akkor el lehet menni ideggyógyászati vizsgálatra, vannak különféle egyensúlyjavító tornák, gyógyszerek, amiket ki lehetne próbálni. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!