Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

173 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Parasomnia, FLEP skála

Tisztelt Doktornő/Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy 23 éves fiam orvosi leletében azt írják, hogy FLEP skála 3 parasomniát valószínűsít. Hogy mit jelent az a FLAP skála? A leletben kétszer is fel van tüntetve. Egyszer úgy, hogy FLEP skála 3 parasomniát valószínűsít. Egyszer meg úgy, hogy FLEP skála - 3 parasomniát valószínűsít. A kettő között csak annyi a különbség, hogy a hármas szám előtt van egy mínusz jel, vagy kötőjel. És azt se tudom, hogy annak a mínusznak vagy kötőjelnek van-e jelentősége? Ebben kérném a segítségét, hogy akkor mit is jelent ez a FLEP skála 3? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Zs. László

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A FLEP skála (Frontal Lobe Epilepsy and Parasomnias Scale) annak eldöntésében nyújt segítséget, hogy a betegnek valamilyen alvászavara van (pl. alvajáró), vagy pedig epilepsziás rohama van éjszaka álmában. Ennek a kérdőívnek a kitöltésén túl polysomnographiás vizsgálattal lehet elkülöníteni a különféle alvászavarokat. Üdvözlettel, Dr. M. A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Vélemény

Tisztelt Doktornő! Az MR lelet eredményéről szeretném kikérni a véleményét! Köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Elolvastam a leletét, de nem tudom, hogy mi a kérdése ezzel kapcsolatban. Nyilván a schwannoma egy olyan idegrendszert érintő daganat, amely jóindulatú, de rossz helyen van, általában az ideggyógyász fedezi fel, de a kezelésével az idegsebész foglalkozik. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Szemfájdalom, látászavar

Tisztelt Doktornő/Úr! 17 éves vagyok, panaszaim 3-4 hónapja kezdődtek egy rosszulléttel karácsony szentestéjén. Ekkor elég rosszul láttam, ami azóta tart. Szemfájdalmam van, napközben enyhébb, nap végére felerősödik és rosszul látok miatta. Konkrétan a fókuszálás nehezen megy, torznak, homályosnak látok mindent. A legjobban az akaszt ki, hogy kétszer vizsgálták meg a szemem és nem találtak semmit, emellett a probléma még mindig fent áll. Május 9-én megyek neurológiára, de eléggé aggaszt a dolog, őszintén inkább a vakságtól vagy egy esetleges daganattól félek. Ön szerint mi okozhatja a tüneteket? Remélem tud segíteni és előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre már válaszoltam, biztosan vissza tudja keresni a honlapon, ha esetleg nem kapott értesítést róla korábban. Sajnos, így látatlanban nem tudok nyilatkozni, hogy mi okozhatja a panaszokat, ezért javasoltam mielőbbi teljesebb körű kivizsgálást. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Fejgörcs

Kedves Doktor Úr/Nő! Egy hete nagyon erős fejgörcsöm van, vannak pillanatok, amikor oly annyira görcsöl, hogy megszólalni nem tudok, ugyanakkor a bal karom elnehezedik és elzsibbad és a bal szemem ugrál. Régóta rendszeresen vannak fejgörcseim, de az utóbbi egy hónapban erőssé vált. Nem tudom, mi tévő legyek?! Előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ez elég komolynak tűnik, javaslom, minél előbb menjen el a területileg illetékes neurológiai ambulanciára! Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Szemhéj nyitása

Jó napot! Férjemet egy hete műtötték meningeómával. A teljes daganatot sikerült eltávolítani, de sajnos a bal oldalára részlegesen lebénult, ami már úgy néz ki múlóban van (már tud sétálni és a kezét is használni). A daganat maga a jobb szem mögött volt 3 kamrát is érintve (4 cm), az orvos azt mondja, hogy jól sikerült a műtét. A térlátásával vannak problémák még. Viszont a jobb szemét nem tudja kinyitni. Pislogni már tud vele (1-2 napig nem ment), illetve ha felhúzza a szemhéját, akkor azt mondja, hogy lát a szemével. Illetve ami még feltűnt, hogy a szem körül a bőr enyhén sárgás színezetű. E kapcsán lenne az a kérdésem, hogy van-e esély arra, hogy teljesen ki tudja-e majd nyitni a szemét, illetve mennyi időn belül kellene ennek kb. megtörténnie? Esetleg gyógyszerrel vagy szemcseppel nem lenne célszerű kezelni? Az orvos sajnos erről nem mondott semmit… Üdvözlettel és köszönettel: Ildikó

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ezeket a kérdéseket leginkább a műtétet végző idegsebész tudná megválaszolni, nyilván vissza tudnak menni hozzá kontrollvizsgálatra. Lehet, hogy a műtét során megsérült az az ideg, amely a szemnyitásért felelős, de így látatlanban ez puszta találgatás. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Látászavar

Tisztelt Doktornő/Úr! 17 éves fiú vagyok, panaszaim 2017 szentestéjén kezdődtek, az ünnepi készülődés közben kicsit rosszul lettem, majd odáig erősödött, hogy hányinger, fejfájás és látászavar jelentkezett. A látászavar a problémám, mert az a mai napig tart. Konkrétan olyan a látásom, mint a régi hangyás TV, fekete villogó pontokat látok, ha felfele vagy oldalra nézek, akkor olyan, mintha homokszem került volna a szemembe és néha szokott a szemem mögött fájdalom jelentkezni, valamint konkrétan a szememben érzek nyomó, viszkető fájdalmat. Szemészeten minden negatív, voltam kardiológián, vérvételen is. Neurológiára májusban kaptam időpontot. Mindemellett voltak tarkótáji fájdalmaim, inkább ilyen szorító, égő jellegűnek írnám le. Félek, hogy elveszítem a látásom, vagy hogy komoly probléma áll fent. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Panaszait úgy vélem, érdemes lenne minél előbb kivizsgáltatni, ezt úgy tudja megtenni, hogy vagy háziorvosi beutalóval a területileg illetékes neurológiai ambulancián jelentkezik, vagy magán szakrendelésen kaphat hamarabb időpontot. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Spina bifida

Jó napot kívánok! Tavaly nyáron has-kismedencei CT-vizsgálaton derült ki, hogy a gerincem sacralis szakaszán spina bifida látható. Kérdésem az lenne, hogy emiatt alkalmatlan lehetek-e a műtősnői munkakörre? Üzemorvosi vizsgálaton emiatt csak két hónap próbaidőt kaptam.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ha spina bifida occultája van, vagyis panasz nélkül mellékleletként fedeztek fel egy kisméretű csigolyaív záródási rendellenességet a gerincvelő vagy a gerincvelői burok kitüremkedése nélkül, akkor ez önmagában úgy vélem nem teszi alkalmatlanná a műtősnői munkára. Ilyen esetben nyilván lehetőség szerint sokat kell úszni vagy gyógytornázni, hogy a gerinc körüli izmok megerősödjenek. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Meniere betegség

Tisztelt Doktornő! Igazolt Meniere betegként műtöttek Pécsett, Labyrintectomiat és Choclearis implantaciot végeztek. A műtét február 13-án volt. Továbbra is nagyon bizonytalan vagyok, mozgásra fokozódik a szédülésem. Olyan érzés, mintha az agyam lassabban követné azt, amit a szemem lát. Járás közben nagyfokú bizonytalanság érzésem van, autóban utaznom nagyon kellemetlen. Rendeződhet ez még? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre már küldtem egy választ. Továbbra is úgy gondolom, hogy első körben a műtéti beavatkozást végző orvoshoz kellene visszamenni kontrollvizsgálatra, ő tudná legjobban megítélni, hogy ez normális-e, és hogy mennyi esély van a panaszok rendeződésére. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Agyhártyagyulladás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kérdésem az lenne, hogy az agyhártyagyulladást ki lehet-e mutatni vérvételből, CT-vel és MR vizsgálattal? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Nikolett

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az agyhártyagyulladás diagnózisát a jellegzetes klinikai tünetek (pl. láz, fejfájás, hányinger, hányás, zavartság, aluszékonyság), neurológiai gócjelek (pl. a tarkóizmok kötöttsége) és a liquor (agy-gerincvelői folyadék) vizsgálata adja. Egy vírusos agyhártyagyulladásban a CT, az MRI és a vérvétel semmit sem mutat. Bakteriális agyhártyagyulladás esetén is a liquor vizsgálata alapvető, de érdemes előtte egy koponya CT vizsgálatot készíteni, hogy nincs-e pl. tályog az agyban. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Meningeoma

Jó napot kívánok! A páromnál 1 hónapja 41x42 mm (szövettani még nem volt) meningeomát diagnosztizálták a jobb oldali látóideg mögött. A sebész mondta, hogy 3 kamrában is jelen van a tumor, és nem biztos, hogy a műtét során teljesen el tudja távolítani, mert nyomja a látóideget, illetve egy főeret (?) is körbe vett, de sugárkezeléssel jól kezelhető ez a fajta daganat, amennyiben csak részlegesen kivehető. Ez igaz, mennyire lehet hatásos a sugárkezelés? Illetve ennek kapcsán merült fel bennem az a kérdés, hogy ha sugarazni kell, akkor a férjem meddővé válhat? Még gyermekvállalás előtt vagyunk, és mindenképpen szeretnénk gyermeket, amennyiben minden rendben lesz a férjemmel.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A sugárkezelés az célzott besugárzást jelent arra a területre, amely problémás, ilyen esetekben a szervezet többi részét próbálják megóvni (pl. ólomköpeny viselésével). Nem valószínű, hogy ettől meddővé válhat a férje, de a sugárkezelést követően legalább 3-6 hónapot mindenképpen érdemes lenne várni, mielőtt próbálkozni kezdenek. Nyugodtan kérhetnek felvilágosítást a sugárterápiát végző szakembertől is. Mivel nem ismerem a pontos részleteket, ezért abban a kérdésben nem tudok állást foglalni, hogy valóban eltávolítható-e teljes mértékben a daganat a kombinált kezeléssel. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!