Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

286 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Agydaganat esetében ez normális?

Tisztelt doktor Nő/ Ur!

Szeptember 5.-én agyalapi mirigy daganatot diagnosztizáltak nálam.Minden hirmoh értékem rendben van.

Akkor 3mm volt. Tüneteim folyamatosan vannak, de a hormonális változások nincsenek.

Most voltam kontroll vizsgálaton , ahol már 7x3 mm volt.

Illetve bevérzés nyoma látható.

Illetve ez szerepel még a papíromon:

Esetleges csontos alaki variation kizarasa érdekében vékonyszeletes CT vizsgálat javasolt.

Mitől növekedett a daganat, ha hormonális változások nincsenek?

Tüneteim a következők:

Hirtelen fellépő rosszullétek, melyek napokig hetekig tartanak.

- fejfájás, hányinger, kar és láb zsibbadás bal oldalon.

nyakfajás, "feszítő" erzes, " lebego"erzes a lábaimban. Eddig folyamatosan pszichológushoz küldtek, nincs pszichés gondolom.

Mitől lehet ez? Ez a sok rosszullét?

Köszönöm szépen!

 

 

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A daganatoknak ez az egyik alaptulajdonságuk, hogy nőnek, a jóindulatúak általában lassan és nem adnak távoli áttéteket, ezzel ellentétben a rosszindulatúak sokkal agresszívebben tudnak növekedni. Ha a koponyacsonton belül van a daganat, akkor nincs sok hely a növekedéshez és hamar panaszokat okozhatnak. Az agyalapi mirigydaganatok leggyakrabban fejfájást, látótérproblémákat vagy hormonalis eltéréseket okoznak. Jobb minőségű CT vagy MRI vizsgálattal lehet követni a terjedést, műtét is szóba jöhet bizonyos esetekben, főként, ha a daganat 10mm fölé növekedik és típusos panaszokat okoz, destruálja a környező csontképleteket. Idegsebészeti véleményezés és követés javasolt. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Szédülés, fejfájás

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

2016-ban üzletben sorban állás közben elkezdtem szédülni, ájulásérzetem volt. Onnantól kezdve sokat keserítette ez a panasz a mindennapjaimat. Voltam vele orvosnál, laborom rendben volt, vérnyomásom ülve,fekve,állva 90.Hasi uh rendben.2017-ben végre kismama lettem,terhességem alatt szinte teljesen megszünt a panaszom.Szülés után kis idővel újra elő jött, mostanság egyre jobban,múltkor a boltban nagyon ájulásérzetem volt,itthon többször megszédülök és sokszor fáj már a fejem is.Mitől lehet?Terhesen hogy hogy megszünt? Köszönöm előre is a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ennyi információ alapján nem tudom megmondani, mi lehet a probléma, de amennyiben tartósan fáj a feje és szédül, mindenképpen el kellene menni neurológiai szakrendelésre egy ideggyógyászati és egy agyi képalkotó vizsgálat elvégzéséért. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

MR vizsgálat eredménye

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

A napokban az alábbi MR leletet kaptam kézhez. Kèrem segítsen èrtelmezni, szàmomra is èrthetővè tenni. 

Az olvasottak szàmomra kevésbé megnyugtatòak. Èrdeklődnèk, hogy a kapott eredmény jelez-e tènyleges problémát, ha igen mit? Szükség van -e további teendőkre.

Segítségét előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A kétoldali eltérések, amit az agyféltekékben leírnak a radiológusok, véleményük szerint magzati vagy születéskori agyi károsodásnak felelnek meg, ebben az esetben ezzel nincs mit tenni. Bal oldalon, a hátsó kamraszarvban leírt szövetszaporulat valószínűleg egy jóindulatú daganat, de erről ki kellene kérni egy idegsebész véleményét. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Zsibbadas

Fajt a derekam ami beleadta a fajast a labamba most mar nem faj a derekam viszont terdtol lefele elzsibbadt a labam mi lehet az oka elfog mulni a zsibbadas

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy gerincsérv okozza a panaszait, érdemes lenne reumatológiai vagy neurológiai szakrendelést felkeresni további vizsgálatok, kezelés céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Zsibbadas

Fajt a derekam ami beleadta a fajast a labamba most mar nem faj a derekam viszont terdtol lefele elzsibbadt a labam mi lehet az oka elfog mulni a zsibbadas

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy gerincsérv okozza a panaszait, érdemes lenne reumatológiai vagy neurológiai szakrendelést felkeresni további vizsgálatok, kezelés céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

ALS

A feleségemet immár hat éve diagnosztizálták ALS-sel. Az a tapaszralatunk, hogy egy ALS beteg gyakorlatilag teljesen magára van hagyva!

A hat év alatt -a kórházi kezelés után- nem kaptunk sehonnan semmilyen segítséget. Az interneten olvastam, hogy a gyógytorna tudja késleltetni a betegséget. A budakeszi intézményben azt mondták, vannak eredményesebben rehabilitálható betegek, a fleségem nem mehet.

(Öt év után sikerült elintézni, hogy a területi házigondozó szolgálat jöjjön ki házhoz, de ezt is mi találtuk meg a neten! Csakúgy, mint a motoros kerekesszéket, amit senki nem mondta, hogy lehet igényelni, azt is a feleségem találta meg a neten.)

Az a kérdésem, hogy most, amikor már mindent turmixolni kell, és sokszor nem értem mit mond, honnan tudhatom meg, hogy honnan, milyen segítséget kaphatunk?

Egyáltalán létezik-e, és ha igen, milyen, intézményi segítség egy ALS betegnek az élete vége felé?

 

Bálint Edgárd Törökbálint 70/454-2271

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Vannak Hospice Osztályok, ahol a haldokló betegeket szakszerűen ápolják, fájdalmat csillapítanak, lelki támogatást nyújtanak, stb. Sajnos azonban az ilyen ápolási osztályokon is hosszú a várólista. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Sclerosis multiplex - terhesség/szülés/szoptatás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

2010 óta vagyok SM beteg, a betegségem nincs előrehaladott állapotban, jól vagyok. Jelenleg 27 éves vagyok, s gyermeket szeretnénk. Kérdéseim a következők:

1. Érdemes tervezett császárral megszülni a kisbabámat?

Mik a tapasztalatok: a természetes szülés után gyakoribbak a shubok, mint akkor, ha a kismama császárral szül? Sajnos a nőgyógyászom nem jártas ebben a témában, így igazán tanácsolni sem tud semmi olyat, ami segítene a helyzeten.

2. Érdemes azonnal a szülés után visszatérni az eddig használt SM gyógyszeremhez, ezáltal csökkentve az esetlegesen bekövetkező rosszullét (shub) kockázatát? Ezt elsősorban a szoptatás miatt kérdezem: tudom, hogy a gyógyszeres kezelés mellett nem lehet szoptani, azonban tisztában vagyok azzal is, hogy az anyatejes táplálás fontos, azonban azt sem szeretném, ha az én állapotom amiatt romlana a szülést követően/szoptatás ideje alatt, mert nem tudom szedni a gyógyszeremet. Ebben az esetben mit érdemesebb előrébb sorolni: az anyatejes táplálás a fontosabb vagy az, hogy mielőbb visszatérhessek a gyógyszeres kezeléshez?

Köszönöm válaszát, üdvözlettel:

 

T.Eszter

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nem tudok róla, hogy bármilyen különbség lenne a normál szülés vagy császár esetén a shubok gyakoriságában. Szerintem, csak az SM betegség miatt nem kell császárral szülni. Epiduralis érzéstelenítés sem ellenjavallt. Szülést követően fokozott a shubok kockázata, ezért általában azt javasoljuk, hogy minél előbb el kell kezdeni az immunmoduláns terápiát. Emellett viszont szoptatni nem szabad. Úgy vélem, hogy az Ön egészsége sokkal fontosabb, mint az, hogy a baba anyatejes legyen. A kicsi nem kerül hátrányba attól, hogy tápszeres lesz, másrészt vannak anyatejgyűjtő állomások, ahonnan lehet szerezni anyatejet. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Gáttáji / medencefenék táji fájdalom járás közben

Kedves Doktor Úr / Doktornő,

Kb. 1-2 hónapja tapasztalok járás közben megjelenő fájdalmat valahol medencefenék tájon / gáttájon / hüvelytől oldalra. Nőgyógyászati vizsgálaton most voltam, nincs gond. A nőgyógyász véleménye szerint ez valami neurológiai / proktológiai probléma. Abban kérném a segítségét, hogy ez hozzátartozik-e a neurológia területéhez, hova forduljak ezzel a problémával? A fájdalom kb 20-30-60 percnyi séta 6 mozgás után jelentkezik. Nyugalmi helyzetben, ha ülök, állok, fekszem, akkor soha. Ha előjön ez a fájdalom, akkor lassabban tudok csak tovább menni. Mi lehet, érdemes-e eljönnöm neurológiai kivizsgálásra emiatt? Nagyon megköszönném ha tudna segíteni.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A gáttájékot ellátó idegágak sérülése vagy bántalma igen ritka, nem is nagyon találkozunk vele. Sacralis idegek sérülése esetén a széklet és vizelet inkontinentia lehet az egyik tünet vagy az anus és a szeméremajkak körüli fájdalom, de nem hiszem, hogy ez csak mozgás közben jelentkezne. Nekem nem tűnik eredendően neurológiai problémának ez, így látatlanban inkább a medence és a kismedence képalkotó vizsgálatát javasolnám, ami lehet röntgen, ultrahang, CT és lehet, hogy egy colonoscopos vizsgálat is segíthetne a diagnózis felállításában. Ezen kívül még ütőérszűkület is állhat a háttérben, amely esetén érsebészeti vizsgálat is szóba jöhet. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Epilepszia lehet ez a lelet?

T. Doktornő! Köszönöm az eeg keletre adott válaszát. Küldöm a pontos eeg leletet, amit rutin vizsgálatként csináltak. Ez súlyos betegség már? Rettegek az újabb roham tol. 24 órás Holter Eeg-t rendeltek el. Mr vizsgálat két éve volt. A mostani rosszullét után nem kért a doktor úr mr-t, csak 24 órás Eeg-t. Félek mindentől. Attól is hogy nem vagyok e rákos. Bár fizikális neur. Vizsgálat teljesen negatív. A roham utáni eeg eredményt küldöm. Köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ennyire nem kell megijedni. Ha a két évvel ezelőtti MRI felvételén nem volt durvább eltérés és a jelenlegi neurológiai vizsgálata is negatív, akkor valószínűleg nincs agydaganata. Ha 3 év alatt 3 rohama volt, akkor nem is nagyon aktív ez a betegség. Ettől függetlenül érdemes elvégeztetni a javasolt vizsgálatokat és elmenni Epilepszia szakrendelésre. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Mi okozhatja?

Üdvözlöm!

Gyakori fejfájásomra szeretnék megoldást találni, illetve a típusát meghatározni.

A fejemen szinte mindenhol érzem a fájdalmat, nyomás hatására viszont enyhül. Mi okozhatja ezt?

Válaszát előre is köszönöm szépen! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ez így önmagában nem tűnik semmire jellegzetesnek. Vannak speciális fejfájás szakrendelések vagy területi illetékesség alapján is fel lehet keresni neurológiai szakrendelést, ahol meg tudja vizsgáltatni magát. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!