Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

331 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

MR vizsgálati eredmény

Tisztelt doktor Úr/Nö

Mr i vizsgálaton volt a 63 éves édesanyám.

Szeretném ha elmondaná a véleményét, hogy a latin kifejezést is megértsem benne.Iletve, hogy van e aggodalomra okunk.

Mellékelem az eredményt.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A koponya MRI-n leírtak azt jelentik, hogy a homlok és fali lebenyek állománya csökkent, és hogy az agyban vannak kisebb károsodások, amelyek érszűkület és keringési zavarok miatt jöttek létre. Ezen kívül, vannak fejlődésbeli variációk. Operálandó eltérés nincs. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Agyi keringés?

Koponya MR és MRA

Vélemény: Ischamiás eredetű myelin károsodások. Régi ischaemiás laesiok. Chr. mastoiditis

 

Trental

Meddig kell szedni a gyógyszert?

Mellékhatása miatt van-e másik gyógyszer?

Mit takar ez a betegség?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ha a diagnózis agyi infarctus, akkor nem a Trental a megfelelő gyógyszer erre. Elsősorban véralvadásgátló gyógyszert, és ha emelkedett a koleszterin szint vagy a vérnyomás, akkor arra kell szedni megfelelő gyógyszert. A vérnyomás felső értékét 120-130Hgmm körül kell tartani. Nem szabad dohányozni és lehetőleg kerülni kell a zsíros ételeket, az elhízást. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Szédülés és jobbra húzás

Tisztelt Doktornő! Az első panaszom kb 3 éve kezdödőtt,egy éjszaka. Ahogy megfordultam,fordult velem a szoba és iszonyatos szédülés tört rám. Az ilyen rohamok elég gyakran előfordultak. Mára ott tartok h.helytől,helyzettől függetlenül meg szédülök. Ha megyek van,hogy egy pillanatra meg kell állnom,a fejemet fordítani valamerre,mert nem megszédülók,de egy bizonytalan érzes tőr rám.De ami jobban nyomaszt,hogy észre vettem az utóbbi időbe nagyon elhúzok jobbra. Mintha valami mágnes vonzana mindenhez. Menet közbe koncentrálnom kell,hogy balra tartsak.Olyankor úgy érzem nehezek a lábaim és úgy megyek mint egy trampli. Elnézest a szó használatáert. Ha állok úgy érzem mindig mintha elborulnék.  Ezért ha van lehetőségem,támaszkodom. 1 éve voltam agyi ct,különösebb eltérést nem találtak. Voltam fül-orr gégészeten,nem találtak a szédülésre utaló problémát. Az idén voltam kardioologián,az is negatív. Szeretném megkérdezni,hogy mi okozhatja ezeket a problémákat. Ha szeretnék elmenni a doktornőhöz egy kivizsgálásra magánúton,mennyi kb.a várakozási idő? Válaszát előre is köszönöm. 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nincs magánrendelésen, egy debreceni közkórházban dolgozom. Koponya MRI, otoneurológiai szakvizsgálat jönne szóba ilyen esetben. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Ideggyogyaszat

Tisztelt Doktor/Nő

Az lenne a kérdésem hogy az eddigi leleteim alapján ön szerint milyen betegség jöhet szóba. 

Egyéb tunetek- izommerevseg, baloldalon kar (ha vall fölé emelem hamar elfarad, és fáj, zsibbad) nyak, bal láb zsibbadás fájdalma, jobb szem látás zavara (időnként, egy tasak cukrot megiszok egy korty vízzel az szokott segíteni) székrekedés egy héten max 2 alkalommal tudok eredményt produkálni aztán egyszecsak 3 szor is eltudok menni egy nap. Fáradság érzés, ólomkent nehezedik rám időnként, akár napközbeni is, este mikor lefekszem felpercen belül elalszom (ez csak az utóbbi időben van így, korábban sokat forogtam kerestem a megfelelő pozíciót feszkelodtem) 

Ezek a tünetek osszefugnek vagy külön - külön utalnak problémára. 

Válaszát előre is köszönöm! 

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Úgy vélem, ezek a tünetek nem függenek össze. Egy részük elsősorban mozgásszervi panasznak tűnik, de nyilván érdemes lenne megvizsgáltatnia a problémákat neurológiai/reumatológiai szakrendelésen. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Helyzetváltoztatásos szédülés

Kedves Doktor nő/ úr!

A problémám 5-6 éve áll fent. Az egész egy szédüléssel kezdödőtt ami akkor jelentkezett ha lefelé vagy felfelé helyeztem a tekintetem. Ez egy heves forgó jellegü szédülés volt, de csak pár kb.10-20 másodpercig tartott majd fokozatosan ahogy nem változtattam a helyzetem elmult. Az első eset az kb 1 hétig vagy tovább tartott. Nagyon megijedtem ugye nem tudtam mi bajom van. A háziorvosnál voltam akinél a vérnyomásom magas volt. Ez után otthon 1 hétig mértem semmi nem volt magas. Kivizsgálásra nem mentem mert más tünet nem kapcsolodott hozzá. Ezek a szédülések sokszor visszatértek pár havonta 1 hétre.

3 éve elolvastam egy cikket ahol beszéltek egy betegségről a BPPV-ről. Epley-manőverrel ha naponta 4-szer megcsinálom a szédülés elöbb elmullik. Én kipróbáltam és az 1 hétből 5 majd a következőnél már csak 3 napig tartott. Már 3 éve van, hogy ha jön akkor megcsinálom. De nem vagyok benne biztos, hogy nem-e lehet semmi más bajom. Igaz pánikbeteg vagyok pár éve, de elötte is szédültem így ha lefele, felfele néztem. A legrosszabb reggel volt mikor az ágyból felkeltem mert akkor volt nagyon erős. A nap folyamán ugyan mindig enyhült ahogy megszoktam a lefele nézést mikor suliba jártam. 

Ma azonban 16 óra körül mikor kint voltam az udvaron egyszer csak lehajolok, majd hirtelen egy hosszabb idő után fel újra elkezdődőtt ez a szédülés.( Tegnap 8 órát utaztunk autóval ezt azér teszem hozzá mert általába van, hogy ezután jelentkezik). Szédülni sokszor szoktam ugye a pánikbetegségem miat ami egy traumatikus esemény hatására alakult ki nálam. Antidepresszánst szedek és frontint. A sima megszédüléseket, és a napi szédüléseket enyhítette ugye, de ezt a helyzetváltoztatásost nem enyhítette kicsit se.(Kivizsgálásra nem merek elmenni, mert a korház nekem az egy traumatikus jel, oda pánikrohamok árán tudok bemenni, de olyat, hogy vért levenni nem tudnának, mert a korházaktól rettegek. Nagyon, de nagyon rosszul vagyok ha oda kell mennem.)

A kérdésem az lenne, hogy lehet ez a tüneteim alapján BPPV vagy esetleg valami más betegség, vagy lelki eredetű? Az lenne a kérdésem még, hogy mit ajánlana ezek a szédülések enyhítésére, ilyenkor mikor rámjön akkor depressziosabb, pánikosabb vagyok, mert félek, hogy rosszul leszek, elájulok. Ugyan eddig a 6 év alatt sose lettem rosszul, se ájultam el, de mióta pánikbeteg vagyok félek ettől, mivel félek a pánik rohamtól.

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Valószínűleg van hajlama a szédülésre, bár még nem hallottam olyan esetről, amikor a BPPV rendszeresen ismétlődne. Nyilván érdemes lenne pár vizsgálatot készíteni, ha esetleg le tudja győzni a félelmét, akkor menjen el egy neurológiai szakrendelésre. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Lehet sm is ?

tisztelt doktor ur/hölgy

16 án egy influenza szerü tüntetem lett folyt az orrom,köhögtem,enyhe höemelkedésem is volt rá 2 napra hirtelen nagy fáradtság, kimerültség jött rám utána kiütések jelentkeztem a nyakamon ami nagyon fájt ezért elmentem a börgyogyászhoz megnézni azt mondta övsömör és legyengült az immunrendszerem azért kaphattam el. Kaptam rá Telviran-t 800 mg/5x/nap illetve b6,b12 vitamint is és egy ecsetelőt körübelül rá 3 napra már kezdtek le esni a holyagocskák és már nem fájt 5-nap már csak enyhe sebzett bör volt ott a fáradság viszont nem mult el ugyan ugy kimerültnek illetve fáradnak éreztem magam rá következö nap (ez már 20 ik után) arra keltem fel hogy a jobb karom hangyaszerű zsibbadás érzések voltak illetve azt érztem hogy ügyetlenebb is vagyok vele a zsibaddás már nagyon zavaró tényező volt utána olvastam és ezek a tünetek lehet sm betegség is igy gyorsan elmentem egy magánklinikára ahol nativ Mr vizsgálatott kértem (ez volt 28 án) 29-én egy ujabb tünet jött elő az orom felett ahol a 2 szemöldök találkozik azon a pontom hirtelen nagy nyomásszerű érzés van és nem tudom mitöl ezt 29 dél ota tapasztalom miota ez van enyhe szédülést is érzek de nem dölök el (tesztltem az egyensulyomat is egylábbal csipöre tett kézzel nyitott szemel 35-40 másodpercig tudok egyensulyozni ,viszont csukott szemmel 2-3 másodperc és eldölök) közbe mejött az mr eredmény is 30 án:

 

MRI koponya natív vizsgálat: 2019-08-28 Eredmény Technika: Sagittalis síkú T1, coronalis síkú T2, axialis síkú T2, SWI, FLAIR és diffúziósúlyozott méréseket készítettünk, valamint 3D TOF MRA vizsgálatot és rekonstrukciós képeket az intracranialis bazális nagyerekről. Anamnézis: Szűrő jellegű vizsgálat A craniospinalis átmenet szabályos. A IV. kamra norm. tág, a helyén van. A basalis cisternák szabadok. A supratentorialis kamrarendszer és a felszíni liquorterek tágassága szabályos, szimmetrikus. A középvonal végig megtartott. Az agyállományon belül jobb oldalon a centrum semiovaleban 3 db, 2-3 mm-es, mindkét oldalon frontalisan elszórtan egy-két subcorticalis, hasonló , igen apró laesio látható FLAIR mérésen. Egyéb kóros jeladás, diffúziógátlás, kóros haemosiderin lerakódás nem látható. Az agyalapi nagyerekben a flow void megtartott. A vénás sinusok is szabályos képet mutatnak. Az orbitákban és az orrmelléküregekben kóros nem ábrázolódott. Vélemény: Fehérállományi apró gócok elsősorban migrénes gócok lehetnek, egyéb aktuális kóros eltérés nem igazolható.

Diagnózis U9990 Sine morbo

 

ön szerint lehet sm em vagy más betegségem? föleg ez nagyon aggaszt amit irtak: Az agyállományon belül jobb oldalon a centrum semiovaleban 3 db, 2-3 mm-es, mindkét oldalon frontalisan elszórtan egy-két subcorticalis, hasonló , igen apró laesio látható FLAIR mérésen.

Válazát elöre is köszönöm

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ezek alapján nem úgy tűnik, hogy sclerosis multiplex betegsége lenne. Koponya MRI felvételen meghatározott számú fehérállományi gócnak lennie kell, amely jellegzetes pozíciókban jelenik meg, továbbá idővel a számuknak halmozódnia kell és ezzel együtt állapotromlás is észlelhető. Neurológiai szakrendelésen javaslom a kivizsgálását. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Feledékenység

Tisztelt Doktor!

20éves leszek Augusztusba. A problémám a feledékenység. Már nagyon bosszantó hisz a rövid távú memóriám már annyira súlyos hogy belebolondulok. Elfelejtek mindent. A minap vettem kukoricát,feltettem a szekrényben és elfelejtettem hogy vettem. Elindulok a boltba listával és a felét nem veszem meg mert azt is elfelejtem hogy van lista. Elfelejtem a családom születésnapjait. Elfelejtem sokszor hol parkol az autó. Elfelejtem a közösségi oldalakon a jelszavam. Elindulok itthonról sokszor és féluton elfelejtem hova is akartam menni. Az elmúlt pár hétben nagyon nagy szédüléseim is vannak.  Lehet összefüggésben? Kérdésem az lenne hogy milyen problémák álhatnak ez mögött? Régebben is feledékeny voltam mikor még iskolában jártam de mostmár eddig nem volt ennyire súlyos. Már nagyon bosszantó. Köszönöm a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A tünetek alapján azt javaslom, hogy mielőbb jelentkezzen a területi idegszakrendelésen vagy osztályon kivizsgálás céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Agyvèrzès

Üdvözlöm. Èdesanyám kèt napja kórházba került agyvèrzèssel jelenleg intenzìv osztályon kezelik. Hogy megműtsèk át kène szállìtaniuk egy másik kórházba. Második napra az orvos elmondása szerint nagyobb lett a vèrzès kiterjedèse, altatásban tartják mert a koponyájában keletkező nyomás nagy fájdalmat okoz neki. Önmagától lèlegzik bár lèlegeztető gèpen tartják, a vègtagjai mozognak, szája mozog, szemèt nyitogatja, viszont az orvosok állìtása szerint nem szállìtható mert nem elèg stabil az állapota. A kèrdèsem az lenne hogy mi vagy mik lehetnek annak az okai hogy nem szállìtható?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az édesanyjának nyilván súlyos fokú agyvérzése van és kritikus az állapota. A különféle beavatkozásoknál az orvosoknak mindig a haszon-kockázat arányt kell értékelniük, mert ha el is szállítják műtéti beavatkozásra a beteget, de az nem éli túl az utazással járó traumát, vagy csekély a műtét sikerességének esélye, akkor dönthetnek úgy, hogy eltekintenek a beavatkozástól. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Koncentrációs zavarok, fáradtság, remegő kezek

Tisztelt Doktor úr /nő!

Azzal a panaszal fordulok önhöz amivel sajnos már évek óta küzdök. A problémák kezdetére már nem nagyon emlékszem, talán 5-6 éves koromban indult. Kézremegéssel, később előjőtt több más tünet is..Nem igazán tudok koncentrálni, konkrétan 10 percre sem, tudok összpontosítani egy adott feladatra. Ami nagyon nagy hátrányt jelent a munkám során. Emellett folyamatos fáradságot érzek, rengeteget alszok, szinte az egész napomat pihenéssel töltöm. Enyhén talán fényérzékeny vagyok, nappal sokkal fáradtabb vagyok mint éjszaka. Nem bírom az erős fényt. Olyankor mintha még jobban fokozódna az egész. Néha, talán pár havonta egyszer kb 1 napig. Úgy érzem van energiám, mindenre. Sokkal gyorsabban fogom fel a dolgokat és valahogy minden sokkal könnyebben megy.. De sajnos ez csak nagyon ritka, később ugyanazzal a feladattal képes vagyok, napokig kinlódni.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nem tudom, eddig milyen vizsgálatok történtek ez irányban, többféle vonalon el lehetne indulni, nyilván először a szervi okokat kellene kizárni, mint pl. pajzsmirigy alulműködés, egyéb hormonális zavarok, vérszegénység, vitamin hiány, stb. Amennyiben belgyógyászatilag nincs probléma, akkor neurológiai és pszichiátriai vizsgálat is javasolt. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla - Neurológus válasza

Strók és epilepszia

76 éves édesapàmnak 2 TIA és 2 nagyobb strokja volt 3 éven belül. Majd epilepsziàt diagnosztizàltak, szövődményeként. Vérhîgîtót, vérnyomàscsökkentőt, epilepszia gyógyszert kapott, koleszterin csökkentőt. Ellàtja magàt de egész napos felügyeletet igényel. A kérdésem, sajnos előfordul, h reggel beveszi a gyógyszert de este nem, nem túl sűrűn de előfordul bàrmit csinàlunk olyankor nem hajlandó, okozhat e ez visszaesést vagy bàrmiféle  tünetet. 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ilyen esetben nyilván érdemes a véralvadásgátló gyógyszert és a vérnyomáscsökkentőt reggel beadni a betegnek, viszont az epilepszia ellenes gyógyszereket általában reggel-este szokták szedni, ebből lehet probléma, ha nem kapja meg a megfelelő dózist, epilepsziás rohama alakulhat ki. Üdvözlettel, Dr. M.A.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!