Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus

Bihariné Erdei Evelin

11 kérdésre válaszolt

Kategóriái: táplálékallergiák, speciális étrendek, vitaminok, étrend-kiegészítők, egészséges táplálkozás, koleszterinproblémák, cukorbetegség

Szakterülete: cukorbetegség, egészséges táplálkozás, emésztési problémák, fogyókúra, hízókúra, Élelmezés-egészségügy, várandós táplálkozás, vitaminok, étrend-kiegészítők, koleszterinproblémák

Bemutatkozás

Szakképzett dietetikusként mindennapi munkám során elsősorban cukorbetegekkel, inzulin rezisztenciásokkal foglalkozom. Betegeim többsége elhízás túlsúly miatt fordul hozzám, valamint gyakran találkozom terhességi cukorbeteg kismamákkal és táplálék intoleranciásokkal. Manapság az interneten és a közösségi médiában rengeteg fals és áltudományos információ kering a táplálkozástudomány szakterületével kapcsolatban. Diplomás dietetikusként szeretnék tenni azért, hogy a lakosság szakmailag hiteles információkat kapjon ezen a fontos területen.

Legutóbbi válaszai

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Magas triglicerid-szint

Tisztelt Doktor/Dorkornő!

Férjemnek (42 éves) a trigliceridszintje 5.1 lett, HDL 1.0, koleszterin 5.8, LDL 3.75. Segítségét kérném, hogy mi a teendő, illetve milyen étrendkiegészítők szedhetők, hogy optimális legyen az emelkedett érték.

Köszönöm segítségét!

Brigitta

Válasz:

Kedves Brigitta, Ez esetben az ún mediterrán diéta vagy szívbarát táplálkozás segíthet amit csökkentett finomított szénhidrát bevitellel szükséges kiegészíteni. A TG szint emelkedés háttérben túlzott mértékű telített zsírfogyasztás és gyakori egyszerű szénhidrát bevitel egyaránt állhat. Kerülje az édességeket, és a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket, mint amilyenek az ízesített tej-és tejtermékek, a cukrozott szörpök és üdítő italok, a lekvárok, édes kekszek, müzlik, gabonapelyhek, a cukrozott pékáru és péksütemények stb. A finomlisztből készült pékáru és kenyér helyett részesítse előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat, mivel azok magasabb rosttartalommal rendelkeznek. A napi rostbevitel emelése érdekében napi többszöri zöldség és gyümölcs fogyasztás ajánlott, gyümölcsök közül a banán, a szőlő és az aszalt változatok csak ritkán javasoltak magas cukortartamuk miatt. Édesítésre cukor és méz helyett ne használjon gyümölcs cukrot (fruktózt) és kerülje az azzal édesített ,,diétás''termékeket. Helyette használhat energiamentes édesítőszert vagy cukoralkoholokat (eritrit, xilit, szorbit, stb ). A telített zsírfogyasztás mérséklése érdekében az állati eredetű élelmiszerek vonatkozásában az alacsony zsírtartalmúakat válassza, és fogyasszon napi rendszerességgel növényi eredetű zsírokat -pl.: Avokádó, az olajos magvak és a belőlük készült olajok. Utóbbiakat hőbehatás nélkül ajánlott fogyasztani pl.szendvicskrémekbe, saláta dresszingbe keverve. Látatlanban, általános tanácsként ennyit tudok mondani, természetesen a tápláltsági állapot (esetleges túlsúly, elhízás) rendezése az elsők között szerepel az életmódterápiában a fenti tanácsok betartása mellett. Üdvözlettel: Bihariné Erdei Evelin dietetikus
Megnézem a kérdést

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Diabétesz

Kedves Dr.Nö ! köszönöm szépen a válaszát! Az anyagcsere zavarra igen gondoltam s nagyon meg köszönöm ha ebben segit! A Mecformin 500-as felet este nem mertem még elkezdeni szedni ezért is tettem itt fel a kérdésemet szakértönek! Ezt a Dr.nö szerint kezdjem ell?? viszont hogy a tüneteim össze függésben vannak e nem tudom.Napközben bár mit eszem egy kb 30 perc mulva szédülök van sürün homájos látásom,nagyon rosszul alszom,reggel nagyon nehezen térek magamhoz fáradt vagyok de ez inkább mindig a délelötti idöszak.A böröm nagyon szàrad viszont a folyadék bevitel meg van kb 2 liter vsgy több.Mérem a cukrom van hogy reggel 7 de napközbe normális vagy esetleg van hogy 6 viszont ha eszem.picit van hogy lentebb megy mint evés elött.Igy van hogy  ha olyan dolgom van inkàbb nem eszek mert jön a homályos látás szédülés de ez nem körkörös.Ez most össze füghet a cukorralcukorral? vagy inkább anyagcsere zavar?Vagy esetleg inzulinrezisztencia? Nagyon szépen köszönöm az elözö válaszát is s meg köszönöm s szeretném ha ebben segitene a Dr.nö.S a gyogyszert hogy kezdjem ell szedni nem okoz tul alacsony cukrot a Mecformin? igaz fél van ki irva s 1- hét után pedig 2szer felet kellene aaz 500-zasból.De mivel 8- évig félre voltam kezelve pánikkal s milio gyogyszert szedetettek velem  s nem hasznàlt egy sem csak a mellék hatása volt! Igy már a Mecformintöl is tartartok! Válaszát elöre is köszönöm! Tisztelettel: Kati

Válasz:

Kedves Kati! Ahogyan előző válaszokban említettem, Önnek a terhelés eredmény alapján emelkedett éhgyomri vércukra van, ami a cukorbetegséget megelőző szénhidrátanyagcsere zavar. A gyógyszert kezelőorvosa utasítása szerint szedje, a Merkformin alacsony vércukorszintet nem fog okozni. A gyógyszer szedése mellett a megfelelő étrend a kezelés része, így ajánlom, mielőbb kérje dietetikus szakember segítségét. Dietetikusként én is szívesen segítek Önnek, személyesen Dunakeszin tudom Önt fogadni magánrendelésemen, melyre a 0620 478 7092 telefonszámon tud bejelentkezni. Üdvözlettel: Bihariné Erdei Evelin dietetikus
Megnézem a kérdést

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Diabétesz

Üdvözlöm! A kérdésem az lenne hogy hogy éhgyomri cukor volt 6,9 majd terhelésest csináltak ott a reggeli 6,9 a 60perces 10,1 a 120perces 6,8.Menyire tekinthetó rosznrosznak.Mecformin 500-zast felet irt ki a körzeti este fél.A diabéteszen azt mondták azt mondták ha gondolom szedhetem kárt nem csinál de jók az értékek! Ezt szeretném meg kérdezni hogy most milyen valoban ez az érték.Válaszát elöre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Az értékei alapján Ön nem cukorbeteg, de szénhidrát anyagcserezavara az van, hiszen az éhgyomri vércukoszintje emelkedett (ezt prediabétesznek, azon belül IFG-nek, vagyis emelkedett éhgyomri vércukornak nevezzük), ami a cukorbetegséget megelőző állapotot jelenti. Ebben az anyagcserehelyzetben nagy jelentősége van az étrendi kezelésnek az életmód terápia részeként a gyógyszer szedése mellett. Ebben nagyon szívesen segítek Önnek. Üdvözlettel: B.Erdei Evelin dietetikus
Megnézem a kérdést

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Aranygyökér

Tisztelt Doktornő /Doktor úr! 

 

Aranygyökér kapszulát szedek naponta 400 mg-ot, emellett lehet szedni 1000 mg citromfű kapszulát ?

Válaszát előre is köszönöm, 

Üdvözlettel,

Rita 

 

Válasz:

Kedves Rita! Miért szeretne két egymással ellentétes hatású étrend kiegészítőt szedni egyidejűleg? Gyengítik egymás hatását, ezért én nem javasolnám. Az aranygökér kivonat energizáló, teljesítmény fokozó hatású, a citromfű ellenben nyugtató. Egy napon belül csak az egyiket alkalmazza, ellenkező esetben nem sok értelme lenne. Amennyiben a citromfű kapszulát alvás elősegítésére szeretné használni, úgy megteheti, ez esetben aznap ne vegyen be teljesítmény fokozó aranyvesszőt. Az is lehet, hogy annak elhagyása már önmagában elegendő arra a problémára, amire a citromfű kapszulát szeretné alkalmazni. Üdvözlettel: Bihariné Erdei Evelin
Megnézem a kérdést

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Bélflóra hiány miatti diéta

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr!

Megérkezett a tenyészetem az ántsz-től amiben az áll, hogy az e coli baktérium sem tenyészett ki. Házi orvosom szerint nincs bélflórám. Kaptam rá gyógyszert, de a diétát illetően az internetre bízott. Ott elég sokféle dolgot lehet olvasni. Megtudná mondani melyek azok az ételek esetleg italok amelyeket kerülni kell ?

válaszát és segítségét előre is köszönöm

üdvözlettel

Sz. Enikő

Válasz:

Kedves Enikő! A bélflóra egyensúlyának támogatása megfelelő mennyiségű napi rostfogyasztással, és vegyes étrenddel biztosítható a leghatékonyabban. A probiotikus tejtermékek (joghurt, kefír) fogyasztásával pótolni tudja a hasznos baktériumokat, de egyidejűleg probiotikum készítmények alkalmazása is segíthet. Az élelmi rostok prebiotikumként funkcionálnak, vagyis a bélflóra baktériumainak tápanyagai, és hozzájárulnak annak variabilitásához. Fogyasszon napi szinten mind három főétkezésének részeként zöldséget, gabonafélék közül részesítse előnyben a magas rosttartalmú teljes kiőrlésű változatokat, fogyasszon napi rendszerességgel gyümölcsöt, és tejet, tejtermékeket. Utóbbiak esetében válassza a hozzáadott cukrot nem tartalmazóakat. Üdvözlettel: B.Erdei Evelin
Megnézem a kérdést

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Inzulinrezisztencia

Tisztelt Szakértők!  Kérdésem inzulinrezisztenciával lenne kapcsolatos. Tegnap bőrgyógyásznál voltam felnőttkori pattanásos bőr miatt. Több tünetem alapján inzulinrezisztencia vizsgálatát javasolta. 14 éves korom óta nem tudok megszabadulni a pattanásoktól, illetve két éve migrénes panaszokkal járok ideggyógyászhoz. Rosszulléteim során igazából nem fáj a fejem, hanem szédülök és rosszúl látok. Kaptam rá migrén gyógyszert, de csak nagyon ritkán szoktam beszedni, mert rájöttem, hogyha cukros üdítőt iszom, akkor meg tudom előzni a rosszúlléteket. Mostanában rosszul is  alszom és hízásra hajlamos lettem. Kérdésem az lenne, hogy a háziorvos adhat beutalót inzulinrezisztencia vizsgálatra?úgy gondoltam előbb elmennék a vérvételre, és ha az eredmény alapján szükséges, csak akkor keresnék fel egy endokrinológust. Ez így járható út? Előre is köszönöm a választ. 

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Vércukor terhelésre háziorvosa adhat beutalót, ami az éhgyomri és a 120 perces vércukor értékek vizsgálatát jelenti; az inzulinszintekért azonban fizetni kell. Amennyiben háziorvosa a vizsgálat eredménye alapján indokoltnak tartja, küldheti Önt endokrinológushoz. Üdvözlettel: Bihariné Erdei Evelin Dietetikus
Megnézem a kérdést

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Cukorbetegség megelőzése

Tisztelt Doktor úr!Terhességi cukorbetegségem vot.Már megszültem.157 cm 49 kg vagyok.Kérdésem :mire kell odafigyelnem ,hogy megelőzzem a cukorbetegséget?Fogyaszthatok tejet,kefírt?Éhgyomri vércukrom 5 körül van.Evés után mennyi a határérték 1 illetve 2 órával?Válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Kedves Szilvia! Szülés után legkorábban 6héttel egy ujabb OGTT vizsgálat elvégzése szükséges ahhoz, hogy meg lehessen állapítani az ön anyagcseréjének jelen állapotát- illetve azt, hogy fennáll-e még szénhidrát anyagcsere zavar. Ha a vizsgálat eredménye alapján Ön már nem cukorbeteg, és inzulin rezisztencia is kizárható, akkor nem kell szigorúan diétázni a továbbiakban. Mivel azonban fokozott hajlama van a 2-es típusú cukorbetegségre, ez esetben is ajánlott a terhesség alatti étrend alapszabályai szerint étkezni , mellyel elkerülheti a nemkívánatos súlygyarapodást. Ez alatt azt értem, hogy étkezzen továbbra is rendszeresen, napi 3-5 alkalommal, és részesítse előnyben a magas rosttartalmú pékárukat; fogyasszon minél több zöldséget, kerülje a magas cukortartalmú élelmiszereket. Szívesen segítek Önnek egy személyre a szabott étrend összeállításában a terheléses vizsgálat eredményén alapuló szakorvos javaslat alapján. Egészséges embernél a vércukor éhgyomorra 6,1mmol/ alatt van, evés után 2 órával 7,8mmol/l alatti. Üdvözlettel: Bihariné Erdei Evelin Dietetikus
Megnézem a kérdést

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Étkezési tanács !Felső határon van a hugysav értékem .A tejet nem fogyaszthatom (ételintolarencia vizsgálat. .)

mivel pótolhatom a fehérjét ? Kis refluxom is van .kis túlsúllyal is rendelkezem .koleszterinem is felső határ felett van .

diétaim ellenére a fenti a helyzet .

teniszezem ,és szobakereparozom .

alkoholt nem iszom .

nem dohányzom .

gyogyszert nem szeretnék szedni .Köszönettel vennem a tanácsokat 

zsiregetes céljából fahéjjal iszom a kávét .( ez jó lehet ?) 

mi a véleménye az alga tablettarol ?

64 éves nő vagyok .

 

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Emelkedett se.Húgysav szint esetén legfeljebb napi 300mg purinbevitel ajánlott, melybe húsfélékből csak igen csekély mennyiség fér bele. A vér húgysav szintjét leginkább a magas purintartalmú zsíros húsok és húskészítmények (szalonnafélék, tepertő, kolbász-szalámifélék) a halak, tenger gyümölcsei emelik. Nem elhanyagolható a hüvelyesek és olajos magvak purintartalma sem. A napi purinbevitel csökkentésének egyik hatékony módja, ha a három főétkezés közül csak az egyik részeként fogyaszt húst húsfélét és az esetben is az alacsony zsírtartalmúakat fogyasztja. A többi főétkezésre teljes értékű fehérjeforrásként ajánlom a tojás és a zsírszegény tej és tejtermékek fogyasztását, melyek nem emelik a húgysavszintet. IgG alapú Ételintolerancia vizsgálat eredménye alapján (amennyiben tünetei vannak) étrendi kizárás csak átmenetileg szükséges, majd a pozitivitást mutató élelmiszer fokozatosan visszavezethető az étrendbe. Tehát nem kell élethosszig tartó tejmentes diétát tartani. Remélem tudtam segíteni.
Megnézem a kérdést

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Szeklet

Tisztelt doktor ur/ dr no

A székletem már egy ideje fekete de szinte minden nap tudok menni wcre probitikumot is szedek most hátha jó lenne eléggé megvagyok ilyedve ha bizonyos időn belül nem változik orvoshoz fordulok de addig tudna valamit javasolni hogy mit egyek igyak hogyan taplalkozzak

Előre is nagyon köszönöm válaszát 

Válasz:

Kedves Kérdező! A fekete színű széklet utalhat gyomor-bélrendszeri vérzésre, javaslom, mielőbb keresse fel háziorvosát! Ha kiderül mi áll panasza hátterében, szivesen segítek Önnek diéta ügyben. Üdvözlettel: Bihariné Erdei Evelin Dietetikus
Megnézem a kérdést

Bihariné Erdei Evelin - dietetikus válasza

Vercukorszint - terhesseg

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Még csupan 4 hetes terhes vagyok, korabban a vercukorszintem normalis volt, azonban ma reggel 6,5 volt az ehomi. szukseges barmilyen dietat/ovintezkedest tenni, vagy ez ilyenkor normalis? Nogyogyaszom szabadsagon van, igy vele csak 3 het mulva talalkozom. Koszonom elore is

Válasz:

Kedves Kérdező! Mivel terhességének korai szakaszában van (az első 12 hét) így a 7,0mmol/l alatti vércukorérték éhgyomorra teljesen megfelelő. Üdvözlettel: B. Erdei Evelin Dietetikus
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!