Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus

Bimbó Melinda

157 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió

Szakterülete: pánikbetegség, szorongás, stressz, párkapcsolat, depresszió, lelki krízishelyzetek, Önértékelési problémák

Bemutatkozás

Pszichológusi oklevelemet az ELTE-n, klinikai szakpszichológusi szakképesítésemet a SOTE-n szereztem. Pszichoterápiás módszerek közül pszichodrámában képződtem a Magyar Pszichodráma Egyesület képzési rendje szerint, jelenleg pszichodráma vezető jelölt vagyok. Elsősorban hangulatzavarokkal élők, szorongásos betegségekkel küzdők pszichodiagnosztikai vizsgálatában és kezelésében, illetve krízist átélő személyek segítésében van tapasztalatom. Szakmai identitásomat meghatározza a személyiséglélektan és a humanisztikus pszichológia iránti elkötelezettség. A kliensekkel való munkám fontos horgonypontjait képezi a segíteni akarás, a teoretikus kíváncsiság és a saját szakmám tisztelete és szeretete. Budapesten magánrendelés keretében, honlapomon pszichológiai ismeretterjesztő cikkekkel tudom segíteni a hozzám fordulókat .

Saját honlapomon is megtalál:

www.bimbomelinda.hu

Legutóbbi válaszai

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Félénkség

Tisztelt Szakértő!

Az, hogy egyedül tudom csak e legyőzni? 

Válasz:

Kedves Kérdező, szerintem a problémája természetéből adódik, hogy a megoldásához kellenek társak. Talán nem legyőzni kellene a félénkségét, hanem megérteni, és új viselkedésmódokkal próbálkozni. Minden jót! BM
Megnézem a kérdést

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Félénkség

Tisztelt Szakértő!

Olyan problémám van, hogy 24 évesen félénk vagyok, nehezen tudok ismerkedni, nem volt még barátnőm, de még barátaim sincsenek. Itthon szoktam lenni munka után és vagyok egy magamban, gondolom ez nem jó így, a kamaszkorom eseménytelen volt, volt egy pár lány akiknek tetszettem, de én nem tudtam kezdeményezni soha hiába tudtam hogy tetszem. Pszichológushoz jártam, de nem tud segíteni csak meghallgat 

Válasz:

Kedves Kérdező, mi a kérdése? Ha még jár pszichológushoz, fontos volna neki elmondani, hogy úgy érzi, nem kap segítséget, 'csak' meghallgatást. Ezekről a dolgokról (hogy t.i. mi történik a terápiában, kettejük kapcsolatában) lehet beszélgetni, sőt kell is! Lehet, hogy megvilágíthatja azt, mitől nehéz Önnek kapcsolatokban működnie. Ha nem jár, akkor érdemes volna újból pszichoterápiára adni a fejét, például egy csopotterápia kimondottan jó szolgálatot tehet Önnek. Üdvözlettel, Bimbó Melinda
Megnézem a kérdést

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Úgy gondolom gipsz fétisem van. Mit tudok tenni?

Már kiskorom óta valamiért vonz, az ha valakinek (leginkább velem kb egyidős) be van gipszelve vagy fáslizva valamije, főként ha a lába, vagy mankóval jár. Nekem még sosem tört el semmim, nem volt részem egyikben sem, de régóta szeretném már kipróbálni. Természetesen nem akarok sérülést okozni magamnak, és egyáltalán nem a fájdalom és a baleset ami vonz. Sőt, egy idő után bele is szoktam gondolni, hogy azért nem lenne jó így, és mások előtt is valamilyen szégyenérzetem lenne ha valamim be lenne kötve.., de rendszeresen újra meg újra foglalkoztat ez a téma. Ennek ellenére továbbra is érdeklődök az iránt, hogy milyen lenne, ha be lenne gipszelve a lábam vagy milyen mankóval járni. Olvastam a gipszfétisről, olyasmi lehet ez. Ez mennyire normális? Hogy lehetne ezt megszüntetni? Vagy esetleg valamilyen formában "kielégíteni" ezt a dolgot?

Válasz:

Kedves Kérdező! A leveléből nem derül ki, hogy Ön hány éves, ill. az, hogy ez szexuális jellegű, vagy milyen természetű vonzódás. Valamiért a lábfétisek világa jelent meg előttem a sorai nyomán, de kevés az információ. A "Mennyire normális?" kérdésére azt tudom írni, hogy az emberek jó részének elég különös fantáziái vannak, habár ritkán beszélnek ezekről - legyenek akár kényszergondolatfélék, akár szexuális fantáziák. Az megnyugtató, hogy önsértő elképzelések nem tartoznak a fantáziájába, vonzódásába. Szerintem pszichoterápiás keretek között tud a kérdésére személyre szabott választ kapni. Üdvözlettel, Bimbó Melinda
Megnézem a kérdést

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Szédülés

Tisztelt doktornő ! Azzal a kérdéssel folyamodok önhöz, miszerint 13 éves fiam szédülésre panaszkodik. Általában reggel intenzívebb, de már 6 napja hogy van ez a tünete. Ha ülő helyzetben van és fekszik akkor nem szédül. Csak akkor amikor mozgatja a fejét vagy járni akar. Még kisebb korában is volt ilyensmi leginkább akkor amikor vírusos fertőzése volt. Hányingere nincs és jó az étvágya is. Magne B6-ot adok most neki és Ferrumot cseppekben. Elég megterhelő időszakon van túl, sokat jár versenyekre és hirtelen növekedésben is van. Nem tudom hogy gyerekgyógyászhoz vigyem vagy fül-orr-gégészhez. Mi az Ön véleménye. Előre is köszönöm válaszát.

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Szerintem a fia gyermekorvosánál kezdjék a sort, ő aztán a személyes vizsgálat és a kikérdezés után megírja a beutalót, ahová relevánsnak ítéli meg. Mindenképpen vizsgálják ezt ki, lehet akár a "megterhelő időszak" is a háttérben, de fontos kizárni testi/ szervi okokat. Minden jót Önöknek! Bimbó Melinda
Megnézem a kérdést

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Apakép

Tisztelt Szakértő!

Lehet azért nem tudok a lányokkal kapcsolatot kialakítani, mert apukám nem foglalkozott velem,  illetve anyukámat mindig elnyomta apám 

Válasz:

Kedves Kérdező! Csak a levele első fele érkezett meg... Valóban fontos a párkapcsolat kialakításában az, hogy milyen volt a szüleinkkel a kapcsolatunk, mit kaptunk tőlük, mit láttunk, hogyan bánnak ők egymással. Másfelől viszont a felnőtt korban éppen az a szép, hogy azért kell felelősséget vállalni, hogy mi hogyan intézzük a kapcsolatainkat. Valóban fontos a múlt tisztázása, de egy ponton túl nem ér "hátrafelé" mutogatni, és a családon kívüli színterekről is beszerezhetünk tudást, készséget a nemi identitásunk alakításához. Önnek talán érdemes azt megvizsgálni - akár barátok, partner(jelöltek), akár szakember segítségével -, hogy hogyan láthatja Önt vajon az ellenekező nem, és ez mennyire vág össze azzal, ahogyan Ön saját magát látni szeretné. MInden jót! Bimbó Melinda
Megnézem a kérdést

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Idegi eredetű hiperaktív hólyag

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Nagyjából 21 éve élek úgy, hogy stresszes helyzetben nem tudok vizeletet produkálni, hiába erős az inger. Egyszerűen nem megy, mintha lezárnák a hólyagot. Ez heti szinten jelen van az életemben, s jelentkezhet utazás során, munkahelyen, vagy csak egyszerűen, ha tudom, hogy sietni kell. Emiatt sokszor előfordul, hogy akár órákig is tartogatom a vizeletet. Az évek során elég jól hozzászoktam ehhez, de az utóbbi időben gyakran érzem, hogy egyre többször jelentkezik vizelési inger, akár 15-20 percenként is. Általában fél/egy nap alatt elmúlik, de van úgy, hogy napkig tart. Ilyenkor is tudom tartani, csak egy idő után megfájdul a hátam a bal oldalomon. Urológiai vizsgálaton voltam, minden negatív lett. Érdeklődni szeretnék, hogy okozhatja-e mindezt hiperaktív hólyag szindróma, ami a stressz kövezkeztében alakult ki? Találkoztak már hasonló esettel vagy reménytelen a helyzet, s így jártam?

Válaszát előre is köszönöm!

Miklós

Válasz:

Kedves Miklós! A "hiperaktív hólyag szindróma" pusztán egy tünetegyüttes neve, egy címke, nem ok, és nem ad információt a továbblépéshez. A levelében többek között két fontos információ van, ezekből érdemes elindulni. 1. történt urológiai kivizsgálás, és nem találtak szervi problémát a panasza hátterében. 2. Ön megfigyelte azt, hogy a tünetei előfordulásának van egy mintázata: stresszhelyzetben (utazás, munka, sietés) jön a vizelési nehézsége. Magyarul szorong. Azt javaslom, hogy olyan pszichoterapeutát keressen fel, aki meg tudja Önt tanítani relaxálni. Ez direkt módon is szerepet kap: amikor kell, el tudja lazítani az izmait, tudjon vizelni stresszhelyzetben is, másrészt átfogóbb módon is fontos lehet: meg tudja magát nyugtatni, a stresszes, aktív időszakokat fel tudják váltani olyan időszakok, amikor a szervezete tud regenerálódni. Én nem találkoztam még pontosan az Önével megegyező problémával, azzal viszont igen gyakran, hogy a stresszre adott válasz nagyon szerteágazó testi tünetekben ölthet testet pl. sűrű vizelésben, stb. Egyáltalán nem reménytelen a helyzet, nekem inkább az tűnt fel a soraiból, hogy Ön 21 éve így él. Elég kényelmetlen lehet, és valószínűleg elég régi beidegződést kell felülírni. Szerintem, ha neki áll változtatni, csak nyerhet. Minden jót kívánok! Bimbó Melinda
Megnézem a kérdést

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Mellkasi fájdalom, zsibbadás

Tisztelt Doktornő/Úr!

A tüneteim a következő. Hónapok óta fennalló mellkasi fájdalom. Ősszel kardiológián volt EKG, szivultrahang, labor. Az eredmények jók, a szivultrahang a kéthegyű billentyű zavarát állapította meg. (az orvos szerint ez nem igényel kezelés) gyors szívverés miatt béta blokkolót írt. A mellkasi fájdalom azóta gyakorlatilag kisebb nagyobb kihagyással fennáll. KB 2 hete viszont elég erőteljes, főleg ha valamilyen mozdulatot végzek. Ehhez társul most a karok fájdalma/zsibbadása, hátfájdalom, hasban, gyomorban jelentkező szúró fájdalmak, bordánál jelentkező fájdalom,alvászavar. Másfél hete volt egy megfázásom, erőteljes köhögéssel, ami megzavart az alvásban. A köhögés még egy kisebb fokban megvan.Nyugalmi állapotban ez a mellkasi fájdalom olyan módon jelentkezik, hogy néha szúró fájdalmat érzek a bal mellem, a szív környékén. Ami még hozzátartozik a dologhoz, hogy nyáron mikor elkezdődött ez a mellkasi fájdalom, azt megelőzően meghalt édesapám. Előtte nem tapasztaltam ilyen jellegű panaszokat. Korábban volt egy szorongásos időszakom, pánikrohamokkal, és most is eléggé sokat stresszelek. A kérdésem az lenne, hogy ez a sokfajta tünet (ez a gyakorlatilag mindenhol fáj) a stressznek köszönhető, vagy megint érdemes lenne kardiológiai vizsgálat esetleg tüdő problémák is fennáll hatnak ? 30 éves nő vagyok 

Válasz:

Kedves Kérdező! Okozhat ilyen testi tüneteket a stressz, az erőteljes szorongás sokszor szomatikus panaszokat formájában ölt testet. Ha a kardiológus a kivizsgálás és béta blokkoló felírásán túl nem tartja indokoltnak más vizsálgatok elvégzését, akkor valószínűleg nem testi eredetű gondja van. Ön írta, hogy korábban élt már át pánikrohamokkal tarkított időszakot, ill. hogy aktuálisan is egy nehezebb időszakot él át édesapja elvesztése miatt. Ezek alapján azt gondolom, hogy érdemes volna felkeresnie a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést, ahol gyógyszeres és pszichoterápiás segítséget kérhet szorongása oldásához. Minden jót! Bimbó Melinda
Megnézem a kérdést

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Pszichológus vagy pszichiáter

Jonapot dr nő 

Érdeklődnek hogy ön Mit ajánl pszichológust vagy pszichiátért. 

Minden nap gyomorideggel kelek szedulok 

Remegek sirhatnekom van szorongok.

Jelenleg a medazepam nyugtatót szedem de szeretnék rá jönni mi okozza nálam ezeket a rosszullétélet. Minden hamar felidegesit sokat stresszelek és be képzelek betegségeket. Nyírmeggyesen élek. 

És ha lehetne egy időpontot kérnek hogy tudjam megoldani ezeket a problémákat mi okozza.

Válasz:

Kedves Kérdező! Ha szeretné megérteni, mi okozza a panaszait, akkor klinikai szakpszichológushoz vagy pszichoterápiás szemléletű pszichiáterhez érdemes mennie. Mind a kettő jó, a lényeg, hogy ne a gyógyszer felírásban merüljön ki az Ön kezelésre. Nézzen utána, hogy a lakóhelyén milyen szolgáltatások elérhetőek - valószínűleg a háziorvos tud ebben tájékoztatást adni, ill. ír beutalót, ha szükséges. Minden jót! Bimbó Melinda
Megnézem a kérdést

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Nem voltak emberi kapcsolataim

Tisztelt Szakértő!

Olyan problémám van, hogy sosem voltak barátaim, de még barátnőm sem, a csóktól, szextől rettegek. Motiválatlan vagyok, nincsenek bennem vágyak, ami emberré tenne, csak vagyok, sehova sem járok. Mi lehet velem a baj?

Válasz:

Kedves Kérdező! Két sorból, látatlanban erre nehéz mit mondani. Úgy tűnik, más ember közelsége, különös tekintettel az ellenkező nemre egyelőre idegen világ az Ön számára. Jó volna tudni, hogy hány éves, hogy vágyott-e korábban arra, hogy legyenek Ön körül emberek, hogy mióta áll fenn ez az apatikus állapot, hogy milyen az a család, amiből Ön jön, stb. stb. Nekem az is kérdés, hogy Ön "elvan így" vagy bántja ez az állapot. Abból, hogy megírta ezt a levelet arra gondolok, hogy egy lépést tett magáért. Gondolja át, mi az, amit szeretne az életétől. Ha nem jó így, akkor nézzen körbe, hogy lakóhelye vonzáskörzetében hol érhető el pszichoterápiás segítség. Úgy ahogy ide "virtuálisan bejelentkezett", szemtől szembe üljön le egy pszichológussal, pszichiáterrel, és bogozzák ki, hogy mi ez, honnan ered, amivel Ön küzd. Illetve, ha egy ilyen beszélgetés-sorozatba belefog, az gyakorlatilag máris egy emberi kapcsolatot fog jelenteni, amiben átélhető és megvizsgálható sok olyan nehézség, ami Ön távol tartja másoktól. Minden jót kívánok! Bimbó Melinda
Megnézem a kérdést

Bimbó Melinda - klinikai szakpszichológus válasza

Komolyabb baj vagy csak stressz hatása?

Szép napot! Az utóbbi pár hónapban azt vettem észre nehézségeim vannak a kommunikációval. Néha nem találom a megfelelő szót, nehezemre esik kimondani viszonylag egyszerű szavakat és befejezni is egy mondatot, ami megnehezíti a beilleszkedést és a mindennapjaimat. Régebben nem volt problémám ezzel, vendéglátós pályát választottam, voltam pultos, pincér, az iskolában is rengeteg alkalommal szerepeltem. Az elmúlt 2 évben sokat dolgoztam, volt, hogy három munkahelyen, így hát a fáradtságomra fogtam a beszédzavaraimat, jelenleg a 10-14 órás műszakok után sikerült napi 8 órás munkarend szerinti állást vállalnom, de ugyanúgy él a problémám, most is, hogy kipihentebb vagyok. Emellett egy ideje remeg a kezem, néha túlzottan magas a pulzusom és gyakran bekönnyezik a szemem indokolatlanul. Lehet valami komolyabb baj a háttérben vagy valószínűbb, hogy csak egyszerűen a stressz, a túlhajszoltság, a megfelelési vágy a probléma gyökere?

Válasz:

Kedves Kérdező! Nehéz ezt a levél alapján megállapítani. Kétségtelen, hogy a stressz generálhat ilyen tüneteket, és pszichológust vagy pszichiátert felkeresni a 'megfelelési vágyával'. De érdemes volna talán a háziorvosnál kezdeni a sort, ő egy személyes talalkozás alapján eldönti, hogy szükségesnek látja-e esetleg neurológus vagy kardiológus esetleg endokrinológus bevonását. Jó esetben kiderül, hogy 'csak' szorong. Érdemes azonban kizárni más betegségeket. Üdvözlettel, Bimbó Melinda
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!