Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus

Bodnár Csilla

170 kérdésre válaszolt

Kategóriái: gyereknevelés, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: gyereknevelés, pszichiátriai betegségek

Bemutatkozás

Bodnár Csilla vagyok. Fontosabb iskolai végzettségeim:

1986/87 - 1990/91  pszichológus diploma
2000 Klinikai és Mentálhigiéniai Gyermek- és Ifjúsági Szakpszichológusi diploma
2011 aktív-analitikus pszichoterapeuta

Magánrendelésem: www.eszterlánc-pszi.hu honlapról elérhető.

Legutóbbi válaszai

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Lehet hogy depressziós lettem?

Jó estét!

41 éves nő vagyok  4 éve élek új párommal. Észrevettem magamon hogy nagyon megváltoztam. Eléggé féltékeny típusú vagyok, vagyis nagyon. Előző házasságomban is.

Mindig kérdésekkel bombázom a páromat  merre voltál, kivel voltál stb.. Nem tudom mi lehet velem. Ingerült, ideges vagyok.. Egyre többször fordul elő hogy sírás kerülget.. Már nem foglalkozok senkivel, egesznap el vagyok egyedül és várom hogy haza jöjjön a párom. Nem rég jött elő egy olyan érzésem hogy a torkom osszeszorul  mintha folytogatnának és nem kapok levegőt csak szakaszosan és a szívem hirtelen elkezd gyorsan verni, ez kB. 2 percig tart.. Nincs türelmem és csak akkor vagyok nyugodt ha egyedül vagyok.. A munkahelyen is felmondtam (nővér voltam idosotthonba) mert nem bírtam az éjszakát. Mindig fáradt voltam. Lehet hogy pánik vagy valamilyen pszihes problémám van?

Válaszát előre is köszönöm  

Üdvözlettel Anita 

Válasz:

Kedves Anita! Abból amit leír látható, hogy most sokszor találkozik azzal, vagy fél attól, hogy valamiben nem lesz elég jó, vagy valakinek vagy valaminek nem fog tudni megfelelni. Nyilván ezért jobban szorong mindentől mint amennyire ez feltétlenül szükséges lenne és ez akadályozza az életvezetésben. Valószínű, hogy jó lenne egy pszichoterapeutát felkeresnie, ha hamarosan nem tud egyedül túljutni a problémán. Ha a türelmetlensége és testi tünetei akadályozzák céljai megvalósításában, életének vitelében pszichiáter szakorvos gyógyszeres támogatást tud nyújtani a tünetek csökkentésében, ami nem teszi önmagában szükségtelenné a pszichoterápiát. Az önértékelése javításához önnek is tennie kell. Sok sikert kívánok ehhez a munkához! Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Mi lehet a bajom?

Ma 17 napja rosszul vagyok, egész nap szinte. Panaszaim: heves szívdobogás érzés, szédülök elég furán, zsibbad is a fejem néha, félek az ájulástól, gyenge vagyok, izzad a tenyerem és néha a talpam, este aludni se nagyon tudok. Azt is el szeretnem mondani, hogy 3 éve füvezek, napi 10 és 12 szálat is elszívtam, aznap reggel is szívtam, amikor rosszul lettem. Azóta se cigi, se fű, sem kávézni nem merek. Eddig elég keveset ittam, de azóta sok vizet iszom. Magne B6-ot szedek. Voltam vérvételen, ott minden jó. Pajzsmirigy az is jó. EKG az is jó. Most 24 órás EKG-ra és mellkasröntgenre és hasi ultrahangra készülök. Szeretnének kizárni minden szervi bajt. Kérem segítsen!

Válasz:

Kedves Levélíró! Leírásában a drogfüggőség elég erősen szerepel. Talán legjobb lenne, ha a szakorvosi kivizsgálások mellett ezt is elmondaná a háziorvosának, és egy addiktológiai vagy pszichiátriai kivizsgáláson is részt venne. Ezt követően pszichoterápiát mindenképpen javaslok! Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Hőmérséklet

Üdvözlöm! Lehet a hideget/meleget, hőmérsékletet képzelni? Lehet ilyen (mentális) betegségtünet? Köszönöm szépen.

Válasz:

Kedves Levélíró! Nem gondolom, hogy meleget vagy hideget képzelni az mentális betegség. A meleg és hideg érzékelése nagyon szubjektív érzés. Sokszor elég a fantáziánk, hogy ezeket a hőmérsékleteket érzékeljük. Például az autogén tréning módszere használja is a meleg érzet imaginációját a test jobb vérkeringése ellátása érdekében. Azonban, ha lényeges eltéréseket talál a környezeti hőmérséklet és a saját hőérzete között, akkor lehetséges, hogy egy kivizsgálás sem árt, mert a hőérzet kialakulásában részt vesznek idegrendszeri és hormonális tényezők is! Ezeknek valamilyen okból történő nem megfelelő működése is okozhat eltérő hőérzékelést. Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Téves diagnózis?

Kedves Doktornő! Lehet-e valamit tenni téves diagnózis (ilyen Magyarországon természetesen nincs), politikai pszichiátria esetén? Feleségem volt "cégének" "szakemberei" kicsit messzire mentek bizonyos dolgokban - nem a Tesco-ról beszélek -, és nem tehettek mást mint, hogy elhallgattatnak. Ennek az egyik "emberséges változata" a fent említett eljárás. Párom a cégtől kilépett. Új életet kezdtünk, de az "ítélet" (F2300) hátráltat a normális életvitelemben (nem vihetem fékpróbára, műszaki vizsgára az általam javított kamiont, mert nem kaphatok 2-es csoportú orvosi alkalmasságot - így nem újítják meg a hivatásos jogosítványom -, az elektronikus rendszerben hamarosan láthatóvá válik a "múltam" minden orvos számára, stb.). Köszönöm!

Válasz:

Kedves Levélíró! Ezzel a kérdéssel legjobb lenne egészségügyi jogászhoz fordulnia. Mindenhol kell lennie betegjogi képviselőnek. Ott is ahol ezt a diagnózist kiadták önről. Vele kellene felvennie a kapcsolatot. Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Kényszeres gondolkodás

Tisztelt Doktor Úr! A kislányom 17 éves, 4 éves korában hányt először, és akkor nagyon megijedt ettől. Ezt követően pár hónap múlva elkapta a rotavírust, ami hányás és hasmenéssel járt. Azóta retteg a hányástól. Voltak nehezebb és könnyebb időszakok, de sajnos most kb. egy éve újra visszaesett, pedig ő nem hányt már 6 éve. Folyton attól retteg, hogy valaki fog a közelében és emiatt teljesen beszűkült az élete. Pszichiáter és pszichológus is kezeli, de sajnos semmi javulást nem látunk, sőt a napokban újra saját magát bántotta félelmében, mert most is van egy vírus, aminek hányás is a tünete. Ezen a honlapon elolvastam az ehhez kapcsolódó írásokat és láttam, hogy többféle megoldás is van erre, pl. műtét is legutolsó sorban. Kérem segítsen nekünk, hogy kihez forduljunk a gyógyulás reményében! Üdvözlettel: N. Ibolya

Válasz:

Kedves Ibolya! Legjobb tudásom szerint a farmako- és pszichoterápia együttes alkalmazása során el kell múlnia, de legalább is csökkennie a gyermek tüneteinek. Lehet, hogy szükséges lenne kórházi befekvésre, hogy megfelelően be tudják állítani a gyógyszereit. Sok oka lehet egy ilyen félelemnek. Talán érdemes lenne családterápiával is megpróbálkozni. Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Kamaszok depressziója

Üdvözlöm! Leírtam volna a kérdésem de most láttam, hogy így nyilvános lesz. Nem biztos, hogy így is tudok kérdezni.

Válasz:

Sajnálom, hogy nem tette fel kérdését! Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Gyermekemmel valami nem jó

Tisztelettel! A fiú gyermekem 4 lesz januárban. Ovis, és egy éve elkezdett dadogni. Ez mintha erősödne. A gyermek két éve szinte kezelhetetlenül rossz. Nem fogad szót, agresszív, szemtelen. A színeket nem akarja, vagy nem tudja felismerni. Egy kicsit mintha más lenne, mint a korosztálya. Viszont amúgy szerintem nincs vele semmi baj. Okos de különc egy kicsit. Én külföldön dolgozom, és hetente, két hetente járok haza, de ez is csak évente 6 hónap. Az asszonyt nem tiszteli. Van egy két és fél éves leány gyermekünk is. Tudna valamit mondani?

Válasz:

Kedves Levélíró! A probléma, amit a kisfiával kapcsolatban leír, összetettnek tűnik. Egyrészt dackorszakban lévő gyermekről van szó, ahol a saját határainak méregetése egy központi téma. Nagyon fontos, hogy az anyukája (mivel ő van vele többségében) biztonságos, jól körülhatárolt, következetes és kiszámítható kereteket nyújtson neki. Valószínűleg ez nem könnyű, mert most született egy kistestvére is, aki nagyon sok figyelmet és odafordulást igényel. Valószínűleg az anyukának is most több segítségre lenne szüksége, hogy mindkét gyerekre megfelelően legyen energiája. Önmagában már ez is oka lehet a dadogásnak, de elég gyakori, hogy a háttérben idegrendszeri éretlenség is található. Azt javaslom, hogy a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatnál kérjenek egy vizsgálatot a dadogás kérdésében, melynek részét képezheti egy mozgás állapotfelmérés az idegrendszer érettségének felmérésére. Ennek fejlesztése jó hatással lehet, mind a viselkedés szabályozására, mind a dadogásra. Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Depresszió, stressz

Nagyon félek, hogy depressziós vagyok, mert mindenkivel ordibálok és mindenen ki tudok akadni, már 2x is vágtam magam és már a hídról is majdnem leugrottam. Még iskolás vagyok, az iskolában mindenki ellenem fordul és piszkálnak. Esténként nagyon szokott fájni a fejem. Köze lehet hozzá? A válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Levélíró! Nem biztos, hogy depressziós, de mindenképp átsüt a leveléből, hogy nagyon el van keseredve. Ha külső körülmények okozzák ezt, akkor legjobb lenne rajta változtatni. Sokszor ez nem könnyű, mert egyedül nem látjuk a kiutat. Azt tanácsolnám, hogy beszélgessen a problémáiról olyan emberekkel, akik szeretik önt és megértik a problémáit. Sokszor mások kívülről jobban látják a megoldásokat, mint az, aki benne van a helyzetbe. Bátorság kell ahhoz, hogy meg is tegyük a szükséges lépéseket. Ahelyett, hogy maga ellen fordul: legyen bátor! Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Furcsa gondolatok, félnem kell tőle?

Már egy pár napja olyan gondolataim vannak, pl. hogy ülök a gép előtt és egy tükör van ott mellette vagy valami pókháló, tudom hogy nincs ott, mégis vannak vagy mikor nézek egy vagy mikor neten valami videót és olvasom a kommenteket, pl. Youtube, akkor ilyen kérdést teszek fel magamnak, én most tényleg látom? Meg attól is szoktam félni, hogy mikor alszom éjszaka, felébredek és pánikrohamom lesz.

Válasz:

Kedves Levélíró! Abból, amit leír, nehezen kibogozható a problémája. A tévészlelések, amit számítógép nézése közben lát, akár egy szemprobléma következtében is lehetséges. Az agyunk olyan, hogy ha érzékelünk valamit, annak megpróbál értelmet adni. Így egy általunk homályosnak vélt valamiből lesz tükör vagy pókháló. Valószínűleg fontos lenne egy szemészeti kivizsgáláson részt venni. A pánikrohamtól való félelemről nagyon keveset írt. Azért fél, mert már volt rohama vagy egyszerűen csak kivetít valamilyen félelmet a világba? Érdemes azon elgondolkodnia, hogy van-e bármi az életében, ami most szorongást okoz! Akár munkahelyi vagy magánéleti bizonytalanságai vannak-e? Aggódik-e mostanában jobban valami oknál fogva az egészségéért? Remélem sikerül megtalálnia a választ és így a megoldást is! Ha egyedül nem megy, javaslom keressen fel pszichológust, aki segít kibogozni a szálakat! Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Nem tanul a gyermekem

Tisztelt Bodnár Csilla! Kislányom ötödik osztályos. Jó eszű gyerek, de iszonyatosan lusta. Egyáltalán nem akar tanulni, hazudozik, trehányul vezeti a füzeteit, stb. Már tavaly is szenvedtünk, de az idei tanév katasztrófa. Év végén 4,6 volt az átlaga, most tele van hármassal, és már kettes is becsúszott. Ha kérdezem, hogy tudja-e a válasz, hogy igen, vagy nem vettek újat. Van tantárgy, hogy számon kérni sem tudom az anyagot, mert olyan trehány a füzete. Tanulószobás, ott nem kérik számon tőle. Este ötre érünk haza, akkor már nem igazán terhelhető, hisz egész nap iskolában volt. A hétvége nagyon rövid, hogy pótoljon és persze pihenjen is. Teljesen kivagyok, nem tudom mitévő legyek, hisz sokkal többre képes (az osztályfőnök véleménye is). Próbálom büntetni (tévé megvonás, tablet elvétel, nem mehet át barátnőhöz, stb.), de nem érdekli. Hogy tudnám rávenni, hogy tanuljon, figyeljen oda, mert a jövője függ tőle? Válaszát előre is köszönöm. Egy elkeseredett szülő.

Válasz:

Kedves Anyuka! Én kevésbé hiszek a lustaságban. Úgy gondolom, hogy ha valaki nem csinál valamit, akkor azt azért teszi, mert nem okoz neki örömöt. Azt kellene megvizsgálniuk, hogy a gyermek vajon miért trehány, mi kellene neki ahhoz, hogy megfelelően vezesse a füzetét? Melyik tantárgyat kedveli, mi tetszik neki abban, amit tanul, és mi nem? Attól még, hogy jó képességű, lehetnek nehézségei a tanulásban. Mik ezek a nehézségek és milyen segítséget szeretne abban, hogy jobban menjen? Lehet, hogy túl sokan vannak a tanulószobán és nem tud ott odafigyelni. Ebben az esetben szerencsés lehet egy magántanár, akihez minden délután elmegy és megcsinálják a leckét kettesben. Főként azoknak a gyerekeknek, akikkel együtt tanultak, nehéz lehet az önálló tanulás. Szóval azt javasolnám, hogy ne a büntetés oldaláról közelítsenek a dologhoz, hanem arról, hogy mire lenne szüksége a gyereknek ahhoz, hogy teljesíteni tudjon. Ebben mindenképp kérjék ki a véleményét. A gyermek motiválása is nagyon fontos, amiért viszont a pedagógusok tudnak a legtöbbet tenni. Mivel kiskamasz, így a vele egykorúak véleménye egyre inkább fontos neki, ha olyan osztályba jár, ahol nem sikk a tanulás, szintén lehúzhatja a motivációját, hisz a többiek kiközösítik, ha jól tanul. Ezeket a szempontokat is egyre inkább figyelembe kell venni, és irányítani őt afelé, hogy olyanokkal barátkozzon, akik szintén jó tanulók. Remélem válaszommal segítettem! Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!