Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus

Bodnár Csilla

180 kérdésre válaszolt

Kategóriái: gyereknevelés, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: gyereknevelés, pszichiátriai betegségek

Bemutatkozás

Bodnár Csilla vagyok. Fontosabb iskolai végzettségeim:

1986/87 - 1990/91  pszichológus diploma
2000 Klinikai és Mentálhigiéniai Gyermek- és Ifjúsági Szakpszichológusi diploma
2011 aktív-analitikus pszichoterapeuta

Magánrendelésem: www.eszterlánc-pszi.hu honlapról elérhető.

Legutóbbi válaszai

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Lelki trauma

Tisztelt Doktornő!

A tanàcsàt szeretnèm kèrni.A fiamat elhagyta a baràtnöje 6 èv utàn Tavaly màjusba született egy kislànyuk rà 2 hónapra a lelèpet gyerekestől.Azota elêg furcsàn viselkedik a fiam.Nem beszèl senkivel csak ha nagyon muszàly.Mindenkit az ellensêge.Magàba beszèl de semmi èrtelme annak amit mond.Napjàba töbször fürdik ès ha szolok neki nem emlèkszik rà.Àllandoan takarit ezzel nincs is gond csak mindent kidobàl.Probàltam beszèlni vele de semmi csak ideges lesz.Mondtam neki menjünk orvoshoz ő azt mondta nem megy neki semmi baja.Hadjam bèkèn.Teljesen tehetetlennek èrzem magam.Mit tudok tenni kèrem segitsen.Vàlaszàt elöre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Levélíró! Azt hiszem jól érzékeli, hogy a fiánál gondok vannak. Fontos lenne tudni, hogy az élet egyéb dolgaiban is képes-e helytállni? Például munka, más családtagokkal, barátokkal való kapcsolattartás. Az ön által leírt magatartás eléggé kényszeresnek tűnik és ha a fia nem is szeretne pszichoterápiába menni akkor is gyógyszerrel ez jól kezelhető. Ha már ezt megelőzően is voltak ilyen jellegű problémái akkor az lenne a legjobb, ha az akkori kezelő orvosához menni vissza. Ön most leginkább csak annyit tud tenni, hogy megpróbál megértő lenni és segíteni neki, hogy feldolgozza a párja és a gyermeke elvesztéséből fakadó gyászt. Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Segitség

Tisztelt dr. A fiam 30 eves. Kb.10 eve kerult elosszor pszichiatriara. Fuvezett es azt mondtak h.azert kerult olyan allapotba. Azota sajnos tobbszor volt vissza eses.Most vegig csinalt egy rehabot viszont az orvossagokat amit szedett elhagyattak vele. Depakin, parnassan. Elmeletileg mar egy eve nem fuvezik. Ahogy az orvossagot elvettek tole mi lattuk a tuneteket szoltunk is de nem foglalkoztak vele. Most megint vissza esett. Most haza hoztuk mert azt mondtak a rehabon h.nem drog problemeja van es ok ezzel nem tudnak mit kezdeni. Most visszuk megint a pszichiatriara. De ott meg mar elvan konyvelve h.drogos.  Van az orszagban olyan orvos v.korhaz ahova erdemes lenne elvinni es tenyleg kideritenek h.mi is a gond? Bipolaris zavar, skizofrenia, stb. Valaszukat elore is koszonom. Egy segiteni akaro edesanya

Válasz:

Kedves Édesanya! Érthető, hogy szeretne tisztán látni a fia kérdésében. 10 év elég hosszú idő, hogy (sajnos) már nehezen lehet eldönteni, hogy mi volt előbb a mentális probléma vagy a drog fogyasztásból fakadó nehézségek. Valószínűleg a fia sem tudja már, hogy például milyen típusú drogokat fogyasztott és mikor. Arról nem is beszélve, hogy a két probléma egymástól teljesen függetlenül, egyidősben is jelentkezhet. Szóval nehéz eldönteni a kérdést. Azt javasolnám, hogy kivizsgálás céljából jelentkezzenek be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájára egy kivizsgálásra. Ott minden szakember rendelkezésre áll aki a vizsgálatban részt vehet. Valószínűleg a kezelés menetét és módját is segítenek megtalálni. Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Autogén tréning

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Pár hete egyedül végzek autogén tréninget, ami elég hasznosnak biztonyul. Két különböző hanganyagot is találtam, ami jó, s felváltva használom őket (a rövidebbet reggel, a hosszabbat este). Érdeklődni szeretnék, hogy nem baj-e, hogy két hanganyagot használok, vagy mindenképpen ki kellene választanom egyet?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: 

Miklós

Válasz:

Kedves Miklós! Az autogén tréning izomrelaxációt jelent, mely a vegetatív idegrendszerre hat megnyugtatóan. Bármely hanganyag megfelelhet aminek a segítségével el tudja érni ezt az állapotot. A jövőben talán hasznos lenne, ha elvégezne egy autogén tréning tanfolyamot és akkor hanganyagra sem lenne szüksége, hanem önállóan elsajátított instrukcióval tudná segíteni a saját ellazulását. Ennek az az előnye, hogy bárhol bármikor hozzáfér ehhez az önsegítő módszerhez. Szép napot kívánva: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Viselkedési problèmak 20 éves fiú gyermekem

Van egy 20 és egy 25 éves fiam!!

25 éves rendben van sikeres és dolgozik!!!

A 20 éves most érettségizett, ja félig meddig sikerült is!! Isszonyatos dolgai vannak!!! Utálja a bàttyàt, már engem is!!! Minden barátja lassan lelèp mert nem értik mi van vele!!! Nem lehet 5 percet vele beszélgetni, mert támad vedekezik terel!!! Tudom, hogy nagy a baj, de nincs betegség tudata. A bàttya maga az ördög, Sátán stb. Kinek milyen szeme van és az mit takar. Olyanokat csinàl, hogy fel ugrott éjjel a kocsi tetejere ami behorpadt. Mikor megkérdeztük miert azt mondta::""" MERT JÓL ESETT """"  Skrizofenia? Bordenlane? Bipolaris???

Én kezelt Bipolaris vagyok, és egészségügyi dolgozó. 5 éve ingàzok. 6 éve elvàltam. Apuka iszik. 2 naponta részeg!!! Ha józan akkor értelmes tiszta!!! Szemben lakik velünk igy nehéz nem kapcsolatban lenni vele!! Sokszor szerintem ellenem beszél!! A gyerek teljesen szét van esve. Semmi elképzelése nincs a jövőről!!! Klimatizálóiról sokat beszél. Szemetet gyűjt, és még sorolhatnàm!!!!

Hozzá kell tennem, hogy jó tanuló és okos értelmes gyerek. Volt! Kb 1 éve fokozatosan romlik az állapota. Barátnője soha nem volt még!!! Lenne mit irnom még, de reggelig irhatnàm. Hogyan tudom elindítani barmerre is ha szerinte ő egészséges és a világ beteg

Válasz:

Kedves Édesanya! A helyzet amit leír nagyon nehéznek tűnik. Mindenképpen az lenne a legjobb ha pszichiáter szakember látná a gyermekét. Leveléből úgy olvasom ki, hogy önökbe most nem bízik meg a fiúk. Jó lenne találni olyan embert, akár egy barátot akinek a szavára hallgat és megpróbálni, hogy vele talán elmegy szakemberhez. Természetesen az időpontot egyeztetni előre, hogy ne legyen túl hosszú idő, amíg ő ezen gondolkodik. A másik lehetőség, hogy ön kéri meg, hogy kísérje el a saját pszichiáteréhez, aki közben a fiút is megnézheti. A harmadik lehetőség - ami nem a legszerencsésebb, de néha elengedhetetlen - ha megint kritikátlanul viselkedik, akkor kihívja a mentőket és kórházba viteti. Remélem erre az utolsóra nem lesz szükség és meg tudják győzni őt a kezelés szükségességéről! Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Testvérféltékenység kisebb testvérnél (a nagy irányában)

Kedves Pszichológus,

Két gyermekem van, a fiam 6, a kislányom lassan 2,5 éves. A problémám a testvérféltékenység, amely meglepő módon a kisebben ütközik ki és kb fél éve tart. Sajnos mindenhol csak arról lehet olvasni, hogy a nagyobb lesz féltékeny, erre fel is készültem anno. 

A pici az elmúlt fél évben sokat bántja a nagyot, taszigatja, ütögeti (nem túl erősen), tépi/húzza a ruháját, nem engedi a nagyot az ölembe ülni, direkt ráköhög (mert észrevette, hogy az zavarja), szétdönti a játékát, mert ő is szeretne játszani, de persze nem tud... Ezek főleg akkor jönnek ki, ha épp megjön a bölcsiből (ősztől bölcsis), vagy én valamiért nem voltam otthon és hazaérek, vagy nem érek rá annyira rájuk figyelni, pl főzök mellettük. Egyértelműen ilyenkor azt szeretné, hogy csak vele foglalkozzak. Amúgy ha a nagyszülőknél van, vagy a bölcsiben (szeret ott is lenni), vagy csak az apjával és vele hármasban vagyunk otthon, szépen viselkedik (persze otthon próbálkozik mostanában az akaratát érvényesíteni, a dackorszakban is most van benne.). Többször csinálunk minden héten olyan délutánt, hogy a fiam az apjával van, én meg vele és fordítva. Próbáltam pár hónapig szépen megbeszélni vele és lefogni a kezét. Utána pár hónapig próbáltam, hogy ilyenkor beküldöm a szobájába és utána pár perc után utánamegyek megbeszélni. Most már azt mondtam a fiamnak, hogy többszöri igyelmeztetés után adja vissza (persze mértékkel), persze utána én is megbeszélem a picivel, hogy mi miért történt. Úgy látom semmi nem válik be. A nagyfiamat is nagyon sajnálom, hogy ezt kell átélnie, persze próbálom őt is az ölembe ültetni többször, de mindig az a vége, hogy a picit kell fegyelmezni és megegyeznünk a naggyal, hogy na majd, ha a pici elaludt, akkor odaülhet. De már teljesen tanácstalan vagyok mit is kéne tennem.  Amúgy, hogy teljes legyen a kép, a pici szereti is a tesót, ha pl beteg, odamegy megsimogatni, ha nincs ott, akkor kérdezgeti, hogy hol van, vagy van olyan is, hogy szépen együtt játszanak. Kérném szíves tanácsát, hogy mit tehetnék még, hogy minél könnyebben átéljük ezt az időszakot! 

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!!

Válasz:

Kedves Levélíró! Leveléből az tűnik ki, hogy a kicsi azóta viselkedik így mióta bölcsődébe jár. Érdemes lenne beszélni a dadusokkal is, hogy ott hogyan viselkedik és ők mit látnak rajta. A másik lehetőség, hogy a kicsi azt próbálgatja, hogy meddig mehet el a testvérénél. Jó lenne természetesen viselkedni akkor amikor a két gyermek ott van. A külön programokra sincs szükség. Épp elég, hogy a két gyermek más más igényekkel rendelkezik. A kettőjük közös tevékenységét kellene megsegíteni: Hogyan homokozhatnak együtt. Amíg a nagy legózik, a kicsi dublózzon. Segítsenek anyunak, mindenki a maga életkorának és képességének megfelelően. Nem anya ölébe ülünk, hanem anya mellé és onnan bújunk hozzá. Stb. Nem egymás után, hanem egymás mellett. Talán ő is eléggé "elismertnek" fogja érezni magát. A szülő szeretetéért való versengés normál jelenség a testvérek között. A normál színt beállítása a fontos, nem pedig az, hogy elmúljon. Ha hosszú időn keresztül nem változik, akkor keressenek fel gyermek pszichológust, aki a gyermek vizsgálatával is segíthet abban, hogy ő hozzá konkrétan milyen út vezet! Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Pszichiátriai betegség ?

Tisztelt Doktornő!

Feleségemmel válófélben vagyunk.Lányunk 11 éves,mintegy 10 hónapja, elszigetelten,de egy háztartásban élünk.

Feleségem minden tekintetben elszigetelődik, fizikálisan ésmentálisan is tőlem. Egy háztartásban soha nemszól hozzám,nem értesit a gyermek dolgait illetően,szellemként járkál a házban.Szobájában elszigetelődik,a gyermekkel üzen.Minden étkezést külön végez,nemköszön,és szó nélkül távozik az otthonunkból.A gyermekfrusztrált lett,gyakorlatilag tudatosan , fizikailag megakadályozza,hogy mi 3-an akár,beszélgessünk,TV-t nézzünk stb,hiszen az anyja,azt sugta a fülébe,hogy "apáddal nembeszélek semmiről"!!

Ön szerint kérhetek kizárólagos felügyeleti jogot? Ön szerint mennyire veszélyes ez az állapot a gyermekrenézve?  Szükséges kezelni?

 

Tisztelettel várom válaszát

 

 

 

Válasz:

Kedves Levélíró! Az édesanya nagyon éretlenül viselkedik a jelen helyzetben. Az, hogy egy párkapcsolat megromlik és a felek a válás mellett döntenek, nem jelenti azt, hogy szülői szerepeikben is elváltak. Érthető a felesége nem akar önnel közös programot, de a gyermek nevelésével és a hétköznapi élet szervezésével kapcsolatos teendőkben továbbra is önöknek kell lenni a felelősnek. A gyermeknek érzelmileg nagyon megterhelő, hogy a szülei között kell közvetítenie. Ebben a helyzetben nem a közös felügyelet megszüntetése jelenti a megoldást, hisz a gyermek felnevelése továbbra is közös ügy! Hanem az, hogy amennyire csak lehetséges mielőbb szüntessék meg az egy háztartásban élést, a mindennapi feszültségek csökkentése érdekében. Az édesanyának pedig meg kell értenie - és vállalnia kell a felelősséget -, hogy önt választotta a gyermeke édesapjának és közös felelősségük a gyermek felnevelése. A gyermek érdekében nem teheti meg, hogy nem áll szóba önnel. Mediátor talán segíthet ennek a problémának a felnőtt szintű megbeszélésében! A gyermek érdekében is ehhez sok sikert kívánok! Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Pszichodiagnosztikai tesztek

Üdvözlöm! Ha a pszichodiagnosztikai tesztek (MMPI, Lüscher, Szondi, Rorscach) nem jeleznek betegséget, attól az orvos megállapíthat betegséget?

Válasz:

Kedves Levélíró! Nagyon keveset írt le a fenti problémáról, de az ön által feltüntet tesztek jó valószínűséggel, kell hogy jelezzék a pszichés zavart. Ha esetleg ön megpróbálta manipulálni ezeket a teszteket, akkor a teszt jelez. Mindegyik tesztben van olyan faktor, ami a disszimulációt mutatja. Ebben az esetben az orvos megítélheti az állapotát másképp, mint amit a teszt mutat. Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Pszihés nyelési zavar

Tisztelt Doktor nő!Kb.2 hónapja nem tudok nyelni ,voltam magán gégészeten nem találtak semmit.Tudni kell pánik beteg vagyok,s nyugtatókat szedtem.Azért go dolom hogy pszihés mert ha beveszem.a nyugtatót el.úlik vala.ikor csak enyhít.Sajnos most nem.vehetem.be így nem.tudom mit csináljak mivel várandós vagyok.Egy kétségbeesett anyuka.

Válasz:

Kedves Levélíró! Levelében nem írta, hogy a pánik betegségével jár-e pszichoterápiás kezelésre. Azt javasolnám, hogy a pszichiáter szakorvossal feltétlenül beszélje meg, hogy a várandóság ideje alatt milyen pszichiátriai szert szedhet a problémájára illetve emellett keressen fel pszichoterapeutát a pánik pszichoterápiás kezelése érdekében. Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Betegseg

Tisztelt doktor nő/dr úr

Többször ateltem már azt hogy ha mennem kell valami új helyre magam például magam kirándulni egy baráttal vagy forgalomban vezetni tanulni akkor rosszul érzem magam allatalaban gyengének érzem magam és nagy mértékben van hányingerem nagyon rosz ez az érzés de ha hazaertem egy idő után minden elmulik. Azt szeretném kérdezni mit lehet ez ellen tenni mi lenne a tanácsa válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Kedves Levélíró! Mindannyian félünk egy kicsit az új dolgoktól. Fontos azt felmérnie, hogy az az izgalom amit ekkor érez még a kezelhető határon belül van-e? Ugyanis ilyenkor nincs más teendőnk, mint elviseljük az ismeretlenből származó szorongást. Ha ez megakadályozza önt abban, hogy az ön számára ismeretlen helyzetbe elmenjen vagy bármi másba bele kezdjen ami új akkor feltétlenül foglalkoznia kell vele. Egyéni szinten azt tudja tenni, hogy csökkenti az ismeretlenség mértékét. Előzetes tapasztalatokat szerez mással együtt, információkat gyűjt, másokon keresztül ismerkedik a dologgal, kérdezősködik, utána jár. Ha ez sem elég akkor feltétlenül érdemes pszichoterápiába mennie vagy ilyen helyzetekben szorongásoldó gyógyszerek segítségével is élhet. Üdvözlettel: Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Bodnár Csilla - gyermek klinikai szakpszichológus válasza

Kis gyermek kori merevedés

Üdvözlöm! 

A kisfiam 2,5éves. Az utóbbi 1-2hónapban megfigyeltük, hogy túlzott (a mi értékrendünk szerint) érdeklődést mutat nemiszerve iránt. Ha nincs rajta pelus, fürdéskor gyakran (napi szinten) fogdossa, piszkálja, játszik vele mint egy bábúval. Ilyenkor rendszerint merevedési is van. Mire lehet ebből következtetni? Miért csinálja? Hagyjuk figyelmen kívül, ne szóljunk érte? Engem igazából nem zavar, de kellemetlen ha ezt a bölcsibe/oviba/nagymamánál csinálja.

Válaszát köszönöm!

Válasz:

Kedves Anyuka! Elég gyakori, hogy a gyerekek -általában véletlenszerűen - rájönnek arra, hogy a nemi szervükkel való játék kellemes izgalmat okoz nekik. Fontos tudnia, hogy ez még nem igazi szexuális érdeklődés jele, csak egy "kellemességi" érzés létrehozása. Semmiképpen ne szidják le ezért, vagy tiltsák. Ilyen pici gyerek még a szégyen érzésével is nehezen bánik, így a bölcsődei vagy óvodai tiltásnak sincs nagy foganatja! Viszont mivel célja a kellemesség elérése, így könnyen elterelhető a figyelme más kellemes dolgok felé. Mondjuk egy játékkal, egyéb más szórakozással. Azonban fontos lehet megvizsgálni, hogy nem viszketés-e az oka, hogy rátalált erre a játékra, mert akkor esetlegesen orvosi teendő is lehet vele illetve az alaposabb tisztálkodás megtanítása. Boldog Új Esztendőt kívánva! Bodnár Csilla
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!