Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember

Dr. Balogh István

165 kérdésre válaszolt

Kategóriái: genetika

Szakterülete: genetika

Bemutatkozás

Dr. Balogh István a KRIO Intézet vezérigazgatója az Intézet indulása, 1998 óta. A KRIO Intézet Magyarország legnagyobb őssejt és szövetbankja, 2012 végéig több mint 16 000 őssejtmintát, és több mint 25 000 ivarsejtmintát őriz. Az Intézet Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely több mint 70 000 őssejtminta tárolását végzi, és 2012 végéig 15 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A transzplantációkból három Magyarországon történt, mindhárom esetben a születendő gyermek köldökzsinórvéréből nyert őssejtekkel gyógyították meg a beteg testvért.

A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált.

További információ: www.krio.hu

Legutóbbi válaszai

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetika

Tisztelt Doktor Úr! Aggódom. Minden orvos mást mond. Egy évvel ezelőtt volt egy missed abortuszom a 8. héten. 2 nappal ezelőtt újabb abortuszom, ugyanis a babánk beteg volt, Edwards-kór. 40 vagyok, elvégeztettem a vértesztet, ebből derült ki. Már nincs velünk... Így döntöttünk a betegség ismeretében. Szóval a kérdésem az lenne, hogy összefügghet-e a két eset. Nem tudjuk belevágjunk-e még valaha. Hiszen állítólag, ha egy magzat elhal, az is kromoszomális probléma. Ez a 2. pedig 100%-ban az volt. Nem tudom "túlélnénk-e" egy harmadikat. Persze kérdeztem erről több orvost, és mind mást mond. Nőgyógyászok. Viszont genetikust még nem volt alkalmam. Előre is köszönöm válaszát. ET

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! A várandósság első trimesztere a legrizikósabb a baba oldaláról. Elmondása alapján Ön 40 éves, a párja életkorát nem tudom, de 35 év felett a genetikai problémák nagyobb arányban jelentkezhetnek, mint 25 éves korban. A leírt események között lehet összefüggés, de tudni kell, hogy a természet szelektál: minden 5 embrióból csak 1 életképes, és csak a legerősebbek élik túl az első 12 hetet. Én újra próbálkoznék, de fokozottan figyelnék a helyes életvitelre, táplálkozásra. Érdemes lenne genetikai tesztet végeztetni Önöknél trombofília irányában (Leiden mutáció, MTHFR mutáció), és érdemes lenne magzatvédő vitamint szednie (metilfolát tartalmút) már jóval az áhított várandósság előtt. Üdv: BI
Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Van köztünk rokoni kapcsolat?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nagymamám féltestvérének (anyai ágon féltestvérek) a vér szerinti unokája az én rokonom? Azért érdekelne a kérdésemre a válasz, mert máshogy nézünk egymásra, mint két rokon, de közben aggódunk, hogy nem lehet-e belőle baj. Aktus még nem történt köztünk, pontosan emiatt.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Igen, Önök rokonok, de a rokonsági fok nagyon távoli. Üdv: BI
Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetika: kariotípus, mikrodeléció Y vizsgálatok

Köszönöm szépen Dr. Balogh István úrnak gyors válaszát. Visszanézve párom leletét, az eddig számomra ismeretlen OAT rövidítést megtaláltam Nála diagnózisként. Alacsony, nem jól mozgó spermiumszámmal rendelkezik, ami eddig is ismert volt az orvosunk számára. ICSI eljárást követően szépen fejlődő embrióink voltak, melyek nem ágyazódtak be. Ha az OAT eddig is ismert volt, akkor most mire mutathat még rá a mikrodeláció és a kariotípus? Kérem szépen további válaszát, amennyiben mód van erre. Nagyon köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Amennyiben az OAT genetikai hátterű, úgy az öröklődni fog a fiú utódban, hiszen az Y kromoszómához kötött. A be nem ágyazódásról nem ad felvilágosítást. A beágyazódással kapcsolatban javaslom a Prelife teszt elvégzését (www.prelife.hu). Üdv: BI
Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetika: kariotípus, mikrodeléció Y vizsgálatok

Tisztelt Elek Csaba Doktor Úr! 3 sikertelen lombik eljáráson vagyunk túl a párommal, az alábbi "paraméterekkel" a női oldalon: hormonlaborokban nagyobb eltérés nem volt, petevezeték-átjárható, IR terhelés volt (inzulinrezisztencia fenn áll, még tanulom a diétát), endometriózis kizárva, MTHFR c677t és A 1298C heterozygota vagyok (folátot szedek rá), AMH 0,74-ről 1,47 lett egy évben belül, FT4, FT3, Anti-TPO referencián belüli értékek, méhtükrözés során minden rendben találtak. Párom esetében a spermakép nem ideális, kevés és nem túl jól mozgó ivarsejtek mutatkoznak. Első stimuláció nem volt túl sikeres, egy petesejtet nyertek, melyből embrió lett, második stimulálásnál 4 petesejt lett, 3 termékenyült meg, harmadik stimulálásnál 3-ból 3 termékenyült meg, minden esetben minden embriót visszakaptam, megtapadás egyik esetben sem volt. Orvosi javaslatra kariotpizálást és mikrodeláció Y vizsgálatot tervezünk. Kérdésem arra irányul, hogy ezek a vizsgálatok mire deríthetnek fényt? Itt tulajdonképpen már arra keressünk választ, hogy van-e értelme a lombikoknak? Kérem szíves segítségét az eligazodáshoz.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! A kért vizsgálatok arra jók, hogy információnk legyen arról, hogy miért nem "ideális" a párja spermaképe. Mivel nem írta le, mit jelent a "nem ideális", ezért csak feltételezem, hogy oligozoospermiás vagy OAT szindrómás lehet. Ezeknek lehet genetikai oka, ami az Y kromoszómán kódolt, és a mikrodeléció vizsgálata ezt hivatott kideríteni. Üdv: BI
Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetikai összeférhetőség

Tisztelt Doktor Úr! Kialakulóban van egy kapcsolatom, de sajnos kiderült, hogy a férfi harmad unokatestvérem. Szüleink másod, nagyszülők első unokatetsvérek. Valahol a dédszülők között van testvéri kapcsolat. Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőség arra, illetve nagyobb-e lehetőség arra, hogy sérült gyermekünk szülessen? Nem tudom mit csináljak. Túl közeli a rokonságunk? Hagynunk kellene inkább ezt a kapcsolatot? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! A kérdésnek két oldala van: egyrészt jogi, másrészt genetikai. A jogi oldallal kapcsolatban kérdezzenek meg egy jogászt, én annyit tudok, hogy az unokatestvérek közötti házasság nem tiltott. Ami a genetikai rész illeti, a rokonok közötti házasságnak az a fő problémája, hogy bizonyos lappangó (recesszív) gének, amennyiben mindkét fél hordozza őket azonos helyen, úgy érvényre juthatnak és feldúsulhatnak a veleszületett rendellenességek. A genetikusok véleménye szerint a 25000 génpárból az átlagosan öt hibás gén kis valószínűséggel találkozik unokatestvérek, és még kisebb valószínűséggel másod unokatestvérek között. Mindazonáltal az Önök közötti rokonság olyan távoli, hogy véleményem szerint nem kell aggódniuk. Üdv: BI
Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Pikkelysömör genetikai betegség?

Kedves Doktor Úr! Pikkelysömörtől szenvedek évek óta. Nagyapám, édesapám is psoriasisos volt. Adományozhatok így is petesejtet? Azt olvastam, hogy a genetikai betegség kizáró ok. Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! A psoriasis kóroka ma még ismeretlen, bizonyos, hogy kialakulásához több együttes tényező szükséges, ún. multifaktoriális betegség. Az egyik kétségtelen faktor az öröklődés, a hajlam a génjeinkben van kódolva, melyeket szüleinktől örökölünk. Emellett szól az egyes családokban megfigyelhető halmozódása, vagy hogy egypetéjű ikreknél az egyik testvér psoriasisa esetén 90%-os valószínűséggel az ikerpár másik felénél is megjelenik. Mindkét szülő betegségénél a gyermek 60-75%-os eséllyel lesz pikkelysömörös. Minél gyakoribb egy családban a megjelenése, annál fiatalabb korban szokott kezdődni. Mindezek ellenére nem maga a betegség, hanem csak az arra való hajlam (diszpozíció) öröklődik. Üdv: BI
Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Génmutáció nélkül mitől magas a D-dimer ?

Tisztelt Doktor Úr! A terhesség 14. hetében járó kismama vagyok, akinél a 9. terhességi héten a D-dimer referenciaértékének háromszorosát mérték (1664 ng/ml, ref.é: <500). A nőgyógyászom egy hematómát is felfedezett a baba mellett, így azonnal trombózishajlamra gyanakodtunk. A hematológus a genetikai eredményekig 0,3 ml Fraxiparine-t írt elő, ennek hatására látványosan csökkent a D-dimer értéke. Ennek immár 1 hónapja, azóta kapom napi szinten az injekciókat, az állami genetikai eredmények (Szerbiában élek) pedig most érkeztek meg, és egyik vizsgált génen sincs mutáció (FII, MTHFR C677T, MTHFR A1298C, F V Leiden, PAI I). Az ügyben a különös csavar az, hogy hetekkel ezelőtt magánúton vizsgáltattam meg a MTHFR géneket, és a magánlabor eredményei szerint az A1298C gén Y allélja magas rizikójú. Az egyik kérdésem a következő: vajon lehetséges-e, hogy a magánlabor „érzékenyebben” ismert fel valamit, amitől ennél a génnél rizikófaktort jelzett, vagy a génvizsgálatok alkalmával ilyesmi előfordulása lehetetlen, tehát egyértelműen hibáztak? A másik kérdésem: amennyiben valóban mutáció mentesek az érintett génjeim, mitől emelkedhetett a D-dimer értéke? Mellékelve küldöm az állami laboreredményemet. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Vannak betegségek, amelyek hajlamosítanak vérrögösödésre (trombózisra), így magasabb D-dimer-szinttel is járnak. Ilyenek a szívbetegségek, a visszeresség, daganatok, égés, csonttörés, hosszan tartó fekvő állapot, műtétek, terhesség, örökletes trombózishajlam. Fogamzásgátlók szedése arra hajlamos nőkben szintén vérrögképződést idézhet elő. A genetikai eltérés tehát csak egy a felsoroltak közül. Amúgy a két labor tesztjének nem kellene szükségképpen különböznie. Érdemes lenne egy harmadik laborban is elvégeznie a teszteket, bár ahogy írtam, a genetikai tényező csak egy lehetséges ok a sok között. Üdv: BI
Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

MTHFR mutáció

Tisztelt Balogh István Doktor Úr! MTHFR C667 heterozigóta, PAI-1 heterozigóta és CBS... heterozigóta vagyok. Terhesség előtt és alatt lesz szükségem Aspirin Protectre vagy Clexane-ra? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Az MTHFR és a CBS heterozigótaság miatt fontos olyan magzatvédő vitamint szednie, amiben metilfolát van (nem folsav!). Ilyen pl. a Femibion 800, de van más hasonló készítmény is. A Clexane tekintetében konzultáljon nőgyógyászával. Ha mesterséges megtermékenyítésről lenne szó, azt mindenképpen Clexane mellett lenne javallott. Fontos tudni, hogy a fogamzásgátló szedése a trombózis hajlamot sokszorosára növeli. Üdv: BI
Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

CMV-fertőzés terhességben

Tisztelt Szakértő! 27 hetes kismama vagyok, most készült egy vérvizsgálat, mely szerint a CMV IgG és CMV IgM értékem is pozitív. CMV IgG: (27) pozitív CMV IgM: (29) pozitív Aviditás magas (4 hónapnál régebbi fertőzés) Utolsó menstruációm április 2-án volt. A 4 hónapnál régebbi fertőzés az június hónap előtti. Jól gondolom, hogy mivel az IgG is pozitív, ezért régebbi a fertőződés, ráadásul az aviditás magas. Ebben az esetben újrafertőződés esélye állhat fenn? Ez a babára lehet bármilyen veszéllyel? Lassan már heti, kétheti rendszerességgel nézzük UH- val. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Az IgG érték régi, az IgM érték új, aktív fertőzést jelez. A CMV csak legyengült immunrendszerű egyéneknél (pl. HIV fertőzött) okoz problémát, egyébként a placenta megvédi a magzatot. Üdv: BI
Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Rivotril, antidepresszáns hatás

Tisztelt Szakértő! 39 éves nő vagyok, évek óta depresszióval és pánikbetegséggel kezelnek. Az antidepresszánsokat most hagytam el 1,5 hónapja, nagyjából elvagyok 1 mg Rivotrillal, de nem könnyű. Babát szeretnék, de nagyon, viszont félek a lehetséges veszélyektől, kockázattól, amit a gyógyszerek okozhatnak. Tanácsára, tapasztalatára lenne szükségem, ezek a gyógyszerek hogyan hatnak a babára, bevállalható-e velük terhesség? Leszokni már többször próbáltam, mindig visszaesés volt a vége, ezért velük kellene valahogy megoldani a terhességet. Persze féltem a babát, és soha nem bocsájtanám meg magamnak, ha valami baja lenne, ezért érdeklődöm mi az ön tanácsa. Lehet, hogy terhesség alatt nem, de később elvonási tünetek jelentkezhetnének a gyereknél vagy egyéb betegség? Tudna tanácsot adni, mit tegyek vagy kihez forduljak? Köszönettel: Barkinca

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Azt javaslom, hogy kérdésével keressen meg egy nőgyógyászt. Üdvözlettel: BI
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!