Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Boros Zoltán - sebész

Dr. Boros Zoltán

188 kérdésre válaszolt

Kategóriái: műtétek, sebészet

Szakterülete: műtétek, sebészet

Legutóbbi válaszai

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Égés

Kisfiam 1,5 évesen elegett 2 3 foku egese volt a stratamedet hasznaltuk de draga az akerdes hogy mindjart egy feleve tortent hasznalhatunke egyebet pl Aloe vera first vagy ajanlottak egy masik hegkezelo gelt a contactubex melyik volna ajo koszonom

Válasz:

Égésplasztikai konzultáció szükséges.
Megnézem a kérdést

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Sebgyógyulás

Tisztel Doktor Úr! Június elején volt egy műtétem - velőűrszeg eltávolítás a lábszárból. A varratszedés három hete történt. A nagy vágás a térdemen szépen gyógyul. De a két csavar helyén még mindig pörkös, és "lyuk" is van. Szerencsére nem váladékozik, de a seb környéke érzékeny. Aloe Vera gélt, illetve körömvirág kenőcsöt szoktam használni. A kérdésem az lenne, hogy normális-e az, hogy ennyi idő múltán még nem gyógyult be? A "lyuk" most ott fog maradni? Vagy mindenképpen mennjek vissza az orvoshoz? Köszönettel, T. Erika

Válasz:

Ha nem váladékozik, akkor különösebb aggodalomra nincs ok. A csavar helye sokáig meg fog látszani.
Megnézem a kérdést

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Anyukám lába

Anyukám lábszárán 3 éve fekély van, ami egy értágítástól most egész szépen javul, kb. 2 hónap múlva begyógyulna, azzal nincs is probléma, de 4 hete kórházba került gyomorfekéllyel, és az antibiotikumok szedése miatt bélfertőzése volt. A sarka közel 3 hónapja fáj, és azt is megröntgeneztette a kórháza (Bajcsy), az eredményt szeretném leírni, mert az eredményre hivatkozva mindenki az amputációt javasolja neki, és nem tudjuk most merre induljunk, érdemes-e tovább menni még egy röntgent csináltatni. „A csontok mésztartalma diffusan csökkent. A talus medialis és ventralis részénél a csontszerkezet imhomogén, felritkult. Ezen a részen csontkontúr nem követhető. A tibia disatalis ízfelszínén az elülső perem kontúrja elmosottá vált. A lágyrészben meszes erek árnyéka látható. Vélemény: A látott kép osteomyelitisnek fele meg.” Erre a lábára jelenleg nem is tud ráállni, mert annyira fáj a sarkánál, a másik lábán viszont a térde van teljesen tönkre menve, de azt eddig a fekély miatt nem műtötték meg. Így ő jelen pillanatban szinte teljesen mozgásképtelen 54 évesen. Válaszukat nagyon szépen előre is megköszönöm! Tisztelettel: T. Ágnes

Válasz:

Érsebésszel tisztázzák az erek állapotát. A sarok és a láb elváltozását CT vizsgálattal tisztázzák. Majd ortopéd sebésszel is konzultáljanak. Alapos kivizsgálás szükséges, ebbe beletartozik a szív ereinek vizsgálata is.
Megnézem a kérdést

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Vérrög?

Tisztelt Dr. Boros Zoltán! Ágyéki területen, a nemi szerv mellett, van egy visszatérő, mindig csökkenő-növekvő daganat szerű dolog. Ez fáj, nagyon érzékeny, és sokszor kisugárzik a lábamba a fájdalom, valamint hosszanti csíkban végig elzsibbad a lábam. Olyan mintha egy érhez lenne kötve ez a daganat. Volt már, hogy kifakadt és váladékozott is, aztán eltűnt, de újból és újból visszajön. Ez lehet esetleg egy vérrög is vagy szőrtüsző benövés? Egyáltalán a sebészeten keressem a megoldást, vagy ez lehet csak egy gyulladás is? Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm! Üdv: Nóra

Válasz:

Nőgyógyásszal tisztázza a helyzetet, vagy lágyrész ultrahanggal meg lehet állapítani a mélységét. Ha minden vizsgálat csak egy helyi elváltozást mutat, akkor eltávolítása javasolt.
Megnézem a kérdést

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Segítsen nekem eltüntetni!

Kedves Doktor Úr! A combtőnél kijött egy csomó, ami hasonlít a nyirokcsomóhoz, már több mint 4 hónapja ott van! Kaptam rá antibiotikumot, de nem segített. Egy orvos azt mondta, hogy szimpla szőrtüszőgyulladás, tapasszam be. Annyi történt, hogy ki-ki fakad, de újra gyűlik a genny. Próbálkoztam kamilla borogatással, reménytelenül! Fáj, szúr, ég és nem akar elmúlni! Mindegyik orvos csak antibiotikumot ír ki, és nem tudják megmondani, hogy mi ez. Ebben szeretném az ön segítséget kérni! Előre is köszönöm!

Válasz:

Amikor megtelik gennyel, meg kell nyitni, kezeni kell. A begyógyulás után ultrahangos vizsgálat szükséges. Ha nem váladékozik, megnyugodott állapotban van és az UH lelet nem mutat mély kapaszkodást, az ép bőrterületből a teljes kiirtása javasolt és szővettani vizsgálat.
Megnézem a kérdést

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Műtéti heg

Üdvözletem! Olyan kérdésem van, hogy decemberben vettek le anyajegyet, kettőt has részen, egyet hónalj részen. Ajánlottak egy kenőcsöt, ami a heget elhalványítja és alig lesz látható tőle, de nagyon viszkettem tőle. Jókat olvastam a gyógyászati sebtapaszokról, bőrgyógyász is ajánlotta. Vettem, használom, de semmi változás. Most már július végefelé járunk, de úgy veszem észre, ugyan olyan a heg, mint volt. Talán annyira nem dudorodik ki, de a színe semmit nem változott, nem lett bőrszínű a területe, hanem lilás, tehát olyan, mint egy friss műtété. Kérdésem, ez örök életemben ilyen marad? Miért nem lesz bőrszínű? Mit használjak, hogy alig látható legyen? Vagy már késő? Köszönettel: Móni

Válasz:

Valakinek öröklődő hajlama van az ilyen hegesedésre. Amennyiben a műtéttől pár hónap alatt a heg még mindig problémát okoz, plasztikai sebésznél jelentkezzen.
Megnézem a kérdést

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Térd ficam

Jó napot Dr. ur, van egy olyan problémám hogy kiment a térdem 3 napja , voltunk vele orvoshoz leszivták a vért és merevitobe van , másnap megint lekelet szivni a vért mert megtelt , 2 hét mulva augustus 8-adikán mennénk a tengerhez , az egyik helyi orvos azt mondta hogy mindig le kellesz szivni akárhányszor csak megtelik és aztán gipsz-be tenni 4-6 hétre és a tengerhez meni nemigen lenne jo otlet , a másik azt mondta hogy nemkel gipsz 2 hét alat rendbe kéne jonni. És még egy olyan dolog hogy hányszor telhet meg vérel és mitol? Gipsz helyett nem lehetne valami erosebb merevitot használni? Elore is koszonom szepen a segitseget

Válasz:

A térdízületben levő vér jelenléte valamilyen belső térdsérülés következménye. Ilyen esetekben indikáció az arthroscopos műtét. Tisztázni kell, hogy milyen sérülés történt az ízületen belül. Ortopéd sebésznél jelentkezzen.
Megnézem a kérdést

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Bütyök műtét

Tisztelt Doktor Úr! A kislányom sajnos örökölte az én bütyök problémás lábformámat. Tehát neki születésétől megvan, persze akkor még nem volt ilyen látványos. Most viszont már nagyon befelé áll a nagylábujja. Én nem emlékszem, hogy nekem mikor kezdődött, de arra igen, hogy már nekem is megvolt a magassarkú cipős korszakom előtt. Szokott fájni, de egyenlőre még más problémát nem okoz. Viszont annyi rossz szövődményről olvastam már és ezektől szeretném megkímélni legalább a lányomat. Voltunk ortopédiai rendelésen, de igazán nem ajánlottak semmit, kivéve, hogy "ennek műtét lesz a vége!" Ezzel jól megijesztve a gyermekemet. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben tényleg csak a műtét segít? Ha igen, akkor hány éves korban célszerű elvégezni. Ő most 11 éves. Köszönöm szépen a segítségét!

Válasz:

Gyerekortopédián jelentkezzenek. Megfelelő, lábujj közé elhelyezett betét segítségével még nagyon jó megelőzést lehet végezni. Gyógyászati segédeszköz boltban lehet ilyen eszközt kapni. 11 éves korban még nagyon sok lehetőség van a súlyosabb forma kivédésére.
Megnézem a kérdést

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Petevezeték eltávolítás

Tisztelt Doktor Úr! 30 évesen arra határoztam el magam, hogy alávetem magam egy petevezeték eltávolító műtétnek... Az előzmények és az okok annyi, hogy már 3 életmentő bélcsavarodás műtétem volt, ezenkívül aorta stenosis insuffientia betegséggel születtem. Úgy tudom, hogy nem lehet ezzel gyerekem a végleges műtét után. Én valójában nem is szeretnék, és ez engem inkább megnyugtatna, ha meglenne a műtét, mint attól félni, hogy a védekezés nem sikerül. Olvastam, hogy még spirállal is estek teherbe, ezt nem akarom. Nagyon aggódós típus vagyok, és a sok aggódás tönkretette a bélrendszerem, ezért biztosra szeretnék menni. Most októberben az utolsó bélműtétem előtt állok, ez egy tervezett műtét, ami azért történik, mert 42 cm-rel hosszabb a vastagbelem mint kéne (laparoszkópiával végzik majd). Azt olvastam, hogy szoktak laparoszkópiás műtéteket együtt végezni. A kérdésem az volna, hogy mit kell tegyek, kihez kell elmenjek, és milyen papírt kell szerezzek, milyen vizsgálat kell hozzá, hogy megcsinálhassák ezt a műtétet nekem, és mivel jár ez, mennyire kockázatos, és mennyire megengedett törvényileg az én esetemben, mire hivatkozhatok? Én azt szeretném, ha sikerülne együtt a kettőt megcsinálni, de a szüleim ki vannak akadva, és azt mondják, hogy a sebészemnek elő ne próbáljam hozni. Nem akarok butának tűnni sem annak a szemében, sem az Önében, de valakitől meg kell kérdezzem azt ami érdekel. Én lelkileg azt érzem, akkor leszek nyugodt, ha ez a dolog meglesz. Olvastam, hogy ha égetés helyett eltávolítás van, az csökkenti a későbbi megbetegedések kockázatát. Én Önre bízom a választ, olyan megoldást szeretnék amivel soha többet nem kell beavatkozást elviselnem azért, hogy egy életen át tartó fogamzásgátlás hatás meglegyen. Bízom benne, hogy nem ítél el a döntésemért, és minden kérdésemre választ ad! Előre is köszönöm! Tisztelettel: Alma

Válasz:

Nőgyógyásszal és sebésszel konzultálja meg a problémáját személyesen, petefészek eltávolításnak minimális szövődménye lehet, mint minden kisebb fajta műtétnek. Fontos a nőgyógyásszal való konzultáció és a sebésszel való együttműködés. Aorta szűkület ügyében érsebésszel is kellene konzultálni. Csak utána hozzon döntést.
Megnézem a kérdést

Dr. Boros Zoltán - sebész válasza

Bütyök

jó napott kivánok! segitséget,szeretnék kérni mert bütyök nöt a lábam ra és nagyon csunya és zavar fáj .Nos eszt hogyan lehet el tüntetni kérem segitsen met ez nekem nagyon fontos lenne

Válasz:

Ortopédiai szakrendelésen jelentkezzen!
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!