Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4322 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Magzat gyomra nagy

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

23 hetes terhes vagyok, és a dr. Ultrahang vizsgálaton azt állapította meg, hogy a magzat gyomra nagyobb. Az orvosom mondta, hogy ez előfordulhat mivel a magzat lehet sok magzatvizet nyelt. Két hét múlva újra megvizsgál. Azt szeretném kérdezni, hogy ez normális? Van miért aggodjak? 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Önmagában egy vizsgálat nem vizsgálat. Ha a gyomortágulat progresszív, felmerül a gyomorkimenet-szűkület lehetősége. Ez újszülöttkorban elvégzett operációt tehet szükségessé. Másfelől a szűkület akadályozhatja a magzatvíz keringést, az felszaporodhat, s ennek is lehetnek szövődményei. De hát az a dolga az orvosának, hogy kivédje. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Lehet így terhes?

Tisztelt Doktor Úr!/Doktornő!

November 5-én 13:00kor bevettem a fogamzásgátló tabletta utolsó szemét a levélből. Aznap este szeretkeztünk a párommal. November 6-án 13:00 után hasmenésem volt. Az lenne a kérdések,hogy így is lehetek akkor terhes? 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Nem kizárt. Amennyiben vérzése kimaradna, terhességi vizeletpróbát kell végezni. Az tud választ adni a kérdésére. A spekulációnak, latolgatásnak semmi értelme. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Mitől fájhat

Tisztelt Szakèrtő!

 

29 èves nő vagyok. 11 napja volt menstruációm. Csütörtök óta fáj a derekam ès a hasam. Ez a fájás először derekamba kezdődött majd utána hasam is fáj. Szombaton megnèztem vizeletem ès erős sárga színe Volt. Vettem kammillás fürdőt s tőzegáfonya kapszulát is. Derekam s hasam nem függ azzal össze hogy èpp állok e vagy ülök fáj mindenhogy. Azóta vizeletem már nem olyan erős sárga színű de derekam s hasam ugyanugy fáj.

Szeretnèm megkèrdezni hogy mitöl Lehet ez? Mit javasol? 

Köszönöm válaszát.

Renáta

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az Ön problémájára családorvosa tud gyógyszert javasolni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló szedés

Jó napot kívánok! Én egy anyuka vagyok, 6 hónapja szültem. Szoptatok. A védőnő írt nekem fogamzásgátló tablettát  amit 4. hónapja szedek. Amikor az első 28 szem elfogyott, 7 napig vereztem, de azóta nem volt semmi. Tudom, hogy szoptatás alatt elofordulhat, hogy kimarad a vérzés, de akkor az első hónap után miért volt mégis  és azóta miért nem. A választ előre is köszönöm. Szép napot!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A védőnő nem írhat semmilyen gy fogamzásgátló tablettát se,. Az első vérzése minden bizonnyal a méh visszafejlődésével volt kapcsolatban és nem volt menstruáció. A szoptatás alatt a havivérzéseket és a peteérést a tejelválasztást serkentő hormon magas szintje blokkolja le, normális jelenség. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Korai minimális vérzés

Kedves Doktornő/Doktorúr,

 

31 éves nő vagyok, tavaly szeptemberben hagytam abba a fogamzásgátló szedését babatervezés céljából. Idén tavaszra szépen beállt a ciklusom, azóta is 28 napos, mindig szabályos. Az utóbbi pár hónapban észrevettem, hogy a menstruáció előtt 6-7 nappal kis vérzés jelentkezik, mellette kis barnázással. ez egy két nap, utána abbamarad szinte teljesen, mióta a womans creamet használom, aztán pedig időben megérkezik a rendes menstruácóm. A kérdésem az lenne, hgoy mi lehet ez a már-már rendszeresen megjelenő kis vérzés? Kis mennyiségű, de élénkpiros. Terhességről nincs szó, így beágyazódási vérzés semmiképp sem.

 

Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Mindez annyit jelent, hogy a peteérési ciklus nem állt helyre a látszólag normális havivérzés ellenére sem. Megfelelő kivizsgálás után a peteérését gyógyszeresen kell rendezni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Mióma vagy daganat?

2 ève megállapítottak nálam egy 60 mm legnagyobb átmèrőjű nagyságú miómát. Voltam a nőgyógyászomnál èves rakszűrèsen ezzel kapcsolatban azt mondta semmi változást nem lát. Majd elmentem egy hasi ultrahangra ez rá kèt hètre törtènt ès egy 78 mm legnagyobb átmèrőjű solidum. Az uterustól craniálisan tőle jól elválasztható solidum. Kèrdèsem az lenne ez mit jelent pontosan ès ennyiből tènyleg megállapítható e hogy ez nem mióma ugyanis az orvos egyèrtelműen a mióma tènyèt elvetette. Ha kèt orvos két különböző vèlemènyt alkot mi a legjobb teendő ilyenkor?

Köszönöm válaszát !

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A myoma is daganat, csak jóindulatú, viszont a végtelenségig képes növekedni. Másfelől a myomát semmivel nem lehet összekeverni az UH vizsgálatkor. Amennyiben nincs egységes álláspont, hasi tükrözéssel szövetmintát kell venni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhesség

Tisztelt Doktor! 

Ovuláció után egy nappal voltam együtt a párommal , felhúzásnál kiszakadt az óvszer ezért a párom nem is hatolt belém , de a hüvelynyílásomhoz élvezett. Most lettünk volna együtt először , a szűzhártyám még ép. 19 èves vagyok , nincs sok tapasztalatom ezért félek. Lehet belőle terhesség? Az aktus után egyből letöröltem. 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Természetesen lehet terhes. A fogamzásnak nem feltétele a szűzhártya megrepedése. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Változókori női szervek süllyedése

Tisztelt DoktorÚr

 

61 éves nővagyok. Panaszaim kb 4éve kezdődtek miután kaparáson estem át mert a vérzésem rendszertelen és nagyon sok volt./lehet,hogy nincs összefüggés/ de utána folyamatosan alakult ki.Elöször hüvely felső részében égést éreztem és széklet problémáim voltak, a nőgyógyász levette a rákszüréshez szükséges mintát és hüvely probiotikumot kicsi ösztrögénnel kombinálva.Nem ez volt a probléma a hátsó hüvelyfal beboltosul a hüvelybe a végbél felöl, most már kellemetlen érzést okozva. a hátsó hüvelyfal meglazult,  végbélsérv/ ez okozta okozza a tüneteket, vizelettartási problémám nincs, az rendben van. A mütéttől félek érdekelne a véleménye mennyire veszélyes, illetve nagymütét e, és szövődmény mennyire gyakori?.A másik kérdésem hogy mütét nélkül a tornán kivül, pesszárium, hüvelysuly ezek milyen megoldást adhatnak, illetve az intimlézer. Köszönettel:Ilona

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A rectokele műtétje (kolpoperineorrhaphia) kb. 20 percig tart, akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, a legkevésbé sem veszélyes, viszont az életminőségét nagy mértékben javítja. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Menstruálció

Jó napot kívánok!

24 éves vagyok. Egy éve szedem újra  a Volina fogamzásgátlót folyamatosan. a Fogorvosom viszont a Dalacin antibiotikumot írta fel  szeptember 3.-án(hétfő) napi 3 szemet kellett bevennem. Ezzel párhuzamosan szedtem folyamatos a fogamzásgátlótablettát  és ezen a napon kezdtem el az új levelet. a párommal megszakításos módszerrel védekezdtünk, de szeptember 9 én (vasárnap) nem vigyáztunk eléggé. Babát még nem szeretnénk. szeptember 27. (Csütörtök)én kell hogy megjöjjön. Normálisan megjött ugy ahogy szokott! Szokott módon elkezdtem szedni a gyógyszert egy szemet sem hagytam ki, nyilván szokott lenni, ritkán, hogy 1-2 órával később veszem be! de most a menzeszem nagyon kevés volt pecsételő vérzés első két napban viszont sötétbarna volt, alvadt vér volt.

Kérdésem az lenne hogy lehetek-e terhes? és mitől lehet?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Terhessége nem valószínű. A Dalacin nem csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatását, a stressz viszont okozhat áttöréses vérzést. A terhesség természetesen csak "egy dologtól" lehet, teljes bizonyossággal vizeletpróbával zárható ki. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhesség?

Tisztelt Doktor úr!

Október első napjaiban voltunk együtt a párommal. Védekeztünk minden alkalommal. A menstruációm 1 napot késett. Nemvárt előtt 3 nappal 10-és tesztel negatív lett az eredmény, 6 nappal előtte is negatív. Nemvárt napján 20-as teszt negatív lett és aznap amikor megjött 10-es teszttel ismét negatívra teszteltem. Azért fordulok önhöz, mert mindenhol mindenfélét mondanak az emberek. Hogy még ezek után is terhes lehet valaki. És a másik dolog pedig, hogy előjáték során előváladék került a kezemre, (ami valószínűleg már rászáradt a kezemre ezalatt az idő alatt) és később az aktus során magamhoz értem. Már elhiszem ezek után a lehetetlent is, ezért fordulok Önhöz. Szakértő válaszára van szükségem. 

 

Előre is köszönöm! Nagyon megnyugtató lenne egy “normális” válasz! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A terhességi vizelettesztek nagyon megbízhatóak, a terhesség kizárható. A peteérési elégtelenség viszont biztos, ezt is kell gyógyítani, mert számos szövődménye lehet. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!