Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4492 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhességi diabétesz

Tisztelt Doktor Úr! 26. terhességi hetemen elvégezték a terhességi cukorvizsgálatomat, ami kiváló lett. A 29. heti ultrahangon a babám 1400 g, és a méretei alapján az eredmények 3 héttel korábbra "jelzik" a születést a tervezettnél. Az orvosom azt mondta, ha nem ismerné a cukorvizsgálatom eredményét, akkor elküldene újra. Elképzelhető, hogy mégis gond van a cukrommal? Vagy csak genetika? Az elsö gyerekem is ekkora méretekkel és súllyal rendelkezett ebben az időpontban. Az ultrahang alapján semmi kóros elváltozás nincs. A cukorterheléses vizsgálat után bele lehet e még esni a terhességi diabéteszbe, vagy ha a vizsgálatkor jó, akkor "jó is marad végig"? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Kérdésére cukorterheléses vizsgálattal lehet válaszolni, internettel sajnos nem. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Pcos

Tisztelt Doktor Úr!

Pcos vagyok és fél évig szedtem a Metformint. Februárban 10 hetesen volt vetélésem. Egy hete elmentem egy belgyógyászhoz, aki hormonszakértő, diatetikus. Nem értette, hogy mi alapján szedem a gyógyszert, mivel inzulinrezisztencia - teszten nem jártam még. Azt javasolta, hogy hagyjam abba és kiírta az inzulinrezisztencia-tesztet és egyéb hormonvizsgálatokat. Ezek tükrében kell majd visszamennem hozzá és a vizsgálatok alapján mondja meg a további lépéseket. Azt mondta, hogy döntsem el, hogy mesterségesen akarok - epeteérést vagy menstruációt vagy várok pár hónapot a vizsgálatok eredményére és utána derül ki, hogy mit kell tennem, hogy minden rendben legyen velem és mehet az új babaprojekt. 

A Doktor úr szerint ez járható út vagy rosszat teszek ezzel? 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Kevés olyan betegség van, amivel kapcsolatban annyi lenne a "homály", mint a PCOS-sel szemben. A PCOS dominánsan öröklődő inzulinreceptor betegség, a metabolikus szindróma női variánsa. Komponensei: (1) Elhízás, (2) férfias szőrnövekedés, (3) mindkét petefészek lúdtojásnyi megnagyobbodása és policisztás elfajulása (csak a kérgi részben - a mirigyállományban nem - 8-10 db, egyenként 8-10 átmérőjű ciszta, melyek androszténdion nevű férfihormont termelnek. Tesztoszteront nem (testis = férfi here, ez a férfiak férfihormonja, (4) rendkívül ritka és gyér havivérzések (= Stein-Leventhal szindróma). Ilyen esetben nincs normális havivérzés és peteérés, következésképpen terhesség sincs. Nem inzulinrezisztencia tesztet, hanem nő hormonprofilt kellene vizsgálni - így távolról sem minden diabétesz hajlam jár meddőséggel. Ezért endokrinológushoz és genetikai tanácsadóhoz kellene fordulnia, ehhez egy nőgyógyász "kevés". A szőrös, elhízott, diabéteszes, nem menstruáló egyéneket már az "ajtóból"szoktuk diagnosztizálni. Ettől függetlenül a betegség (legalábbis a meddőség, vérzészavar relációjában gyógyítható, erre avatott szakember a diabetológus és nőgyógyász (mármint meddőségspecialista) Ha Önnek egyetlen egyszer is volt rendes menstruációs ciklusa, teherbe esett spontán módon, cukorterhelése és vérzsírjai rendben vannak, Ön nem szenved PCO-ban. Tisztelettel: dr. Elek Csaba, háziorvos, szülész-nőgyógyász, humángenetikus, stb...
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Gyógyszerszedés mellett terhesség

Tisztelt Doktor Úr!

35 éves vagyok és azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, kB 1 év és 7 hónapja szedek pánikbetegségemre 3 fajta gyógyszert: brintellix (5mg) 1x 1 naponta, valdoxan(25mg) 1x1 naponta, rilex (2,5mg) 2x1 naponta. Párommal nagyon szeretnénk kisbabát, azt szeretném megtudni, hogy ezek a gyógyszerek károsíthatják e a magzatot, terhesség alatt lehet e szedni vagy mindenképp el kell hagyni, egyáltalán mi a teendő ilyen esetben? Természetesen ezt kezelőorvosommal is megbeszélem, csak szeretném más orvos véleményét is megtudni! 

Köszönöm segítő válaszát:

Üdvözlettel :Sipos Melinda 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az Ön által ismertetett gyógyszerek egyike sincs fenn a magzatra ártalmas gyógyszerek listáján. Ettől, persze, még fordulhat elő születési rendellenesség, ami gyógyszer nélkül is előfordul. Ugyanakkor jelenleg egyezetlen pszichofarmakont sem ismerünk (a Contergan óta, 1961), amely magzatra ártalmas lehet. Annál veszélyesebb a szorongásos-depressziós állapot, mely terhesség alatt, de főként a szülés után igen súlyos is lehet, nem egyszer okozott a visszaesés az újszülött elleni agresszióhoz. Önnél tehát a gyógyszerek szedése jóval kisebb kockázattal jár, mint a gyermekágyi pszichózis veszélye. Önnek tehát önmaga és gyermeke védelme érdekében az említett gyógyszereket szednie kell. Kérem, véleményemet genetikai tanácsadóval is egyeztetni szíveskedjék, mert eléggé új gyógyszerekről van szó, még kevés a tapasztalat velük szemben. Tisztelettel: dr. Elek Csaba (szülész-nőgyógyász, humángenetikus, genetikai epidemiológus, manapság háziorvos)
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló

Tisztelt Doktorúr!

Olyan kérdésem lenne Önhöz,hogy 13 éve szedek fogamzásgátlót,de sajnos mostanra hozta ki a problémákat(ingadozó vérnyomás, szédülés, változó kedélyállapot,alacsony libidó,kóros hajhullás,)hogy abba kéne hagynom?De nem szeretnék gyereket(34éves vagyok) és nem tudom milyen módszert válasszak a biztos védekezésnek.Gesztagén tablettát sem szedhetnék? Köszönöm elore segítségét.

Tisztelettel,

Tímea

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Panaszai inkább emlékeztetnek szorongásos betegségre, mintsem egy tabletta mellékhatásaira. A háttérben meghúzódó esetleges szervi betegség kizárására általános nagylabor vizsgálat javasolt. Ezt követően érdemes lenne pszichiáterhez fordulni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Tini gond

Tisztelt Doktor!

 

A tegnapi nap folyamán együtt voltam a barátommal és védekeztünk, de a végén a sperma nem az óvszer végébe ment, hanem szét mindenhova.(benne az óvszerben) Kiszakadni nem szakadt ki, de megijedtünk, hogy az óvszerben való levegő miatt teherbe eshetek.(másik végén kijött esetleg?!) Az óvszer nem mozdult el a helyéről, nem csúszott el, és nem volt laza.

Ön szerint mint kéne tennem? Ilyenkor megoldás az eseményutáni tabletta vagy felesleges ebben a helyzetben?

Előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Hasonló esetekben esemény utáni tabletta bevétele indokolt. Családorvos is felírhatja. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Kimaradt tabletta és pecsételő vérzés

20 éves vagyok. Több, mint 1 éve szedek fogamzásgátló tablettát. Eddig mindig rendszeresen vettem be, sose jelentkezett pecsételő vérzés 2 menstruációm között. A mostani levélnél kimaradt a 13. Tabletta, a következő naptól már bevettem. Ez 4 napja volt és most pecsételő vérzésem van. Ez mitől lehetséges?  Ráadásul az említett kimaradást megelőző napokon is volt intim együttlét a párommal. 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A vérzés oka a hormon megvonása. Ezzel együtt a fogamzásgátló hatékonyság is megszűnt, helyreállásához 14 napra lesz szüksége, ehhez fegyelmezett tablettaszedés és kiegészítő védekezés javasolt. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Milyen fogamzásgátlót szedjek?

Tisztelt Elek Csaba!

Ezúton szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen fogamzásgátlót szedjek. A méhemben miómák(2018 augusztusában műtöttek vele, mert egyik nyomta a hólyagom, de visszanőttek) illetve a petefészkemben 3 bevérzett ciszta található. Candidám 1 éve nem múlik el, teafaolajjal és grapefruitmag cseppel kezelem magam, mivel több gyógyszert is felírtak, de az erős mellékhatások miatt nem tudtam szedni, a hüvelykúpok sem használtak, számtalant kipróbáltam. Jártam endokrinológusnál, ösztrogén, tesztoszteron, pajzsmirigy rendben, vesefunkció rendben, PCOS, IR, Endometriózis nem igazolódott(MRI vizsgálatom is volt). A menstruációm nagyon fájdalmas, gyógyteákkal enyhítem. Azért kérném a tanácsát ebben, mert többféle fogamzásgátlót próbáltam, depressziós lettem, megerősödött a szőrzetem és nagyon fájtak a melleim, mindemellett meghíztam. Az arcomon, hátamon és mellkasomon gyulladt pattanások jöttek ki. Rendszeresen jógázom, egészségesen étkezem, alkoholt alkalmanként fogyasztok(pohár vörösbor, mert vérszegény vagyok). Az orvos fogamzásgátló szedését javasolta, de nem veszi figyelmebe, hogy sötétbarna hajú és barna szemű, 163 cm, 59kg vagyok. Sajnos nagyon érzékeny a szervezetem mindenre, egy fájdalomcsillapító is komoly mellékhatásokat tud okozni. 

Egyelőre babát nem tervezek, még nem szültem.

Szeretném, ha javasolna nekem egy fogamzásgátlót, ami megfelelő, egy kedves ismerősöm ajánlotta az Ön szakértelmét. 

Előre is köszönöm szépen a segítségét!

Üdvözlettel,

Livia(30 éves)

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A myoma ösztrogénfüggő daganat, ezért progesztin túlsúlyos tabletta javasolt. Sajnos csak egy ilyen van a hazai piacon, az a régi jól bevált Rigevidon. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Lehetek terhes ezekkel a tünetekkel?

Kedves doktor úr! A menstruációm jelenleg még nem állt be rendesen tehát van hogy kimarad 1-2 hónap néha 40 naponta megjön, néha 2 havonta. 18 éves kor alatt vagyok. A barátommal rendszeresen élünk szexuális életet mindig védekezünk óvszerrel, és eddig semmi problémát nem tapasztaltunk vele (nem lyukadt ki) és pettingnél is mindig figyeltünk a kézmosásra. Az utolsó menstruációm február 3.án volt meg. Azóta az utolsó 2 alkalomnál ami 2 hete volt, vérzést tapasztaltam közben, teljesen fájdalom nelkül. Az utóbbi időben 40 naponta jött meg és ma van 5 napja, hogy meg kellett volna jönnie. Jelenleg külföldön vagyok, tehát nem tudok venni tesztet. 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Külföldön is lehet kapni teszteket. Természetesen fogalmam sincs, hogy terhes-e vagy sem. Semmi helye a spekulációnak, teszttel kell megszerezni a választ. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Hüvely plasztika

42 éves nő vagyok egy éve estsm át egy méh eltávolításon majd vbolt még egy hüvelyplasztika műtétem(első,hátsó)is.Ez miatt nagyon megváltozott a szexuélis életünk.Apárom mindig közeledne,deén elutasító vagyok,mert nem engedem,hogy újjal izgasson,mert félek,hogy valamit megsért belül a hüvelyemben. Az lenne a kérdésem,hogyokozhat-e problémát ha újjal izgat a párom,és lehet-e igazán normális szexuális életet élni a hüvelyplasztika műtétből felgyógyulva?Köszönöm mielőbbi válaszát.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Félelmei teljesen alaptalanok. A műtét semmilyen sérülésveszéllyel nem jár, bármilyen szexuális gyakorlatot folytassanak is. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Nőgyógyász

jó napot! Az lenne a kérdésem hogy mindkét mellem alsó részében kis csomokat és fájdalmat érzek. Mintha belenne gyulladva valami. Mi lehet a probléma? 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Interneten keresztül fogalmam sincs. Kérem, keresse fel háziorvosát. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!