Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4600 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló tabletta kihagyása

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Menstruációm utolsó napja Június 10, és aznap már be is kellett vennem a 7 nap tabletta mentes napok után a gyógyszert.
Olyan kérdésem és egyben problémám van, hogy rendszeresen szedett Novynette fogamzásgátló tablettát szedek lassan 3 hónapja, de Június 16-án ( 1 hét 7 napján) és 17-én ( 2 hétben ) kihagytam, esti órákban kell bevennem. 
16-án együttlétem volt a férjemmel. 
Viszont amint eszembe jutott be is vettem 12 órán bellül mintakettőt külön külön napon, reggeli időben. 
Ajánlják a plusz védekezést 7 napig az első héten, viszont második hétben már nem. Azóta ugyan úgy rendszeresen szedem, időben. Viszont azóta nem védekeztünk plusz fogamzásgátlással. A felöl érdeklődnék hogy mi tudok tenni, vagy lesz-e esetlegesen következménye?
Köszönöm előre is a szíves válaszát.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! 14 napi rendes gyógyszerszedés után áll helyre a fogamzásgátló hatékonyság. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

A magzat fejlödéséröl

Jo napot kivánok ! Egy pánikba esett anyuka vagyok ! 27 hetes terhes vagyok,most voltam ultrahang vizsgálaton és a doktor úr azt mondta hogy a kicsi végtagjai le kezdtek maradni,egyelöre egy cm rel,küldöm az adatokat is BPD 7,67 cm  ,AC 25,75 cm, FL 4,59 cm. Kérdésem nagy a probléma ? Lehetséges hogy törpe növésü lessz ?kérem segitsen !

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az adatokat fejből természetesen nem tudhatom, azok bele vannak táplálva az UH memóriájába. Amit viszont tudnia kell. Szülésig a végtagok (pl. combcsont: FL) hossza jelzi a magzat korát. A falcsontok közötti távolság (BPD), haskörfogat (AC) pedig a magzat tápláltságát. A lepény relatív túlnövekedése a 28-32. hét között szűnik meg, addig a baba NEM LEHET ALULFEJLETT - néhány nagyon ritka genetika szindrómát kivéve. Amennyiben pl. az FL rövidebb a számítottnál, a baba fiatalabb a számítottnál, legalábbis 32. hét előtt. Ez úgy lehetséges, hogy Ön nem a középidőben esett teherbe. Mindezért semmilyen kétségbeesésre nincs oka, hacsaknem az orvosa tájékozatlansága okán. Valószínű, hogy a gyermek méreti anomáliái az orvos hozzá nem értéséből fakadnak. Ha efelől teljes mértékben meg akar bizonyosodni, ki kell kérnie egy második vizsgáló véleményét. Tisztelettel: dr. Elek Csaba. UI: a néhány nagyon ritka genetikai rendellenesség között lehet csontváz-fejlődési rendellenesség, ezért lenne szükség szülész-genetikus véleményére is. Ennek valószínűsége kevesebb, mint 1:90.000.
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhesség

Együtt voltam a barátommal, csak egy csepp ment belém, előtte 2 napig nem volt szex, de azelőtt 4 napon keresztül mindennap 2-3 volt. Olvastam hogy kell pár nap amig megfelelő mennyiségű és minőségű sperma keletkezik. Így hogy előtte sokszor volt szex egy nap, utána 2 napig nem, ezáltal mekkora esélye van a terhességnek?

Válasz:

Meglehetősen nagy. Védekezés nélkül, pontosan így "készül" a gyermek. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Menstruáció eltolása

Tisztelt Doktor úr/nő!

Symicia fogamzásgátlót szedek kb 2 éve, eddig még nem volt szükségem a megvonásos vérzés eltolására.

Azonban most szeretném  1 héttel elhalasztani. 

Hogyan lehetséges ez, mi a menete? Illetve jelentkezhet e az egy hét alatt pecsételő vérzés és ugyanúgy pár napra fog e megjönni a menstruáció vagy azonnal jelentkezik amint abbahagyom a gyógyszer szedését? 

Emiatt fog e csökkenni a hatása a szünet alatt vagy amíg tovább szedem a következő levelet?

Előre is nagyon köszönöm válaszát! 

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Egyszerűen adig kell szedni a tablettákat, amíg a vérzés nem kívánatos. A 7 napos szedési szünetet ki is hagyhatja, így nem kell egy havi adagot eldobni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba. UI: A hatás természetesen megbízható.
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

NOVYNETTE és LAMOLEP

Kedves Doktor Úr/Doktornő!

 

Most irattam fel fogamzásgátlótablettát első alkalommal, epilepsziám van, LAMOLEP tablettát szedek, aminek köszönhetően tönetmentes vagyok immáron 6 éve. Neurológusom azt mondta, a gygógyszer mellett biztonságosan szedhetek fogamzásgátló tablettát.

A nőgyógyászom NOVYNETTE nevű tablettát írt fel, amelyet majd a következő havi ciklusomtól kezdve fogok szedni. Viszont ahogy utána néztem, a tabletta fokozhatja a rohamok gyakoriságát. Tudom, hogy minden gyógyszer betegtájékoztatójába le van írva, hogy epilepsziásoknak problémákat okozhat, de kíváncsi vagyok mennyire kell tartanom ettől.

Másik kérdésem, hogy valóban biztonságos-e a szedés megkezdésének hónapjában már védekezés nélkül közösülni. Orvosom azt mondta, hogy igen.

Ezen kívül még azt szeretném kérdezni, hogy mennyi esély van a hízásra gyógyszerszedés mellett? 

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Bizonyos esetben fokozhatja, mert a fogamzásgátlók és egyes antiepileptikumok (pl. carbamazepin) azonos májenzimen bomlanak le, így csökkenthetik egymás hatását. A LamolEP-re ez nem igaz. Amennyiben a rendes havivérzés első napján kezdi el szedni a tablettát, a védőhatás azonnal jelentkezik. Minden egyéb esetben az első 14 tabletta védőhatása még nem megbízható. Tisztelettel: dr. Elek Csaba UI: A tabletták rovására a hízások eseteinek 3,8%-a írható. Ugyanennyi a tablettaszedés hatására bekövetkező fogyás esélye. A többi eset nem függ össze a tablettákkal.
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Milyen irányba lenne érdemes kivizsgáltatni magam?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A fogamzásgátló tabletta abba hagyása mellett döntöttem, mivel sajnos sok mellékhatással járt, mint például hajhullás,libidó csökkenés,bőr szárazság, és valószínűleg az miatt van az is,hogy az utolsó pár évben abba hagyása előtt túlzott sav termelés is keletkezett. Az abba hagyása miatt kértem vizelet,és vér labor eredményt, ami sajnos sok rosszat ki mutatott, mellékelem képen. A házi orvos ajánlásával elmentem ultrahangra, azonban azon kívül, hogy nagyon pici a méhem, semmi mást nem mutatott. Elmentem góc vizsgálatra, negatív lett, nőgyógyászati rákszűrés szintén negatív lett. A házi orvos íratott fel egy sav lekötő készítményt, ami ugyan vény köteles, amit körülbelül egy hónapig tudtam szedni, mert már ennyi idő után viszkettem, és kiütéses lettem kar hajlatban, valamint elkezdett megdagadni a bokám. Nem szívesen szednék mindenféle gyógyszert, még csak 21 éves vagyok, és első sorban jobban örülnék annak, ha normálisan kivizsgálnának mielőtt bármit kellene szedjek. 

 

Köszönöm a választ előre is!

Válasz:

Biztos vagyok benne, hogy panaszait nem a fogamzásgátló tabletta okozza, legfeljebb nem kellő alapossággal választották ki az Önnek legjobbat. Megfelelően képzett endokrinológus nőgyógyász ebben tud segíteni, rutin nőgyógyász, vagy háziorvos biztosan nem. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Porcerősítő terhesség alatt

Elkezdtem egy 3 havi porcerősítő kúrát (vényköteles gyógyszer), kb 2 hónapja szedem, de 1 hete abbahagytam mert úgy néz ki hogy terhes vagyok. Ilyenkor a magzatnak nem lesz valamilyen rendellenessége? Valamint hogy még szedhetem a gyógyszert vagy inkább már ne? 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A porcerősítők egyike sincs hatással a méhen belül fejlődő magzatra. Más a helyzet a porckopás miatt szedett nem szteroid gyulladásgátlókkal, azok szedése a terhesség teljes ideje alatt tilos. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Pajzsmirigy alulműködès-fogamzásgátlás

Üdvözlöm! 

Pajzsmirigy alulműködèst állapítottak meg, amelyre Letrox 50 tablettát szedek, előírasnak megfelelően. Milligest fogamzásgátló tablettát szedtem eddig. Szedhető továbbra is a kettő együtt?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Természetesen, a kettőt együtt kell szednie. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Tabletta alatti vérzés

Tisztelt Szakértő!

A fogamzásgátló tablettát 6 órakkor szoktam bevenni este, de a szombati napon reggel 5kor jutott az eszembe ezért akkor vettem be, de ez még bele esik a 12 órába. Viszont 2 napra rá pecsételős vérzés jelentkezett este, de reggelre már nem volt semmi. A levélbe még 5 tabletta van. 

A válaszukat előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Bármikor előfordulhat áttöréses, vagy pecsételő nyomvérzés, Ha ez csak elvétve fordul elő, nincs jelentősége, terápiás konzekvenciája nincs. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

LEKÖTÉS után lehet ujra gyermeket vállalni

Egy  45 éves nővagyok ,két gyermekem született császárral és utolso szüléskor lekötésre kerűlt sor.Az utolsó terhességemkor a 36 héttől toxémiám volt, és utánna is megmaradt a magas vérnyomásom ,igaz napi egy talettát kell szednem ami 5mg -os.Uj kapcsolatba szeretnék gyermeket mivel a páromnak nincs sajátja igy szeretnénk közöset.Ezért szeretném  megkérdezni hogy van e rá  lehetőség  és igy lehet e vállalni a gyermeket.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Lehet, kizárólag lombikbébi program keretében, amennyiben petefészkei még stimulálhatók. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!