Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4840 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Aggodalom

Tisztelt Doktor Úr! 
Kérdésem inkább csupán elméleti, leendő anyukaként gyakran aggodalmaskodom. 2 hét múlva esedékes a Czeizel Intézetben a harmadik trimeszteri UH vizsgálatom. Eddig hála Istennek mindent rendben találtak. Most, az utolsó nagyobb, részletesebb vizsgálat előtt nagyon aggódom, hátha valamire csak most derül fény. Mennyire gyakori az, hogy esetleg a 19.heti UH vizsgálaton (szintén a Czeizel Intézetben) még nem látszott valamilyen rendellenesség, ami mostanra alakult ki? Milyen problémákat szoktak ilyenkor észrevenni, mely szervrendszereken? Köszönöm válaszát. 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Magyarországon a terhesség alatt 4 UH vizsgálat javasol: (1) a terhesség megállapítására, az ikerterhesség és méhen kívüli terhesség kizárására koraterhességben, (2) 12-13 hetes korban a kromoszómahibák kizárására, (3) 18-22 a jelentős szervi fejlődési rendellenességek, és (4) 30-32 héten az agyvízkeringés zavarainak kizárására. Tehát természetesen veleszületett rendellenesség bármikor kialakulhat, még szülés alatt is. Terhesség alatti szűrésekre a főként genetikailag determinált rendellenességek kimutatására van lehetőség. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Szexuális kapcsolat

Tisztelt Doktor Úr! Előző kérdezővel kapcsolatban. Ha nem ment el a férfi és még csak nagyon is az elején volt az együttlét és úgy lett félbe szakítva. Nyugtasson meg, hogy kicsi az eséje a teherbe esésnek. 

Válasz:

Tisztelt Olvasónk! A "kicsi esély" nem jelenti azt, hogy nulla, ha csak 1%, de abba Ön beleesik, az Magának 100%. Kérem, jóslásra ne kérjenek, csak orvosi, tudományosan indokolható kérdéssel forduljanak hozzám. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Nuvaring hüvelygyűrű mellett menstruáció kimaradása

Tisztlet Doktor Úr!

Harmadik hónapja használom a Nuvaring hüvelygyűrűt. Számos mellékhatást tapasztaltam az alkalmazás kezdete óta (pl. alhasi fájdalom, fejfájás, barna folyás, pecsételő vérzés). A megvonásos vérzés az első hónapban a 3. napon, a második hónapban a 2. napon jelentkezett és mindkét alkalommal 3 napig tartott. Csütörtökön eltávolítottam a 3. gyűrűt, de a menstruációm nem jelentkezett, habár a szokásos kísérő tűneteket (alhasi görcs, derékfájdalom) érzem. A gyűrűt megfelelően alkalmaztam, a 3 hét alatt egyszer vettem ki csupán fél órára. A betegtájékoztatóban szerepel, hogy előfordulhat a megvonásos vérzés kimaradása, mégis nagyon aggódok, hogy esetleg terhességről lehet szó. Ön szerint mennyi esély lehet erre? Mit javasol számomra?

Köszönöm válaszát előre is!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Egyetlen módszer sem 100%-os. Leghatékonyabbak a kombinált fogamzásgátló tabletták, ezek fogamzásgátló és vérzésszabályozó hatékonysága felülmúlja a gyűrűket. Az ok a tüszőérést elnyomó kapacitásban rejlik. Áttérést javasolnák. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Szexuális kapcsolat

Jónapot Doktor Úr! A következő kérdésem az lenne, hogy párommal menstruációm után 5 nappal közösültünk. Nem védekeztünk. De félbe is szakítottuk ezt a közösülést egyéb okok miatt. Elmondása szerint nem ment el bennem ez alatt a kis idő alatt. Esetleg teherbe eshetek vagy nem? Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A ciklus első felének egyetlen napja sem biztonságos, volt olyan terhesem, aki a 3. napon fogant. Ilyen esetekben esemény utáni tablettára lenne szükség. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Nagyon enyhe barnás folyás 8hetes terhesen

Jó napot kívánok!

8 hetes terhes vagyok. Pár napja nagyon gyenge barnás válladékot láttam a wc papíron pisilés után. A nőgyógyász Progesterone Exeltis 100mg irt fel napi 3x1-et, viszont nem volt előtte vérvételem, hogy milyen a progeszteron szintem. Ultrahangon hematomat nem látott. Élő embrió 11mm. Árthatok ezzel a z embriónak, ha szedem? Ez az első nap, ma 1 tablettát kellett vennem, holnap kettőt és így kell növelni az adagot.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Biztosan nem árt, de a vérzés kimeríti a fenyegető vetélés fogalmát. Tehát menjen táppénzre, pihenjen és figyeljen az orvosának utasításaira. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Rivotril szedése terhesség alatt.

                                    Tisztelt Dokor Úr!

21 éve pánikbetegséget diagnoztizáltak nálam .Az orvos Rivotrilt0,5 mg ot írt.Rivotril 0,5 mg ból naponta kétszer fél szemet szedek reggel és edéd után.Más gyógyszert nem szedek.Jelenleg 43 éves vagyok most találtam egy társat akivel szeretnénk kisbabát.Szeretném megkérdezni,hogy a Rivotril 0,5 fentiekben említett adagban való szedése magzatkárosító e illetve terhessség és szoptatás alatt végig szedhető-e? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelettel.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A Rivotril (clonazepam) napi terápiás adagja 3x2 mg, ami 3xtöbb mg-ra is felmehet. A gyógyszernek semmilyen magzatkárosító hatása nincs, ellentétben az anya szorongásos-depressziós betegségével. Ennek ui. súlyos következményei lehetnek, annyi bizonyos, hogy a tabletta biztosan nem annyira káros (ha káros egyáltalán), mint az alapbetegség. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Placebo tabletták - hasmenés

Tisztelt Szakértő!

A placebo tabletták úgymond nincsenek hatással azt tudom, de olyankor mi történik, ha a szedésük alatt egykét alkalommal előfordul egy kis hasmenés féle (placebo alatt nem volt szexuális kapcsolat) ? Ilyenkor van valami teendő, vagy ha az aktív tabletták szedésének megkezdése után már nem jelentkezik ez a probléma, akkor nincs?

 

Előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A fogamzásgátlókhoz rendszeresített 7 placébó tabletta arra való, hogy segítse a " feledékeny", avagy "szórakozott" nőket abban, hogy ne felejtsék el bevenni a tablettát. A napi 1 adagolás sokkalta sikeresebb, mint a 7+1. A hétnapos szedési szünetben is töretlen a védőhatás, így a placébó időszakban is az. Nincs szüksége más védekezésre. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Véletlen erősebbet írtak fel a fogamzásgátlóból. Lehet tőle bajom?

Eddig a Jangee 0,03-as fogamzásgátlót szedtem, de véletlen rosszul mondtam az ambulancián a hölgynek, és 0,02-eset írtt fel. 3 hónapnyi adagot kaptam. Megzavarhatja a hormonháztartásomat, kérjek új receptet, vagy nem lesz bajom, ha az erősebbet szedem 3 hónapig?

Köszönöm szépen a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A 0,02-es a gyengébb (20 mikrogramm etinil-öszradiolt tartalmaz 30 helyett). Ebből baja nem lehet, de a védőhatás csak az új tabletta első 14 tablettájának bevétele után alakul ki. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Nagyon aggódok!

Jónapot doktor úr. Az lenne a kérdésem, hogyha a barátommal először kozosultunk és az csak pár percig tartott védekezés nélkül. De nem ment el(ez éjszaka volt és első alkalom). Majd reggel is szeretkeztünk szintén védekezés nélkül, és ez több mint egy óráig tart de ilyenkor sem ment el, mennyi az esélye hogy teherbe eshettem? 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Komoly a kockázat. A makkon jelenlévő erekciócseppben ui. már lehet annyi spermium, amennyi elegendő a megtermékenyítéshez. Tisztelettel. dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló utáni rosszullét

Tisztelt Hölgyem/Úram!

Olyan gondom van, hogy már 1,5 éve roxanelle 3mg/0,02mg fogamzásgátló tablettát használok azonban most először fordult olyan elő, hogy a gyógyszer bevétele után 5 órával rosszul lettem és hánytam. A tablettát nem pótoltam és azóta már volt szexuális aktus is óvszer használat nélkül. Mennyire lehet esélyes az, hogy nem szívodott fel a tabletta ? A vérzésem 7 napon belül fog megjönni, lehet ebből még nagyobb gond? Mit tudok tenni, óvszer használat javasolt ? Ha esetleg nem szivodott fel a tabletta és az a nap kimaradt a későbbiekben lehet probléma vagy ugyanúgy védve leszek?

Előre is köszönöm a választ! 
Tisztelettel, 

csakcsaklany

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Lehetséges. Ezért vérzéskimaradás esetén terhességre is gondolni kell. Hányás, hasmenés után, ha a tablettát 12 órán belül nem pótolják és egyidejűleg nem veszik be a soron következőt. az elkövetkező 14 nap során védettséget nem élvez, más módon is védekezni kell. Tisztelettel. dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!