Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4402 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló és Augmentin

Üdvözlöm! Lindynette 20 fogamzásgátlót szedek, a levél 17. és 21. szeme között, valamint a tablettamentes hét első napján is szedtem Augmentint. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben meddig kell kiegészítő védekezést alkalmazni? 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az Augmentin és az összes többi penicillin készítmény felfüggeszti a fogamzásgátlók hatékonyságát. Ezért a szedésének abbahagyását követően 14 napig egyéb módon is védekeznie kell. A jövőben hívja fel orvosa figyelmét arra, hogy nem kaphat penicillint, mert fogamzásgátló tablettát szed. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Menstruációs zavar

Tisztelt doktornő/doktor úr!

39éves vagyok, öt éve szültem hüvelyi úton. A terhességem óta a menstruációm darabos, bő és két hétig tart, és váratlan időpontokban önt el a vér. Két éve és most két hónappal ezelőtt is küretet csináltak a szövettani vizsgálat miatt. Eddig semmilyen kezelést, tanácsot nem kaptam a nőgyógyásztól, hogy miként javulhatna a probléma és az életminőségem. A mostani küret eredménye proliferatios endometrium. Az eredmény után kaptam 10napi 2*1 norcolut kezelést. A gyógyszer után rendes mennyiségű, öt napig tartó menstruációm volt. Azóta eltelt két hét és ismét megjött, ebben a hónapban másodszorra.

Tanácsát szeretném kérni, hogy mi lenne a legjobb megoldás az állandó zavarokra. Ha a norcolut bevált miért nem szedhetem tovább? Esetleg lehet olyan utóhatása ami nem lenne kedvező? Mit tudok én tenni, azon kívül, hogy hiába megyek és mondom a problémámat, ha már öt éve nem történt semmi előrelépés?

Köszönöm a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Betegségének lényege a tüszőrepedésének elmaradása. Ennek következtében a ciklusa során csak ösztrogén termelődik, progeszteron nem. Az Ön által kapott kezelés csak a progeszteron pótlására irányul, ami kevés - a tüszőrepedést is meg kell oldani, pl. Clostilbegyt segítségével. Másik javasolható alternatíva a kombinált fogamzásgátló szedése, mely elnyomja a tüszőérést, ezzel az ösztrogéntermelést, egyúttal gondoskodik az ösztrogén/progeszteron egyensúly helyreállásáról. A mai korszerű fogamzásgátlók, egyéb ellenjavallat híján, 50 éves kor felett is szedhetők. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Hasi ultrahang lelet

Tisztelt Szakértő!

Hasi ultrahang eredményemről szeretném véleményét kérni .

St.post.cholecystectomiam,az epe utak nem tágak.

A heper norm nagyságú,homogén.

A pancreas nem szélesebb.

A lép nem nagyobb.

A soliter jobb vese 143x49 mm. nagyságú.

A parenchyma átlagosan 17-18 mm .vastag.

A vese .urin.mérs.telt,ép kontúrú.

 Az uterus nem nagyobb.

A bal ováriumnál 20mm legnagyobb átm.-jű  folliculusnak megfelelő cystosus elv.van.

A hasban kóros vékonybéltágulat nem igazolható

Soliter jobb vese,Ovarium cysta nem igazolható.

Szeretném megkerdezni hogy a leirtakban a kővetkező mit jelent ? 

És szükséges e nőgyógyászati kontról ? 

A bal ováriumnál 20mm legnagyobb átm.-jű  folliculusnak megfelelő cystosus elv.van.

Előre is köszönöm válaszát 

Tisztelettel : Bíró Mariann

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Ez teljesen negatív lelet, semmilyen további vizsgálat nem indokolt. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Menstruációs zavar kaptam választ csak rosszul vogalmaztam ki javítottam.

Szèp napot. 24 èves lány vagyok. Körülbelül 8 ève fogamzásgátlót szedek. 21+7 szedèsi idővalummal. Idáig nem volt problèmám vele. Sajnos soha nem hagytam hogy a szervezetem tisztuljon mindig úgy szedtem hogy 21 napot szedtem ès 7 napot nem ez az idő alatt mindig megjött renceresen . Most az a problèmám állt fel hogy meg kellett volna jöjjön a menstruációmnak december 19-én mert  16án be fejeztem a szedèsèt ès sajnos nem jött meg. Tesztet csináltam negatív. Így egy kicsit fèlve de nem kerítettem nagyobb ügyet ennek. December 24 elkezdtem szedni a fogamzásgátlót ahogy kène rá 11 napra azaz január 2-án meg jött a menstruációm a fogamzásgátló szedèse közben ès addig volt meg mint normális menstruációnál de renceresen be vettem a fogamzásgátlót . Mert nem tudtam hogy mit csináljak. Mostmár így is úgy is abba hagynám mert lassan gyereket szeretnènk. Mennyi a tejes ürülès ès mire számíthatók? Ez idő alatt nagyon stresszes ès ideges voltam. Semmi fájdalom azon felül mint amikor mestruálok. Most abba hagyom a szedèsèz minden kèppen. Lehet nagyobb bajom vagy mi történik velem? Válaszukat előre is köszönöm .

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Előfordul, hogy tabletták mellett egy-egy vérzés kimarad. Ilyenkor is be kell tartani a 21+7 napos szedési szünetet, s a ciklus rendeződni fog. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló és megfázás

Tisztelt Doktor Nő/Úr. Symicia fogamzásgátlót szedek. 2.levél 17.szemnél tartok. Megfáztam és lázas vagyok ezért Neo citránt fogyasztottam a fogamzásgátló bevétele után,csökkentheti a hatását? Illetve a  Dorithricin  szopogatós tabletta csökkenti? Párommal 2 napja voltam együtt ebből visszamenőleg lehet baj? Válaszát előre is köszönöm.  

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A felsorolt gyógyszerek nem csökkentik a fogamzásgátlók hatékonyságát. Amit nem szabad elfogadnia (1) penicillin, (2) doxycyclin, (3) rifampicin. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fibroadenóma?

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!

25 éves nő vagyok, bal mellem mellett, a hónalj alatti részen egy borsónyi csomót vettem észre, ezért el is mentem nőgyógyászhoz, aki tovább küldött ultrahangra.

Az UH eredménye a következő:

"A bal emlőben oldalt borsónyi csomót tapint 3 napja, melynek megfelelően apró, lágy képlet tapintható.
Családi anamnézis: Dédnagymamának emlőrákja volt.

UH-gal mindkét emlő oldalsó kvadránsaiban egy-egy, max 3 mm nagyságú cysta van.
A bal emlőben 3 óra irányában, laterális harmadban 7 mm-es echoszegény-echomentes, jól körülhatárolt, dorsális hangerősítést adó képlet mutatkozott. Egyéb helyen az emlőparenchimában kóros nem mutatható ki.
A bőr nem vastagabb.
Tejút tágulat nincs.
A nyirokrégiók szabadok.

Vélemény:
Az emlőkben egy-egy microcysta.
A bal emlőben látott képlet vagy fibroadenoma, vagy komplex cysta. Aspirációs cytológia vizsgálat javasolt.
Évente kontroll UH javasolt."

A radiológus orvos azt mondta, biztos benne, hogy ez nem rosszindulatú daganat, csak azért szokta tovább küldeni a betegeket biopsziára, hogy ha esetleg egy terhesség, vagy más miatt elkezdene nőni a fibroadenoma, akkor ne ijedjenek meg.

Viszont azt olvastam, hogy jóindulatúnak tűnő képletekről is kiderülhet, hogy rosszindulatúak és pici daganatok is képezhetnek áttétet a nyirokcsomókba. Az, hogy a "nyirokrégiók szabadok", azt jelenti hogy nem lát áttétet? Úgy tudom, a mellrák korai stádiumban jól kezelhető, előrehaladottan viszont alig van esély a gyógyulásra. Lehetséges, hogy az ultrahang során az orvos nem vesz észre egy előrehaladott emlőrákot? Vagy ez minden stádiumban csak a cytológia során derül ki?

Hétfőn megyek aspirációs citológiára, csak nagyon izgulok...

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A citológiai vizsgálat mindent eldönt, addig hiába idegeskedik. A radiológiai kép alapján rosszindulatúság kizárható. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Szex

Szeretnék segítséget kérni! 17 éves leszek 2 hónap múlva, van egy komoly kapcsolatom, viszont tegnap volt együttlétünk, és kiszakadt az óvszer és belém élvezett. Viszont egy nappal előtte volt az utolsó együttlétünk, tehát a két együttlét között egy nap volt. Ennek ellenére van egy 7cm-es petefészek cisztám. Mennyi az esélye a terhességnek? A választ előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Ifjú Olvasónk! Meglehetősen nagy. A gyermek "így készül". Vérzéskimaradás esetén elsőként terhességre kell gondolni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Jo estet lenne egy kerdesem mert miota meg tudtam azota tűnődom rajta h mi lehet!!!

Elmentem nogyogyaszhoz  van egy mehnyalkahartyam ami 16 mm es  tudni szeretnem hogy okozhat gondod vagy h mit lehet tola tudni ,???

Válasz:

Azt, hogy elmaradt a tüszőrepedése, így a ciklusa során csak ösztrogének termelődnek, de progeszteron nem. Ez az állapot gyógyítható meddőség. Azt is világos, hogy nem szed fogamzásgátló tabletták, azok mellett hasonló jelenség nem fordulna elő. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Petefészek ciszta

Van 2 cisztám, egy 2cm-es, meg egy 8cm-es. Hullik a hajam , a hasam allja szúródik. Peteérésem nincs csak ritkán. Mekkora az esélye ezekkel a cisztákkal a teherbeesésnek? Befolyásolják ezek a ciszták a megtermékenyítést vagy a teherbeesést?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Tüszőérése van, csak az nem reped meg. Ezt nevezzük cisztának. Ez férfihormont is termel, ez hajhullást okozhat. Nem a ciszta, hanem a pete kiszabadulásának elmaradása miatt csekély a terhesség esélye. Ez gyógyszerekkel biztosan gyógyítható. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Rendellenes vérzés?

Üdvözlöm. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy 5 hónapja jelentkezett először a probléma, hogy 2 hetente jelentkezett a menstruációm. Nincs görcsölés, hasi fájdalom, erős vérzés. Azóta elkezdtem Tri-regolt szedni, úgy ahogy rendezte is a problémát, de ez mellett is van áttöréses vérzés max pár napig tart szó szerint pár csepp, amikor megvonásos vérzés van nem sok , de elhúzódóan tart. Nemi életet még nem élek. Ez mellett 3 éve folyamatos gyulladás van a szervezetembe sajnos, osteomyelitissel problémával küzdök a lábammal, így sajnos már a 3 év alatt 14 műtétem volt és szinte folyamatosan antibiotikumot kell szednem illetve vénásan kapom nagy dózisban műtét után. Az lenne a kérdésem, hogy ez összefüggésbe lehet, hogy így megborult a menstruáció vagy nőgyógyáaszati probléma? Köszönöm segítségét és válaszát.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Természetesen a stressz okozta peteérési zavar is hozzájárulhatott a vérzészavarhoz csakúgy, mint egyes antibiotikumok (penicillinek!) alkalmazása. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!