Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4725 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Sorvadt koraszülött növekedése

Tisztelt Doktor Úr!

Már írtam Önnek korábban a magas kockátatú kombinált tesztem kapcsán. Azt tanácsolta csináltassak AC-t, amit megtettem. Negatív lett. Viszont a baba nem fejlődött rendesen, így okt.26-án terhességem 31.hetében végdiasztolés stop miatt(+1artéria volt a k.zsinórban, a magzatvíz is kevesebb volt) (1hónap szors controll előzte meg, napi 2 ctg, 1flowmetria)szekcióra került a sor. A babám sorvadtan született(van egy egyenlőre nem bizonyított véralvadási zavarom,nem dohányoztam, terhességem 12.hetében egy 2oldali tüdőembólia) 34cm el és 810g al, 8-9es Apgarral. 3nap cpap után már csak gyarapodnia kellett. Végül 2.5hónap után hazahozhattuk. Azóta 43cm és 2600g.Ami a "problémám", kérdésem hogy a hasonló súlyú babák, a koraszülött osztályon is az összes hasonló paraméterekkel született baba ehhez a súlyhoz már 46-8centi minimum. Engem ez nagyon zavar.. De főleg az hogy nálunk a családban mindenki 170-190magas..szóval genetikailag nem indokolja semmi a kis termetet. Ön szerint mitől van ez a növekedésbeli lemaradás és behozza ezt a baba? Erre a kérdésemre eddig csak azt a választ kaptam hogy "örüljek, hogy élünk" meg.. "kosaras biztos nem lesz" de nekem ez nem válasz.

Üdvözlettel: Sné

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A kétoldali tüdőembóliája önmagában is bizonyíték a véralvadási zavarra, mégis jó lenne annak típusát meghatározni. Ebből következik, hogy a terhességes során kapnia kellett volna végig alacsony molekulasúlyú heparin (LMWH) injekciókat napi rendszerességgel. Az AC-sel nyert minta kromoszóma vizsgálata nem minden genetikai hibát mutat ki, arra utaló indirekt jel lehet az egyes köldök artéria. Nem sürgősséggel, kicsit később érdemes lesz részletesebb genetikai kivizsgálásnak is alávetni az optimális fejlődés biztosítása érdekében, s természetesen majdan a későbbi utódok kockázatának felmérése érdekében is. Ami a fejlődést illeti. A testmagasságot kb. 2000 gén határozza meg, azt megjósolni nem lehetséges. A testi és értelmi fejlődés tekintetében, egyéb zavaró tényező nélkül, gyermeke 2, max. 3 éves korára éri el kortársai szintjét. Abban egyáltalán nem lehetünk biztosak, hogy "nem lesz kosaras", de ezt talán nem is fontos életcélnak jelölni. Fontos a betegségek megelőzése, az igényes táplálás, sportolás és értelmi fejlődés biztosítása sok rajzolással, olvasással és kevés internettel, Play Station-nel. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló tabletta

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Évek (6-7 éve) óta Symicia fogamzásgátlót szedek, semmilyen problémám nem volt eddig vele, mindig rendszeresen szedem, soha nem hagytam ki eddig egy szemet sem. 2 hónapja küszködök egy idegbecsípődéssel a lapockámnál amire sajnos nem volt elégséges a fizikoterápiás kezelés és a nem szteroid kenőcsök, gyógyszerek (Volteran Rapid, Advil, Mydeton izomlazító és egyéb vitaminok mint a Milgamma N. Voltam ortopéd orvosnál aki a tüneteim és annak tartóssága 1 db Kenalog injekciót adott a vállamba a várható menstruációm előtt 2 nappal. (ennek lassan egy hete) Meg is zavarta egy kicsit a ciklusomat, egy 2 napot késett is és nem volt olyan mint máskor szokott (inkább barnázás volt pár napig mint rendes menzesz). A párommal egyszer voltunk együtt a ciklusom alatt még a ciklus elején. Csináltam terhességi tesztet a következő havi fogamzásgátló gyógyszer megkezdése előtt (az együttléttől számított 22.napon), ami negatív lett és mivel egyéb terhességre utaló jel nem mutatkozott nálam, ezért újra elkezdtem szedni a gyógyszert. A kérdésem az lenne, hogy fent említett Kenalog injekció miatt a Symicia tabletta mellett szükséges-e egyéb kiegészítő védekezés alkalmazása. Több injekciót nem fogok kapni, egyszeri alkalom volt. Ha igen, meddig. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Nem szükséges. A kétféle tabletta között semmilyen kölcsönhatás nincs. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló szedése

Tiszelt Dr. Úr/ Dr. Nő!

Fogamzásgátló szedés előtt elküldtek trombózis vizsgálatra. Ez lenne az eredmény: Leiden mutáció illetve prothrombin mutáció normál, MTHFR mutáció heterozygota. Azt szeretném megkérdezni, hogy okoz-e problémát ez a fogamzásgátló szedésénél, hogy a MTHFr mutáció heterozygota lett. Elmúlt 12 évben szedtem már fogmazásgátlót, de sosem küldtek még el korábban ilyen  vizsgálatra. Köszönöm a válaszát. 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Valamilyen enyhébb trombózist megelőző gyógyszer szedése nem lenne felesleges. Erről hematológus szakorvos véleményét kellene kikérni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Megrövidült méhnyak

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 

5 napig kórházban voltam hólyaghurut, cx. 1000 érték, és keményedés miatt. Zárójelentésemen az áll, hogy jóslófájások a befejezett 37.hét előtt, valamint veszélyeztetett terhesség a magzat növekedési elmaradása miatt. Uh-n  BPD 74 mm, FL 58 mm, magzat súlya kb 1300 gramm. Nagyon megijedtem, első gyermekemet is kis súllyal szültem 2300 grammal, kereken 37.hétre. Jól gondolom, hogy valószínűleg a kislányom sem lesz sokkal nagyobb? Még bekerülésem napján 2x12 mg tüdőérlelőt kaptam, emellett 1x1 Klion D 100,magnéziumos infúzió, nitrofurantoin 3x1,valamint diaphyllines infúziós terápián voltam. Toxémia vizsgslatom eredménye negatív lett. Megszűntek a panaszaim, hazaengedtek, 2 hét múlva uh kontroll súly ellenőrzésre, valamint napi 2x1 diaphyllin tabletta itthon. Kérdésem lenne, hogy napi fél óra -óra séta belefér-e ilyen Méhszáj értékkel, valamint mennyi esély van rá, hogy kímélet ellenére koraszülés legyen belőle? 

Válaszát előre is Köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az előzmények ismeretében mindenféle fizikai tevékenységtől tartózkodnék. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Lehetek-e terhes?

Tisztelt orvos Úr!

Mai nap folyamán szeretkeztünk párommal. Ahol kiszakadt az óvszer , viszont nem ment el a párom. Valamint azt tudni kell hogy menstrulációm 3. Napjába vagyok. Lehetek így terhes? 
válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Vaginális közösülés történt némi balesettel, tehát lehet terhes. Vérzéskimaradás esetén erre is gondolni kell. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Hüvelyi fertőzés

Üdvözlöm !

Nőgyógyászati kérdésem van.

Sexuális kapcsolat után minden alkalommal bacteriális fertőzésem van. Ilyenkor kapok Ciflaxin tablettát és gyógyszertári hüvelykúpot. Egy hetes használat után a panaszok elmúlnak , de a következtő alkalom után ismét ugyanezek a panaszok jelentkeznek. A partnerem az orvos tanácsára már felkeresett bőrgyógyászt és egy teljes vérvizsgálatot is csináltak nála.Az eredmény negatív. Eközben minden alkalommal használt canestent és egy másik fajta krémet travocortot is és egy 5 napos ciflaxin kúrát.  A kérdésem az lenne , hogy mi az ami okozhatja ezeket a panaszokat? Minden alkalommak sex után 24-36 orával jelentkeznek.   Köszönöm a választ.  B.R.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Minden bizonnyal a férje a fertőzés forrása. Neki is kellene orvoshoz (urológushoz) fordulnia. Gyógyulása nélkül Ön sem számíthat tartós gyógyulásra. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Vérzés

Tisztelt Doktorúr!

Előző menszeszem óta 14 nap telt el és a mai napon enyhe görcsölést, derékfájdalmat érzek illetve a wc papiron a hüvelyváladékon kevés pirosas  vér volt.  Picit olyan érzésem van mintha mindig pisilnem kéne. Lehet ez a köztes vérzés ovuláció miatt? Nekem nem volt eddig ilyen vérzésem és terhes biztosan nem vagyok. Kb 2 hónapja voltam rákszűrésen, az orvos mindent renben talált. Kell ezzel a panasszal orvoshoz fordulni? Évekkel ezelőtt volt egy kis méhszájsebem,akkor is pici véres váladékom volt, de nem kellett gyógyszer.

Köszönöm!

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Sok minden lehet, pl. ovulációs vérzés, tüszőrepedés elmaradása miatt bekövetkező áttöréses vérzés, fogamzásgátló tabletta mellett bekövetkező áttöréses vérzés, sárgatest késés miatt bekövetkező pecsételő nyomvérzés, méhszájseb (ez ugyan jellemzően közösülés utáni ún. kontaktvérzést okoz). A méhszájsebnek is van legalább 50 formája, ez lehet rosszindulatú is. Javaslom, hogy spekuláció helyett jelentkezzék szakorvosi vizsgálatra. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló és hányás

Kedves Doktor úr/Doktornő!

A napokban gyomorrontás miatt hánytam egy minimális mennyiséget (épphogy valamennyit), a fogamzásgátló tablettámat pedig 18:00-kor vettem be és a hányás pedig 21:30 körül történt. A második héten voltam a gyógyszerrel (Yasminelle tablettát szedek, már 4 éve), viszont pótolni a szemet nem volt lehetőségem. Sajnos az este együtt voltam a párommal mert teljesen kiment a fejemből az egész hányás dolog, hogy nem biztos hogy ez biztonságos volt.

Mennyi esély van így a terhességre? Minden más tablettát időre, pontosan szedtem, sosem volt még ilyen, azóta pedig kiegészítő védekezést is alkalmazunk, ez az egy "baleset" történt.

Köszönöm előre a választ.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A tabletta felszívódása kb. fél óra. Ezt követően hányással a tápcsatornából már nem tud távozni. A fogamzásgátló hatékonyságggga tehát folyamatos. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Miért nem tudok teherbe esni?

Üdvözlöm!  Párommal kisbabát szeretnénk de másfél éve hogy próbálkozunk és nem jön össze. Orvosnál voltam vele tavaly majd most kell visszamenem ha nem fog összejönni. Ès van egy másik panaszom is mostanában sokat szúr a hasam ès nagyon sokára múlik el. Ön szerint mitől lehet ez?  Válaszát előre is  köszönöm. 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A meddőség nem betegség, hanem sok ezernyi férfi/női betegség közös tünete. Részletes és módszeres kivizsgálással az alapbetegséget kell felkutatni, majd azt célzottan kezelni. Látatlanban temészetesen fogalmam sincs arról, hogy panaszait mi okozhatja. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhesség

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

 

Elég komplex problémával fordulok Önhöz. Évek óta fogamzasgatlot szedek, nem volt vele semmi problémám. A nyár folyamán vérzészavarom jelentkezett, ezzel voltam is orvosnál, a tabletta szedését folytattam, elmondásuk szerint ciszta okozhatta a zavart. Ennek ellenére rossz megérzésem támadt. Elnézést kerek, tudom hogy elsősorban pszichológiai problémával állok szemben, de szükségem lenne egy szakértő véleményére, hogy megnyugodjak. Megijedtem hogy esetlegesen terhes lehetek (féltem hogy a vérzés zavar hátterében a gyógyszer hatásának csökkenése áll) végeztem is tesztet. Minden negativ. Később ismét voltam ultrahang vizsgálaton (kb 3 hónappal kesobb); ahol semmilyen eltérést nem jeleztek. Az lenne a kérdésem , amit nem mertem feltenni a vizsgálat alkalmával: lehetséges - e hogy a tesztek nem mutatnak ki egy terhességet ? Ezalatt a 3 hónap alatt több tesztet is elvégeztem. Illetve az ultrahang vizsgálaton nem írtak le semmilyen eltérést, az endometrium vastagsága 4 mm volt .Ha terhes lennék, azt a vizsgálatot végző orvos kb 7-8 hetesen azonnal észrevette volna?  Illetve nincsenek terhességi tuneteim, de súlygyarapodást, gyakori vizelési ingert tapasztaltam. Sajnos sok olyan hírt olvastam amely túl későn kimutatott terhessegekrol szól, és szükségem lenne egy szakértő véleményére. Nagyon felek a teherbeeséstől, de rendkívül figyelmes vagyok; a gyógyszeremet mindig pontosan szedem, nem hagytam ki semennyit. Minden teszt, ultrahang negativ, de egyszerűen félek hogy elnézték valamit, vagy a fogamzasgatlo elfedi a tüneteket. Előre is köszönöm a választ. Nagyon sajnálom hogy ilyennel zavarom Önt, de sajnos nem tud meggyőzni semmi, és remelem egy nőgyógyászati tudás és megerősítés végre segíthet, hogy valaki azt mondja biztosan nem lehetek terhes ezen információk tükrében vagy érdemes további vizsgálatot végezni. Több teszt és egy negativ ultrahang van mögöttemSajnos akárhány tesztet csinálok , nem tudok megnyugodni, illetve felek hogy az ultrahangon elsiklottak valami felett. Nagyon szépen köszönöm előre is a választ, és elnézést kerek.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Kombinált fogamzásgátló szedése alatt petefészek ciszta nem fordul elő (legalábbis funkcionális eredetű nem ). A fogamzássgátló elfedheti a stressz által okozott cikluszavarok tüneteit, de egyben véd is azok következményeivel szemben, így a tabletták évente 6 millió asszony életét mentik meg. Az UH lelet normális, terheségre nem utal. Panaszait szorongás okozza, melyre gyógyulást pszichiáter szakorvostól várhat. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!