Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos

Dr. Elek Csaba

4651 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fogamzásgátlás, nőgyógyászat, terhesség, meddőség, menopauza, szex, homeopátia

Szakterülete: fogamzásgátlás, terhesség, meddőség, nőgyógyászat, homeopátia, nemi betegségek, menopauza, szex

Bemutatkozás

 Dr. Elek Csaba vagyok. 1958-ban születtem. 1983-ban végeztem el a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát „summa cum laude”, minősítéssel. Teljesítményemet Népköztársasági Ösztöndíjjal ismerték el. Egyetem után Kiskunfélegyházára kerültem. 1988-ban szakvizsgáztam szülészet-nőgyógyászat tárgyköréből. 1989-ben kerültem Budapestre, Czeizel Endre tanár úr meghívására. 4 évig az Országos Közegészségügyi Intézet Humángenetikai és Teratológiai Osztályán dolgoztam, mint szülész-nőgyógyász szakorvos, genetikai epidemiológus kutató és genetikai tanácsadóként. 4 éven át voltam az Egészségügyi Világszervezet magyarországi programigazgatója. 1993-ban Prágában, a Közép-Európai Egyetemen szülészeti és nőgyógyászati epidemiológiát tanultam. Ugyancsak 1993-ban az Orvostovábbképző Intézet rektora Humángenetikus Képesítéssel tüntetett ki a tudományos tevékenységem elismeréseként. Addig számos közleményem jelent meg, a legkimagaslóbb közleményem az oxfordi Lancet c. orvosi szaklapban jelent meg, de büszke vagyok a Sydney Egyetemen tartott előadásaimra is.

1994-től kerültem a gyógyszeriparba, ahol különböző menedzseri-igazgatói állásokat töltöttem be Budapesten és Bécsben. 2002-től az Országos Egészségpénztár Pénztár Főigazgatói Kabinetjének voltam orvos főtanácsosa. 2004-től tudományos szerkesztője lettem a gyógyszerismertető kiadványairól híres CMPMedica Információs Kft-nél. 1997-től lettem szellemi szabadfoglalkozású orvos. Jelenleg is dolgozok családorvosként, sürgőségi betegellátóként, gyógyszeripari szaktanácsadóként. Szülész-nőgyógyászként fő szakterületeim:

1.  Fogamzóképesség zavarai

2.  Fogamzásgátlás

3.  Női változókor gondozása

4.  Fertőzések és kezelésük (infektológia)

5.  Kolposzkópia, rákszűrés

6.  Ultrahang diagnosztika (londoni és barcelonai képesítéseim alapján)

7.  Korai kromoszóma-rendellenesség szűrővizsgálatok

8.  Genetikai tanácsadás

9.  Terhes nők gyógyszeres kezelése és diagnosztikai szaktanácsadás terhesség alatt

10.  Rutin járóbeteg szakrendelés

11.  Gyógyszer hatástan, mellékhatások, javallatok, ellenjavallatok, kölcsönhatások

12.  Orvosi-jogi szaktanácsadás… és még sok egyéb témakör.

Pályafutásom során tanultam Szegeden, Budapesten, Prágában, Zágrábban, Klagenfurtban, Bergenben, Londonban, Párizsban, Rómában, Freemontban (Michigan, U.S.A.).

Mottóm: orvos vagyok, aki mélységeiben is komoly szülészeti-nőgyógyászati ismeretekkel rendelkezek annak határterületein is, de tudásom nem merül ki a szülészet-nőgyógyászat ismeretében.

Bejelentkezés: +36209562513, vagy drelekcsaba@gmail.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Menstruáció serdülőkorban

Tisztelt DoktorNő!

A kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. A lányom most töltötte be a 14 évet és 12,5 éves kora óta menstruál. Tudom, hogy ebben a korban még nem áll be a menzesz és még kb. 2 évig lehetnek ingadozások, én mégis saját magam megnyugtatására szeretnék most kérdezni. A lányomnak néhány hónapja viszonylag pontosan jött meg a menstruációja, de ebben a hónapban egy héttel korábban jött (19-20 napra), ami még tudom normálisnak mondható. A vérzés intenzitása sem volt olyan, mint a korábbiak, kevesebb volt, inkább csak egy nap volt kicsit több, a többi napokon elég kevés volt, inkább csak jelzés szintű. Ezt sem furcsálltam, mert olvastam, hogy ilyen is lehet, mivel állandóan hormonváltozáson mennek keresztül az ilyen korú lányok, és ez is normálisnak számít. Közben beteg lett, volt egy megfázásos betegsége, ami miatt itthon volt és sokat feküdt, keveset mozgott. A betegség alatt fájt a hasa, ami lehetett a vírus miatt, de lehetett hormonálisan is. Több napig fájt a hasa, étvágytalan volt. Aztán elmúlt, de a menzesze nem, vagyis a barnás pecsételés megmaradt, immár 11 napja. Gondolom a kevés mozgás és a betegség is befolyásolta ezt. Azért szeretném kérdezni, hogy Doktornő szerint is normális-e ez, hogy még van tisztaságbetétnyi sötét barna folyása?! Vagy esetleg van valamilyen vitamin, amit szedve kicsit rendeződhet a menzesz?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Az említett tünetek arra utalnak, hogy kislányánál még nem kétfázisú a peteérés, vagyis a tüszőrepedés nem következik be, így sárgatest sem elégséges. A dolog néhány tablettával meoldható, ehhez gyermek-nőgyógyászhoz kellene fordulni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátó tabletta elkezdése

Üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem hogy ha fogamzásgátó szedését szüneteltettem 2 hónapig, és ez alatt a 2 hónap alatt nem jelentlezett menstruáció (terhesség nem áll fent), viszont újra szeretném kezdeni a szedését, elkezdhetem-e most úgy hogy nem várom meg a menstruációt mivel nem tudni hogy így mikor lesz, és így nem a menstruáció első napján veszem be az első tablettát? Ha így teszek, mire számíthatok?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Természetesen elkezdheti, de az első 14 tabletta alatt egyéb módon is védekeznie kell. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Előváladék újjal

Kedves Doktor Úr/Nő

Ha nem nézelődök az interneten eszembe sem jutott volna ezt a kérdést feltenni. Párommal minimális kézi kielégítését végeztünk, behatolás aktus  nem történt, a nemi szervek nem érintkeztek, az ujjam hegye is épphogy csak behatolt, viszont ha emlékeztem volt a kezemen némi előváladék mert előtte megfogtam nemiszervem. Sok helyen olvastam ellentmondó példákat, az önök szakmai tapasztalaira hagyatkozva teszem fel a kérdés. Szóba jöhet ilyen esetben terhesség?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Természetesen létrejöhet, legfeljebb kicsi a statisztikai valószínűsége. A védekezés petting esetén sem felesleges. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Hüvelyi viszketés

Tisztelt doktor ur!

Három hónapja szültem, parom nincsen, viszont most hüvelyi viszketés jelentkezett nálam! 

Sajnos nőgyógyászati vizsgálatra jelenleg nem tudok elmenni anyagi gondok miatt. 

Ezért is fordulok önhöz! 

Szülés után minden rendben volt, viszont most 2 napja rettentően égő viszkető erzessel találkoztam az alsó fertajamon!

Emelle, társul meg hogy a szemérem ajkakon belül kipirosodott. Gyulladásra, illetve bakteriális fertozesre gondolnék, de ez esetben inkább szakertohoz fordulok! 

Előre is köszönöm a válaszát

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A fertőzés nyilvánvaló, csak annak okozója vár tisztázásra. Anélkül gyors gyógyulásra nem számíthat. Ennek érdekében szakorvoshoz kell fordulnia. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Műszeres befejezés után megváltozott menstruáció

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Sajnos missed ab. miatt június elején műszeres befejezésen estem át, akkor 9 hetes terhes voltam (üres petezsák volt, kb. a 6. hét után nem nőtt már az sem tovább). A műtétet követően nagyjából 12 napig véreztem még, majd a 15. nap környékén éreztem a peteérésemet, és a 30. napra meg is jött a menstruációm, ami akkor nagyon erős volt, és 7 napig is elhúzódott, az utolsó napon szinte csak barnázással. Korábban 28-30 naponként jelentkezett, és 5 napig tartott, de a műtét óta, bár a 28-30 nap maradt, a menstruációm sokkal erősebb, mint azelőtt, és tovább is tart, több barnázással a végén. Ez mennyire tekinthető normálisnak még 3 hónappal a műtét után? Utalhat esetleg hormonproblémára, vagy arra, hogy nincs rendes peteérésem? Szeretnénk továbbra is próbálkozni a babával, előzőleg, durván számítva 9 hónapot vártunk a babára, de sajnos nem lett jó vége. Az orvosom a műtét utáni kontroll vizsgálaton azt mondta, hogy nem kell várni, így már júliustól ismét próbálkoztunk, eddig eredménytelenül. Pajzsmirigyem rendben van, korábban PCO-ra is vizsgáltak (más okból kifolyólag), de nem találtak elváltozást. Bezavarhat a peteérésembe a megváltozott menstruáció? Van rá bármilyen természetes megoldás, hogy elősegítsük a teherbeesést? (vitaminok, gyógynövények, stb.) Szíves válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Már maga a missed ab is cikluszavar, nevesül sárgatest elégtelenség oka volt. Most ugyanaz áll fenn, a kaparás ezt nem gyógyítja, csak vérzési rendellenesség formájában. A következő terhessége előtt ezt mindenképp rendezni kell, anélkül a missed ab ismétlődni fog. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Spiral kapcsolatban erdeklodes

Tisztelt Dr.Úr! 

34 eves nem szult lőfordulhatno vagyok. Az lenne kerdesem hogy hormonmentes mini spiral felhelyezeset kovetoen 2 hetig faj alhasam az normalis?  Nem nagyon erosen de fajdogalt alhasam petefeszkem is.  A mai napon menstruaciom utan 18.nappal verzes jelentkezett, eddig szabalyos volt verzesem spiral feltetele elott. Nem tudom spiral feltetele hiaba  hormonmentes  volt bezavarthat?10 nap mulva vartam csak verzest. Miomak vannak mehembe 7-8 mm es ez a spirallal egyutt nem jo vagy ez csak koztes verzes lenne nem tudom, ami soha nem volt nekem korabban.  Vagy ez normalis jelenseg mert lehet meg kell szoknia a mehemnek a spiralt. Vagy erdemes megnezetni magam? Spiral feltetele utan 2 honap mulva kontrollt mondott nogyogyasz de az kicsit tavolinak gondolom. Koszonom valaszat.

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! A spirál melletti vérezgetés nem a spirál, hanem attól függetlenül társuló peteérési zavar következménye. Néhány tablettával megoldható. A gyógyszereket szakorvos írhatja fel. Tisztelettel: dr. Elek Csaba. UI: A spirál eltávolítására nincs szükség! Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Hpv pappiloma

Tisztelt Doktor!

 

Szeretnék kérdezni: a minap olvastam egy cikket amiben a hpv-ről írtak annak tüneteiről férfiaknál ill. Nőknél. Nekem a melleim alatt, között és a nyakamon; a férjemnek szeméremtájékon, nyakon is vannak papillomák. Most akkor ez tünet? Kell foglalkozni velük? Orvos soha nem mondta eddig...

Eddigi méhnyakrákszűréseim negatívak voltak.Ebgen a cikkben arról is írtak, hogy van egy tabletta ami megszünteti s férgességet, ami ezeket a  a papillomákat okozza. Elbizonytalanodtam...

Előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! 150 féle papillómavírust ismerünk. A leggyakoribb megnyilvánulása a kúszószemölcs (fibroma pendulum), ami nem veszélyes, de csúnya. Kezelése Condyline, vagy Verrumal ecseteléssel megoldott. Kérem forduljon háziorvosához. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgatló abbahagyása

Jó napot kívánok!

Leírnám röviden a problémámat. FOgamzásgátló tablettát 10 éve kezdtem el szedni 15 éves koromban (Chloe) hormonproblémáimra (hirzutizmus, stb) egy másik gyógyszerrel párosítva. Azóta természetesen nem hagytam el, mert párkapcsolatban éltem. Most a férjemmel úgy döntöttünk, hogy babát szeretnénk, ezért 1 hónappal ezelőtt abbahagytam a fogamzásgátló tablettát. Utoljára Dienorette tablettát szedtem. Most október 14-én kellene megjönnie a menstruációmnak. Ez lenne az első a tabletta abbahagyása után, mivel 3 héttel ezelőtt hagytam abba a tablettát. Sajnos inzulinrezisztenciát is diagnosztizáltak nálam pár évvel ezelőtt, erre Glucophage gyógyszert szedek. Viszont ez a orvosom szerint rendeződött. Amióta abba hagytam a fogamzásgátló tablettát állandóan kedvetlen vagyok, rossz gondolatok és érzések gyötörnek, nem érzem jól magam, nem kíván a szexet. Az emésztésem sem túl jó, elég sokat fáj a fejem és rossz a közérzetem. A fogamzásgátló szedése alatt ezeket az érzéseket csak a menstruáció előtti héten szoktam tapasztalni, aztán elmúltak. Kérdésem az lenne, hogy ezeket a rossz érzéseket, gondolatokat, kedvtelenséget okozhatja a fogamzásgátló abbahagyása? Gondolom rendeződnie kell a hormonjaimnak és vissza kellene állniuk a tabletta előtti állapotra, csak nem vagyok benne biztos hogy ezt okozhatja e a tabletta. Cickafarkfű teát iszom napi kétszer és inozitol tartalmú italt iszok a nőgyógyászom javaslatára, hogy rendeződjön a menstruációm. Magnéziumot rendszeresen szedek.

 

Válaszát és tanácsát előre is hálásan köszönöm!

 

 

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Sokkal inkább a háttérben meghúzódó cikluszavar miatt kialakult premenstruációs feszültségre kell gondolni. A peteérés beállítása gyógyszerekkel nem nagy mutatvány. Javaslom, forduljon meddőségambulanciához. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Terhesség alatti gyógyszerszedés

Tisztelt doktorúr/doktornő

14 hetes kismama vagyok és a múlthéten kellett anribiotikumot szednem Aktil duot nagyon gyulladt orrnyálkahártyák miatt, baktérium fertőzés okozta. A szakorvos további kezelésnek Bactroban orrkenőcsöt és Mometason sandoz orrsprayt írt fel.  Félek alkalmazni mert ez már nagyon sok gyógyszernek tűnik, valamint a bactroban antibiotikumot is tartalmaz. Kérem segítsen mi tévő legyek. Ha alkalmazon n lesz baka a babának? Máshol azt mondták hogy ez a 2 gyógyszer alkalmazható terhesség alatt, de én mégis félek.

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel Kármen

 

Válasz:

Tisztelt AQsszonyom! Egyetlen antibiotikum sem magzatkárosító. Régen a streptomycin volt az, de már sok évtizede kivonták. Arra is kellene gondolnia, hogy a betegség sokkal veszélyesebb lehet a babára, mint a legtöbb gyógyszer. Önnek nincs tehát mitől félnie. Csak arra vigyázzon, hogy ne szedjen szalicilátokat és nem szteroid gyulladásgátlókat. Láz és fájdalomcsillapításra csak a paracetamol és a metamizol alkalmas terhesség alatt. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Elek Csaba - nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos válasza

Fogamzásgátló abbahagyása

Tisztelt Doktor Úr!

42 éves nő vagyok. Kb. 20 éve használok különböző fogamzásgátló szereket. Az utóbbi egy évben a Ladeering hüvelygyűrűt. Szeretném véglek abbahagyni  a védekezés ilyen formáját. Szeretném tudni jár-e kellemetlen mellékhatással? Leginkább a hajhullás, bőrproblémák előfordulása érdekel ás aggaszt.

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: Nagy Vera

Miskolc

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Hajhullás, akne, szeborrea, rendszertelen vérezgetés, emlőfájdalom, elhúzódó és fájdalmas havivérzés egyaránt előfordulhat. Én az Ön helyében még nem hagynám abba a gyógyszeres kezelést, mert a kellemetlen tünetek mellett számos súlyos szövődménye is lehet a hormonális egyensúly megbomlásának. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!