Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó

Dr. Kulcsár Andrea

441 kérdésre válaszolt

Kategóriái: védőoltások, fertőző betegségek, nátha, influenza

Szakterülete: fertőző betegségek, védőoltások, nátha, influenza

Bemutatkozás

 Kulcsár Andrea

Csecsemő és Gyermekgyógyász szakorvos, Infektológus szakorvos, Védőoltási szaktanácsadó

A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karán végeztem 1989-ben. Orvosi pályafutásom kezdetétől a fertőző betegségeket ellátó kórház (Fővárosi Szent László Kórház, mai nevén Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet Szent László Kórház -ESZSZK) gyermekgyógyászati osztályán. Csecsemő- gyermekgyógyász, és fertőző betegségek szakorvosaként gyógyítok. Naponta szembesülve az elkerülhető szenvedésekkel –védőoltással megelőzhető fertőzések következményeivel, következetesen lettem a betegség megelőzés aktív képviselője. Védőoltási szaktanácsadói feladatra 2001-ben kaptam megbízást. Feladatom az oltásokkal kapcsolatba hozott események értékelése, olthatóság eldöntése, egyéni oltási tervek készítése speciális körülmények között ( immunológiai sérülés, súlyos alapbetegség,stb). Munkámhoz folyamatos önképzés szükséges a nemzetközi irodalom naprakész követésével. Szakértői munkámat 2007-ben és 2009-ben megszerzett nemzetközi bizonyítványok fémjelzik. Több nemzetközi és hazai munkacsoport tagjaként folyamatos tapasztalatcserével igyekszem egységessé tenni a védőoltási gyakorlatot.

Állok rendelkezésére oltó orvosnak, oltandó személynek, aggódó szülőknek, mindenkinek, aki a betegségeket elkerülni és nem elszenvedni szeretnék.

Oltó orvosoknak: www.infovac.hu

Személyesen beutalóval az Oltási Tanácsadóban jelentkezhetnek szakvéleményért, oltási tervvért illetve oltás beadására.

Rendelési idő: hétfő és csütörtök 8-13 óráig előzetes időpont-egyeztetés után: Telefon: 4558256

Legutóbbi válaszai

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

Bárányhimlő

67 éves vagyok. Tegnap bárányhimlővel fertőzött környezetbe kerültem, itt leszek több hétig. A szövődményektől tartva kérdezem, hogy érdemes-e gyorsan beadatni a védőoltást?

Válasz:

67-esen biztosan volt már korábban bárányhimlős, így nincs veszélyben a bárányhimlő környezetben
Megnézem a kérdést

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

Lyme kórral kapcsolatban

Kedves Doktor Úr/Nő! Kisfiam 14 éves, 1,5 éve lyme kóros lett. 28 napig szedett amoxicillint napi 3X 1-et. A László Kórházban vizsgálták meg, mert kullancsot vettek ki belőle egy osztálykiránduláson, s kb 2 hét múlva tipikus lyme folt jelent meg a bal melle alatt. Kérésemre nem vizsgálták meg a vérét a gyógyszeres kezelés után, határozottan elutasított a doktornő a Lászlóban (csak itt foglalkoznak TB alapon ezzel a betegséggel), mondván nem ma kezdte a szakmát, kb 30 éve, s nincs szükség rá, értsem meg, hogy kisöpörte a szervezetéből. Én 2 hete mégis elmentem az Istenhegyi útra a Géndiagnosztikai Központba, mert szerettem volna megbizonyosodni, igaz-e. (Mostanában a lábfeje fájdogál, először a lábfej széle, majd teteje- ortopédián voltunk, röntgen is készült, nem találtak semmit. ) Egyébként élsportoló, ereje van. Más panasz nincs. A vérvétel eredményét megkaptam ma, s pozitív lett az IGG és az IGM is! Az IGG csak 1-gyel több (6) esetben (helyen) mutat pozitív eredményt, mint az IGM (5). Ennek az eredménynek lehet hinni? Biztosan jelenleg is aktív, benne van a baktérium? Vagy ez évekig látszik, tehát felesleges volt a vérvizsgálat? vagy az IGM a jelen állapotot mutatja, valóban, s a gyógyszeres kezelés eredménytelen volt? Mi a teendő? Segít még újabb antibiotikum kúra, kúrák? Mik a tapasztalatok? Vagy már az nem segít? Olvastam a cikkben, hogy az izomfájdalom, gyengeség esetén nem segít. Ilyen panasz nincs, de már eltelt 1,5 év! Mit tanácsolnak, kihez érdemes fordulni? Több szakemberhez érdemes? Máshol végeztessünk kontroll vérvételt? Egy aggódó, alapos anyuka várja mielőbbi válaszukat a kérdésben jártas szakembertől, köszönettel: Somogyiné

Válasz:

Miután én a László Kórház infektológusa vagyok és a gyermekrendelőben rendelek, én is lehettem az a valaki ,aki kezelést adott ( igaz 14 , max 20 napos a kezelés útmutató szerint) és valószínűleg próbáltam, elmagyarázni, MIÉRT NEM KELL és NEM HASZNOS a vérvétel.A kérdéseiből az látszik, h kapott magyarázatot. Egy kérdésben jártas szakembertől. csak éppen Önnek ez a válasz nem volt kielégítő. Próbálja ki , mit szól az esethez dr Lakos András nemzetközi szinten elismert SZAKÉRTŐ és nem egy magánklinika szakértővé avanzsált bőrgyógyásza. Ha USA-ba menne vizsgálatra, OTT SEM VÉGEZNÉK EL!
Megnézem a kérdést

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

HPV

Tisztelt Doktornő! A problémám a következő: 2014.augusztusában a bőrgyógyászom azt mondta, hogy condyloma van a nemi szervemen, amit a HPV okoz. Ennek kezelése és gyógyulása érdekében írt nekem isoprinosin tablettát és tinidazol-pol tablettát, amit természetes az előírásoknak megfelelően be is szedtem. A nemi szervi szemölcsöket helyileg fagyasztással kezelte. Az a helyzet, hogy a probléma a mai napig fennáll...tudom én, hogy ez egy hosszadalmas folyamat, azonban most mondott egy olyan lehetőséget a bőrgyógyász, hogy oltassam be magam a Silgard nevezetű védőoltással és egy villanás alatt megoldódnak a problémáim...Kicsit kétkedve fogadtam, egyrészről hogy eddig miért nem mondta, másrészről ha már egy adott fertőzöttségem van valóban elmúlik e az oltástól a nemi szervi szemölcs ill. h más problémát nem hoz e elő. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem volt HPV szűrés sem, csak ránézésre lett megállapítva. Az a kérdésem, hogy a Doktornő szerint beoltassam e magam? Nem jár-e ez mellékhatásokkal ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: M. Katalin

Válasz:

A 4 komponensű HPV oltás nem terápiás hatású bizonbyítottan, de megelőzés szempontjából javasolt Önnek is most ebben az állapotban. A meglévő elváltozásokon nem biztos h segít, de a jövőben védett lesz a méhnyakrák leggyakoribb és a condyloma leggyakoribb típusai ellen. Előzetes vizsgálat oltás miatt nem kell, de ettől függetlenül szűrésre kell járnia!
Megnézem a kérdést

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

Véres csík a szemen

2011-ben jelent meg először a jobb szememen vízszintes vonalban egy ér. Kívülről a szemgolyó felé. Majd kb egy fél év múlva a bal szememen is megjelent enyhébben. 2014-ben eljutottam odáig, hogy a bal szememen szinte nem is látszik a vízszintes ér, de a jobb szememen a mai napig még megvan, habár már enyhült. Mivel számítógép előtt dolgozom ezért azt javasolták, hogy speciális védőréteggel ellátott szemüveget hordjak. Vettem is egy blue controll rétegeggel ellátott új lencsét. Talán könnyebb volt a munkavégzés, de a piros ér nem tűnt el. Az évek múlásával erezettség is megfigyelhető volt. Reggelente volt a legszebb, enyhült, gondolom hogy pihent a szervezetem amiatt. Napközben rendszerint felerősödött. Szemészeten is jártam már több helyen is, de ott csak szemcseppeket ajánlottak. Az egyik helyen azt mondták, hogy kötőhártya gyulladás a másik helyen azt mondták hogy nem az. Használtam is a szemcseppeket, de nem segített. Most arra gondoltam, hogy egy régi megfázásból a mai napig nem gyógyultam meg. Annak a szövődménye lehet. A mandulám még megvan és nem vagyok megfázva, de mindig váladékozok mondhatni naponta hébe hóba. A torkomon, a két mandulám között kis apró hólyagok vannak. A mandulám mellett most fehér váladék is. A kis hólyagok már nagyon régóta ott vannak. Most kismama vagyok, nem szeretnék egy komolyabb gyógyszert szedni. Mit tehetnék?

Válasz:

nem tudom sajnos látatlanban véleményezni. talán forduljon a lászlókórházban az ambulancián orvoshoz,aki felnőttbelgyógyász és infektológus is egyben
Megnézem a kérdést

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

Kutyáról emberre terjed-e a pseudomonas?

Napok óta köhögök, fojtósan, rohamokban, de csak a mai napon kezdett fájni a mellkasom és a hátam, 65 éves, egyébként egészséges nő vagyok, több tüdőgyulladást kihordtam lábon, mert sosem lázasodom be./tüdőröntgen kimutatta/egy hónapja kezelem pseudomonas baktériummal fertőzött kutyámat, kérdésem, kaphattam-e tőle fertőzést? Csak hétfő este tudok a háziorvoshoz elmenni.

Válasz:

remélem eljut az orvoshoz mai napon. Komoly gondot okozhat a pseudomonas emberben is, talán nem ettől beteg, de megvizsgálni mindenképpen kell!!!
Megnézem a kérdést

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

Védőoltás utáni fájdalom

Tisztelt Doktornő! 13 éves lányom szeptember hónapban hepatitsz B, majd október 17-én HPV elleni védőoltást kapott. Mindkettőt a bal felkarjába kapta. A HPV oltás után kb. 1 héttel belázasodott, ami el is múlt egy éjszaka alatt, viszont az oltás napja óta az oltás helyén izomláz szerű fájdalmat érez, mely hol erősebb, hol gyengébb fájdalommal jár. A felkarján nem látszik semmi elváltozás, nincs kitapintható csomó sem. Viszont a nem múló fájdalom aggaszt bennünket, és közelegnek az ismétlő oltások is. Kérem tanácsát, felkeressünk-e ezzel a problémával szakorvost, és ha igen, milyet? Köszönöm válaszát! Tisztelettel. Bné (Csongrád megye)

Válasz:

Az oltást követő nem kívánt eseményt hivatalosan be kell jelentenie az oltást végző orvosnak! Erre van egy nyomtatvány a www.vacsatc.hu honlapon! A panaszt ki kell vizsgálni és egy bizottság dönt az oltással való összefüggésről és a további oltásról
Megnézem a kérdést

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

Védőoltások sorrendje

Tisztelt Dr. Kulcsár Andrea! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a gyermekem 16 hónapos, a háziorvos említette hogy lehet influenza ellen is oltatni gyermeket. Most szeretném beadatni neki azt az injekciót is, de ezen felül hallottam hogy van a menningococcus B elleni is azt is szeretném beadatni neki . De még hogy ne legyen elég még a bárányhimlő elleni is szerepelne a beadandók között. Mennyi idő múlva mit lehet beadatni neki: A legutolsó oltás 2014 dec. 17-e volt akkor kapta meg a kötelező kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltást, valamint ezzel egy időben kapta meg a Prevenar-t, és a Neisvac-C- t is. A háziorvosom javasolta hogy írjak Önnek mivel a menningococcus B elleni oltás új és két hetes szünetet illő tartani az oltások között így végül is nem tudjuk hogy melyikkel kezdjük , melyik lenne időben fontosabb hogy előbb kapja meg. Influenza elleni vagy a Bexsero,és a bárányhimlő ellenit is be kellene iktatni valahogy. Előre is köszönöm válaszát. Köszönettel: Kovács Lilla

Válasz:

Háziorvosa igen cseles. Ön pedig egy igen gondos szülő, gratulálok! Ha ő ír nekem, akkor a hivatalos emailcímen kell írnia és elektronikus beutalót kell küldjön, h az én munkámnak is legyen nyoma....... Bárányhimlő oltással most,h az MMR oltást megkapta, minimum 4 ,de inkább 6 hetet attól várni kell. Csecsemőknél érdemes kivárni a 2 hetet a Bexsero oltással, de 1 éves kor felett már legfennebb a karja fáj és láza lesz így javaslom: Bexsero+ Vaxigrip 4hét múlva Varilrix + Vaxigrip 4 hét múlva Bexsero 2 hét múlva DPTIPV HIB + Varilrix
Megnézem a kérdést

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

Brazíliába védőoltások

Kedves Andrea! Számos oltóközpontot felhívtam már, mindenhol más információkat mondanak, hogy milyen oltásokat kellene beadatnom egy 2 hetes Brazil utazáshoz. Salvadorban nyaralnánk, de nyilván a közelben lévő más városba is el szeretnénk majd látogatni. Feleslegesen nem szeretném magamat olyan oltóanyagokkal bombázni, ami nem feltétlenül szükséges.Tudna nekem abban segíteni, hogy milyen oltásokra lenne szükségem és ezeknek az oltóanyagoknak mi a neve, amit a háziorvosommal fel tudok íratni, akár közgyógytámogatással is? Köszönettel: Laura

Válasz:

http://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/clinician/none/brazil - ezt ajánlom nem vagyok hivatalos utazási oltási tanácsadó. telefonban azért nem szívesen ad senki tanácsot, mert az oltás része az utazásnak a legkevesebb. Amennyiben tényleges tanácsadást szeretne,akkor az OEK oltóközpontját ajánlom: elérhető www.oek.hu ( utazás,egészség)
Megnézem a kérdést

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

Bexsero 6 éves oltással

Tisztelt Doktornő! Kérdésem a Bexsero oltással kapcsolatos. Kislányom most lesz márciusba 6 éves. A kötelező védőoltásokkal együtt megkaphatja-e a Bexsero oltást? Ha receptre felíratom vidéki gyógyszertárba is el tudják juttatni?

Válasz:

Megkaphatja egyszerre is persze. Tessék azonban felkészülni h az oltás fájdalmas és lázas is lehet tőle, ellenben persze megmenti egy súlyos fertőzéstől.
Megnézem a kérdést

Dr. Kulcsár Andrea - oltási tanácsadó válasza

Kötőhártya gyulladás

Tisztelt Címzett! 57 éves vagyok, még soha nem volt semmilyen szembetegségem. 3 hete volt kötőhártya gyulladásom, és nem tudom mitől lehetett. És most ismét kezdődött előröl. Amikor először kezdődött, kihívtam az ügyeletet, akkor Ciloxant írtak fel. Most, hogy újra kezdődött, nem tudom mit tegyek. Nem tudok járni, azaz nem mehetek orvoshoz. (Agyvérzésem volt). Kérem, segítsenek! Tisztelettel: Bohunka Éva

Válasz:

Pedig az volna a leghelyesebb,ha szemészeten vizsgálnák! Ha nem tud kimozdulni, ki fertőzte volna meg???? Helyben kellene kereni a proibléma okát a szemében! ( idegentest...pl....stb....)
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!