Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

678 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdő

Tisztelt Dr. Úr/Nő

Édesapámnál aki 69 éves tüdő adenocarcinomát állapítottak meg, csont- , mellékvese áttéttel egy éve. 

Jelenleg másidvonalveli Alimta kezelésben részesül. Zortilláról leállították ONJ miatt.

Általános egészségi állapota romlik, gyenge, egyre több a kemo mellékhatás.

Legújabb tünete a nehézlégzés, köhögés. Kérdésem ezzel kapcsolatban lenne. Orvosa vény nélkül kapható köptetőt ajánlott, ami nem használt. Hörgőtágító, salvusos inhalálás, esetleg más segíthet ebben az esetben?

Illetve még immunerősítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Jelenleg Avemar-t, Imune algát, Béres cseppet 1000mg C vitaminnal szed. Emelt szintű D vitamint (5000 egységes), C vitamint (10.000mg felett) lehet illetve érdemes alkalmazni?

Köszönöm válaszát!

Bőne-Szakállas Aliz

Válasz:

T. Levélíró ! Szedhet D vitamint és emelt adagban C vitamint is, de ezek a daganat növekedését nem fogják megállítani. Egyedül a kemoterápia hatékony a daganatos betegségben. Salvus vízzel inhalálás jó lehet, illetve beszélje meg a tüdőgyógyász kollegával, még milyen kezelést javasol. Hörgtágítót csak COPD és asthma esetén adunk. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Légmell - repülés

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

2005 januárjában spontán totál ptx-em volt a jobb oldalamon, 2 csövet kaptam, 6 napon keresztül. A vizsgálatok nem mutattak semmit, egy hét után kiengedtek, azóta nem fordult elő nálam ismételten, egyik oldalon sem.

Banálisnak tűnhet a kérdés.. Az orvos, aki a pulmonológián vizsgált az eset után, 1 éven belül több alkalommal, azt mondta, hogy ne repüljek..(illetve azt is, hogy ne búvárkodjak, de arról könnyen lemondok) Én ekkor 24 éves voltam. Nagyon komolyan vettem, és azóta sem mertem. Szeretném megkérdezni véleményét, hogy tekintettel a hosszú idő elteltére, a koromra (37), okozhat ma gondot ha repülőre ülök?

Köszönöm szépen előre is válaszát, sokat segítene!

Tisztelettel: K.Kriszta

Válasz:

Szerintem most már nyugodtam repülhet, ha azóta betegsége nem újult ki. Kérdésem az lenne, mikor volt tüdőgyógyásznál utoljára ? Szerencsés lenne ,azért egy kontrollvizsgálaton részt venni.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Fül-orr gépészet

Szép Napot Kívánok! 

Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent a következő lelet szövettan után.Lelet: Papilloma planocellulare invertum et inflammatum M43000, M8052/1, M8053/1, K:D3800 10 éve már diagnosztizáltak rossz indulatú daganatot, amit sugárkezeléssel sikerült gyógyítani.

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! 

További kellemes napot kívánok! 

Válasz:

Kérem keresse fel a kezelőorvosát, aki a szövettani mintát vette, vagy aki vizsgálatra küldte.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

CA 125 tumormarker

Tisztelt Doktor nő/úr!

48 éves nő vagyok. Munkahelyi vizsgálaton végeztek CA125 szűrést, amelynek az eredménye 49,4 U/ml. Nőgyógyászati rákszűrésem 2 hónapja történt amely rendben volt, mammográfiai vizsgálatom rendben.A ciklusom még normális a hormon laborjaim rendben vannak.Alap betegségeim: reflux, IBS, parlagfű allergia. Kérem a válaszát, hogy ezzel a CA125 eredménnyel forduljak-e további vizsgálatokhoz. Köszönettel! B

Válasz:

Szerintem nem kell foglalkozni vele, hiszen a tumor marker nem alkalmas daganat szűrésre, nemcsak a daganatos betegségek esetén emelkedik meg. Tanácsom az, esetleg megnyugtatásként, 2-3 hónap múlva ismételjék meg.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Az intenzíven dúsító eltérés fogalma

Tisztelt Doktorn Nő/Úr!

A közelmúltban nyelvgyöki tumorral kezeltek, sugár és kemoterápiát kaptam, melynek eredményeképpen tünetmentes lettem. Az utána következő PET-CT vizsgálati leletemben találtam valamit, ami miatt megint aggódom.

Idézem: A bal tüdőben S8-ban réssel is összefüggésben egy kb. 2 cm-es intenzíven dúsító eltérés jelent meg. (SUVmax:6.9), a bal S5-ben változatlan 5 mm-es góc, mely nem halmoz. Másutt a tüdőkben fokális CT-morfológiai eltérés, magas farmakon-felvételű góc nem ábrázolódik. Az axillaris és mediastinalis régiókban FDG-halmozás, lymphadenomegalia nem látható. 

Szeretném tudni, hogy a fent leírtak mit jelentenek tulajdonképpen. Ez egy újabb rák, vagy valami más?

Válasz:

T. Levélíró ! A lelet alapján nem lehet megmondani, mi van a tüdejében. Ehhez további vizsgálatok szükségesek. Ezért kérem keresse fel a kezelőorvosát vagy egy tüdőgyógyász kollégát. Üdv. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Légmell, PTY

Tisztelt Címzett! Férjemet (31 éves) foci közben mellbe rúgták és bal oldali légmellet kapott. Kezelésként mellkasi szívódrain-t kapott. 3. Napon lezárták a szívást, de a tüdeje ismét összeomlott. CT-re vitték, melynek alapján kóros elváltozást nem találtak, így folytatták a csövezési eljarast.( ami így újabb  3. Napja tart )  A mai röntgen leletében az áll, hogy a mellkasfal mentén bal oldalt keskeny sávban ,max 1 ujjnyi még észlelhető PTX. Érdeklődnék , hogy ez mit jelent ? Mik a kilátásai? Megfelelő ez az elhúzódó eljárás ? Megtisztelő válaszát köszönöm. Üdvözlettel : N.Renáta

Válasz:

T. Levélíró ! Még mindig van férjének egy kis legmelle. Sajnos időnként kiújul , ezért ismételt kezelés, szívás kell. Valószínű néhány nap alatt teljesen megoldódik . Ezzel mást jelenleg nem lehet tenni, néha ha nem elég vastag a cső kicseréljük egy nagyobbra vagy sebész segítségét kérjük . Üdv Máthé Csaba dr
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Köhögés

Tisztelt Dr. Úr/Nő!

2 napja mikor kicsit vagy teljesen a hátamon fekszem, akkor néha nagy levegő vételnél vagy köhögésnél bal oldalt a bordáim alatt vagy között fáj, szúró érzés! Bármilyen helyzetben vagyok(állok, ülök, hason fekszem) nem fáj, de a köhögés megmarad! A köhögés az elején köpet ürítés nélkül volt, majd azóta már van köpetem is miatta!

Mi állhat ennek a hátterében? Esetleg egy kialakulóban lévő tüdőgyulladás?

Válasz:

Sajnos nem tudom megmondani, kérem keresse fel a háziorvosát vagy a tüdőgondozót. Ahhoz, hogy véleményt tudjunk mondani mindenképpen meg kell vizsgálni Önt. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Mi okozhatja ezt a hátfájást?

Tisztelt Dr. úr/nő!

A múlt hónapban már tettem fel egy kérdést, hogy mitől lehet nehézlégzésem. Ásítási kényszereim vannak, úgy érzem nem megy elég mélyre a levegő, ha sikerül is, előről kezdődik. Egy vizsgáaton, amely során csőbe kellett fújnom, (talán tüdőfunkció) az első fújásom nagyon jó lett, a második éppen a jó alatt, így kellett egy harmadik, amely szintén épp a jó alatt. Egyik éjszaka arra keltem, hogy borzasztó hátszúrásom van (lapockáknál, 6. csigolya mellett) amely légvételre erősödött és a karom is zsibbadt. A sürgősségin fájdalomcsillapító injekciókat kaptam, elmúlt, azóta sokkal kevésbé, de fáj. Az egyik orvos szerint hörghurutom van, a másik szerint nincs. (5 perccel később vizsgált meg a második orvos, tehát mondhatni egyidőben) 2 éve dohányzom, most van a 2. nap hogy nem. Egyáltalán nem érzem hiányát, de ásítási ingerem és hátfájásom ugyanúgy van. Remélhetőleg sikerül felhagynom ezzel a rossz szokással. Állítólag mozgásszervi betegség okozza a hátfájást. És elvileg nagyon hanyag tartásom van. Félek, hogy a tüdőmmel van baj, pl COPD. Vagy ez  a mozgásszervi dolog is okozhat nehézlégzést? Nem szoktam szorongani, sem pánikolni. Köszönöm előre is a választ!

Válasz:

Sajnos a leírtak alapján nem tudok véleményt mondani. Sok adatom hiányzik, pl. nem tudom hány éves, hol és mit dolgozik, milyen más betegségei vannak, gyógyszert szed, stb. De a légzésfunkciós értékeket, görbéket, sem a röntgen felvételt nem láttam, illetve a legfontosabb az, hogy nem is vizsgáltam meg. Ezért azt tudom tanácsolni, hogy keresse fel ismételten a tüdőgyógyász kollégát, aki segíteni fog. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Csomó a hónaljban

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr!

27 éves nő vagyok. Pár hete két egymás melletti fájdalmas csomó van a bal hónaljamban, ami nem akar javulni. Látszik, hogy be van kicsit dagadva, pirosabb is a bőr azon a területen, érintésre és néha a karom mozgatására is érzékenyebb. Háziorvosnál már voltam vele, aki azt mondta valószínűleg a borotválástól begyulladhatott valami. Telnek a hetek, de a fájdalom és a csomók még mindig nem múlnak, nem mondott a dokim semmit, hogy kell-e kezelni valamivel, vagy esetleg menjek vissza ha nem javul. Eléggé félek a betegségektől, és az internet sem az ember barátja ilyen téren.

Nem tudom merre menjek tovább, menjek vissza az orvosomhoz, vagy inkább keressek fel szakrendelést erre? Lehet-e az oka esetleg emlő daganat?

Válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Szerintem menjen nyugodtan vissza a háziorvosház, aki segíteni fog. Üdvözlettel Máthé Csaba dr
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Emlő UH

Kedves doktnő/doktor úr!

Egy magánklinika honlapján azt olvastam hogy nagy mell esetében az UH nem alkalmas emlővizsgálatra csak a mammográfia. Ez igaz? Az én mellméretem 80/D-s. Nemrég voltam UH-n ami negatív lett. Megbízhatok benne, vagy kérjek mammográfiás vizsgálatot is? Bár úgy tudom az én koromban csak nagyon indokolt esetben csinálnak (23 éves vagyok).

Válasz:

T. Levélíró ! Szerintem nyugodtan bízzon meg benne, hiszen negatív. Különben való igaz ebben a korban nem szoktak emlő UH-ot és mammográfiát panaszok hiányában végezni, hiszen az emlődaganat a 40 -es életkor előtt gyakorlatilag nem alakul ki. Üdv. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!