Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

672 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Köhögés

Tisztelt Dr. Úr/Nő!

2 napja mikor kicsit vagy teljesen a hátamon fekszem, akkor néha nagy levegő vételnél vagy köhögésnél bal oldalt a bordáim alatt vagy között fáj, szúró érzés! Bármilyen helyzetben vagyok(állok, ülök, hason fekszem) nem fáj, de a köhögés megmarad! A köhögés az elején köpet ürítés nélkül volt, majd azóta már van köpetem is miatta!

Mi állhat ennek a hátterében? Esetleg egy kialakulóban lévő tüdőgyulladás?

Válasz:

Sajnos nem tudom megmondani, kérem keresse fel a háziorvosát vagy a tüdőgondozót. Ahhoz, hogy véleményt tudjunk mondani mindenképpen meg kell vizsgálni Önt. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Mi okozhatja ezt a hátfájást?

Tisztelt Dr. úr/nő!

A múlt hónapban már tettem fel egy kérdést, hogy mitől lehet nehézlégzésem. Ásítási kényszereim vannak, úgy érzem nem megy elég mélyre a levegő, ha sikerül is, előről kezdődik. Egy vizsgáaton, amely során csőbe kellett fújnom, (talán tüdőfunkció) az első fújásom nagyon jó lett, a második éppen a jó alatt, így kellett egy harmadik, amely szintén épp a jó alatt. Egyik éjszaka arra keltem, hogy borzasztó hátszúrásom van (lapockáknál, 6. csigolya mellett) amely légvételre erősödött és a karom is zsibbadt. A sürgősségin fájdalomcsillapító injekciókat kaptam, elmúlt, azóta sokkal kevésbé, de fáj. Az egyik orvos szerint hörghurutom van, a másik szerint nincs. (5 perccel később vizsgált meg a második orvos, tehát mondhatni egyidőben) 2 éve dohányzom, most van a 2. nap hogy nem. Egyáltalán nem érzem hiányát, de ásítási ingerem és hátfájásom ugyanúgy van. Remélhetőleg sikerül felhagynom ezzel a rossz szokással. Állítólag mozgásszervi betegség okozza a hátfájást. És elvileg nagyon hanyag tartásom van. Félek, hogy a tüdőmmel van baj, pl COPD. Vagy ez  a mozgásszervi dolog is okozhat nehézlégzést? Nem szoktam szorongani, sem pánikolni. Köszönöm előre is a választ!

Válasz:

Sajnos a leírtak alapján nem tudok véleményt mondani. Sok adatom hiányzik, pl. nem tudom hány éves, hol és mit dolgozik, milyen más betegségei vannak, gyógyszert szed, stb. De a légzésfunkciós értékeket, görbéket, sem a röntgen felvételt nem láttam, illetve a legfontosabb az, hogy nem is vizsgáltam meg. Ezért azt tudom tanácsolni, hogy keresse fel ismételten a tüdőgyógyász kollégát, aki segíteni fog. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Csomó a hónaljban

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr!

27 éves nő vagyok. Pár hete két egymás melletti fájdalmas csomó van a bal hónaljamban, ami nem akar javulni. Látszik, hogy be van kicsit dagadva, pirosabb is a bőr azon a területen, érintésre és néha a karom mozgatására is érzékenyebb. Háziorvosnál már voltam vele, aki azt mondta valószínűleg a borotválástól begyulladhatott valami. Telnek a hetek, de a fájdalom és a csomók még mindig nem múlnak, nem mondott a dokim semmit, hogy kell-e kezelni valamivel, vagy esetleg menjek vissza ha nem javul. Eléggé félek a betegségektől, és az internet sem az ember barátja ilyen téren.

Nem tudom merre menjek tovább, menjek vissza az orvosomhoz, vagy inkább keressek fel szakrendelést erre? Lehet-e az oka esetleg emlő daganat?

Válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Szerintem menjen nyugodtan vissza a háziorvosház, aki segíteni fog. Üdvözlettel Máthé Csaba dr
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Emlő UH

Kedves doktnő/doktor úr!

Egy magánklinika honlapján azt olvastam hogy nagy mell esetében az UH nem alkalmas emlővizsgálatra csak a mammográfia. Ez igaz? Az én mellméretem 80/D-s. Nemrég voltam UH-n ami negatív lett. Megbízhatok benne, vagy kérjek mammográfiás vizsgálatot is? Bár úgy tudom az én koromban csak nagyon indokolt esetben csinálnak (23 éves vagyok).

Válasz:

T. Levélíró ! Szerintem nyugodtan bízzon meg benne, hiszen negatív. Különben való igaz ebben a korban nem szoktak emlő UH-ot és mammográfiát panaszok hiányában végezni, hiszen az emlődaganat a 40 -es életkor előtt gyakorlatilag nem alakul ki. Üdv. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Kannabisz olaj

Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyámnál áttétes daganatokat diagnosztizáltak. Be fogja vállalni a kemot (ez az ő akarata és döntése),e mellett kapott néhány féle gyógyszert is amit már szed. Van köztük egy steroid is,melyre rá van írva,hogy ne szedjen mellette grapefruit cseppeket-kivonatokat. Sokat olvastam az orvosi kannabiszról,én viszont szeretném ha ezt kipróbálná. Kérdésem az lenne Ön felé,hogy a kemo és a steroid hatását rontja-e a kannabisz olaj (THC mentes CBD olaj),és egyáltalán szabad-e szednie ilyen olajat,ez nem hasonló-e mint a grapefruit olaj és származéka?

Válasz:

Kérem ezt beszélje meg kezelőorvosával. Sajnos nem ismerem a beteget, de azt sem tudom milyen daganata van, illetve milyen kemoterápiát fog kapni. A kannabiszt itthon nem adjuk. A grafruit olaj hatásáról, mellékhatásáról nem tudok nyilatkozni.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Rtg felvétel értelmezése

Tisztelt Doktor úr!

Kb. 2 hónapja tüdőrákkal operáltak a jobb oldalon ( 2,5 cm adenocarcinoma), a bal oldalra besugárzást kaptam ( 1,5 cm )

Most kontroll röntgenen voltam, szeretném a lelet értelmezését kérni.

JFL műtét történt. Összevetve az előző felvétellel: a jobb rekeszfél változatlanul magasabb állású, rajta dorsalisan adhaesio jelent meg. Egyértelmű PTX nem láthetó. HTX nem mutatható ki. A jobb oldalon a varratsor környezetében kötegezettség ábrázolódik.

Bal oldalon a VI.borda hátsó ivének magasságában kb. 1,5 cm átmérőjű halvány körülirt kötegezettség figyelhető meg. A középárnyék nem dislocalt. A sziv nem nagyobb.

Előre is köszönöm szives válaszát.

Válasz:

A jobb oldalon műtét utáni állapot, a bal oldalon a sugárkezelés utáni heg, illetve valószínű a daganat maradványa. De jó lenne a CD-t látni, akkor pontosabban tudok nyilatkozni a bal oldalról is.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Szapora szívverés és szapora légzés

A szapora szívverés (~105) és a szapora légzés (~40/perc) együtt, folyamatosan; kis fizikai terhelés után (pl. felállás vagy néhány lépés utáni leülés), erős rosszullét, ami néhány perc után elmúlik. A páciens nagyon gyenge, rosszindulatú daganatra (emlőrák) kapott 5. kemoterápia utáni hasmenéses periódus közben/után van. A hasmenés egy nyombélfekélyből eredő belső vérzés után alakult ki, amit kórházi kezeléssel rendbe hoztak, maradt a hasmenés. Folyadékfogyasztás nagyjából rendben (kb. 1,5 l), ételek leginkább pirított zsemle, naponta 2-3-szor 2 szelet, kevés párolt sárgarépa, napi 1 tojás lágyan, kevés (szárazon) rántott leves, a hasmenés leküzdésére. Vérnyomás rendben (130/70), vércukor 6,5-körül kismértékben ingadozik. Most már talán van a hasmenés olyan stádiumban, hogy fel lehetne/kellene erősíteni, de mivel, hogyan?

Válasz:

Beszélje meg kérem a kezelőorvossal, mert én nem látom, nem ismerem a beteget. Véleményem szerint roboráló étrendre lenne szüksége, amit dietetikus tud beállítani, illetve gyógytornára, amiben gyógytornász tud segíteni. Üdv. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Áttétes rák

Tisztelt Doktor Úr! Anyukám 70 éves, áttétes rákos beteg. Átküldöm a leleteit, kérem, mondja meg, kb. mennyi ideje lehet hátra? Én külföldön élek, augusztus vége előtt nem tudok hazamenni, sajnos. Köszönöm szépen a választ. Szép hétvégét! Niki

Válasz:

Kedves Levélíró! A leleteket nem kaptam meg. De amennyiben megkapom, akkor sem tudom megmondani, hogy mi fog történni vele, hiszen nem ismerem, nem vizsgáltam, nem tudom, milyen kezelést kap, hogy reagál rá, stb. Ezért kérem beszéljen a kezelőorvosával. Üdvözlettel: Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Agydaganat gyanúja

Üdvözlöm! Mostanában kezdtem el érezni a fejem fenti részénél egy nyomó érzést, ami üléskor és fekvéskor van, de amikor állok, akkor elmúlik. A koponyám fenti része kicsit be van úgymond süppedve (mint ezen a képen kb. https://www.google.hu/search?q=bes%C3%BCppedt+koponya&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjgjsXV1pPbAhVMZVAKHQ9TDiIQ_AUICigB&biw=1920&bih=949#imgrc=F4okGPboh05DNM:, és annál a résznél van a nyomó érzés. Nem tudom pontosan, de szerintem már kisgyerek korom óta ilyen ott a koponyám. Eddig nem volt ott semmi probléma. Emellett még egy nagyon kicsit néha rángatóznak a végtagjaim egy nagyon rövid ideig (szintén üléskor és fekvéskor), és ilyenkor a derekamnál is van egy nyomásérzet néha. A járásom is egyenetlen, furcsán járok egy kicsit. Kb. ennyi. Hányni nem szoktam. A tünetek egy hete jelentkeztek, kivéve a furcsa járásomat, ami már több éve jelen van. Most vagyok 19 éves.

Válasz:

A leírtak alapján, vizsgálat nélkül, véleményt írni nem tudok. A diagnózis felállításának első lépése mindig a beteg panaszainak meghallgatása, vizsgálata, melyet a laboratórium és eszközös vizsgálatok, illetve szakorvosi vizsgálatok követnek. Nem gondolom, hogy daganata van, de panaszai miatt mindenképpen keresse fel a háziorvosát, aki miután megvizsgálja sz.e. további kivizsgálást, pl. ideggyógyászati vizsgálatot fog javasolni, illetve beutalóval látja el. Üdv.: Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

CA 125 eredmény

Tisztelt Doktor Úr! A napokban voltam vérvételen, s az egyik tumormarker eredményem (CA 125) 65,a fehérvérsejtszámom 11,9, a CRP eredményem pedig 24,9 lett. Ezektől az eredményektől nagyon megijedtem, mivel 2002-ben műtöttek mellrákkal. Igaz ekkor és ezután sem volt ilyen rossz leletem, minden évben megyek kontrollra, s eddig miden rendben volt. Tegnapi nap folyamán elmentem nőgyógyászhoz, aki részben megnyugtatott azzal, hogy a fizikális vizsgálatokkal semmi kóros nem állapítható meg. Levette a kenetet, aminek az eredménye kb. 2-3 hét múlva lesz meg, s közölte, hogy 2 hónap múlva meg kell ismételni a vérvételt, s egy hüvely UH-t kell csinálni, mivel folyadékot látott a hüvelyben. Kérem szíveskedjen megírni, hogy mire számíthatok, megint valami rákos dolog zajlik a szervezetemben? Nagyon meg vagyok ijedve. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Sz. Zsuzsa

Válasz:

Kedves Levélíró! Egyelőre sehol sem igazoltak daganatot, ezért fölösleges aggódnia. Azt nem tudom megírni mire számíthat, de a kolléga azért hívta kontrollra, mert nem voltak teljesen negatívak a leletek. De ezek a leletek nemcsak daganatban pozitívak! Üdvözlettel : Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!