Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

687 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Fibroadenóma?

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!

25 éves nő vagyok, bal mellem mellett, a hónalj alatti részen egy borsónyi csomót vettem észre, ezért el is mentem nőgyógyászhoz, aki tovább küldött ultrahangra.

Az UH eredménye a következő:

"A bal emlőben oldalt borsónyi csomót tapint 3 napja, melynek megfelelően apró, lágy képlet tapintható.
Családi anamnézis: Dédnagymamának emlőrákja volt.

UH-gal mindkét emlő oldalsó kvadránsaiban egy-egy, max 3 mm nagyságú cysta van.
A bal emlőben 3 óra irányában, laterális harmadban 7 mm-es echoszegény-echomentes, jól körülhatárolt, dorsális hangerősítést adó képlet mutatkozott. Egyéb helyen az emlőparenchimában kóros nem mutatható ki.
A bőr nem vastagabb.
Tejút tágulat nincs.
A nyirokrégiók szabadok.

Vélemény:
Az emlőkben egy-egy microcysta.
A bal emlőben látott képlet vagy fibroadenoma, vagy komplex cysta. Aspirációs cytológia vizsgálat javasolt.
Évente kontroll UH javasolt."

A radiológus orvos azt mondta, biztos benne, hogy ez nem rosszindulatő daganat, csak azért szokta tovább küldeni a betegeket biopsziára, hogy ha esetleg egy terhesség, vagy más miatt elkezdene nőni a fibroadenoma, akkor ne ijedjenek meg.

Viszont azt olvastam, hogy jóindulatúnak tűnő képletekről is kiderülhet, hogy rosszindulatúak és pici daganatok is képezhetnek áttétet a nyirokcsomókba. Az, hogy a "nyirokrégiók szabadok", azt jelenti hogy nem lát áttétet? Úgy tudom, a mellrák korai stádiumban jól kezelhető, előrehaladottan viszont alig van esély a gyógyulásra. Lehetséges, hogy az ultrahang során az orvos nem vesz észre egy előrehaladott emlőrákot? Vagy ez minden stádiumban csak a cytológia során derül ki?

Hétfőn megyek aspirációs citológiára, csak nagyon izgulok...

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

T. Levélíró ! Mint írta, hétfőn megtörtént a biopszia, ami igazolta, hogy mi az elváltozás, és vsz. megnyugtató választ adott, illetve a vizsgálatot végző orvos kérdéseit is megválaszolta. Amennyiben további kérdése van, várom E-mailjét. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Légúti idegentest

Tisztelt Cím!
December 31-én lencseleves főzése közben egy lencsét sikerült belélegeznem. Nem tudtam felköhögni, azt hiszem. Azóta többször ingerlően köhögök. Kevés sárgás és zöldes váladék is ürül közben. A háziorvosom elküldött január 2-án mellkasröntgenre, de a lencse nem sugárfogó test, így ez nem mutatott semmit. Azt mondta, hogy szedjek köptetőt és amíg nem leszek lázas, nincs más teendőm. Január 5-én felhívtam egy orr-fül gégész orvost, hogy bejelentkezzek vizsgálatra. Elmondtam a panaszom, ő javasolta, hogy keressek egy tüdőgyógyászt, bár szerinte már nem lehet a lencse a légutakban, mivel ennyi idő alatt már gyulladást okozott volna, amit a röntgennek ki kellett volna mutatni. Már a köhögésem szinte megszünt. Most keresgélés közben találtam az Önök oldalára. Úgy gondoltam megkérdezem, hogy van-e esély arra, hogy esetleg a légutamba bekerült lencse távozott, vagy esetleg ott van még,de nem okoz panaszt ?
Válaszukat Előre is köszönöm.

Tisztelettel: Orsi33

Válasz:

T. Levélíró ! Azt nem tudom megmondani, hogy mi van jelenleg a lencsével. Idegen test aspirációjának gyanújakor bronchoszkópos vizsgálatot szoktunk végezni. A további teendők eldöntésére javaslaton az, hogy mindenképpen keressen fel egy tüdőgyógyász szakorvost (pl. a tüdőgondozóban). Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Influenza elleni védőoltást kaphatok-e ?

Hólyagrákkal, vastagbélrákkal műtött beteg vagyok, túl a második kemoterápiás kezelésen.

CT-vizsgálat a tüdőmben áttéteket, vagy primér daganatokat talált. Ennek eldöntésére 4 nap

múlva hörgőtükröznek és biopsziát vesznek. Ajánlott-e nekem a védőoltás ?

Válasz:

Mindenképpen várja meg a vizsgálatot, majd beszélje meg kezelőorvosával.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőastmás vagyok, használhatok-e Spiolto respimat inhalációs gyógyszert?

2-éves koromtól tüdőastmás vagyok.  Szeretném tudni hoy használhatok-eSpiolto respimat inhalációs gyógyszert?  Olvastam a betegtájékoztatót és kétségeim merültek fel a használatával kapcsolatban. Köszönöm a segítséget!!! 

Válasz:

T. Levélíró ! A Spioltót asthmában nem adjuk, jelenleg csak a COPD (idült hörhghurut) kezelésében használjuk. Üdvözlettel Máthé Csaba Dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőrák és SPA

Tisztelt Doktor úr,

SPA alapbetegségben szevedek kb. 10 éve, minek kapcsán biológiai terábiában részsülök.

Ennek a terápiának velejárója hogy rendszeres rtg vizsgálat is legyen. Egyik ilyen vizsgálat kapcsán derült fény arra hogy egy folt tünt fel a jobb tüdőben. A CT vizsgálat ezt a 15*20 mm-es kifejezetten hypodens terimét megerősítette a jobb hilusban. Hörgőbiopsia történt, negatív az eredmény de sajnos a vakon vétel nem érte el az ominózus területet, így PET CT ill. újabb biopsia van kilátásban. A hörgőben, nyirokcsomókban, csontokban a CT alapján nem látszik rosszindulatú elváltozás. Ellenben krónikus gyulladásban van a hörgőm, aminek kapcsán (is) köhincselhetek napi 3-5 alkalommal ill. köszörülöm a torkomat. Egyébb tünet a jobb válba enyhén lesugárzó zsibbadás is mutatkozik, ami megítélésem szerint lehet a daganat jele is, de a nyak mozgatásával bizonyos pozícióban ez megszünik, azaz a nyaki csigolyák degeneratív elváltozásának is oka lehet.

Ugyan sejtem hogy a daganat kizárásának egyetlen biztos módja van a biopszia, és talán kezdeti stádium lévén ez jó esélyel gyógyítható is még, de lehet azt sejteni, hogy egy hypodens terime milyen valószínüséggel rosszindulatú daganat?

Másik aggasztó kérdésem, hogy az SPA alapbetegségemhez kapott biológiai terápiát már most felfüggesztették, míg ki nem derül hogy daganat van e a tüdőben. Sőt, ha ez beigazolódik, a kezelő orvosom szerint 10 év daganatmentesség után kaphatok újra biológiai terápiát. Igaz ez? Vagy ez mitől függ? Tudni illik, ha a jelenlegi biológiai terápiámat amit az SPAra kapok megszüntetnék gyakorlatilag teljes leamortizálódás vár rám, rák ide vagy oda. 10 évet szteroidokon nem tudnék átvészelni. Mit javasol?

Válasz:

T. Levélíró ! Azt, hogy a tüdejében látott elváltozás mi, csak a szövettani vizsgálat dönti el. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy a látott elváltozás daganat. Mindenképpen azt javaslom, hogy történjen meg a kivizsgálás, amit javasoltak. A biológiai terápiáról, illetve annak a folytatásáról csak ezek után lehet nyilatkozni. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüldőrák utáni légmell okozhat problémát?

Edasapamnak kedden volt műtétje egy 3cm-es rossz indulatu daganatot távolítottak el a műtét után általános jo állapotban volt. Kapot katétert és folyadék elvezetése céljából csövet a tüdőbe viszont ezt a csövet amikor kivettek levegő jutott be azt leszivták azóta újra van egy kisebb mennyiség amit már nem akarnak le szívni viszont a nyaka kb az arcával egybe dagadt.... ebben a helyzetben vagy állapotban mire készülhetünk még? Mik léphetnek még fel nála?

Válasz:

Remélem azóta az édesapja állapota már jobb. Ilyenkor, sz.e. ismételten szívásra helyezik, azaz újabb csövet kap, ameddig a légmell megszűnik.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Nyirokcsomó lánc eltávolítása

Tisztelt Doktor Úr! / Doktor Nő!

A férjemet (36 éves) holnap műtik, mert a bal oldalt a nyakán van egy kb. 5 cm nagyságú nyirokcsomó duzzanat. A CT vizsgálat nem mutatott semmi rossz dolgot (tehát elvileg nincs daganat). Vékonytűbiopsziás vizsgálat is megvolt, ott sem volt daganatra utaló jel. Uh sem mutatott semmit. Mindegyik gyulladást írt. Volt vérből vírusteszt, amin valami vírust kimutatott a lelet. A sima laborvizsgálatban viszont jó a vérkép! Antibiotikum (Zinat 2 doboz) nem használt. Így viszont a nyirokcsomólánc eltávolítását javasolták az orvosok, mert nem tudják, hogy mi lehet ez. Mennyire veszélyes az ilyen műtét? Mennyire számít rutin műtétnek? Felépülését tekintve mire lehet számítani? És szövődménye mik lehetnek, illetve mennyire gyakoriak? Nagyon aggódom a férjem miatt! Köszönöm a választ!

Nikolett.

Válasz:

Kedves Nikolett ! Remélem azóta a férje túl van szerencsésen a műtéten, és minden kérdésére választ kapott. Amennyiben további kérdései vannak, várom szíves jelentkezését. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Osteoma több éves viszonylatban

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Borsószem méretű homlok osteomám van(bal szemöldököm szélének orr felőli részétől 4-5 cm-re) és több kérdésem is volna ezt illetően. Nem tudom mióta van sajnos, 2 éve foglalkozom csak vele hogy van ott valami, és azt sem tudom megmondani mennyire nőtt ez idő alatt. Nem fáj, nem produkál semmilyen látványos tünetet, de egy bizonyos szögből nézve pl egy kicsit észre lehet azért venni. Úgy olvastam ez egy lassan növekvő jóindulatú daganat lényegében. Első kérdésem, hogy ez mindenképpen növekedni fog az idő előrehaladtával és lehet hogy majd egyszer foglalkozni kell vele komolyabban, vagy lehet az is, hogy az csak úgy ott van és nem növekszik? Volna egy olyan kérdésem is, hogy lehetséges-e, hogy emiatt romlott a bal szememre kicsit a látásom,(rövidlátás egy nagyon minimális szinten, tehát szemüveg még nem kell) vagy lehetséges-e, hogy a jövőben befolyásol a szememmel/látásommal kapcsolatosan valamit? Összességében mit érdemes figyelebe venni? Az a biztos ha ettől valahogy minél előbb megszabadulok, vagy nem érdemes foglalkozni vele hacsak nem növekszik?

Válasz:

T. Levélíró ! Kérdésem ki diagnosztizálta az osteomát ? Aki diagnosztizálta, az választ foga arra is adni, hogy mit javasol, mi a teendő vele. tanácsom tehát az, hogy keresse fel a kollégát, aki megállapította a betegséget, illetve egy szemorvost is, aki a látásromlással kapcsolatos kérdéseit megválaszolja. Így látatlanba sajnos véleményt nem tudok mondani. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Kérdés

Tisztelt Doktorúr/nő!

 

Anyukámat egy éve műtötték vastagbéldaganattal, 30 cm-s és 7 cm-s átmérőjű részt vettek ki belőle.

A kemoterápiát megkapta, jól érzi magát sokat is hízott szerencsére.

Még a legelején a CT-n a tüdejében leírtak egy elváltozást, de nem mondták egyértelműen, hogy valami áttét lenne. Folyamatosan készültek labor eredmények, a tumormarkere azóta nem kapott csillagot, de ez a folt nagyobbodott, most gyógyszerrel kezelik.

Eléggé félek ettől, hogy esetleg áttét? vagy ekkor már lenne valamilyen tünete? állítólag nem éri meg mintát venni. válaszát köszönöm

Válasz:

Azt egyértelműen nem lehet megmondani, hogy áttét, erre pontos választ csak a szövettani mintavétel ad. Viszont, ha a daganat meglétekor magas volt a tumor marker, a műtét után meg normális, és most nem emelkedik, akkor vsz. nem a vastagbél daganat áttéte van a tüdőben. Üdv. Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdő

Tisztelt Dr. Úr/Nő

Édesapámnál aki 69 éves tüdő adenocarcinomát állapítottak meg, csont- , mellékvese áttéttel egy éve. 

Jelenleg másidvonalveli Alimta kezelésben részesül. Zortilláról leállították ONJ miatt.

Általános egészségi állapota romlik, gyenge, egyre több a kemo mellékhatás.

Legújabb tünete a nehézlégzés, köhögés. Kérdésem ezzel kapcsolatban lenne. Orvosa vény nélkül kapható köptetőt ajánlott, ami nem használt. Hörgőtágító, salvusos inhalálás, esetleg más segíthet ebben az esetben?

Illetve még immunerősítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Jelenleg Avemar-t, Imune algát, Béres cseppet 1000mg C vitaminnal szed. Emelt szintű D vitamint (5000 egységes), C vitamint (10.000mg felett) lehet illetve érdemes alkalmazni?

Köszönöm válaszát!

Bőne-Szakállas Aliz

Válasz:

T. Levélíró ! Szedhet D vitamint és emelt adagban C vitamint is, de ezek a daganat növekedését nem fogják megállítani. Egyedül a kemoterápia hatékony a daganatos betegségben. Salvus vízzel inhalálás jó lehet, illetve beszélje meg a tüdőgyógyász kollegával, még milyen kezelést javasol. Hörgtágítót csak COPD és asthma esetén adunk. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!