Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

729 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdő és gyomorszáj fájdalom

Tisztelt Doktor Úr!

 

Köszönöm a válaszát. Holnap kérek beutalót a háziorvostól. Megérdeklődtem, kb. két hónap az előjegyzés szakrendelésnél. Ez nem lehet probléma?

Üvözlettel, Zoltán

Válasz:

Ebben sajnos nem tudok segíteni, de talán sikerül hamarabb is időpontot szerezni. Üdv. Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Heveny Bronchitis???

Heveny Bronchitis???

 
 

Tisztelt Doktor Nő/Úr! A problémám lassan  3 hónapja kezdődött légzési zavarokkal. Felkerestem egy Pulmonológiát, ahol a tüdő meghallgatása után( bronchitises zörej) J2090 Heveny Bronchitis-t állapítottak meg. 2x1 Augmentin duo és Prospan-t javasoltak és Kiírtak nekem mellkas RTG-t, Spirometria-t, hörgőtükrözést és köpettenyészetet. A mellkas rtg totál negatív lett. Nem részletezném, a leírás alapján nincs benne semmi rossz vagy korábbi visszamaradott rossz, tüdőgyulladásra utaló jel, folyadék stb. Szóval negatív A Spirometria föbb értékei: FVC: 6,35 liter (135%), FEV1:4,9liter (125%), FEV1/FVC:77 referencia 81, tehát (95%) A köpetből Haemophilus influenzae baktériumot mutattak ki. (sok telep) A Bronchoskopia eredménye: Garat nyh vérbő, gyulladt (nekem egyébként mindig az), hangszalagok synchron jól mozognak. Trachea norm. lefutású, carina éles szélű. Belátható hörgőrendszerben nyálkahártya nagyon gyulladt, szabad szegmentszájadékok. A vizsg. során direkt, indirekt tumor jel nem ábrázolódott. Azóta többször voltam kontrollon (és folyamatosan járok), ahol mindig elmondtam, hogy a ,,hörgős" légzés ugyan elmúlott, de nem érzem jól magam. Sok a köhögési inger, de nem tudom magam igazán ,,kiköhögni". Nem könnyebbülök meg a köhögés után. És a hörgős légzéssel párhuzamosan jobb oldali vállfájdalmam van. (igaz sportoltam is kicsit (fallabda jobb kézzel), de a vállfájdalom is lassan 3 hónapos, ami gyanús 1 alkalmi fallabda miatt) Egészen száraz inproduktív köhögésem van. Nem dohányzom!!! A következő köpettenyészetkor ugyan ezt a baktériumot mutatták ki, de itt már a sok telep helyett, 10'3 csíraszámmal jelezték a bakterológiai leleten. (Tudtommal ezt a baktériumot egészséges, panaszmentes emberben is kimutatják. Legalább is ezt mondták a bakterológián). Újjabb antibiotikum kúra (Zinnat 10 napig 2x500 mg), majd újabb köpettenyészet, ahol szintén a Haemophilus influenzae baktérium, plusz Enterobacter sp. baktérium. Mindkét esetben megint ,,sok telep" jelzővel. Most utoljára kaptam megint antibiotikumot 2x500 mg Levofloxacin-t 10 napig majd megint köpettenyészet lesz.

Közben volt allergia tesztem, ami természetesen negatív.

Csináltattam magamnak egy vérképet: húgysav magas: 436 (pedig Miliriturit 300-at szedek)GPT magas:57, GGT magas: 120, FVS magas:12,7,Neutrofil (absz) magas:9,4 CRP magas: 40,7. 35 éves férfi vagyok, 120 kg testsúly. Csináltattam hasi UH-t, teljesen jó minden, pici zsírmáj van. Hideg inhalálást csinálok salvus vízzel és kamilla teával napi 1 alkalommal A kérdésem a következő(k) lenne(nek): 1, negatív RTG, Spirometria, Bronchoskopia ellenére lehet daganatos elváltozás a tüdőben, ami megindokolná azt, hogy nem javul az állapotom? (Itt megjegyezném, hogy véleményem szerint a bronchoskopia nem igazán sikerült jóra a sok ,,beleköhögés" miatt).

2,Ami megindokolná az állandó vállfájdalmat?

-3, Említettem a kezelő orvosomnak, hogy küldjön el egy CT vizsgálatra, (mivel légúti papillomatosis-ban is szenvedek, 2018-ban és 2019-ben 2 alkalommal opus), de azt mondta, hogy ez a tüdő ellenőrizve lett kívülről-belülről, így semmi értelme egy sugárterhelésnek. (igen, én is tisztában vagyok vele, hogy a CT egy veszélyes dolog). Nem tudom ezek után, hogy kihez forduljak, mi tévő legyek? Várjak még? Kérjek valahol ellenvéleményt?Csináltassak privátban egy ct-t? Esetleg egy csökkentett dózisú ct-t? Egy kicsit tanácstalan vagyok...

Válasz:

T. Levélíró ! Kérdésem az lenne, hogy mikor történt a laborvizsgálat, mert az gyulladásra utal. Ezt mindenképpen meg kellene ismételni. Miután írja, hogy két tüdőműtéte is volt, én mindenképpen megkeresném a műtő orvost, vagy a kivizsgálást és kontrollokat végző orvost. Amennyiben továbbra is panaszai vannak, tekintettel az előzményekre CT vizsgálat is szóba jön. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdő és gyomorszáj fájdalom

Tisztelt Doktor Úr!

Levegővételkor olyan érzésem van, mint amikor télen hidegben futotta, valamint tüdőgyulladáskori nehéz légzés érzésre hasonlít. A torok alatt a hörgőknél. Valamint gyomorszájnál fájdalom, ami nyeléskor erősebb. Olyan éhségérzet szerű. Levegővételkor erősödik kicsit. Erősebb gyaloglásra jobban lihegek mint eddig. Nincs semmi megfázásra utaló jel.

Fekvéskor jobbra fordulva a szegcsont körül a jobb oldali bordák alatt erős szúró fájdalom lép fel, ami hosszabb ideig tompul el. Most már nem fordulok az oldalamra.

Néhány hónapja a bal oldalamon a nyaktól az alkarig fájdalmat éreztem. A nyak mellet a kulcscsontnál kidudorodás van (nyirokcsomó?). Egy hete a jobb vállamba is beleszúrt, azóta az is fáj. Néha mellbimbók érzékenyek, égő fájdalmat érzek, főleg hidegbe kimenve.

Az elmúl egy hét alatt a kezdeti gyengébb időszakos fájdalom folyamatos erős zavaró fájdalommá lett. Attól tartok, ha ez így erősödik további egy hét múlva már nagyon korlátoz. Milyen szakorvost keressek fel? Eddig sebésznél voltam a váll fájdalommal, megröntgeneztek.

Üdvözlettel, Zoltán

Válasz:

T. Zoltán ! Kérem keressen fel egy tüdőgyógyász kollégát, aki a kivizsgálást folytatni fogja. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Elkepzelhető hogy rákos vagyok?

Üdvözlöm! 1 hete aspirácios cytologias vizsgálatom volt. A jobb mellemben van egy 4mm cysta szeru keplet. Az sredmenyem a kovetkezo! Szeretnem tudni hogy ez mit takar mire szamithatok..

Valaszat koszonom.

Válasz:

T. Levélíró ! A leletben nem típusos, ú.n. atypusos sejtek vannak, melyek még nem daganatra utalnak, de melyekről nem tudják eldönteni pontosan, hogy milyen jellegűek. Ezért szövettani mintavétel indokolt. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőszűrő eredmény

Tisztelt Doktornő! / Dokorúr!

Szokásos évi tüdőszűrő eredményem a közetkezőképpen alakult.:

Jobboldali Hilus kissé tömöttebb , illetve csíkárnyékokon mészpontok láthatók. 

korábbi leletemhez képest eltérés ennyi , csíkárnyékok már megvoltak évek óta, feltehetőleg tüdőgyulladásból, de mészpontok nem, illetve tömöttebb hilus is aggaszt.

Ezesetben indokolt, hogy ct vizsgálatra van szükségem? Sajnos csak egy hónap múlva kaptam időpontot, így még azt sem tudom, hogy ez nagyon rosszat jelent-e? (asztmás vagyok, rendszertelen gyógyszerhasználattal, családomban többször előfordult tüdőrák).

Válaszát előre is köszönöm!

 

 

Válasz:

Kedves Levélíró ! Mivel a régi felvételeken is látszanak a csíkárnyékok, szerintem nem kell aggódnia. Ezek és a mészárnyékok egy régi gyulladás utáni állapotnak felelnek meg, de ez magyarázhatja a tömöttebb hílust is. Azonban, mivel egyértelműen nem lehet ezt eldönteni, illetve megnyugtatásként, mindenképpen javasolt a mellkas CT elvégzése, amire, mint írja, előjegyezték, akkor egyértelmű választ kap kérdésére. Én a leírtak alapján nem látok semmi sürgösséget, de a kolléga is valószínű így gondolta, ezért nem kért sürgös CT-t. Üdvözlettel Máthé Csaba dr
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőszűrés eredménye

Tisztelt Szakértő!

Nemrég gerincferdülés miatt szükségessé vált röntgenfelvételek készítése egy magánrendelőben. Mivel utoljára négy évvel ezelőtt voltam tüdőszűrésen, kértem tüdőröntgent is, lelettel együtt. A lelet távleletezéssel készült, nem volt lehetőségem orvossal beszélni. A leleten az alábbiakat olvastam: "Szabályos rekeszvek, szabad sinusok. A parenchymák épek. Gracilis szív és aorta." Kérem segítségét a lelet értelmezésében, mert fentiek alapján számomra nem világos, hogy ez a lelet valóban negatív-e. Egyébként 36 éves nő vagyok, sajnos 18-34 éves korom között dohányoztam. A röntgenfelvtelt csatolom a kérdésemhez.

Segítségét köszönöm! Üdvözlettel, Tímea

Válasz:

Kedves Levélíró ! Ez egy teljesen negatív lelet. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Nyirokcsomó megnagyobbodás hónapok óta

Tisztelt doktor úr/nő!

22 éves férfi vagyok. A problémám augusztus elején kezdődött. Egyik nap arra keltem fel, hogy a baloldali nyaki nyirokcsomóm fáj és kicsit meg van duzzadva. Másnapra a fájdalom elmúlt viszont a mérete nem változott, a mai napig akkora. A fájdalom elmúlt, viszont érzem, hogy meg van nagyobbodva, nagyon enyhe bizsergésnek írnám le de elég furcsa. Ráadásul az állkapcsom vonala és a nyirokcsomó között egy lényegesen kisebb csomót is érzek, ami keményebb (ezt a jobb oldalon is  felfedeztem, viszont ott kisebb). A tegnapi nap viszont a nyakam oldalán lejjebb is észrevettem egy kitapintható csomót (nem tudom ez is nyirokcsomó lenne-e?) és már teljesen kétségbe vagyok esve. Fül-orr gégésznél voltam kb. egy hete, volt vérvétel de minden normális (LYMPH 24.8%, amire azt írták, hogy alacsony) és az orvos azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele, viszont állandóan ezen jár az eszem, hogy milyen komoly problémára utalhat ez.. hova lenne érdemes fordulnom, illetve mire lehet következtetni a leírtak alapján?

 

Köszönöm a választ előre is!

Válasz:

Lehet egy gyulladásutáni állapot, de javaslatom az, hogy mindenképpen eresse fel a háziorvosát, és beszélje meg vele. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőrák?:(

Tisztelt Dr.
Anyukám ctn  volt és az alábbit kaptuk eredményként. Hétfőn kell visszamenjen a tüdőgondozóba, de annyira megrémültem,hogy nem bírom ki hétfőig. Szeretném megkérdezni,hogy Ön javasolja e a Pet CT illetve a molekuláris diagnosztikát,ha ne adj Isten baj van ?
Esetleg van rá mód ,hogy véleményt alkosson ?
Mellkasi folyadékgyülem nincs.
Szabályos pajzsmirigy. Mk.axiálban a szokottnál kissé több de nem kóros méretű nyirokcsomó van. A mediascinumban és hilusokban pathológiás mérethatár meghaladó nyirokcsomó nem látható A jobb tüdőcsúcsban a latealis pleurával szélesen érintkező 50x35 mm legnagyobb axiális átmérőjű centrálisan cavitalt consolidatió ábrázolódik. Kiterjedt paraseptalis és centriloguláris emphysema . 

Ha hétfőn visszamegy a tüdőgondozóba milyen vizsgálatokra küldhetik el ? És amit a legfélve kérdezem lehetséges e ,hogy tüdőrák ?:( Anyu 62 éves , dohányos, évek óta konyhában dolgozik, fritu mellett, tehát nagyon sok olajgőzt szív be . Válaszát előre is köszönöm, Bea. 

 
 

Válasz:

T. Levélíró ! Mindenképpen ki kell vizsgálni, azután lehet megmondani, hogy mi a betegsége. Lehet pl. gyulladásos folyamat, de daganat sem zárható ki. Nagy valószínűséggel a tüdőgondozó beutalja egy tüdőosztályra további kivizsgálásra. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem a következő. 6 hónapj kivették az egyik vesém rosszindulatú daganat miatt. Utókezelés nem volt szükséges. Jelenleg jól vagyok. Azt szeretném tudni, hogy használhatok e elektromos ágymelegítőt? Napi 3-4 órát feküdtem rajta még nem lettem beteg. A daganat miatt ezt lehet most is használnom az elektromos áram miatt?  És fizikoterápiat lehet igénybe vennem, szintén az elektromosság miatt kérdezem.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Előbb mindenképpen tisztázni kell, hogy jelenleg nincs daganata. Ez úgy történik, hogy kontrollvizsgálatra kell mennie. Mivel nem tudom mikor volt utoljára ilyen vizsgálaton nem tudok erről nyilatkozni. Ezért szerencsésebb lenne, ha megbeszélné ezt a kezelő onkológussal vagy urológussal.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Hónapok óta szünni nem akraró nyáktermelődés

Tisztelettel kérdezem és a segítségüket kérem: férjemet 2014 ben vastagbéldaganattal műtötték,sztómával fejeződött be,majd kemoterápiás kezeléseken esett át! Aztán sokáig jól volt,erős agilis. 2017-től tüdő ben szóródásos áttét mutatható ki. kapott megint kemokezelést nem keveset. Majd 2017 ben masszív kétoldali tüdőembólia,majd 2019 agusztusában balláb mélyvénás trombózisa jelent nagy fájdalmakat Mindezeket egy szünni nem akaró nyákképződés kínozza,szerinte,mint a "tapéta ragasztó",melyet nehezen köhög fel!! Onkológus mondja:ennek ki kell ürülni,tüdőgyógyász mondja,hogy ezt a tüdő okozza,belgyógyászat rendben,kardiológia rendben,csak nincs SEGÍTSÉG,ami ezt a förtelmes köhögésben és a nyák ürítésében segítséget nyújtana.MEgtisztelő választ várok,köszönettel: Koroly Józsefné

Válasz:

Kérem keresse fel ismételten a tüdőgyógyász kollegát, aki segíteni fog. Így vizsgálat és leletek hiányában nem tudok véleményt mondani.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!