Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

692 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Köpet

Jó Napot

 

Következő problémával fordulnék önhöz reggelente barnás,néha véres a köpetem,de csak az első olyan 5-6 köpet utána teljesen vissza áll fehér normális színű köpetté délben délután este soha se jelentkezik mindig csak reggel mi állhat a hátérbe ?   ( Nem köhögök,nem fáj semmim,semmilyen tünet nincs ) Concort szedek reggelente 1,25-őt és savra Quamatel-t reggel egyet ^^ 

Válasz:

Vizsgálat nélkül véleményt nem tudok mondani. Tanácsom az, hogy sürgősen keresse fel a tüdőgondozót. Üdv. Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőszűrés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a különbség a tüdőszűrés és mellkas röntgen között? Illetve hogy ajánlott-e ilyen vizsgálatot rutin szerűen évente végeztetni, ha 25 éves nő vagyok és 14 éves korom óta dohányzom. Az elszívott mennyiség nagyon változó, van hogy egyaltalán nem dohányzom egy ideig, néha csak napi 2-3 szálat, de stresszesebb időszakban volt hogy napi 7-8-at. A napi álagom az évek alatt szerintem nem lépte túl a napi 5 szálat. 

Kaptam olyan információt is, hogy a kisebb daganatokat csak CT-vel lehet kimutatni, rák korai kimutatására nem alkalmas a röntgen, viszont nem szívesen CT-ztetném magam évente.

Két és fél éve voltam utoljára tüdőszürésen, az negatív lett. A családban nem volt tüdőrák.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Levélíró ! A tüdőszűrés is egy mellkas röntgen, csak egy kisebb felvételt készítünk. A CT-t ebben az életkorban nem javaslom. Miután még nagyon fiatal a tüdőrák kockázata most még kicsi, de évek alatt növekedni fog. A tüdőrák okozta COPD - t (idült hörghurut) légzésfunkciós vizsgálattal lehet kimutatni. Szerencsés lenne minél hamarabb abbahagyni a dohányzást, amíg még nem alakulnak ki a mellékhatásai. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Lipoma

Kérdezném tisztelettel,hogy nekem már kb 5éve van egy lipomám a jobb oldali vesém tájékán.Általában nem változik, sőt inkább egy picit kisseb.

Kb 2 hete keletkezett egy másik a jobb oldali lapockám alatt ez jelenleg kicsi.

Azt szeretném tudni hogy kell e aggódni emiatt?

Érdemes e megműteni?

Válasz:

Nem kell aggódni, ha panaszokat okoz el szoktuk távolíttatni.Viszont azt tisztázni kell, hogy egyértelműen lipoma, ebben a háziorvos segít. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőrák lehet?

Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyám kb. egy hónapja beteg,megfázásos tünetei,majd tüszős mandula gyulladása volt. Forocef,illetve Aktil duo antibiotikumokat szedett,a mandulagyulladás elmúlt, de még mindig köhög. Háziorvos röntgen vizsgálatot kért. A leleten a következő áll: A jobb hilus szélesebb. A hilustól a laterál felé keskeny köteg látható. Kérdésem az lenne ez utalhat daganatos megbetegedésre, vagy a betegségek következménye. Kapott beutalót tüdőgonndozóba,de 3 hét múlva tudtak időpontot adni.

 

Válaszát előre is köszönöm.

 

Üdvözlettel:

Katalin

Válasz:

Kedves Katalin ! Egyértelműen nem lehet megmondani mi a betegsége, ezért utalták a tüdőgondozóba. Nagy valószínűséggel egy tüdőgyulladás utáni állapot, heg, de ezen kívül más is lehetséges. Ezért ilyenkor mindig szakorvosi vizsgálat történik, aki eldönti mi a teendő. Üdvözlettel Dr, Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Nyaki ciszta vagy kintudja mi? Dr Huszka János

Tisztelt DR Úr!Van a torkomban vagyis a madulám helyén( maduláimat gyerekkoromban kivették)van egy daganat ct és mr szerint sűrű bennékű több rekeszes ciszta ami 6 cm.2 hónapja mindenhol azt kapom hogy vagy jó indulatú vagy rossz és hogy még nem láttak ilyet.Nem vettek belőle mintát sem. Hova fordulhatnék ?

Válasz:

T. Levélíró ! Fül-orr-gégészetén vizsgálják ezeket, de ha semmiképpen nem jutnak előre, javasolnám, hogy keresse fel az Országos Onkológiai Intézet Fej-Nyak Sebészeti Osztályát. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Fibroadenóma?

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!

25 éves nő vagyok, bal mellem mellett, a hónalj alatti részen egy borsónyi csomót vettem észre, ezért el is mentem nőgyógyászhoz, aki tovább küldött ultrahangra.

Az UH eredménye a következő:

"A bal emlőben oldalt borsónyi csomót tapint 3 napja, melynek megfelelően apró, lágy képlet tapintható.
Családi anamnézis: Dédnagymamának emlőrákja volt.

UH-gal mindkét emlő oldalsó kvadránsaiban egy-egy, max 3 mm nagyságú cysta van.
A bal emlőben 3 óra irányában, laterális harmadban 7 mm-es echoszegény-echomentes, jól körülhatárolt, dorsális hangerősítést adó képlet mutatkozott. Egyéb helyen az emlőparenchimában kóros nem mutatható ki.
A bőr nem vastagabb.
Tejút tágulat nincs.
A nyirokrégiók szabadok.

Vélemény:
Az emlőkben egy-egy microcysta.
A bal emlőben látott képlet vagy fibroadenoma, vagy komplex cysta. Aspirációs cytológia vizsgálat javasolt.
Évente kontroll UH javasolt."

A radiológus orvos azt mondta, biztos benne, hogy ez nem rosszindulatő daganat, csak azért szokta tovább küldeni a betegeket biopsziára, hogy ha esetleg egy terhesség, vagy más miatt elkezdene nőni a fibroadenoma, akkor ne ijedjenek meg.

Viszont azt olvastam, hogy jóindulatúnak tűnő képletekről is kiderülhet, hogy rosszindulatúak és pici daganatok is képezhetnek áttétet a nyirokcsomókba. Az, hogy a "nyirokrégiók szabadok", azt jelenti hogy nem lát áttétet? Úgy tudom, a mellrák korai stádiumban jól kezelhető, előrehaladottan viszont alig van esély a gyógyulásra. Lehetséges, hogy az ultrahang során az orvos nem vesz észre egy előrehaladott emlőrákot? Vagy ez minden stádiumban csak a cytológia során derül ki?

Hétfőn megyek aspirációs citológiára, csak nagyon izgulok...

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

T. Levélíró ! Mint írta, hétfőn megtörtént a biopszia, ami igazolta, hogy mi az elváltozás, és vsz. megnyugtató választ adott, illetve a vizsgálatot végző orvos kérdéseit is megválaszolta. Amennyiben további kérdése van, várom E-mailjét. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Légúti idegentest

Tisztelt Cím!
December 31-én lencseleves főzése közben egy lencsét sikerült belélegeznem. Nem tudtam felköhögni, azt hiszem. Azóta többször ingerlően köhögök. Kevés sárgás és zöldes váladék is ürül közben. A háziorvosom elküldött január 2-án mellkasröntgenre, de a lencse nem sugárfogó test, így ez nem mutatott semmit. Azt mondta, hogy szedjek köptetőt és amíg nem leszek lázas, nincs más teendőm. Január 5-én felhívtam egy orr-fül gégész orvost, hogy bejelentkezzek vizsgálatra. Elmondtam a panaszom, ő javasolta, hogy keressek egy tüdőgyógyászt, bár szerinte már nem lehet a lencse a légutakban, mivel ennyi idő alatt már gyulladást okozott volna, amit a röntgennek ki kellett volna mutatni. Már a köhögésem szinte megszünt. Most keresgélés közben találtam az Önök oldalára. Úgy gondoltam megkérdezem, hogy van-e esély arra, hogy esetleg a légutamba bekerült lencse távozott, vagy esetleg ott van még,de nem okoz panaszt ?
Válaszukat Előre is köszönöm.

Tisztelettel: Orsi33

Válasz:

T. Levélíró ! Azt nem tudom megmondani, hogy mi van jelenleg a lencsével. Idegen test aspirációjának gyanújakor bronchoszkópos vizsgálatot szoktunk végezni. A további teendők eldöntésére javaslaton az, hogy mindenképpen keressen fel egy tüdőgyógyász szakorvost (pl. a tüdőgondozóban). Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Influenza elleni védőoltást kaphatok-e ?

Hólyagrákkal, vastagbélrákkal műtött beteg vagyok, túl a második kemoterápiás kezelésen.

CT-vizsgálat a tüdőmben áttéteket, vagy primér daganatokat talált. Ennek eldöntésére 4 nap

múlva hörgőtükröznek és biopsziát vesznek. Ajánlott-e nekem a védőoltás ?

Válasz:

Mindenképpen várja meg a vizsgálatot, majd beszélje meg kezelőorvosával.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőastmás vagyok, használhatok-e Spiolto respimat inhalációs gyógyszert?

2-éves koromtól tüdőastmás vagyok.  Szeretném tudni hoy használhatok-eSpiolto respimat inhalációs gyógyszert?  Olvastam a betegtájékoztatót és kétségeim merültek fel a használatával kapcsolatban. Köszönöm a segítséget!!! 

Válasz:

T. Levélíró ! A Spioltót asthmában nem adjuk, jelenleg csak a COPD (idült hörhghurut) kezelésében használjuk. Üdvözlettel Máthé Csaba Dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőrák és SPA

Tisztelt Doktor úr,

SPA alapbetegségben szevedek kb. 10 éve, minek kapcsán biológiai terábiában részsülök.

Ennek a terápiának velejárója hogy rendszeres rtg vizsgálat is legyen. Egyik ilyen vizsgálat kapcsán derült fény arra hogy egy folt tünt fel a jobb tüdőben. A CT vizsgálat ezt a 15*20 mm-es kifejezetten hypodens terimét megerősítette a jobb hilusban. Hörgőbiopsia történt, negatív az eredmény de sajnos a vakon vétel nem érte el az ominózus területet, így PET CT ill. újabb biopsia van kilátásban. A hörgőben, nyirokcsomókban, csontokban a CT alapján nem látszik rosszindulatú elváltozás. Ellenben krónikus gyulladásban van a hörgőm, aminek kapcsán (is) köhincselhetek napi 3-5 alkalommal ill. köszörülöm a torkomat. Egyébb tünet a jobb válba enyhén lesugárzó zsibbadás is mutatkozik, ami megítélésem szerint lehet a daganat jele is, de a nyak mozgatásával bizonyos pozícióban ez megszünik, azaz a nyaki csigolyák degeneratív elváltozásának is oka lehet.

Ugyan sejtem hogy a daganat kizárásának egyetlen biztos módja van a biopszia, és talán kezdeti stádium lévén ez jó esélyel gyógyítható is még, de lehet azt sejteni, hogy egy hypodens terime milyen valószínüséggel rosszindulatú daganat?

Másik aggasztó kérdésem, hogy az SPA alapbetegségemhez kapott biológiai terápiát már most felfüggesztették, míg ki nem derül hogy daganat van e a tüdőben. Sőt, ha ez beigazolódik, a kezelő orvosom szerint 10 év daganatmentesség után kaphatok újra biológiai terápiát. Igaz ez? Vagy ez mitől függ? Tudni illik, ha a jelenlegi biológiai terápiámat amit az SPAra kapok megszüntetnék gyakorlatilag teljes leamortizálódás vár rám, rák ide vagy oda. 10 évet szteroidokon nem tudnék átvészelni. Mit javasol?

Válasz:

T. Levélíró ! Azt, hogy a tüdejében látott elváltozás mi, csak a szövettani vizsgálat dönti el. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy a látott elváltozás daganat. Mindenképpen azt javaslom, hogy történjen meg a kivizsgálás, amit javasoltak. A biológiai terápiáról, illetve annak a folytatásáról csak ezek után lehet nyilatkozni. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!