Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

724 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőszűrés eredménye

Tisztelt Szakértő!

Nemrég gerincferdülés miatt szükségessé vált röntgenfelvételek készítése egy magánrendelőben. Mivel utoljára négy évvel ezelőtt voltam tüdőszűrésen, kértem tüdőröntgent is, lelettel együtt. A lelet távleletezéssel készült, nem volt lehetőségem orvossal beszélni. A leleten az alábbiakat olvastam: "Szabályos rekeszvek, szabad sinusok. A parenchymák épek. Gracilis szív és aorta." Kérem segítségét a lelet értelmezésében, mert fentiek alapján számomra nem világos, hogy ez a lelet valóban negatív-e. Egyébként 36 éves nő vagyok, sajnos 18-34 éves korom között dohányoztam. A röntgenfelvtelt csatolom a kérdésemhez.

Segítségét köszönöm! Üdvözlettel, Tímea

Válasz:

Kedves Levélíró ! Ez egy teljesen negatív lelet. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Nyirokcsomó megnagyobbodás hónapok óta

Tisztelt doktor úr/nő!

22 éves férfi vagyok. A problémám augusztus elején kezdődött. Egyik nap arra keltem fel, hogy a baloldali nyaki nyirokcsomóm fáj és kicsit meg van duzzadva. Másnapra a fájdalom elmúlt viszont a mérete nem változott, a mai napig akkora. A fájdalom elmúlt, viszont érzem, hogy meg van nagyobbodva, nagyon enyhe bizsergésnek írnám le de elég furcsa. Ráadásul az állkapcsom vonala és a nyirokcsomó között egy lényegesen kisebb csomót is érzek, ami keményebb (ezt a jobb oldalon is  felfedeztem, viszont ott kisebb). A tegnapi nap viszont a nyakam oldalán lejjebb is észrevettem egy kitapintható csomót (nem tudom ez is nyirokcsomó lenne-e?) és már teljesen kétségbe vagyok esve. Fül-orr gégésznél voltam kb. egy hete, volt vérvétel de minden normális (LYMPH 24.8%, amire azt írták, hogy alacsony) és az orvos azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele, viszont állandóan ezen jár az eszem, hogy milyen komoly problémára utalhat ez.. hova lenne érdemes fordulnom, illetve mire lehet következtetni a leírtak alapján?

 

Köszönöm a választ előre is!

Válasz:

Lehet egy gyulladásutáni állapot, de javaslatom az, hogy mindenképpen eresse fel a háziorvosát, és beszélje meg vele. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőrák?:(

Tisztelt Dr.
Anyukám ctn  volt és az alábbit kaptuk eredményként. Hétfőn kell visszamenjen a tüdőgondozóba, de annyira megrémültem,hogy nem bírom ki hétfőig. Szeretném megkérdezni,hogy Ön javasolja e a Pet CT illetve a molekuláris diagnosztikát,ha ne adj Isten baj van ?
Esetleg van rá mód ,hogy véleményt alkosson ?
Mellkasi folyadékgyülem nincs.
Szabályos pajzsmirigy. Mk.axiálban a szokottnál kissé több de nem kóros méretű nyirokcsomó van. A mediascinumban és hilusokban pathológiás mérethatár meghaladó nyirokcsomó nem látható A jobb tüdőcsúcsban a latealis pleurával szélesen érintkező 50x35 mm legnagyobb axiális átmérőjű centrálisan cavitalt consolidatió ábrázolódik. Kiterjedt paraseptalis és centriloguláris emphysema . 

Ha hétfőn visszamegy a tüdőgondozóba milyen vizsgálatokra küldhetik el ? És amit a legfélve kérdezem lehetséges e ,hogy tüdőrák ?:( Anyu 62 éves , dohányos, évek óta konyhában dolgozik, fritu mellett, tehát nagyon sok olajgőzt szív be . Válaszát előre is köszönöm, Bea. 

 
 

Válasz:

T. Levélíró ! Mindenképpen ki kell vizsgálni, azután lehet megmondani, hogy mi a betegsége. Lehet pl. gyulladásos folyamat, de daganat sem zárható ki. Nagy valószínűséggel a tüdőgondozó beutalja egy tüdőosztályra további kivizsgálásra. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem a következő. 6 hónapj kivették az egyik vesém rosszindulatú daganat miatt. Utókezelés nem volt szükséges. Jelenleg jól vagyok. Azt szeretném tudni, hogy használhatok e elektromos ágymelegítőt? Napi 3-4 órát feküdtem rajta még nem lettem beteg. A daganat miatt ezt lehet most is használnom az elektromos áram miatt?  És fizikoterápiat lehet igénybe vennem, szintén az elektromosság miatt kérdezem.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Előbb mindenképpen tisztázni kell, hogy jelenleg nincs daganata. Ez úgy történik, hogy kontrollvizsgálatra kell mennie. Mivel nem tudom mikor volt utoljára ilyen vizsgálaton nem tudok erről nyilatkozni. Ezért szerencsésebb lenne, ha megbeszélné ezt a kezelő onkológussal vagy urológussal.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Hónapok óta szünni nem akraró nyáktermelődés

Tisztelettel kérdezem és a segítségüket kérem: férjemet 2014 ben vastagbéldaganattal műtötték,sztómával fejeződött be,majd kemoterápiás kezeléseken esett át! Aztán sokáig jól volt,erős agilis. 2017-től tüdő ben szóródásos áttét mutatható ki. kapott megint kemokezelést nem keveset. Majd 2017 ben masszív kétoldali tüdőembólia,majd 2019 agusztusában balláb mélyvénás trombózisa jelent nagy fájdalmakat Mindezeket egy szünni nem akaró nyákképződés kínozza,szerinte,mint a "tapéta ragasztó",melyet nehezen köhög fel!! Onkológus mondja:ennek ki kell ürülni,tüdőgyógyász mondja,hogy ezt a tüdő okozza,belgyógyászat rendben,kardiológia rendben,csak nincs SEGÍTSÉG,ami ezt a förtelmes köhögésben és a nyák ürítésében segítséget nyújtana.MEgtisztelő választ várok,köszönettel: Koroly Józsefné

Válasz:

Kérem keresse fel ismételten a tüdőgyógyász kollegát, aki segíteni fog. Így vizsgálat és leletek hiányában nem tudok véleményt mondani.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Mi lehet?

Jó napot!

 

Egy tüdőáttétről meg lehet állapítani, hogy az áttét anélkül, hogy mintát vettek volna belőle?

Magasabb tumormarker, kemoterápia után foltokat vettek észre a tüdőben, de sem köhögés, se semmi probléma nincs mégis áttétnek nevezték.

Biopsziát azért nem vesznek, mert nincs jó helyen.

Válasz:

Bízos válasz akkor adható, ha szövettani mintát veszünk és az igazolja az áttétet.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Nyirokdaganat

Jóestét Kívánok!

Mellékletben csatolom a leletet, amit mamám kapott, de sajnos bővebb információt nem kaptunk erről a betegségről. 

Egy két szóban megkérdezhetem , hogy mire kell számítanunk úgy általánosságban?

Válaszukat előre is köszönöm:

Dér Bernadett

Válasz:

Mint leleten látható, kezelést javasoltak, amit jó lenne mielőbb megkezdeni. A prognózisról, illetve a kezelési lehetőségekről kérem kérdezz meg a kezelőorvost, aki ismeri az egész esetet, illetve vizsgálta a mamáját. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Udv a nyakamba vannak nyirokcsomok amik joindulatuak

Jónapot kérdésem az lenne a nyakamalso felen van egy nyirokcsomo duzanat meg van az allam allat keto nyirokcsomo duzanat ami joindulatu a verkepbe talaltak AST szintem 916  CRP szint 3.2 . Továb kuldtek ultrahangra meg füll orr gégére . Sajnos soka kaptam idopontot . Panaszom nincs faradekonysag meg a lábaim fájnak szédulök néha fej fajásal egybe . Hirtelen sokat hiztam 6 kilot körübelül . Tudna nekem igy segiteni ? Pontosan mire számitcsak ha elmegyek vizsgálatra ? 

Válasz:

Meg kell várni a vizsgálatot, ahol a nyirokcsomó megnagyobbodás okára választ kap. Sajnos a leírtakból többet nem tudok mondani.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Teljes kétségbeesés.....

Tisztelt Doktor Úr!

Nem is Tudom,hogy hol kezdjem....

Közel 13-éve küzdök állandó hasfájással! 2017.októbere óta viszont nagyon felerősödtek fájdalmaim,leginkább a köldököm körül! 2017.decemberében tükrözték a vastagbeleim,eredménye divertikulózis colontos itt jegyezném meg,hogy ez a művelet annyira fájdalmas volt számomra,hogy kis híján elájultam! Gasztroenterológusom 2018.júniusában ismét kérte vastagbeleim tükrözését-gyomorral kiegészítve amit viszont már magánúton altatásban végeztettem el! Drága de élhető megoldás volt! Az eredmény ugyan az divertikulózis....! A gyomrom rendben csak túl  sok savat termel és még vettek mintát a duódenumból is ami szintén megfelelő volt! Orvosom arra a következtetésre jutott,hogy valószínűleg IBSem van! Nos erre Protexint és 20mg esomeprazolt eszek egy ideje ami csak arra jó,hogy ne legyen annyira híg a székletem! A fájdalmak a köldök körül továbbra is megvannak!!! Ami viszont nagyon aggaszt két hónapja minden elromlott! A székletem néha világos bézs színű de leginkább sárgás! Nagyon fáj a bordáim alatt leginkább a jobb bordaívem alatt és a hátam közép tájt,émelygek,fel vagyok puffadva és megemésztetlen ételdarabok vannak a székletemben! Ennek okán cukorterheléses és keményítőterheléses vizsgálatot írt elő orvosom! Cukor jó lett de a keményítő eredménye -Althausen teszt= 152%-amit orvosom extrém kórosan jellemzett!!!? Erre kaptam Kreon 25000ng,minden étkezéskor! Kaptam továbbá egy beutalót MRre ahol is a Doktornőm a Hasnyálmirigy kóros ? és  Epeút kóros ? kérdéseket írta! Nos én mióta tudom,hogy baj lehet a hasnyálmirigyemmel teljesen kétségbe vagyok esve! Ráadásul 5-napja borzasztóan fáj a gyomorszám a szegycsontnál amitől állandó hányingerem van és émelygek illetve az ételt sem kívánom úgy érzem tele vagyok mindig fáradt vagyok sokszor el is alszom már akkor is ha csak lehunyom a szemem! A vasam mindössze6,7 ! Sajnos a neten utána olvastam a hasnyálmirigyráknak és a májráknak nos....azóta rettegésben élek!!!!!!! Csináltattam Synlabban egy Ca19-9= 4,8 u/ml és CEA=0,60ug/L tesztet ami azt hiszem meg kellene győzzön arról,hogy nem vagyok rákos de mégsem ! Sajnos az MRem November 15-én lesz és van bennem egy olyan félelem érzet ami azt mondatja velem,hogy addig elvisz a máj vagy a hasnyálmirigyrák,szinte nem alszom és a hát és gyomorfájdalmam egyre erősebb!! Amit eddig még nem említettem 4-éve nem dohányzom és soha nem fogyasztottam alkoholt 181cm és 105-kilógramm vagyok! Ami most a legjobban aggaszt az a bordák alatti fájdalom és az öt napja tartó igen erős gyomor-gyomorszáj fájdalom valahogy mindig a hasnyálmirigyrákkal azonosítom a tüneteket,talán a rossz keményítő tesztem okán!? Megnyugodhatok e a két rákmarker negatív eredménye láttán novemberig míg MRre kerülök?! Tisztelt Doktor Úr mi a véleménye,mi történik velem? Bocsánat még valami amit elfelejtettem megemlíteni,közel két éve negyed évente,egy hónapon keresztül,reszelve eszem a gyömbért úgy 6-7dkg/2-evőkanál/ alkalmanként de közel négy hónapja ezt sem teszem mert azt gondolom,hogy talán ezzel okoztam valami kárt magamnak,itt jegyzem meg,hogy míg ettem a székletem viszonylag jó volt és nem annyira fájt a hasam! Lehet,hogy ezzel ártottam a májamnak,hasnyálmirigyemnek vagy ehetem tovább a gyömbért?? Fogalmam sincs mit kellene tennem,hogy ismét teljes életet tudjak élni!? Három gyermekem van és az elmúlt két-három évben folyamatosan azt kell lássák,hogy az apjuk gyenge és beteges és az állandó fájdalom teljesen összegyűri az arcom! Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: László.

Válasz:

T.László ! Több kérdést is feltett, amiket akkor tudnék helyesen megválaszolni, ha egy vizsgálat után átnézném az eddigi leleteit. Szerencsés lenne az MR vizsgálat eredményét is ismerni. Mivel én nem vagyok gasztro-enterológus, tanácsom az, hogy ezeket a kérdéseket kérem tegye fel a kezelőorvosának vagy háziorvosának aki biztos megválaszolja. Amennyiben mégis szeretné, én is esetleg ezeket átnézem. Ehhez kérem küldje el E-mailben (mathedr@gmail.com). Üdv. dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

D dimer magas

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

A D dimer értékem évek óta magas (1200-3200 között változik), megengedett tartomány:  0-500 ngFEU/ml. Voltam már rengeteg vérvételen, vizsgálaton, de a mai napig nem tudják megmondani, hogy miért ilyen magas az értékem. A lábamon sokszor ütés nélkül lilla, illetve fekete foltok keletkeznek, majd elmúlnak. A végtagjaimban (vállamban, térdemben, bokámban, talpam közepén) néha szúrós fájdalmat érzek, amik kis idővel elmúlnak. Próbáltam utána olvasni, hogy ez az érték mitől lehet magas, de mivel nem találtak semmit, így még ijesztőbbnek tűnnek a tünetek (pl.: daganatos betegség jele is lehet). Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz:

T. Levélíró ! A magas D-dimernek több oka lehet, de ennek eldöntésében szükséges az Ön vizsgálata, az eddigi eredmények ismerete. Sajnos nem ismerem ezeket, ezért véleményt nem tudok írni, és tanácsot sem tudok adni arra vonatkozólag, hogy milyen további vizsgálatok javasoltak. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!