Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus

Dr. Máthé Csaba

743 kérdésre válaszolt

Kategóriái: tüdőrák, daganatos betegségek általában, asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: tüdőrák, légzőszervi betegségek, daganatos betegségek, asztma, betegjogok, légzőszervi rehabilitáció, onkológiai rehabilitáció

Legutóbbi válaszai

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Tüdőszűrés visszahivás

Tisztelt doktornő/doktorúr!

Olyan kérdésem lenne hogy most volt februárban tüdőszűrés és sajnos visszahívást kertek.

Sikerült is eljutnom sos-be de nem a tüdőröngenre hanem mellkasröntgenre.

Szeretném tudni pontosan mi áll a leletben mert sajnos én nem igazán ertem.

És kérem nyugtasson meg hogy semmi komoly.

Mellékletben küldöm a leletetet.

Tisztelettel Csernát Renáta

Válasz:

Kedves Levélíró ! A mellkasröntgenen a leírás szerint néhány meszes góc, illetve a mellhártya "kihúzottsága" látszik, melyek valami régi gyulladás maradványai. Ezekkel jelenleg semmiféle teendő nincs. Egy kontrollt javasolnék a tüdőgondozóban a járvány után. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Csontrák vagy leukémia?

Tisztelettel! 6 hónapja szorongok pánikbeteg és depressziós vagyok mert egy mell csomó miatt alakult ki bennem pánik mert azt hittem rá hogy rák. Amúgy van benne egy jóindulatú fibroadenoma. Azóta fél éve romlik az állapotom minden tünet jön. Voltam már füll orr gégészeten, mellkas röntgenen kétszer, nőgyógyásznál kétszer, hasi ultrahangon is kétszer mert fáj a hasam de a gázos beleken kívül semmi eltérés. Küzdök nehézlégzéssel voltam kilégzési teszten asztma gyanú de inkább azt mondták pszichés mert mégsem annyira rossz hogy komolyabbra gondoljanak. Viszont sosem voltam telt típus mindig 45 körül voltam most lefogytam 38 kilóra hozzáteszem rendkívül pánikolok stresszelek rákot képzelek. 4 hete elkezdett fájni a bordám a jobb utánna a bal most ott tartok hogy mindkettő a kezek, térd, környék, csípő ezért kértem vérképet mert csontrákot és leukémiát beszéltem be hogy ez biztosan az mert semilyen fájdalomcsillapító nem használ. 2020.03.16-os vérképem ami csillagozott :Glucose : 4,0 mmol/ L és 4,1-6,1 ig jó. Serum HDL Cholesterin 1,2 mmol/ L és 1,7 a jó. Vvt szám 5,02 T/L  3,80-4,50 ig jó ez magas. Neutrophil perox 65,3 %  40,0-65,0-ig jó. Lymphocyta : 24,5 % 25,0- 40,0 - ig jó. Most nagyon félek hogy ez csontrák vagy leukémia az összes többi rendben van fehérvérsejt számom is. Még annyi hogy a vizeletben minimális opalescal. Ez lehet csontrák vagy leukémia? Nagyon félek :'( 28 éves vagyok és temetem magam. 

Válasz:

Kedves Levélíró ! Ez a leírtak és a laborleletek alapján egyik sem. Nyugodjon meg, amennyiben valamelyik ezek közül lenne, rosszabbak lennének a leletek és más panaszai is lennének. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Agydaganat?

Tisztelt doktor nő /úr!

Panaszaim 6 éve kezdődtek. A testem egyik felén (jobb) lábfejem és kézfejem görcsbe rándul, nem fájdalmas, ehhez társul szájzár és homályos látás is. A rohamnak másodperceken belül vége, nincsenek utána egyéb panaszok. Valamikor naponta többször is előfordul de van hogy hetekig semmi sem történik. Azóta akadtak pszichés gondjaim is. Gerincferdülésem is van, deformitás látszik a hátamon, esetleg ez okoz ilyen panaszokat? Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

T. Levélíró ! Sajnos nem tudok egyértelmű választ adni, mi okozza panaszát, de miután 6 éve jelentkezik, biztos, hogy nem a címben feltett agydaganat. Javaslatom egy ideggyógyászati kivizsgálás végzése, melyet a jelenlegi járvány lefolyása után jó lenne elvégezni. Üdvözlettel Máthé Csaba dr
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Csont rák vagy leukémia?

Tisztelt Doktornő kezdeném az elejéről a mellembe találtam egy csomót azt hittem rá hogy rosszindulatú daganat 1 hetet kellett várni mammográfiára addig én idegileg pszichésen kikészültem féltem hogy rákos vagyok nem nagyon ettem sem folyadékot nem ittam túl sokat csak cigiztem aztán kiderült hogy nincs rák. Egyből utánna kaptam egy gombás szájfertőzést kaptam rá ecsetelőt utánna kezdődött a torokban gombóc nyelési nehézség voltam mellkas röntgenen nyaki gerinc röntgenen fül orr gégészeten minden negatív volt. 2019 októberben volt egy vérvizsgálat ami vas hiányt mutatott kicsit de épp hogy jelentéktelenül volt megemelkedve a lymphocyta meg a monocyta. Utánna jött egy olyan tüneteim hogy nyálkás széklet akkor megint kétségbe estem utánna kezdődtek a hasi fájdalmak hasi ultrahang semmit nem mutatott ki csak hogy a belek gázosak széklettenyésztés is volt vírusok férgek stb irányába negatív lett azis. A háziorvos már mondta hogy ez mindd pszichés és mindenbe a rákot keresem ami amúgy igaz. De viszont jött rám egy pánikroham nehézlégzés meg minden ami ezzel járó tünet nálam megvolt. Akkor elmentem légzés funkciós vizsgálatra ott sem kaptam más választ minthogy asztma gyanú de inkább pszichés. Aztán elkezdődött egy olyan hogy a jobb oldali bordám fáj most már a bal oldali is de nagyon meg a bal oldalhas érintésre is és megint elmentem mellkas röntgen re hasi ultrahangra nőgyógyászhoz semmit nem találtak. Viszont már mindenem fáj a mellem alatti csontok a bordák a hátam a környék alkar csukló térd most azt gondolom hogy ez leukémia vagy csont daganat nagyon félek. A mellém el kezdődött minden onnantól szorongok és jönnek a tünetek ráktól való félelmem van. Pánikolok félek 28 éves vagyok ön szerint valós a félelmem? 

Válasz:

T. Levélíró ! Szerintem ne aggódjon. Amennyiben pl. daganata vagy leukémiája lenne, akkor a laborvizsgálat során találtak volna valamilyen eltérést. Véleményem szerint panaszai inkább pszichés jellegűek, ezért mielőbb pszichológus segítségét kérje. Ebben háziorvosa biztos tud segíteni. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Folyamatosan vérző tüdődaganatra megoldás.

Tisztelt Doktorúr, vagy Doktornő.

Férjemnél 2019 augusztus végén diagnosztizáltak tüdő illetve hörgődaganatott. A szövettan Nem kissejtes laphám rákot igazolt vissza. A jobb felső tüdőlebenyt elzárja, benne van a hörgőben és állandó köhögést okoz, ami véres köpetet is ad.  (4cm)Műteni már nem lehet. Kapott rá kemoterápiát, ami egy 8 milis csökkenést eredményezett, de a vérköpés erősebb, mint volt. Köhögése a legerősebb csillapítókra sem szünik. Megoldást nem látunk, a kérdésekre választ nem kapunk. Azt szeretném megtudni, hogy megszüntethető e ez az áldatlan állapot, vagy mit lehet tenni, hogy legalább elviselhető legyen. Pihenni szinte semmit nem tud, mert fekve még jobban köhög és a vérzés is erősebb. Januári Pet Ct, már nyirok átéttet és mellkvesekéreg áttétet talált.
Nem műtik, nem sugarazzák, nem adnak egyenlőre semmi kezelést.
Fizikailag még jól van, Eszik, mozog, nem fogyott, autót is tud vezetni.
Félünk egy felerösödő vérzéstől, amit nem fognak tudni rendbe hozni, mert nem ér be vele a mentő. Szed ugyan vérzéscsillapítót, de sokat at se használ.
Tud e ön erre valmi megoldást, tanácsot adni? Most még jó az állapota, de meddig, ha semmit nem csinálnak vele?

Válasz:

Kedves Levélíró ! A véres köpet, mint írja is egyik tünete lehet a tüdődaganatnak. Elviekben más kezelési lehetőség is lehetséges amit pl. bronchológus (hörgőtükrözést végző szakember) végezhet, de mindez függ a daganat elhelyezkedésétől, általános állapotától, illetve mindig mérlegelni kell azt is, hogy valóban használni fog a betegnek, mert bizonyos kezelés, ha nem megfelelő betegnek végzik, akár ronthat is az állapotán. Tekinettel arra, hogy nem ismerem a beteget, leleteit, bármiféle tanácsért, segítségért, kérem forduljon a kezelőorvosához, aki biztos a mindenkori állapotának legmegfelelőbb kezelést fogja javasolni. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

BRCA 1 hordozás

Tisztelt Dr. NŐ/Úr!

 

BRCA 1 hordozó vagyok sajnos nem tudtam róla igy a petefészekrákot már örököltem édesanyámtól.

39 éves voltam (5éve)

Azóta ezt a betegséget a csontritkulást és a gerincsérvet is örököltem ami édesanyámnak is volt.

 

Anyukám nyelőcsődaganatban hatl meg.

Nagyon félek hogy ezt a betegséget is öröklöm.

Nem tudom hogy lehet-e valamit tenni hogy elkerüljem.

Lehet -e a BRCA 1 hordozással valamit csinálni.

 

Válaszát köszönöm

 

Anikó

Válasz:

Kedves Anikó ! A nyelőcsődaganat nem öröklődő betegség. A BRCA1 hordozással nem tudunk mit tenni, hiszen azt örökölte. . Én azt tanácsolom, hogy járjon el évnete szűrővizsgálatokra.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Nehez legzes

T/dr-ur COPD vagyok Spiolto-Respimatot hasznalok amit nem erzek eleg hatasosnak szeretnem megkerdezni hogy hallot-e mar a dr/ur a Buteyko legzestecnikarol es mi a velemenye rolla a szanatoriumban ugy tanitjak mely legzes az orron at es kifujas a szajon at ezzel szemben pont az ellenkezojet olvastam rola  valaszat koszonom

Válasz:

T. Levélíró ! Én inkább a gyógytornászok által megtanított légzéstechnikákat javaslom. A gond inkább az, hogy valószínűleg nincs megfelelően beállítva a kezelés, azaz nem elég a gyógyszer, azért fullad. Ezért kérem keresse fel a tüdőgyógyász szakorvos kollegát, aki segíteni fog. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Mellkasi probléma

Tisztelt Doktor úr/nő!

Kb.2 hete érzek furcsa nyomódásokat vagy a nyelő vagy a légcsövemnél,nem is tudom,mintha bal felől megnyomná valami ,és egy pillanatra elzárná a levegő útját is,tompa de erős nyomódás,behatárolt területen,elég kellemetlen,naponta többször is.Szíveredetűnek hiszem,bár az egy éves kardiológiai vizsgálat nem igazol szívproblémát.

Mi okozhat ilyen furcsa nyomás-érzetet a nyelőcső közepe körül?

Köszönöm válaszát!

Válasz:

T. Levélíró ! Kérdésére nem tudok válaszolni, hiszen ahhoz az orvosi vizsgálaton kívül labor, mellkas rtg., EKG, stb szükséges. Ezért kérem keresse fel a tüdőgondozót vagy sűrgősségi esetben az orvosi ügyeleten jelentkezhet. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Szarkoidozis

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Németországban élek és itt mentem el egy tüdőspecifikus klinikára ahol töbszöri vizsgálat után ( CT, tüdőopszia 2x , 1x helyi érzéstelenitéssel, 1x altatással ) megállapították hogy szarkoidozisom van. Kezelésére csak napi 2x Foster 200 asztmasprayt kaptam. Kérdés ér ez valamit is vagy ez csak annyi mint halottnak a csók? Én ùgy érzem a "tüdőátmosás"után picit jobb lett,  a tüdôkapacitàsi vizsgálati eredmény is picit jobb lett, de ennyi. Azóta eltelt 4 hónap és semmit se javult ( a spray ellenére sem) a helyzet, sőt most ugy érzem mintha gyengébb lenne ismét terhelésnél a tüdőm . Visszamehetnék nyilván ( ujabb 1 heti munkakiesés) de mit tudnának csinálni azon kívül hogy azt a lávàs mosást megismétlik. Történt szövettan is, ennek eredménye nálam van, ugy vettem ki az rendben van. Kérdésem tudnának e vmit vagy vkit ajánlani ahova esetlegesen el tudnám küldeni az eredményeket és választ is kaphatnék a problémámra illetve a sikeres kezelés megoldására.  47 éves fèrfi vagyok, nem dohányzom, fogtechnikusként dolgozom 27 éve. Vàlaszukat előre is köszönöm.

Válasz:

T. Levélíró ! A sarcoidosis kb. 50%-ban magától javul. Amennyiben állapota nem javul, kérem keressen fel ismételten egy tüdőgyógyász kollégát, aki segíteni fog. Ahhoz, hogy egy megfelelő kezelést kapjon, mindkenképpen szükséges a betegség evolúciójának a nyomonkövetése (pl. légzésfunkció, diffúziós kapacitás, vérgáz, CT, stb.) valamint a beteg fizikális vizsgálata. A szövettani lelet értékelése is szakorvos feladata. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Dr. Máthé Csaba - tüdőgyógyász, onkológus válasza

Gomba spóra belélegzés

Takarításkor falról fekete gombát fújtam le Savo-val. Sok gomba spóra szabadult fel a levegöbe, amit belélegeztem. Utólag tehetek-e valamit, hogy csökkentsem az esetleges probléma kialakulását?

Köszönettel Mária

Válasz:

Kedves Levélíró ! Remélem jól van, és semmi mellékhatása nem volt a "Savo"-nak. A későbbiekben kérem mellőzze ennek a légútba jutását. Üdv. Dr. Máthé Csaba
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!