Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Nyirády Péter - urológus

Dr. Nyirády Péter

2038 kérdésre válaszolt

Kategóriái: urológiai problémák

Szakterülete: férfiproblémák, urológiai problémák

Bemutatkozás

 Dr. Nyirády Péter

az MTA doktora, egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika, igazgató professzora vagyok. Egyetemen dolgozva a betegellátás mellett aktívan részt veszek magyar, német és angol nyelven az oktatásban (orvos és szakorvosképzés) és a tudományos munkában.

Fő érdeklődési területem mind tudományosan, mind a klinikumban az uroonkológia és a férfi külső nemiszervi és húgycső rendellenességek helyreállító és esztétikai sebészete.

2004-óta a Klinika laparoscopos munkacsoportjának vezetőjeként a húgyutak minimális invazív beavatkozásait végezzük nagy gyakorlattal.

Magánrendelésem a MOM Parkban az OXIVIT rendelőben van, ahová bejelentkezni a 06 1 88-74-333-as számon lehet napközben.

Legutóbbi válaszai

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Állandó vizelési inger

Tisztelt Szakértő! 39 éves pánikbeteg vagyok állandó vizelési inger miatt szedtem évekig antidepresszánsokat. Most már nem szedem, kisbabát tervezünk. Rivotril adagom is minimális, de panaszaim visszatértek. Május óta 1-2- hétig éreztem a folytonos vizelési ingert aztán elmúlt, visszajött 1-2 hét után és azóta is hol erősen van napokig, sőt egy hétig, hol nem érzem napokig. Voltam vizelet tenyésztésen, teljesen jó az eredményem, urológus is végzet ultrahangos vizsgálatot az is negatív lett. Nem szeretnék görcsoldó gyógyszereket szedni. Kíváncsi lennék, véleménye szerint is pszichék okok, folyamatos lelkizés állhat e a háttérben és mit javasol kezelésképpen? Vitamin vagy torna vagy esetleg más jöhet szóba? Várom válaszát, tisztelettel Barkinca

Válasz:

Kedves Kérdező! Amennyiben az urológiai kivizsgálás nem talált kóros elváltozást, akkor én sem tudok mást mondani. Vagyis az okot másban kell keresni. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Piros pöttyös szeretkezés után

Üdvözletem Doktor Úr! Kérdésem a következő lenne: 2 éve vagyok a párommal eddig, soha semmi probléma nem volt. Mostanában, amikor szeretkezünk, szeretkezés után apró piros pöttyök jelennek meg a makkján, ami utána 1-2 nap múlva el is múlik, és utána, ha megint szeretkezünk megint előjön! Utána olvastam neten, hogy mi lehet az oka, irritációt írtak, de hát akkor eddig miért nem volt a 2 év alatt? A megcsalást kizárjuk, hogy mástól kaphatta el, mert a nap 24 órájában együtt vagyunk. Maga szerint mi okozhatja a tüneteket? Válaszát előre is Köszönöm: Lilienn

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos bőrelváltozás a test másik részén is kialakulhat, még ha az megelőzőkben nem volt jelen. A panaszok gyulladásra utalhatnak. Javasolt a terület Betadine oldatos kezelése. Amennyiben nem gyógyul, javasolt urológiai kivizsgálása. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Nehézkes szexuális együttlét

Frontin szedő voltam.Több hete már a Valeriana Maxot szedem Frontin helyett. Befolyásolhatja-e a merevedésemet a Valeriana Max? És köze lehet-e ahhoz, hogy nem tudok elélvezni a barátnőm hüvelyében?

Válasz:

Kedves Kérdező! A Valeriana Max gyógynövényből készült altató, mely nem valószínű, hogy hatással van a merevedésére. Sokkal inkább az Ön által korábban szedett gyógyszer lehet káros a merevedési elégtelenségére. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Libidócsökkenés kivizsgálása

Tisztelt Szakértő! Kérem adjon tanácsot, hogy libidócsökkenéssel kapcsolatos komplex kivizsgálást mely intézményben kérhetek Budapesten, vagy közvetlen környékén! Köszönettel és üdvözlettel.

Válasz:

Kedves Kérdező! Legelőször területileg illetékes urológiára kérjen időpontot, hogy esetleges szervi eltérést kizárják. Ezt követően andrológiai kivizsgálásra kell bejelentkeznie. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Spermamennyiség

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi az optimális spermamennyiség egy felnőtt férfi esetén? Párom többször szóvá tette, hogy kevés szerinte a spermám, ugyanis egyik esetben reggeli és esti együttlét után, másnap reggel már csak pár cseppet produkált a szervezetem, illetve rendszeres napi 1-2 maszturbáció esetén is előfordult, hogy másnap reggel egyáltalán nem volt spermám. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Ilyen gyakori ejakulátum ürülés esetén nem csoda, hogy kis mennyiségű. 5 napos önmegtartóztatás után 2-5ml ejakulátum ürülése felel meg normális mennyiségűnek. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Lehet-e gyógyfürdőben fürdeni?

Férjemnek 4 hete volt hólyagrák miatt műtétje. Műtét után kapott kemoterápiás kezelést. Szeretnénk tudni, van-e annak akadálya, hogy fürödhessen gyógyfürdőben. Köszönöm! Várom válaszát. Szeptember 11-én utazunk.

Válasz:

Kedves Kérdező! Elviekben nincs akadálya, de meleg vízben és szaunában csak rövid ideig tartózkodjon! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Véres vizelet

Tisztel Doktor Úr! A problémám egy fél éve kezdődött. Új munkahelyen kezdtem Németországban, keveset tudtam inni, volt olyan, amikor nagyon fájt pisilés után. Aztán egy idő múlva felfázásos tüneteim lettek. Véres vizeletet (mikrohematúria) mutatott ki csak a labor, semmi genny vagy baktérium, és állandó vizelési inger. Kaptam rá antibiotikumot. Nem múlt el a gyógyszertől, inkább rosszabb lett az állandó vizelési inger. Elmentem urológushoz, megnézett ultrahanggal, semmit nem talált, csak egy kis vért a vizeletemben. Kaptam újra gyógyszert, de most arra, hogy ne kelljen állandóan pisilnem. Nem használt semmit. Próbáltam gyógyteákat, az addig használt, amíg ittam. Már voltam háromszor ultrahangon, meg csináltak hólyagtükrözést, röntgent, nem találnak semmit, hogy mitől lehet a véres vizelet és a vizelési inger. Már szedtem többféle antibiotikumot, de semmit nem használt. Azt mondták tükrözés után, biztos idegi alapon van. Na de a véres vizelet? Az a furcsa, hogy éjszaka nem kellek fel arra, hogy pisilnem kell, csak nappal vannak ilyen problémáim. Még el is hinném, hogy lelki eredetű, ha nem lenne vér a vizeletembe. Kérem, doktor úr adjon tanácsot. Köszönettel: Erika

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos az antibiotikum szedése nem volt indokolt, mivel fehérvérsejt, gyulladás nem volt a vizeletvizsgálat eredménye alapján. A részletes kivizsgálás során sem tudták megmondani a panaszok eredetét, akkor miért várja tőlem egy pár sor alapján, melyben a korát sem említi és nemét csak neve alapján tudom? Kizárólag annyit tudok javasolni, hogy fogyasszon bőséges folyadékot (vizet, teát cukor nélkül) és járjon rendszeresen vizelni, ha dohányozna, akkor azonnal hagyja abba. Vérvizelés esetén hasi és kismedencei CT vizsgálatot is lehet végezni a felső húgyutak állapotának tisztázására. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Vesebetegség?

Jó napot! 23 éves lány vagyok, gyakori bal oldali hasi fájdalommal, puffadással, amiről megállapították, hogy enyhe bélfal vastagodásom van a szigmabél szakasznál. Nem kezeltek, de azóta sem múlt el a főként reggeli kellemetlen hasi fájdalmam. Teljes laborra mentem, ahol a vérképem jónak tűnt, egy-két eltéréssel: hipokrómia plusz jeles, azt nem tudom mi. A vizeletem annál inkább "rossz": Vizelet fehérje pozitív (0,30 g/L) Laphámsejt 50,0 (0,0-7,0 ig lenne jó ugye) Baktériumszám 249,0 (0,0-60,0 ig lenne jó ugye) Fehérvérsejt 0,0 Kristályok pozitív Vizelet PH 6,0 eGFR-EPI 89 Triglicerid 0,66 Vizelet fajsúly 1,025 Ezek alapján a vesémmel van valami? Előre köszönöm válaszát!!

Válasz:

Kedves Kérdező! A vizeletvizsgálat eredménye bakteriuriát mutatnak, pyuria nélkül. Panaszaira való tekintettel javasolt vizelet bakteriológiai vizsgálat, de nagy valószínűséggel urológiai kezelésre nem lesz szüksége. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Retrográd ejakuláció

Retrográd ejakuláció ellen keresek gyógyszert. Mit ajánl?

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos a retrográd ejakuláció ellen nincs orvosság. Amennyiben gyermekáldást szeretne, akkor forduljon andrológushoz, és here biopsziával nincs akadálya a gyermekvállalásnak. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

BHP-val rendelkező férfi, alkalmazhat-e tesztoszteron szint növelését elősegítő készítményt?

Tisztelt Doktor Úr! Jó pár évvel ezelőtti, és mostani urológusi vizsgálat is meglévő BPH-t állapított meg nálam. Nyugdíjas korosztály lévén, a sporttársak javasolják, hogy fittségem növelés céljából, növeljem a tesztoszteron szintemet. A konkrét hormon helyett, gyógynövény kivonatok használatát vállalnám. Ezek, pl. fűrészpálma kivonat (Saw Palmetto), az ismertetők szerint, a szervezet tesztoszteron termelését serkentik. Persze ezektől a gyógynövény kivonatoktól csodát nem várnék, de ha nem ártanak, és kicsit is használnak, akkor mért ne. Ugyanakkor olyan információkat is kaptam, hogy prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfiak semmilyen tesztoszteronszint növelő hatással rendelkező terméket nem szedhetnek. Reálisak ezek a megállapítások?

Válasz:

Kedves Kérdező! A tesztoszteron hatására növekszik a prosztata, de ez egy természetes folyamat. Tesztoszteron pótlásra csak indokolt esetben van szükség, igazolt alacsony szint mellett. A fitoterapeutikumokban lévő tesztoszteron szint növelő nem okoz Önnél jelentős prosztata növekedést, sőt arra is jó hatással vannak. Továbbá nem a prosztata mérete, hanem sokkal inkább az általa okozott panaszok igényelnek bármi teendőt. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!