Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Nyirády Péter - urológus

Dr. Nyirády Péter

2130 kérdésre válaszolt

Kategóriái: urológiai problémák

Szakterülete: férfiproblémák, urológiai problémák

Bemutatkozás

 Dr. Nyirády Péter

az MTA doktora, egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika, igazgató professzora vagyok. Egyetemen dolgozva a betegellátás mellett aktívan részt veszek magyar, német és angol nyelven az oktatásban (orvos és szakorvosképzés) és a tudományos munkában.

Fő érdeklődési területem mind tudományosan, mind a klinikumban az uroonkológia és a férfi külső nemiszervi és húgycső rendellenességek helyreállító és esztétikai sebészete.

2004-óta a Klinika laparoscopos munkacsoportjának vezetőjeként a húgyutak minimális invazív beavatkozásait végezzük nagy gyakorlattal.

Magánrendelésem a MOM Parkban az OXIVIT rendelőben van, ahová bejelentkezni a 06 1 88-74-333-as számon lehet napközben.

Legutóbbi válaszai

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Prosztata műtét

Tisztelt Doktor Úr! 2015 nyarán optikus kőzúzás volt, októberben még egy optikuskőzúzás volt 2016 szeptemberben újabb kő 10-15 mm-es.és szintén optikuskőzúzás. Psa értékek 15.06. 1,2, 16.09. 2,3, 16.10. 3,17.09. 1,7. Azóta nem volt beavatkozásra szükséges kő mennyiség, de mivel a flow vizsgálataim nem jók. A vizsgálaton látom én is hogy ez nem jön össze valamiért. Ezért prosztata műtét javaslata fennáll amire nem szívesen vállalkozok. Az elmúlt hónapokban volt kövem, de azoktól vizeletkor távoztak is két hete egy 5mm-es távozott azóta jelentős kő nincs a vizsgálatok alapján de a műtéti beavatkozás továbbra is fenn áll. Lesz egy urodynamikai vizsgálatom is mely fogja eldönteni a jövőt biztosra. 2010-ben volt egy vastagbél műtétem mely kétszer lett egy héten belül felbontva, de sikeresnek nem lehet elkönyvelni mert maradtam sztómásnak, amit senki nem vállal rendbetételre. E-miatt kissé össze lett kaszabolva a alhasi izomzatom, ami szerintem a probléma egy részét okozza. A gond állítólag, hogy nem ürül a hólyag rendesen és ez okozza a kő termelődést. Otthon egyébként szerintem a vizelet megfelelően jön, de lehet, hogy valami kis mennyiség marad. A korom, 63 vagyok A prosztatát az elmúlt nyolc évben állandóan 3-4 cm-ben határozták meg jelenleg 4,3 cm es, vizelettartásom jó, nem kell sűrűn járni vizelni. éjszaka sem kell felkelni. Nem szívesen vállalkoznék TURP-ra ha nem egetverően szükséges. Egy gyógytorna kúra esetleg javíthatna az alhasi izomzat regenerálásában? Válaszát köszönöm

Válasz:

Kedves Kérdező! A prosztata mérete nem képzi műtét indikációját. Prosztata endoszkópos műtétet konzervatív (gyógyszeres) kezelés ellenére fennálló jelentős residuális vizelet, alacsony áramlás esetén javaslunk. A döntést Önnek kell kezelőorvosával együtt meghoznia. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Tesztoszterontermelés leállítása

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném férfi másodlagos nemi jellemzőimet elhagyni, mérsékelni (M2F, SRG nélkül). Szeretném, hogy a tesztoszteron ne kerüljön be a szervezetembe. Van-e erre más TARTÓS megoldás, mint a herék eltávolítása? Köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos nem pontosan értem a kérdését és a célját. A férfi hormonszint csökkentését prosztatarákban alkalmazzuk, amit fizikai (herék eltávolítása) és kémiai úton (gyógyszeresen) lehet elérni. Egyéb indok nem képzi orvosi indikáció alapját. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Katéter melletti vizeletelfolyás

Tisztelt Doktor Úr Egy nagyon nagy problémával fordulok önhöz.Sajnos,nyitott gerincel születtem.Ez,az én esetemben,azt jelenti,hogy közvetlenül a fenekem fölött van egy körülbelül 5 cm-es gerinhasadék.Ennek következtében soha nem volt vizelési ingerem.Édesanyám 8 éves koromig pelenkázott,utána állandó katétert kaptam,ami sajnos a mai napig megvan.Néhány éve észrevettem,hogy a katéter alatt,egy nagy borsónyi csomó van.Viszont,ez eddig nem okozott semmi problémát.Április elején volt,egy katétercsere a Marcali Kórházban,mely nagyon fájdalmas volt,és azóta folyamatosan elfolyik a vizeletem,a katéter mellett is.Eddig,a leggyakrabban 18-as katétert használtam,most 20-as van benn,és most is ez a helyzet.A 18-as is azért lett 20-asra cserélve,mert az mellett is elfolyott a vizelet.Nagyon szépen kérem,hogy a lehető leghamarabb válaszoljon nekem,hogy mi lehet a baj.Nagyon szépen köszönöm Tisztelettel: F. Krisztina

Válasz:

Kedves Kérdező! A vizelet elfolyás pontos okát sajnos nem tudom megmondani, de nem feltétlenül a húgycső mellett vélt elváltozás. Sokszor a húgyhólyag kapacitásan csökkenése miatt találkozunk hasonló jelenséggel. Javasolt urológiai kivizsgálása urodynámiás vizsgálat elvégzése, majd neuro-urológiai képzettséggel rendelkező kollégával való konzílium. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Körülmetélés utáni problémák

Tisztelt Doktor Úr! Néhány hónappal ezelőtt végeztek rajtam körülmetélést. Az utolsó kontrollvizsgálaton az orvosom mindent rendben talált, szépen begyógyult. Ezután a szexuális életem egy rémálommá vált. Annyira érzéketlenné vált péniszem, hogy számtalan fajta óvszert kipróbálva egyikben sem érzek semmit, de még óvszer nélkül is közel sem úgy mint régen, ezáltal sem én, sem a partnerem nem tudunk elmenni számtalanféle próbálkozás után sem. Mi lehet ennek az oka és hogyan lehetne ezen az állapoton javítani? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos nem tudom megmondani a hímvessző érzéketlenné válásának okát. Őszintén szólva nagyon egyedi és ritka jelenség, tekintettel arra, hogy sokkal inkább túlzott érzékenység szokott kialakulni. Első lépésben forduljon panaszával kezelőorvosához, majd szükség esetén kérjen szexológustól tanácsot! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Vizelettenyésztés

Tisztelt Doktor! Visszatérő probléma az életemben a vizeletcsípés. Már-már kezdem úgy érezni, hogy krónikussá fajult a dolog. Ha el is múlik, rövid idő múlva visszatér. Legutóbb borzasztó fájdalmas volt a folyamat, éjjel aludni sem tudtam annyira fájt. Másnap háziorvosom elküldte kitenyészteni a vizeletemet. Az eredményben Klebsiella Oxytoca 10^6/ ml csíraszámban volt kimutatható. Ez esetben gyógyszeres kezelés szükséges lehet, vagy mi ilyenkor a teendő? Köszönettel: T. Rebeka

Válasz:

Kedves Kérdező! Javasolt a vizelet mikrobiológiai lelet alapján célzott antibiotikum szedése, majd gondos urológiai kivizsgálása, a kiváltó ok eredetének feltárására. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Ondótenyésztés

Tisztelt Doktor! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a párom ondótenyésztése során Escheriscia Coli baktériumot találtak 10^4 csíraszámmal. Hogyan tud az ondója ilyen típusú baktériummal megfertőződni? Ez esetben antibiotikumos kezelésre szorul? Ha igen, nekem is szedni kell azt? Egyszer voltunk együtt védekezés nélkül, megszakításos módszerrel. Most szeretnék fogamzásgátlót használni, de nagyon aggódom az egészségem miatt. Mit javasol nekünk? Köszönettel: T. Rebeka

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos nem tudom, hogy milyen indokkal történt az ejakulátum tenyésztés. Az E. Coli kórokozó Önben is és párjában magasabb koncentrációban előfordul. Férfiakban az ejakulátum tenyésztésnek csak nagyon indokolt esetben van létjogosultsága és általában panaszmentes esetben nincs terápiás konzekvenciája. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Szabad-e az alábbi gyakorlatokat csinálni?

Tisztelt Doktor ÚR! Szabad-e ezeket a gyakorlatokat csinálnom? (Már két hete elvégzem reggelente, nagyon jó hatással van a közérzetemre.) https://www.youtube.com/watch?v=WAIAWs_CEVY Tegnap ugyanis, egy hasi ultrahangon találtak nálam egy hólyag problémát, a leletet mellékelem. Üdvözlettel: Sz. András

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos a mellékelt címen a videót nem tudom megnyitni, de akkor sem látok összefüggést a video tartalma és az ultrahanglelet között. Diverticulumot hólyagtükrözéssel lehet csak pontosan diagnosztizálni. Javasolt urológushoz fordulnia! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Fityma vérzés egy kicsi pontnál, mindig ott

Jó napot! 3 héttel ezelőtt, a fitymám kb. középtáján vérzett egy kicsi pontnál, de csak azután vettem eszre, mikor kivetem. És fájdalommentes, egy napig hébe-hóba picit csípett és annyi. 2 héttel ezelőtt volt szex, de nem szakadt el, de mintha kicsit érzékeny lett volna ott, most szombaton meg megint anál, a pici pontnál vérzett csak ott, megint semmi fájdalom és egy napig hébe-hóba csíp. Nincs rövid fitymám. Mit tetszik erre mondani?

Válasz:

Kedves Kérdező! Feltételezem, az elütések és hibák miatt nehezen érthető leveléből, hogy a seb a fitymaféknél van. Amennyiben a seb és fájdalom nem javul, akkor feltétlenül javasolt urológushoz fordulnia! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Korai magömlés

Kb. 10 éve küszködök, van, hogy a behatolás előtt, közben, vagy óvszer felhúzásakor. Mit tehetnék?

Válasz:

Kedves Kérdező! Forduljon andrológushoz és szexuálpszichológushoz panaszával. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Dr. Nyirády Péter - urológus válasza

Peyronie-betegség kezelése

Tisztelt Doktor Úr! Ismerősömnél Peyronie betegséget diagnosztizáltak, kezelésére E-vitamint kapott, és folytatja a kb. egy hónapja felírt Tadalafil tabletta szedését. Az urológus szerint nincs más mód a kezelésére. A neten olvastuk, hogy létezik más kezelés is, vagy műtét. Hova fordulhat? Köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! A Peyronie betegséget 1 hónapig javasolt gyulladáscsökkentővel kezelni, majd stabil görbület mellett, amennyiben az jelentős és a házaséletet negatívan befolyásolja, jöhet szóba sebészi hímvessző egyenesítés. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!