Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1578 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Duzzadt kisajkak

Üdvözlöm! 

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nemrégiben a nemi szervem kisajkai elkezdtek kiszáradni es kirepedezni, aanyirokcsomóim is megvannak duzzadva. Később ezeken apró, fehér, gennyedző hólyagok jelentek meg nemi herpeszre utalva, majd a napokban rosszabodott a helyzet es már az egész nemi szervem a nagyajkak kivételével meg van duzzadva. Feherneműt illetve nadrágot semmilyen körülmények között nem tudok felvenni. Jelen pillanatban nőgyógyászhoz sem tudok elmenni sajnos. Érdekelne Ön szerint milyen ferőzésem vagy problémám lehet illetve, hogy ez mennyire tűnik súlyosnak.

Válaszát köszönöm! 

Tisztelettel:Tímea

Válasz:

Kedves Kérdező, ha nemi szervi herpesz fertőzés gyanúja felmerül, a patikában ez ellen recept nélkül külső kezelés kapható, ami segít Önnek, hogy legalább el tudjon jutni az orvoshoz. Ha nem tud felöltözni és mozgásképtelen, akkor nyilván súlyos a probléma.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Viszketés

Üdvözlöm! Barátom már két hónapja szenved viszketèssel az egész testén. Eppen, hogy a bőréhez ér a helyén egyből pirossá válik, megdagad. Járt bőrgyógyászaton elküldték őt allergia vizsgálatra de semmire sem allergiás. Lordestin gyógyszert kapott amit egy hónapja szed. Minimálisan enyhíti a problémát. A háziorvos a vizsgálat eredményét látván, nem tudom érdemlegeset mondani csak, hogy szedje tovább a gyogyszert és ha pár hét múlva sem lesz javulás menjen vissza de amúgy nem tudja mi lehet a probléma. Esetleg tudna tanácsot adni milyen vizsgalatra menjen el? Előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező! Fotót nem küldött, de a leírás szerint csalánkiütés valószínű. Mindenféle allergia vizsgálat elvégzése jelentős feladat, ezért helyesnek tartom a háziorvos véleményét, biztosan kiegészítő vizsgálatokra lesz szükség. Keresse fel ismét az allergológust, de előtte kérjen a háziorvosától részletes laboratóriumi kivizsgálást és gondolja át a szokásait, próbáljon elhagyni az étkezéséből fűszeres, nehéz ételeket.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőrgomba

Kedves Doktornő / Doktor Úr!

Már korábban kértem a véleményüket, hogy mitől lehetnek horzsolásos sebek a combomon! Bőrgyógyászaton voltam és ott is megállapították, ahogy leírás alapján Önök is, hogy bőrgombáról van szó! Ott sajnos a Doktornő nem volt túl közlékeny, közölte, hogy gomba, kezembe nyomott két receptet és elköszönt! Fluconer gyógyszert kaptam és Travocort kenőcsöt! A gyógyszert 4 hétig heti egy alkalommal kell szednem! A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő lehet amíg elmúlik és meddig fertőző?, miből tudom azt megállapítani, hogy már minden rendben? (Viszketés nem volt, 1 hónap múlva kellene kontrollra mennem viszont az orvos akkor lesz 1 hónapos szabadsagon) Igazából pár napja nem jött ki semmi, ami volt az pedig begyógyult (kedden vettem be az első szem gyógyszert). Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező, azt javasolom, hogy a gyógyszert szedje, ahogy a vizsgáló orvos javasolta. Ha a bőrtünetei elmúltak, akkor a kenőcsöt nyugodtan tegye félre, ne használja tovább, helyette a kiújulás megelőzésére Canesten, vagy Exoderil krémet alkalmazzon napi 1x, 1-2 hétig. (mindkettő vény nélkül kapható).
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Lyme kor?

Kedves Doktornő/Doktor Ur!

Erdeklodnek, hogy a mellekelt kepen lathato folt lehet-e Lyme folt? Ha igen, milyen szakorvoshoz erdemes fordulni?

Koszonettel:

Gall Marianna

Válasz:

Kedves Kérdező, Lyme nem valószínű, valami átlagos rovarcsípés, valószínű szúnyog. Mostanában nagyon sok a szúnyog a meleg párás időjárás miatt.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőrbaj ismét!

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A lenti képen édesanyám lába látható. Arra lennénk kíváncsiak hogy mi lehet ez? Azóta jön elő neki ez a pír, amióta műtötték méhtest rákkal és a combtövéből sok nyirokmirigyet eltávolítottak. Esetenként egy egy kis pattanás jellegű pötty is lesz rajta, ami begyullad. Lehet köze a nyirokcsomó eltávolításhoz? Mert ez lett mondva.

Tisztelettel: Kleinerné Mohácsi Aranka 

Válasz:

Kedves Kérdező! A küldött képen is látható, hogy a lábszár enyhén duzzadt. A nyirokkeringés nyilván kissé sérült a műtét során, ezért nagyobb terhelés során dagad a lába és romlik a bőr vérellátása. Kímélet javasolt a külső gyulladáscsökkentő kezelés mellett.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Lehetséges kullancs csípés

Tisztelt Doktor úr / nő!

Segítségét szeretném kérni, ugyan is lyme kórra utaló tünet jelent meg egy 8 éves kislány karján, viszont kullancsot nem távolítottunk el belőle. 

Esetleg kép alapján megállapítható, hogy lyme kórról lehet e szó?

Előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A kullancs, ha jóllakott kiesik a bőrből, de a csípés nyoma esetleg látható. A bőrtünetet nem látom, mert képet nem csatoltak. Ha valóban alapos a gyanú, akkor vérből kimutatható a fertőzés fennállása.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Pirosas lilás folt csípés?

Tisztelt Doktor úr / nő abban szeretném a tanácsát kérni mi lehet a lábamon megjelent folt egy erdei séta után vettem észre magamon 3napja nem igazán viszket nem is fáj és nem is terjed eggyenlőre kullancsot nem találtam

Válasz:

Kedves Kérdező! A kullancs csípés után nem azonnal alakul ki a vörös folt és csak akkor, ha a kullancs fertőzött volt. Egyébként nem is így néz ki a kullancs közvetítette fertőzés következtében kialakuló bőrvörösség, mert az a közepén nem vörös.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Körömelváltozás

Tisztelt Doktor Úr/Nő !

Körülbelül 5 hónapja egy függőleges sötét(ebb) csík jelent meg a bal hüvelykujjamon, a végén egy barnás folttal ami benyúlt a köröm félholdjába. ( 1. kép) Megmutattam a háziorvosnak aki azt mondta nem kóros elváltozás. Pár napja változás történt ,  a barnás folt helyett egy sötétvörös csík jelent meg a körmömön. ( 2.kép ) Kérem szíves véleményét illetve tanácsát, hogy van-e okom aggodalomra, hova fordulhatok ezzel a problémával. A körmöm nem fáj, de a sötétebb csík mentén lemezesen szétválik . Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel : Ildikó

Válasz:

Kedves Ildikó! A fotók alapján csíkszerű bevérzés a köröm alatt. Valamilyen nyomás, ütés, becsípődés következménye lehet. Ha többet akarunk tudni, akkor dermatoszkópos vizsgálat szükséges, melyet minden bőrgyógyász el tud végezni.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Piros foltok

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy mik lehetnek ezek a piros foltok a hónaljam alatt? Körülbelül 2 hete jelentek meg, akkor még sokkal kisebbek voltak. Rendkívül fájnak, azonban néha elmúlik a fájó érzés. Kenem folyamatosan travocorttal, de úgy veszem észre nem segít, mert csak nagyobb lesz. Mellékelem a képet.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező, sajnos a kép nem jelent meg.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőr elváltozás

Olyan kérdésem lenne, hogy pár éve elvágtam a bőrömet intim területen borotválkozás közben, majd pár héttel később ismét megvágtam ugyanott. Ezután kialakult a helyen egy heg ami azóta egy barna anyajegy szerű kiálló pár mm-es csomó.

Kérdésem, hogy ez veszélyes? Nem nő, nem viszket. 

Köszönöm a segítséget!

Válasz:

Kedves Kérdező! Sérülések helyén, arra hajlamos egyéneknél túltengő heg kialakulhat, azonban az nem szokott barna színű lenni, inkább rózsaszín és gyakran érzékeny, vagy viszket. Az Ön esetében inkább a heg mellett kialakult szarus növedékről lehet szó. Érdemes bőrgyógyásznak megmutatni, mert a dermatoscopos ellenőrzés biztos adatot adhat.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!