Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1501 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Mit tehetek ekcéma ellen?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

1 hónapja ekcémát tapasztalok a bőrömön, főleg a jobb kézfejemen, de átterjedni látszik a bal kézfejemre is és a bal felkaromra. Nem túl nagy területen gyulladt, vörös és száraz foltokban. 

Először Bepanthennel kezeltem, de nem segített, most Uriage Eau Thermale krémet ajánlottak a gyógyszertárban, ezzel próbálkozom. 

A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek még annak érdekében, hogy ne jelenjenek meg újabb foltok? Cserélnem kell gyakrabban ágyneműt, törölközőt? Mire kell odafigyelni ilyenkor? Esetleg étkezéssel kapcsolatos dolgok is okozhatták? 
Vegetáriánus vagyok és a zsíros tejtermékeket, valamint a tojást igyekszem kerülni, csak kis mennyiségben fogyasztottam. 
Munkám során vegyszerekkel érintkeztem, erre gyanakszom, de 1 hónapja felmondtam, ez után kezdődtek megjelenni a kezemen a foltok. 

Köszönöm a segítségét
Üdvözlettel:
Szilvia

Válasz:

Kedves Kérdező! Legjobb, ha felkeres egy bőrgyógyászt személyesen, mert ekcéma és ekcéma között is vannak különbségek, melyek szerint a kezelés sem ugyan az. A gyulladás miatt felborul a bőr biológiai egyensúlya, ezért addig is míg szakemberhez jut, próbálja meg a Bepanthen plus krémet, amely fertőzés elleni komponenst is tartalmaz.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Schönlei H purpura

Szép Jó Napot !

A kérdésem a következő : Párom egy privát vágóhídon dolgozik, a lábán a munka után már estére a Schönlei H purpura "pöttyei" jelentkeznek ! Sajnos nem egyszeri alkalommal fordult elő neki ! Vérvételen volt már! Ön szerint az ott alkalmazott tisztítószer vagy valami más válthatja ki a reakciót ? Illetve, hogy tudnánk ellene védekezni ?  Mit tud mondani ezel a tünettel kapcsolatban jótanácsként javasolni? Köszönöm szépen a választ ! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező, aki vérvételre küldte és a diagnózist felállította, nyilván a leletek birtokában megadja a megfelelő további teendőket is. A kis erekből kilépő vörösvértestek okozzák a "pöttyök""-nek nevezett tüneteket. Ennek hátterében több ok lehetséges.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Köröm láb gomba

Dr. Podányi Beáta részére,

Kedves Doktornő!

korábban tettem fel kérdést (2018.12.30.) amire válaszát megkaptam és tisztelettel köszönöm.

A korábbi helyzethez képest most úgy tűnik, mintha a köröm alatt lévő csíkszerű elváltozás kicsit nőtt volna. Mellékelek egy újabb képet, sajnos nem a legjobb minőségű.

Azt szeretném kérdezni, hogy ezen elváltozásnak lehet e köze melanómához, illetve ha ez egy bevérzés akkor az várhatóan mennyi idő alatt szívódik fel. Még szedem a Fluconer gyógyszert, de a gombás rész mintha növekedne.

Előre is köszönöm válaszát,

Üdvözlettel,

Sándor

Válasz:

Megválaszolt kérdés.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Tűszúrás utáni fertőzés

Tisztelt Szakeértő!

 

Véletlenül megszúrtam magam édesapám által használt vércukormérővel. Ujjbegynél. Utána jól kinyomtam a vért a szúrás helyéből. Egyébként évek óta nem használta a készüléket. Lehet valami veszélye ennek? Fertőzés? Tudok valami óvintézkedést tenni?

köszönöm

Szilvia

Válasz:

Ha édesapja nem szenved krónikus fertőzésben, akkor a veszély elhanyagolható. Kezelje a szúrást Betadine oldattal.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Aknenormin + Medrol

Kedves Doktor Úr/Doktornő! 15 fiamnak pattanásos bőrére Aknenormin szedését javasolta bőrgyógyászunk. 1,5 hónap után sajnos, nagyfokú rosszabbodás lépett fel nála. Ekkor az Aknenormin adagját csökkentették (egyik este 10 mg, másik este 20 mg), és Medrol szedését írták elő, napi 2 x 16mg-ot. A Medrolt 1,5 hónapig szedte, mely idő alatt az arcán lévő nagy és gennyes csomók visszahúzódtak. A Medrol szedése után azonban újra kezd rosszabbodni a bőre állapota, ezért az újabb kontrol vizsgálaton, ismét Medrolt kaptunk. Az Aknenormin előbb említett adagja maradt. Kérdésem az lenne, hogy a szteroid nem "nyomja" el az Aknenormin funkcióját? A Medrol szedése alatt is ki tudja fejteni a pattanásokra való hatását? Azt megértettük, hogy a gyulladáscsökkentés szükséges, de vajon így van értelme az Aknenorminnak? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező, az akne kezelésének nem gyógyszere a Medrol, ezért az egész terápia átgondolását javaslom, megfelelő külső és belső kezelés választásával.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Rosacea?

Tisztelt doktornő!Pár honapja piros folt és pattanás szerű holyagok jelentek meg az arcom mind két felén,viszket és néha olyan mintha égne és még ki is van száradva.Voltam vele bőrgyogyásznál ott azt mondták rosacea irtak rá rozex krémet és gyogyszert de annak már elfelejtettem a nevét használtam mindkettöt nem nagy sikerrel.Önök esetleg tudnának e ajánlani valamit.Halottam az arquebuse waterröl de nem tudom milyen.mellékelten küldök egy fotót. A választ előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A rosacea alkati hajlam, melyet számos provokáló tényező idézhet elő és ronthat. Ezeket érdemes kerülni, ilyen a napsütés, a csípős fűszerek és az alkoholos italok. Rendszeres kezelést, illetve karbantartást igényel. Gyógyszertárban több gyógykozmetikum kapható a tünetek javítására. Kérjen tanácsot gyógyszerésztől. Az Ön által használt Rozex krém hatékony, rendszeres használata ajánlott.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Fehér pöttyök külső fülön

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Vasárnap vettem észre a külső fülemen egy pattanásszerű pöttyöt, melyből pár nap alatt további 2 db jelent meg enyhe bőrpírral körülötte. Azóta újabbak nem jelentek meg. Úgy tűnik, mintha már el is kezdett volna gyógyulni.

A fülem nem fájt, most sem fáj, csak viszket, talán egy kis feszülő érzéssel párosulva.

Kb. 12 évvel ezelőtt egyszer volt herpesz a fülemen.

Sajnos az ünnepek miatt nem tudtam szakemberhez eljutni.

Érdeklődni szeretnék, hogy ez lehet-e ismételten fül-herpesz, vagy csak egy külsőfül-gyulladásról lehet-e szó?

 

Válaszát előre is köszönöm!

 

Tisztelettel:

A. Zsuzsanna

Válasz:

Kedves Kérdező, a herpesz hólyagocskákkal szokott jelentkezni, viszkethet és fájhat is, hajlamos ismételten kiújulni. Enyhe esetben spontán leszárad, de a kezelés gyorsítja a folyamatot. Herpesz kenőccsel tudja kezelni, vény nélkül kapható.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Ez lehet leukopia?

Tisztelt doktornö/úr!

 

Szeretném megkérdezni,hogy a myelvemen talàlhatô feher csik,hajas leukopia vagy leukopia? 2 hete rosszul lettem,lement a cukrom,és nagyon ràharaptam a nyelvemre...de már elötte valo napokbam làttam a nyelvem bal oldalan fehér fonal szerü csik és fognyomat is volt.Ez ràk lehet vagy hiv tünet?? Köszönöm vàlaszàt! Tisztelettel

Válasz:

Ha Ön cukorbeteg, akkor hajlamos a sarjazógombás szájfertőzésre. Ha oka van feltételezni, hogy HIV fertőzött, akkor keressen fel anonim szűrőhelyet, ma már jól kezelhető fertőzésről van szó.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Köröm láb gomba

Dr. Podányi Beáta doktornő részére,

Kedves Doktornő!

Elnézést, hogy korábbi kérdésekhez lemaradt a fénykép, most pótolom.

Tisztelettel,

Simon Sándor

 

Válasz:

Kedves Kérdező, A képek alapján egyértelmű, hogy körömalatti bevérzésről van szó. Megütötte, vagy megnyomta a cipő, vagy valaki a lábára lépett. A bevérzés jó táptalaj a gombának, ezért megelőzésként érdemes gombagátló krémet használni minden fürdés után.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Perioralis Dermatitisz bőrbetegség

Tisztelt Házipatika !

4 éve szenvedek Perioralis Dermatitisz nevű bőrbetegségben , ez idő alatt vagy 10 féle krémet kipróbáltam , míg végül rátaláltam egy Nivea for Men Gesichtspflege arckrémre , ami ez idáig úgy tünt hogy megoldotta a problémát ,a pirosság teljesen lement , szép színe van a bőrömnek most is , viszont elkezdett összeráncosdni az államon a bőr , mit lehet ezzel kezdeni ?

Válasz:

Egészítse ki a kezelést hidratáló készítménnyel.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!