Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1530 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

ATPO pozitivitás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 

Hosszú hónapok óta hajhullással küszködöm. Februárban a vérvételi eredmény 5,87-es TSH értéket mutatott, így endokrinológushoz mentem, aki megvizsgált, és azt mondta, a pajzsmirigyem megviselt szerkezete alapján ATPO pozitivitás merül fel, mely a hajhullásért és a magasabb TSH-ért is felelőssé tehető. Bioszelénium tablettát írt, amit három hónapig kell szednem, majd vérvétel, és kontroll vizsgálat szükséges. Egy hónapja szedem a tablettát, mégsem érzékelek semmilyen változást, viszont már alig van hajam. Félek, hogy a ,,semmire várok", és hogy valami más probléma állhat a háttérben, a hajamat pedig nem szeretném elveszíteni. Mit tudnék tenni ebben az esetben? 

Előre is hálásan köszönöm válaszát.

Válasz:

Tisztelt Kérdező, a pajzsmirigy működése döntő hatással van a haj állapotára is. A magas TSH arra utal, hogy a pajzsmirigy működése elégtelen. Azt gondolom, hogy keressen fel másik endokrinológust és feltételezem, hogy részletes hormonális kivizsgálást fog Önnek kezdeményezni és megfelelő gyógyszeres kezelést ír elő. Természetesen a kezelés meghatározásához az Ön életkora és egyéb egészségi állapota is lényeges.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Világosabb bőr , gyógyszerek vény nélkül

Triklorecetsav vény nélkül kapható? 

Válasz:

Kedves Kérdező, szerintem nem, de kérdezze a gyógyszerészt.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Hajhullás - pajzsmirigy alulműködés

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 

Hosszú hónapok óta hajhullással küszködöm. Februárban a vérvételi eredmény 5,87-es TSH értéket mutatott, így endokrinológushoz mentem, aki megvizsgált, és szerencsére nem adott gyógyszert, csak Bioszelénium étrendkiegészítő kapszulát. Három hónapig kell szednem, és bár még csak az elsőnél járok, mégsem érzékelek semmilyen változást, viszont már alig van hajam. Félek, hogy a ,,semmire várok", és hogy valami más probléma állhat a háttérben. Mit tudnék tenni ebben az esetben? 

Előre is hálásan köszönöm válaszát.

Válasz:

A pajzsmirigy működési zavarok minden formában hozzájárulnak a hajhulláshoz. A TSH érték felső határát meghaladó érték a pajzsmirigy alul működésére utal. Nem tartom szerencsésnek az endokrinológus döntését, ha vissza sem hívta Önt egy kontroll lelettel. Válasszon másik endokrinológust.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Középső ujj köröm levétele

Tisztelt Doktor Úr / Nő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2 hete az edzőterembe egy nagyobb súly ráesett a bal kezem közéső ujjára. Sajnos az utolsó ujjpercem eltört, azt mondták a kórházban, hogy nem teszik sinbe mert a köröm tartja egy helyben, kötözni kell, majd összeforr.
Viszon a köröm eléggé el van feketedve, a baleset napján perforálták, hogy a felesleges vér távozott az ujjamból, nem fáj, nem gyulladt, különösebb probléma nincs vele. 
Az lenne a kérdésem, hogy szükséges levetetni a körmöt? Azért is kérdezem, mert a kórházban egyik doki azt mondta nem kell, majd az új letolja a sérült körmöt, a másik doki azt mondta csak le kellene venni mert az új köröm a régi alá nőhet, viszont jó, hogy rajta van a köröm mert így egy helyben tartja a sérült csontot. Most akkor melyik a jó megoldás??? :D 
Végezetül még 1 kérdés. Tudva, hogy 2 hete történt a baleset mikor kezd el látszani, hogy nő az új köröm, illetve, hogy kell-e attól tartanom, hogy ha sebészetileg eltávolítják a sérült körmöt akkor nem nő vissza új köröm?

Válaszát előre is köszönöm 

Válasz:

Kedves Kérdező! A köröm növekedés üteme egyéni és számos körülménytől függ. Jelenleg a fájdalmas sérülés miatt nyilván gyulladás is kíséri a folyamatot, ami szintén késlelteti a növekedést. A lényeg, hogy óvja a fertőzéstől, mert a bevérzett köröm jó táptalaj a gomba és baktérium részére. A körömeltávolítás során sérülhet a körömágy és megvan a veszélye, hogy torz köröm nő vissza.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Akné

Tisztelt Doktornő/ Dokror úr!

 

21 éves vagyok, egyetemista. Az utóbbi hetekben furcsa pattanások, inkább aknéra emlékeztető kiütések jelentek meg az arcomon. Nem fájnak, nem is viszketnek, csak pirosak, színtelen folyadékkal belül. Van néhány nagyobb és több kisebb is, elszórva. A nagyobbak (de azok is kb. 1 cm átmérővel) duzzadtabbak, néha gyulladtak, a kisebbek inkább apró, színtelen vagy enyhén fehér hólyagszerű kiütéseknek tűnnek. De csak az arcomon, sehol máshol. Eddig nem volt semmi probléma az arcbőrömmel, a tinédzser-kort is szinte teljesen pattanásmentesen vészeltem át, egészséges arcbőrrel, ezért csodálkozom, hogy hirtelen mi a probléma. Az utóbbi pár hónapban viszont valóban érzékenyebb volt a arcbőröm, mindenféle arckrémtől, arctisztítótól kicsattogott,de kifejezett pattanások csak egy hónapja jelentkeztek. Nem tudom, hogy köze van-e ehhez, de január végén-február elején volt egy hugyúti gyulladásom, a vizeletvizsgálat Staphylococcust mutatott ki, gyógyszeres kezeléssel elmúlt, legalábbis a gyulladás. De jó pár héttel a gyógyulás után jött ki az első pattanás, nem tudom, van-e köze. Hormoningadozás is eszembe jutott. Jelenleg külföldön tanulok pár hónapig, gondoltam arra is, hogy a környezetváltozás, más italok, más ételek esetleg közrejátszhatnak, de az első gyulladt pattanás egy héttel az érkezésem után jött ki. Az életmódom sem a legnyugodtabb, sokat vagyok egyetemen, sok minden miatt stresszelek, keveset alszok. Az étrendemet próbálom kiegyensúlyozottan tartani, rendszeres étkezéssel, gyümölcsökkel, de emellett dohányzok és alkalmakkor alkoholt is fogyasztok, bár ez már pár éve így van és eddig nem volt külső jele. Itt még nem igazán tudom, hova és kihez kell mennem ilyen panaszokkal, de addig is szerettem volna tanácsot kérni egy orvostól.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Addig is, míg eljut egy bőrgyógyászhoz, azt javaslom, hogy menjen be egy gyógyszertárba és ott meg tud venni olyan recept nélküli szert a gyógyszerész segítségével, amely jótékonyan fogja befolyásolni a panaszait. Az étkezéssel kapcsolatban az a tanácsom, hogy a szénhidrátokat érdemes csökkenteni, beleértve az alkoholos italokat is.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Vágási sérülés

üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem, hogy kb egy hete biciklizés közben elestem és kb egy centis hasadás, vágás keletkezett az államon, rohantam is a sürgősségire de csak egy tapasszt tettek rá, én azt hittem hogy összefogják varni, ami igazábol zavar, hogy begyógyult ugyan de van egy kissebb duzzanat és attol félek hogy ugy fog maradni, csatolok képeket. Köszönöm

Válasz:

Kedves Kérdező! Vegyen a patikában Cicabio, vagy Cicaplast készítményt, mindkettő heg-regeneráló speciális készítmény, bármelyik jó és használja naponta a hegre 1-2 alkalommal, borsónyit bemaszírozva.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Kissebb Késszúrás utáni elváltozás a bor alatt

Kedves Doctor.

Kérem nyugtasson meg a válaszával. Munkám kozben egy kessel kissebb szurast ejtettem az alkaromon. Lekezeltem es a verzes hamar elallt, de viszont 2 nappal kesobb egy lila folt keletkezett az alkaromon( beverzesnek tunik). minden nap egyre nagyobb. csatolok kepeket. angliaban tortent a baleset. itt megviszgaltak es azt mondtak tul hamar gyogyult a sebem es nem verzett ki es most a borom alatt verzik tovabb. es hazakuldott. Ez normalis? nem lesz komolyabb bajom? koszonom elore is a valaszat. Peter

Válasz:

Kedves Kérdező! Úgy látszik, hogy verőeret is ért a sérülés, ezért bevérzett a karja és még a seb sem gyógyult meg. A bevérzés eredménye majd lassan felszívódik, a sebet fertőtleníteni és bekötni célszerű gyógyulásig.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Betadine oldatos lábfürdő, a kérdésem milyen arányú legyen az oldat?

Betadine oldatos lábfürdő, a kérdésem milyen arányú legyen az oldat?

 

Th: Vizsgálat .Betadine-os sebtoliette, Betadinos fedőkötés Javasolt bőrgyógyászati vizsgálat, Betadine oldatos lábfürdő, Kérdésem milyen arányú legyen az oldat? menyi kell ha jól tudom ilyen esettben 10 %-os (1:10 arányban hígított) vízzel hígított Betadine oldatot kell alkalmazni. Az az jelenti hogy pl: 1 liter vízhez 100 ml kell?

 

Válasz:

Kedves Kérdező, ha a lábujjköz ecsetelésére javasolták a Betadine oldatot, akkor azt nem szükséges higítani. Célszerű fülpálcára csepegtetni és a sérült bőrfelszínt bekenni.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Skinoren

Üdvözlöm 

Majfoltomra skinoren kremet irt fel a doki hasznalati utasitasba 2szeri hasznalat van irva reggel este kerdesem az lenne hogy napfenytol ovni kell vagy lehet menni igyis vele napfenybe ha bevagyok kenve ? Koszonom szepen

Válasz:

Kedves Kérdező, napközben, ha a szabadba megy a fényvédelem feltétlenül javasolt az úgy nevezett májfoltok miatt is.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Wiko.vivien@freemail.hu

Kedves Doktornő!

A férjemnek már egy éve, hogy a keze nagyon viszket, és gennyes hólyagok jelennek meg rajta. De ez a viszkető panasz este jelentkeznik nála és akkor jön ki mind a kettő kezén. Azt mondja csontról viszket neki. Volt már bőrgyógyászaton a vérvétel viszonylag nem lett rossz neki . Ìrtak rá sokféle kenőcsöt. Kezelés után elmúlt tőle, de miután abba hagyja újra jelentkezik neki a viszketés és vissza jönnek a hólyagok. Sajnos nem tudják megmondani mi lehet ez , csak gyanakodnak, hogy ekcéma. A következő lenne a kérdésem  hogy milyen betegségre utalhat, ha úgy érzi, hogy a csontja viszket neki? 

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Nem írta, hogy a férje hány éves, milyen esetleges egyéb betegsége van, szed-e gyógyszereket, a kézhát, vagy a tenyér viszket?? Az, hogy Ő a csontját érzi viszketni, az csak egy érzés. Mit jelent a vérlelet viszonylagos eredménye?
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!