Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1655 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Viszkető kézfej

üdvözlöm! A csatolt képen látható bőrproblémával küzdök 2 hete, bőrgyógyászatra kértem időpontot de későbbre kaptam és van egy pici babám aki mellett nehéz máshová mennem. A problémám vele hogy viszket,ég,száraz és úgy látom terjed is sok krémet próbáltam rá de semmi sem használt eddig.

Ön szerint mi lehet ez?

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! A fotó ugyan nem elég a vizsgálathoz, de legvalószínűbb, hogy ez egy irritativ kézekcéma. A kisbaba miatt biztos sok tisztítószert használ és gyakran mos kezet. Vegyen a patikában mosakodó kenőcsöt szappan helyett, házimunkához használjon védőkesztyűt és próbálja meg a Bepanthen plus kenőcsöt, ami szabadon elérhető a gyógyszertárakban, addig is, míg eljut a bőrgyógyászhoz.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Bőrpír ismeretlen okból 5 napja

Tisztelt Doktornő!

2 hónapja vélhetően Pantoprazolra allergiás reakcióm volt: törzsön erythroderma. Végtagokon urticariform, erythemás, helyenként confluáló papulák. Erre Solu-Medrolt és Uprastint kaptam és egy hét után elmúlt. Utána mosakodáshoz kenőcsöt és krémet.

Most pénteken elkezdődött helyenként erős bőrpír. (Nem viszket) Mindig máshol jön elő aztán van, hogy elmúlik ideiglenesen. Főként felsőtest, de volt a lábon is. Hasonlít arra, mint ha kicsit leégnék és a bőr helyenként foltos is.

Aznap mikor kezdődött volt egy fél óra mikor nagyon melegem volt beltéren kabátban, 3 kávét ittam, mákos sütit ettem picit, de amúgy semmit nem amit nem szoktam. Most már 5 napja tart és nem múlik, pedig minden nap elhagytam valamit ( koffein, tej, fahéj, liszt,  amire gyanakodhatnék), de nincs javulás. Mellette 3x vettem be antihisztamin tablettát a javulás reményében.

Mielőtt kezdődött 5 nap alatt 3 db Dorithricint szopogattam el, de ennek is már 1 hete kb.

Hova lehetne ezzel fordulni? Mi lehet ez?

Köszönöm válaszát!

B. Antal

Válasz:

Kedves Kérdező! Nagyon okosan tette, hogy az étkezését kezdte figyelni, de ha nincs viszketés, akkor kevésbé jön szóba az allergiás reakció. Inkább étel intolerancia, vagy egyéb belgyógyászati probléma, pl. hormonális. Kezdje a háziorvosánál.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Fekete köröm elszíneződés

Tisztelt doktor nő.

Pár hónapja vettem észre az egyik nagylábujjamon kis fekete elszíneződéseket. Van amelyik csik, van amelyik kis pont. Aggodom, hogy melanoma. Önnek mi a véleménye? Mi okozhatja ezt? Képet csatoltam. 

Válasz:

Kedves Kérdező! A fotó nem minden, de annak alapján kis köröm alatti bevérzésnek tűnik, feltehetően valamely kis sérülés nyomán. Ha nem halványodik egy idő után, akkor mutassa meg bőrgyógyásznak, aki dermatoszkóppal biztonsággal el tudja dönteni.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

8 éves kislánynak szabad-e szőrtelenítani?

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

Abban kérném a segítségét, hogy lehet-e, ha igen, milyen formában ajánlott 8 éves kislányom lábának szőrtelenítése?

Sajnos már az óvodában is szóvátette a kispajtása, hogy milyen szőrös a lába. Gyermekem versenyszerűen sportol, de se ott, se az iskolai testnevelésnél/úszásnál nem szívesen öltözik át a többeik előtt, mert szégyenli. Bevallom, véleményem szerint is átlaghoz képest szőrösebb szegény.

Várom válaszát, mert valami megoldást mindenképpen szeretnék találni a problémánkra.

Üdvözlettel:

Édesanyn

Válasz:

Kedves Kérdező! Bármely szőrtelenítési praktikáról van szó, mindegyik károsítja a bőr természetes védelmi rendszerét, utat nyitva ezzel a fertőzéseknek. A szőrzet mennyisége és minősége rendszerint örökletes dolog, később, felnőtt korban hormonális probléma is állhat a háttérben. Próbálja meg elfogadtatni gyermekével a helyzetet és esetleg olyan sportruhát választani amelyik minél kevesebbet mutat a szőrből
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Fejbőrön lévő elváltozás

Üdvözletem ! 

A fejbőrömön van egy sebszerűség,ami időnként vérzik is,főleg hajmosáskor ez leválik,majd újból varasodik . Tudom,meg kell mutatni bőrgyógyásznak,de sajnos nagyon nehéz bejutni a rendelésre,elő fogom magam jegyeztetni,de addig mellékelek egy képet, az  alapján szeretném megkérdezni,mi lehet ez ? Válaszukat nagyon köszönöm :) 

Válasz:

Kedves Kérdező, sajnos egy ilyen elváltozás megitéléséhez kevés a fotó, kéne tudni, hogy Ön hány éves, milyen a bőrtípusa, mennyit volt napon életében stb. Felmerül a lehetősége egy bőrdaganatnak is, de ennek eldöntéséhez gondos műszeres (dermatoscop) vizsgálat szükséges. Kérjen háziorvosától sürgősségi beutalót a bőrgyógyászatra.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Csípés vagy kiütés

Tisztelt Doktornő!

Néhány hónapja a páromon csípéshez hasonló kiütések vannak, csatoltam képet róla, a combján illetve a felsőtestén, általában 1-2 db egymás mellett. Olyan mintha szúnyogcsípés lenne, viszket is, utána sötétebb vörös  lesz és viszonylag sok idő mire elmúlik. Már mindent kitiszítottunk, rajtam nincs, szeretnék segítséget kérni, hogy milyen rovar csípése lehet vagy kiütés esetleg? 

Köszönettel: P.E.

Válasz:

Kedves Kérdező! A csatolt képeken a kiütés közepén csípési nyom nem látható. Forduljon háziorvosához, vagy keressen fel bőrgyógyászt a kivizsgáláshoz.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Fehér folt körmön

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Néhány éve fehér folt jelent meg a nagylábujj körmömön, melyre azt mondták csupán vitamin hiány, el fog múlni.

Azóta se történt pozitív irányba változás, számomra viszont egyre zavaróbb.

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Csináltasson gombavizsgálatot a körömből, hogy biztos legyen abban, hogy gombafertőzése nincs és tartózkodjon a nagyon agresszív pedikűrözéstől, mert sérülés is okozhat ilyen elváltozást.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Lila köröm

Tisztelt doktor úr/nő!

Szeptember elején ráejtettem a nagylábujjam körömágyára egy üres ládát munka közben. Rögtön elkezdett lilulni a körmöm, a járás is nehézkes volt 2-3 napig.

Azóta nem nehezíti meg a mindennapjaimat, nem fáj, a körömágyam nem érzékeny, viszont ez a feketés lilás szín nem javult, kicsit sincs lenőve.

Az a kérdésem lenne, hogy mennyi idő körülbelül ennek a gyógyulása és mivel tudnám felgyorsítani a folyamatot? 

A válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos a fotó nem nyitható meg, de a körömalatti bevérzés viszonylag lassan múlik. Befolyásolja a körömnövekedés üteme, ami egyénenként változhat. Az viszont fontos, hogy óvja körmét a fertőzéstől, mert a körömalatti vérömleny jó táptalaj a kórokozóknak, különösen a gombáknak. Hasznos lenne gombagátló szert használni rendszeresen, pl. Exideril oldatot, vagy gombagátló lakkot, amit bőrgyógyász, vagy háziorvos felír Önnek.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Körömgomba

Az alábbi cikk állitásai nekem újak, kérem mondjanak véleményt azok igazságtartalmáról:

https://canyoubehere.webflow.io/index.html?adset_id=23843981494740630&fbclid=IwAR0myxbqQnK31yRN9jipTdR9mJI7aTNS9rQE9_mnpxhpwdw1MmWvaXmqMso

Köszönettel.   János

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A köröm gombás fertőzése gyakori betegség, szövődményei a kezelés elhanyagolása esetén többfélék lehetnek, de halálos szövődményt csak súlyos, a szervezet ellenálló képességét alapjában romboló háttér betegségek esetén ( pl. nem kezelt HIV fertőzés esetén) okoz. Szerencsére számos jó, széles hatású gomba elleni készítmény hozzáférhető, melyek eredményesen alkalmazhatók.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Beszakadó köröm

Kedves Doktornő!

 

Pár hete beszakad a körmöm felső rétege. Nem ütöttem meg. Nincs műkörmöm. Ha egy bizonyos hosszúságú méretre megnő, magától leválik a felső réteg. Mitől lehet ez? Mellékelek egy képet róla.

 

Válaszát előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel: Bekő-Ficsor Ibolya

Válasz:

Kedves Kérdező! Ezt a kérdést már megválaszoltam.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!