Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus

Dr.  Podányi Beáta

1470 kérdésre válaszolt

Kategóriái: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Szakterülete: bőrbetegségek, nemi betegségek, szépségápolás, haj- és körömproblémák

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán summa cum laude minősítéssel végeztem. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikáján dolgoztam, ahol bőr- nemibetegségek és kozmetologia szakorvosi vizsgát tettem, jeles eredménnyel.

Kilenc évi klinikai munka után Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet gondozóvezető főorvosi állást pályáztam, sikerrel és az ott eltöltött évek alatt nagy gyakorlatra tettem szert a  bőrbetegek gyógyítása terén, minden korosztályban. 1996-ban a klinika akkori professzora meghívására visszatértem az egyetemi Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai klinikára.

Szakmai tevékenységemet a klinikai évek alatt az allergológia és a mikológia területén végeztem. Gondozóintézeti működésem alatt epidemiológiával, onkológiával, fertőző bőrbetegségekkel foglalkoztam. A klinikára visszatérve több alkalmam volt ismét tudományos munkát végezni, ennek eredményeként több mint 70 tudományos közleményem jelent meg. Elsősorban a gombás bőrbetegségek, a bőr daganatai, kozmetológia és a klinikai járóbeteg rendelés irányításán keresztül a bőrbetegségek széles körével kapcsolatosan volt alkalmam tapasztalatokat, tudást szerezni. Speciális területem a hepatitis C vírus fertőzéshez társult bőrtünetek, bőrbetegségek ismerete.

Harmadik éve a rendelésem helye: 1124, Budapest, Fodor u. 71.

Rendelési nap: hétfő

Telefon: 06-20-935-1627

Legutóbbi válaszai

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

3 éves fejbőre

Szép napot! 

Kislányom 3 éves lesz, születésétől kezdve koszmóval küzdöttünk rengeteg haja miatt,de kis szünet után most egy teljes más kinezetu dolog ütötte fel a fejét.Csatolok fotót róla .nagyon ritkán viszket neki,a védőnő már tetű ellen is lekezeltetett minket,mert azt hitte serkenti,de nem változott semmi. Egyik héten alig látszik,másik héten nagyon durva. Általában a két forgójánál jön elő. Ha megkaparom a fejbőrét,akkor jön fel neki,olyan ,mint a korpa. Zsíros korpa kinezetu...

Több féle sampont próbáltam már,babe koszmó,babe zsíros korpa,kénes ,kátrányos,ecetes lemosás...

Nekem személy szerint pszoriázisos a fejbőröm és rettenetesen el vagyok keseredve,hogy lányom is egy életen keresztül küzdeni fog a fejbőrével.

Előre is köszönöm válaszát!

Üdv: Szente-Szente-Szilvia

Válasz:

Kedves Kérdező, megértem a védődőt, mert a fotón is serkének néznek ki a hajszálon levő kis fehér képletek. Sajnos abban igaza van, hogy a pikkelysömör öröklödhet. Gyerekeknél gyakori a koszmó, ami szintén az érzékeny bőr jele. Bőrgyógyász tud felírni olyan szaliciles krémet, amit hajmosás előtt 1 órával felkenve, leválik a felrakódás és kezelhetővé teszi a fejbőrt.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Körömsérülés nagylábujjon!

Tisztelt doktornő/úr!

Kb. 3hete történt egy kis balesetem. Esés közben a nagylábujj körme beleakadt a szőnyeg szövetébe, és hátrhajlott. Először azt hittem eltört a köröm, mikor megnéztem, láttam, hogy a köröm ép, viszont olyan mintha az egész köröm mozogna a helyén, elvált volna a körömágytól.Pár nap mulva véres savós váladék is jött a köröm alól. Betadinnak kezelem, és kötözöm peha soft kötszerrel. Csúnyán feketedik a köröm alja, és nem csak óvatosan bírok állni a lábamon,csak sarkon es a külső élen. A szakvéleményére, javaslatára lennék kíváncsi.

Tisztelettel Laci! Mellékelek képet, hátha segít...

Válasz:

Kedves Kérdező, abban kell reménykedni, hogy a köröm visszatapad a körömágyra, de legalább is nem fertőződik el. Jól teszi, hogy Betadine oldattal kezeli. Kerülje az uszodát, kádfürdőt, stb. Javasolt a zuhanyozás. Ha a gyulladás lezajlik, elég hosszú idő, amíg a sérült köröm lenő, addig vigyázni kell rá. A Betadine ecsetelésen kívül hasznos az Exoderil oldat, amit recept nélkül kap a patikában.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Nemi herpesz heg

Üdvözlöm!

A nyár folyamán kijött a herpesz a péniszemen. Voltam bőrgyógyásznál, aki felírta a Pimafucort nevű készítményt, amely 1 hét alatt teljesen rendbe hozta. Ugyanakkor a herpesz hege a mai napig látszik, s ez lelkileg jobban megvisel mint maga a herpesz. Mit javasol mivel kezeljem, hogy nyomtalanul eltűnjön a heg? Idáig körömvirág krémmel próbálkoztam, de jókat hallottam a Contractubex és Dermatix heg kezelő készítményekről is. Válaszat köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező, tartson otthon Telviran herpesz kenőcsöt és az első tünet jelentkezésekor rögtö kezdje használni. A heget kenje Cicabio heg regeneráló krémmel, patikából vény nélkül
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Valóban idővel fejti ki hatását a terbisil tabletta?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Régóta küzdök körömgombával, sajnos megint kiújult, így elmentem bőrgyógyászhoz. Lassan 4 hónapja szedem a Terbisil tablettát, azt mondta az orvosom, hogy ez lesz az utolsó adag. A cipőmet már fertőtlenítettem, illetve a kúra végén is fogom. A doktornő azt mondta, hogy lassan elkezdett lenőni a körmöm (4 hónap alatt pár mm-t, szemmel annyira nem látható), de 2 hét múlva elfogy a gyógyszer, és utána elvileg lefog nőni. Ha mégsem nőne le, akkor fél év után kell visszamenni. Már szedtem egyszer gyógyszert, de akkor pár hónap alatt elmúlt teljesen a körömgombám, most meg csak lenőtt pár mm-t. Tényleg lefog ez nőni magától? Jelenleg így néz ki a körmöm.

Válasz:

Kedves Kérdező, nem magától fog lenőni a köröm, hanem attól, hogy a gyógyszer tovább marad a körömben, mint ameddig szedi azt. Ezen kívül kérje meg orvosát, hogy helyi kezeléssel lássa el, használjon pl. gyógyszeres körömlakkot, felírható támogatással is és azt használja rendszeresen, minden héten. Előfordul, hogy a köröm lassabban nő az átlagnál. Ennek oka lehet a vérkeringés lassulása, vagy az életkor előrehaladása, esetleg vitaminhiány.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Csalán kiütés

Tiszteletem doktornő 

A problémám a következő 

Néhány hete testszerte csalánkiütések  jelentek meg rajtam egy reggelre 

Orvoshoz mennten  , gyógyszert is kaptam , majd ugyanez a nap estjén  a felső  ajkam bedagadt, néhány  órára  .

Azóta már semmilyen panaszom  nincs , sőt  ugyanúgy  élek  mint azelőtt  , csak a legnagyobb felelmem hogy újra megtörténik. 

Mennyi ennek az esélye ? 

Így hogy elmúlt, kell e magam kivizsgáltatnom? 

Válaszát előre is köszönöm 

Válasz:

Kedves Kérdező, gondolja át, hogy mi előzte meg a tüneteket. A reggeli kialakulás arra utalhat, hogy az előző napi étkezésben fordult elő valami, ami az éjszakai, bélből való felszívódás során váltotta ki a tüneteit. Minden esetre a gyógyszerét tartsa a keze ügyében. A kivizsgálás csak tünetmentes állapotban történhet.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Félek!!!

Tisztelt Doktornő/Úr! 

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz.2napja észre vettem ha megyek valami nem stimmel oda lent...valami zavar..Majd haza mentem és meg néztem mi lehet az oka ! Hát meg ijedtem ..mert olyan pattanás szerű puklik voltak ott de már rá kerestem hogy ez sajnos tályog :( A Párom el ment a gyógyszertárba és hozott kenőcsött Gentamicin-wagnert ezzel kenem ! Kérdésem az lenne hogy ugye el fog mulni ??? Köszönöm a válaszukat! Csatolok 1 képet is!! 

Válasz:

Kedves Kérdező, bár a fotó nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, én inkább nemi táji herpesznek látom a tüneteit, ezért herpesz kenőcsöt vegyen a patikában, de még jobb, ha bőrgyógyásszal konzultál, aki tablettát ír fel Önnek a herpesz ellen.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Seb az arcon

Kedves Doktornő!

Tegnap egy nagyon csúnya balesetem volt, ahol az arcom egy bizonyos felületen megsérült,  nem vérzett, de a sebből halványbarnás  színű folyadék jelent meg. Azóta az egyik arcápolómmal kenegettem és begennyesedett. Eléggé fáj is. Mivel kellene kennem, hogy maradéktalanul, heg nélkül és minél előbb gyógyuljon be a seb?

 

Válasz:

Kedves Kérdező, a fertőzés ellen javasolt a Betadine oldat és ha a gennyesedés megszűnt, Cicabio vagy Cicaplast bőr regeneráló krémet ajánlok, mely szintén vény nélkül kapható a gyógyszertárakban.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Vörös pöttyök a lábszáron. Mi lehet az?

Tisztelt Szakértő!  A 85 -éves dédimamámnak nagyon csúnya viszkető vörös pöttyök jöttek ki mind a kétt lábszárán.  Orvoshoz nem lehet elvinni mert hevesen tiltakozik ellene  és ha megemlitjük neki akkor csúnyán kikel magából. A fürdéssel is hadilábon áll. Mindenféle segitséget durván elutasít. Nagyon kevés folyadékot és ennivalót   fogyaszt.Mi lehet  lábával? Fertőző lehet a beteg lába?  Válaszát előre is köszönöm!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Idős korban rendszerint vérkeringési zavarok okoznak a lábszáron "vörös pöttyöket", amelyek többnyire hajszálérből eredő kis bőrvérzések. Ezek viszketéssel is járnak. Egyszerű nyugtató kenőcsöt lehet megpróbálni, pl. a patikából Burow kenőcs, vagy Bepanthen ajánlott. Sajnos betegvizsgálat nélkül csak találgatni lehet. Próbálják meg kihívni a háziorvost.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Mit tehetek?

Üdvözlöm. 

2017 nyarán condylomát állapítottak meg nálam, ekkor fagyasztással eltávolították őket. Isopronosine immunerősítőt írtak fel. 

2018 áprilisában kiújult, ekkor leecsetelték, majd felírták a condyline oldatot, antibiotikumot és echinacea cseppet. Itthon is ecseteltem szépen el is tűntek. 

Azóta is szedem az echinacea cseppet.

Viszont most megint kiújultak. A páromon is fedeztünk fel néhány szemölcsöt. A megmaradt condyline ecsetelőből leecseteltem magamnak és a páromnak is. Az lenne a kérdésem mit tehetnék , hogy ne újuljanak ki folyton a szemölcsök?

Előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező, javaslom, hogy az immunrendszerét erősítse egészséges életmóddal, óvja bőrét a felületes sérülésektől is (pl. a nemi tájék borotválásának mellőzésével), valamint gondolkodjanak a védőoltásról.
Megnézem a kérdést

Dr. Podányi Beáta - bőrgyógyász - kozmetológus válasza

Egy folt

Jó napot.Ket éve van korobelul a labfejemen ez a folt.lassan növekszik nem viszket mintha hamlana S mostanra már zavar.probaltam volna bőrgyógyásznak megmutatni sajnos most felénk orvos hiányába nem tudnak fogadni.szoval szeretném megkérdezni hogy mi lehet ez ..válaszát előre is koszonom

Válasz:

Kedves Kérdező, sajnos a fotó nem nyitható meg.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!