Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Radics Judit - pszichiáter

Dr. Radics Judit

743 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, depresszió

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat 1981-1987. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem "summa cum laude" minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim befejezését követően a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Pszichiátriai Osztályán dolgoztam, és szereztem pszichiátriai és pszichoterápiás szakvizsgát jeles eredménnyel. Itt általános gyakorlatra tettem szert a betegellátásban - a lelki problémák valamennyi csoportjával találkozva. Jelenleg a kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa vagyok. Kórházi munkám mellett magánpraxist folytatok.

Komoly hangsúlyt helyezek a rendszeres továbbképzésre: hazai és külföldi kongresszusok résztvevője és előadója, illetőleg magam is hazai kongresszusok szervezője vagyok. Tagja vagyok hazai tudományos egyesületeknek, így a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Neurofarmakológiai Társaságnak és a Kényszerbetegség Munkacsoportnak.
Az Alváselégtelenség (inszomnia) és a Média Munkacsoport vezetőségi tagja vagyok.
Az olvasók pszichés problémákról való informálását is fontos feladatomnak tekintem, így 20 éve vezetem a Kisalföld című napilap Gyógyír rovatának pszichiátriai területét. 

2013-ban jelent meg "Alváskönyv-amit az álmatlanságról tudni érdemes" című könyvem, mely az álmatlanság (inszomnia) lehetséges testi és lelki okairól, gyógykezelési lehetőségeiről szól. 

Kiemelt szakterületem az alvászavarok témaköre, valamint az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Ezen túlmenően a pánikbetegség, depresszió és a krónikus stressz okozta lelki panaszok terápiájával foglalkozom.
Az alvászavarok komplex kivizsgálását és gyógykezelését az "Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Centrumban" végzem. Kitűnő szakembergárda - belgyógyász, kardiológus, neurológus, fül-orr-gégész, pulmonológus és gasztroenterológus kollégák - alkotják teamünket. Az alvászavarokkal küszködő betegeim gyógykezelését magam irányítom.

A következő problémák esetén várom a jelentkezést:

alvászavarok (elalvási zavar, korai felébredés, szaggatott éjszakai alvás) stressz, pánikbetegség, szorongás, teljesítményszorongás, depresszió és hangulatzavarok, félelem, szellemi hanyatlás, szenvedélybetegség (alkoholprobléma), változó kori problémák, pre-menstruációs szindróma, szülés utáni depresszió (poszt-partum blues) párkapcsolati nehézségek, fájdalomszindrómák, nehezen beállítható magas vérnyomás, pszichoszomatikus megbetegedések. 

Saját weboldalam: www.radicsjudit.hu

Legutóbbi válaszai

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Pszihológushoz vagy pszihiáterhez kell mennem?

Kedves Doktorúr/nő!  A problémám a következő. Elég sokat idegeskedem,anyukámrol magam gondoskodom,bár még talpon jár,de nagyon nem toleráns ha valami nem úgy van ahogy ő szeretné,nem rugalmas velem szemben,és úgy érzem nem is becsül meg mindazért amit érte megteszek, úgy érzem sok lelki problémámnak ő a kiváltó oka.Azon felül emiatt nem is járok el dolgozni,mivel van,hogy rosszul van,s akkor ott kell hogy legyek mellette. Sokat vagyok itthon,keveset járok el,ha párom is ráér,akkor néha elmegyünk sétálni. Kezdem úgy érezni,hogy idegileg nem igazán vagyok rendben. Sokszor hamar felidegesedek apró dolgokon is,és reggelente van,hogy reszketve ébredek,van hogy éjszaka nem tudok rendesen aludni,és ami a legnagyobb problémát jelenti,ha valami családi összejövetel van,vagy rendezvény ahova elhívnak,van,hogy inkább kibúvót keresek s nem megyek el,mert rámjön egyféle pánikolás,vagy nem is tudom pontosan körülírni,de megpróbálom.Elkezdek remegni,elzsibbad a kezem,és elfog egy hányinger érzés,és rettegek mások előtt enni,mert mindég attól félek,hogy elhányom magam..! Csak szeretném megtudni,hogy milyen orvoshoz kellene fordulnom a panaszaimmal. Előre is köszönöm válaszát

Válasz:

Kedves Kerdezo, pszichiaterhez kell fordulnia. Gondolt esetleg arra, hogy kedves Edesanyjaval is szakemberhez kellene fordulni? Udvozlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Ripedon nem érzek tőle semmit , miért?

2m g ot szedek és nem érzek tőle semmit,olyan mintha c-vitamin szednék.gyakran izgatottnak érzem magamat,ilyenkor elkezdek hangokat hallani és szorongok.most azon gondolkozom hogy menjek be korházba. magamtól megemeltem 3mg ra 2 hete szedem. mellete szedem ezt a sok gyogyszert mirtazapin,scippa,rivotril,amitrex.

Válasz:

Kedves Kérdező, az izgatottság lehet amiatt is, hogy a gyógyszer mellékhatást okoz, de lehetséges, hogy a dózis alacsony. Mindenképpen azt javasolom, hoyg kezelőorvosával egyeztessen a gyógyszerszedést illetően, mert erős jellegű készitményeket szed. Az is szerencsés lenne, ha kevesebb féle gyógyszert kellene szednie. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Beteg segítése.

Üdvözlöm!

A következőben szeretnék tanácsot kérni:

Vőtársam, visszatérő skizoféniában szenved.

Mellette alkohol beteg is, ami észlelhetően erősíti paradoid tüneteit.

Sógornőm és gyerekei szenvednek mellette, de nem tudom meddig bírják.

Nem fizikálisan bántja őket, hanem lelkileg. Nem tudják rávenni, hogy forduljon szakemberhez segítségért. Teljesen meg van róla győződve, hogy nem beteg, hanem őt tényleg meg akarják őlni. Persze ebben semmi igazság. Húsz évvel ezelőttig megy vissza és onnan vezeti le,a mai napig teljesen komolyan az ő üldözetetését. Félelmetes, de ha, nem akar engem is meggyőzni az igazáról, nem hiszem el. Kedvel engem, mindig is jóban voltunk, de nem hallgat rám sem. Nem hiszi el, hogy ő beteg és orvosi segítségre van szüksége. Félek, hogy hova fog ez fajulni.

Szeretnénk segíteni nekik a feleségemmel, de  laikusként megpróbált dolgok nem eredményesek.

Tanácsot szeretnék kérni, hogy ilyen embert, hogy lehet rávenni, arra hogy szakemberhez forduljon segítségért, mielőtt nagyobb baj nem lesz. Valamint azt, hogy pontosan hova kell fordulni.

Köszönettel:

Varga Imre

Válasz:

Kedves Kérdező, nagyon nehéz a helyzet - , mivel vőtársának, mint irja, nincs betegségbelátása. Javaslatom, hogy elsőként a család próbáljon vele bezsélni (bár mint irja, ebben nem tudtak érdemben előre lépni), következő lépés lehet a háziorvos bevonása -, aki akár testi, akár lelki oldalról közelitheti meg a kérdést ,s utalhatja vagy pszichiátriai osztályra, vagy Ideggondozóba vőtársát. Vőtársa egyébként önmaga is jelentkezhet Ideggondozóban -, amennyiben csakugyan észleli.hogy betegségben szenved és kezelést elfogadna. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Rendelési idő

Üdvözlöm. Szeretnék érdeklődni hogy Mátészalkán mikor rendel Dr nő? Mennyibe kerül egy alkalom? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező, Győrben rendelek, nem Mátészalkán. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Convulex és Valériána Relax

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

1 hónapja szedek 600 mg Convulex tablettát. Szeretném abbahagyni a szedését. Az javasolták, hogy 5 napig szedjek 300 mg-ot és utána semmit.

A kérdésem a következő, jó lesz így a csökkentés?

Miután abbahagytam, azután rögtön szedhetek Valériána Relax kapszulát?

A tabletta ezeket tartalmazza:

macskagyökér gyökér kivonat 60mg/1 kapszula
golgotavirág virágos hajtás kivonata 40mg/1 kapszula
komló toboz kivonat 40 mg/1 kapszula

Adagolás: 1-3x1 kapszula naponta

Válaszát előre is köszönöm,

Üdvözlettel,

Rita

Válasz:

Kedves Kérdező, a Convulex nagyon komoly készitmény. Nem szokás 1 hónapra felirni sem, ha pedig felirták, a feliró orvos dönthet további sorsáról. A Valeriana teljesen más készitmény. Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát! Üdvözlettel, Dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Rexetin

Orvosom depressziómra Rexetint írt ami nagyon jól segített de egy idő után abbahagytam mert már semmit nem hatott.Most megint szükségem lenne rá ő ismét ezt a gyógyszert javasolja.Ha már nem segített most egy idő után hogyan fog?Köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező, korábban a szer segitett . érdemes pár hetes intervallumot /2-6 hét/ hagyni, vajon ismét kifejti-e hatást. Remélhetőleg igen. Ha azonban ennyi időn belül nem hozza a kivánt hatást, más készitményre lesz szükség. Megjegyzem, a hatékony dózis 20-60 mg között van, tehát Orvosának ezen idő alatt van módja dózist is változtatni, a hatékonyság érdekében. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Demencia

 

Tisztelt Doktor Ùr / Doktonö!

 

88 éves édesapánknál több évvel ezelött a háziorvos és a neurológus a tesztek alapján vasculáris demenciát állapított meg, vérvételre, CT vizsgálatra sem akkor, sem azóta nem került sor. Idén májusig ambuláns gondozók segítettek neki, de önálló életvitelt folytatott, 20 éve egyedül élt. Májusban többször szédülésre panaszkodott, amely panaszok rövid idö múlva elmúltak. Május 29-én este az új ambuláns gondozó segítségét elutasította, ki akarta utasítani a lakásából, enyhe agresszivitást mutatott (meglökte az ápolót), a kihívott ügyeletes orvos beutalta egy Veszprém megyei kórház pszichiátriai osztályára, ahol 2 hetet töltött. Ez alatt az idö alatt állapota jelentösen megromlott, amit a nagy változásnak és a -szerintünk folyamatos - szedálásnak tudtunk be. A kórházból hazatérte óta 24 órás felügyelet alatt áll, a felírt gyógyszereket (Ripedon, Frontin) beszedi, de állapota rohamosan romlik. Senkit nem ismer meg, teljes személyiségváltozáson ment keresztül, szinte alig alszik, láthatóan rémálmok gyötrik, küzd, könyöke, térde csupa seb. A lakóhelyén pszichiáterhez vittük, aki a felsorolt tünetek hallatán a gyógyszerek adagolását módosította ugyan, de semmilyen további vizsgálatot nem rendelt el. Az alvásproblémákra altatót írt fel, ami azonban nem hat. A kezelöorvos szerint ezek a gyógyszerek 2-3 hónap alatt fejtik ki a hatásukat, mi viszont attól tartunk, ha édesapánk állapota ilyen ütemben romlik, akkor 2-3 hónap múlva már nem is él, vagy visszafordíthatatlan állapotromlás fog nála bekövetkezni.

 

Èdesapánk lakóhelyén jelenleg csak 1 pszichiáter van, szeretnénk tudni, hogy tudunk-e neki valamiben segíteni, vagy valóban bele kell törödnünk az elvesztésébe. Szeretnénk egy szakértö másodvéleményt kapni, Veszprém- Fejér megye területén bárhova elvisszük kivizsgálásra, amennyiben lehet rajta segíteni. Nem tudunk tétlenül asszisztálni a szenvedéséhez.

 

Kérem, segítsenek, hova fordulhatunk, ki tud gyorsan segíteni, mielött még túl késö lesz.

 

Köszönettel

 

 

 

V. Ildikó (nevem, mail elérhetöségem a regisztrációm alapján)

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező, feltételnül gyors teljeskörű kivizsgálást javasolok - teljes testi, kardiológiai , endokrinológia, nyaki ultranagg, ill. szükség szerint egyéb vizsgálatokat. Természetesen koponya vizsgálat (CT, MRI) is indokolt. A fenti gyógyszerelést megitélésem feltételnül módositani kell -, Ripedon szedése feltétlenül felülbirálandó. Frontin alkalmazása idős korban szintén erősen megfontolandó. Fontos volna testi egészségét biztositani és lehetőség szerint olyan pszichiátriai gyógyszerkombinációt alkalmazni, ami kedvezően befolyásolja állapotát. Ugyanakkor sajnos az is előfordulhat, hogy csakugyan egy nagyon gyors, rapid leépülés kezdődött meg Édesapjuknál. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Normális, ha a pszichoterápia befejeztével ürességet érzek?

Tisztelt Szakértő!

Körülbelül 1 éven keresztül jártam pszihoterápiára depressziós tünetekkel. Fél éven keresztül gyógyszert is szedtem. 

3 hónapja nem járok már terápiára, de azóta úgy érzem, hogy egy űr maradt a helyén, nagyon hiányzik, pedig nem is szerettem járni. Nem telik el nap úgy, hogy ne jusson valamilyen módon a terápia.

Ez normális?

Válaszát előre is köszönöm!

Helga

Válasz:

Kedves Helga! A pszichoterápis az elmult hónapok során a mindennapjai részévé vált -, érthető, hogy hiányzik. Javasolom konzultáljon róla pszichoteraputájával -, milyen megoldást ajánl Önnek. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Ezek a gyógyszerek szedhetőek együtt? Milyen kölcsönhatásra számitsak? Lesz e bármiféle bajom?

Tulajdonképp most ezeket szedem Reagila6mg,Amitrex800mg,Mirtazapin30mg,Scippa20,Rivotril3mg,

Az orvosom 2 hete mondta hogy szedjem az Arisspát(aripripazolt). Tehát így 3 AP Van szó.

Ennyi,és ennyi féle antipszchiotikumtól lesz bajom? Előre is köszönöm a válaszát.

üdvözlettel

Válasz:

Kedves Kérdező, a szakmai ajánlás a gyógyszerkombinációk lehetőség szerinti legalacsonyabb szinten tartása. Csak feltételezni meren, hogy kezelőorvosa átmenetileg alkalmaz Önnél 3 féle antipszichotikumot, és a jövőben 2 majd 1 féle készitményt lát indokoltnak. Lehetséges, hogy valakinél antipszichotikum kombinációra van szükség, de minél több gyóygszert szed valaki, annál több mellékhatás várható -, tehát általában nem ajánlott a többes kombináció. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

3 hete nem alvás

Az egyik barátom nagyon beteg, és állítólag a háziorvosa nem veszi komolyan a szituációt és nem küldi további vizsgálatokra. Próbáltam Google-n keresgélni sikertelenül. 3 hete nem tud aludni, és nem arról beszélek hogy nehézkesen alszik el, vagy ilyesmi; tényleg nem tud aludni. Egyszer már történt vele ilyen, akkor egy idő után elkezdett fájni a foga, és amint kijavították azt a problémát, az álmatlanság is telejsen elmúlt. Akkor azt mondták neki, hogy azért volt ez az egész, mert egy gyulladás volt a szervezetében. Jelenleg minden baja van csupán attól, hogy 3 hete nem aludt. Ha vissza tudna menni egy konkrét ötlettel vagy teóriával azzal kapcsolatban, hogy mi ez a betegség, akkor talán az orvos továbbküldené a megfelelő helyre, ahol tudnak is neki segíteni.

Válasz:

Kedves Levéliró, javasolom, hogy Barátja fogalmazzon meg egy testi érzést, egy testi panaszt ami mentén elindulhatna háziorvosa. Ha nincs testi panasz, csak az álmatlanság, ugy pszichiáter felkeresése lehet az első lépés. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!