Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Radics Judit - pszichiáter

Dr. Radics Judit

705 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, depresszió

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat 1981-1987. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem "summa cum laude" minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim befejezését követően a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Pszichiátriai Osztályán dolgoztam, és szereztem pszichiátriai és pszichoterápiás szakvizsgát jeles eredménnyel. Itt általános gyakorlatra tettem szert a betegellátásban - a lelki problémák valamennyi csoportjával találkozva. Jelenleg a kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa vagyok. Kórházi munkám mellett magánpraxist folytatok.

Komoly hangsúlyt helyezek a rendszeres továbbképzésre: hazai és külföldi kongresszusok résztvevője és előadója, illetőleg magam is hazai kongresszusok szervezője vagyok. Tagja vagyok hazai tudományos egyesületeknek, így a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Neurofarmakológiai Társaságnak és a Kényszerbetegség Munkacsoportnak.
Az Alváselégtelenség (inszomnia) és a Média Munkacsoport vezetőségi tagja vagyok.
Az olvasók pszichés problémákról való informálását is fontos feladatomnak tekintem, így 20 éve vezetem a Kisalföld című napilap Gyógyír rovatának pszichiátriai területét. 

2013-ban jelent meg "Alváskönyv-amit az álmatlanságról tudni érdemes" című könyvem, mely az álmatlanság (inszomnia) lehetséges testi és lelki okairól, gyógykezelési lehetőségeiről szól. 

Kiemelt szakterületem az alvászavarok témaköre, valamint az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Ezen túlmenően a pánikbetegség, depresszió és a krónikus stressz okozta lelki panaszok terápiájával foglalkozom.
Az alvászavarok komplex kivizsgálását és gyógykezelését az "Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Centrumban" végzem. Kitűnő szakembergárda - belgyógyász, kardiológus, neurológus, fül-orr-gégész, pulmonológus és gasztroenterológus kollégák - alkotják teamünket. Az alvászavarokkal küszködő betegeim gyógykezelését magam irányítom.

A következő problémák esetén várom a jelentkezést:

alvászavarok (elalvási zavar, korai felébredés, szaggatott éjszakai alvás) stressz, pánikbetegség, szorongás, teljesítményszorongás, depresszió és hangulatzavarok, félelem, szellemi hanyatlás, szenvedélybetegség (alkoholprobléma), változó kori problémák, pre-menstruációs szindróma, szülés utáni depresszió (poszt-partum blues) párkapcsolati nehézségek, fájdalomszindrómák, nehezen beállítható magas vérnyomás, pszichoszomatikus megbetegedések. 

Saját weboldalam: www.radicsjudit.hu

Legutóbbi válaszai

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Rivotril hosszútávon szedhető? tényleg elbutul tőle az ember?

2 éve szedem ezt a gyógyszert a rivotrilt,először kaptam 2x 0,5 majd már fél éve lassan szedem 3x 1mg ot.szervi problémákat nem okoz? nem véletlen hogy személyire adják. elbútit mint ahogyan azt mondják tényleg? tolerancia kialakul miatta? hogy már nem hat úgy mint régen,hozzáteszem nekem használ vagy nemtudom hogy ez a gyógyszer okozza a szorongásoldást vagy teljesen másik mert szedek mellete még 4 gyógyszert amitrex,ketilept prolong,sertraline,cymbalta a ketilept prolong ot most hagyatom el a dokimmal,és kapok rá reagilát. szóval ez érdekelne engem,hogy hosszútávon nem lesz e gond vele.Hozzá teszem szorongós fajta vagyok  Üdvözlettel Robi

Válasz:

Kedves Kérdező, a leirtak alapján nagyon sok, sokféle gyógyszert szed -, kezelőorvosával feltétlenül tisztáznia kell, csakugyan ennyire van-e szükség. Az nem jó, ha a Rivotril adagját emelni kell, bizonyára megvan az oka, amiért orvosa igy döntött. Ezzel együtt a szakmai szabály az, hogy Rivotrilból minél rövidebb ideig, minél alacsonyabb dózist szedjen a beteg. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szorongás, félelem

30 éves vagyok. Itthon vagyok a 18 hónapos kisfiammal, de sokszor a boltba egy félelmetes kihívás lemennem, mert félek hogy rosszul leszek. 6 éve kezdődött az egész, mikor anyukám meghalt.mikor kisfiammal terhes lettem ez az egész hipp-hopp megszűnt. De nemrég előlről kezdődőtt. Szédülés jön rám, félek. Minden kivizsgáláson jártam már nem találtak semmi szervi bajt. Mitől lehet ez  mit tehetnék? 

Válasz:

Kedves Kérdező, a leirtak alapján - édesanyja elvesztése - felvetődik, hogy tartósan hangulat- és szorongásos zavarral küzd. A terhesség gyakran védőfaktor, mint irja terhessége alatt jól volt. Javasolhatom, hogy forduljon személyesen szakemberhez, pszichiáterhez, és beszéljék meg tüneteit, panaszait, igy a megfelelő terápia mehet, hogy Önnek javuljon az életminősége, ismét jól érezze magát. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Gyógyszerkölcsönhatás

Xanax (0,25 mg, napi 3) mellett szedhető biztonsággal napi 1 , maximum 2 szem Valeriana?  Okozhat a kettő szer együttes szedése (nem egyidőben való bevételre gondolok) rosszullétet?

Válasz:

Kedves Kérdező, ez nagyon minimális agad-, együttadás esetén minimális esély van a hatások összeadódására. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Scippa elhagyása

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

2 éve szedek Scippa-t, nem vagyok jól tőle és próbáltam idővel csökkenteni. 10 mg-ot szedtem, majd egy idő után 7.5-öt most pedig 5 mg-ot 40 napja. Az elvonási tüneteket nehezen bírom. Mikor lehet ennél kisebb adagot szedni és teljesen elhagyni úgy, hogy ne legyen elvonási tünetem?  

Válaszát előre is köszönöm, 

Rita

Válasz:

Kedves Kérdező, a fenti kérdésre kezelőorvosa tud választ adni, de a fokozatos, lassu leépités helyes, a megvonási tüneteket ezáltal meg lehet előzni. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Antidepresszáns elhagyása (Scippa 5 mg)

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!

Nagyjából 4 éve szedek csökkenő dózisban atidepresszánst, illetve nyugtatót is szedtem, de azt már kb. 2 éve elhagytam. Az elmúlt 1,5 évben 5 mg Scippát szedek naponta 1x reggel. Ősszel már elhagyhattam volna, de inkább a tavaszi befejezést céloztuk meg az orvossal. Teljesen jól vagyok, testileg, lelkileg így tényleg azt gondolom eljött az ideje ezt az utolsó 5 mg-ot is elhagyni. A kérdésem az lenne, 5 mg esetén mi az elhagyás helyes üteme? Vagy ennél a kis adagnál ez máról holnapra történik?

Válaszát várva, köszönettel: Ildikó

 

Válasz:

Kedves Ildikó, ha csakugyan a gyógyszer elhagyása a cél, akkor a leépités (mivel létezik 5 mg-os Scippa) 1/2 tabletta /2.5 mg/ szokott lenni. Én magam 4 hétig szoktam igy alkalmazni,majd teljesen elhagyjuk. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Három féli antipszchiotikum szedhető? lesz e neuroleptikum szindrómám?

szóval az orvosom beállitott amitrex,seroquel XR re,de gyengének érzem a hatását. van nekem itthon olanzapin és azon gondolkodtam hogy elkezdnem szedni 7.5 mg ot egyenlőre. Kérem úgy válaszoljon mintha ön az orvosom lenne,mert az én orvosom szabadságon van 2 hónapig és nemtudom megbeszélni vele. az olanzapin jó volt a szorongásomra nagyon,4 évig szedtem 2008-2012 ig csak kicsit felvitte a vércukrom ezért maradt abba.de vérvételre elmegyek ha majd kapok beutalót. e mellet a három AP mellet lehet valami bajom? esetleg csak átmenetileg 3,mert akkor leírná nekem a seroquel xr t hogy épitsem le és helyébe jön az olanzapin/zyprexa,ezt sem tudom megbeszélni a kezelőorvosommal.előre is köszönöm a választ.

 

Üdvözlettel

 

Robi.

Válasz:

Kedves Kérdező, az antipszichotikumok - hogy úgy fogalmazzam - erős szerek. Már 2 antipszichotikum kombinálása is megfontolandó, háromé pedig a legvégső esetben lehet ajánlott, nagyfoku körültekintéssel. Három antipszichotikum mellékahtásai, hatásai összeadódhatnak,igy lehetséges, hogy Önnek valami baja lesz tőlük. Mint irja kezelőorvosa 2 hónapos szabadságon tartózkodik. Azt javasolom, forduljon személyesen helyettesitő orvosához, és beszéljen vala panaszairól. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Mi lehet a gond?

Tisztelt Doktornő!

A problèmám a következő: az elmúlt időben gondot okoz,ha valakivel beszèlgetnem kell.Kènyelmetlenül èrzem magam, úgymond zavarban vagyok ( elpirulok,izzadni kezdek).Nem minden embernèl,de elèg sokszor előfordul.

Nagyon zavaró ez a dolog ès már rosszul èrzem magam beszèlgetès előtt,mert fèlek,hogy èszreveszik,hogy zavarban vagyok amiatt,hogy beszèlnem kell...

Ha telefonálnom vagy ennek kell mások előtt az is gondot okoz.

Hozzá kell tegyem,hogy fèl èvig itthon voltam,munkát kerestem.

Várom válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező, javasolom, hogy a problémával keressen fel pszichológust -, szorongás, szociális fóbia huzodhat meg a panaszai mögött. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Dulsivia 3

Tisztelt  dr. Kiss Huba Gergely, elnézést, hogy megint kérdéssel zavarom. (Előzmény paroxatról váltás dulcivia-ra felerősödött szorongási tünetek). Javaslatára a paroxatot negy napja elhagytam, minimálisan csökkentek a tünetek, helyette megjelent az erős fejfájás, szédülés, a látás/érzékelés zavar csökkent, de maradt. A mai napon időpont nélkül ugyan, de visszamentem a  kezelőorvosomhoz. Az orvosom szerint, idézem "én is csak találgatni tudok..", felírt napi 2x1 tabletta 1 mg sanax sr-t, plusz szedjem továbbra is a 60 mg dulsiviat. A patikus csodálkozott mikor kiváltottam :) Meg soha nem szedtem (egy-egy szem 0,5 rivotril kiveve) folyamatosan nyugtatót. Mi a véleménye, nem lesz sok ez a dózis? Kezdjem el bátran? Nem szeretnék hozzászokást, es kicsit félek tőle. Köszönöm, ha ismet válaszol. Amint lehetőségem lesz rá szeretném Önt felkeresni majd a magánrendelésén. üdv, Gabriella

Válasz:

Kedves Gabriella, amint kiolvasható leveléből, Ön dr Kiss Huba Gergely tanácsára elhagyta a Paroxatot. Jelenleg 60 mg Dulsevia megy - meg nem nevezett kezelőorvosa által -, aki emellé 2x1 mg Xanax SR-t javasolt az Ön számára. Jelzem, az Ön kérdését hozzám irányitották, igy én egy ujabb orvos vagyok. Az a legjobb a páciens számára, ha egyetlen kezelőorvosa van, aki hosszutávon követei betegségének, tüneteinek alakulását. A fejfájás, szédülés mint mellékhatás előfordulhat duloxetin/Dulsevia szedése során. Azt azonban, hogy 2x1 mg Xanax SR-t miért irt fel Önnek kezelőorvosa, csak ő tudná megmondani, mint ahogy azt is, hogy miért folytatja a 60 mg os Dulsevia kezelést. Ez alapjén javasolom, hogy bizalommal forduljon hozzá, és nyiltan kérdezze meg tőle a fentieket. Sajnos, magam sem tudok érdemben választ adni Önnek. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Mitől pánikolok?

Tisztelt dr Nő/Úr! Az lenne a kérdésem hogy lehetséges hogy pánikbeteg vagyok? pár hónapja iszonyú szorongást érzek és halálfélelmet egyre gyakrabban általában 15-20perc alatt lezajlik ilyenkor légszomjam is van remegek szédülök és félek de nem tudom elmondani hogy mitől csak rám tör majd elmúlik. 6hónapja született meg a második kislányom nem tudom lehet e ehez köze. Ilyenkor a háziorvoshoz kell menni vagy kihez fordulhatnék ezekkel a tünetekkel? Borzasztóan zavar mostmár egész nap azt "várom" mikor lesz ujra halál félelmem és hogy most milyen intenzitással lesz. Milyen vizsgálatokra számíthatok? Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves Kérdező, igen, lehetséges, hogy pánikbetegség, , ami csakugyan összefügghet aszülés utáni peridussal. Különösen, ha van a rokoni körben szorongásos vagy hangulatzavar, szülés után előfordulhat un. szülés utáni (posztpartum) derpesszió, annak lehet a részjelenésge. Ettől függetlenül is azonban feltétlenül javasolok egy általános belgyógyászati (esetéeg kardiológiai) kivizsgálást ill, többek között a pajzsmirigy működésének ellenőrzését. Pszichiáter foglalkozik a problémával. Magam is felajánlom magánrendelésemet /Győr/, amennyiben igényt tart rá. Üdvözlette, dr Radics Judit (20-5618643)
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szabad szedni az arisspa/abilify t ezek a gyógyszerek mellet?

Cymbalta,Sertraline,Rivotril,Amitrex,Seroquel. Ma kezdtem el szedni 15mg ot este. a dózis magasnak számít kezdetnek , vagy alacsony? Nemis tudom három antipszchiotikumot szabad e szedni,szerintem nem,maximum átmenetileg.Még egy kérdés a lejárati dátumon ott van hogy 2019/2 hónap, tehát meddig szabad szedni a gyógyszert? Köszönöm előre is,kérem válaszoljanak minnél elöbb.

Üdvözlettel

Válasz:

Kedves Kérdező, sajnos kérdésére csupán általános választ tudok adni. Szabályként tekintendő, hogy - amennyiben lehetséges - a beteg egyféle antipszichotikumot kapjon, ill. egyféle antidepresszánst. Természetesen ha az állapot megkivánja, szóba jöhet többféle antipszichotikum és antidepresszáns együttes adása is - ezt ugy hivják orvosi szaknyelven, hogy racionális politherápia. Azt, hogy Önnél kezelőorvosa miért alkalmaz jelenleg 2 féle antiderpesszánst és 3 féle antipszichotikumot, csak ő tudja megmondani. Javaslatom, feltétlenül kérdezze meg tőle! Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!