Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Radics Judit - pszichiáter

Dr. Radics Judit

678 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, depresszió

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat 1981-1987. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem "summa cum laude" minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim befejezését követően a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Pszichiátriai Osztályán dolgoztam, és szereztem pszichiátriai és pszichoterápiás szakvizsgát jeles eredménnyel. Itt általános gyakorlatra tettem szert a betegellátásban - a lelki problémák valamennyi csoportjával találkozva. Jelenleg a kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa vagyok. Kórházi munkám mellett magánpraxist folytatok.

Komoly hangsúlyt helyezek a rendszeres továbbképzésre: hazai és külföldi kongresszusok résztvevője és előadója, illetőleg magam is hazai kongresszusok szervezője vagyok. Tagja vagyok hazai tudományos egyesületeknek, így a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Neurofarmakológiai Társaságnak és a Kényszerbetegség Munkacsoportnak.
Az Alváselégtelenség (inszomnia) és a Média Munkacsoport vezetőségi tagja vagyok.
Az olvasók pszichés problémákról való informálását is fontos feladatomnak tekintem, így 20 éve vezetem a Kisalföld című napilap Gyógyír rovatának pszichiátriai területét. 

2013-ban jelent meg "Alváskönyv-amit az álmatlanságról tudni érdemes" című könyvem, mely az álmatlanság (inszomnia) lehetséges testi és lelki okairól, gyógykezelési lehetőségeiről szól. 

Kiemelt szakterületem az alvászavarok témaköre, valamint az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Ezen túlmenően a pánikbetegség, depresszió és a krónikus stressz okozta lelki panaszok terápiájával foglalkozom.
Az alvászavarok komplex kivizsgálását és gyógykezelését az "Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Centrumban" végzem. Kitűnő szakembergárda - belgyógyász, kardiológus, neurológus, fül-orr-gégész, pulmonológus és gasztroenterológus kollégák - alkotják teamünket. Az alvászavarokkal küszködő betegeim gyógykezelését magam irányítom.

A következő problémák esetén várom a jelentkezést:

alvászavarok (elalvási zavar, korai felébredés, szaggatott éjszakai alvás) stressz, pánikbetegség, szorongás, teljesítményszorongás, depresszió és hangulatzavarok, félelem, szellemi hanyatlás, szenvedélybetegség (alkoholprobléma), változó kori problémák, pre-menstruációs szindróma, szülés utáni depresszió (poszt-partum blues) párkapcsolati nehézségek, fájdalomszindrómák, nehezen beállítható magas vérnyomás, pszichoszomatikus megbetegedések. 

Saját weboldalam: www.radicsjudit.hu

Legutóbbi válaszai

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Segitseg keres: mentalis/psziches beteg a csaladban, hogyan kerhetunk segitseget ha o maga ker?

Kedves Holgyem/Uram,

Segitseget szeretnek kerni. Anyukam psziches es mentalis betegseggel kuzd evek ota. Jar pszichiaterhez de sajnos egyre rosszabbul van, es sajnos ahogy ez nagyon gyakori - nem latja at hogy mennyire beteg. A pszichiaternel azt mondja hogy egyre jobban van ezert nem foglalkozik vele (10 perces fogadoido, 3 havonta), nekunk nem engedi hogy elmenjuk vele. Szamtalanszor megprobaltuk.
40 eve szed nyugtatokat, az utobbi evekben antidepresszansokat is. Sajnos esik-kel, ejszaka leesik az agyrol,  sokszor zavart, nem emlekszik hogy mi tortent elozo este es egyre aggresszivebb. Apukamat okolja a helyzetert es napi jelleggel, orakon at tamadja - szoban, tettlegesen, aki ezt nem tudja sokkal tovabb vinni. Erdeklodnek hogy ilyen esetben hogy kerhet a csalad mielobbi segitseget?

Válasz:

Kedves Kérdező, azt javasolom, vegyék fel a kapcsolatot Édesanyjuk kezelőorvosával. Kérjenek tőle soron kivüli időpontot. Az egyik lehetőség, hogy közösen, Édesanyjukkal mennek el hozzá, de mint irja, eddig ezt Édesanyjuk nem engedte. Igy valószinüleg marad a második lehetőség, miszerint nélküle, csupán Önök mennek el a kezelőorvoshoz. Neki beszámolnak arról, mit tapasztalnak otthon, ez alapján pedig a kezelőorvos tud majd változtatni a gyógymódon. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Leponex elhagyása

Tisztelt Dr.! 1,5 éve szedek leponexet minden este 25 mg-ot. Bipoláris és borderline beteg vagyok, viszont ezt a gyógyszert orvos tudta nélkül szedem. Szeretnék leszokni és a kérdésem az lenne, hogy milyen tünetekre szamithatok leszokaskor? Köszönöm szépen előre is valaszat.

Válasz:

Kedves Kérdező, mindig az a leghelyesebb, ha a gyógyszerszedésről orvossal konzultálunk. Mivel -feltételezem -ezen 25 mg Leponex szedése mellett tünetmentes, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, vajon mi legyen a gyógyszer további sorsa? Megjegyzem, a készítménynek van ugynvezett indikációs köre ill. 3 havonta vérképennellenőrzsé is szükséges szedőinél, mivel ritkán vérképeltérést okozhat. Amennyiben kezelőorvosa a leszokás mellett dönt, jelzem, ez aza dag nagyon alacsony, igy a gyógyszerelhagyás nem szokott kellemetlen tünetekkel járni. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Alvás zavar

Tisztelt Doktor nö. Az  lenne  a  panaszom éjszakazom. nehezen alszom  sa keveset  s  állandoan fáradtnak érzem magam. az  lenne  a  kérdésem  eszt hol  tudom esetleg  kivizsgaltatni  olvastam  hogy  a pajzs mirigy  termeli  aszt az  anyagot ami segitheti az alvást. szedek  Lendormint s frontint 0.5 mg  ost. már  sajnos  ott tartok 3 db frontin sem  segit. Mit tehetek? a vény nélküli gyogyszereket mind kiprobaltam de nem hasznaltak  szinte  semit:( Köszönöm Válaszát Kovács Csaba

Válasz:

Kedves Kérdező, a leírtak alapján fontosnak látom a rendszeres vérnyomásellenőrzést -, valamint vérképellenőrzést. Ez utóbbi helyes, ha a pajzsmirigy vizsgálatát is magába foglalja, mivel a pajzsmirigy rendellenes működése csakugyan okozhat alvászavart és fáradtságot. Azt javasolom, feltétlenül keresse fel háziorvosát, és történjék Önnél egy átfogó vizsgálat. Ennek eredménye alapján lehet majd dönteni a további gyógykezelésről. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Alvászavar

Tisztelt Doktornő!

36 éves vagyok, legalább 10 éve alvászavarban szenvedek. Ha elalszom este, kb. 20 perc múlva ébredek. Ébredéskor soha nem érzek álmosságot, éjszaka folyamán legalább 5-ször, 6-szor felébredek. És állandóan fáradt vagyok, nappal mégsem tudok aludni. Anyukám hasonló zavarokkal él, már 30 éve. Kérdésem az lenne, hogy genetikai alapja van-e, vagy valami szervi baj okozza? Esetleg egyéb? Nagyon szeretnék már kipihenve ébredni...
Válaszát nagyon megköszönöm.

Üdvözlettel:

Válasz:

Kedves Kérdező! Az alvászavarok előfordulása csakugyan mutathat családi halmozódást. Pontos okot csak kivizsgálást követően lehetséges mondani, lehet mögötte pszichés ok, de akár pajzsmirigy működészavar, esetleg éjszakai légzéskimaradás. Javaslom, személyesen forduljon szakemberhez és történjék kivizsgálás (mely legegyszerűbben vérvétellel indulhat). Üdvözlettel, dr. R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Hallucinálok sokat

jónapot ! skizofréniával kezelnek és szedek 2 antiszpchiót ketilept,amitrex,na most a kérdésem hogy szedtem 1 héttel ezelött egy olanzapin nevü gyógyszert de elkellet hagyni mert 3 fajtát nem szedhetek,az olanzapin szedését hirtelen hagytam abba,létezik hogy azért vagyok rosszul mert elvonási tüneteim vannak? 1 hete nem szedem már és 15 mg ot szedtem, azt hallucinálom hogy ilyen banánok repkednek a szemem elött,meg hasonló.

Válasz:

Kedves Kérdező, csakugyan az a legszerencsésebb, ha valaki egy esetleg kétféle gyógyszerkészitméánnyel jól van. Az olanzapin mint 3. szer vajon miért került felirásre? Mit tervezett kezelőorvosa? És miért hagyta el kezelőorvosa ilyen hireteln? A gyógyszereket fokozatosan szoktuk leépiteni -, lehetséges, hogy csakugyan probléma ez a hirtelen elhagyás. Javasolom, vegye fel vele a kapcsolatot! Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Rossz alvásminőség

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Általában jól elvagyok napi 5-6 óra alvással, de mivel azt olvastam, hogy ez kevés, mostanában próbálok úgy lefeküdni, hogy meglegyen a 7-8 óra. Alapból elég felületes alvó vagyok, ha valami felébreszt, nehezen alszom vissza. Csakhogy így, hogy előbb fekszem, még rosszabb az alvásminőségem. Rengetegszer felébredek, igaz, csak 1-1 percre, viszont így sokkal fáradtabb vagyok napközben, és estére már annyira álmos vagyok, hogy alig várom, hogy lefekhessek. Aztán következik 2-3 óra jó alvás, a többi pedig már jórészt forgolódás és sok rövid felébredés. Egy ezzel foglalkozó műsorban azt láttam, hogy egy rossz alvó alvásminőségét úgy javították, hogy nem hagyták csak 5 órával a tervezett ébredése előtt lefeküdni, így sokkal jobban aludt, igaz, jóval kevesebbet. Ez valóban lehet megoldás? Jobb a szervezetnek 5 óra jó minőségű, mint 7 óra kevésbé jó alvás? Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Ha egész életében kb. 6 órányit szokott aludni, akkor lehetséges, hogy Önnek ez a megfelelő alvásmennyiség. Csakugyan, legalább 7 óra alvás az ajánlott, de egyéni különbségek előfordulnak. Úgy tűnik, az Ön által eszközölt változás nem a kedvező, várt eredményt hozta. Javasolom, térjen vissza az eredeti verzióra, hiszen mint írja, az kedvezőbb hatású volt Önnek. Javasolom még, hogy esetleg egy alkalommal vegyen igénybe alvásszakértői konzultációt, melynek során lehetőség van az Ön alvási állapotának felmérésére, esetleges probléma felderítésére (pl. nappali stressz ébresztő hatása, vérnyomásprobléma, pajzsmirigy-rendellenesség, stb.). A jobb minőségű alvás egyébként jobb hatású a szervezetre. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szedhető együtt? - 3.

Köszönöm Radics Doktornő! És a Leponex (skizofréniára) és a Sertadepi (OCD-re) mellé, ha Imodium-ot, tehát loperamidot szedek krónikus hasmenésre, akkor nem okozhat pszichotikus mellékhatást, mivel opioid hatású? Tehát hallucinációt, pszichózist, tehát az alapbetegségem tüneteit? Jelenleg tünetmentes vagyok évek óta az alapbetegségeimre. Köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező4 Mivel csupán az un. perifériás (bélfalban levő) opioid receptorokra hat, így nem várható centrális (agyi) hatás, opioid hatás. Mint említettem, az Alkalmazási előírás sem említ ilyen jellegű ellenjavallatot. Üdvözlettel, dr. R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szedhető együtt? - 2.

Köszönöm Radics Doktornő! Már kérdeztem természetesen a pszichiáter főorvosomat, de szerinte ilyet tuti nem okoznak a gyógyszerek (Leponex, Sertadepi). A hasmenésem kb. másfél éve tart, nem hétköznapi, legtöbbször délben, evés után van, de sosincs más tünet (puffadás, vér, stb.) Gyomor-béltükrözés sem indokolja. Imodium akkor szedhető együtt?

Válasz:

Kedves Kérdező! Az Imodium nem ad kölcsönhatást az Ön által szedett készítményekkel, így használatának ez irányú akadálya nincs. Egyben javasolom, hogy kerüljön felderitésre hasmenénésnek oka. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szedhető együtt?

Tisztelt Doktor! 35 éves férfi vagyok, 10 éve szedek este napi 1 Leponex 100 mg-ot, és 2 Sertadepi 50 mg-ot. Hasmenésem van régóta, a gasztroenterológus sem tudja mitől - szedhető ezen gyógyszerek mellett Imodium? Köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Javasolom, hogy elsőként pszichiáter kezelőorvosát kérdezze meg. Ugyanakkor tudni kell, hogy a Sertadepi szedése okozhat hasmenést, tehát tisztázni kell kezelőorvosával azt is, vajon az Ön hasmenése nem gyógyszermellékhatás-e? Mert abban az esetben nem az a kérdés, hogy kell-e Imodiuomot szednie, hanem a Sertadepi cseréje jöhet szóba olyan szerre, amelynek nincs ilyen mellékhatása. Üdvözlettel, dr. R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Mik az esélyei?

Tisztelt Címzett! A férjemnek idegösszeomlása volt 3 hónapja (vagy valami hasonló: először napokig nem aludt, aztán kialakult egy hipomán állapot, végül kórházba került). Ezután egy erős szorongásos-depressziós időszak jött, ami most már kezd javulni. Viszont a munkáját nem tudja úgy végezni, ahogy régen. Komoly szellemi munkát végez, sok számítással, és ami régen játszva sikerült neki, most nehézségeket okoz, nem tudja a válaszokat. Vissza fog térni a tudása? Mit tehetünk? Sajnos pszichológust nem engedhetünk meg magunknak. Köszönöm szépen!

Válasz:

Kedves Kérdező! Bár nem írja, Férje mennyi idős, úgy veszem ki leveléből, hogy fiatal-középkorú ember. A leírtak alapján az "idegösszeomlása" előtt egészséges ember volt, tehát várható, hogy ez az állapot visszatér és ismét a régi lesz. Az bizonyos, hogy tartós pszichiátriai gyógykezelésre lesz szükség (valószínűleg a gyógyszereket is hosszú hónapokig szükséges lesz szedni), emellett életmódváltás (rostban, vitaminban, zöldekben dús táplálkozás) és testmozgás is szükséges lesz. Kezelőorvosának is kérjék ki véleményét. Biztatni tudom Önöket!
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!