Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Radics Judit - pszichiáter

Dr. Radics Judit

675 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, depresszió

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat 1981-1987. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem "summa cum laude" minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim befejezését követően a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Pszichiátriai Osztályán dolgoztam, és szereztem pszichiátriai és pszichoterápiás szakvizsgát jeles eredménnyel. Itt általános gyakorlatra tettem szert a betegellátásban - a lelki problémák valamennyi csoportjával találkozva. Jelenleg a kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa vagyok. Kórházi munkám mellett magánpraxist folytatok.

Komoly hangsúlyt helyezek a rendszeres továbbképzésre: hazai és külföldi kongresszusok résztvevője és előadója, illetőleg magam is hazai kongresszusok szervezője vagyok. Tagja vagyok hazai tudományos egyesületeknek, így a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Neurofarmakológiai Társaságnak és a Kényszerbetegség Munkacsoportnak.
Az Alváselégtelenség (inszomnia) és a Média Munkacsoport vezetőségi tagja vagyok.
Az olvasók pszichés problémákról való informálását is fontos feladatomnak tekintem, így 20 éve vezetem a Kisalföld című napilap Gyógyír rovatának pszichiátriai területét. 

2013-ban jelent meg "Alváskönyv-amit az álmatlanságról tudni érdemes" című könyvem, mely az álmatlanság (inszomnia) lehetséges testi és lelki okairól, gyógykezelési lehetőségeiről szól. 

Kiemelt szakterületem az alvászavarok témaköre, valamint az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Ezen túlmenően a pánikbetegség, depresszió és a krónikus stressz okozta lelki panaszok terápiájával foglalkozom.
Az alvászavarok komplex kivizsgálását és gyógykezelését az "Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Centrumban" végzem. Kitűnő szakembergárda - belgyógyász, kardiológus, neurológus, fül-orr-gégész, pulmonológus és gasztroenterológus kollégák - alkotják teamünket. Az alvászavarokkal küszködő betegeim gyógykezelését magam irányítom.

A következő problémák esetén várom a jelentkezést:

alvászavarok (elalvási zavar, korai felébredés, szaggatott éjszakai alvás) stressz, pánikbetegség, szorongás, teljesítményszorongás, depresszió és hangulatzavarok, félelem, szellemi hanyatlás, szenvedélybetegség (alkoholprobléma), változó kori problémák, pre-menstruációs szindróma, szülés utáni depresszió (poszt-partum blues) párkapcsolati nehézségek, fájdalomszindrómák, nehezen beállítható magas vérnyomás, pszichoszomatikus megbetegedések. 

Saját weboldalam: www.radicsjudit.hu

Legutóbbi válaszai

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Alvászavar

Tisztelt doktornő! 36-éves vagyok, legalább 10-éve alvászavarban szenvedek. Ha elalszom este kb 20 perc múlva ébredek.ébredéskor soha nem érzek álmosságot, éjszaka folyamán legalább 5x 6 x felébredek. És állandóan fáradt vagyok,és nappal mégsem tudok aludni. Anyukám hasonló zavarokkal él, már 30 éve. Kérdésem az lenne, hogy genetikai alapja van-e vagy valami szervi baj okozza? esetleg egyéb? Nagyon szeretnék már kipihenve ébredni.. Válaszát nagyon megköszönöm. Üdvözlettel:

Válasz:

Kedves Kérdező, az alvászavarok előfordulása csakugyan mutathat családi halmozódást. Pontos okot csak kivizsgálást követően lehetséges mondani -, lehet mögötte pszichés ok, de akár pajzsmirigymüködészavar, esetleg éjszakai légzéskiamaradás. Javaslom, személyesen forduljon szakemberhez és történjék kivizsgálás (mely legegyszerúbben vérvétellel indulhat). Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Hallucinálok sokat

jónapot ! skizofréniával kezelnek és szedek 2 antiszpchiót ketilept,amitrex,na most a kérdésem hogy szedtem 1 héttel ezelött egy olanzapin nevü gyógyszert de elkellet hagyni mert 3 fajtát nem szedhetek,az olanzapin szedését hirtelen hagytam abba,létezik hogy azért vagyok rosszul mert elvonási tüneteim vannak? 1 hete nem szedem már és 15 mg ot szedtem, azt hallucinálom hogy ilyen banánok repkednek a szemem elött,meg hasonló.

Válasz:

Kedves Kérdező, csakugyan az a legszerencsésebb, ha valaki egy esetleg kétféle gyógyszerkészitméánnyel jól van. Az olanzapin mint 3. szer vajon miért került felirásre? Mit tervezett kezelőorvosa? És miért hagyta el kezelőorvosa ilyen hireteln? A gyógyszereket fokozatosan szoktuk leépiteni -, lehetséges, hogy csakugyan probléma ez a hirtelen elhagyás. Javasolom, vegye fel vele a kapcsolatot! Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Rossz alvásminőség

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Általában jól elvagyok napi 5-6 óra alvással, de mivel azt olvastam, hogy ez kevés, mostanában próbálok úgy lefeküdni, hogy meglegyen a 7-8 óra. Alapból elég felületes alvó vagyok, ha valami felébreszt, nehezen alszom vissza. Csakhogy így, hogy előbb fekszem, még rosszabb az alvásminőségem. Rengetegszer felébredek, igaz, csak 1-1 percre, viszont így sokkal fáradtabb vagyok napközben, és estére már annyira álmos vagyok, hogy alig várom, hogy lefekhessek. Aztán következik 2-3 óra jó alvás, a többi pedig már jórészt forgolódás és sok rövid felébredés. Egy ezzel foglalkozó műsorban azt láttam, hogy egy rossz alvó alvásminőségét úgy javították, hogy nem hagyták csak 5 órával a tervezett ébredése előtt lefeküdni, így sokkal jobban aludt, igaz, jóval kevesebbet. Ez valóban lehet megoldás? Jobb a szervezetnek 5 óra jó minőségű, mint 7 óra kevésbé jó alvás? Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Ha egész életében kb. 6 órányit szokott aludni, akkor lehetséges, hogy Önnek ez a megfelelő alvásmennyiség. Csakugyan, legalább 7 óra alvás az ajánlott, de egyéni különbségek előfordulnak. Úgy tűnik, az Ön által eszközölt változás nem a kedvező, várt eredményt hozta. Javasolom, térjen vissza az eredeti verzióra, hiszen mint írja, az kedvezőbb hatású volt Önnek. Javasolom még, hogy esetleg egy alkalommal vegyen igénybe alvásszakértői konzultációt, melynek során lehetőség van az Ön alvási állapotának felmérésére, esetleges probléma felderítésére (pl. nappali stressz ébresztő hatása, vérnyomásprobléma, pajzsmirigy-rendellenesség, stb.). A jobb minőségű alvás egyébként jobb hatású a szervezetre. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szedhető együtt? - 3.

Köszönöm Radics Doktornő! És a Leponex (skizofréniára) és a Sertadepi (OCD-re) mellé, ha Imodium-ot, tehát loperamidot szedek krónikus hasmenésre, akkor nem okozhat pszichotikus mellékhatást, mivel opioid hatású? Tehát hallucinációt, pszichózist, tehát az alapbetegségem tüneteit? Jelenleg tünetmentes vagyok évek óta az alapbetegségeimre. Köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező4 Mivel csupán az un. perifériás (bélfalban levő) opioid receptorokra hat, így nem várható centrális (agyi) hatás, opioid hatás. Mint említettem, az Alkalmazási előírás sem említ ilyen jellegű ellenjavallatot. Üdvözlettel, dr. R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szedhető együtt? - 2.

Köszönöm Radics Doktornő! Már kérdeztem természetesen a pszichiáter főorvosomat, de szerinte ilyet tuti nem okoznak a gyógyszerek (Leponex, Sertadepi). A hasmenésem kb. másfél éve tart, nem hétköznapi, legtöbbször délben, evés után van, de sosincs más tünet (puffadás, vér, stb.) Gyomor-béltükrözés sem indokolja. Imodium akkor szedhető együtt?

Válasz:

Kedves Kérdező! Az Imodium nem ad kölcsönhatást az Ön által szedett készítményekkel, így használatának ez irányú akadálya nincs. Egyben javasolom, hogy kerüljön felderitésre hasmenénésnek oka. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szedhető együtt?

Tisztelt Doktor! 35 éves férfi vagyok, 10 éve szedek este napi 1 Leponex 100 mg-ot, és 2 Sertadepi 50 mg-ot. Hasmenésem van régóta, a gasztroenterológus sem tudja mitől - szedhető ezen gyógyszerek mellett Imodium? Köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Javasolom, hogy elsőként pszichiáter kezelőorvosát kérdezze meg. Ugyanakkor tudni kell, hogy a Sertadepi szedése okozhat hasmenést, tehát tisztázni kell kezelőorvosával azt is, vajon az Ön hasmenése nem gyógyszermellékhatás-e? Mert abban az esetben nem az a kérdés, hogy kell-e Imodiuomot szednie, hanem a Sertadepi cseréje jöhet szóba olyan szerre, amelynek nincs ilyen mellékhatása. Üdvözlettel, dr. R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Mik az esélyei?

Tisztelt Címzett! A férjemnek idegösszeomlása volt 3 hónapja (vagy valami hasonló: először napokig nem aludt, aztán kialakult egy hipomán állapot, végül kórházba került). Ezután egy erős szorongásos-depressziós időszak jött, ami most már kezd javulni. Viszont a munkáját nem tudja úgy végezni, ahogy régen. Komoly szellemi munkát végez, sok számítással, és ami régen játszva sikerült neki, most nehézségeket okoz, nem tudja a válaszokat. Vissza fog térni a tudása? Mit tehetünk? Sajnos pszichológust nem engedhetünk meg magunknak. Köszönöm szépen!

Válasz:

Kedves Kérdező! Bár nem írja, Férje mennyi idős, úgy veszem ki leveléből, hogy fiatal-középkorú ember. A leírtak alapján az "idegösszeomlása" előtt egészséges ember volt, tehát várható, hogy ez az állapot visszatér és ismét a régi lesz. Az bizonyos, hogy tartós pszichiátriai gyógykezelésre lesz szükség (valószínűleg a gyógyszereket is hosszú hónapokig szükséges lesz szedni), emellett életmódváltás (rostban, vitaminban, zöldekben dús táplálkozás) és testmozgás is szükséges lesz. Kezelőorvosának is kérjék ki véleményét. Biztatni tudom Önöket!
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Orbáncfű tabletta adagolása

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Érdeklődni szeretnék a Remotiv extra 500 mg filmtabletta adagolásával kapcsolatban. Az utasítás szerint napi 1 tabletta. Dr. Böhm Orbáncfű 425 mg kemény kapszula. Adagolása: 1 kapszula, naponta egy vagy két alkalommal. Tehát a Böhm-féle kapszulát lehet 2x1 szemet is egy nap. Ami 850 mg naponta. Nemsokára teljesen leállok a Sertralin Sandoz 50 mg tablettáról. Tervezem, hogy helyette a Remotiv extrát akarom szedni, mivel a Böhm kapszulában van laktóz, és én laktózérzékeny vagyok. Ezért csak a Remotiv extra jöhet számításba. A Remotivból lehet 2x1 szemet szedni? Tegyük fel, ha nem lenne elég az egy szem. Mivel nem szeretnék szintetikus receptre kapható antidepresszánst szedni. Üdvözlettel.

Válasz:

Kedves Kérdező! Elsőként is az a szakmai javaslatom, egyeztessen kezelőorvosával, vajon mennyiben veszélyezteti Önt a visszaesés lehetősége, ha a szakorvos által javasolt antidepresszívum szedését beszünteti. Mindazonáltal egy lehetséges megoldás lehet, hogy a gyógyszeres terápiát "levezető" gyógynövény-terápiával zárjuk le. Remotiv extra kedvező hatású lehet, csupán napi 1 capsula formájában. A készitmény Alkalmazási Előirása is napi 1 capsulát javasol. Hatása kedvező szokott lenni. Ugyanakkor abban az esetben, ha kezelőorvosa maga is már a Sertralin terápia lezárását javasolja Önnek, nem feltétlenül szükséges "levezető" gyógynövény-terápia. Üdvözlettel, dr. R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Bipoláris depresszió

Tisztelt Doktornő! A fiam 13 éve bipoláris beteg, 4 éve tünetmentes volt Liticarb 2x500 mg,10 mg Cipralex, Kventiax 3x100 mg és napi 2 mg mellett. Jelenleg visszaesett, nincs jól, nem hajlandó felkelni az ágyból 1 hónapja. 2 napja kapott Velaxin 75 mg-ot, nem tudom jó ez a gyógyszer, nem fog-e felpörögni tőle, ment most nagyon feszült. Köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! A Velaxin jó hatású szer lehet depresszió esetén. A feszültség azonban akár mellékhatás is lehet. Javasolom, hogy vegyék fel kapcsolatot kezelőorvosával. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Triptofán

Kedves Doktor Úr/Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy a triptofán nevű étrend kiegészítők mennyire hatékonyak és biztonságosak a depresszió kezelésében? A pszichiáterek mennyire ismerik el hatékonyságát? Üdvözlettel.

Válasz:

Kedves Kérdező! Személyes tapasztalatom a kérdéssel kapcsolatban nincs. Tény, hogy a triptofán fontos, a depresszió kialakulásában szerepet játszó neurotranszmitter (idegi hormon) előanyaga, tehát fontos, hogy a szervezetben kellő mennyiségben legyen jelen. Hiánya önmagában depresszió, hangulatzavar megjelenéséhez vezethet, pótlása tehát segít a hiányállapot megelőzésében. Az utóbbi 2 évben fordult az érdeklődés a Nutritional Medicine iránt - vagyis a táplálkozási faktorok jelentősége felértékelődött. Pszichiátriai szakkönyvek is említik, hogy a triptofan kellő mennyisége fontos szerepet játszik a depresszió terápiájában. Üdvözlettel, dr. R.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!