Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Radics Judit - pszichiáter

Dr. Radics Judit

762 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, depresszió

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat 1981-1987. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem "summa cum laude" minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim befejezését követően a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Pszichiátriai Osztályán dolgoztam, és szereztem pszichiátriai és pszichoterápiás szakvizsgát jeles eredménnyel. Itt általános gyakorlatra tettem szert a betegellátásban - a lelki problémák valamennyi csoportjával találkozva. Jelenleg a kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa vagyok. Kórházi munkám mellett magánpraxist folytatok.

Komoly hangsúlyt helyezek a rendszeres továbbképzésre: hazai és külföldi kongresszusok résztvevője és előadója, illetőleg magam is hazai kongresszusok szervezője vagyok. Tagja vagyok hazai tudományos egyesületeknek, így a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Neurofarmakológiai Társaságnak és a Kényszerbetegség Munkacsoportnak.
Az Alváselégtelenség (inszomnia) és a Média Munkacsoport vezetőségi tagja vagyok.
Az olvasók pszichés problémákról való informálását is fontos feladatomnak tekintem, így 20 éve vezetem a Kisalföld című napilap Gyógyír rovatának pszichiátriai területét. 

2013-ban jelent meg "Alváskönyv-amit az álmatlanságról tudni érdemes" című könyvem, mely az álmatlanság (inszomnia) lehetséges testi és lelki okairól, gyógykezelési lehetőségeiről szól. 

Kiemelt szakterületem az alvászavarok témaköre, valamint az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Ezen túlmenően a pánikbetegség, depresszió és a krónikus stressz okozta lelki panaszok terápiájával foglalkozom.
Az alvászavarok komplex kivizsgálását és gyógykezelését az "Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Centrumban" végzem. Kitűnő szakembergárda - belgyógyász, kardiológus, neurológus, fül-orr-gégész, pulmonológus és gasztroenterológus kollégák - alkotják teamünket. Az alvászavarokkal küszködő betegeim gyógykezelését magam irányítom.

A következő problémák esetén várom a jelentkezést:

alvászavarok (elalvási zavar, korai felébredés, szaggatott éjszakai alvás) stressz, pánikbetegség, szorongás, teljesítményszorongás, depresszió és hangulatzavarok, félelem, szellemi hanyatlás, szenvedélybetegség (alkoholprobléma), változó kori problémák, pre-menstruációs szindróma, szülés utáni depresszió (poszt-partum blues) párkapcsolati nehézségek, fájdalomszindrómák, nehezen beállítható magas vérnyomás, pszichoszomatikus megbetegedések. 

Saját weboldalam: www.radicsjudit.hu

Legutóbbi válaszai

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Vélemény

Tisztelt doktor úr/nő!Nagyon sokat gondolkoztam hogy irjam e le ezeket a dolgokat hátha egy kicsit könnyebb ugymond elviselni ezeket a helyzetet ami velem van.Nen tudom hogy tényleg a stressz vagy már a féltség okozza a tüneteket.Az egész kálváriám tavaly júniusába kezdődött .De előtte sajnom elhunyt az unokatestvérem fiatalon.Jól ismertem hisz tesóm volt.A halála után ugymond sokat stresszeltem sok dolgot magamba vettem inkább azt a dolgokat hogy énis megbetegethetek ugyanugy mint ő.Sokat van benne az álmomba is ezt nemtudom miert van.Pedig ugymond már kezdek tulépni rajta.Majd juniusban egy torokgyulladás után elszedtem sajnos sok antibiotikumot.Azóta a mai napig hasi fájás om van.Voltam tavaly júniusába vizsgálatokon negativak lettek de még mindig igy vagy hasfájással.Ettől nem tudom előd önteni hogy kaptam e egy stressz t.Vagy tényleg vmi hasi baj a go után.Ami a legrosszabb nagyon megromlott a kapcsolatom a feleségemmel is emiatt.Nincs melettem nem támogat ebben hogy menjünk nézessük meg hogy miert is fáj még mindig s hasad egy éve.Mindig is végig aludtam az éjszakát de most sokat fent vagyok.Mindig azt mondja holvagy te beteg hisz csak beképzeled magadnak de tudom hogy nem.Nem tudom hogy akkor tavaly kaphattam e a tesóm elvesztése után egy olyan stressz t ami esetleg bennem van még.De tudom már könnyebb .Az a legrosszabb hogy a feleségem nem partner velem ebben hogy kideritsük.Köszönöm

Válasz:

Kedves Kerdezo, Elso lepes csakugyan a hasi panaszok kivizsgalasa. Ugyanakkor ugy tűnik, mentalis tamogatasra is szuksege lehet, hiszen a halaleset nagyon megrazo volt. Javasolom, hogy tajekoztassa feleseget a fentiekben leirtakrol. Udvozlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Egy kérdés még,kérem válaszoljanak

Tehát az elöző kérdésemben megkérdeztem miért hallucinálok vagyok nyugtalan az abilify tól vagy nem attól és hogy volt dózis növelés rosszab volt akkor. az elején mikor elkezdtem szedni az abilifyt semmi gond nem volt nem halluztam voltam nyugtalan. 1 hónapja szedem mint emlitettem zenei videóklipp hallucinációm vannak,nemtudom hogy attól e hogy sokat nézek,lehet de akkorse kéne,zavaró és nyugtalaniító. de ez hullámzó időnként előjön valamikor elmúlik. azzal konzoltultáltunk az orvossomal hogy maradjunk 15 mg nál. és felfog írni jövőhét ha minden igaz akinetont vagy kemadrint. azt mondta dokim hogy várjak még egy hetet vagy egy kicsit többet hogy elmúljanak ezek és beálljon a gyógyszer. de gondolod az abilify tól nem lehet akusztikus hallucinációja az embernek nem? szedem még ezeket amitrex800mg,scippa20,rivotril3mg,azt mondta az orvosom ha szorongok,nyugtalan vagyok szedjek 4,5 mg ot egy nap. köszönöm előre is válaszát doktorúr/nő.! Várom válaszát!

üdvözlettel Robi.

Válasz:

Kedves Kerdezo, Mint irja, orvosa turelemre kerte. A leirtak alapjan csakugyan némi varakozasra szukseg van, magam sem tudok tobbet javasolni. Udvozlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Abilify nyugtalanság,hanghallás elmúlik majd??? sűrgős kérem válaszoljanak ezúttal

Tehát aricogant (aripriprazolt) szedek 1 hónapja 15 mg ot,és egyik nap az orvosom (tegnapelött megemelte 30 mg ra azóta furán érzem magam,ezért vissza csökkentettem a dózist 15mg ra már valamivel jobb,de még megvannak a tünetek. ezek elmúlnak? a kezelőorvosommal nemtudom beszélni szabin van, a helyetesítők meg nem ismernek igy nemtudok segiteni. kérem válaszoljanak sűrgős!!!!!!! ksözönettel Robi.

Válasz:

Kedves Kérdező, Az Ön által leírtak arra utalnak, hogy az emelt dózisú gyógyszer mellékhatásokat okozott. Bár alacsonyabb adagot sem tünetmentes, várható hogy a panaszok csökkennek ill megszűnnek. Bár kellemetlenek, nem jelentenek súlyos betegséget. Ha a panaszok nagyon zavaróak,azt javasolom, forduljon ügyeletes orvoshoz, ill. ha hétfőig nem szűnnek meg, legyen kedves felkeresni kezelőorvosa t. Üdvözlettel dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Dormicum

Szeretném megkérdezni mennyi idö alatt ürül ki  három honapig szedtem kb négy napja nem szedem

Válasz:

Kedves Kérdező, maga a gyógyszer rendkivül gyorsan kiürül - ez is okozza a mellékhatásokat -, de az általa generált változások (a regenerálódás) bizonytalanul hosszabb időt vehet igénybe (pontosan nem megmondható, egyéni). Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Dormicum

Tisztelt cim .Három hónapja szedtem a háziorvos javaslatára dormicumot.Most abba hagytan és gerodormot szedek. Miotta abba hagytam szédülök lüktet és betompul a fejem. Néha remeg a lábam. Hol elmulik hol visszajön spontán. Azt mondják hogy ez a dormicum mellékhatása. Igaz?

Köszönöm Laci

Válasz:

Kedves Kérdező, igen, a Dormicum nagyon erős szer, elsősorban az intenziv betegellátásban (műtét előtti beteg-altataás) hazsnálatos. A fentiek gyógyszermellékhatás lehet, csakugyan. Kérem jelezze háziorvosának mit tapasztal. Lehetséges, hogy a Gerodorm hamarosan megoldja a probléámát és megszünnek mellékhatásai. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Pánik

Köszönöm a válaszát. A véreredményem tökéletes, pajzsmirigyem jól működik, hasi CT negatív, nőgyógyaszati rákszűrésem is negatív.  A kérdésem ezek után, hogy a doktornő a Fevarin helyett milyen gyógyszert javasolna?  A pszichiáterem a Yarosent írta fel, de ettől úgy bepánikoltam, hogy nem merem bevenni. Jelenleg a Fevarinból reggel és este 100mg-ot szedek, plussz a Xanaxból 0.5mg-ot. A Yarosenen kívül Ön szerint melyik lenne a leghatásosabb, amit hasolóképp kell beszedni mint a Fevarint es nem a nyelvre rakva lenyelni. Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező, ezek kedvező eredmények. Mint irtam, a magam részéről javasolhatónak tartom a Fevarin dózisemelését is. A Yarocen kiváló antidepresszivum, elsősorban akkor szoktuk javasolna, ha magas a szorongásszint és rossz az alvás -, viszont gyakran okoz étvágynövekedést is hízást. A gyógyszeres terápia tervezésénel az adott gyógyszer mellékhatását is fontos figyelembe venni. A Fevarin egy nagyon speciális szer, a többi antidepresszivum némiképp (többé-kevésbé) különbözik hatásmechanizmusától. Uj terápia inditásakor egyéni reakciók előfordulása gyakorlatilag törvényszerű. Magam részéről sertralin hatóanyagot ajánlanék, kereszttitrálás formájában. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Mennyi idő míg a gyógyszer kiürül a szervezetemből?

Kedves Doktor!

18 éves vagyok. Már 9 napja elkezdtem elhagyni a Scippa 15 mg, és a frontin 0.25 mg tablettát amiből 2 szedtem(reggel, este). A pánikbetegségem miatt, erős szorongásom és depresszió miatt kezdtem el szedni, a pszichiáterem tanácsára. Sajnos 6 hónap alatt az első 3 hónapba még hatott, de utánna újra erősődött és, emelve lett az adag arra amit most elhagyok. De arra kellet rájönnöm, hogy 3 hónap után újra kicsit erősődött, de a gyógyszer adagon nem akartam emelni, nem akartam gyógyszer függővé válni, és havi 25 percért a pszichiáternek kidobni a drága pénzt, akihez majd hogy másflé havonta kellett mennem és nem tudott arra tanácsot adni, hogy győzzem le a félelmem, szorongásom hanem felirt rá 2 frontint, mert az segít. Na nem is kell mondanom, hogy arra jöttem rá, hogy a gyógyszerek nem gyógyítják a szorongást, pánikbetegséget, csak a tüneteket enyhítík, és a mellékhatásokról nem is beszélve. Pszichologus segítségét kértem, aki sokkal többet segített eddig ez alatt a 3 hét alatt mint bármely más pszichiáter. Bocsánat, hogy ezt így leírom, de lássák az emberek, hogy nem lehet gyógyszerrel kigyógyulni ebből az állapotból, mert ez nem betegség, ez egy állapot és én erre hülye módon nem rég jöttem rá.

A lényeg, hogy megbeszéltem a pszichiáterrel leirta, hogy szokjak le, napi 1 frontin este és scippa 10mg 3 napig, 5mg 9 napig és utánna már nem kell szedni. Mióta 5mg szedek a tüneteim erősődtek, kicsit deoressziósabb lettem és szédülök és azóta, de már 5 nap után a szédülés enyhült, de a szorongásom az erősödött kicsit, az lenne a kérdésem, hogy lehet-e elvonási tünet a szédülés, bizonytalanság érzés, enyhébb depresszió és erősődő pánik roham?  A másik kérdésem pedig, hogy mennyi idő míh kiürül a szervezetemből ez a gyógyszer ma vettem, be az utolsó 5 mg-ot holnaptól pedig teljesen elhagyom. Sajnos a pszichologusom, nem tudott erre pontos választ adni, mert nem ért a gyógyszerekhez. Válaszát és idejét arra, hogy elolvasta előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Ön nagyon fiatal, tartós gyógyszerszedés ilyen esetben meggondolandó, de előfordulaht hoyg szükség lehet rá. Az csakugyan nem jó, ha a terápia érdemi hatást nem hoz. Nagyon kedvezően ir a pszichológussal folytatott terápiáról. Mivel alacsony dózis mellett megjelentek panaszai, a leirtak alapján felvetem, hogy egy minimum gyóygszeradag (ami mellett tünetmentes9 megtartható lehetnbe - átmenetileg - és folyna a pszichológiai terápia. Általános testi kivizsgálást - vérvétel, pajzsmirigyellenőrzés - javasolnék. Sport, mozgás, vitaminpótlás, rendszeres étkezés kiegésztitő lehet. Az Ön általs zedett gyóygszerek egyébként meglehetősen gyorsan kiürülnek a szervezetből. Üdvözlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Sertalin gyógyszer

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!

Sertalinból 50 mg-ot szedek. Emellett lehet szedni magnéziumot 250 mg, C-vitamint 500 vagy 1000 mg, amiben cink és D vitamin is van, omega-3 vitamint, 1000 mg máriatövist és haj szépség kapszulát? 

Jutavit szépség kapszula

Arany köles kivonat 300mg* -
Búzacsíra olaj 560mg* -
B1 vitamin 1,5mg* 136
B5 vitamin 10mg* 200
Biotin (H vitamin) 60mcg* 120
Metionin 12mg* -

Válaszát előre is köszönöm, 

Üdvözlettel, 

Rita

 

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Igen, szedhető a fenti készitmény. Üdvözlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Alvászavar

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A közelmúltban több negatív dolog is történt velem, ennek hatására szorongás és alvászavar alakult ki nálam, pszicháter szakorvos felkereséskor enyhe depressziós tünetek is jelentkeztek.

Panaszaimra napközben 3X0,5 Frontin majd lefekvéskor 0,75 Frontin + 30mg Yarocen szedését javasolta az orsvos. 2,5 hete szedem e gyógyszer kombinációt, alvásom a Yarocen kezdeti szedésekor visszaállt, átaludtam az éjszakát (8 óra kb), mostanában sajnos csak 4-5 órát tudok vele átaludni, utánna folyamatosan felébredek forgolódok. Úgy érzem hogy a Yarocen mellé, teljesen felesleges bevennem a 0,75 Frontint is mert ezzel se tudok tovább aludni. Depressziós tüneteim úgyérzem enyhülnek. Ön szerint mi lehet a megoldás az alvásproblémákra? 

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Kérem beszéljen kezelőorvosával -, valószinüleg a Frontin hosszabb távon csakugyan csökkenthető ill. elhagyható lesz.Egyben lehetséges, hogy a Yarocen dózisán érdemnes lesz változtatni Üdvözlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Alvaszavar,depresszio,panik,szorongas

Kedves Doktor Ur/Nö

Egyre nehezebb megfelelni a munkahelyen,soförként dolgozom,6-8 órát vezetek egy ausztrãl nagyváros forgatagában.A depresszio súlyosbodott,ill állandosult.Nem szedek gyógyszert már hónapok óta,a mirtazepamt szedtem 30 mg felét,nagyon megcsapott másnapra,de egész szedéskor nem.Fokozatosan lecsökkentettem,abbahagytam,ugy éreztem nem sokat csinál.Lehet hiba volt.

A fö ok családi nehezségek miatt van,sajnos nincs változás.A nem alvás nagyon felületes,többszöri ébredéssel járó alvást jelent,és reggel,mikor fell kell kelni,még húz az ágy.Lehet másik gyógyszert kellene próbálni?Mindent megtennék a javulásért,mindig fáradtnak érzem magam,és fizikailag is gyenge,erötlenség jellemzö.Alig tudok talpon maradni,minrha az egyensúly sem lenne a régi.Pszichologushoz jártam,azon kivül,hogy leirtam a tüneteket,nem kaptam sok tanacsot.

A gondolkodásom lelassult,érdeklödésem beszükült,idönként rossz gondolatok jönnek elö,mert ez igy nem élet,nem birom ezt elviselni.

Kérem egy hasznos tanáccsal segitsen.

Üdvözlettel: Laszlo

 

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Elsként teljes testi kivizsgálást javasolok - beleértve apnoe-szürést is (éjszakai légzés vizsgálata). Ezt követően, az eredmények birtokában legyen még pszichológiai vizsgálat is. A leirtak alapján komplex a probléma -, lehetséges, hogy kezelendő állapot huzódik meg mögötte. Ugy tünik, éltemódváltás is indokolt lehet (elsőként sport kérdésére gondolva). Üdvözlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!