Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Radics Judit - pszichiáter

Dr. Radics Judit

690 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, depresszió

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat 1981-1987. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem "summa cum laude" minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim befejezését követően a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Pszichiátriai Osztályán dolgoztam, és szereztem pszichiátriai és pszichoterápiás szakvizsgát jeles eredménnyel. Itt általános gyakorlatra tettem szert a betegellátásban - a lelki problémák valamennyi csoportjával találkozva. Jelenleg a kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa vagyok. Kórházi munkám mellett magánpraxist folytatok.

Komoly hangsúlyt helyezek a rendszeres továbbképzésre: hazai és külföldi kongresszusok résztvevője és előadója, illetőleg magam is hazai kongresszusok szervezője vagyok. Tagja vagyok hazai tudományos egyesületeknek, így a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Neurofarmakológiai Társaságnak és a Kényszerbetegség Munkacsoportnak.
Az Alváselégtelenség (inszomnia) és a Média Munkacsoport vezetőségi tagja vagyok.
Az olvasók pszichés problémákról való informálását is fontos feladatomnak tekintem, így 20 éve vezetem a Kisalföld című napilap Gyógyír rovatának pszichiátriai területét. 

2013-ban jelent meg "Alváskönyv-amit az álmatlanságról tudni érdemes" című könyvem, mely az álmatlanság (inszomnia) lehetséges testi és lelki okairól, gyógykezelési lehetőségeiről szól. 

Kiemelt szakterületem az alvászavarok témaköre, valamint az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Ezen túlmenően a pánikbetegség, depresszió és a krónikus stressz okozta lelki panaszok terápiájával foglalkozom.
Az alvászavarok komplex kivizsgálását és gyógykezelését az "Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Centrumban" végzem. Kitűnő szakembergárda - belgyógyász, kardiológus, neurológus, fül-orr-gégész, pulmonológus és gasztroenterológus kollégák - alkotják teamünket. Az alvászavarokkal küszködő betegeim gyógykezelését magam irányítom.

A következő problémák esetén várom a jelentkezést:

alvászavarok (elalvási zavar, korai felébredés, szaggatott éjszakai alvás) stressz, pánikbetegség, szorongás, teljesítményszorongás, depresszió és hangulatzavarok, félelem, szellemi hanyatlás, szenvedélybetegség (alkoholprobléma), változó kori problémák, pre-menstruációs szindróma, szülés utáni depresszió (poszt-partum blues) párkapcsolati nehézségek, fájdalomszindrómák, nehezen beállítható magas vérnyomás, pszichoszomatikus megbetegedések. 

Saját weboldalam: www.radicsjudit.hu

Legutóbbi válaszai

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Rexetin

Köszönöm válaszát.Ön szerint a 20 mg rexetint mennyivel kellene emelnem ugyan olyan hatás elèrèsèhez?

Válasz:

Kedves Kérdező, nem tudok válaszolni, mivel sajnos nem látom a korábbi levelezésünket. Átküldené ujból?
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Rosszullét

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Jelenleg borderline személyiségzavarom van skizofréniával és kényszerbetegséggel együtt. Jelenleg Scippa-t szedek.
 
Rosszullétkor a következő fizikai tüneteim vannak: a fejem nagyon forró lesz, a szemem bevörösödik, a végtagjaim hidegek lesznek, nehezen kapok levegőt, pulzusom alacsony, gyengeséget érzek. Ez egy ideig eltart, majd dührohamom lesz. 
 
Ön szerint mi lehet az oka ennek? Mit lehet ilyenkor tenni? 
 
Válaszát előre is köszönöm, 

 

Rita

Válasz:

Kedves Rita, véleményem szerint teljeskörű - testzi és lelki - kivizsgálásra volna szükség. A testi kivizsgálás vérvétel (pajzsmirigyműködés-ellenőrzés is), EKG volna ill. eredményeitől függően egyéb további vizsgálat. A lelki vizsgálat teljeskörű pszichológiai vizsgálatot jelentene. Ha Önnél a fenti diagnózisok állnak fenn, ugy a Scippa szedése megfontolandó, lehetségesnek tartom, hogy egyéb terápiás megoldásra volna szükség. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Rexetin

 Depressziómra rexetint szedek.Először nagyon jól èreztem magamat tőle de már nem èrzem hogy hatna csak a lehangoltságot.Orvosom azt mondta nem tud másik gyógyszert ajánlani mert az SSRI gyógyszerek szinte ugyan olyan hatèkonyságúak.Szomorú vagyok tudna nekem valami mást ajánlani?Mièrt nem hát már?

Válasz:

Kedves Kérdező, számtalan készitményközül lehet választani -, az SSRI szerek között is markáns különbségek vannak (hatásprofil ill mellékhatások vonatkozásában is). Magam részéről egyérteéműen támogatom az antidepresszáns cserét, mely szóba jöhet nem SSRI tipusu szerre is. Egyben jelzem, hogy gyógyszerváltás előtt szóba jön az addig bevált szer (az Ön esetében a Rexetin) dózisának emelése,és csak hatástalanság esetén indokolt váltani. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Gyógyszer

Tisztelt Doktor nő!

Előzőekben feltett kérdésemre köszönöm válaszát. A szerotonin érzékenységem miatt az ilyen tipusú gyógyszerek nem jöhetnek szóba. Mizapin tablettát kaptam szeptember elején azonban a szorongásomon semmit sem javított azonban 8 kg híztam és állandó éhség érzetem van. Tulajdonképpen a mellákhatása a hízás miatt és a szorongásra hatástalansága tekintettel és a szerotonin érzékenység figyelembe vételével eggyütt javasolta a kezelő orvosom ezt a szert. Azonban úgy gondolom nem meggyőző esetemben a javallata. Nem szetetném kitenni magam esetleges gyógyszer nemkívánt hatásának. Sok rosszat olvastam erről a gyógyszerről.

Válaszát előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező, olvasom jelen üzenetét, de sajnos nem látom korábbi irását. Igy erre azt válszolhatom, hogy a Mizapin van akinél beválik, tehát lehet jó választás, de pl. a hizás gyakori mellékhatása. Mellékhatás olyan gyógyszernél, melyet hosszu ideig kell szedni megengedhetetlen -, Önnél pedig mint irja, még csak nem is használ. Kérem nézzen utána az agomelatin nevű készitménynek -, jelenleg Valdoxan néven van forgalomban, nagyon kedvező mellékhatásspektrumu szer, mondhtani félig természetes, mivel a szervezet saját hormonjára, a melatoninra hat -, hangulatzavarokban ill. szorongásban ajánlott. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Alvászavar

Üdvözlöm! Az a problémám, hogy elalvás után óránként felébredek. Nem szeretnék altatót vagy nyugtatót szedni, viszont a gyógynövény kivonatú készítmények nem segítenek. Mit javasol?

Előre is köszönöm a választ!

Válasz:

Kedves Kérdező, pontosabb választ tudnékk adni, ha tudnám,hány éves, egészséges-e avagy vannak betegségei, szed-e bármilyen gyógyszert. Rövid kérdésére rövid válaszom:gyógynövénykészitményként a Sedacur fortet ajánlom, maximum adag 3x2, este 1 vagy 2 tabl. jön szóba. Amennyiben bővebben ir, bővebben tudok válaszolni. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

PSSD (Post-SSRI Sexual Dysfunction vagyis SSRI szedést követő szexuális zavar)

Kedves Dr. Úr / Dr. Nő!

 

Amikor Stimuloton 50mg tablettát kezdtem szedni mellékhatásként csökkent sexuális érdeklődést, merevedési zavart és ejakulációs zavart tapasztaltam. De ezek a tünetek csak a gyógyszer szedése elején voltak jellemzők. Amint beállt a gyógyszer, ezek a tünetek megszűntek. Ha elkezdek szedni más SSRI-t például Escitalopram-ot, akkor mekkora az esélye annak, hogy a beállási időszak után és a gyógyszer abbahagyása után is fennmaradnak a sexuális problémák?

Itt olvasta erről a problémáról:

https://hu.wikipedia.org/wiki/PSSD#El%C5%91fordul%C3%A1si_gyakoris%C3%A1g

Válasz:

Kedves Kérdező, az un. SSRI tipusu antidepresszivumok (ezek közé tartozik ugy a Stimuloton mind az Escitalopram) lehetséges, relative gyakori mellékhatása lehet az Ön által is tapasztalt szexuális diszfunkció. A probléma különböző gyakorisággal jelentkezhet, és általában a terápia első 6 hete után kevésbé vagy egyáltalán nem okoz gondot. Elolvastam az Ön által csatolt dokumentumot. Magam részéről az abban leirtakon tul további információval nem rendelkezem a kérdést illetően. Igy sajnos több segitséget megam sem tudok adni. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Citromfű és Rivotril

Tisztelt ...!

OCD-s ismerősöm 3 x 0,5 mg Rivotrilt szed, és hozzá Interherb-féle Napi egy citromfűkapszulát (80 mg extraktum = 400 mg őrlemény). Ez a kombináció általában jól hat, de amikor rosszabb állapotban van, úgy érzi, hogy jót tenne, ha bevenne még egy citromfű-kapszulát. Vajon megteheti?

(Az adatoknál az érintett paramétereit adtam meg.)

 

Válasz:

Kedves Kérdező, amennyiben jelen terápia elegendő számára, és csupán ritkán vannak panaszai, egy citromfű kapszula pluszban bevehető. Amennyiben azonban ez nem kellő segitség, ugy szóba jöhetne antidepresszáns (szerotonin-szint emelő) készitmény, mivell az OCD tüneteiet a szerotonin-szint emelése kedvezően szokta befolyáolni. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Túlhajszolt életmód, pulzus, gyomorpanaszok

Tisztelt Szakértő!

Két túlhajszolt, idegességgel teli hét után egyik nap hányingert éreztem, ami gyorsan el is múlt. Pénteken ismételten, ekkor már elmentem orvoshoz, mert mellé füldobogást is éreztem, gondoltam biztosan fülgyulladás. Megmérték a vérnyomásom 135/80/110. Milgammát javasoltak, és tovább küldtek neurológiára is, ahol nem találtak semmit. A heves szívdobogás érzés, és a magas pulzus azóta is megmaradt (átlagosan 100-110 között nyugalmi helyzetben). 24 éves nő vagyok. Étvágytalan vagyok, úgy éreztem a savam is fenn van, a gyomrom is ég, ami azóta elmúlt, viszont ami aggaszt az az, hogy minden reggel fehér lepedékes a nyelvem (ami letörölhető), sokszor érzem, hogy kiszárad a szám, (ettől indul el a hányinger is amikor rámtör, sűrűnek érzem a nyálam), étvágytalan vagyok. Sokszor böfögök is, gyomrom nem fáj, viszont 2 napig étkezés után húzódást éreztem benne. Egyébként nem szoktam érezni, hogy fenn lenne a gyomorsavam. A gyomrom sem szokott égni. Többször előfordult viszont az elmúlt időszakban, hogy szívdobogást éreztem, illetve hányingert. Kb. 3 hónapja 4szer, e mellé sokszor légszomj is társul, arcpirosság, félelem, izzadás, vagy remegés, hasmenés. Volt, hogy magam maradtam otthon, és akkor kezdtem el félni, de hogy mitől, nem tudtam megmondani. Olyan is előfordult, hogy vizsga előtt tört rám hasmenés, pánik, majd teljesen elmúlt. Sokszor érzek szorongást. Lehet, hogy pánikbetegség, vagy akár reflux, gyomorfekély? Vagy csak a túlhajszolt életmódom? (Munkahely, egyetem egyszerre, családtag betegsége). Mit tudnék tenni, hogy megoldódjon? Segítségét előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező, a leirtak csakugyan stressz-zavarnak tünnek -, de a teljes kivizsgálás nem nélkülözhető. Neurológiai vizsgálat helyes volt, de szükséges volna még teljes vérképellenőrzés (pajzsmirigy szintek ellenőrzése is), gasztroenetrológiai (gyomor-bélrenszeri) és kardiológiai konzultáció. Amennyiben a vizsgálatok eredménye negativ, egy konzultációra forduljon pszichiáterhez, kérje ki véleményét. A leirtak alapján pszichés terápia mindenképpen szóba jövőnek látszik, ugy tünik, a tünetek összefüggésben vannak a lecsökkent szerotonin szinettel is. Ajánlom magamat is, amennyiben igénye van rá. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Szorongás,beágyazódás

Tisztelt Doktornő!

Lombikprogramban veszünk részt a férjemmel és mióta megtörtént a beültetés azóta egyfajta szorongás jött rám amihez nehézlégzés társul.Egy alkalommal sikerült már a teherbeesés,de sajnos a 8. héten elvesztettük a babát.Félek attól,hogy emiatt,hogy szorongok és nehézlégzésem van,hogy emiatt nem sikerül beágyazódnia.Okozhat problémát?Minél jobban küzdök,hogy ne szorongjak annál jobban előjön.Nem a nap 24órájában van rajtam ez az érzés,hanem szakaszokban tör elő.Nagyon aggódom emiatt és lelkiismeret furdalás is társul hozzá,hogy lehet pont emiatt nem sikerül a beágyazódás.Lehet alapja a félelmemnek?

Hálásan köszönöm a válaszát!

Köszönettel:

Niki

Válasz:

Kedves Kérdező, remélem, jól alakul terhessége. Terhességben gyógyszerszedést csak akkor ajánlunk, ha a kockázat-hasznon arány ezt szükségessé teszi, tehát, ha a szorongás veszélyezteti a baba megmaradását, fejlődését. A terhesség első 12. hetében semmiképp nem szokás gyógyszert javasolni, a későbbiekben amennyiben nagyon s ükséges, lehetséges. Ajánlom addig ezen témakör pszichológusát, aki gyógyszer nélkül foglalkozik a kliensekkel: Dr Kőváriné Szalánczi Krisztina, 20-563-2588. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

GYÓGYSZER

Tisztelt Doktor Nő illetve Úr.

Generalizált szorongással küzdök , továbbá a szerotonin érzékenységem is van e miatt az ilyen tartalmú illetve a szerotonin szintet befolyásoló gyógyszereket nem tudok szedni.Kezelő orvosom Elontril 150mg gyógyszer szedését javasolja.Több helyen is azt olvastam, hogy a szorongásos állapot kezelésére ez a szer nem alkalmas.Kérem legyen szíves tájékoztatni  helytálló e a fentiekben leírt adat,  továbbá milyen ás gyógyszeres lehetőség van .Nem vagyok depressziós.Köszönettel.

Válasz:

Kedves Kérdező, csakugyan az Elontrilt nem szokás első "körben" választani Generalizált Szorongás esetén -, kérdés, Önre kedvező hatást gyakorol-e? Feltétlenül kérdezze meg orvosát, miért döntött jelen gyógyszerválasztás mellett? Elsőként javsolnám, hoyg történjék teljeskörű pszichológiai vizsgálat valamit teljes vérképellenőrzés, a pszichés tünetek pontositása mellett. Ezek fényében átgondolandó, milyen készitmény választása lehet optimális az Ön számára. Egy alkalommal magánrendelésemen szivesen felajánlok Önnek konzultációt. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!