Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Radics Judit - pszichiáter

Dr. Radics Judit

757 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alvászavarok, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, depresszió

Bemutatkozás

Orvosi tanulmányaimat 1981-1987. között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem "summa cum laude" minősítéssel. Egyetemi tanulmányaim befejezését követően a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház II. Pszichiátriai Osztályán dolgoztam, és szereztem pszichiátriai és pszichoterápiás szakvizsgát jeles eredménnyel. Itt általános gyakorlatra tettem szert a betegellátásban - a lelki problémák valamennyi csoportjával találkozva. Jelenleg a kórház Szociálpszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa vagyok. Kórházi munkám mellett magánpraxist folytatok.

Komoly hangsúlyt helyezek a rendszeres továbbképzésre: hazai és külföldi kongresszusok résztvevője és előadója, illetőleg magam is hazai kongresszusok szervezője vagyok. Tagja vagyok hazai tudományos egyesületeknek, így a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Neurofarmakológiai Társaságnak és a Kényszerbetegség Munkacsoportnak.
Az Alváselégtelenség (inszomnia) és a Média Munkacsoport vezetőségi tagja vagyok.
Az olvasók pszichés problémákról való informálását is fontos feladatomnak tekintem, így 20 éve vezetem a Kisalföld című napilap Gyógyír rovatának pszichiátriai területét. 

2013-ban jelent meg "Alváskönyv-amit az álmatlanságról tudni érdemes" című könyvem, mely az álmatlanság (inszomnia) lehetséges testi és lelki okairól, gyógykezelési lehetőségeiről szól. 

Kiemelt szakterületem az alvászavarok témaköre, valamint az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Ezen túlmenően a pánikbetegség, depresszió és a krónikus stressz okozta lelki panaszok terápiájával foglalkozom.
Az alvászavarok komplex kivizsgálását és gyógykezelését az "Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Centrumban" végzem. Kitűnő szakembergárda - belgyógyász, kardiológus, neurológus, fül-orr-gégész, pulmonológus és gasztroenterológus kollégák - alkotják teamünket. Az alvászavarokkal küszködő betegeim gyógykezelését magam irányítom.

A következő problémák esetén várom a jelentkezést:

alvászavarok (elalvási zavar, korai felébredés, szaggatott éjszakai alvás) stressz, pánikbetegség, szorongás, teljesítményszorongás, depresszió és hangulatzavarok, félelem, szellemi hanyatlás, szenvedélybetegség (alkoholprobléma), változó kori problémák, pre-menstruációs szindróma, szülés utáni depresszió (poszt-partum blues) párkapcsolati nehézségek, fájdalomszindrómák, nehezen beállítható magas vérnyomás, pszichoszomatikus megbetegedések. 

Saját weboldalam: www.radicsjudit.hu

Legutóbbi válaszai

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Pánik

Köszönöm a válaszát. A véreredményem tökéletes, pajzsmirigyem jól működik, hasi CT negatív, nőgyógyaszati rákszűrésem is negatív.  A kérdésem ezek után, hogy a doktornő a Fevarin helyett milyen gyógyszert javasolna?  A pszichiáterem a Yarosent írta fel, de ettől úgy bepánikoltam, hogy nem merem bevenni. Jelenleg a Fevarinból reggel és este 100mg-ot szedek, plussz a Xanaxból 0.5mg-ot. A Yarosenen kívül Ön szerint melyik lenne a leghatásosabb, amit hasolóképp kell beszedni mint a Fevarint es nem a nyelvre rakva lenyelni. Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező, ezek kedvező eredmények. Mint irtam, a magam részéről javasolhatónak tartom a Fevarin dózisemelését is. A Yarocen kiváló antidepresszivum, elsősorban akkor szoktuk javasolna, ha magas a szorongásszint és rossz az alvás -, viszont gyakran okoz étvágynövekedést is hízást. A gyógyszeres terápia tervezésénel az adott gyógyszer mellékhatását is fontos figyelembe venni. A Fevarin egy nagyon speciális szer, a többi antidepresszivum némiképp (többé-kevésbé) különbözik hatásmechanizmusától. Uj terápia inditásakor egyéni reakciók előfordulása gyakorlatilag törvényszerű. Magam részéről sertralin hatóanyagot ajánlanék, kereszttitrálás formájában. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Mennyi idő míg a gyógyszer kiürül a szervezetemből?

Kedves Doktor!

18 éves vagyok. Már 9 napja elkezdtem elhagyni a Scippa 15 mg, és a frontin 0.25 mg tablettát amiből 2 szedtem(reggel, este). A pánikbetegségem miatt, erős szorongásom és depresszió miatt kezdtem el szedni, a pszichiáterem tanácsára. Sajnos 6 hónap alatt az első 3 hónapba még hatott, de utánna újra erősődött és, emelve lett az adag arra amit most elhagyok. De arra kellet rájönnöm, hogy 3 hónap után újra kicsit erősődött, de a gyógyszer adagon nem akartam emelni, nem akartam gyógyszer függővé válni, és havi 25 percért a pszichiáternek kidobni a drága pénzt, akihez majd hogy másflé havonta kellett mennem és nem tudott arra tanácsot adni, hogy győzzem le a félelmem, szorongásom hanem felirt rá 2 frontint, mert az segít. Na nem is kell mondanom, hogy arra jöttem rá, hogy a gyógyszerek nem gyógyítják a szorongást, pánikbetegséget, csak a tüneteket enyhítík, és a mellékhatásokról nem is beszélve. Pszichologus segítségét kértem, aki sokkal többet segített eddig ez alatt a 3 hét alatt mint bármely más pszichiáter. Bocsánat, hogy ezt így leírom, de lássák az emberek, hogy nem lehet gyógyszerrel kigyógyulni ebből az állapotból, mert ez nem betegség, ez egy állapot és én erre hülye módon nem rég jöttem rá.

A lényeg, hogy megbeszéltem a pszichiáterrel leirta, hogy szokjak le, napi 1 frontin este és scippa 10mg 3 napig, 5mg 9 napig és utánna már nem kell szedni. Mióta 5mg szedek a tüneteim erősődtek, kicsit deoressziósabb lettem és szédülök és azóta, de már 5 nap után a szédülés enyhült, de a szorongásom az erősödött kicsit, az lenne a kérdésem, hogy lehet-e elvonási tünet a szédülés, bizonytalanság érzés, enyhébb depresszió és erősődő pánik roham?  A másik kérdésem pedig, hogy mennyi idő míh kiürül a szervezetemből ez a gyógyszer ma vettem, be az utolsó 5 mg-ot holnaptól pedig teljesen elhagyom. Sajnos a pszichologusom, nem tudott erre pontos választ adni, mert nem ért a gyógyszerekhez. Válaszát és idejét arra, hogy elolvasta előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Ön nagyon fiatal, tartós gyógyszerszedés ilyen esetben meggondolandó, de előfordulaht hoyg szükség lehet rá. Az csakugyan nem jó, ha a terápia érdemi hatást nem hoz. Nagyon kedvezően ir a pszichológussal folytatott terápiáról. Mivel alacsony dózis mellett megjelentek panaszai, a leirtak alapján felvetem, hogy egy minimum gyóygszeradag (ami mellett tünetmentes9 megtartható lehetnbe - átmenetileg - és folyna a pszichológiai terápia. Általános testi kivizsgálást - vérvétel, pajzsmirigyellenőrzés - javasolnék. Sport, mozgás, vitaminpótlás, rendszeres étkezés kiegésztitő lehet. Az Ön általs zedett gyóygszerek egyébként meglehetősen gyorsan kiürülnek a szervezetből. Üdvözlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Sertalin gyógyszer

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!

Sertalinból 50 mg-ot szedek. Emellett lehet szedni magnéziumot 250 mg, C-vitamint 500 vagy 1000 mg, amiben cink és D vitamin is van, omega-3 vitamint, 1000 mg máriatövist és haj szépség kapszulát? 

Jutavit szépség kapszula

Arany köles kivonat 300mg* -
Búzacsíra olaj 560mg* -
B1 vitamin 1,5mg* 136
B5 vitamin 10mg* 200
Biotin (H vitamin) 60mcg* 120
Metionin 12mg* -

Válaszát előre is köszönöm, 

Üdvözlettel, 

Rita

 

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Igen, szedhető a fenti készitmény. Üdvözlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Alvászavar

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A közelmúltban több negatív dolog is történt velem, ennek hatására szorongás és alvászavar alakult ki nálam, pszicháter szakorvos felkereséskor enyhe depressziós tünetek is jelentkeztek.

Panaszaimra napközben 3X0,5 Frontin majd lefekvéskor 0,75 Frontin + 30mg Yarocen szedését javasolta az orsvos. 2,5 hete szedem e gyógyszer kombinációt, alvásom a Yarocen kezdeti szedésekor visszaállt, átaludtam az éjszakát (8 óra kb), mostanában sajnos csak 4-5 órát tudok vele átaludni, utánna folyamatosan felébredek forgolódok. Úgy érzem hogy a Yarocen mellé, teljesen felesleges bevennem a 0,75 Frontint is mert ezzel se tudok tovább aludni. Depressziós tüneteim úgyérzem enyhülnek. Ön szerint mi lehet a megoldás az alvásproblémákra? 

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Kérem beszéljen kezelőorvosával -, valószinüleg a Frontin hosszabb távon csakugyan csökkenthető ill. elhagyható lesz.Egyben lehetséges, hogy a Yarocen dózisán érdemnes lesz változtatni Üdvözlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Alvaszavar,depresszio,panik,szorongas

Kedves Doktor Ur/Nö

Egyre nehezebb megfelelni a munkahelyen,soförként dolgozom,6-8 órát vezetek egy ausztrãl nagyváros forgatagában.A depresszio súlyosbodott,ill állandosult.Nem szedek gyógyszert már hónapok óta,a mirtazepamt szedtem 30 mg felét,nagyon megcsapott másnapra,de egész szedéskor nem.Fokozatosan lecsökkentettem,abbahagytam,ugy éreztem nem sokat csinál.Lehet hiba volt.

A fö ok családi nehezségek miatt van,sajnos nincs változás.A nem alvás nagyon felületes,többszöri ébredéssel járó alvást jelent,és reggel,mikor fell kell kelni,még húz az ágy.Lehet másik gyógyszert kellene próbálni?Mindent megtennék a javulásért,mindig fáradtnak érzem magam,és fizikailag is gyenge,erötlenség jellemzö.Alig tudok talpon maradni,minrha az egyensúly sem lenne a régi.Pszichologushoz jártam,azon kivül,hogy leirtam a tüneteket,nem kaptam sok tanacsot.

A gondolkodásom lelassult,érdeklödésem beszükült,idönként rossz gondolatok jönnek elö,mert ez igy nem élet,nem birom ezt elviselni.

Kérem egy hasznos tanáccsal segitsen.

Üdvözlettel: Laszlo

 

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Elsként teljes testi kivizsgálást javasolok - beleértve apnoe-szürést is (éjszakai légzés vizsgálata). Ezt követően, az eredmények birtokában legyen még pszichológiai vizsgálat is. A leirtak alapján komplex a probléma -, lehetséges, hogy kezelendő állapot huzódik meg mögötte. Ugy tünik, éltemódváltás is indokolt lehet (elsőként sport kérdésére gondolva). Üdvözlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Alvászavar

Tisztelt Doktornő- kórházból jöttem haza, 2 hete alvási gondom miatt a Yarocen 30- gyógyszert ítrák fel, azóta hajnal 5-ig folyamatos az alvásom, de reggel 2-3 óra hosszan tartó remegés követ. Mit tehetek, talán kisebb dózis 15 mg-os is elég lenne vagy más tabletta? aminek nincs remegés mellékhatása? köszönöm válaszát,Eszter

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Általában a terápia kezdeti szakaszában jelentkező mellékhatások meg szoktak szünni. Alacsonyabb dózis szedése is természetesen szóba jön, de várható, hogy hatása is csökken. Üdvözlettel, Dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Gyógyszerek együtt szedése

Üdv.

Pszichiáter felírt nekem elontril 150 mg gyógyszert a depresszíós tüneteimre.Azonban szerintem a szedett gyógyszereknél elfelejtettem mondani,hogy meforal 500-at szedek napi 1x.Az elontrilt is 1x.Kérdésem,hogy ez befolyásolja-e az elontril szedését,mivel nem vagyok tisztában,hogy a meforal mennyire számít cukorbetegség gyógyszernek.Mivel az idén már valószínüleg egyik orvosommal sem tudok konzultálni,ezért kérdezném itt.

Előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Javaslom, hogy háziorvosával ill. diabetológusával konzultáljon, Elontril szedését engedélyezi-e a Meforal mellett. Általában a két szer együttes szedése lehetséges -, de javaslatom, hogy a fentiek szerint járjon el. Üdvözlettel Dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Mirzaten 15 mg mellékhatás

Üdvözlöm!

Reggelente 20 mg Scippát szedek.

Alvásproblémák miatt este 2*25mg agomelatin tevát szedtem, de nem segített.

5 napja este 15 mg mirzatent szedek, amitől nagyon jól alszom, de nappal szédülést okoz, kóválygósnak érzem magam, mint aki másnapos.

Mennyi idő alatt enyhülnek a mellékhatások? Gondolom idő kell, míg megszokja a szervezet, vagy talán nem szabadna emiatt szednem?

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel, Ildikó

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam kézhez levelét . Mellékhatsáok álktalában 6 héten belül szoktak csökkenni és megszünnni, de sajnos, előfordulhat hogy nem szünnek meg -, ekkor az adott gyógyszer cseréje lehet indokolt. Üdvözlettel, dr R
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Pánik

Kb. 20 éve Fevarint szedek. Pánikbetegségemre kaptam, teljesen mélyponton voltam. Eddig a 150mg-al tökéletesen voltam, de néhány hónapja újra elkezdődtek a tüneteim, ami most erős szorondással társul. A mindennapjaim egyre elviselhetetlenebbek. A pszichiáterem gyógyszer váltást javasolt. Ön szerint melyik lenne a megfelelő gyógyszer helyette. Ugyanis tudom, hogy a Fevarint nem lehet mindjárt abbahagyni, fokozatosan kell leépíteni és mellette folyamatosan az újat felépíteni. Félek, hogy a váltás alatt nem tudom a munkámat elvégezni. Kérem mielőbbi tanácsát. Köszönöm szépen.

Válasz:

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Elsőként teljes testi kivizsgálást javasolok, miért ujultak ki tünetrei -, ezek mgött példáuzl pajzsmirigy működészavar is állhat. Elsőként pszichiátere (amennyiben nem igazolódik testi betegség) dózisemelést is javsolhat, vagy un. augmentációt,a mikor a terápiát kiegészitik vitaminnal, egyéb gyógyszerrel. A gyógyszerválasztás egyébként rendkivül személyre szabott, mivel nem ismerem az Ön egészségi állapotának részketeit, igy nem tudok érdemi választ adni. Kezelőorvosa bizonyára az ismeretek alapján pontosan fog tudni dönteni. Üdvözlettel, dr R.
Megnézem a kérdést

Dr. Radics Judit - pszichiáter válasza

Segitseg

Üdvözlöm

Szomatizációs zavarban szenvedek 8 éve.

Székelési vizelési ingert nem érzek vsgy nagyon gyenge és rögtön elmúlik.néha pszichózis.

Pszichoterápia csak magam úton vehető igénybe anyagilag viszont megterhelő.

Mit tanácsol? 

Válasz:

Kedves Kérdező, elsőként is testi kivizsgálást látok indokoltnak, nehogy a panaszok mögött bárminemű szervi eltérés meghuzódjon. Másodsorban - amennyiben szervi eltérése nem lesz -, úgy gyógyszeres kezelés lehet az elsőként választandó megoldás. Ilyen esetben gyakran alacsony a szerotonin szint, ezt lehetséges és ajánlott gyógyszerekkel emelni. A területleg illetékes Ideggondozóban tudnak Önnek segiteni,ahol a legtöbb esetben pszichoterápia is eléthető, téritésmentes formában. Üdvözlettel, dr Radics Judit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!