Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos

Dr. Tisza Tímea

1264 kérdésre válaszolt

Kategóriái: nemi betegségek, bőrbetegségek

Szakterülete: nemi betegségek, bőrbetegségek, szépségápolás, orvosi kozmetológia

Bemutatkozás

Dr. Tisza Timea bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos vagyok.

Az orvosi egyetemet Budapesten végeztem, majd 1988-tól 11 éven át a SOTE  Bőr-és Nemikórtani Klinikájának tanársegédjeként dolgoztam. Sokféle szakterületen megfordultam a Klinikán (onkodermatologia, immunologia, HIV és nemibeteggondozás), ahol a a legkiválóbb szakemberektől tanulhattam.

1991-ben kapcsolódtam be a hazánkban elsőként alapított  STD (Sexually Transmitted Diseases) ambulancia munkájába, és azóta vagyok ezen  szakterület elkötelezett művelője. 1993 óta folytatok magánrendelést.

Nagyon fontosnak tartom,hogy az STD terület legújabb tudományos eredményeit mielőbb bevezethessem a napi betegellátásba, ezért minden lehetőséget megragadok arra,hogy magamat és munkatársaimat továbbképezzem.

Tagja vagyok számos hazai és nemzetközi tudományos társaságnak, konferenciákon veszek részt és adok elő.

2007- ben társtulajdonosként indítottam első magánvállalkozásomat. Ebből nőtt ki a Belvárosi Orvosi Centrum, melynek jelenleg a tulajdonosa vagyok. Intézményünk egyik fő profilja a bőr és nemigyógyászat, valamint az intim területek egészsége. A másik vonalat további járóbeteg szakellátásaink képzik (nőgyógyászat, andrológia, urológia, proktológia, endokrinológia, dietetika, ultrahang diagnosztika, pszichológia és pszichiátria).

Rendelőnk tevékenységéről és a bejelentkezés lehetőségeiről a www.belvarosiorvosicentrum.hu oldalon tudnak tájékozódni. 

Megbízható és empatikus szakembergárdával, modern műszerparkkal és kulturált körülmények biztosításával várjuk Betegeinket.

Legutóbbi válaszai

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

STD

Tisztel doktornő!

 

Nem sikerült eljutnom a rendelésre viszont fogorvoshoz kellene mennem (van 2 rossz fogam egyiket húzatni másikat tömetni szeretném) elmehetek-e (nem észleltem magamon semmilyen elváltozást fájdalmat vagy kellemetlenséget)? Ha igen szólnom kell arról milyen vizsgálatra szeretnék menni majd(ne hogy   bármi módon megfertőződjön, bár kesztyűben van szóval szerintem minimális vagy esélytelen a fertőzés)?

 

Így hogy nem észlelek tünetet egyáltalán szükség van-e vizsgálatra (elvileg valamilyen panasz miatt szokták kérni,tudom hogy van rendszeres szűrés is de ezt a szexuálisan aktívaknak kell elvégezniük én pedig 1 alkalmat kivéve nem vagyok az)?

Válasz:

Elmehet. Igen,kell.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

STD(átadása hétköznapi módon)

Tisztelt Doktornő!

STD(bármelyik fertőzését) átadhatom-e azzal ha közös evőeszközt használok valakivel(természetesen mosogatás után)?

Mire figyeljek pl házi munkánál megkarcolom magam vérezni kezd a kezem háziállattal érintkezik az állat megfertőződhet-e?

Nem tartom valószínűnek főleg hogy előző válaszában írta ehhez szoros testi kongtagtus kell.

Egyébként szerencsére semmilyen tünetet nem észlelek magamon ennek ellenére elmegyek vizsgálatra. 

Válasz:

Nem.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

STD

Miskolc környéke (pontosabban nem szeretném megadni ez nyilvános oldal bárki bármikor elolvashatja)

Dr. Lakatos Veronika esetleg az ajánlottak között a doktornő benne lenne?

Köszönöm szépen a segítséget!

Válasz:

Igen,kivalo szakember.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

STD

Fitymaszűkület miatt is aggódom kicsit bár ha megtudják oldani krémekkel (olvastam olyat hogy érzéstelenítő krémmel erőltetve hátrahúzzák bár ez 8 éves korúra vonatkozott),az úgy nem olyan aggasztó. Különböző bőrfertőtlenítők vannak itthon de egyiket sem használom (1 alkalmat kivéve) olvastam hogy ez a vizsgálaton negatív eredményt okozhat.

 

Nagyobb elváltozást nem vettem észre (fityma elején kis pirosság ezt ma reggel észleltem).

 

Köszönöm szépen a közvetlenségét,kedvességét és természetesen a válaszait(nagyon sokat segített megnyugtatott,így az orvoshoz vizsgálatra is sokkal nyugodtabban megyek. Mivel még itthon sem beszélünk ilyen dolgokról nagyon nehéz lett volna ön nélkül megnyugodnom és elfogadnom azt hogy erről beszélnem kell pláne azt hogy egy orvossal idegenek előtt).Sajnos vidéki vagyok ezért nem tudok elmenni a Belvárosi Orvosi Centrumba (Budapesten). Remélem hogy akihez eltudok menni ugyan ilyen közvetlen és segítő kész orvos/ember lesz.

 

Érzéstelenítő krémmel hátrahúzzák a fitymát kicsit erőltetve ez lehetséges az én esetemben?

 

Államilag támogatott vagy magánúton érdemesebb részt venni vizsgálaton(szerintem különbséget csak az jelenti hogy gyorsabb talán névtelen, remélhetőleg az ellátás ugyan olyan, különböző vizsgálatokért egyébként is fizetni kell)?

 

 

 

Köszönöm szépen maradok tisztelettel M.István!

Válasz:

Merre lakik?Tudok kollegat ajanlani,ha megirja.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

STD

Húgycsőből vett mintánál ha nagyon érzékeny (mindig is így volt,talán a fityma szűkület miatt,szex előtt nem volt gondom semmilyen formában vele tisztítani is tisztítottam bár nem húztam annyira hátra a fitymát) hogyan oldják meg a minta vételt(erőltetve vagy netán sebészeti úton körül metéléssel hogy hozzá tudjanak férni)?

 

Ha nem tudom annyira hátra húzni a bőrt csak annyira hogy a húgycső elérhető legyen az gondot okoz a vizsgálaton(nem látják a "fejen"fellépő változásokat) vagy ha a húgycsövet elérik gond nélkül az már elegendő?

 

Alapból egy félénkebb emberke vagyok ez gondot okozhat a vizsgálaton?

(4 nap telt el tudom ez kevés idő de semmilyen elváltozást nem tapasztaltam,kis viszketést de az valószinű a borotválkozás miatt van)

Olyan nemi betegség ami az állon vagy arcon váltana ki hatást létezik?(mindig is voltak pattanásaim /faggyúmirigyeim bár ezek nem a nagy vörös fajták és inkább az államon találhatók,most megjelent egy kis piros az orromnál és mintha az államon lévő meglévőeket is jobban érezném nem tudom jobban kifejezni.

(nem végezetem orális szexet,sem anális szexet)

Remélem nem gond hogy ismét írok (minél többet olvasok az std-ről annál több kérdés merül fel bennem hiába az internet összes anyaga a leghitelesebb válasz egy  orvostól kapató).

 

 

Válasz:

Üdvözlöm, az nagyon jó,ha tájékozódik, erre ajánlom a www.std.hu oldalt,ahol hiteles információkat talál. De legjobb lenne,ha eljönne kivizsgálásra STD centrumunkba a Belvárosi Orvosi Centrumba. Addig is kérdéseire a következőket tudom válaszolni: a fitymaszűkület nem akadálya húgycső minta vételnek, de valóban megakadályozza a teljes körű fizikális vizsgálatot,ha nem tekinthető meg a bőrfelület. Megjegyzem,maga a fitymaszűkület is egy betegség,amivel foglalkozni kellene, tehát ez nem maradhat így.Nem a műtét az első és egyetlen megoldás, bőrgyógyászati módszerek is segíthetnek. Az arcon lévő tünetek biztosan nem STD következményei. Üdvözlettel, Dr Tisza Timea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Szexuális úton terjedő betegségek (STD)

Mikor kellmennem szűrésre vizsgálatra?(napok,hetek múlva)

7 nap múlva tudok menni akkor lesz rendelés  ennyi idő elég vagy várjak még?

Az egész vizsgálatot megtudják oldani egyszerre vagy külömböző idő pontokra kell menni?

nem teszek föl több kérdést (nem szeretném továbbiakkal terhelni) de ezek a kérdéseim a vizsgálatok miatt vetődtek fel.

Aranyér miatt esetleg nagyobb a kockázat bármire? (sajnos elég valószinű gondolom mert ez nyílt seb)

Köszönöm szépen az eddigi válaszait nagyon hálásvagyok.

Minden jót kívánok önnek!

Válasz:

A vér vizsgálatokra a mintát az aktus után 3 héttel lehet legkorábban levenni, a nemi szervi/torok/végbél mintákat 1-2 héttel az együttlét után optimális. Az aranyér akkor probléma,ha anális szex is történt.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Szexuális úton terjedő betegségek (STD)

Amíg nem vizsgáltltom ki magam(ahogy olvastam idő kell míg ki lehet mutatni egyes fertőzéseket 2-3 hét) addig itthon család tagjaimat megfertőzhetem-e bármilyen módon.

(pl ha véletlenül valaki egypohárból iszik velem,vagy lehet hülyeség de hozzá érek hozzá vagy az ételéhez pl szendvicset csinálok)

nagykorú vagyok de még ahhoz képest fiatal itthon egyenlőre nem mondtam el mi lehet velem. Bár 1 nap telt el az együttlét óta nem jelentkezett nagyobb bromláma mint a sárgás vizelet kicsit erősebbnek érzem.(de az lehet attól is hogy első alkalom volt azt hiszem fitymaszűkületem lehet kicsit megerőltettem).Nem tudom szabad-e ilyenkérdéseket feltenni de aggódom ezért írok.
(valószinűleg lényeges bármennyire is szégyenlem egy fizetős nővel voltam védekezés nélkül,szóval tisztában vagyok azzal hogy ki kéne vizsgáltatnom magam)

Válasz:

Az Ön által említett módon nem terjednek ezek a fertőzések. Szoros testi kontaktus kell ehhez.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Nemi betegség szűrése,

olyan partnerrel voltam aki sok partnerrel van együtt,nem védekeztem felmerült bennem 

hogy a betegségeket hogyan tudom észlelni magamon.

Hogyan működik korházban a nemi betegszűrés mi a menete?

Válasz:

A kerületi Bőr-nemibeteg Gondozóban kell STD szűrésre jelentkezni. Ez a járóbeteg szakellátás keretében működik. Üdvözlettel,dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Fehér holyagok

Üdvözlöm!

a fenéknél jelent meg ez a piros folt. Eleinte viszketett, majd pár napra rá fehér holyagok jelentek meg. Jelenleg nem viszket. Mi lehet ez? 

Válasz:

A kép alapján herpesznek gondolom.Üdvözlettel Dr Tisza Timea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Milyen nemi betegség ez?

Üdvözlöm!

Párom makkján és a makk alatti redőben ilyen fehér pöttyök vannak ami mellékelt képen is látszik.

Ezzel egyetemben nekem túrószerű folyásom van és viszketek.

De neki semmi panasza, azon kívül hogy ott van neki.

Aggódok hogy valami nemi úton terjedő amit máshonnan hozott haza.

Kérem nyugtasson meg valamivel.

Mi lehet ez? Nagyon taszító a kinézete, nem láttam még ilyet, rajtam pedig nincsenek. Nálam a szokásos hüvelygombára utaló jelek vannak, mert volt már korábban. 

Próbáltam utána olvasni de ilyen fehér pöttyökről leírást sehol nem találtam.

Válasz:

Ránézésre lehet gombás gyulladás,de ha nemi úton terjedő egyéb fertőzés is szóba jöhet,úgy célszerű lenne STD centrumba menni egy alapos tesztelésre.Várjuk Önöket a Belvárosi Orvosi Centrum STD rendelésén.Üdvözlettel,dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!