Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos

Dr. Tisza Tímea

1187 kérdésre válaszolt

Kategóriái: nemi betegségek, bőrbetegségek

Szakterülete: nemi betegségek, bőrbetegségek, szépségápolás, orvosi kozmetológia

Bemutatkozás

Dr. Tisza Timea bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos vagyok.

Az orvosi egyetemet Budapesten végeztem, majd 1988-tól 11 éven át a SOTE  Bőr-és Nemikórtani Klinikájának tanársegédjeként dolgoztam. Sokféle szakterületen megfordultam a Klinikán (onkodermatologia, immunologia, HIV és nemibeteggondozás), ahol a a legkiválóbb szakemberektől tanulhattam.

1991-ben kapcsolódtam be a hazánkban elsőként alapított  STD (Sexually Transmitted Diseases) ambulancia munkájába, és azóta vagyok ezen  szakterület elkötelezett művelője. 1993 óta folytatok magánrendelést.

Nagyon fontosnak tartom,hogy az STD terület legújabb tudományos eredményeit mielőbb bevezethessem a napi betegellátásba, ezért minden lehetőséget megragadok arra,hogy magamat és munkatársaimat továbbképezzem.

Tagja vagyok számos hazai és nemzetközi tudományos társaságnak, konferenciákon veszek részt és adok elő.

2007- ben társtulajdonosként indítottam első magánvállalkozásomat. Ebből nőtt ki a Belvárosi Orvosi Centrum, melynek jelenleg a tulajdonosa vagyok. Intézményünk egyik fő profilja a bőr és nemigyógyászat, valamint az intim területek egészsége. A másik vonalat további járóbeteg szakellátásaink képzik (nőgyógyászat, andrológia, urológia, proktológia, endokrinológia, dietetika, ultrahang diagnosztika, pszichológia és pszichiátria).

Rendelőnk tevékenységéről és a bejelentkezés lehetőségeiről a www.belvarosiorvosicentrum.hu oldalon tudnak tájékozódni. 

Megbízható és empatikus szakembergárdával, modern műszerparkkal és kulturált körülmények biztosításával várjuk Betegeinket.

Legutóbbi válaszai

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Fertőzés veszélye

Az előbbi kérdésem után sajnos változás történt és nem tudom ,hogy kezdjek aggódni vagy sem. Röviden annyi, hogy agusztus folyamán volt egy alkalmi sex külföldön egy örömlánnyal ami csak gumióvszerrel történt úgy az orális mint a normál. Csókolózás nem volt. Viszont annyi történt, hogy kézzel való érintés intim helyen volt úgy részemről mint a lány részéről. Sajnos az aktus után közvetlenül kezet nem mostam és nincs kizárva, hogy a szájamot megtoroltem es biztos az is, hogy a nemi szervemhez ertem. Kerdesem az lenne, hogy igy milyen tipusu nemi betegseget lehet elkapni?  Utánna nehéz vizelés, alhasi nyomás valamint csípő érzés vizelés kozben valamint szájherpesz jelent meg. Bőrgyógyász megvizsgált és nem talált nemi betegségre utaló jeleket. Jellenleg antibiotikumot szedek húgyuti  fertőzésre de sajnos 5 nap után nem nagyon múlnak a tünetek. Az aktus után kb 14 nappal és az antibiotikumos kezelés megkezdése elött volt egy szexuális együttlétem a párommal és csak gumióvszerrel voltunk együtt de mégis kb. 4-5 nappal az aktus után viszket neki nagyon a szeméremajka és talán talán a normálisnál több folyása van, ami nem szagos vagy különösebb színe nincs, csak viszket. Egyelőre sem nála sem nálam egyebb kiütés vagy bármi nem jelent meg.  A két eset összefügg? Vagyis megtörténhet, hogy én is ő is fertőződött lett miattam? Gumióvszer használata mellett milyen típusú betegségeket lehet elkapni, figyelembe véve a fent leírtakat?

Köszönöm a válaszát. 

Válasz:

Nyugodjon meg,biztosan nem kapott el semmit.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Laborvizsgalatok szuksegessege

Augusztus végén volt egy alkalmi szexuális kapcsolatom és nem hagy nyugodni a gondolat, hogy esetleg valami nemi betegséget összeszedtem. Maga az aktus óvszerrel történt (úgy az orális mint a normál) és nem vettem észre, hogy megrongálódott vagy kiszakadt volna az ovszer. Csókolózás nem történt. Zuhanyzás csak másnap volt. Az aktus után olyan 1-2 nappal alhasi enyhe fájdalom jelentkezett, nyomásszerű érzéssel, és akadozó nehéz vizelési panaszaim voltak a vizelés pedig égető volt, valamint ugy 6 napra az aktustol szájherpesz szerű dolog jelent meg az ajkamon. Voltam orvosnál 15 nappal az aktus után (bőrgyógyásznál) aki megvizsgált (nyirokcsomó duzzanataim nem voltak) és úgy mondta, hogy a panaszaim és a tünetek nem utalnak nemi betegségre. A tünetek alapján prosztata/hugyuti fertözésre antibiotikumot irt fel és nem látta szükségesnek laborvizsgálatok elvégzését.
Kérdésem az lenne, hogy HIV, hepatitis b esetleg c, vagy szifilisz a fent leirt aktus során elkapható vagy sem? Továbbá ajánlott további laborvizsgálatokat elvégezni és főleg mikor ( hány napra az aktus után valamint most az antibiotikumos kezelés után ), hogy korekt erdemények szülessenek (értem itt a HIV, hepatitis b vagy c, illetve szifilisz). Köszönöm a válaszát.

Válasz:

Amennyiben mindenfajta szexuális aktus óvszerrel történt, nemi úton közvetített fertőzés esélye lényegében nulla.Ha mégis szeretne teszteket, az aktus után 6 héttel már valamennyi fent említett teszt pozitivvá válik,ha fertőzés történt volna. De az praktikusan kizárt az Ön esetében.Üdvözlettel,Dr Tisza Timea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Basalioma és masszázs

Tisztelt Doktornő!

Egy évvel ezelőtt távolítottak el a mellkasomról 1 db Basaliomát. Kérdésem, hogy járhatok-e gyógymasszázsra, mivel fáj a vállam, derekam. Elektromos, ultrahangos kezeléstől eltiltottak. Gyógytornára járok. A masszőr szerint daganatos bőrbetegség miatt nem szabad masszázst alkalmazni, mivel be kerülhet a keringésbe a masszázs, illetve elektromos kezelés által is. De el lett távolítva.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Ha teljes egészében kivették,járhat nyugodtan.Jobbulást!dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Candida és párkapcsolat

Jó napot kívánok, egy egyszerű kérdéssel fordulnék most Önhöz.
Párommal nemrégiben voltunk egy fürdőben, rá következően pedig jelentkeztek nálam a típikus égő-viszkető érzéses tűnetek. Voltam is orvosnál, megkaptam a gyógyszereimet (Mind candidara) de pontosabb tájékoztatást nem kaptam,hogy ténylegesen candida a bajom e és ebben az esetben a páromnak szükséges e valamilyen kezelést kapnia? Voltunk együtt még a tünetek halvány jelentkezésénél. S nem szeretném,hogy elindítsunk egy amolyan ping-pong effektust egymás között.
Tehát ajánlott lenne számára is felkeresnie a megfelelő szakorvost? Eddig nem igazán tudtam sehogy sem meggyőzni, talán az Ön válaszával sikerül ! Köszönöm

Válasz:

Sokat segítene,ha elárulná,Ön hölgy vagy úr. Valamint,hogy az orvos mi alapján állapította meg,hogy Candida fertőzése van? Várom válaszát.Üdvözlettel,Dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Szifilisz

Kedves Doktor Úr/Nő!

Szifilisszel kapcsolatban lennének kérdéseim.
A szifilisz csak a fekély és a szifiliszes sebek közvetlen érintésével terjed? Spermiumban, nyálban nem található?
Ha inkubációs szakaszban (kétes eset után 5 nappal) kaptam azithromycint (1 g, másnap 0,5 g) amiről azt olvastam, hogy sikeres a szifilisz megelőzésében, gyógyításában. ( https://www.aafp.org/afp/2000/0201/p814a.html )Erről mi a véleménye?
A kétes eset csak a hölgy által nyújtott orális aktus volt, így az elsődleges fekély csak a péniszen alakulhatott volna ki, és csak abban az esetben ha a hölgy szájában szifiliszes seb vagy fekély lett volna jelen? Ha nem alakult ki, 45 nap után már nem is várható?
A másodlagos szifilisz kiütései meddig tartanak és egyből megjelennek vagy fokozatosan alakulnak ki? A tenyéren és a talpon mindig jelentkeznek?
Ezek a kiütések kisebesednek, kigennyesednek és azzal válnak fertőzővé?
Tudom, hogy vérvétellel lehet kimutatni a fertőzést, de érdekelnének a válaszai a fenti kérdésekre.

Köszönettel:

Válasz:

Szifilisszel kapcsolatban lennének kérdéseim. A szifilisz csak a fekély és a szifiliszes sebek közvetlen érintésével terjed? Nem. Spermiumban, nyálban nem található?Spermában és nyálban is jelen lehet Ha inkubációs szakaszban (kétes eset után 5 nappal) kaptam azithromycint (1 g, másnap 0,5 g) amiről azt olvastam, hogy sikeres a szifilisz megelőzésében, gyógyításában. ( https://www.aafp.org/afp/2000/0201/p814a.html )Erről mi a véleménye? Nem igazán sikeres. A kétes eset csak a hölgy által nyújtott orális aktus volt, így az elsődleges fekély csak a péniszen alakulhatott volna ki, IGEN és csak abban az esetben ha a hölgy szájában szifiliszes seb vagy fekély lett volna jelen NEM? Ha nem alakult ki, 45 nap után már nem is várható? NEM A másodlagos szifilisz kiütései meddig tartanak és egyből megjelennek vagy fokozatosan alakulnak ki? LEHET ÍGY IS,ÚGY IS A tenyéren és a talpon mindig jelentkeznek?szinte mindig Ezek a kiütések kisebesednek, kigennyesednek és azzal válnak fertőzővé?NEM.ELEVE FERTŐZNEK. Tudom, hogy vérvétellel lehet kimutatni a fertőzést, de érdekelnének a válaszai a fenti kérdésekre.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Arcon piros foltok

Tisztelt dr Úr/Nő!

5 éves fiam orrocskáján születése óta van ez a piros folt amiről mellékelem a képeket is és az bal oldali arcán egy kis piros folt kb 2 éves körül jött ki neki olyan mintha érpattanás lett volna ott!!

Haziorvos és védőnő nemtud vele mit kezdeni és a kérdésem az lenne hogy ez örökre ott fog neki maradni vagy milyen szakterülethez tudnék fordulni aki tudja is hogy mitől és hogyan lehet a kis arcán pluszban vannak himlő hegek is amit tudom h nem lehet eltűntni!

Köszönöm ha rápillant és válaszol nekem!

Válasz:

Gyermek bőrgyógyásznak kellene megmutatni. Dr Asbóth Dorottyát ajánlom a Budai gyermekkórházban.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Jó napot kívánok

Szép napot kívánok Szeretnék érdeklődni hogy nekem pikkelysömöröm van és closanasol kenőcs el kennen már egy jó ideje körülbelül két éve és észrevettem hogy nem javult semmit az állapotom mindeközben az ágyék részemnél is kentem meg a hímvesszőmön mert  száraz volt nagyom es ha kiszáradt akkor kirepedezett és  fajt nagyon ! Na és most észrevettem hogy olyan érzékeny lett a bőröm hogy nagyon Hogy ha simán elmegyek pisilni és elég ha csak fogom himvessző met érzem hogy mintha elvéknyúlt volna a bőr!!!  Ha pl egy kicsit erősebben megfogom Akkor tiszta véraláfutásos!!!  Kérem segítsen mert félek köszönöm!!!

Válasz:

A closanasol a legerősebb helyi szteroid tartalmú kenőcs,amit 2 éven át használni nem szabad.Nem csoda,hogy a bőre elvékonyodott. Azonnal hagyja abba,és forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Piros pöttyök a bőrön

Tisztelt szakértők!

Rendszeresen apró piros pöttyök jelennek meg a bőrömön. Leginkább comb és hát, néha arc és nyak területén. (Bár abban sem vagok biztos, hogy a combomon és a hátamon ugyanazok-e a pöttyök, mivel a hátamon vannak pattanásszerűek is.)
Nem igazán viszketnek, de nehezen múlnak el és zavaróak.
Ágyi poloska vagy hasonló csípésre gyanakodtam, de az ágyamon nem találtam erre utaló nyomokat, és a páromon sincsenek csípések.
22 éves, egészséges életmódú, érzékeny bőrű lány vagyok (a karom keratosis pilarisos). Gyógyszert nem szedek, betegségem nincsen, ételallergiáról nem tudok, bár tej vagy lisztérzékenység is szóba jöhet.

Csípés lehet, vagy mi okozhatja? Köszönöm a segítséget!

Válasz:

Nem gondolok,csípésre,de látni kellene személyes.Forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Oliva olaj

Jó napot, szeretnék segítséget kérni hogy az olíva olajat mekora mennyiségben szabad fogyasztani? Első sorban a pattanásos arcom miatt kérdezem de így olvastam nagyon sok kedvező hatással bor ha valaki rendszeresen fogyaszt belőle, csak a mennyiséget nem tudom és hogy tényleg lehet napi szinten alkalmazni, és aggódok attól hogy esetleg nem okoz hasmenést. Köszönöm a választ.

Válasz:

Ez elég egyéni,h kinek mennyi nem okoz hasmenést. Nem tudok általános választ adni.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Ureaplasma

Tisztelt dr Úr/Nő! Kérdésem lenne hosszan elhuzodó ureaplasma fertőzésem van . Kaptam rá 3 fajta antibiotikumot de sajnos nem javulok . Sumamed ,doxiciklin ,klacidot szedtem. Még mindig pozitiv és panaszaim is vannak . Teljesen kikészültem már lelkileg . Mit csináljak hova forduljak ahol segitenek ? Tanácstalan vagyok. Köszönöm válaszát . 

Válasz:

Jöjjön el rendelésemre a Belvárosi Orvosi Centrumba,hozza magával minden eddig leletét.Kiderítjük,hol lehet a hiba. Üdvözlettel,Dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!