Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos

Dr. Tisza Tímea

1012 kérdésre válaszolt

Kategóriái: nemi betegségek, bőrbetegségek

Szakterülete: nemi betegségek, bőrbetegségek, szépségápolás, orvosi kozmetológia

Bemutatkozás

Dr. Tisza Timea bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos vagyok.

Az orvosi egyetemet Budapesten végeztem, majd 1988-tól 11 éven át a SOTE  Bőr-és Nemikórtani Klinikájának tanársegédjeként dolgoztam. Sokféle szakterületen megfordultam a Klinikán (onkodermatologia, immunologia, HIV és nemibeteggondozás), ahol a a legkiválóbb szakemberektől tanulhattam.

1991-ben kapcsolódtam be a hazánkban elsőként alapított  STD (Sexually Transmitted Diseases) ambulancia munkájába, és azóta vagyok ezen  szakterület elkötelezett művelője. 1993 óta folytatok magánrendelést.

Nagyon fontosnak tartom,hogy az STD terület legújabb tudományos eredményeit mielőbb bevezethessem a napi betegellátásba, ezért minden lehetőséget megragadok arra,hogy magamat és munkatársaimat továbbképezzem.

Tagja vagyok számos hazai és nemzetközi tudományos társaságnak, konferenciákon veszek részt és adok elő.

2007- ben társtulajdonosként indítottam első magánvállalkozásomat. Ebből nőtt ki a Belvárosi Orvosi Centrum, melynek jelenleg a tulajdonosa vagyok. Intézményünk egyik fő profilja a bőr és nemigyógyászat, valamint az intim területek egészsége. A másik vonalat további járóbeteg szakellátásaink képzik (nőgyógyászat, andrológia, urológia, proktológia, endokrinológia, dietetika, ultrahang diagnosztika, pszichológia és pszichiátria).

Rendelőnk tevékenységéről és a bejelentkezés lehetőségeiről a www.belvarosiorvosicentrum.hu oldalon tudnak tájékozódni. 

Megbízható és empatikus szakembergárdával, modern műszerparkkal és kulturált körülmények biztosításával várjuk Betegeinket.

Legutóbbi válaszai

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Szexuális élet condylomával

<p>Kedves Doktor Nő/&Uacute;r!<br />Szeretn&eacute;k inform&aacute;ci&oacute;t k&eacute;rni &Ouml;ntől. 34 &eacute;ves, f&eacute;rfi vagyok. J&uacute;li 12-&eacute;n diagnosztiz&aacute;ltak n&aacute;lam Condyloma accuminata reg. genitalia betegs&eacute;get. A fagyaszt&aacute;sos kezel&eacute;st meg is kezdte az orvosom. Annyit inf&oacute;m van, hogy daganatot, vagy s&uacute;lyos, hal&aacute;lt okoz&oacute; k&ouml;vetkezm&eacute;nye nincs. Tudom, hogy ez m&aacute;r sok embernek gondot okoz, sok le&iacute;r&aacute;st is tal&aacute;ltam az interneten, de nem igaz&aacute;n nyugtatott meg egyik sem. Hogyan kell ezzel szexu&aacute;lis &eacute;letet &eacute;lni, mire kell vigy&aacute;zni? Azt tudom, hogy a teljes gy&oacute;gyul&aacute;sig (amit nem tudok pontosan hogy mit jelent) k&ouml;telező az &oacute;vszer haszn&aacute;lata, de ut&aacute;na mi a helyzet? Am&iacute;g nincs gy&oacute;gyul&aacute;s, hogyan fertőzhetek? Ebben az időszakban ak&aacute;r egy cs&oacute;kkal is meg tudom fertőzni egy nőt? Valamint a gy&oacute;gyul&aacute;s ut&aacute;n mire kell vigy&aacute;zni? Term&eacute;szetesen egy komoly kapcsolatn&aacute;l sz&uuml;ks&eacute;gszerű a v&eacute;dőolt&aacute;s.</p> <p>Előre is k&ouml;sz&ouml;n&ouml;m a v&aacute;lasz&aacute;t!</p>

Válasz:

Üdvözlöm! A condyloma acuminatum(nemiszervi szemölcs) a humán papillomavírus (HPV) alacsony rákkockázatú típusai, közülük is elsősorban a 6, 11 által okozott, szexuális úton terjedő, fertőző betegség. A fertőzés a szemölcsök környezetében lévő, tünetmentes bőrben is jelen lehet, ezért jelennek meg a szemölcs környékén mindig újabbak. A szemölcsök eltávolítása után még jó darabig jelen lehet a fertőzés,ezért minimum még 3 hónapig be kell tartani azokat a szabályokat, amikkel a tovább adása elkerülhető. 3 hónap után lehetséges DNS tesztet végezni PCR módszerrel, ebből tudhatjuk meg,h a fertőzés is elmúlt-e. Ennek elősegítésére különféle immunerősítő készítményeket is lehet adni. Az óvszer használata feltétlenül ajánlott,de mivel más területeken is lehet fertőzés illetve szemölcs, ez nem nyújt 100%os védelmet. Ezért az érintett területtel való bőr és nyálkahártya kontaktust kerülni kell. Ebből következik,hogy ha a nemi szervén van a fertőzés,akkor csókkal nem fertőzhet meg senkit. A gyógyulást segíti,ha felhagy az intim borotválkozással,és az érintett területet mindenféle behatástól védi: nem ázik a kádban,jacuzziban,nem szaunázik,nem megy gőzfürdőbe stb. A vírus ugyanis az ép hámba nem tud behatolni,csak a sérült hámba. A partner beoltása nagyon ajánlatos, mert ha ő már védett,akkor a fenti komplikált ténykedéseket nem kell tovább végezni. További információkat ITT olvashat: https://belvarosiorvosicentrum.hu/nemi-szervi-szemolcs-kezelese Üdvözlettel,Dr Tisza Timea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Makkon fehér foltok

<p>Tisztelt Doktor nő / Doktor &uacute;r!</p> <p>P&aacute;r h&oacute;napja a makkom felső r&eacute;sz&eacute;n, a h&uacute;gycsőn&eacute;l, feh&eacute;r foltok jelentek meg. Csatoltam f&eacute;nyk&eacute;pet r&oacute;la.</p> <p>Elősz&ouml;r valami gomb&aacute;s fertőz&eacute;sre gyanakodtam, ez&eacute;rt Canesten kenőcs&ouml;t haszn&aacute;ltam, de a foltok nem akarnak elm&uacute;lni. Azt hiszem a ter&uuml;lete nem n&ouml;vekedik. Merev &eacute;s lankadt &aacute;llapotban is nagyon l&aacute;tszanak. Kezdek agg&oacute;dni... mi lehet ez?</p> <p>V&aacute;lasz&aacute;t előre is k&ouml;sz&ouml;n&ouml;m!</p>

Válasz:

A kép alapján lichen sclerosus vagy lichen planus jön szóba,ezek nem fertőzések,és komoly szakmai tapasztalatot igényel a kezelésük. Forduljon mielőbb bőrgyógyász szakorvoshoz! Üdvözlettel,Dr Tisza Timea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Rosszul szedett gyógyszer?

<p>&Uuml;dv,mit tegyek?</p> <p>S&uacute;lyos akn&eacute;m van,mire a bőrgy&oacute;gy&aacute;szom fel&iacute;rta a roacuttan-t 10 mg-ban.Adagol&aacute;s&aacute;t 2 naponta javasolta az elej&eacute;n,lassacsk&aacute;n pedig naponta.</p> <p>Bev&aacute;lt a gy&oacute;gyszer eddig nem volt bajom tőle.(&Aacute;prilis &oacute;ta szedem)</p> <p>Fi&uacute; b&aacute;tty&aacute;mnak is a roacuttant &iacute;rt&aacute;k fel de neki 20 mg-ban (20 &eacute;ves) &eacute;s megmaradt 1 dobozzal.Mivel nekem elfogyott a 10 mg-os kiszerel&eacute;s elkezdtem szedni a 20-ast mindennap.</p> <p>Fogmos&aacute;sn&aacute;l haszn&aacute;lok nyelvtiszt&iacute;t&oacute;t &eacute;s kb. 4-5 napja v&eacute;r is j&ouml;n vele (nem nagy mennyis&eacute;g),volt hogy amikor az orrom kif&uacute;jtam azon is tal&aacute;ltam nagyon pici v&eacute;rt.</p> <p>Ez minek a jele?</p> <p>A bőrgy&oacute;gy&aacute;szom csak j&uacute;lius k&ouml;zep&eacute;n tud fogadni,k&eacute;rem seg&iacute;tsenek.</p>

Válasz:

A Roaccutane elvékonyítja a bőrt,ez a hatásával együtt jár,ezért a nyálkahártyák is sérülékenyebbé válnak. De jól értem,hogy Ön csak úgy saját kútfőből duplájára emelte a gyógyszer adagját? Ez nem kicsit felelőtlen dolog! A gyógyszer adagolást az orvosa állítja be, és ezzel nem lehet játszani. Kérem,hogy ha 20 mg-os gyógyszer van,és Önnek napi 10 mg az adagja,akkor másnaponta vegyen be egy 20 mgosat,és júliusban keresse fel a kezelő orvosát.
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Száj duzzanat

<p>Tisztelt Doktor &Uacute;r/Nő!</p> <p>Ez a valami a sz&aacute;mon kezdett kialakulni. El&ouml;ssz&ouml;r alul egy kis r&eacute;szen, most viszont fel&uuml;l is. Nem f&aacute;j csak kicsit fesz&uuml;l a sz&eacute;l&eacute;n, picit &eacute;gő &eacute;rz&eacute;s. Nem h&oacute;lyagos, csak fucsa alakban felp&uuml;ffedt. A k&eacute;rd&eacute;sem az lenne, minek a t&uuml;nete lehet? Kihez menjek vele elősz&ouml;r? <br />V&aacute;lasz&aacute;t előre is k&ouml;sz&ouml;n&ouml;m.</p>

Válasz:

Képet ugyan nem látok, de azt javaslom, menjen el bőrgyógyász szakorvoshoz. Üdvözlettel, Dr. Tisza Tímea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Mellkasi kiütések

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő, 29 éves,51 kg-s nő vagyok. Abban szeretném segítségét kérni, hogy a mellkasomon apró kiütések jelentek meg. Napon és szoláriumban nem tartózkodtam. Ezek a kiütések nem csak a mellkasomon hanem nyakamon is megjelentek. Kidudorodnak, viszketnek, picit fájnak is. Szedtem be allergia tablettat is nehány napig de nem múltak el a kiütések sajnos. Egyébként érzékeny bőrre való olajjal fürdök, ami illatanyagmentes.... illetve igyanigy erzekeny borre kifejlesztett gyogyszertarban kaphato hidratalo kremet hasznalok csak. Semmi mas kozmetikumot nem. Azt szeretnem kerdezni, hogy Ön szerint ezek allergias kiutesekre hasonlitanak vagy mi ez? Mi lehet ez? Illetve mit ajanl, milyen kremmel kenhetnem? Valaszat elore is koszonom. Udvozlettel: Anett

Válasz:

Úgy vélem, bőrgyógyászhoz kellene fordulnia,mert gyanítható,hogy a bőre valamilyen hormonális vagy gyulladásos folyamat miatt lett ilyen. Ennek pedig utána kellene járni, nem elegendő ezt vagy azt rákenni.Üdvözlettel,Dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Rózsaszínű folt

<p>2 h&oacute;napja lettem figyelmes egy elv&aacute;ltoz&aacute;sra. A folt a h&iacute;mvessző felső r&eacute;sz&eacute;n tal&aacute;lhat&oacute;. A k&eacute;peket mell&eacute;keltem. Nem &eacute;rte nap, &eacute;s szol&aacute;riumban sem voltam vagyis nem &eacute;rte UV sug&aacute;rz&aacute;s. 1 h&eacute;ten kereszt&uuml;l bekentem gomba elleni kr&eacute;mmel, ami hat&aacute;sosnak bizonyult valamennyire, mert p&aacute;r napra eltűnt. Most viszont visszat&eacute;rt &uacute;jra. A kr&eacute;met naponta egyszer haszn&aacute;ltam. J&ouml;vő h&eacute;t v&eacute;g&eacute;re kaptam időpontot bőrgy&oacute;gy&aacute;szatra. K&eacute;rdezn&eacute;m, hogy &Ouml;nnek mi a v&eacute;lem&eacute;nye, mi lehet ez? Am&uacute;gy abszol&uacute;t nem f&aacute;j, nem &eacute;g, nem viszket. Nem nőtt 2 h&oacute;napja, &eacute;s nem is v&aacute;ltozott az alakja. <br />V&aacute;lasz&aacute;t előre is k&ouml;sz&ouml;n&ouml;m.</p> <p>Ui. Felt&ouml;lt&ouml;ttem a k&eacute;peket &uacute;jra.</p>

Válasz:

100%-osan nem tudom fotó alapján megmondani, de legvalószínűbb, hogy szeborreás ekcéma lehet. Kezelést viszont csak orvostól kaphat, úgyhogy mindenképpen menjen el a vizsgálatra. Üdvözlettel, Dr. Tisza Tímea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Kelés

Tisztelt Dr.nő/úr! Kérem a fotó alapján megállapítani mi lehet már egy hónapja a homlokomon van már nyomogattam is és jött belőle genny is rendesen, de még mindig van benne és kétszer is kisebesedett már, ez csúnya heggel fog gyógyulni?http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=336IMG_20180601_170927.jpg

Válasz:

Szerintem ne nyomkodja,hanem mutassa meg bőrgyógyásznak,különben valóban heggel fog gyógyulni.Üdvözlettel,Dr Tisza Timea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

HPV, oltás

<p>Sz&eacute;p napot!</p> <p>18 &eacute;ves vagyok, &eacute;s m&eacute;g nem &eacute;ltem nemi &eacute;letet, ahogy a bar&aacute;tom sem. A gond az, hogy m&eacute;g nem kaptam meg a m&eacute;hnyakr&aacute;k elleni v&eacute;dőolt&aacute;st, amit most tervezek. &Uacute;gy tudom, hogy a 3 olt&aacute;s bead&aacute;sa &ouml;sszesen t&ouml;bb, mint 4 h&oacute;nap. Azt szeretn&eacute;m k&eacute;rdezni, hogy lehet-e az olt&aacute;sok k&ouml;z&ouml;tt nemi &eacute;letet &eacute;lni? Elkaphatok &iacute;gy is valamilyen HPV v&iacute;rust? <br />V&aacute;lasz&aacute;t előre is k&ouml;sz&ouml;n&ouml;m.</p>

Válasz:

Igen, sajnos, amíg meg nem kapja mind a 3 oltást, addig elkaphat bármilyen HPV-t. Tehát szerintem akkor jár a legjobban, ha kivárja a 4 hónapot. Nemcsak hüvelyi közösüléssel, hanem orális, anális szexszel is terjed a HPV. Ugyanakkor, ha egyikük sem érintkezett még senkivel semmilyen módon, akkor nincs ilyen veszély. Persze, ez ügyben mindenki becsületességétől függ, hogy amit mond, az igaz-e. Ha a bizalom kölcsönösen maximális, akkor nincs semmi probléma. Üdvözlettel, Dr. Tisza Tímea
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Piros dudor péniszen

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Két napja egy piros, pattanásszerű dudor jelent meg a péniszemen. Egy kicsit megnyomtam fürdés után, és jött is ki belőle fehér váladék, de még mindig duzzadt, de nem merem jobban megnyomkodni. A kérdem az lenne, hogy ez csak egy szimpla pattanás? Képet csatolom róla. Válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Sajnos, a képen nem sok minden látszik, de a penisen épp úgy kialakulhat pattanás, mint pl. az arcon, ugyanis sok faggyúmirigy fordul elő ezen a testtájon is. Ha a faggyú kiürítése után valamilyen helyi fertőtlenítővel lekezeli, vélhetőleg rendbe fog jönni. Ha mégsem, akkor forduljon szakorvoshoz! Üdvözlettel, Dr. Tisza Tímea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Dr. Tisza Tímea - bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válasza

Hüvelygomba

Tisztelt Doktor Úr! Több magánorvosnál is jártam, de nem sikerült kigyógyulnom a hüvelygombából. Candida tesztet is csináltak, aminek jó eredménye lett, de akkor is havi szinten visszatér. Már kipróbáltam több mindent rá (kúpok, krémek, candida tea, gréfuit cseppek, ezüst kolloid diéta), de eddig 1-2 hétig voltam csak tünetmentes, és újra visszatért . Olvastam egy fórumon, hogy az almaecet öblögetés és napi fogyasztása jó a hüvelygombára. Önnek mi a véleménye erről? Eddig még nem mertem kipróbálni. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel.

Válasz:

Mielőtt a nem bizonyítottan hatásos megoldások felé fordulna, javaslom, hogy STD centrumban vizsgáltassa ki magát. A folytonos kiújulás oka lehet másik fertőzés, belgyógyászati probléma, ami egyelőre rejtve maradt, vagy a gomba rezisztens mivolta, vagyis, hogy bizonyos kezelésekre nem reagál. Tehát ne egyedül küzdjön a problémával, kérje szakember segítségét. Üdvözlettel, Dr. Tisza Tímea Belvárosi Orvosi Centrum
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!