Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász

Dr. Vadász Imre

352 kérdésre válaszolt

Kategóriái: asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: asztma, légzőszervi betegségek

Bemutatkozás

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász szakorvos vagyok. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosaként dolgoztam 1967-től 1993-ig. Ekkor az Országos Egészségfejlesztési Intézetben a dohányzás abbahagyását segítő szolgáltatást hoztam létre és önkéntesen vállalkozó orvosokkal több mint 50 tüdőgondozóban dohányzásról leszokást segítő rendelést szerveztem, ahol másfél évtized alatt a dohányzásról leszokni akarók ezrei kaptak segítséget. Ez a program alapítványi és pályázati forrásból részesült támogatásban. A dohányzásról, annak következményeiről és veszélyeiről, a cigaretta elhagyásának lehetőségéről, azt ezt megkönnyítő módszerekről nyújtok tájékoztatást.

Legutóbbi válaszai

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Köhögés

Tisztelt Dr. Úr/Nő!

2 napja mikor kicsit vagy teljesen a hátamon fekszem, akkor néha nagy levegő vételnél vagy köhögésnél bal oldalt a bordáim alatt vagy között fáj, szúró érzés! Bármilyen helyzetben vagyok(állok, ülök, hason fekszem) nem fáj, de a köhögés megmarad! A köhögés az elején köpet ürítés nélkül volt, majd azóta már van köpetem is miatta!

Mi állhat ennek a hátterében? Esetleg egy kialakulóban lévő tüdőgyulladás?

Válasz:

Ismételt kérdés, korábban megválaszolva
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Köhögés

Tisztelt Dr. Úr/Nő!

2 napja mikor kicsit vagy teljesen a hátamon fekszem, akkor néha nagy levegő vételnél vagy köhögésnél bal oldalt a bordáim alatt vagy között fáj, szúró érzés! Bármilyen helyzetben vagyok(állok, ülök, hason fekszem) nem fáj, de a köhögés megmarad! A köhögés az elején köpet ürítés nélkül volt, majd azóta már van köpetem is miatta!

Mi állhat ennek a hátterében? Esetleg egy kialakulóban lévő tüdőgyulladás?

Válasz:

Kedves Kérdező! Az Ön által tapasztalt tünetek valószínűleg ú.n. felső légúti gyulladás következménye, amit meghülés,.szennyezett levegő vagy légúti fertőzés okozhat. Az a javaslatom, hogy forduljon háziorvosához, kérje mellkasi röntgenvizsgálat elvégzését. Láz-hőemelkedés esetén láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer javasolt. Ha a hörgőváladékot nehezen tudja felköhögni, köpetoldó kezelés is szóba jöhet. Üdvözlettel: Dr. Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Lehetek e tüdőrákos

Tisztelt Doktor Úr!

20 éve dohányzom, de soha nem tüdőztem le. 1 hónapja néha mellkasi fájdalmam és légszomjam van, de refluxos is vagyok és mostanában sokat dohányzom, és ezeket a tüneteket a refluxra írtam, a sok cigi miatt. 2 napja voltam mellkasröntgenen a tüneteim miatt, az eredmény negatív lett. Viszont én még most is aggódom, mert állandó hőemelkedésem van, megcsappant az étvágyam, ráadásul izületi és izomfájdalmak is felléptek, amit nem tudok hova tenni.  Ráadásul a kezemen is megvastagodott a bőr, amiről azt olvastam, hogy a tüdőrák jele. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint van okom félni e leírtak után?? Ha igen, akkor merre lépjek tovább?? A háziorvosom azt mondta, hogy a mellkasröntgen megbízható, de én úgy olvastam, hogy csak az 1 cm-es daganatot tudja kimutatni, de az is lehet, hogy a bordák miatt nem látszik a röntgenen. Várom válaszát a kérdéseimre. Válaszát előre is megköszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Az Ön által tapasztalt jelenségeknek, panaszoknak (hőemelkedés, mellkasi fájdalom, légszomj, stb) többféle oka lehet, ezek egyike sem jelent tüdőrák "gyanút" . Mint ahogyan a "negatív" mellkasröntgen vizsgálat sem zárja ki sem a tüdőrákot,. sem más betegséget. A különböző vizsgálatok eredményeit, a panaszokat-tüneteket együttesen kell értékelni és ez a szakember feladata. Bízza ezt az orvosára, beszélje meg vele, hogy mi okozhatja a panaszokat és tisztázzák a különböző panaszok lehetséges okait (pl. a reflux - ezt érdemes volna kezelni), tisztázni kellene, hogy a hosszantartó dohányzásnak nincsenek-e kóros következményei - ez nem csak tüdőrák lehet, hanem pl. tüdőtágulás, légzési elégtelenség, stb.. Ennek megfelelően kellene az életmódját alakítania és megelőzni a sűlyosabb problémákat. Mindezekhez még hozzájárulhat a pszichés következmény is. Üdvözlettel: Dr. Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Mitől lehet ez a légszomj?

Tisztelt doktor úr/nő! A problémám 1 éve tart kisebb, nahyobb kihagyásokkal. A gond a következő: dohányzom 1,5éve kb, +régebben e-cigit is szivtam. Sokszor ásitási ingerem van, nem megy le elegge a levegő, xsak 10-15.dik probálkozásra, aztan kezdődik előlről. Mintha pánik lenne.. Neha meg is ijedek. Remélem, ha abbahagyom a dohányzást elmúlik, 27 oraja nem gyujtottam ra és ugyanaz a helyzet. Egyszerűen nem megy elég mélyre a levegő. ~8honapja beszelhetünk rászokásrol, de most nem hiányzik és remélem nem is kell majd. Olvastam erről a COPD betegségtől és aggaszt.. Allergia vizsgálaton meg sem vizsgáltak, egy csőbe kellett fújnom de az ertekeim jobbak voltak az átlagnál. Ha jol tudom édesanyám egy időben használt asztmára olyan pipát. Mi lehet a bajom? A valaszt előlre is köszönöm! /Ui.: a betegség hol elmúlik, hol vizzsajön, több havi krahogás volt előlre, de az már régebben nem jellemző.

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! Az ön által leirt tünetek szerencsére nem utalnak COPD-re, mivel akkor a légzésfunkcios vizsgálatán ez már kimutatható lenne. Az ásítási kényszer inkább pszihés háttérre utal. A szorongás miatt a rekeszmozgása is lehet akadályozott ( görcsös ). Ez a pánik betegségnél igen gyakori. Ha sikerült végre a dohányzást abbahagyni, akkor az mindenképpen az egészsége megörzését eredményezi. A sport, séta, relaxálás sokat segíthet. Üdvözlettel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Dohányzásról való leszokás

Tiszteletem!

Tanácsra lenne szükésgem. A férjem 58 éves, 16 éves kora óta dohányzik. Nemrégiben már annyira köhögött, hogy rossz volt hallgatni és nem kapott levegőt rendesen. Nek tudott dolgozni, fáradt volt. Jól megijesztettem, hogy meg fog fulladni, s így már több mint 1 hónapja nem cigizik. Vettem neki sópipát, lándzsás utifűszirupot, sok C vitamint. Már szinte nem is köhög. Ha lenne még valami ötlet, amivel segíthetek neki, hisz tudom, hogy a tüdejét már nem lehet visszafordítni, de bármit megtennék, hogy jobban kapjon levegőt.

A választ köszönöm.Üdv Nagyné  Anna

Válasz:

Kedves Kérdező! Férje dohányzásával kapcsolatban nagyon helyesen - és úgy tűnik - eredményesen járt el. Egyértelmű, hogy férjének okozta idült hörgőgyulladása van, ami fenntartja panaszait (köhögés, fulladás, váladékürítés). Ezt a betegséget gyakran COPD néven emlegetik - így rákeresve az interneten többet is megtudhat róla. Az a javaslatom, hogy forduljanak tüdőgyógyász szakorvoshoz (tüőgondozó - háziorvosi beutaló szükséges), ő felírhat olyan gyógyszereket, amelyek meggyorsíthatják a javulást, tovább enyhíthetik a panaszokat. Töltsenek minél több időt a szabadban, kiránduláson. Biztassa férjét, hogy ne kezdjen újra cigarettázni. Üdvözlettel: Dr. Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Félrenyelt gyógyszer

Tisztelt Doktor Úr!

Május közepén víz nélkül próbáltam bevenni egy lágyzselatin kapszulát, ami fenn is akadt a torkomon. Nagy nehézségek árán (fullasztó köhögés után kenyeret ettem rá) sikerült lentebb juttatni. Érzésem szerint a légutakba ment. Okozhat-e a félrenyelt gyógyszer jelenleg is tartó reggel sárgás, napközben áttetsző köpettel járó köhögést? Inger csak napközben van, éjszaka, fekve nem. Hőemelkedés, láz nincs. Ha nincs egyéb tünet, szükséges-e vizsgálatokra menni? Válaszát előre köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! Tekintettel arra, hogy állandó köhögéses tünetei nincsenek, nem valószinű, hogy a légcsőben maradt volna gyógyszer. Valószinűleg csak a garat érzékenysége miatt maradtak a maradványtünetei. Remélhatően rövid időn belül megszünnek. Amennyibden súlyosbodnának, akkor javasolt a további orvosi vizsgálat. Üdvözlettel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

CT EREDMÉNY

Tisztelt Dr úr!

Èdesapamnak (61 èves)tüdőszűrés eredményèn  jobb oldalon foltot tálalták. Elküldtek ct re és laborba. A vérvétel eredményén a vérsejtsülyedès volt 8,2 helyett 8,36. A ct leletre c3490 írták rá. 20mmx25mm nagysàgú.   De nem dohányzik nem köhög teljesen jól érzi magát. Minden évben volt szűrésen és tavaly még nem tálaltak semmit. Helyes lehet a diagnózis? Illetve a ct vizsgálatot ruhában végeztek el neki így valós képet mutathat?

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! A diagnosis tisztázása feltétlenül szükséges ! A tüdőben kialakult árnyékokról csak szövettani eredmény alapján lehet korrekt véleményt mondani. Az mindenképpen kórjelző, hogy egy évvel korábban még nem látszott ez az elváltozás. Indokolt mielőbbi, haladék nélküli kivizsgálása tüdőosztályon mivel a CT alapján a tüdődaganat lehetősége is felmerül.
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Hörghurut utáni fájdalom

Tisztelt szakértő! Kb. Négy hete nagyon erősen kezdtem köhögni, éjszakánként aludni sem tudtam tőle. Pár nap múlva fordultam orvoshoz, azt mondta hörghurut, és antibiotikummal kezelt, amit végigszedtem. Az első tabletta napján hirtelen kezdtem érezni -először a jobb oldalon - éles fájdalmat, szinte nem tudtam felemelni a karom. Majd a fájdalom vándorolni kezdett, hol az egész mellkasom ,hátam, másik oldalam fájt. Némelyik nap a fájdalom enyhébb, némelyik nap erősebb . Általában nem légzéskor fáj, csak ha emelek, ha mozgok, ha emelem a jobb karom. Volt már hörghurutom párszor, de ilyen még nem történt. Mitől lehet ez? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: Csilla (30)

Válasz:

Kedves Kérdező! Az erős és tartós köhögés a megszokottól eltérő módon terheli meg a mellkas izomzatát és izületeit, ez okozhatja a tapasztalt fájdalmakat. Ha a mellkas röntgenvizsgálata nem mutat kórosat (pl. tüdőgyulladás), akkor reumatológushoz érdemes fordulni, mert valószínűleg a szokásosnál fokozottabb terhelés okozza a fájdalmat. Üdvözlettel: Dr. Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Mellkasi fájdalom

Tisztelt Dr.

Tegnap este a hátamon feküdtem, és hirtelen erős nyilaló érzést tapasztaltam a mellkasom bal oldalán. Ehhez társult, hogy a kilégzés probléma mentes volt,viszont belélegezni csak minimális levegőt tudtam, mert ha többet próbáltam beszívni,a szúró-nyilaló érzés annak függvényében erősödött. Percekig feküdtem abban a pózban,mert még a fejem emelésére is ez a reakció következett. Egyedül a karjaimat tudtam fajdalom mentesen mozgatni,így azokat mozgattam fel le,és egyszercsak megszűnt a fájdalom,és gond nélkül fel tudtam ülni. 

27 éves vagyok, nő. Ezzel a jelenséggel 14 évesen találkoztam először,és azóta 10-15 alkalommal, jellemzően fekvő helyzetben. Próbáltam sok forrásból megtalálni, hogy ez miért fordul elő. Kardiológián,ekg-n semmit nem találtak. 

Az lenne a kérdésem, milyen irányba kereshetem még a megoldást?

köszönöm

Válasz:

Kedves Kérdező! Az Ön által tapasztalt fájdalom nagy valószínűséggel mozgásszervi (gerinc) eredetű. A további vizsgálatokat ebben az irányban érdemes végezni. Üdvözlettel: Dr. Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Tüdő lelet

Tisztelt Dr. Úr!

Édesapámat visszarendeltèk újabb tüdőszűrésre a leleten az alábbi áll jobb felsőben novum cseresznyènyi gócàrnyèk. Majd ct-re előjegyeztek. Ez mit jelenthet?

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! Édesapja tüdőszűrésén talált elváltozás, amennyiben a kontroll felvételen is látható, akkor további kivizsgálás ( CT is) indokolt, mivel felveti megbetegedés lehetőségét. Ennek vizsgálata feltétlenül szükséges. Üdvzlettel dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!