Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász

Dr. Vadász Imre

365 kérdésre válaszolt

Kategóriái: asztma, légzőszervi betegségek

Szakterülete: asztma, légzőszervi betegségek

Bemutatkozás

Dr. Vadász Imre tüdőgyógyász szakorvos vagyok. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosaként dolgoztam 1967-től 1993-ig. Ekkor az Országos Egészségfejlesztési Intézetben a dohányzás abbahagyását segítő szolgáltatást hoztam létre és önkéntesen vállalkozó orvosokkal több mint 50 tüdőgondozóban dohányzásról leszokást segítő rendelést szerveztem, ahol másfél évtized alatt a dohányzásról leszokni akarók ezrei kaptak segítséget. Ez a program alapítványi és pályázati forrásból részesült támogatásban. A dohányzásról, annak következményeiről és veszélyeiről, a cigaretta elhagyásának lehetőségéről, azt ezt megkönnyítő módszerekről nyújtok tájékoztatást.

Legutóbbi válaszai

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Tüdö szürő eredménye Szr

Szeretném megkérdezni mit jellent  hogy a tüdömön 4mm-es meszesnek imponálo lekerekitett képlet megfigyelhető. Várom válaszát. Köszönöm .

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! A szűrésen talált árnyék valószinüleg régebbi gyulladásos folyamat maradványa. A gyulladás egyik gyógyulási formája a meszsedés. Javasolt 6-12 hónap múlva kontroll rtg vizsgálat. Üdvözlettel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Asztma

A feleségem aszmás oxigén palackot használ. 2liter/perc napi 16h. keresztül van a zárójelentésén. De ha 2 l/p-en hasznája kb. 10 perc mulva úgy elalszik mintha kómába esne, alig lehet felébreszteni. De ha leállítsuk az oxigént vagy kissebb fekozatra vesszük alig kap levegőt és félre beszél. Mit tegyünk?

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! Az oxigén lehet igen hasznos, de lehet káros következménye is a túlzott használatnak. Ezért igen fontos, hogy ( amennyiben a fenti problémák jelentkeznek) a beállitás vérgáz analizis alapján történjen. A túlzott oxygén adagolás mellett a szervezetben a széndioxid is felszaporodik és ez okozhat álmosságot. Feltétlenül beszéljék meg a kezelőorvosával a helyes oxygén adagolást. üdvözlettel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Légzésfunkció eredmény

Tisztelt Doktorúr, Doktornő!

A férjem asztmás, de szerencsére nem súlyosan, 3-4 évente van egy rohama, ezért folyamatosan van nála befúvós gyógyszer. Körülbelül egy hónapja elment pulmonológus orvoshoz felülvizsgálatra. (Van olyan panasza, hogy ha vírusos megfázst kap el, akkor fáj a tüdeje és nehezebben kap levegőt, de a betegség elmúltával ez is megszűnik.) Úgy jött el az orvosi vizsgálatról, hogy nem csináltak neki légzésfunkció mérést. Ezért elment magán finanszírozás keretén belül egy légzésfunkció mérésre, az eredményt csatoltan küldöm. Az lenne a kérdésem, hogy van-e eltérés a normálishoz kepest, fel kell-e keresnie esetleg másik pulmonológus orvost.

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Erzsébet

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! Bár az átküldött légzésfunkcios vizsgálati nem tartalmaz minden fontos értéket, de az elküldött eredmények alapján nincs arra gyanú, hogy a tüdő működésében kimutatható károsodás már létrejött volna. Ennek megelőzésére indokolt lenne a dohányzás abbahagyása. Amennyiben az asthma bronchiale diagnosisát megállapitották, akkor indokolt a rendszeres tüdőgyógyász kontroll. Üdvözlettel dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Tüdőrák

Az előbbi elküldött levelemhez még hozzáírtam 2 sort, hogy könnyebben tudjon a kérdéseimre válaszolni!

 

Tisztelt Doktor Úr!

Írtam Önnek körülbelül 2 hónapja, bemásolom:

20 éve dohányzom, de soha nem tüdőztem le. 1 hónapja néha mellkasi fájdalmam és légszomjam van, de refluxos is vagyok és mostanában sokat dohányzom, és ezeket a tüneteket a refluxra írtam, a sok cigi miatt. 2 napja voltam mellkasröntgenen a tüneteim miatt, az eredmény negatív lett. Viszont én még most is aggódom, mert állandó hőemelkedésem van, megcsappant az étvágyam, ráadásul izületi és izomfájdalmak is felléptek, amit nem tudok hova tenni.  Ráadásul a kezemen is megvastagodott a bőr, amiről azt olvastam, hogy a tüdőrák jele. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint van okom félni e leírtak után?? Ha igen, akkor merre lépjek tovább?? A háziorvosom azt mondta, hogy a mellkasröntgen megbízható, de én úgy olvastam, hogy csak az 1 cm-es daganatot tudja kimutatni, de az is lehet, hogy a bordák miatt nem látszik a röntgenen. Várom válaszát a kérdéseimre. Válaszát előre is megköszönöm.

 

Ezeket fűzném még most hozzá:

A mostani állapotom jó, nem fogytam, étvágyam van, nem vagyok se gyenge, se fáradt. Viszont másfél hónapja fáj a hátam és mindkét vállam közvetlenül a nyakam mellett. Azt olvastam, hogy ez is lehet tüdőrákos tünet, viszont van nyaki spondylosis-om és gerincferdülésem, de eddig ezek nem okoztak semmilyen tünetet. Voltam a negatív mellkasi röntgen eredményével tüdőgyógyásznál, aki mellkas CT-t rendelt el, ami november 6-án lesz, viszont mivel soha nem tüdőztem le a cigit, őszerinte nem lehetek emiatt tüdőrákos, max csak akkor, ha a kifújt cigifüstöt belélegzem, de mivel zárt térben soha nem dohányzom, ennek kicsi a valószínűsége. Még hozzátette, hogy ha visszamegyek a Ct eredményével, gratuálni fog a jó eredményhez, habár ezt lehet, hogy csak megnyugtatásképpen mondta.

Ráadásul tegnap óta fáj a fejem, és ami aggasztó, hogy ha lehajolok, akkor a fülem körül a fejemben szorító érzést érzek, ami fájdalomcsillapító hatására elmúlik, mármint a fejfájásom. Viszont azért parázok, mert attól félek, hogy agyi áttétem keletkezett. 

Kérdezném, hogy a vállfájdalom, amit a nyakam mellett érzek az tüdőrák esetében lehet kétoldali, vagy csak az egyik oldalra terjed ez esetben a vállfájdalom?? Másik kérdésem, hogy fáj a fejem 2 napja és hajoláskor szorító érzést érzek a fejemben, ez agyi áttét tünete lehet?? A fejfájásomat kiveszi a fájdalomcsillapító, eddig még legalábbis, viszont más agydaganatra jellemző tünetem nincs. 3 hete meg voltam fázva, de nem fáj se az arccsontom, se a homlokom, ami ezt a fejfájásos tüneteket indokolná. 48 éves vagyok, volt, hogy évekig nem dohányoztam, soha nem tüdőztem le és csak az utcán és az udvaron dohányoztam.

Olvastam, hogy a vállfájdalom tüdőcsúcsi daganatnál jelentkezhet, amit viszont nem lehet látni a röntgenen, igaz ez??

A tüdőcsúcsi daganatnál a vállfájdalom csak egyoldali vagy lehet kétoldali is??

Várom őszinte válaszát a kérdéseimre a leírtak ismeretében. Ön szerint alapos a gyanúm, hogy tüdőcsúcsi daganatom van agyi áttéttel?? 48 éves vagyok

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! Az előbbi részletes válaszom előtt már megérkezett az emlitett két sor és ennek ismeretében válaszoltam. Üdvözlettel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Tüdőfibrózis lehet SLE következménye?

SLE, RA, Hypertónia, Gerincsérv /2 nyaki, 4 ágyéki/, Szorongásos depresszió pánikrohamokkal, Pajzsmirigy alulműködés mellett egyre többször van nehézlégzésem, mellkasi szorítófájdalmam, inproduktív köhögési rohamaim szinte öklendezésig. Légzésfunkciós vizsgálat eredménye normális határértéket mutatott. Alább csatolom a kétírányú mellkasröntgenem eredményét, kérem szíves véleményét. 

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! A rtg felvétel leirása nem utal egyértelműen tüdőfibrosisra. A rtg felvételén a sziv mindkét irányú enyhe megnagyobbodása látható. Ez Járhat az alapbetegségével ( SLE), de mindenképpen indokolt lenne cardiológiai consilium az egyéb card. betegségek kizárása miatt. A SLE járhat tüdőfibrosissal, de ennek a rtg és légzésfunkcios eltéréseket kellene okozni, ami szerencsére nincs. Üdvözlettel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Tüdőrák

Tisztelt Doktor Úr!

Írtam Önnek körülbelül 2 hónapja, bemásolom:

20 éve dohányzom, de soha nem tüdőztem le. 1 hónapja néha mellkasi fájdalmam és légszomjam van, de refluxos is vagyok és mostanában sokat dohányzom, és ezeket a tüneteket a refluxra írtam, a sok cigi miatt. 2 napja voltam mellkasröntgenen a tüneteim miatt, az eredmény negatív lett. Viszont én még most is aggódom, mert állandó hőemelkedésem van, megcsappant az étvágyam, ráadásul izületi és izomfájdalmak is felléptek, amit nem tudok hova tenni.  Ráadásul a kezemen is megvastagodott a bőr, amiről azt olvastam, hogy a tüdőrák jele. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint van okom félni e leírtak után?? Ha igen, akkor merre lépjek tovább?? A háziorvosom azt mondta, hogy a mellkasröntgen megbízható, de én úgy olvastam, hogy csak az 1 cm-es daganatot tudja kimutatni, de az is lehet, hogy a bordák miatt nem látszik a röntgenen. Várom válaszát a kérdéseimre. Válaszát előre is megköszönöm.

 

Ezeket fűzném még most hozzá:

A mostani állapotom jó, nem fogytam, étvágyam van, nem vagyok se gyenge, se fáradt. Viszont másfél hónapja fáj a hátam és mindkét vállam közvetlenül a nyakam mellett. Azt olvastam, hogy ez is lehet tüdőrákos tünet, viszont van nyaki spondylosis-om és gerincferdülésem, de eddig ezek nem okoztak semmilyen tünetet. Voltam a negatív mellkasi röntgen eredményével tüdőgyógyásznál, aki mellkas CT-t rendelt el, ami november 6-án lesz, viszont mivel soha nem tüdőztem le a cigit, őszerinte nem lehetek emiatt tüdőrákos, max csak akkor, ha a kifújt cigifüstöt belélegzem, de mivel zárt térben soha nem dohányzom, ennek kicsi a valószínűsége. Még hozzátette, hogy ha visszamegyek a Ct eredményével, gratuálni fog a jó eredményhez, habár ezt lehet, hogy csak megnyugtatásképpen mondta.

Ráadásul tegnap óta fáj a fejem, és ami aggasztó, hogy ha lehajolok, akkor a fülem körül a fejemben szorító érzést érzek, ami fájdalomcsillapító hatására elmúlik, mármint a fejfájásom. Viszont azért parázok, mert attól félek, hogy agyi áttétem keletkezett. 

Kérdezném, hogy a vállfájdalom, amit a nyakam mellett érzek az tüdőrák esetében lehet kétoldali, vagy csak az egyik oldalra terjed ez esetben a vállfájdalom?? Másik kérdésem, hogy fáj a fejem és hajoláskor szorító érzést érzek, ez agyi áttét tünete lehet?? 48 éves vagyok. volt, hogy évekig nem dohányoztam, soha nem tüdőztem le és csak az utcán és az udvaron dohányoztam.

Olvastam, hogy a vállfájdalom tüdőcsúcsi daganatnál jelentkezhet, amit viszont nem lehet látni a röntgenen, igaz ez??

Várom őszinte válaszát a kérdéseimre a leírtak ismeretében. Ön szerint alapos a gyanúm, hogy tüdőcsúcsi daganatom van agyi áttéttel?? 48 éves vagyok

Válasz:

Kedves Kérdező ! A részletesen leírt panaszai hátterében, nem valószinű, hogy tüdő daganatos megbetegedése van. A tüdődaganatnál, ha csak egy oldali, akkor csak az egyik válla fájhat, és a tüdőcsúcsban levő bármilyen elváltozást az egyszerű tüdő rtg is kimutatná. A fejfájása inkább nyaki gerinc meszesedésre utal illetve a lehajláskor tapasztalt fejfájás inkább esetleges vérnyomás ingadozásra utalhat. Ennek eldöntésére belgyógyász, illetve cardiológus lenne az illetékes.. A dohányzás kérdésében még a passziv dohányzás is káros, ezért ajánlom, hogy akár tüdő, vagy errendszeri betegségről van szó akkor is indokolt a teljes leszokás . Remélem, hogy a CT vizsgálat ( ami feltehetőleg negativ lesz, teljesen megnyugtatja. Üdvözlettel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

COPD-t,okozhat,macskaszőr allergia?

Tisztelt, Doktor Úr!

Néhany napja,állapitották meg,COPD-m van.

10 éve nem dohanyzom,előtte is csak,"kocadohanyos" voltam.63-éves,nő vagyok.20 éve,kb.macska,kutyaszőr,pollen,parlagfű allergiát állapitottak,meg.

Idén,juliusban,nem mutatta ki a bőrteszt,a kutya,macskaszőr allergiát.Van,cicám egy fajtiszta,sziami.

Azt szeretném kérdezni,okozhatja -e a tüneteimet,köhöges,fulladás,orrdugulást,a macska,jelenléte?

Atimos inhalátort használok,de éjjel fulladok.

A választ köszönöm,tisztelettel,Irén!

 

 

 

 

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! A COPD megbetegedést nem allergia okozza, de emllett lehet allergiás megbetegedése (allergiás szénanátha) és a váladéklecsorgás miatt okozhat köhögést, valamint orrfolyást, tüsszögést. Az Atimos mellett vannak már kombinált szerek, ami a COPD tüneteinek csökkentésére való. Ezt, valamint a szénanáthájának kezelését beszélje meg a tüdőgyógyászával. Üdvözlettel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Mellkas röntgen

A  napokban mellkas röntgenen voltam, a lelet a következő: "Rekeszkontúr követhető, sinosok szabadok. A kisvérkör compensalt. J.o. medialisan és basalisan kötegezettség látható. Cor nem  nagyobb, kp. tág aorta. A háti kyphosis kissé fokozottabb. A csigolyacorpusok magassága norm., intervertebralis rések kp. tágak." A kérdésem, hogy mit lehet megállapítani ebből a leletből. Válaszát előre is köszöm!

Válasz:

Kedves Kérdező ! A fenti lelet a jobb old.-i kötegezettségen kívül kórosat nem mutat. Ez valószinűleg régebbi gyulladásos maradvány lehet, de a panasza ( ha van) dönti el a további vizsgálatok szükségességét. Érdemes 1-2 hónap múlva kontroll rtg végeztetni, hogy az elváltozás változik-e. Üdvözlettel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Tegnapi mellkas rtg értelmezése

T.Doktor Úr! Kérem sziveskedjen megírni,hogy mit jelent az alábbi mellkas rtg."Beszürődés ptx nem látszik. Mindkét sinusban kevés folyadék okozta homogén transparentia csökkenés van. Mérsékelten pangásos kisvérkör.Emphysemas tüdők.A szív kp nagyobvb.A laboreredményemnél a CRP 66.Egyenlőre az orvosom semerre sem küld,azt mondta,hogy várjunk egy kicsit,hiába mondom,hogy nem érzem jól magam,mindig fáradt vagyok,s folyton ráz a hideg,de lázam nincs.

Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel:Szeles Lajosné

Válasz:

Kedves Kérdező! A fenti mellkasi röntgenlelet elsősorban szív eredetű elváltozásra utal, ennek felelnek meg a panaszok is.. Véleményem szerint orvosa vízhajtó és a szív munkáját támogató gyógyszereket fog rendelni. Amíg a röntgenképen látható elváltozások nem javulnak és panaszai nem enyhülnek, a gyógyszerek szedése mellett kímélő életmód volna célszerű
Megnézem a kérdést

Dr. Vadász Imre - tüdőgyógyász válasza

Kérem segítsen értelmezni édesanyám tüdő CT leletét!

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Édesanyám a mellékelt mellkas CT leletet kapta. Kérem segítsen értelmezni! Ez tüdőrák? Milyen tovább teendők, kezelési lehetőségek vannak? Milyen túlélési esélyek vannak? 

Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! Sajnos csak a CT lelet birtokában egyértelmű diagnosist nem lehet mondani, csak további vizsgálatokkal ( hörgőtükrözés, szövettani vizsgálat ). Ennek eredményétől függ a további kezelési lehetőség. A fentiek alapján a daganat lehetőségét sem lehet kizárni. A túlélési esélyek a vizsgálatok eredményétől függenek. Üdvözlttel: dr Vadász Imre
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!