Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)

Dr. Fehér Gergely

76 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Bemutatkozás

Neurológus, vaszkularis  neurológus (agyérbeteg-specialista) vagyok. PhD  fokozatomat 2009-ben, habilitációs fokozatomat 2017-ben  nyertem el. Az East Kent Hospitals University NHS Foundation  Trustban (Anglia) stroke és neurológiai ellátással  kapcsolatos tanulmányokat folytattam. Szakmai és  tudományos eredményeim alapján beválasztásra kerültem  „Az orvostudomány jövőformálói – TOP 25  feltörekvő tehetség” című kiadványba 2014-ben.

Korábban osztályvezető főorvosi pozíciót töltöttem  be, újabban a járóbeteg ellátás mellett a kutatói és  oktatói feladataimra koncentrálok. Az egyetemi oktatásban  a Klinikai Idegtudományok Doktori iskola témavezetője  vagyok, a vaszkuláris neurológia szakképzésben pedig  vizsgáztató.

Legutóbbi válaszai

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Szemhéjgörcs

A szemhélygörcs bezetgségemre a második botox injekció nem használt, mi a teendőm a javulás éredekében?

Köszönettel: Takács Mária

Válasz:

Kedves Kérdező! Javasolt kezelő orvosának felkeresése, egy mondat alapján nehéz bármit is mondani. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Diabetes insipidus és epilepszia2

Tisztelt Doktor Úr!
Kérném szíves szakvéleményét az MR eredményeimről, el vagyok bizonytalanodva, korábban írtam Önnek ugyan ezzen a jeligével.

A sella MRI eredmény véleményét szeretném kérni:
A sella normál nagyságú. A hypophysis kifli alakban a sella fenekén helyezkedik el, felső kontúrja kifejezetten kimélyült. A jeldús neurohypophysis a szokott módon elkülönül. A hypophysisnyél középállású. A chiasma opticum szabályos. Körülírt, kóros terime a régióban nem ábrázolódik. A suprasellaris régió szabad.

Koponya MRI+epilepszia protokoll:
Mérsékelten tágult, középállású kamrarendszer. A III. kamra 10 mm átmérőjű. A külső liquorterek helyenként kissé tágabbak. Az eltávolított drain régiójában jobb frontálisan sávszerű jelfokozódás látható, mely gliosisnak megfelel. Ezzel összefüggésben frontálisan a convexitás felé haladva, egy 15 mm-es, liquordenzitású, meningokelenek megfelelő képlet ábrázolódik.
Az agy állományában gócos eltérés nem észlelhető.
A hippocampusok szimmetrikusak, normál nagyságúak, normál jelintenzitással ábrázolódnak. Kóros hemosziderin lerakódás, diffúziós rendellenesség nem látható.
Az agyalapi artériák normál kaliberűek, és lefutásúak , rajtuk kóros eltérés nem látható.


A neurológusom szerint ez rendben van, negatív tulajdonképpen mind a két MR. A sella MR-re kimondottan azt mondta, hogy ott nincs hiba.
Ennek ellenére a panaszaim ugyebár az epilepsziás rohamokkal függnek össze, amire szedem a Cosim 100 mg tablettát, korábban Lamolepet szedtem, de az teljesen hatástalan volt, sőt még gyakoribbá váltak a rosszulléteim mellette idővel ahogy emelték a dózist. A cosim az javított rajta, de nem vagyok teljesen rohammentes, eszméletvesztetéses rohamom sosem volt, de a szokásos vegetatív tünetekkel járó rosszulléteim időnként ismétlődnek és rángógörcs is előfordul végtagjaimon és hasi tájékon a rekesznél.
Egyelőre nem változtatott az orvosom kezelést, 2x100 mg Cosimot szedek, bár 1 hete nem volt rohamom legutóbb majd 1 hét után éjjel jött roham, előtte este már voltak előjelek ha lehet annak nevezni, látászavar, légzészavarok és szapora szívverés, extra ütések amik csak olyankor vannak máskor nem. Éjjel ébredés után 2 perces rángógörcsöm volt, de a tudatom nem vesztettem el, csak leszűkült az időre a kapacitásom, nem tudtam gondolkodni könnyedén. Este a roham előtt sok volt a vizeletem, 2 percenként pisiltem, pedig a Nocutil orrsprayt használom, viszont ha ilyenkor beadok egy puffot amit szükség esetére írt az endokrinológusom, akkor reggelre szem alatti ödémám lesz, mint akinek táskás a szeme, és bedagad alatta. Így azt nem adom be ilyenkor sosem. Éjjel a roham után is vizelek 2x. Nappal ha nincs roham akkor a 2x1 puff Nocutil mellett durván 1 vagy 1.5 liter a vizeletem és 2 liter a bevitel max. Írta, hogy lehet összefüggés és az epilepszia is okozhatja ezt a sóvesztő szindrómát.
Ezek szerint ha negatív a sella MR akkor csak az epilepszia lehet emögött, hogy így átfolyik rajtam a víz?

Várom válaszát, köszönettel: Zoltán

Válasz:

Kedves Kérdező! Kérdését már korábban megválaszoltam, újabbat nem tudok hozzátenni a dologhoz. Mind a műtét, mind az epilepszia okozhat sóvesztést, de ennek egyértelmű kiváltó okát gyakran meg sem találjuk. Célszerű kezelőorvosaival konzultálnia elsősorban ezügyben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Bizonytalan fejfájás

Jó napot kívánok!

Én egy 29 éves férfi vagyok, nincs diagnosztizált betegségem! A problémám egy derék és hátfájással kezdődött, amit egy rossz matrac következményének tudtam be, és kb egy éve tart, nem korlátoz semmiben, reggel kissé "beállva" ébredek miatta, de nem vészes! Egy hónapja jelentkezett valami enyhe hányinger is, de nem kisérte hányás egyszer sem, holott hányinger érzése naponta előjött! Azzal elmentem belgyógyágyasztra, kétszer, két külömböző orvoshoz mindkettő ekográfot csinált, de semmit nem találtak rossznak,teljes vérkép, ott is minden oké volt, refluxra gyanakodva adtak gyógyszert ami egy darabig úgy tünt oké, de 3-4 napja megfájdult a fejem is ami nagyon enyhe, néha halánték néha tarkó és eléggé bevagyok parázva,őszintén kissé tumor paranoiás vagyok! Mennyi idő után menjek vizsgálatra és kihez? Belgyógyászaton a stresszt is emlegették a hányingerre, mivel egyéb tünetem nem volt, és tényleg stresszes típus vagyok! De most még eza fejfájás is .. köszönöm ha útba igazít kicsit! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Fejfájással döntően a neurológusok, stresszes állapottal a pszichiáterek, pszichológusok foglalkoznak. Persze van átfedés a kettő között, vannak olyan gyógyszerek is, melyek mind a fejfájásra, mind a stresszre jók és ezt neurológus is fel tudja írni. Első körben én neurológiai vizsgálatot javasolnék, ott el tudják dönteni a további lépéseket. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Mit látok az agyi MRI felvételen?

Részben választ kaptam a kérdésemre miszerit: MR leleten normális viszonyok ábrázolódnak, kóros eltérés nincs.

De csak látszanak valamik a felvételeken és érdekelne 1-2 modatban hogy mi az amit látok, mert egyáltalán nem hagy nyugodni a dolog még választ nem kapok... (Nem tudományos értekezést... szeretnék kapni csak 1-2 mondatos érthető választ)

Nagyon szépen köszönöm ha válaszolnak.

Válasz:

Kedves Kérdező! A nyilak az agyat körülvevő vízburokra (agyvíz) mutatnak, melyek az agyat és a gerincvelőt szorosan körbeveszik. Az MR beállítástól függően ennek színe más és más. Kóros eltérést nem látok. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Izombiopszia

Üdvözlöm! 

Izombiopszia eredmény véleményezésére volnék kíváncsi, hétköznapi nyelven. Nagyjából utána néztem, hogy mi lehet az eredmény, de ahogy olvasom ez még nem egy diagnózis, hanem csak egy információ a vizsgálati eredményről ami, még nem készült el, mert további vizsgálatokat is el kell végezniük egy közelebbi diagdózis esetleges felállításához! (Türelmetlenek voltunk 6 hónap elteltével és igy ezt küldték) 

Csatolva a leletek! 

CK szint 3200 U/l feletti érték, EMG eredménye miatt jutottunk el izombiopsziára... (Kezdődő tünetek fiatal felnőttkorban és férfi).

Tudom, hogy így egy diagnózist felállítani nem lehet, ezért a kérdésem az volna, hogy az izombiopszia eredménye, ha jól látom bizonyítja az enyhe izomsorvadást és azt vizsgálják, hogy milyen fajta izombetegségről lehet szó, vagy pedig még az izomsorvadás sem bizonyított?! Nagyon fontos volna erről információ, mert családtervezés előtt állunk és egy év vizsgálati idő óta még ennyit sem tudunk és még hónapok, amíg orvoshoz jutunk a várakozási idő miatt. (magánúton kezdtük a kivizsgálást, de átirányítottak minket körzethez)! 

Köszönjük előre is a válaszát! 

Válasz:

Kedves Kérdező! A leletek alapján izombetegség fennáll, ezt támasztja alá a mintavétel eredménye is. Ennek genetikai háttere is szóba jöhet. Egyértelmű diagnózist nem látok (izombetegség egyértelmű, csak a típusa nem), csak valószínűsíthető eltéréseket. Célszerű egy genetikussal felvenni a kapcsolatot a továbbiak megbeszélése (genetikai vizsgálatok, családtervezés stb) céljából. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

MRI szegmens felvételek az agyamról - az eredmény szerint minden rendben de én nem úgy látom

Üdvözletem,

 

Szerbiából írok Önöknek. A nevem Krammer Oszacsik Andrea. 2012 áprilisában voltam magán úto MRI agyi felvételen. A kézhez kapott eredmény szerint miden rendben, de én nem ezt látom a felvétleken. Nyugtassanak meg hogy nem orsőgilisztát látok az agyamban illetve a sötét potok felől is érdeklődnék hogy azok ciszták és agyi elzáródások-e. Elemzést, tanácsot és információt kérek Önöktől a továbbiakat illetően.

Köszönöm válaszukat

Válasz:

Kedves Kérdező! Az MR leleten normális viszonyok ábrázolódnak, kóros eltérés nincs. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergeky
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Neurológia

Tisztelt Doktor nő!

Fejfájással kapcsolatban érdeklődnék. Elég régóta a fülem mögött van fejfájásom, mindkét oldalon. Emellett rendkívül fényérzékeny a szemem, nem bírom a kinnti fényt, hunyorgok, úszó homályokat látok. Szemészeten voltam, azt mondták nem kell vele foglalkoznom

ön mit javasol?

köszönöm

Válasz:

Kedves Kérdező! Panaszai alapján migrén lehetősége felmerül, javasolt a témában jártas szakemberhez fordulnia. Üdvözlettel Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Diabetes insipidus és epilepszia

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2006-2016 között 6 alkalommal operáltak liquorfelszívódási zavar miatt, 3 endoszkópos műtét 3 shunt műtét volt, utolsó az a shunt eltávolítása a túlvezetésm epilepszia rohamok miatt.
3 éve nem volt semmilyen műtétem, viszont 2010 óta kezdődött, hogy egyre több folyadékot kellett innom, majd vizelnem. 2018-ban már napi 8-9 liter volt a bevitt folyadék és a vizelet is 8 liter körül. Évek óta kezelni próbáltak epilepszia miatt, ami parciális rohamokat okoz nálam, vegetatív tünetekkel, és ingerek, pl. zaj, erős hangok, érintése a testrészeimnek, mozgó és villogó képek váltalanak ki. A rohamok ha van kiváltó tényező folyamatosan fennálhatnak és zavartságot okoznak, mozgóképektől erős rohamaim lesznek légzészavarral, látáskieséssel, nyálzással, zavartsággal.
Idén diangosztizálták nálam mellé a diabétesz insipiduszt, nagyok sok folyadékbevitel,  állandó szomjúság miatt. Kaptam nocitil terápiát orrspray formájában, azt használom, azóta mérséklődött a folyadékbevitel és a vizeletem is rendben van. Napi 2-3 liter az átlag a 8-9 literek után.
Epilepsziára Cosimot szedek.

A sella MRI eredmény véleményét szeretném kérni:
A sella normál nagyságú. A hypophysis kifli alakban a sella fenekén helyezkedik el, felső kontúrja kifejezetten kimélyült. A jeldús neurohypophysis a szokott módon elkülönül. A hypophysisnyél középállású. A chiasma opticum szabályos. Körülírt, kóros terime a régióban nem ábrázolódik. A suprasellaris régió szabad.

Koponya MRI+epilepszia protokoll:
Mérsékelten tágult, középállású kamrarendszer. A III. kamra 10 mm átmérőjű. A külső liquorterek helyenként kissé tágabbak. Az eltávolított drain régiójában jobb frontálisan sávszerű jelfokozódás látható, mely gliosisnak megfelel. Ezzel összefüggésben frontálisan a convexitás felé haladva, egy 15 mm-es, liquordenzitású, meningokelenek megfelelő képlet ábrázolódik.
Az agy állományában gócos eltérés nem észlelhető.
A hippocampusok szimmetrikusak, normál nagyságúak, normál jelintenzitással ábrázolódnak. Kóros hemosziderin lerakódás, diffúziós rendellenesség nem látható.
Az agyalapi artériák normál kaliberűek, és lefutásúak , rajtuk kóros eltérés nem látható.

Sima koponya és sella MRI készült külön, a kérdésem az lenne, hogy mi lehet a probléma az agyalapi miriggyel, miért ábárzolódhat mélyen és kifli alakban? Vagy ez normális lenne? Mert régi tanulmányaimban nem emlékszem, hogy kifli alakúnak említették volna. A másik kérdésem, hogy az epilepszia is okozhatja a csökkent működését vagy az agykamratágulat és a sok műtét tett be neki?

Várom válaszát köszönettel: Zoltán

Válasz:

Kedves Kérdező! A műtétek ill az epilepszia is okozhatnak sóvesztő szindrómát, ez feltehetőleg ezek következménye. Az MR eredményét célszerű megbeszélnie gondozó neurológus orvosával, problémás esetekben jómagam neuroradiológiai konzíliumot kérek, illetve egyeztetek a gondozó endokrinológus orvossal ilyenkor. Mindazonáltal magát kell gyógyítani és nem az MR-t. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Vélemény és tanácskérés

Tisztelt Dr.Nő ! 

Mellékletben csatolnék egy képet,amelyben röviden ,de mindent leírt egy kedves Dr.Úr kollégája ! 

Kérdésem az lenne,mi a menete a benne szereplő kezelésnek,mert sajnos a fájdalmam már csillapíthatatlan ! 

Köszönöm előre is megértő és megtisztelő válaszát !

 

Üdvözlettel : Róth Bélàné

Válasz:

Kedves Kérdező! Javasolt a megadott szakrendelésen jelentkeznie a továbbiak egyeztetése céljából! Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Dr. Fehér Gergely - Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) válasza

Valóban nyaki osteochondrosis okozza a problémám?

Tiszteletem! 
A problémám kb 3-4 hónapja áll fenn. Folyamatosan fáj a fejem. Voltam CT-n, MRT-n. Semmi elváltozást nem találtak. Fül orr gégészeten is jártam. Váladékot vettek az orrból illetve ASLO tesztre küldtek, kiderült hogy sztafilokokkusz fertőzésem van. Arra kaptam antibiotikumot. Nyaki röntgent is csináltak, ahol azt mondták hogy a fejfájást nyaki osteochondrozis okozza(röntgen képet csatoltam). Viszont több neurologusnal is jártam. Az egyik azt mondta hogy valóban nem teljesen úgy állnak a csigolyák ahogyan kellene a másik pedig azt mondta minden úgy van ahogy lennie kell. 
lyrica 75-t szedtem kb 2 hónapig napi 2x. Önnek mi a véleménye a röntgenrol? Valóban osteochondrozis? 
mar teljesen ki készít ez a fejfájás. Ha lefekszem és "nyomódik" a fejem jobban fáj. Érintésre is érzékeny. Még fésülködni is kellemetlen. 
Válaszát nagyon várom és köszönöm ! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Fontos a fejfájás jellegének tisztázása, a kórisme gyakorlatilag a beteg kikérdezése és vizsgálata után felállítható az esetek több, mint 90 százalékában. Nyaki eltérések fejfájást döntően nem okoznak. Célszerű a témában jártas szakemberhez fordulni (fejfájás centrum). Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!