Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész

Dr.  Járányi Zsuzsanna

231 kérdésre válaszolt

Kategóriái: visszeresség, agyvérzés, stroke

Szakterülete: agyvérzés, stroke, visszeresség

Bemutatkozás

Dr. Járányi Zsuzsanna PhD.

Születési hely, idő: Budapest, 1953. 05.18.

Végzettség: Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Budapest, 1971-1977 Orvosi diploma 1977 „summa cum laude” minősítéssel.

Szakképesítései:
  • Sebészet szakvizsga - 1982, jeles eredménnyel
  • Érsebészet szakvizsga - 1985, jeles eredménnyel
  • Orvostudományok kandidátusa - PhD fokozat, 1998
Munkahelyei:
  • 1977-198: Komárom Megyei Kórház általános sebészeti osztály, Tatabánya
  • 1981-1985: Főváros Tanács Balassa János Kórháza, általános sebészeti osztály
  • 1985 - jelenleg is: Semmelweis Egyetem Ér-és Szívsebészeti Klinika, 1122 Városmajor utca 68.

Egyetemi docens, tanszékvezető helyettes. Teljes körű érsebészeti műtéti tevékenységet, lézeres visszérkezeléseket végez. Szakrendelést vezet országos érsebészeti-angiológia beteganyaggal. Medikus oktatásban és posztgraduális képzésben vesz részt. Tudományos tevékenységet is végez.

Magánrendelése: MULTI-MED X Kft.

Érbetegségek -szűrése, -diagnosztizálása, és kezelése, a betegek gondozása, teljeskörű érsebészeti műtéti tevékenység klinikai háttérrel (alsóvégtagi panaszokat okozó elzáródások, aortadissectio, aorta aneurysma, thoracoabdominalis aorta aneurysma, renovascularis és cerebrovascularis terület, és vénás betegségek is)

Specializációja:

  • Stroke megelőző állapotok
  • Cerebrovascularis megbetegedések
  • Visszeresség kezelése
  • Lézeres visszérkezelés és scleroterápia műtéti megoldása, gondozása
  • Terhességi visszeresség

Elérhetőség

Bejelentkezés alapján. Érsebészeti Klinikára telefonon: 06 1 458-6800

Magánrendelésre:

Telefon: 06 30 919-4989

E-mail: info@erkezeles.hu  vagy drjaranyi@t-email.hu drjaranyi@t-email.hu

A doktornő honlapja: www.erkezeles.hu 

Legutóbbi válaszai

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Fejzsibbadás-fejfájás

<p>Tisztelt Doktor &uacute;r/Doktornő !</p> <p>Anyuk&aacute;m 70 &eacute;ves elm&uacute;lt.K&eacute;t kissebb agyikatasztr&oacute;f&aacute;t &iacute;rtak a lelet&eacute;re.Nem tudja mikor &eacute;lte meg,de sz&eacute;d&uuml;l&eacute;ssel orrv&eacute;rz&eacute;ssel ker&uuml;lt m&aacute;r k&oacute;rh&aacute;zba.Hogyan lehetne elker&uuml;lnie egy nagyobb agyv&eacute;rz&eacute;st?Illetve egy &eacute;ve minden időj&aacute;r&aacute;s v&aacute;ltoz&aacute;sn&aacute;l erős, zsibbad&oacute; fejf&aacute;j&aacute;s gy&ouml;tri.Azt mondja olyan mitha sz&ouml;ges sapk&aacute;t h&uacute;ztak volna a fej&eacute;re &eacute;s &aacute;lland&oacute;an f&aacute;j.Ez mitől lehet?</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A vérnyomás egyensúlyban tartásával és a gyógyszerek szedésével lényegesen csökkenthető egy újabb rosszullét esélye. A stressz , a kezeletlen, vagy rosszul beállított vérnyomás viszont gyakoribbá teszi előfordulását. . AZ időjárás változás általban vérnyomás ingadozást okoz, ez is szerepet játszhat az akkori panaszok kialakulásában.Ezekre kellene odafigyelni , hogy megelőzzék a nagyobb agyvérzést. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Érszűkület, érelmeszesedés, érműtét

<p>Tisztelt Dr &Uacute;r / Nő! <br />Orvosi t&aacute;j&eacute;kozat&aacute;sra v&aacute;r&oacute; időszakban szeretn&eacute;m k&eacute;rni orvosi v&eacute;lem&eacute;ny&eacute;t ebben az esetben: 76 &eacute;ves vagyok. Jobb l&aacute;bamon kb. f&eacute;l 2-3 h&oacute;napja diagnosztiz&aacute;ltak k&ouml;szv&eacute;nyt (v&eacute;rben kimutatt&aacute;k a h&uacute;gysavat). A b&uuml;tyk&ouml;m&ouml;n tal&aacute;lhat&oacute; a seb, ami eleinte nagyon gennyes volt, mostans&aacute;g m&aacute;r kev&eacute;sb&eacute;, mint kider&uuml;lt, nagyfok&uacute; &eacute;relmeszesed&eacute;s, a comb fő&eacute;rből el&aacute;gaz&oacute; 3 &eacute;r elz&aacute;r&oacute;d&aacute;sa miatt nagyon nehezen gy&oacute;gyul. Orvosom szerint csak a kapill&aacute;risokon kereszt&uuml;l jut v&eacute;r a l&aacute;bamba, emiatt gy&oacute;gyul nehezen a sebem. &Eacute;rfest&eacute;sem volt, melynek az eredm&eacute;nye kapcs&aacute;n orvosom szerint nem lehets&eacute;ges a műt&eacute;t. Jelenleg v&aacute;rakozunk a tov&aacute;bbiak megbesz&eacute;l&eacute;s&eacute;t illetően, ami egy nagyon neh&eacute;z időszak. Orvosom eml&iacute;tette, hogy a "Hasamb&oacute;l lehetne megoldani a probl&eacute;m&aacute;t." - ez nekem / nek&uuml;nk, mint hozz&aacute; nem &eacute;rtőknek &eacute;rtelmezhetetlen. Tudja esetleg, hogy mire gondolhatott &eacute;s hogy v&eacute;lem&eacute;nye szerint mire sz&aacute;m&iacute;thatunk. Sz&oacute; esett arr&oacute;l is hogy t&eacute;rtől lefel&eacute; amput&aacute;lhatj&aacute;k a l&aacute;bam, illetve, hogy a m&aacute;sik l&aacute;bam is a k&ouml;zelj&ouml;vőben hasonl&oacute; sorsra juthat, ha nem kezelik. Erre term&eacute;szetesen nem szeretn&eacute;nk gondolni sem. V&aacute;rom v&aacute;lasz&aacute;t, amit előre is nagyon k&ouml;sz&ouml;n&ouml;k!</p>

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos lehetetlent vár tőlem, hogy mondja véleményt látatlanban, betegvizsgálat, és az érfestés pontos ismerete nélkül? Javaslom keresse fel kezelőorvosát és kérje meg, magyarázza el pontosan mi is a helyzet. Ha eljün hozzám egy vizsgálatra, elhozza az érfestés leletét, akkor szívesen elmagyarázom és in a lehetséges megoldásokat, de így sajnos nem tudok mit mondani. Üdvözettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Visszér kezelés

<p>Erősen visszeres a l&aacute;bam. A neten kaphat&oacute; a Varyforte kr&eacute;m. Tam&aacute;skodom a neten forgalmazott &eacute;s rekl&aacute;mozott term&eacute;kekkel kapcsolatban, mert a net "mindent elb&iacute;r"! Van-e orvosi tapasztalat a kr&eacute;mmel kapcsolatban? Javasolja-e a haszn&aacute;lat&aacute;t?</p> <p>K&ouml;sz&ouml;n&ouml;m: J-n&eacute; &Aacute;gnes</p>

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos nincs tapasztalatom vele. Javaslom a gyógyszertárban kapható Dolobene, Lioton, Flexagil, Hirudoid, SP54, stb., krémek közül válasszon. Üdvözlettel: dr. Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Agyvérzés után

Az lenne a kérdésem, hogy fél éve kaptam agyvérzést, de hála Istennek nem maradt vissza semmi, lehet-e menni talp reflexológushoz? Nem ártok vele?

Válasz:

Igen, ha a vérnyomása jól be van állítva, akkor nyugodtan mehet. Üdvözlettel: dr. Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Vérrög műtűt

Jó estét kívánok! Nagypapámat 02. 19-én műtötték meg, mert nem érezte a bal lábfejét. 02. 16-án (pénteken) kezdődött nála a lábfej fájdalom és nem érzése! Sajnos csak 02. 19-én reggel mentek el az orvoshoz, aki egyből Szolnokra küldte a sürgősségire őket. 1 óra körül értek oda, volt vérfestése, stb., 3 óra 55 perc körül végeztek a műtéttel. A lábszára feléig tudták kitisztítani az erét, sajnos tovább nem tudtak menni, mert a hajszálereket már nem tudták! A doktor úrral még azóta sem sikerült beszélnünk! A kérdésem az lenne, hogy a vérrög mitől alakulhat ki? És olyat is mondtak 02. 20-án nagypapámnak, hogy a hajszálerek már nem biztos, hogy újra indulnak a lábfejébe és le kell majd vágni a lábát! 02. 20-án már sétált egy kicsit, de nagyon fáj neki! A másik kérdésem az lenne, hogy mennyi esély van arra, hogy nem kell levágni a lábát? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos a kis erek elzáródása irreverzibilis-visszafordíthatatlan az idő múlásával, és ha az úgynevezett megkerülő erek nem tágulnak ki annyira, hogy elegendő vért juttassanak az ujjakba, akkor valóban csak az amputációra van lehetőség. Reméljük itt nem lesz rá szükség. Üdvözlettel: dr. Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Folsav hatása szív-érrendszeri betegségben

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azt szeretném megtudni, hogy érdemes-e szedni folsavat szívelégtelenségben, illwtve szívkoszorúér problémában? Köszönettel: L. Zs.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Korábban több megfigyelés valóban arra utalt, hogy a Folsav bevitele csökkentheti a koszorúérszűkület okozta elváltozások miatti megbetegedések és a stroke kockázatát, de ezt tudományosan, tanulmányokkal nem sikerült igazolni, bebizonyítani. A folsav a homocystein szint csökkentésével azonban az arteria tágulatos (aneurysmatikus) megbetegedések számát valóban csökkenti. Ugyanakkor a folsav bevitel nem jár káros hatásokkal, nem fokozza a rákos megbetegedések kockázatát. Célszerű azonban természetes úton zöldségek fogyasztásával bevinni a szükséges mennyiséget (brokkoli, spenót, spárga, stb). Üdvözlettel: dr. Járányi Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Szédülés

Tisztelt Cím! 44 éves normál testalkatú, nem dohányzó férfi vagyok. Sajnos néha emelkedett vérnyomás problémám van. Ezek az értékek (135/92, 138/94), főleg ha napközben, munkaközi szünetekben mérem. Nagyon sokszor mérek normális értéket is, amikor a per érték is 90 alatt van, ezek főleg otthon, illetve ha nem stresszelek (85, 84). Viszont néha van egy egy kiugrásom is, pl. 150/106. Az utóbbi évben elkezdtem futni, ez javított az értékeimen. Az utóbbi hetekben, amikor elég frontos idő volt, és a munkahelyi stressz is folyamatos volt, egy órán belül kétszer is megszédültem. 10-12 mp-ig forgó jellegűen. A vérnyomásom is felment. Más tünetem nem volt, csak a nagy pánik. Ügyeletre mentem, EKG és laborvizsgálat volt. Kifejezett nagyobb gondot nem mutatott ki. Kérdésem, hogy lehetett ez valami kisebb stroke vagy annak előjele? Gyógyszert jelenleg nem szedek. Gondolkodom nyaki erek vizsgálatán. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Javaslom a 24 órás vérnyomás monitorizálást, a nyaki erek ultrahang (duplex scan) vizsgálatát, valamint a nyaki gerinc rtg felvételét. A leletekkel keresse fel a rheumatológiai szakrendelést, valamint egyeztessen háziorvosával az esetlegesen szedendő vérnyomáscsökkentők ügyében. Amennyiben a nyaki ultrahang kórosat mutatna, jelentkezzen neurológiai vagy angiológiai szakrendelésen. A szédülés három lehetséges fő oka a nyaki gerinc probléma, a vérnyomásingadozás, illetve - jóval kisebb százalékban - a nyaki erek elváltozása. Üdvözlettel: dr. Járányi Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Gyógyszerkölcsönhatás

Szeretném megkérdezni, hogy Zyllt nevű gyógyszer mellet szedhető-e Aurorix, mivel moklobemid tartalmú, és ezt a Zyllt szedése mellett a betegtájékoztató nem ajánlja. Sajnos a pszichiátert, aki felírta jelenleg nem tudom elérni. Másik kérdésem lenne, hogy vérvétel előtt szólni kell-e arról, hogy Zyllt szedek, mivel tudomásom szerint ez véralvadás, ill. vérhígító gyógyszer, vagy ez nem befolyásolja a vérvételt? Köszönettel, Katalin

Válasz:

Kedves Katalin! A vérvételt a gyógyszer szedése nem befolyásolja. A gyógyszert felíró szakorvost kérdezze az együtt szedhetőséget illetően, mert Ő tudja, hogy miért pont ezt a szert választotta. Üdvözlettel: dr. Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Stroke utáni állapot

Tisztelt Doktornő, Doktor úr! Párom 50 éves, és 16 napja egy "mérsékelt" stroke-on esett át. 240-es vérnyomással érkeztünk a sürgősségi osztályra, beszédzavar, jobboldali kéz- és lábzsibbadás, ami 1 napig romlott, majd rohamos javulás következett. A CT-vizsgálat nem mutatott ki sem vérzést, sem elzáródást. 3 nap után hazajöhetett. A beszéd teljesen visszatért, a lába és a keze is nagyon jól javul. Azt mondták, a kezeletlen magas vérnyomás okozta egy hajszálér elzáródását az agyban. A gyógyszerek ellenére a vérnyomás még mindig magas, a 147 alá még nem sikerült tornászni, de esténként 150-160 közötti értéket is mérünk. Állandó fáradságot érez, ezért folyamatosan fekszik, enni, tisztálkodni kel fel, a televízión kívül más nem köti le. Mit tehetnék érte? Köszönettel: K. Ibolya

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az állapot rendeződéséhez hosszabb idő szükséges, legyen türelmes. A vérnyomás beállítása elengedhetetlen a gyógyuláshoz. A poststroke depresszió ismert kórkép, remélhetőleg párját nem érinti Üdvözlettel: dr. Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Nagyon fáj a lábam

nagyon fáj

Válasz:

Kedves Andrea! Valószínűleg technkai okok miatt nem tudom olvsani kérdését, csak azt, hogy nagyon fáj a lába. Ha megismétli szívesen megválaszolom. Üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!