Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész

Dr.  Járányi Zsuzsanna

285 kérdésre válaszolt

Kategóriái: visszeresség, agyvérzés, stroke

Szakterülete: agyvérzés, stroke, visszeresség

Bemutatkozás

Dr. Járányi Zsuzsanna PhD.

Születési hely, idő: Budapest, 1953. 05.18.

Végzettség: Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Budapest, 1971-1977 Orvosi diploma 1977 „summa cum laude” minősítéssel.

Szakképesítései:
  • Sebészet szakvizsga - 1982, jeles eredménnyel
  • Érsebészet szakvizsga - 1985, jeles eredménnyel
  • Orvostudományok kandidátusa - PhD fokozat, 1998
Munkahelyei:
  • 1977-198: Komárom Megyei Kórház általános sebészeti osztály, Tatabánya
  • 1981-1985: Főváros Tanács Balassa János Kórháza, általános sebészeti osztály
  • 1985 - jelenleg is: Semmelweis Egyetem Ér-és Szívsebészeti Klinika, 1122 Városmajor utca 68.

Egyetemi docens, tanszékvezető helyettes. Teljes körű érsebészeti műtéti tevékenységet, lézeres visszérkezeléseket végez. Szakrendelést vezet országos érsebészeti-angiológia beteganyaggal. Medikus oktatásban és posztgraduális képzésben vesz részt. Tudományos tevékenységet is végez.

Magánrendelése: MULTI-MED X Kft.

Érbetegségek -szűrése, -diagnosztizálása, és kezelése, a betegek gondozása, teljeskörű érsebészeti műtéti tevékenység klinikai háttérrel (alsóvégtagi panaszokat okozó elzáródások, aortadissectio, aorta aneurysma, thoracoabdominalis aorta aneurysma, renovascularis és cerebrovascularis terület, és vénás betegségek is)

Specializációja:

  • Stroke megelőző állapotok
  • Cerebrovascularis megbetegedések
  • Visszeresség kezelése
  • Lézeres visszérkezelés és scleroterápia műtéti megoldása, gondozása
  • Terhességi visszeresség

Elérhetőség

Bejelentkezés alapján. Érsebészeti Klinikára telefonon: 06 1 458-6800

Magánrendelésre:

Telefon: 06 30 919-4989

E-mail: info@erkezeles.hu  vagy drjaranyi@t-email.hu drjaranyi@t-email.hu

A doktornő honlapja: www.erkezeles.hu 

Legutóbbi válaszai

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Vérrög

Üdvözlöm!

 

Sok ismerösömtöl hallom, hogy mikor kénytelenek orvoshoz menni és elmondják a panaszaikat, a netröl utánajárt diagnózisukkal együtt, - hogy ne akarjanak maguk rájönni a problémára, pláne ne az internetröl -mintha az valamiféle tabu lenne...

Èn bevallom, nem olvastam el minden létezö cikket a témában, mert annyi van, hogy csak teljesen összezavar, de alapvetö ismereteim és testem ismerete alapján van egy olyan gyanúm,  hogy mélyvénás trombózis van a vádlimnál. 26 éves vagyok, mindig is sportoltam, mozogtam, rendszeresen, de az itt-ott, már 10 évvel ezelött is megjelenö, vastag erek, visszértágulat-kezdemények, a hirtelen növésemkor, a hátamon a bör striák megjelenése, a bör megnyúlása, a lábszáramon 1-1 lilás, szabálytalan felületü, nem gyógyuló folt, pont, arra engedtek következtetni, hogy örökletesen hajlamoom van a kötöszöveti gyengeségre, ebböl adódóan pedig az érrendszeri megbetegedésekre is.

Bár, mondhatni kifejezetten egészségesen táplálkozom, szinte csak vizet és gyógynövényes teákat iszom, vitaminokat, étrendkiegészítöket is szedek, általában 8 órát alszom, ennek ellenére is elöfordul ilyen, mint most.

A bal vádlimnál évek óta van egy lilás folt és tapinthatóan van egy visszér-csomó is, bár látni nem látható, csak a lilás folt.

Àlló munkát végzek, szinte folyamatosan mozgásban vagyok, ezért rendesen terhelés alatt is vannak a lábaim, volt is idöszak, amikor nagyon el voltak esténként nehezedve és rendszeresen bedagadt kicsit a bal lábszáram. Aztán elkezdtem kötöszövet erösítöket szedni, mint lizin, természetes C vitamin, rutin, steinklee, meg hasonlók, kompressziós harisnyát vásároltam és évekig semmi kellemetlenség nem volt onnantól, persze a nagyobb, kidudorodó vénák, csomók nem tüntek el, nyilván.

A napokban viszont (fél éve elhagytam a kompressziós harisnyát) történt egy olyan, hogy hirtelen szaladtam pár métert és egy lépésnél valami kellemetlent éreztem a már említett, bal vádli környékén, de a problémát elhessegettem azzal, hogy biztos csak meghúzódott, volt már korábban is olyan, meg általában minden fájtalommal úgy vagyok, hogy nem érdekel, próbálok egészségesen élni és majd elmúlik... mindig így is lett, még fejfájásra is egy kezemen meg tudom számolin, hogy hányszor vettem be fájdalomcsillapítót az elmúlt 5 évben. Ha a kezemet, munkámból adódóan elvágom és ömlik belöle a vér, akkor sem aggódom túl a dolgot, meg vannak már a rutinjaim az ilyen dolgokra, de mikor majdnem lebénultam egy autóbalesetben (de megúsztam), akkor is, már aznap folytattam a napi rutinomat, edzettem, iskolába mentem, stb és ezáltal mentálisan és fizikailag is hamarabb túl voltam rajta, azt hiszem.

De most, elöször úgy látom, hogy lehet, hogy ez, mivel egy esetleges vérrög, így ez a módszer nem feltétlen müködik. Azt nem értem, hogy nem lassan kialakuló fájdalomról van szó, hanem egy rossz lépésnél, hirtelen erös fájdalomról, ami azóta sem múlt el és ha jól látom, egy kicsit piros is ött a bör, egy héttel az eset után, ugyanúgy fáj, viszont (még) azt a kemény, feszes duzzadt érzést nem tapasztalom, ami elvileg szintén ezzel jár.

Kérdésem az lenne, hogy mit tudnának tanácsolni, azon kívül, hogy keressem fel a területen müködö orvost, sebészt?`Lehet ez bámi más, mint az általam "diagnosztizált" vérrög-trombózis?

 

Köszönöm válaszukat!

Válasz:

Kérdéseire csak vizsgálat után adható válasz. Üdv dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Ki lehet gyógyulni az érszűkületből?

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Egy évvel ezelőtt érsebész szakorvos doppler vizsgálat és kézi tapintás útján ütőér-szűkületet (végtagi ütőerek artherosclerosisa) állapított meg nálam ­– a bokáimnál szerinte alig volt keringés. (Nem volt panaszom, csupán a seprűvénáimat szerettem volna kezeltetni.) Noclaudot (50 mg, 2x1) kaptam, ami a kontrollok tanúsága szerint hatásosnak bizonyult, azonban már a kezdetektől komoly vérnyomás-emelkedést és aritmiát idézett elő. A gyógyszer ilyen mellékhatásai miatt idén márciustól vérnyomáscsökkentő (Coverex-AS 5 mg 1x½) és szívritmus-szabályozó (Concor – 5 mg 1x1) gyógyszerre szorultam.

Szeptember végén egy kardiológiai vizsgálat cáfolta, hogy érszűkületem lenne, ezért a szívgyógyász leállított a Noclaudról és a szívgyógyszerekről is – egyedül az áprilistól alkalmazott koleszterincsökkentő Xetert (15 mg, 1x1) tarthattam meg. Ennek hatására a vérnyomásom napokon belül teljesen normális lett és azóta is az.

A minap voltam érsebészeti kontrollon; az orvos teljesen meg volt elégedve a keringésemmel, remek vizsgálati eredményemet az általa elrendelt Noclaudnak tulajdonította, melynek szedését álláspontja szerint élethosszig kell folytatnom.

Arra szeretnék Öntől választ kapni, hogy

- Másfél hónap alatt vajon kiürülhetett-e a szervezetemből a Noclaud?

- Ha nem ürülhetett ki, akkor köszönhető-e korábbi (kb. 10 hónapig tartó) szedésének a mostani jó vizsgálati eredményem?

- Előfordulhat, hogy a tavalyi év végén megállapított ütőér-szűkületemből sikerült kigyógyulnom, s hogy e gyógyulásomban közrejátszhatott az áprilistól új gyógyszerként alkalmazott koleszterincsökkentő?

Szíves válaszát előre is köszönöm.

Ildikó

Válasz:

Sajnos ezekre a kérdéseire, illetve arra, hogy milyen állapotban van a lába, csak vizsgálat után lehet véleményt adni. Az érszűkület gyógyíthatatlan betegség,- az állapot javítható, de meg nem szüntethető- üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Használható-e együtt a Detralex 500mg és a Trental 400mg tabletta?

Tiszteletem.

SM beteg vagyok 2010 óta. A keringésemmel a lábamban problémák adódtak, és a szakorvosom javasolta a Trental 400mg keringés javító gyógyszert. Mondta menjek magam kivizsgáltatni a belgyógyászatra az ér szakrendelésre. Na elmentem, és II. típusú (idült) vénás keringési problémát állapítottak meg. A kezelőorvos a Detralex 500mg érvédő gyógyszert javasolta, de megemlítettem neki a Trental 400mg gyógyszert, és azt mondta hogy azt ne szedjem.

Az én kérdésem az lenne, hogy szedhetem-e együtt a Detralex 500mg és a Trental 400mg tablettát?

Válaszát előre is köszönöm, Norbert.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Szedhető együtt, de akkor inkább a Vessel due tablettát javasolnám. Üdv dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Repülés visszérrel

T. Doktor úr/nő! Szombaton az USA-ba repülök. Az út miatt a háziorvosom az Aspirin Protect szedését ill egy Doppler UH vizsgálatot javasolt (ennek eredményét csatolom). A vizsgálaton viszont a heparin injekciót mondták. Kérdésem az lenne hogy valóban szükséges az injekció?(sajnos tűfóbiás vagyok) Nem volt még trombózisom, a családban sem és nincs egyéb kockázati tényező. Sajnos a menstruációm is épp akkor esedékes. Köszönöm a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Gondolom már túl van az utazáson, de ha a visszérműtéten még nem, akkor azt javaslom elvégeztetni. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Ér megpattanása ujjakon,tenyéren.

Üdvözlöm:Az volna a kérdésem miért pattan meg az ujjakon,tenyéren az ér kissebb munkáktol.Gereblyézés,seprés.Utána belilul az ujj,tenyér.Édesanyám most lesz 70-éves 3-4 éve sűrün elöfordul nála.

Várom szives válaszát...

Válasz:

Az érfal gyengesége és az eret ért nyomás az oka. C vitami, illetve ascorbinsav fogyasztása javíthat a tüneteken. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Kardiológia

Tisztelt szakértő!

 

24éves férfi vagyok.  pár hete elkezdtem biciklizni előtte viszont abszolút mozgásszegény életet éltem sok évig. Azt tapasztalom hogy normális tempó mellett kicsit hosszabb 10-15km es út esetében baloldalon a nyaki verőerem mentén fájdalom jelentkezik ami néha a bal csuklómba sugárzik.  Mi lehet ennek az oka?

 

Köszönöm

 

Üdvözlettel 

K.D.

Válasz:

Tiisztelt kérdező! A kerékpározásnál a fej és a nyak kényszertartásban van, húzódnak az izmok stb. Javaslom, változtasson a kormány pozicióján, vagy az ülés magasságán. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Béta blokkolók és vitaminok

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

22 éve már, hogy Mitralis Prolapsust, magas vérnyomást találtak nálam, kis regurgitatioval, illetve kis pitvari sövényhiány is van. Gyerekkorom óta szorongással is küzdök, ez különböző lelki traumák miatt alakult ki. Emellett reflux betegség is kialakult pár éve.
Az MPS-re reggelente 25 mg Betaloc-ot, magas vérnyomás ellen pedig esténként 5 mg Norvasc-ot szedek. Szorongás ellen napi 2x0,25 mg Xanax-ot. A szívem védelmére Aspirin Protectet is szedek, emellett fitnesz edző vagyok, bár a mozgás mennyiségét picit visszavettem heti két alkalomra. Nem okozott sosem problémát az edzői lét, a napi több edzés és a legnehezebb kardio és állóképességi edzések sem. Csak úgy gondoltam a kor előrehaladtával azért érdemes kevésbé terhelni magam. Extra systoleim szinte minden nap vannak, úgy napi 1x, vagy 2x. Ez 98%-ban csupán egyetlen nagyobb dobbanás. A pulzusom nagyon jó, a vérnyomásom is megfelelő. A dobbanásokat akár a reflux is okozhatja, mert jellemzően esténként jelentkezik. Ijesztő. Eddig szedtem kalciumot és galagonya kapszulát, ittam galagonya teát. Aztán olvastam, hogy a kalcium csatorna blokkolók esetén ez nem túl jó húzás. Mit tehetek még a szívem érdekében, mert a szorongásos tüneteim mind a szívemmel kapcsolatosak, mindig is azok voltak. Szeretném a szívem munkáját könnyíteni és megőrizni az MPS jelenlegi enyhe fokát. Vagy ez teljesen normális működés és ezzel próbáljak meg együtt élni, akármilyen ijesztő az a pár nagyobb dobbanás? Évente járok UH-ra, de az eredményt a kezembe nyomják és ennyi. Nem igazán tudom megbeszélni az orvossal a kérdéseimet, az aggodalmaimat.

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus általában ártalmatlan dolog, nem befolyásolja a paciensek életvitelét. A gyógyszerelést és a kezelést cardiológussal kellene megbeszélnie, és érsebész vagyok és ez nem műtétet igénylő elváltozás. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Viszér tagulat

Tisztelt dr úr/nő!

32 éves nő vagyok túlsúlyos 

kb 2 honapja a jobb lábam éjszaka is begörcsöl ,de mar napközben is,sétalni alig birok mivel néhány méter után leakar szakadni a lábam .

Ma voltam az ersebészeten ahol azt mondták viszertagulatom van .

A lelet: Jobb alszár duzzzadtabb,pot.thromboticus sy.,perif.pulz.tap.

Gumis terdharisnyát és Detralex tbl 2x1 javasoltak 

Szeretném a véleményüket kérni a leirtakról

Valamint szeretném megkerdezni hogy mennyi mozgas megengedet hogy ne terheljem túl a lábam ? Esetleg kell e felpockolni ,mert az orvos nem mondott semmit .

Előre is köszönöm valaszukat .

Válasz:

A mozgás kifejezetten jót tesz a visszereknek, főleg ha kompressziós harisnyában ( nem térdig, hanem combtőig érőben ) történik. Általában a nem receptköteles 140 denes harisnya elég erre. Egy helyben állni nem jó, és ha ül, valóban célszerű megemelni kissé a föld fölé a lábat. Minden ami meleg, ártalmas lehet. Fogyás javít a helyzeten. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Nyaki ér műtét közben kapott stroke

Tisztelt Járányi Doktornő!  Apósom 05.03- án ki volt írva egy tervezett nyaki ér műtétre. Jobb oldalon teljes elzáródás volt, a bal oldalon 40%-os műkodés volt. Ott volt egy szűkület elsősorban ezt akarták rendbetenni. Sajnos műtét közben stroke-ot kapott. Már kikerült az intenzívről, neurológiai osztályon fekszik. Magától lélegzik már, orrszondán táplálják, sajnos nincs tudatánál, a jobb keze nem mozog, jobb lábán pedig csak a lábujjai mozognak.beszélni nem tud, bár a családtagokat megismeri, ha éppen pár percre kinyitja a szemét, van hogy válaszként pislog, kezet szorít.CT vizsgálaton a bal oldali agykéreg sérülése lett a diagnózis.  Tehnap elvitték MRI vizsgálatra, de az eredményt nem tudjuk, csak annyit, hogy nem lett nagyobb a sérült terület.Sajnos az orvosa nem érhető el akitől megkérdezhetném, így Öntől kérdezem, hogy mi az Ön véleménye a C-Peptid spray alkalmazásáról a mi esetünkben. Hallott-e már esetleg erről?  Erről lenne szó: https://cpeptide.com/hu  Amit én laikusként utánaolvasás során tudok erről a termékről, hogy nazálisan alakmazva az orrnyálkahártyán keresztül jut be az idegrendszerbe ahol segít a sérült területen kijavítani vagy felépíteni új kapcsolatokat. Ez egy az emberi szervezetben megtalálható testazonos anyag, mely a gyártó cégszerint ( Varga G.) elmondása alapján, csak hasznos anyagokat tartalmaz. Kérdezném, hogy lehet-e bármi negatív hatása a spray használatának Ön szerint?Az hogy pozitív lesz-e az kiderül, ha megengedik alkalmazni, de a kár okozás legetősége fennáll-e, azt fontos lenne tudnom. Sehol nem találkoztam negatív hatás leírásról, történetről, vagy esetről. Természetesen a saját orvost is megfogom kérdezni, amint sikerül elérni. Elnézést, hogy hosszú lett a kérdésem, válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A kérdéses termék erre alkalmatlan- hatástalan. üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Magas hemoglobin

T. CÍM!

Rendszeres véradó vagyok, ill. voltam, mert az utóbbi időben a magas hemoglobin értékem miatt nem adhatok. Próbáltam véradás előtt a megszokottnál sokkal nagyobb mennyiségű

folyadékot magamhoz venni, de sikertelen.

Hogyan csökenthetném a magas értéket, jelent-e egészségügyi kockázatot?

Válasz:

A magas haemoglobin érték fokozott alvadékonysággal járhat, ezért javasolt thrombocyta aggregatio gátló gyógyszer (pl Aspirin ) szedése. De célszerű lenne egy haematológiai szakrendelés felkeresése, az okok tisztázására. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!