Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész

Dr. Járányi Zsuzsanna

282 kérdésre válaszolt

Kategóriái: visszeresség, agyvérzés, stroke

Szakterülete: agyvérzés, stroke, visszeresség

Bemutatkozás

Dr. Járányi Zsuzsanna PhD.

Születési hely, idő: Budapest, 1953. 05.18.

Végzettség: Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Budapest, 1971-1977 Orvosi diploma 1977 „summa cum laude” minősítéssel.

Szakképesítései:
 • Sebészet szakvizsga - 1982, jeles eredménnyel
 • Érsebészet szakvizsga - 1985, jeles eredménnyel
 • Orvostudományok kandidátusa - PhD fokozat, 1998
Munkahelyei:
 • 1977-198: Komárom Megyei Kórház általános sebészeti osztály, Tatabánya
 • 1981-1985: Főváros Tanács Balassa János Kórháza, általános sebészeti osztály
 • 1985 - jelenleg is: Semmelweis Egyetem Ér-és Szívsebészeti Klinika, 1122 Városmajor utca 68.

Egyetemi docens, tanszékvezető helyettes. Teljes körű érsebészeti műtéti tevékenységet, lézeres visszérkezeléseket végez. Szakrendelést vezet országos érsebészeti-angiológia beteganyaggal. Medikus oktatásban és posztgraduális képzésben vesz részt. Tudományos tevékenységet is végez.

Magánrendelése: MULTI-MED X Kft.

Érbetegségek -szűrése, -diagnosztizálása, és kezelése, a betegek gondozása, teljeskörű érsebészeti műtéti tevékenység klinikai háttérrel (alsóvégtagi panaszokat okozó elzáródások, aortadissectio, aorta aneurysma, thoracoabdominalis aorta aneurysma, renovascularis és cerebrovascularis terület, és vénás betegségek is)

Specializációja:

 • Stroke megelőző állapotok
 • Cerebrovascularis megbetegedések
 • Visszeresség kezelése
 • Lézeres visszérkezelés és scleroterápia műtéti megoldása, gondozása
 • Terhességi visszeresség

Elérhetőség

Bejelentkezés alapján. Érsebészeti Klinikára telefonon: 06 1 458-6800

Magánrendelésre:

Telefon: 06 30 919-4989

E-mail: info@erkezeles.hu  vagy drjaranyi@t-email.hu drjaranyi@t-email.hu

A doktornő honlapja: www.erkezeles.hu 

Legutóbbi válaszai

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Repülés visszérrel

T. Doktor úr/nő! Szombaton az USA-ba repülök. Az út miatt a háziorvosom az Aspirin Protect szedését ill egy Doppler UH vizsgálatot javasolt (ennek eredményét csatolom). A vizsgálaton viszont a heparin injekciót mondták. Kérdésem az lenne hogy valóban szükséges az injekció?(sajnos tűfóbiás vagyok) Nem volt még trombózisom, a családban sem és nincs egyéb kockázati tényező. Sajnos a menstruációm is épp akkor esedékes. Köszönöm a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Gondolom már túl van az utazáson, de ha a visszérműtéten még nem, akkor azt javaslom elvégeztetni. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Ér megpattanása ujjakon,tenyéren.

Üdvözlöm:Az volna a kérdésem miért pattan meg az ujjakon,tenyéren az ér kissebb munkáktol.Gereblyézés,seprés.Utána belilul az ujj,tenyér.Édesanyám most lesz 70-éves 3-4 éve sűrün elöfordul nála.

Várom szives válaszát...

Válasz:

Az érfal gyengesége és az eret ért nyomás az oka. C vitami, illetve ascorbinsav fogyasztása javíthat a tüneteken. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Kardiológia

Tisztelt szakértő!

 

24éves férfi vagyok.  pár hete elkezdtem biciklizni előtte viszont abszolút mozgásszegény életet éltem sok évig. Azt tapasztalom hogy normális tempó mellett kicsit hosszabb 10-15km es út esetében baloldalon a nyaki verőerem mentén fájdalom jelentkezik ami néha a bal csuklómba sugárzik.  Mi lehet ennek az oka?

 

Köszönöm

 

Üdvözlettel 

K.D.

Válasz:

Tiisztelt kérdező! A kerékpározásnál a fej és a nyak kényszertartásban van, húzódnak az izmok stb. Javaslom, változtasson a kormány pozicióján, vagy az ülés magasságán. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Béta blokkolók és vitaminok

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

22 éve már, hogy Mitralis Prolapsust, magas vérnyomást találtak nálam, kis regurgitatioval, illetve kis pitvari sövényhiány is van. Gyerekkorom óta szorongással is küzdök, ez különböző lelki traumák miatt alakult ki. Emellett reflux betegség is kialakult pár éve.
Az MPS-re reggelente 25 mg Betaloc-ot, magas vérnyomás ellen pedig esténként 5 mg Norvasc-ot szedek. Szorongás ellen napi 2x0,25 mg Xanax-ot. A szívem védelmére Aspirin Protectet is szedek, emellett fitnesz edző vagyok, bár a mozgás mennyiségét picit visszavettem heti két alkalomra. Nem okozott sosem problémát az edzői lét, a napi több edzés és a legnehezebb kardio és állóképességi edzések sem. Csak úgy gondoltam a kor előrehaladtával azért érdemes kevésbé terhelni magam. Extra systoleim szinte minden nap vannak, úgy napi 1x, vagy 2x. Ez 98%-ban csupán egyetlen nagyobb dobbanás. A pulzusom nagyon jó, a vérnyomásom is megfelelő. A dobbanásokat akár a reflux is okozhatja, mert jellemzően esténként jelentkezik. Ijesztő. Eddig szedtem kalciumot és galagonya kapszulát, ittam galagonya teát. Aztán olvastam, hogy a kalcium csatorna blokkolók esetén ez nem túl jó húzás. Mit tehetek még a szívem érdekében, mert a szorongásos tüneteim mind a szívemmel kapcsolatosak, mindig is azok voltak. Szeretném a szívem munkáját könnyíteni és megőrizni az MPS jelenlegi enyhe fokát. Vagy ez teljesen normális működés és ezzel próbáljak meg együtt élni, akármilyen ijesztő az a pár nagyobb dobbanás? Évente járok UH-ra, de az eredményt a kezembe nyomják és ennyi. Nem igazán tudom megbeszélni az orvossal a kérdéseimet, az aggodalmaimat.

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus általában ártalmatlan dolog, nem befolyásolja a paciensek életvitelét. A gyógyszerelést és a kezelést cardiológussal kellene megbeszélnie, és érsebész vagyok és ez nem műtétet igénylő elváltozás. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Viszér tagulat

Tisztelt dr úr/nő!

32 éves nő vagyok túlsúlyos 

kb 2 honapja a jobb lábam éjszaka is begörcsöl ,de mar napközben is,sétalni alig birok mivel néhány méter után leakar szakadni a lábam .

Ma voltam az ersebészeten ahol azt mondták viszertagulatom van .

A lelet: Jobb alszár duzzzadtabb,pot.thromboticus sy.,perif.pulz.tap.

Gumis terdharisnyát és Detralex tbl 2x1 javasoltak 

Szeretném a véleményüket kérni a leirtakról

Valamint szeretném megkerdezni hogy mennyi mozgas megengedet hogy ne terheljem túl a lábam ? Esetleg kell e felpockolni ,mert az orvos nem mondott semmit .

Előre is köszönöm valaszukat .

Válasz:

A mozgás kifejezetten jót tesz a visszereknek, főleg ha kompressziós harisnyában ( nem térdig, hanem combtőig érőben ) történik. Általában a nem receptköteles 140 denes harisnya elég erre. Egy helyben állni nem jó, és ha ül, valóban célszerű megemelni kissé a föld fölé a lábat. Minden ami meleg, ártalmas lehet. Fogyás javít a helyzeten. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Nyaki ér műtét közben kapott stroke

Tisztelt Járányi Doktornő!  Apósom 05.03- án ki volt írva egy tervezett nyaki ér műtétre. Jobb oldalon teljes elzáródás volt, a bal oldalon 40%-os műkodés volt. Ott volt egy szűkület elsősorban ezt akarták rendbetenni. Sajnos műtét közben stroke-ot kapott. Már kikerült az intenzívről, neurológiai osztályon fekszik. Magától lélegzik már, orrszondán táplálják, sajnos nincs tudatánál, a jobb keze nem mozog, jobb lábán pedig csak a lábujjai mozognak.beszélni nem tud, bár a családtagokat megismeri, ha éppen pár percre kinyitja a szemét, van hogy válaszként pislog, kezet szorít.CT vizsgálaton a bal oldali agykéreg sérülése lett a diagnózis.  Tehnap elvitték MRI vizsgálatra, de az eredményt nem tudjuk, csak annyit, hogy nem lett nagyobb a sérült terület.Sajnos az orvosa nem érhető el akitől megkérdezhetném, így Öntől kérdezem, hogy mi az Ön véleménye a C-Peptid spray alkalmazásáról a mi esetünkben. Hallott-e már esetleg erről?  Erről lenne szó: https://cpeptide.com/hu  Amit én laikusként utánaolvasás során tudok erről a termékről, hogy nazálisan alakmazva az orrnyálkahártyán keresztül jut be az idegrendszerbe ahol segít a sérült területen kijavítani vagy felépíteni új kapcsolatokat. Ez egy az emberi szervezetben megtalálható testazonos anyag, mely a gyártó cégszerint ( Varga G.) elmondása alapján, csak hasznos anyagokat tartalmaz. Kérdezném, hogy lehet-e bármi negatív hatása a spray használatának Ön szerint?Az hogy pozitív lesz-e az kiderül, ha megengedik alkalmazni, de a kár okozás legetősége fennáll-e, azt fontos lenne tudnom. Sehol nem találkoztam negatív hatás leírásról, történetről, vagy esetről. Természetesen a saját orvost is megfogom kérdezni, amint sikerül elérni. Elnézést, hogy hosszú lett a kérdésem, válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A kérdéses termék erre alkalmatlan- hatástalan. üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Magas hemoglobin

T. CÍM!

Rendszeres véradó vagyok, ill. voltam, mert az utóbbi időben a magas hemoglobin értékem miatt nem adhatok. Próbáltam véradás előtt a megszokottnál sokkal nagyobb mennyiségű

folyadékot magamhoz venni, de sikertelen.

Hogyan csökenthetném a magas értéket, jelent-e egészségügyi kockázatot?

Válasz:

A magas haemoglobin érték fokozott alvadékonysággal járhat, ezért javasolt thrombocyta aggregatio gátló gyógyszer (pl Aspirin ) szedése. De célszerű lenne egy haematológiai szakrendelés felkeresése, az okok tisztázására. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Értágitó

Mélyvénás trombózis szövődményeként lábszárfekély !! Szépen gyógyul!!!Lábfájdalom éjszaka ami ágyról lelógatáskor szűnik meg vagy járkáláskor!! Háziorvos NOCLAUD 50 mg tabl irt fel 2x1 naponta!! Telmisartan 80mg-ot és Concort szedek még !!! A NOCLAUDot bátran szedhetem ez lenne a kérdésem???

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Panaszai érszűkületre is utalnak- a tisztán thrombozis alapján kialakult lábszárfekély ill panaszok nem enyhülnek a végtah lelógatására, ez inkább az érszűkületre jellemző.(A Noclaud is erre ható gyógyszer) Javaslom keressen fel egy érsebészeti szakrendelést. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Hasi aorta meszesedés

Tisztelt Szakértő! 57 éves nő vagyok, gerinc rtg. és hasi uh. vizsgálatnál kiderül, hogy a hasi aorta fala meszes. Vékony testalkatú vagyok, egészségesen táplálkozom, vérnyomásom rendben. Ami tudom, hogy nagy baj, dohányzom. Ldl koleszterinem magas.  Családi anamnézisem rossz. Anya, apa, érszűkület, szívinfarktus, tüdőembólia, rák, minden volt, már nem élnek.  Mire számítható? Biztosra vehetem azt, hogy nálam is bekövetkezik egy katasztrófa, vagy nem törvényszerű? Elkezdtem szedni a szerrapeptáz enzimet és a K2 vitamint, mivel sokat olvastam róla, hogy leoldhatja a meszesedést és meggátolja az elzáródást. Érdekelne a véleménye.  Gyomor problémáim (érzékenység, reflux) nem szedek be semmilyen gyógyszert, csak alternatívákat, gyógynövények, vitaminok, ásványi anyagok, természetes étrendkiegészítőket. Köszönöm a válaszát! Tisztelettel : Picurka 62

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A genetikai érintettség mellett a legfőbb érszűkület fokozó a dohányzás. A bizonytalan leoldás helyett a felrakódás megelőzésére kellene törekedni és elhagyni a cigarettát. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Visszatért a felszíni vénagyulladás

Tisztelt Doktornő!

Középkorú nő vagyok, kb 6 hete volt felszíni vénagyulladásom a bal lábszáramban, egy kis vérrög pedig közel a térdhajlathoz került. Voltam érsebész orvosnál, kompressziós harisnyát írt fel és Detralexet. Kb 10 nap alatt szépen lement a gyulladás, utána a harisnyát nem mindennap vettem fel és a Detralexet is abbahagytam. Most pár napja a külső bokámon a bokacsont alatt gyulladt be egy pár centis szakaszon az ér. A kérdésem:

1. ez az ismétlődő gyulladás már okot ad-e arra, hogy daganatok kutatásának irányába induljak el, vagy ez a kiújulás még belefér?

2. A Detralexet mennyi ideig szabad szedni, szedhetem-e, kell-e szednem folyamatosan?

Köszönöm válaszát: Zsuzsa

Válasz:

Kedves Zsuzsa! Elsősorban valamilyen gyulladásos góc irányában (fogászati, nőgyógyászati) kell kivizsgálni, és azt megszűntetni. A Detralex folyamatosan szedhető. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!