Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész

Dr.  Járányi Zsuzsanna

295 kérdésre válaszolt

Kategóriái: visszeresség, agyvérzés, stroke

Szakterülete: agyvérzés, stroke, visszeresség

Bemutatkozás

Dr. Járányi Zsuzsanna PhD.

Születési hely, idő: Budapest, 1953. 05.18.

Végzettség: Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Budapest, 1971-1977 Orvosi diploma 1977 „summa cum laude” minősítéssel.

Szakképesítései:
  • Sebészet szakvizsga - 1982, jeles eredménnyel
  • Érsebészet szakvizsga - 1985, jeles eredménnyel
  • Orvostudományok kandidátusa - PhD fokozat, 1998
Munkahelyei:
  • 1977-198: Komárom Megyei Kórház általános sebészeti osztály, Tatabánya
  • 1981-1985: Főváros Tanács Balassa János Kórháza, általános sebészeti osztály
  • 1985 - jelenleg is: Semmelweis Egyetem Ér-és Szívsebészeti Klinika, 1122 Városmajor utca 68.

Egyetemi docens, tanszékvezető helyettes. Teljes körű érsebészeti műtéti tevékenységet, lézeres visszérkezeléseket végez. Szakrendelést vezet országos érsebészeti-angiológia beteganyaggal. Medikus oktatásban és posztgraduális képzésben vesz részt. Tudományos tevékenységet is végez.

Magánrendelése: MULTI-MED X Kft.

Érbetegségek -szűrése, -diagnosztizálása, és kezelése, a betegek gondozása, teljeskörű érsebészeti műtéti tevékenység klinikai háttérrel (alsóvégtagi panaszokat okozó elzáródások, aortadissectio, aorta aneurysma, thoracoabdominalis aorta aneurysma, renovascularis és cerebrovascularis terület, és vénás betegségek is)

Specializációja:

  • Stroke megelőző állapotok
  • Cerebrovascularis megbetegedések
  • Visszeresség kezelése
  • Lézeres visszérkezelés és scleroterápia műtéti megoldása, gondozása
  • Terhességi visszeresség

Elérhetőség

Bejelentkezés alapján. Érsebészeti Klinikára telefonon: 06 1 458-6800

Magánrendelésre:

Telefon: 06 30 919-4989

E-mail: info@erkezeles.hu  vagy drjaranyi@t-email.hu drjaranyi@t-email.hu

A doktornő honlapja: www.erkezeles.hu 

Legutóbbi válaszai

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Hasi aorta tágulat.

A fizikai munkavégzés mekkora kockázatot jelent a hasi aorta 36mm átmérőnél 46 mm hosszban való tágulata esetén?Könnyö fizikai munkát végzek egy robot gépen havonta 4 alkalommal cserélnem kell a gépen egy 12kg doboz ez 5 másodperc alat megvan.Azt szeretném kérdezni hogy a fizikai terhelésem mennyire /Hány kg?/ korlátozott.Köszönöm válaszátt.

Válasz:

Már megválaszolva
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Keringési probléma?

Üdvözlöm! Turzó Zoltán vagyok!

Az alábbi problémámhoz szeretném a sgítségét kérni! Pár éve megfigyeltem hogy úgymond "ég"a talpam, néha forrónak érzem, néha hidegnek, avagy mintha ezernyi tű szurkálná, zsibbad, bizsereg. Amúgy kis gyermek korom óta hidegek a lábaim, az alsó lábszáram(most 54 éves vagyok). Izzadni izzad a lábam,de eddig az sem volt jelentős, most jobban és kellemetlen szaga is van. Voltam kétszer érsebészeten ,EKG-n is többször és a kardiológián is. Nem találtak jelentős változást, azt mondták a szakrendelések, a koromnak megfelelő az állapotom.Sajnos két éve volt egy enyhe lefolyású agyvérzésem,amitől még nem jöttem teljesen rendbe. Napi 8-10-12 órát dolgozom, tanulok, képzem magam. A munkám jelentős része fizikai munka, mivel kertész a szakmám. A vérnyomásom ingadozik, eddig általában alacsony volt, 100-120/ 80-90, mostanában olykor 140/ 90 fölé megy, volt már 160 is. Szedek rá gyógyszert. Az életem eléggé stresszes, pörgös, temperamentumos vagyok, így voltam már a pszichiátrián is. Szedek antidepresszáns és nyugtatót(XANAX) is.

Kérem, amennyiben tud, segítsen! Várom válaszát! Üdvözlettel Turzó Zoltán

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Panaszai eléggé szerteágazóak, nehéz konkrét választ adni. A lábizzadás, és kellemetlen szag miatt bőrgyógyászati vizsgálata javasolt, viseljen pamut zoknit és mosáskor fertőtlenítse ki.. A zsibbadás- bizsergés több mindentől lehet, de ahogy írja , a korábbi vizsgálatok majdnem mindent kizártak. Ha dohányzik, hagyja abba! A bizsergő érzés miatt pedig szedjen B1 vitamint, vagy Milgammát. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Érszűkület, alsó végtagban

Tisztelt doktornő/úr. Magasvérnyomással küzdök régóta, amit gyógyszeres kezeléssel stabilan tartok (Covercard, Coviogal). Tavaly nyáron voltam terheléses EKG-n, szívultrahangon, vér stb vizsgálaton, az eredmenyek jók. Cukor norma, koleszterin kicsit magas. Nem dohányzom,  sosem dohányoztam. Kicsit mozgásszegény stresszes életet élek. Túlsúlyos vagyok. Vagyis 15 kg plusz van rajtam. Kb 3 hete bedagadt a bal vádlim, járáskor fájás, amugy más tünet semmi. 5 napja elmentem sebészhez, voltam D-Dimer vizsgálaton az teljesen jó, Dopler vizsgálat aggaszt. Fájó láb 0.5 masik 0.7. Nálunk 0.8-1.2 a jó érték. Gyógyszeres kezelést írt. Értágító, vérhígitó 10 napig. Doktor szerint helyrejön ennyi idő alatt. 5 nap után jobb az biztos. Mondjuk most mindkét lábam egyformán fáj, de türhető. Kérdésem, mitöl lehet érszűkületem? Mik a tapasztalatok gyógyulást illetöen? Kikezelhető? Vagy állandó kezelést igényel? Fiatalon kicsit rettegek emiatt. Pláne, hogy eddig nem volt más tünet. Köszönöm előre a válaszát.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A doktor Úr által beállított kezelés mellett javuló állapot, sok séta, mozgás, és a fogyás sokat javíthat állapotán. Az érszűkületet "kikezelni" nem lehet, de állandó kezeléssel, odafigyeléssel egyensúlyban tartani igen. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Hasi aorta tágulat.

A fizikai munkavégzés mekkora kockázatot jelent a hasi aorta 36mm átmérőnél 46 mm hosszban való tágulata esetén?Könnyö fizikai munkát végzek egy robot gépen havonta 4 alkalommal cserélnem kell a gépen egy 12kg doboz ez 5 másodperc alat megvan.Azt szeretném kérdezni hogy a fizikai terhelésem mennyire /Hány kg?/ korlátozott.Köszönöm válaszátt.

Válasz:

ld fent
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

D-dimer

Tiszteletem!

Melkasi panasszal kerültem sürgősségire, ahol d-dimer szintem 4.440 es értéket mutatott!CT nem teljesen,de kizárta a tüdő embóliát.Hosszan tartó fekvés volt előtte derék problémával.A kérdésem,hogy törődnek ezzel a magasnak mondható d-dimer értékkel és, ha igen, akkor merre induljak kivizsgálás ügyben!?Válaszát köszönöm,Tild Tibor

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A magas D dimer érték általában a szervezetben lejátszódó alvadásos folyamatokat jelzi. A vénás rendszerben (alsó végtagok, kismedence) lévő esetleges thrombózisok kizárása jön elsősorban szóba. Sajnos nem írta meg, hogy a sürgősségiről milyen utasításokkal- terápiával bocsátották el. Javaslom egyeztessen háziorvosával a további teendőket- terápiát illetően. Üvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Strok

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem, hogy okozhat-e strokot, az előző napi kielégítetlen szexuális izgalom?

Válaszát köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az aktuális vérnyomás emelkedés az adott pillanatban okozhat legfeljebb vérzéses stroke-ot, másnap már nem. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Hasi aorta tágulat.

A fizikai munkavégzés mekkora kockázatot jelent a hasi aorta 36mm átmérőnél 46 mm hosszban való tágulata esetén?Könnyö fizikai munkát végzek egy robot gépen havonta 4 alkalommal cserélnem kell a gépen egy 12kg doboz ez 5 másodperc alat megvan.Azt szeretném kérdezni hogy a fizikai terhelésem mennyire /Hány kg?/ korlátozott.Köszönöm válaszátt.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Kérdésére pontos válaszsajnos nem adható. Próbálja megoldani, hogy ezeket a "cseréket" más végezze. Üdvözlettel dr Járányi
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Gyógyszer szedés

Tisztelt Címzett!

Már nagyon hosszú ideje minden reggel beveszek egy szem aszpirin protect gyógyszert megelőzendő a vérlemezkék összetapadását. Viszont azt olvastam valahol hogyaz aszőirinnek károds hatásai is vannak. Mindkét lábszáramban volt mélyvénás trombózis. Azóta Pradaxa vérhígítót és Detralex-et is is szedek reggel-este 1-1 szemet.

Kérdésem: szedhetem-e huzamosabb ideig ezeket a gyógyszereket? A vérhígítót már életem végéig szednem kell? A laboratóriumi vérképem rendben van.

Köszönettel:

Kürthy Ferenc

Válasz:

Tisztelt Kürthy Úr! A fenti adatokból nem adható pontos válasz a kérdéseire. Volt genetikai vizsgálata? Mi lett az eredménye? Mitől alakult ki annak idején a thrombózisa? stb. Csak ezek ismeretében adható korrekt válasz. Ha valakinek mélyvénás thrombózisa volt- és mellette a genetikai vizsgálata is pozitív, akkor valóban élete végéig szednie kell az alvadásgátlót, de nem ismert, hogy Önnél ez a vizsgálat megtörtént-e? Az aspirin szedése a tartós véralvadás gátló mellett általában felesleges, hacsak nincs valamilyen speciális javaslata. Üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Clopidogrel 75 mg kiváltásához kell-e szakorvosi javaslat?

Tisztelt Doktor Úr!

A SOTE Érsebészeti Klinikáján napi 1× Clopidogrel 75 mg szedését állapítottak meg. A háziorvosom ragaszkodik a szakorvosi javaslat évenkénti kéréséhez, amiben 70 %-os TB támogatás szerepel. Kérdésem: háziorvosom a szakorvosi javaslat nélkül is felírhatja-e az "Ambuláns kezelőlap"-ban leírtak alapján? (Nem tartok igényt a 70 %-os támogatásra!)

 

Üdvözlettel:

Hegedűs Lajos (lajos.hegedus@gmail.com)

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Az évenkénti szakorvosi javaslat a kedvezményes felíráshoz szükséges. Üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Dr. Járányi Zsuzsanna - érsebész válasza

Visszérműtét, de hogyan?

Tisztelt Doktornő,

augusztus óta küzdök lábszárfekéllyel. Hónapokig nem találtam olyan orvost, aki alaposan utánanézett volna, miért is alakult ez ki nálam, és megfelelően ellátott volna. Végül sikerült bejutnom egy fekély specialistához, aki utánajárt a dolgoknak. A diagnózisom a következő: VDS: bali VSM junctió tág, insuff 12 mm, VSP 5 mm. Visszérműtétre lenne szükségem. De Leiden mutációs vagyok (heterozigóta), volt már mélyvénás trombózisom is kb. 18 éve (ez már felszívódott azóta). Syncumart szedek sok év óta. A Leiden miatt elég nagy félelmeim vannak a műtéttel kapcsolatban, mert ismerem a kockázatot. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben milyen műtéti eljárást javasolna? Tudom, hogy látatlanban nehéz pontos véleményt formálni, de a saját dokim véleménye mellett mindenképp szerettem volna mástól is véleményt kérni a műtéti eljárást illetően. Bízom benne, hogy esetleg tudna javasolni valamit. Előre is köszönöm válaszát!

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A fekély gyógyulásához a háttérben lévő visszeresség megoldása szükséges. A visszérműtét akkor végezhető el, ha a mélyvénák nyitottak, azaz az Ön esetében "recanalizálódtak" Ehhez egy nagyon pontos, részletes duplex scan vizsgálat szükséges. Az, hogy a műtétet milyen módszerrel végzik, már másodlagos kérdés. A heterozygota Leiden mutáció sajnos fokozott thrombózis veszélyt jelent minden esetben, de gondosan és jól vezetett alvadásgátló kezeléssel általában kivédhető egy újabb thrombózis kialakulása. (A műtét elvégzéséhez azonban a fekély nem lehet nagy és fertőzött). Üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!