Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász

Dr. Kaszó Beáta

392 kérdésre válaszolt

Kategóriái: allergia, légzőszervi betegségek

Szakterülete: allergia, asztma, légzőszervi betegségek

Bemutatkozás

1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szereztem általános orvosi diplomát.

Szakvizsgáim:

  • csecsemő- és gyermekgyógyászat (1992)
  • gyermek-tüdőgyógyászat (2002)
  • allergológia és klinikai immunológia (2007)

2007 őszén, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet bezárását követően magánrendeléseket indítottam. Emellett a pilisvörösvári szakrendelőben látok el gyermekeket.

Allergiás és légúti betegségekkel, asztmával, szénanáthával, csalánkiütéssel, ételallergiával foglalkozom. Nagyon fontosnak tartom, hogy a beteg gyermek, a szülő és az orvos között olyan kapcsolat alakuljon ki, amely lehetővé teszi, hogy a beteg bátran kérdezzen betegségéről, problémáiról, kétségeiről. Az orvos feladata pedig, hogy részletesen tájékoztassa a páciensét betegsége természetével, a terápiás lehetőségekkel kapcsolatban.

Honlapom: www.allergiadoktor.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Allergia teszt értékelése

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Csináltattam vérből egy allergia vizsgálatot,mert időközönként nagyon tüsszögök,orrfolyás,szemviszketés jelentkezik. 29 éves férfi vagyok.
Az eredményeket megkaptam email-ben,viszont magyarázatot nem kaptam,hogy mennyire súlyos az allergia.
Leírom + eredményeket:
-Fűkeverék IgE (cs. ebír, réti perje, angol perje,réti komocsin, réti csenkesz) 12,70 kU/l
-Fűkeverék IgE 2 (tavaszi hérics, a.perje, nád, p.selyemperje, rozs) 9,35 kU/l
-Parlagfű IgE 1,56 kU/l
-Poratka (pterony) IgE 56,70 kU/l
-Poratka (farinae) IgE 39,30 kU/l

Szükséges valamilyen gyógyszert szednem?Mert konkrétan nem ajánlottak semmilyent :( Cetirizin Hexal 10mg szedtem régebben,Ön szerint szedhetem ezt vagy van már hatásosabb?

Köszönöm szépen a segítséget!

Válasz:

Kedves Kérdező! Az allergiateszt eredményét mindig a tünetekkel összevetve kell értékelni, ezért azt javaslom, keressen fel személyesen allergológust, mert csak úgy lehet meghatározni a megfelelő kezelést. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Gyógyszerek hatóanyaga

Tisztelt Doktronő!
A következő gyógyszeres kezelésben szeretném segítségüket kérni. Lordestin allergia gyógyszert, Allergodil orrsprayt, illetve C-vitamint szedek, és a bőrgyógyászom felírt Mycosyst-Gyno gyógyszert, amelynek betegtájékoztatójában olvastam, hogy ha asztemizolt vagy terfenadint (antihisztamin gyógyszerek allergiára) szedek, akkor ne szedjem. Azonban a Lordestin és az orrspray összetételében nem találtam ezeket a hatóanyagokat.
Tanácsát szeretném kérni, hogy beszedhetem-e a gyógyszert.
Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel:

Máté

Válasz:

Kedves Máté! Szedheti együtt ezeket a gyógyszereket. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Tetoválás allergia

Jó napot kívánok!

Tetoválást szeretnék csináltatni fekete tintával 4 vagy 5 mintát különböző helyekre. Nemrég kiderült egy hajfestés alkalmával,hogy allergiás vagyok a PPD-re (allergiateszt nem készült ezzel kapcsolatban,csak a bőrgyógyász mondta,hogy valószínűleg ez okozta a panaszaimat). A tetováló tintàban is van PPD? Esetleg okozhat valami gondot ha allergia vizsgálat nélkül megcsináltatom a tetoválást? Köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Azt javaslom, mielőtt tetováltatna, végeztesse el az ilyenkor szükséges, ún. epikután tesztet. Üdvözlettel:
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Klion kölcsönhatás

Tisztelt Úr/Hölgy!

Azt szeretném kérdezni hogy amennyiben a klion hüvelytabletta nem okoz nekem allergiás panaszokat akkor egész biztosan a szájon át szedhető klion tabletta sem fog allergiát okozni?

Allergiás panaszon nincsen csak rettenetesen félek a gyógyszerek által kiváltott allergiától (nyílván ez pszichés, valódi gyógyszer érzékenységemről nem tudok hogy lenne). Szóval nőgyógyászom írt fel klion hüvelytabletttát és ezzel egyidejűleg klion tablettát 10 napig. Nem mertem elkezdeni együtt a kettőt, félve az allergiától így tegnap kipróbáltam a hüvelytablettát, hogy amennyiben nem lesz panaszom akkor elkezdem a tablettát is.

 

Megértését és segítségét előre is köszönöm

Válasz:

Kedves Kérdező! Nyugodtan kezdje szedni a tablettát! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Allergia

3 éves korom óta vagyok allergiás.
Asztmám, ekcémám, szénanáthám is van. A tünetek általában nem egyszerre jelentkeznek.
2 éve kezdtük el az immunterápiát(Lais tablettát szedek).
Eleinte heti kétszer kellett, most viszont már heti háromszor kell szednem.
Eleinte mintha javult volna az állapotom, viszont nem igazán javul.
Decemberre eljutottunk odáig hogy, egy kisebb megfázás miatt, belobbant az allergiám, a testem kb. 90 %-át ekcéma borította az egyik napról a másikra. Kaptam mégerősebb szteroidós krémeket de nem igazán segített.
Sajnos mostmár bármilyen kisebb megfázás, megbetegedés hatására az állapotom rengeteget romlik.
Nem tudom érdemes-e tovább folytatni az immunterápiát, mert előtte csak az orfolyással bajlódtam jobban, de ez sajnos a mai napig nem javult.
A bőröm elképesztő módon fáj és az orfolyásom nadjából minimum  napi 60  zsepit és 2 orsprét igényel, de sajnos ez sem segít.
az utolsó allergia vizsgálat csak a port és némi állatszort és néhány növényt jelezett.
Mivel tudnék az állapotomat javítani ?   

Válasz:

Kedves Kérdező! Javaslom, menjen vissza kontrollra az önt gondozó szakorvoshoz, mert annak eldöntésére, hogy érdemes-e folytatni az immunterápiát, illetve kell-e változtatni kezelésén, az előzmények alaposabb ismeretére és vizsgálatokra van szükség. Amit látatlanban mondani lehet, az az, hogy meg kell próbálni a lehetőségek szerint elkerülni az allergéneket, folyamatosan atkátlanítania kell. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Nátha

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy nátha esetén ki-e irhat orvos allergiás gyógyszert, például: Dasselta? Annak ellenére is, hogy allergia gyógyszer? Segít valamit?

Válasz:

Kedves Kérdező! Bármelyik orvos írhat fel allergiagyógyszert (és sokfajta kapható recept nélkül is), de az csak akkor hatásos, ha a náthát allergia okozza. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Háziméh allergia

Üdvözlöm!

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy gyermekemnek egy allergia vizsgálat alkalmával kimutatták, hogy allergiás a méhcsípésre. Hogyan értelmezzük a leletet? Mit jelent ez pontosan? És mi a tehendő egy esetleges csípésnél? Kell-e megismételni a vizsgálatot a későbbiekben? A laborérték a következő: Se háziméh (i1) 1,47 KU/L 2 all. o., alacsony + (referencia érték: 0,00-0,36).

Köszönettel: K. L. Adrienn

Válasz:

Kedves Adrienn! Kérdése megválaszolásához az előzmények ismerete is szükséges, ezért azt javaslom, beszéljen (személyesen) a vizsgálatot elrendelő orvossal (lehetőleg allergológussal). Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Lítium allergia vizsgálatot allergológián végeznek?

Két évvel ezelőtti allergia vizsgálatomon, króm és nikkel érzékenységet állapítottak meg. Mindeközben bipoláris zavarom lett, amit általános pszichiátriai gyógyszerekkel eddig sikertelenül kezelnek lassan 1 éve, de mindegyikre rosszul reagálok. Szóba jött a lítium kezelés, de eléggé tartok tőle, hogy ha fémallergiám van, a lítiumra is allergiás leszek (lítium-karbonát). Emiatt az orvosom nem mer lítiumot adni nekem. A kérdésem az lenne, hogy allergológián lítiumra irányuló allergiavizsgálatot végeznek-e? A háziorvosomat is kérdeztem, de nem tudott kielégítő választ adni. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A fémallergia vizsgálata (mint azt már ön is tapasztalta) a hátra tapasztós (ún. epikután) teszttel történik. A lítium nem szerepel ebben a sorban. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Allergia vagy ekcéma?

Jó estét kívánok! Idősotthonban dolgozok, konyhán. Naponta érintkezek a vízmelegítő kitakarításához használatos erős tisztítószerrel, amitől a kesztyű, ahol már nem véd, az alkarom nagyon "sebes", piros lett és nagyon viszket. Ez allergia vagy ekcéma lehet? Mit használhatnék? Előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A pontos diagnózishoz és a kezelés megállapításához személyes vizsgálat szükséges. Javaslom, forduljon bőrgyógyászhoz. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Allergia lehet?

Szép napot kívánok! Olyan gondom lenne, hogy már másfél hónapja úgymond "beteg vagyok", vagyis nem tudok levegőt venni az orromon. Másfél hónap nagyon sok idő, és orrspray-jel is csak 1 hetet ajánlanak. De sajnos muszáj minden este befújnom, mert úgy képtelenség aludni, mert a szám egyből kiszárad. Szedek már egy jó ideje vitamin kapszulát, folyadékbevitel is meghaladja az átlagot. Sokat olvastam utána, írták, hogy az orvosok ezt "polipoknak"nevezik. Nappal is nagyon idegesítő, mert nem lehet normálisan dolgozni emiatt. Németországban vagyok, de sajnos nem beszélem úgy a németet, hogy el tudjak menni orvoshoz. Mit ajánlanak, mit kezdjek ezzel? Vagy valami német gyógyszer? Válaszukat előre köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálta nélkül nem lehet diagnózist felállítani, a megfelelő kezelés pedig csak akkor állapítható meg. Több betegség okozhat orrdugulást, de maga az érösszehúzót tartalmazó orrspray is, ha sokáig használja. Megpróbálhat esetleg orvosi vizsgálat nélkül allergiagyógyszert (antihisztamint) szedni. Ezek bizonyos fajtáit recept nélkül is lehet kapni. Azonban azok a gyulladáscsökkentő orrspray-k, melyek tartósan használhatók, csak vényre kaphatók (legalábbis Magyarországon). Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!