Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász

Dr. Kaszó Beáta

397 kérdésre válaszolt

Kategóriái: allergia, légzőszervi betegségek

Szakterülete: allergia, asztma, légzőszervi betegségek

Bemutatkozás

1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szereztem általános orvosi diplomát.

Szakvizsgáim:

  • csecsemő- és gyermekgyógyászat (1992)
  • gyermek-tüdőgyógyászat (2002)
  • allergológia és klinikai immunológia (2007)

2007 őszén, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet bezárását követően magánrendeléseket indítottam. Emellett a pilisvörösvári szakrendelőben látok el gyermekeket.

Allergiás és légúti betegségekkel, asztmával, szénanáthával, csalánkiütéssel, ételallergiával foglalkozom. Nagyon fontosnak tartom, hogy a beteg gyermek, a szülő és az orvos között olyan kapcsolat alakuljon ki, amely lehetővé teszi, hogy a beteg bátran kérdezzen betegségéről, problémáiról, kétségeiről. Az orvos feladata pedig, hogy részletesen tájékoztassa a páciensét betegsége természetével, a terápiás lehetőségekkel kapcsolatban.

Honlapom: www.allergiadoktor.com

Legutóbbi válaszai

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Fehér pattanásszerű pötty a mandula helyén

Tisztelt Doktor Ùr/Doktor Nö,

körülbelül fél éve észrevettem a mandulám helyén egy fehér pattanásszerű pöttyöt. Azòta nem múlt el. Voltam vele háziorvosnál aki szerint túl sok édességtöl esetleg csìpös ételtöl jöhetett ki. Megmutattam füll-orr-gégészeten ahol a Doktor úr annyit mondott: veszélytelen. Emellett orrsövényferdülésem van illetve megnagyobodott orr mandulám,s sürün csorog a váladék is a torkomra. Végülis nincs semmi panaszom nem fáj csak nagyon zavar hogy ott van. Ön szerint sincs semmi teendö vele? Válaszat köszönöm. Üdvözlettel 

Válasz:

Kedves Kérdező! Egyetértek a fül-orr-gégésszel: ezzel nincs semmi teendő; ártalmatlan. (Úgy hívják, hogy detritusz.) Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Nyirokcsomó?

Tisztelt Házipatika!

Nyáron az allergia szezonban vettem észre a bal fülem mögötti csonton egy pici lencse méretű, kemény göböt! Nem fáj,nem mozog. Nem múlt el,nem nőtt. Elmentem most a fülészetre, azt mondta a Dr.nő,hogy nyirokcsomó, majd elmúlik. A hajas fejbőr gyulladása is okozhatja! Volt póthajam fonva, talán attól? Vagy esetleg még a parlagfű allergia, nagyon viszketett az oldali fülem, fájt is. Kérdésem az,hogy lehet ott nyirokcsomó ami olyan mint egy csontkinövés? Miért nem múlik?

Válasz:

Kedves Kérdező! A duzzadt nyirokcsomó a közelében lévő gyulladás lezajlása után sokszor hosszú ideig megmarad. Allergia nem okoz nyirokcsomó-duzzanatot. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Orrdugulás (őszi)

Tisztelt Doktor Úr!

Körülbelül szeptember közepe óta szenvedek orrdugulásban. 
Eleinte tüsszögtem is reggelente, az mostanra nagyjából elmúlt (szedtem rá alkalmanként allergia gyógyszert) de az orrdugulás továbbra is fennáll, szinte egész nap. 

Mit tehetek ellene, szükséges-e ezzel orvoshoz fordulnom, ha igen- merre menjek? (fül-orr-gégészet? )

Üdvözlettel - köszönöm előre is segítségét. 

Válasz:

Kedves Kérdező! Javaslom, keressen fel személyesen allergológust/fül-orr-gégészt. Érdemes lenne allergiavizsgálatot is végezni. Az eredmény ismeretében lehet a megfelelő kezelést javasolni. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Patkányméreg

Egy ideje patkányméreg csomagolóként dolgozom! Az orrom tele van azzal a porral, látszik mikor kifújom! A finom porra allergiás vagyok, de most már olyan szinten vagyok, hogy a gyógyszer sem hat, spray sem! Amikor felébredek onnantól kezdve egyfolytában tüsszögök, folyik az orrom, de olyan szinten hogy el tudok használni egy 100-as zsepit, valami mintha irritálná az orrom, viszket nagyon! Csak allegrát szedek, még nem voltam allergia vizsgálaton! Azt szeretném kérdezni, hogy ez lehet e a méregtől? Előre is köszönöm válaszát! Andrea

Válasz:

Kedves Andrea! Tüneteit allergia és a méreg irritáló hatása is okozhatja. Javaslom, járjon utána munkahelyén, milyen védőfelszereléssel tudná kivédeni a patkányméreg hatását. Ugyanakkor allergiavizsgálatot is kellene végeztetnie, és fontos lenne az orvosi vizsgálat (előzmények alaposabb ismerete, fül-orr-gégészeti vizsgálat) is. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Allergiás vagyok?

Az lenne a kérdésem, hogy megszokható a helyzetmben egy kutya? Ugyanis amikor gyerek voltam, olyan 12 évesen volt egy kutyánk, egy spaniel keverék. Eleinte emlékeim szerint folyt mellette az orrom, de egy idő után eltűntek a panaszok. Most is szeretnék egy kiskutyát, egy golden retrievert, de megint előjöttek az ellergiás panaszok. Gyógyszerrel csökkenthetem vagy így 20 éves fejje úgy mond "újra megszokom" a kutya jelenlétét? Mindennképp lesz kutya, csak a tüneteket szeretném csökkenteni.

Válasz:

Kedves Kérdező! Gyógyszerrel kezelhető az allergia. Azt sajnos nem lehet előre megjósolni, hogy most hogy fog reagálni a kutya allergénjeire. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Allergia teszt értékelése

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Csináltattam vérből egy allergia vizsgálatot,mert időközönként nagyon tüsszögök,orrfolyás,szemviszketés jelentkezik. 29 éves férfi vagyok.
Az eredményeket megkaptam email-ben,viszont magyarázatot nem kaptam,hogy mennyire súlyos az allergia.
Leírom + eredményeket:
-Fűkeverék IgE (cs. ebír, réti perje, angol perje,réti komocsin, réti csenkesz) 12,70 kU/l
-Fűkeverék IgE 2 (tavaszi hérics, a.perje, nád, p.selyemperje, rozs) 9,35 kU/l
-Parlagfű IgE 1,56 kU/l
-Poratka (pterony) IgE 56,70 kU/l
-Poratka (farinae) IgE 39,30 kU/l

Szükséges valamilyen gyógyszert szednem?Mert konkrétan nem ajánlottak semmilyent :( Cetirizin Hexal 10mg szedtem régebben,Ön szerint szedhetem ezt vagy van már hatásosabb?

Köszönöm szépen a segítséget!

Válasz:

Kedves Kérdező! Az allergiateszt eredményét mindig a tünetekkel összevetve kell értékelni, ezért azt javaslom, keressen fel személyesen allergológust, mert csak úgy lehet meghatározni a megfelelő kezelést. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Gyógyszerek hatóanyaga

Tisztelt Doktronő!
A következő gyógyszeres kezelésben szeretném segítségüket kérni. Lordestin allergia gyógyszert, Allergodil orrsprayt, illetve C-vitamint szedek, és a bőrgyógyászom felírt Mycosyst-Gyno gyógyszert, amelynek betegtájékoztatójában olvastam, hogy ha asztemizolt vagy terfenadint (antihisztamin gyógyszerek allergiára) szedek, akkor ne szedjem. Azonban a Lordestin és az orrspray összetételében nem találtam ezeket a hatóanyagokat.
Tanácsát szeretném kérni, hogy beszedhetem-e a gyógyszert.
Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel:

Máté

Válasz:

Kedves Máté! Szedheti együtt ezeket a gyógyszereket. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Tetoválás allergia

Jó napot kívánok!

Tetoválást szeretnék csináltatni fekete tintával 4 vagy 5 mintát különböző helyekre. Nemrég kiderült egy hajfestés alkalmával,hogy allergiás vagyok a PPD-re (allergiateszt nem készült ezzel kapcsolatban,csak a bőrgyógyász mondta,hogy valószínűleg ez okozta a panaszaimat). A tetováló tintàban is van PPD? Esetleg okozhat valami gondot ha allergia vizsgálat nélkül megcsináltatom a tetoválást? Köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Azt javaslom, mielőtt tetováltatna, végeztesse el az ilyenkor szükséges, ún. epikután tesztet. Üdvözlettel:
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Klion kölcsönhatás

Tisztelt Úr/Hölgy!

Azt szeretném kérdezni hogy amennyiben a klion hüvelytabletta nem okoz nekem allergiás panaszokat akkor egész biztosan a szájon át szedhető klion tabletta sem fog allergiát okozni?

Allergiás panaszon nincsen csak rettenetesen félek a gyógyszerek által kiváltott allergiától (nyílván ez pszichés, valódi gyógyszer érzékenységemről nem tudok hogy lenne). Szóval nőgyógyászom írt fel klion hüvelytabletttát és ezzel egyidejűleg klion tablettát 10 napig. Nem mertem elkezdeni együtt a kettőt, félve az allergiától így tegnap kipróbáltam a hüvelytablettát, hogy amennyiben nem lesz panaszom akkor elkezdem a tablettát is.

 

Megértését és segítségét előre is köszönöm

Válasz:

Kedves Kérdező! Nyugodtan kezdje szedni a tablettát! Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Dr. Kaszó Beáta - allergológus, gyermek-tüdőgyógyász válasza

Allergia

3 éves korom óta vagyok allergiás.
Asztmám, ekcémám, szénanáthám is van. A tünetek általában nem egyszerre jelentkeznek.
2 éve kezdtük el az immunterápiát(Lais tablettát szedek).
Eleinte heti kétszer kellett, most viszont már heti háromszor kell szednem.
Eleinte mintha javult volna az állapotom, viszont nem igazán javul.
Decemberre eljutottunk odáig hogy, egy kisebb megfázás miatt, belobbant az allergiám, a testem kb. 90 %-át ekcéma borította az egyik napról a másikra. Kaptam mégerősebb szteroidós krémeket de nem igazán segített.
Sajnos mostmár bármilyen kisebb megfázás, megbetegedés hatására az állapotom rengeteget romlik.
Nem tudom érdemes-e tovább folytatni az immunterápiát, mert előtte csak az orfolyással bajlódtam jobban, de ez sajnos a mai napig nem javult.
A bőröm elképesztő módon fáj és az orfolyásom nadjából minimum  napi 60  zsepit és 2 orsprét igényel, de sajnos ez sem segít.
az utolsó allergia vizsgálat csak a port és némi állatszort és néhány növényt jelezett.
Mivel tudnék az állapotomat javítani ?   

Válasz:

Kedves Kérdező! Javaslom, menjen vissza kontrollra az önt gondozó szakorvoshoz, mert annak eldöntésére, hogy érdemes-e folytatni az immunterápiát, illetve kell-e változtatni kezelésén, az előzmények alaposabb ismeretére és vizsgálatokra van szükség. Amit látatlanban mondani lehet, az az, hogy meg kell próbálni a lehetőségek szerint elkerülni az allergéneket, folyamatosan atkátlanítania kell. Üdvözlettel: Dr. Kaszó Beáta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!