Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta

Dr. Pálvölgyi Rita

87 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: depresszió, pánikbetegség, szorongás, stressz, párkapcsolat, alvászavarok

Bemutatkozás

1982-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 1987 óta dolgozom pszichiáterként. 1994-ben szereztem pszichoterapeuta szakvizsgát. Munkámban törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére. Rendelésemen felnőtt pácienseket fogadok egyéni és párterápia keretében. Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pácienseink jobb megértéséhez. Az én pszichoterápiás gondolkodásom alapjait a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód jelenti. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 10 év során építettem be terápiás gyakorlatomba. A fenti módszereket igyekszem a páciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük. Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok megértése, a változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése pszichoterápiától, vagy a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés együttes alkalmazásától várható. Rendelésem Budapesten, a Kossuth téren található. Bővebb információt a www.harmoniamuhely.hu honlapon találhatnak

Legutóbbi válaszai

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Ennyi gyógyszertől lehet bajom? kicsit aggódom kérem segitsenek!

Szóval a doktorúr beállitott arisspára mert kértem 5 mg ot szedek belőle,de mellete szedem ezeket. reagila6mg,amitrex800mg,rivotril3mg,mirtazapin30mg,scippa20mg ez igy tudom rengetegnek hangzik,meghalhatok tőle? Biztosan tudja az orvos mit csinál,azt mondta ha rosszul leszek hagyjam abba a kezelést,és hogy 1 hét múlva 10mg ot szedjek. Előre is köszönettel várom válaszát!

 

Üdvözellet

 

Robi

Válasz:

Tisztelt Kérdező, Valóban sok gyógyszert szed. Mivel nem ismerem, hogy milyen természetű és erősségű panaszai vannak, ennek indokoltságáról nem mondhatok véleményt. Ha mellékhatásokat, vagy kellemetlen tüneteket tapasztal, ezt feltétlenül beszélje meg a kezelőorvosával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Duciltia gyógyszer

Tisztelt Doktornő /Doktor úr !

60 mg-os Duciltia kapszulát szedek pár napja  de túl erős. A kapszulában van 8 pici tabletta. Van amelyik fehér és van amelyik majdnem fehér színű.Szedhetem úgy hogy kiveszek belőle 4 darabot és a többi négyet veszem csak be a kapszulával? 

Választ előre is köszönöm, 

Réczey Rita 

Válasz:

Tisztelt Kérdező, Jellemző módon az antidepresszánsok az első napokban okoznak panaszokat,/ fejfájás, szédülés, emésztőszervi panaszok/, melyek néhány nap alatt elmúlnak. Lehet, hogy csak erről van szó. A Duciltiából van 30 mg-os kiszerelés is, ha tartósan soknak érezné a 60 mg-t. Inkább ezt javasolnám, mint a kapszulák felbontását. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Sok gyógyszert szedek,ha keveseebbet fogok jobban leszek?

szóval szedem a scippát 20mg,amitrex800mg,reagila6mg,rivotril3mg. ha most én befejezem magamtól mondjuk a reagilát az egyik AP ot,tisztában látható a hatás? Ha csak 1 AP szedek? Úgy értem az amisuplride jobban hat? Nekem ez egy bevállt gyógyszer és 3,5 éve szedem már. Nem szeretném ennyi gyógyszerrel tömni magam. Én csak arra vagyok kiváncsi jobban leszek? Talán gyógyszerkölcsönhatás se lesz annyira. de mindenféleképp megbeszélem elötte kezelőorvosommal.

tisztelettel.

Válasz:

Tisztelt Kérdező, Valóban elképzelhető, hogy kevesebb gyógyszerrel jobban fogja érzezni magát. Attól azonban óvnám, hogy ezt egyedül, a kezelőorvosával való egyeztetés nélkül tegye. Hogy melyik gyógyszert érdemes csökkenteni, az nagyban függ a betegségétől, a tüneteitől, állapotától, melyeket a kezelőorvosa ismer. Ha egyedül vág bele, könnyen - akár súlyos - állapot rosszabbodás is lehet a következmény. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Sertraline t hirtelen abbahagytam,áramütés érzés meddig tart?

2 napja nem szedem és áramütés szerü érzést érzek a fejemben sokszor,150mg nál letettem hirtelen orvos utasitására.ezeket a gyógyszereket szedem Cymbalta 60mg,Reagila1,5,amitrex 400mg,olanzapin 10mg,rivotril 2 mg. szóval rengeteg.mire számitsak,mikor múlnak el az elvonási tünetek a zoloftól?

Válasz:

Tisztelt Kérdező, Általában 1 hét alatt elmúlnak. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Rorschach teszt

Üdvözlöm!

Rorschach teszt eredménye mit jelent? A vizsgált személyt zaklatja volt párja, ezért általában gyanakvó. : „A klinikai skálák nem jeleznek. A realitás és regressziós index nem jelzi a valóságfunkciók kóros leromlását. A paranoiditás index értéke emelkedett.”  Ez jelent-e betegséget vagy a vizsgált személy mentálisan egészségesnek mondható? Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező, Rorschach elemzésben jártas pszichológus tud a kérdéseire válaszolni, de attól tartok, a teljes teszt elemzése nélkül ő sem. Az volna a legkézenfekvőbb, ha teszt felvételét végző kollégát kérdezné. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Javaslat pszichiátriai gyógyszerre

Tisztelt doktornő.!

Brintellexet szedek generalizált szorongásra már 10.hete,majd 2 hetére 15mg-ra ,újabb két hét múlva 20mg-ra emelte az orvosom.az adogott, ami már a maximum.Semmi hatása nem jelentkezett még.Emelett velaxint is szedek 10 hete,amit 50mg-ról indított az orvos,három hete már 200mg-t szedek.Mellette xanaxot elég magas mennyiséget.ÚGY érzem semmit nem hat az alap gyógyszer.Azt olvastam,hogy a Brintellix érdemi javulást nem hoz szorongás esetén.Ráadásul este régóta Yarocen 30mg-t.Most egy nem várt élethelyzetek sorozata hozta elő a problémát.Kérdésem lenne ennyi idő után a Brintellixnek nem kellene hatni illetve mikor hat a velaxin?Szeretném csökkenteni a xanaxot,de mintha csak az hatogatna.Amúgyis már hányingerem van a gyógyszerektől.Ön szerint vehetek vissza a Brintellixből 15mg-ra vagy ne is érdemes szedni tovább.Köszönöm a választ.

Válasz:

Tisztelt Kérdező, 10 hét elteltével a Brintellixnek és a Velaxinnak is hatnia kéne. Ha nem ezt tapasztalja, a kezelőorvosával kéne megbeszélni, hogy hogyan változtassanak a gyógyszerelésén. A Xanax függőséget okoz, úgyhogy azt jó volna minél előbb elhagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Schrizofénia?

Tisztelt Doktor Ur/Nő!

Férjemnél,úgy 1 éve,bipoláris zavart diagnosztizált egy orvos,MMPI teszt nélkül,és bizony elmondása szerint töredékesen informálta az orvost férjem a tüneteiről.Könyvelő.Mára már a számokat is elfelejti,pedig a szám memóriája kiváló volt.Akkori orvoslátogatásakor nagyon kimerült volt,az állandó határidők miatt keveset aludt,és igen,sokáig volt fenn gyakran,teljesítménykészerből,akkori felesége és édesanyja elvárásai okán,de nem mániás epizód miatt,mert aludt volna ő szívesen.Természetesen amikor kimerült ágynak dőlt,és boldogtalansága depresszióssá is tette,egy kft-t kellett egyedül vezetnie,ami csődbe is ment.Utána rögtön egy olyan párkapcsolatba lépett,ahol rá nem jellemző szexuális életet élt,úgy 3 hónapig,majd amikor kezdett visszatérni önmagához,ahogy mondja,akkor már nem felelt meg a hölgynek,és persze addigra a pénze is elfogyott.Ő akkpr már újra érezni akart,de arra nem volt ott kereslet.Erre ais azt mondja,k"ki voltam fordulva magamból,az nem én voltam,szürreális volt az egész"Dependens természet is

Egyenesági rokon schrizoféniás beteg.Apai ágon 4 testvérből 2 ,és a nagymama is.

 

Gyakran nem tudja megmondani,hogy mit-miért tesz/tett.Belső késztetést érez(kényszert ,hangot hall) egyes dolgok megtételére,aztán pokolian bánja.Többször kijelentette,hogy "az nem én vagyok".És néha valóban nem lehet ráismerni.stb..Előfordul,hogy olyat lát ,ami nincs.Árnyakat,állatokat-pl. vezetés közben..

Viszont nem agresszív,legalábbis nem verekszik.

Fiatalon,kamaszkorban is már előfodult vele,hogy pl hangokat halott.Mostanában eszmélt rá,azt mondja,hogy ezek a hangok,nem a saját gondolatai.

Mérhetetlenül kétségbe vagyok esve,ő is.Mert leírhatatlanul szertjük egymást,bár előfordult,hogy ő ezt 1-1 napra elfelejtette..magam is belebetegedtem ebbe,ezekbe a dolgokba teljesen.Konkrétan idegösszeomlást kaptam.Nem tudom mitévő legyek.Kérem segítsen!

Nem egész 1 év alatt,kb 20 kg-ot is fogyott,abszolút kiegyensúlyozott,tápanyag-és kalóriadús étrend mellett.Köszönettel : Hanis-Dobos Melitta

Válasz:

Tisztelt Kérdező, Nem lehet ismeretlenül, a leírás alapján diagnózist felállítani. Személyes interjún, és gyakran csak hosszmetszeti kép alapján állíthatunk biztosat. Úgyhogy azt tanácsolnám, hogy a férje építsen ki egy stabil kapcsolatot egy kollégával, és az ő meglátásaira építsenek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Lamolepre 5-htp?

tisztelt Doktorno!

kb 1/1,5 honapja vagyok Lamolepen, enyhe bipolaritast allapitott meg a pszichiaterem. Fokozatosan emeltuk az adagot 200mg-ig, kb 1 hete szedem ezt a mennyiseget. Egyik ismerosom az enyhe depressziojara 5-htp-t szed, kerdesem az lenne, hogy Lamolep mellett szedhetem e en is? 50mg/nap lenne.

elore is koszonom a valaszt!

zsuzsi

Válasz:

Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy ezt a kezelőorvosával beszélje meg. az 5-htp szedhető a Lamolep mellett, de depressziós állapotban jobb lehet az antidepresszáns, felhangolt állapotban pedig ronthatja az állapotát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

OCD terhedsegbe

Jo napot kivanok!

Az en kerdesem az lenne, hogy kenyszeres betegsegben szenvedtem ami nagyon jol helyre allt es gyogyszerek nelkul eltem mivel nem voltak olyan gondolataim amit ne tudjak kezelni.Viszont kozel 3 hete megtudtam, hogy babat varok es nagyon sulyosan vissza jottek a gondolataim.Ugy erzem a fejem allandoan gondolkozik es nem tudom megallitani.Ahogy kikerulok egyik gondolatbol ott is van a masik.Nagyon lefogytam mert nem tudok sem aludni sem rendesen etkezni.Ilyen esetben lehet e valamilyen gyogyszert szedni terhesseg alatt.Nogyogyaszom azt mondta, hogy az elso trimeszter utan lehet,de pontosan nem tudja mit.

Milyen eselyek vannak hogy a babanak ne artsanak?Kikerem sajat orvosom velemenyet is,de megnyugtatobb szamomra ha tobb velemenyt hallok.

Válasz:

Tisztelt Kérdező, Antidepresszáns szedés lehetséges a terhesség során, melyre jól reagálnak az OCD tünetei. A honlapomon talál egy írást ezzel kapcsolatban.: http://harmoniamuhely.hu/psziches-zavarok-kezelese-a-terhesseg-es-a-szoptatas-soran/ Fontos, hogy mindig egéni mérlegelés után lehet dönteni a gyógyszer beállításáról. Folyamatos pszichiátriai kontroll szükséges a terhesség során, és lehetőleg baba születését követően is. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta válasza

Jobb a koncentrációm, mitől lehet?

Azt figyeltem meg, kb. 3-4 napja mindenre jobban oda tudok figyelni, nem úgy, mint régen, mert nekem volt egy kis figyelemzavarom, de most nagyjából felfogok mindent, amit olvasok, könnyen és türelmes vagyok, mitől lehet ez? A gyógyszereket, amiket szedek, Anafranil 74 mg, Seroquel XR 300 mg, Ripedon 4 mg, Scippa 10 mg, hozzáteszem, a Scippát és a Seroquelt el fogom hagyni.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Lehet, hogy kipihentebb, csökkent a feszültség, a stressz az életében, javul az állapota, hidegfront van, stb. Nem lehet ismeretlenül megmondani, hogy miről lehet szó. Figyelje meg továbbra is, és hosszabb távú tapasztalatait ossza meg a kezelőjével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!