Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hidvégi Edit -  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus

Dr. Hidvégi Edit

281 kérdésre válaszolt

Kategóriái: táplálékallergiák, speciális étrendek, egészséges táplálkozás

Szakterülete: egészséges táplálkozás, táplálékallergiák, speciális étrendek

Bemutatkozás

1984-ben végeztem a SOTE-n. PhD fokozatot 2002-ben szereztem táplálék-allergia témakörben. Szakvizsgáim: gyermekgyógyászat, gyermek tüdőgyógyászat, gyermek gasztroenterológia, felnőtt pulmonológia. Mind gyermek, mind felnőtt betegek táplálkozási, étel-allergiás és intoleranciás problémáira, valamint tüdőgyógyászati kérdésekre szívesen válaszolok. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Reflux

1 hete kezdődtek panaszaim, feljött a gyomorsavam a torkomig, azóta is sokszor böfögök, olyan, mintha az ételből is visszajönne étkezések után. Pantoprazolt kaptam 20 mg/nap.Este kell bevennem 1 órával étkezés előtt. 2 hónapos kúrát javasolt a háziorvosom, ha nem rendeződik a probléma, akkor továbbküld gasztroenteorológushoz. Kérdésem az, hogy a pantoprazol, ha leállítja a savtermelést, akkor a gyomorzáró izom attól hogy fog újra helyesen működni? Ez csak azért merült fel, mert a gyógyszer elhagyása után, ha ismét fog termelődni a sav, akkor a záróizom miatt újra fel fog tudni jönni a nyelőcsövemen. A gyomortükrözés miatt aggódom, szeretném elkerülni. Salvus vizet iszom még pluszban. Tudna-e esetleg javasolni valamit?

 

Köszönettel: Jónásné

Válasz:

Kedves Kérdező! A pantoprazol nem leállítja, csak csökkenti a savtermelést. A kapott adag a felnőttnek adható legkisebb adag. Mivel eddig nem volt ilyen tünete, valami történt, ami miatt most a sav visszajön a gyomrából. A sav felmarhatja a nyelőcső alsó szakaszának nyálkahártyáját, ami miatt rosszul zár a gyomorszáj. Ha a savasság megszűnik, a nyálkahártya gyulladás meggyógyul és ismét jól zár a gyomorszáj. Amennyiben fokozatosan hagyja el a gyógyszert, az esetek jelentős részében nem jönnek vissza a tünetek. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Csontot nyeltem.

Tisztelt Doktor Úr 

 

Egy hete lenyeltem egy csirke szárnycsontot. Panaszom nincs. Aggódok, hogy a gyomorsav megemésztette-e, vagy lehet valami bajom tőle?

Válaszát köszönöm.

Nyafka

Válasz:

Kedves Nyafka! A csirke szárnycsont elég nagy ahhoz, hogy a gyomorsav meg tudja ennyi idő alatt emészteni. Valószínűleg tovább jutott és valamikor majd kiürül. Ha elakadást észlel, akkor hasi röntgen kimutatja, hogy hol van. Ennek megfelelően kerülhet sor a szükséges beavatkozásra: tükrözés, vagy műtét. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyomorfájdalom

Üdvözlöm. Tegnap éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon fáj a gyomorszájam ( szúró múlni nem akaró fàjdalom) ha megnyomtam fájt, hányinger is kísérte. Egy óra múlva minden kijött belőlem. A mai napon folytatódott sokszor fáj majd elmúlik, 3 db kekszet fogyasztottam ezután rögtön fájt és hányingerem volt. Nem nagyon merek enni sem. Mitől alakulhatott ez ki, el kellene mennem egy kivizsgálásra. Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Lehetséges, hogy csak egy fertőzése van, ami a hányós-hasfájós tüneteket okozza. Amenyiben ez 1-2 napon belül elmúlik, kivizsgálásra nincs szükség. Ha azonban a fájdalom nagyon erős, vagy a hasa nyomásra kifejezetten érzékeny, a hányások miatt nem tud inni sem, akkor forduljon orvoshoz. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gastritis k.m.n.

Tisztelt Doktor Úr,

gyermekkorom óta időnként vannak hasi panaszaim, a legutóbb 2 évvel ezelőtt volt hasonló , szúró és görcsös fájdalmakkal járó panaszom. Változtattam az étrendemen, 2 hét után javult. Két hónappal ezelőtt, egy négy napos hasmenést követően újra megjelentek a görcsös, szúró gyomortájéki panaszok.

Ekkor orvoshoz fordultam, az ultrahang eredménye ("kevés éhgyomri secretumot tartalmaz, mely mellett a nyálkahártya redőzet jelentős mértékű megvastagodása látható." Vélemény: óriásredős gastritis) után azonnal gastroenterológára utaltak, ahol gyomor biopsia következett, eredménye:  a cardia a fogsortól 36 cm-re rosszul zár. A gyomrofal jól tágul. A corpus nyálkahártyája a szokottnál lényegesen vaskosabb, merevebbnek tűnik, a redőzet girált, elszórtan több savhaematinosan bevérzett erosio látható. Innét töbszörös biopsiás mintavétel történt. Az antrum nyálkahártya ép, a pylorus szabadon járható át, a bulbus nyálkahártya ép, postbulbarisan az eszközt hosszan levezetve lumentágasság és Kerkring redőzet ép, ép nyálkahártya látható. Inversioban a fornix és a subcardialis terület ép. Csatolmányban mellékeltem a szövettan eredményét.

A vizsgáló orvos sajnos nem mutatkozott túl segítőkésznek, amikor a betegséggel, illetve a felírt 3 antibiotikummal kapcsolatos kérdéseimet fogalmaztam meg (alternatív megoldás, mivel és hogyan  támogassam a szervezetemet a gyógyszeres kezels alatt), ezért is kérem az Ön véleményét a fentiekkel kapcsolatban.
Van lehetőségem megtámogatni valamivel a szervezetemet a 10 napos antobiotikumos kúra alatt? 

Ön mivel kezelné a fenti a problémát? 

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel

Válasz:

Kedves Kérdező! A szövettan egyértelműen Helicobacter fertőzést igazol, szerencsére semmi rosszindulatúság nem volt kimutatható. Azonban a gyomortükrözés lelete refluxot és nyálkahártya bevérzéseket, azaz kezdődő fekélyt is leír, ami mindenképpen kezelendő. Az Ön által kapott 3 gyógyszerből nagy valószínűséggel csak 2 antibiotikum, amit a Helicobacter fertőzés miatt kell 10 napig szedni, a 3. gyógyszer a refluxra és a fekélyre való, amit akár hosszabb ideig (1-3 hónap) is szedni érdemes. A hivatalosan előírt kezelés a 3 gyógyszer egyszerre történő szedése, különben az antibiotikum nem hat megfelelően, a Helicobacter nem irtódik ki, vagy rezisztens lesz és a kezelése sokkal nehezebbé válik, Ön pedig panaszos marad. Probiotikumot mindenképpen érdemes az antibiotikus kezelés mellett szedni, ebből olyat érdemes választani, ami nem baktériumot tartalmaz, (Saccharomyces boulardii javasolt), ezt napi 2x szedheti, vagy olyan probiotikumot, amiben többféle jó baktérium van egyszerre, de ezt ne az antibiotikummal egy időben vegye be! A 10 napos kezelés letelte után további 2 hétig a sok hasznos baktériumot tartalmazó készítményt folytassa, de akkortól napi 1x is elég az alkalmazása. Alternatív módszerek inkább a megelőzésben, vagy a visszafertőződés megakadályozásában jöhetnek szóba, a súlyos meglevő fertőzés gyógyítására nem. Diétában javasolt a savanyú, fűszeres ételek, szénsavas italok, kávé kerülése. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Fogyás

Tisztelt Szakértő!

Jó étvágy melletti állandó fogyás ( más tünet nincs) lehet-e rákos megbetegedés tünete? A fogyás étvágytalansággal kezdődőtt több mint 5 hónapja, majd az étvágy vissza tért de a fogyás azóta is folyamatos.

Köszönöm a választ előre is.

Válasz:

Kedves Kérdező! A fogyás elég relativ fogalom: nem mindegy a kiindulási súly, a fogyás mértéke. Oka nagyon sok lehet, de emiatt több vizsgálatot érdemes végezni: alapvető egy részletes orvosi, majd labor vizsgálat - pajzsmirigy funkció is lehetőleg legyen benne, mellkas rtg. és hasi ultrahang. Az eltérő eredmény alapján lehet elindulni az ok kiderítésében. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Has

Tisztelt dr nő/úr

Édesanyámnak régóta fáj a hasa. Vizeletmintat mindig küld tenyesztesre és kimutatja a baktériumot amire írnak fel gyógyszert. De hiába elszedett már sok dobozzal mégsem szűnik a fájdalom. Mit kellene tenni mi a teendő? Tudom hogy orvoshoz kellene mennie de esetleg még valamilyen más tanácsa lenne? 

Válasz:

Kedves Kérdező! Amennyiben csak baktérium mutatható ki a vizeletből, és nincs benne sem fehérje, sem fehérvérsejt, akkor a további antibiotikus kezelés nem indokolt! Egy teljeskörű laborvizsgálat - benne vese- és májfunkció is -, valamint egy hasi ultrahang és nőgyógyázati vizsgálat a minimum, ami ilyenkor szükséges. A továbbiakat ennek megfelelően kell folytatni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Glutamin, protein koncentrátum

Kedves Doktor úr/nő!

15 éves élsportoló fiatal részére adható táplálék kiegészítésként glutamin és protein koncentrátum? Ha igen, milyen mennyiségben, ha nem, hány éves kortól megengedett?

Köszönöm a válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! Az élsportolók egészségügyi ellátása az adott sportág felelős sportorvosához tartozik. Igen szigorú listák vannak, hogy a sportoló mit fogyaszthat és mit nem. Természetesen a mennyiség is számít. Általános orvosként azt mondhatom, hogy a túlzott fehérjebevitel (protein=fehérje) először és leginkább a vesét károsítja, mert annak kell a szervezetet a salakanyagoktól megtisztítania. Kisgyermekként és idős korban ez fokozottan káros. Üdvözlettel: Dr.Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Végbél berepedés

Kedves Doktor Úr! 

20 éves lányommal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Az utóbbi fél évben 1-2 alkalommal nehéz székelés után a végbelén keletkezik egy pici hosszanti seb. Néhány nap alatt krémmel bekenve begyógyul. Ha megfelelően rostdúsan táplálkozik a promléma nem jelentkezik. Szeretném kérdezni hogy kell e aggódnom ,vagy van e bármilyen teendő, vagy orvosi kezelés a probléma megoldására, vagy a megfelelő táplálkozás elegendő. 

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel :Nagy Judit 

Válasz:

Kedves Judit! A rostdús táplálkozás nagyon ajánlott több szempontból is. A széklet lágyítása mellett egyéb élettani funkciói is vannak, így nem lesz fájdalmas a székelés. Érdemes ettől a kellemetlenségtől a lányát megkímélni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Pattanásszerű dudor végbéltájékon

Tisztelt Doktor. Pár hete, voltam belgyógyásznál, véres nyák volt a wc papíron. Megnézte, kitapintotta a belső  aranyeremet, azt mondta használjak reparont napi 2x. Egy hete megint véres volta wc papír székelés után, majd elkaptam megint egy hasmenős hányós vírust. A végbélnyílástól pár cm-re lett egy fájdalmas pattanászerü dudor, ami magától visszahúzodott de pár napra rá megint kijött ugyanilyen a duzzanat kicsit arrébb. Mi lehet ez? Az intetneten írnak ezekre a panaszokra végbélrákot is. Aggódom.

Válasz:

Kedves Kérdező! A végbél környékén a bőrben vannak olyan mirigyek, amik fertőzés hatására könnyen begyulladnak. Ezek kezelésére gasztroenterológust, vagy proktológust (vélbélsebészettel foglalkozó szakember) keressen fel. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Bélférgesség?

Tisztelt Doktor!

A székletemben  megpillantottam valami gyanúsat. Kb 1 centi vastag, néhény centi hosszú világosabb részt. Ez bélféreg lenne?

Ügyelek a kézmosásra, de pl korábban ettem már füstölt bacont sütés nélkül, amivel azt hiszem terjedhet ilyesmi. 

50 kg-os nő vagyok, és mindig is ennyi körül voltam. Viszonylag gyenge és fáradékony vagyok.

Ezek így mennyire egyértelmű jelek? Illetve tudok-e valamiféle tisztító kurát végezni?

Segítségét előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Ha biztos akar lenni a diagnózisban, akkor a székletet le kell adni féreg vizsgálatra egy evvel foglalkozó laboratóriumba. A háziorvosával is megbeszélheti a jelenséget, aki féreghajtót tud felírni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!