Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hidvégi Edit -  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus

Dr. Hidvégi Edit

356 kérdésre válaszolt

Kategóriái: táplálékallergiák, speciális étrendek, egészséges táplálkozás

Szakterülete: egészséges táplálkozás, táplálékallergiák, speciális étrendek

Bemutatkozás

1984-ben végeztem a SOTE-n. PhD fokozatot 2002-ben szereztem táplálék-allergia témakörben. Szakvizsgáim: gyermekgyógyászat, gyermek tüdőgyógyászat, gyermek gasztroenterológia, felnőtt pulmonológia. Mind gyermek, mind felnőtt betegek táplálkozási, étel-allergiás és intoleranciás problémáira, valamint tüdőgyógyászati kérdésekre szívesen válaszolok. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Alkalmi reflux kezelése

Tisztelt Szakértő!

24 éves vagyok, gyerekkorom óta jelentkezik bizonyos provokáló ételek, italok fogyasztása után gastrooesophagalis refluxom, annak következményes tüneteivel. Egyszer elhatároztam, hogy elmegyek a gasztroenterológiára, de elhajtottak azzal, hogy szedjek savcsökkentőt, ilyen fiatalon nem fognak endoscoppal megvizsgálni. Amennyire tehetem, kerülöm az acidogen termékek fogyasztását, ha ez megoldhatatlan, tüneti kezelést alkalmazok Rennie rágótabletta formájában. Szükséges-e egyéb teendő egy későbbi Barrett-oesophagus megelőzése, ill. adenocc. kockázatának mérsékelése céljából?

üdvözlettel,

KJ

Válasz:

Kedves Kérdező! Az életmódi és diétás javaslatok betartása sokat segíthet és mellékhatása sincsen. A Rennie-t csak akkor javaslom, ha legfeljebb heti 1x szorul rá. Ha többször, akkor inkább érdemes 1-3 hónapos savcsökkentő kúrát tartani, aminek jó hatása lehet, akár hosszabb időre (évekre) is megszüntetheti a panaszokat. Amennyiben nem szűnnek meg, vagy a családban volt gyomor-bél rendszeri daganatos betegség, akkor ajánlott a gyomortükrözés elvégzése. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Reflux vs. orrvaladek

Tisztelt Doktor úr/nő!

Javaslatát szeretném kérni, hogy milyen orrcseppet, orrspray-t használjak, mivel a jelenlegi helyzetben a szakorvosi rendelésre rövid időn belül nem tudok bejutni. 

Controloc 40mg ot szedek reggelente, korábbi gyomorfelykely es fennálló reflux miatt. 

Éjjelente próbálok magasított parnan aludni, mégis folyamatos váladékcsorgást érzek a garatomnál. Reggeli ebredeskor, amikor függőleges helyzetbe kerülök, elkezd folyni az orrom, de egy zsebkendő használatával ez elmúlik. Éjszaka az orromon probléma nélkül veszem a levegőt, viszont a váladék,  ami csurog a garatomon, lenyelhetetlen gombóccá alakul. Van esetleg valami javaslata, esetleg valamilyen orrcsepp, vagy spray, vagy bevalt módszer, amivel ezt a váladékot megszűntethetem? "Csapdában vagyok", mert a lenyelt váladéktól a gyomrom még rosszabbul van, jobban mar...

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Mivel ismert a refluxa, javaslom, hogy a mostani gyógyszeres kezelést egészítse ki savvisszafolyást gátló szirup (vagy tabletta) szedésével, ezt recept nélkül is lehet kapni a patikában. Amennyiben allergiás, Allergodil orrspray használható, mert a többi recept nélküli orrcsepp/spray csak egy hétig alkalmazható, utána tönkreteszi az orrnyálkahártyát. Azért gégészetre jelentkezzen be, mert lehet az orrcsorgásnak olyan oka is, amit csak a szakvizsgálat deríthet ki. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Sós iz

Tisztelt doktornö. Nem szünik meg, de vannak rossz fogaim. A fülem már vagy négy napja sipol de a füll orr gégész nem talált semmit. A vérnyomásom 138/75/75..Hol abbamarad hol elkezdi. Este nagyon rossz alig tudok aludni. Köszönöm 

Válasz:

Kedves Kérdező! A rossz szájíz miatt (és egyébként is) a fogait csináltassa meg. A fülzúgás miatt a háziorvoshoz menjen vissza, esetleg egy nyaki ér ultrahangra be tudná utalni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Sós iz

Tisztelt doktornő. Csak csekély altató és vérnyomáscsökkentőt szedek. A sós fémes iz igy is megvan a számban. Ha iszok akkor addig nem érzem uttánna visszatér. Napközben is érzem. Lehet reflux? 

Köszönöm 

Válasz:

Kedves Kérdező! A gyógyszernek nincs kellemetlen íze? Ha egy napra kihagyja, nem szűnik meg a kellemetlen fémes íz? Nem tömték mostanában a fogát? Vagy nem visel fogszabályozót? A refluxnak - általában - nem fémes íze van. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Sós iz

Tisztelt cim. 

Szeretném megkérdezni hogy az ajkaim kivannak száradva és ragadnak. A számban sürün.sós, fémes izt érzek.A nyálam fehér sürü,és nem átlátszó hanem néha teljesen fehér. A nyelvemen  fehér lepedék van. Mi lehet

Köszönöm 

Válasz:

Kedves Kérdező! Panaszainak oka lehet: Meleg nyári idő + kevés folyadék fogyasztása, vagy valamilyen gyógyszert szed (pl. Klacid, clarythromycin) - ez okoz ilyen fémes ízt, vagy éjszakai horkolás, refluxos tünetek. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Hasi fájàs

Tisztelt doktorúr! István vagyok 39 èves Tavaly tulzott antibiotikum után melyek aktil duo,sumetrolim,kalmopyryn majd követte hugyuti fertözèsre nolicin ,cifràn.Sajnos ezekhez nem szedtem folyamatosan probietikumot.Utàna kezdődtek a bajok.Eleinte korgo morgo belek ,szèkrekedès majd hasi fájàs ès ami szenbetünöbb fehèr a nyelvem teteje ès lepedèked.Tavaly voltam szakrendelèsen vèr,szèklet tenyèsxet,hasi ultrahang,gyomor tükör negativak lettek Annyit mondtak bélflóra.Vtg bèl tükør nem idokolt az mondta doktorúr.Azota mèg mindig fájlogat a hasam ès mèg mindig fehèr a nyelvem.Valamelyest már javultam.Szèkletemben mig sxedtem pribietikumot nem volt nyálja most megint van,nincs vèr benne ès hasmenès sem.Azelőtt sosem volt ilyen jellegū probléma A gyógyszerek utàn lettem igy sajnos.Várom válaszát.Mellèkeltem küldök önnek egy képt a nyelvem röl.ès a jobb oldalán fogbenyomat làthato azse volt nekem.Doktorúr van ebből kiut.Köszönöm

Válasz:

Kedves Kérdező! Jól tudja, hogy a sok antibiotikum tönkreteszi a bélflórát. Probiotikum szedése javíthatja, vagy megszüntetheti a panaszokat. Amennyiben nem, akkor gasztroenterológiai kivizsgálásra lenne szüksége. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Evés után nagy has

Jó napot! A problémám a következő. Reggel teljesen lapos a hasam, de bármit eszem és iszom utána olyan lesz mint egy lufi, pedig nem eszek nagy adagokat és nem iszok szénsavas italokat .Tehát már reggeli után látszódik a változás és már délre olyan mint egy lufi. A „puffadás” 3-4 óra után csökken, de addigra megint eszek így újra nagy lesz a hasam. A has alsó részéről van szó, köldöktől lefelé. Nagy WC-re heti két alkalommal járok. Az ismerőseim azt mondják hogy ez normális, de engem mégis nagyon zavar.

Valamint néha étkezés után rossz a gyomrom, hányingerem van.

 

A kérdésem, hogy tényleg normális hogy evés után annyira megnőjön a has vagy más oka lehet esetleg?

 

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A laktóz (tejcukor) és fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavar, illetve bizonyos bélfertőzések járnak ilyen tünetekkel. Ha kihagyja a tejet, tejfölt, tejjel készült ételeket (tejcsokoládét is!) és még mindig puffad, akkor érdemes gasztroenterológiai kivizsgálásra mennie. Addig probiotikum szedését javaslom, az is enyhítheti a tüneteket. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Forduljak-e orvoshoz?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

65 éves, vékony nő vagyok.Napok óta igen alacsony a vérnyomásom. 97/69, 101/72. Még nem fordult elő. Fáradt vagyok, alig van energiám bármihez is. A gondolkodásom is lelassult és olykor elfelejtem mit is akartam csinálni...Naponta jelentkezik émelygés, hányinger, 1-2 alkalommal.

Kb. 1 éve :Feszül, puffad a hasam, már alig merek enni. Próbáltam az "utifűmaghéjat" és a borsmenta és gyömbér teát, de nem sok a változás. Amennyiben nagyon kicsi mennyiséget eszem többször, nem igen jelentkezik ez az érzet, viszont igy éhes vagyok egész nap. Gyakran ennék édességet is.

Köszönöm a tanácsát előre is.

Üdvözlettel: Kelle Éva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Az alacsony vérnyomása miatt kardiológiai, a haspuffadása miatt gastroenterológiai kivizsgálása javasolt. Először kezdje a háziorvosánál egy általános laborvizsgálattal, hasi ultrahanggal, mert ezekre a további vizsgálatoknál is szükség lehet. Ez alapján a háziorvosa megmondja, hogy mennyire sürgősek a vizsgálatok és beutalót is tud adni Önnek. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Laktóz intolerancia miatti kedvezmény igénylése visszamenőleg

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Rendelkezem pozitív laktóz intolerancia (hidrogén kilégzési) teszttel, így szeretném megigényelni a személyi kedvezményt. Tüneteim kb. 7 éve fennállnak és tudomásom szerint 5 évre visszamenőleg is igényelhetem az adókedveményt. Szakorvossal történt beszélgetésem során a doktor úrtól azt az információt kaptam, hogy ő csak a pozitív igazolás kiállításának időpontjától állítja ki az újabb igazolást és ettől a naptól igényelhetem a kedvezményt.  Visszamenőleg is csak az tudja igényelni, aki már korábban rendelkezett pozitív igazolással, de nem igényelte a kedveményt.

Kérdésem az, hogy laktóz intolerancia megállapítható-e visszamenőleg évekre? A pozitív genetikai teszt igazolja, hogy felnőtt korban kialakult ez a betegség? (Most 26 éves vagyok.) Ezen betegségnél, erre van-e lehetőség?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel:
Németh Nikolett

Válasz:

Kedves Kérdező! A szakorvos kolléga helyesen tájékoztatta a lehetőségekről. Bár a genetikai vizsgálat igazolja, hogy életreszóló a laktóz érzékenység, ez csak annyit jelent, hogy nem egy évre, hanem véglegesként lehet igazolást kiállítani az adókedvezményhez. A visszamenőleges hatály pedig arra terjed ki, amikor a H2 kilégzési tesztet elvégezték. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Laktózterhelés

Tisztel Doktor Úr!

Hasi panaszaim miatt, laktóz érzékenységre gyanakodtam, ezért kértem egy tesztet. 

75 gr laktóz elfogyasztása után 10. percben hányingerem lett és azonnal a mellékhelyiségbe kellett mennem (majdnem nem értem oda). Ez még egyszer megismétlődött közvetlen az első 15. perces vérvétel előtt, majd utánna többször. Közben a hasi görcsökről és hányingerről puffadásról nem is beszélve. gyakorlatilag Az első vérvétel után már semmi nem tartózkodott a beleimben. A cukor értékeim: 5,17, 15p:5,88     30p:6,58    60p:6,52   90p:6,31   120p: 5,97

Ezek alapján Nem vagyok laktózérzékeny, ez volt a diagnózis. 

Inzulinrezisztencia gyanu miatt, szénhidrát szegény diátát folytattam. Továbbra sem szeretek, tejet, ill tejes dolgokat enni, a  következmények miatt. Érdemes lenne tovább kutakodni? Mit befolyásol az itt ajánlott 2 gr/ testsúlykg laktóz, helyett adott összeen 75 gr laktóz?(75 kg vagyok)

Válasz:

Kedves Kérdező! A laboreredmények és a klinikai tünetek is tejcukor érzékenységet (laktóz intoleranciát) igazolnak. A lelet értelmezésében valami félreértés lehet. Javaslom, hogy az írásos lelettel keresse fel ismét azt a szakrendelést, ahol a vizsgálatot végezték és egy másik szakorvossal ismételten beszélje meg az eredményt. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!