Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hidvégi Edit -  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus

Dr. Hidvégi Edit

180 kérdésre válaszolt

Kategóriái: táplálékallergiák, speciális étrendek, egészséges táplálkozás

Szakterülete: egészséges táplálkozás, táplálékallergiák, speciális étrendek

Bemutatkozás

1984-ben végeztem a SOTE-n. PhD fokozatot 2002-ben szereztem táplálék-allergia témakörben. Szakvizsgáim: gyermekgyógyászat, gyermek tüdőgyógyászat, gyermek gasztroenterológia, felnőtt pulmonológia. Mind gyermek, mind felnőtt betegek táplálkozási, étel-allergiás és intoleranciás problémáira, valamint tüdőgyógyászati kérdésekre szívesen válaszolok. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyakori hasmenés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

A problémám összefoglalva az alábbi: 

Kis gyerekkoromban is voltak hasgörcseim emlékszem, néha alig tudtam kiegyenesedni, székeléssel nem járt. Ha izgultam, sokszor kellett wc-re mennem egyetemen, pl. vizsga előtt...úgy kellett olykor befutnom (ez már 15 éve volt), mert rám jött az utcán. 2014-től viszont sokkal intenzívebb a probléma. Azon év őszén mosdatlan somot és fügét ettem, nem keveset, és rá másodnapra hasmenésem lett, és tulajdonképpen azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal sűrűn van hasmenésem, puffadásom, hasgörcsöm. A probiotikum általában segít, főleg a Normaflore. Mellette nincsen fáradtságérzésem külön, gyakran sportolok, edzek, ha felhagytam az edzéssel, híztam is, sőt intenzív edzés ellenére se nagyon fogyok. Déltajban kora délután erősebb a hajlamom a hasmenésre, ha ugyanazt eszem este, azután általában nincsenek panaszok. Van mikor persze, mindegy mikor eszem, mert este is rám jön a gyakori székelés, de általában a nap középső szakaszára, az ebédidőre koncentrálódik, de nem kizárólag tehát ha valamiért izgulok most is rám jön a görcs és a hasmenés, ami után jobb. Sokszor evés közben is rám jön ilyenkor. Az otthoni kajától kevésbé vannak panaszaim, mintha menzán a munkahelyen vagy étteremben eszek, pesze nem mindig van így ez se. Van, mikor bármit össze eszek, napokig semmi bajom, aztán utána hetekig sűrűbben van hasmenésem, ami talán büdüseb is az átlagnál, színe barna, világos barna, oylkor nyálkás. Teljes, szinte mindenre kiterjedő vérvételen voltam: egy plusz vagy minusz érték nem volt, sosem volt ilyen jó (máskor sem volt persze rossz).

Ebből kiemelném:
vérvétel alapján nem vagyok vitamin hiányos, nem is érzem annak magam, hiszen a sporthoz kell is az energia.
Immunszerológiai eredmények:
 
Transtglutamináz szűrés: 4,7 ref. tart.0-15
Transzglutamináz IgA negatív
Transzglutamináz IgG negatív
 
Fél tabl. Sertralint szedek és fél tabl. Bosoblockot a magasabb pulzusszám miatt, meg hyperkinetikus keringésem van (gyorsított). Régebben nagyon pattanásos voltam, és többször kaptam izotretinoint (Roaccutánt). Ezen kezelés alatt és után az arcom ekcémás lett főleg a T vonalban. (Másutt nincs.) Az ekcéma szinte mindig ki-ki újul, de csak azóta vagyok mióta 12 éve az utolsó Roaccutánkezelést abbahagytam. Előtte sose voltam ekcémás, hanem pattanásos. Bőrgyógyász szerint azonban gasztroenetrológiai vizsgálat is javasolt, bár azekcémámnak köze kell, hogy legyen az Izotretinoin kezeléshez, ennek eleget is teszek, jövő hét után megyek gasztroenterologushoz, de szeretnék így előzetesen érdeklődni, hogy a leírtak alapján mire lehet gyanakodni. (Esetleg IBS, vagy rosszabb?, Allergia? immunprobléma?) Remélem a tükrözésre noncs szükség, azt nem nagyn vállalnám, (ezért is húztam eddig). 36 éves férfi vagyok. Várom megtisztelő válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! A kivizsgálásához még hozzátartozna a pajzsmirigy funkció meghatározása, mert ennek emelkedése esetén lesz szaporább a szívverés és jelentkezhet hasmenés is. Bár a som és füge elég magasan terem, de egyéb lehetőség is van, ha gyümölcsöt-zöldséget mosatlanul fogyaszt, hogy esetleg féreg fertőzést kaphat, ennek is lehet hasfájást, haspuffadást okozó hatása. További okok kivizsgálása ügyében megkereshet a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Nyershús fogyasztása

Tisztelt Cím! Ma délben - figyelmetlenségből - elfogyasztottam 1 db töltöttkáposztát, amiről utóbb kiderült, hogy meg kellett volna főzni. (Kész ételként vásároltam, csak a doboz alján jelezték az elkészítés módját. Fűszerezett darált sertéshús, és rizs a töltelék). Mire számíthatok, mit tehetek a baj elkerülése érdekében?

Köszönettel, üdvözlettel: Szabadkai Mária, szabadkaimaria@gmail.com 

Válasz:

Kedves Mária! A legtöbb ilyen étel előfőzött, tehát ha a rizs nem volt kemény, akkor a hús sem lehetett teljesen nyers. Mivel az ételkonzerveket szigorúan ellenőrzik, fertőzést nem kaphat, de az élvezeti értéke csökkent ezáltal. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Vérnyomáscsökkentő tabletta

Jó napot. A kérdésem az lenne hogy Amlodipin vérnyomáscsökkentővel milyen vitaminokat lehet együtt szedni illetve gyógyteákat inni? Az alkoholt és a kávét teljesen kerülni kell? A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel:Klaudia

Válasz:

Kedves Kérdező! Az Amlodipint vitaminokkal együtt lehet szedni. Tiltott a grépfruit és az orbáncfű tartalmú készítmények, akár teában van, akár gyógyszerként. Kávét és alkoholt minimális mennyiségben lehet fogyasztani, mert ezek is befolyásolják a vérnyomást és az Amlodipin lebomlását. Egyéb tiltott gyógyszerek: - ketokonazol és itrakonazol (gombás fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek) - ritonavir, indinavir, nefenavir (úgynevezett proteáz-gátlók HIV kezelésére) - rifampicin, erithromycin, clarithromycin (antibiotikumok) - verapamail, diltiazem (szívbetegség kezelésére) - dantrolen (súlyos kóros testhőmérséklet esetén alkalmazott infúzió) - simvastatin (koleszterin szint csökkentő gyógyszer) Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Táplálékallergia?

Kedves Doktornő!

9,5 hónapos kislànyom tàplàlkozàsi problèmàja vègett írok.
Kislànyom jelenleg 7600g ès 74cm.(Anya:Kis termetű vékony alkat, Apa:Magas-194 cm robosztus testfelépítésű)
39 hètre született komplikáció mentesen.(2835 g , 52cm)6 hetes koràig tudtam szoptatni utàni anyatejem sajnos elapadt.Ezek utàn Beba 1 tàpszert kapott egèszen 4hónapos koràig amit el is fogadott ès jól fejlődött tőle.(6 hónapos korában súlya:5900 g)Azonban ott eggyik napról a màsikra elutasította a tàpszert.Ezek utàn vèdőnönk ès gyerekorvosunk javaslatàra próbàlkoztunk igen sok tàpszerrel(7 fèle)mîg megtalàltuk a Hipp Combiotik tàpszert amit nehèzkesen elfogadott de azt is csak úgy hogy fèlàlomba szenderülve vagy alva ette ès eszi meg mind a mai napig.Mindeközben gasztroenterológiai kivizsgàlàson is voltunk(7 hónapos korában)ahol semmi kórosat nem talàltak(igaz konkrétan vizsgálat nem volt csak konzultáció ugyanis az orvos nem tartotta indokoltnak) de mivel igen kis adagokat eszik ezèrt Infantrini tàpszert îrtak fel amit a Hipp tàpszerhez keverve kell adjunk ès adunk a mai napig.(130ml Hipp-30ml Infantrini)
A hozzàtàplàlást elkezdtük a 6-dik hónapban.Azonban sajnos az is csak olyan nyögvenyelősen megy most is mint a 6-dik hónap elejèn.Jelenleg így nèz ki a napirendje:
21.00 tól 05.30 ig àtaludja az èjszakàt.
Éjjel 01.00-kor tàpszer:160ml ezt alva eszi meg.
07.00 kor gyümlcspép+babapiskóta(90ml)
Ezutàn olyan 08.30 körül elalszik ès megeszik 130ml tàpszert.
12.00 körül főzelék(90ml)+utána tápszer kiegészítés(130ml)
17.00 körül tejpép(80ml)+120ml tápszer utána
21.00 körül fèlàlomban ismèt tàpszert kap 150ml
A fzelékeket és a gyümlöcspépet gyermekorvosunk javaslatára sűrítem beba synlac nevű tápszerrel.
Napközben mèg megkínàlom kömènyteàval cukor nèlkül amiből olyan 70ml iszik.
Kèrdèsem az lenne mely tanàcsokkal tudnàl ellàtni hogy a hozzàtàplàlàs sikeressebb legyen.Azt hogy a tàpszert màr csak fèlàlomba  tudom adni szerintem nem tudok vàltoztatni.Valamint súlya 2,5 hónapja szinte stagnàl(150 g hízás).Mozgásfejldésében szerintem minimálisan elmaradott ugyanis önállóan stabilan ül ha ültetve van azonban egyedül nem ül fel kúszó mozgásokat végez.Valamint van egy fura szokása ha nincs elfoglaltsága vagy örömében valamint "hisztijében" akkor a karjaival és csukójával csavaró tekerő mozgásokat végez gyógytornász(dévény torna) szerint ezzel a mozgásformával éli meg mutatja ki mozgásigényét
Különben egy kiegyensúlyozott baba.
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Qvell-Kovàcs Judit

Válasz:

Kedves Judit! Az eset igen bonyolult, ezért sajnos Interneten keresztül nem lehet tanácsot adni. Ön egy gondos anyuka, aki biztosan mindent megtesz a gyermeke érdekében. Eddig is több orvos látta, bár az alap problémát nem tudták megoldani. Nagyon nagy baj ezért remélem, nem lehet. Javaslom, hogy jelentkezzen be szakrendelésemre a Budai Allergiaközpontba, ahol személyesen is meg tudom vizsgálni a kislányát. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Evés után jelentkező idült diszkomfortérzés

Tisztelt Cím!

 

A következő panaszegyüttessel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:

Fiatal (25 éves) szervezetként felfigyel az ember a "valami nem stimmel" állapotra, és mivel nem tudom, hogy milyen tünet mivel függ össze, így a fenti állapot kialakulásától kezdem kérdésem feltevését.
Körülbelül másfél éve végbélnyílás-környéki viszkető érzés alakult ki, melyet proktológusi vizsgálatot követően enyhe lobosodást megállapítva kezeltek. A kezelés aranyeres kenőcsből, illetve kúpból állt. A panaszaim megszűntek, de nem vagyok teljesen biztos benne, hogy a kezelés hatására, inkább a magától elmúlt, vagy inkább átalakultra gondolok.
A kezelési időszak után, tavaly nyáron vashiányos állapotot diagnosztizáltak nálam, melyet erős szédülés, izomrángás, székrekedés, puffadás és kimerültség előzött meg. Háziorvos tanácsára vasgazdag étrendet kezdtem el, illetve olyan táplálék-kiegészítő vitamint választottam, melynek emelet vastartalma van.
Az emésztéssel összefüggő diszkomfortérzet pár hónapja van jelen, mely a következőkben mutatkozik meg: kis mennyiségű étel, vagy akár ital (víz) elfogyasztása után mérhetetlen puffadás veszi kezdetét, majd teltségérzet, hányinger, böfögés, kisebb mennyiségű gyomortartalom öklendezése. Az étkezés után fél órával erős bélmozgás, zubogás hallatszódik alhas felől. Kisebb mértékű fogyást tapasztaltam (4-5 kg), valószínűsítem, hogy a csökkentett számú étkezéseim miatt. Étkezési szokásaim viszonylag kiegyensúlyozottak, figyelek a táplálék és rostbevitelre, de rendszertelen ciklikusságúak. Folyadékként csak vizet és kávét iszom, egészségkárosító tevékenységem a dohányzás. 
Testmozgás véleményem szerint elegendő, de jelen állapotban nem lennék képes komoly fizikai megterhelést jelentő sportokat folytatni.

Jelenleg gasztroenteorológusi vizsgálatra várok, de mivel a tüneteim lassan gátolnak az étkezésben, szeretnék mihamarabbi válaszokat, segítséget kapni.
A háziorvosi beutalás előtt hasi ultrahang, széklettenyésztés, egyéb laborvizsgálat, prosztata UH történt, mindegyik vizsgálat negatív eredménnyel zárult.

Magán úton gluténérzékenységi tesztet végeztettem vérből, mely szintén negatív eredményt mutat.
Jelenleg a normál étrendkiegészítő mellé bélflórát helyreállító természetes alapanyagú készítményt is szedek.

 

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Lehet, hogy furcsán hangzik, de a széklet tenyésztés (gondolom csak baktériumokra vonatkozott) mellett, történt-e féreg vizsgálat? Elég sok tünet beleillik ebbe a képbe! Allergia is lehetséges, ha Önnek van egyéb allergiás jellegű betegsége (asztma, szénanátha, ekcéma). Amennyiben a gasztroenterológiai kivizsgálás sem segített, csak személyes vizsgálat alapján tudok további tanácsokat adni a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Beszorult Levegő

Volt egy nagyon súlyos Hányos hasmenéses időszakom Júliúsban. Azóta nem tudok Böfögni, csak segítséggel. Az utóbbi pár napban egyre rosszabb lett. Felvagyok puffadva, főleg étel útán, olyan mintha nem bírnék emészteni. Sokáig pang az étel a gyomromban. Nagyon erős tüneteim vannak, magas a pulzusom (110-130/P),extráim vannak , nem kapok rendesen levegőt, remegek, izzadok. Ha iszok pár korty nagyon szénsavas vizet akkor nagy nehezen jön fel levegő.És ha kiböfögtem magam, akkor elmúlik minden. Sajnos a vércukor szintemet is befolyásolja. Mivel inzulinrezisztens vagyok, folytonos monitorozást igényel. Voltam Kardiologusnál,minden leletem rendben van.

Nővér vagyok, nehezen birok igy dolgozni, mivel éjszaka egyre durvábbak a tünetek, és nehezen csengnek le. 

Segítsen kérem, nagyon tanacstalan vagyok, hogy mi ez, és hogyan lehet kezelni. 

Válasz:

Kedves Kérdező! A nyári hányás-hasmenés lehet, hogy nagyon tönkretette a bélnyálkahártyáját, evvel együtt az emésztő enzimeket és felszívódást is. Javaslom, hogy szedjen probiotikumot. Érdemes megvizsgáltatni, hogy nem maradt-e valamilyen fertőzése, ha egészségügyben dolgozik, ezt könnyen el is kaphatja a betegektől! H. pylorit is nézzenek a szokásos széklet bakteriológia mellett. Csökkentse a tejcukor fogyasztást, inkább laktóz mentes termékeket egyen-igyon. Pancreas enzim pótlás is szóba jön, erre többféle, recept nélkül kapható termék van forgalomban a gyógyszertárakban. Amennyiben ezek sem javítanak, gasztroenterológushoz kell fordulnia, mert Interneten ennél többet nem lehet tanácsolni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Állandó puffadás hizás

Tisztelt Dr. Úr/ Dr. NŐ!

 

Teljesen el vagyok keseredve. Egy éve epekőeltávolitásom volt.

Azóta folyamatosan hizok puffadok.

4 éve petefészekrák miatt teljes kiterjesztett nőgyógyászati nagyműtétem volt.

Pajzsmirigy beteg is voltam de az rendeződött.

Csináltattam gyomor és vastagbéltükrözést.

Neurogén bélpanaszt irtak a papirra.

Kábitás után a párom beszélt az orvossal, és azt mondta hogy a bélbe bélbolyhok vannak és a felirt gyógyszertől a panaszaim megszűnnek.

Egy hónapja szedem a dicetelt, egy hét után éreztem hogy könnyebben mozgok.

De azóta ugyanugy feszül a gyomrom nagy a hasam feszit.

Ha eszek vagy csak ha iszok akkor is már dagad a gyomrom.

 

Nem tudom elképzelni hogy ez idegileg létezhet -e.

 

Mit tegyek? Úgy érzem nem vesznek komolyan.

 

A hizás puffadás az epekőműtét óta fokozodott 90 kg vagyok főként a hasam nagy. 160 cm magas.

 

Kérem adjon tanácsot hogy mi lehet a bajom mert már a munkám sem tudom elvégezni lassan.

Hosszabb állást követően mindig leülnék.

A hasnyálmirigy ha nem termel egy enzinet attól lehet ez a panasz?

Nem emésztek rendesen de nem tudom mi a gond.

Közel egy éve járok orvoshoz. Levegős böfögésem van.

Hormonzavaros lehetek? 

naponta kb 3 zsemlét eszek meg főttételt. Keveset eszem.

Válaszát köszönöm!

 

Válasz:

Kedves Kérdező! A panaszai mögött sok ok lehetséges, érdemes lenne egy gasztroenterológiai kivizsgálást végezni. Lehet refluxa, fruktóz felszívódási zavara, bélfertőzése, hisztamin érzékenysége, stb. A Budai Allergaközpontban szakrendelésemen ezek mindegyike kivizsgálható. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Lépnagyobbodas

Üdvözlöm ! Kb. 2 evvel ezelőtt szednem kellet nagyon erős antibiotikumot mellékhere gyulladásra és közben hasmenésem volt utána fura fájdalmat éreztem a bal alhasi bélszakaszomon ami miatt el mentem endoszkopia vizsgálatra a leletről a képet el küldöm. De mostanaba is szokott azon a részen fájni van, hogy csak minden masodik nap van székletem és egy ideje megvan nagyobbodva a lépem okozhat bélprobléma lépnagyobbodast ..?? Köszönöm a választ

Válasz:

Kedves Kérdező! Legalább másfél éve végzett gyomor- és vastagbéltükrözés után komoly kezelést kapott és 2-3 hónap múlvára kontrollra visszahívták. Járt ellenőrzésen? Javasolták-e probiotikum szedését, vagy ezt megtette-e Ömagától? Az nagyon hasznos lett volna. Az nem jelent általában gondot, ha valakinek csak másnaponta van széklete. A lép megnagyobbodása ellenben sok betegségnek lehet a velejárója, ezt mindneképpen szükséges kivizsgálni. Ehhez a háziorvosa adhat beutalót, vagy a gasztroenterológust keresse meg újból. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Bélrendszeri probléma

Szeretném megkérdezni, hogy a kontaminált vékonybélszindroma toábbra sem gyógyítható betegség? 2015-ben diagnosztizálták nálam hidrogén (azt hiszem) kilégzéses vizsgálattal, és bizony elég kellemetlenséget okoz.Már elkeseredett vagyok, hogy nincs mit tenni, havonta 3 doboz Immodiumot is van hogy be kell szednem, hogy kimehessek az utcára.

Köszönettel Vágvölgyiné

Válasz:

Kedves Kérdező! A kontaminált vékonybél szindróma (mostanában SIBO-nak is hívják) 3-4 év elteltével ismételt kivizsgálást igényel. Nem csak a kórosan elszaporodott baktériumok lehetnek a hasmenés okozói, ezt nem írta meg, hogy korábban vizsgálták-e. Cukor bontási és felszívódási zavarok, H. pylori fertőzés és egyebek is okai lehetnek. Feltétlenül keressen fel egy gasztroenterológiai szakrendelést. Amennyiben gondolja, a Budai Allergiaközpontban én is készséggel rendelkezésére állok. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Hemangióma

Kedves doktor Úr,

Az ultrahangos felvételen kiderült,hogy a májamban van egy hemangióma.A kezelőorvosom szerint,nem kell vele semmit kezdeni,ez egy jóindulatú érdaganat,elég  az évenkénti kontroll,ha nem nő meg 4-5-6 cm-re,nem kell sebésszel konzultálni...elfelejtettem tőle megkérdezni,hogy az enyém milyen nagy... a felvételen azt írja:Abstand 0,603 cm,és alatta Abstand 0,593 cm...ez most akkor mekkora?Fél cm vagy 5-6 cm?További kivizsgálás indokolt?Ez már nagynak számít?Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Mivel Ön csak kiragadott adatot adott meg a leletből, ezért erre a kérdésre nem lehet válaszolni. Az Abstand (gondolom német nyelvű leletről van szó) távolságot jelent, tehát az is lehet, hogy a máj felszínétől adott távolságot írták le. Vagy az ultrahangos vizsgálótól, vagy a háziorvosától kérdezze meg a pontos méretet, de ha átküldi az egész leletet, akkor is tisztább képet kapok. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!