Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hidvégi Edit -  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus

Dr. Hidvégi Edit

315 kérdésre válaszolt

Kategóriái: táplálékallergiák, speciális étrendek, egészséges táplálkozás

Szakterülete: egészséges táplálkozás, táplálékallergiák, speciális étrendek

Bemutatkozás

1984-ben végeztem a SOTE-n. PhD fokozatot 2002-ben szereztem táplálék-allergia témakörben. Szakvizsgáim: gyermekgyógyászat, gyermek tüdőgyógyászat, gyermek gasztroenterológia, felnőtt pulmonológia. Mind gyermek, mind felnőtt betegek táplálkozási, étel-allergiás és intoleranciás problémáira, valamint tüdőgyógyászati kérdésekre szívesen válaszolok. 

Legutóbbi válaszai

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Hasi ultrahang

Jó napot. 

A kérdésem az lenne hogy ha a leletre az írták hogy... Szabad hasűri folyadék, megvastagodott bélfal nem látható.. Akkor az azt jelenti hogy nincs hasűri folyadékom?! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Igen, a lelete gyakorlatilag teljesen normális. Egyedül a belek meteorizmusát (gázosság) írja le, mint eltérést. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Szekelési/Emésztési probléma

Tisztelem!

 

Köröbelül 2hete kezdödtek nálam olyan tünetek ,hogy a székelési szokásaim megváltoztak,hallható/hangos a bélmozgásom,székletem híg/laza van olyan is,hogy érzem ,hogy elkell mennem mosdóba a dolgomra de hiába nem jön semmi.A végbélnyilásom furcsa(mellékeltem róla képet),arra jutottam hogy valószínüleg aranyerem lehet.

Válasz:

Kedves Kérdező! Az aranyér kellemetlen jelenség, fájdalmat, véres székletet okozhat, de az Ön által leírt béltüneteket nem. Ezeket többféle betegség okozhatja, kezdve egy fertőzéstől, akár béldaganat is lehet a kiváltó. Feltétlenül forduljon gasztroenterológushoz, ha a panaszai 3-5 napnál tovább tartanak. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Kiütések

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy hova lehetne fordulni abban az esetben, ha mind a Prick teszt és mind a vérleletek negatívitást mutatnak az allergén dolgokra? Azért csináltattam meg, mert ahányszor az utóbbi időben pl mogyort tartalmazó csokit stb ettem, vagy csak minimálisan, nyomokban tartalmazott pl. mogyorót az étel, kiütések, viszketések jöttek ki főleg az arcomon, ekcémás tünetekkel vegyítve, de viszkettem másutt is. Viszont (földi)mogyoróra is negatív a leletem. A disznóhústól a nutritív allergén spec IgE búzáig minden. Az összes alergén dologra negatív tehéntejtől a kazeinig... Mit lehet tenni még, hogy bebizonyosodjon a gyanú, esetleg más ételekre is?

Tisztelettel

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Mivel esete nem hétköznapi, az Interneten erre nem lehet válaszolni. A részletek megbeszélése céljából javaslom, hogy keressen fel szakrendelésemen a Budai Allergiaközpontban. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Férgesség.

Üdv! Párom férgességgel küszködik, 6kg-ot fogyott, izületi, és csontfájdalmakat is érez, közérzete is sokat romlott.  két féle gyógyszeres kezelés után sem érez javulást. infektológiára kapott beutalót, ott mire lehet számítanunk? köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Amennyiben ismert, hogy milyen féreg okozza a panaszokat, akkor annak megfelelő kezelést javasolnak, ami rendszerint tabletták bevételéből áll. Lehet, hogy végeznek vérvizsgálatot is, ehhez semmilyen előkészület nem kell. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Tejfehérje tartalmú étrendkiegészítő okozhat-e laktózérzékenységet?

Jelentős súlyfeleslegtől szeretnék megszabadulni. Többször próbálkoztam változatos étrendet tartani, de az ezzel járó szöszmötölés nem megy, sajnos türelmetlen vagyok hozzá. Ezért szeretnék napi két étkezésre diétás étrendkiegészítőt fogyasztani, ebédre a munkahelyi menzán tudok könnyű és változatos ételeket venni. Az étrendkiegészítő tejfehérje alapú. Mivel vélhetően hosszabb időt vesz igénybe a fogyás, szeretném tudni, nem vezet-e laktózérzékenységhez a fehérje alapú étrendkiegészítő. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A tejfehérje fogyasztása nem okoz laktóz (tejcukor) érzékenységet. Amennyiben Önnek öröklötten alacsony a tejcukor bontó enzimszintje, akkor hasi panaszokat, hasmenést okozhat a tejcukor tartalmú ételek, italok fogyasztása. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Emésztés

Jó napot kívánok!

Olyan panasszal fordulok Önhöz,hogy sajnos bő 1 éve a bűzös gázok keseritik meg az életemet.

Állandó reggeles műszakban dolgozom,reggel kávét iszok és péksüteményt eszek majd a délelőtt folyamán még egyszer eszek kenyeret,felvágottat,joghurtot,teát iszom hozzá.

Délután amikor hazaérek főtt ételt eszek de legyen az bármi,főzelék,tészta,hús hamarosan megkezdődik a borzalmas kellemetlen szagú bélgázok távozása.

Hasmenésem nincs,normálisnak mondanám a székelési szokásaimat de viszont hányingerem szokott lenni.

Kérem segítsen megfejteni hogy mitől vannak ez a tünetek?

Köszönöm szépen a válaszát!

 

Válasz:

Kedves Kérdező! A bélgázok mennyiségét és szagát az elfogyasztott étel mellett a bél baktériumflórája is befolyásolja. Javaslom, hogy szedjen probiotikumot, az enyhítheti a bélgázokkal kapcsotos panaszait. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Hasnyálmirigyrák vastagbélrák?

Jó napot kívánok! 5 hónapja szorongok és félek a mellemben találtam egy csomót 1 hetet kellett várni mammográfiára addig én idegileg pszichésen kikészültem féltem hogy rákos vagyok és kiderült nem az. addig szinte nem is ettem alig ittam csak dohányoztam. Utánna egyből kaptam egy gombás szájfertőzést kaptam rá ecsetelőt utánna kezdődött a torokban gombóc nyelési nehézség voltam mellkas röntgenen nyaki gerinc röntgenen fül orr gégészeten nyaki ultrahangon minden negatív lett. Csináltak vérképet meg vizeletvizsgálatot ott vashiány mutatkozott. Serum vas 4,3 umol/L és 5,8-34,5-ig jó. Serum Karbamid 2,3 mmol/L ez is alacsonyabb 2,8-8,1-ig lenne a jó. Serum Hdl cholesterin 1,2 mmol/L és >1,7 - ig jó. A vvt szám magasabb 5,17 T/L 3,80-4,50-ig a jó. A Lymphocita 41,1%   25,0-40,0-ig lenne jó.    A Monocyta is megvan emelkedve 10,7 % 3,0-7,0-ig kellene lenni.  Van olyan hogy LUC azis picit emelkedett 4,6% <4,0 a jó. Vizelet rendben volt. 5 hete kezdődött nyálkás széklet utánna alhasi fájdalom egyből elmentem nőgyógyászhoz ott minden negatív volt. Elmentem hasi ultrahangra ahol  ez volt leirva: Philips HD 5 készülékkel végzett hasi és kismedencei Uh vizsgálata: A mellkasi sinusokban és a hasban folyadék nem látható. Normális nagyságú echogenitású homogén szerkezetű hepar. Híg epével kitöltött normális nagyságú falvastagságú cholecysta. Epeuttágulat nem látható. Pancreasregio eltérés nélkül. Lép normális nagyságú, homogén szerkezetű. Vesék helyzete, szerkezete eltérés nélkül. Kőreflex üregrendszeri tágulat egyik oldalon sem látható. Normális tágasságú hasi aorta. A köldök körül rendkívül gázos telt, perisztaltikázó bélkacsok. Kp. telt húgyhólyag. Uterus nem ítélhető meg. Ez a lelet 2019.12.02-kor készült viszont nekem azóta a székletem sárgás zsíros állagú a bal oldalt borda alatt a derekam a köldöknél jobb oldalon szintén ugyanúgy fáj. Félek hogy hasnyálmirigyrák vagy vastagbél rákom van. Januárban lessz gyomor és vastagbél tükrözés rettegek hogy ott is találnak rákot. 28 éves vagyok rettentően félek szorongok mivan ha rendezhetem a halálom. Még utolsó sorban széklet vizsgálat készült vírusok férgek irányába az negatív lett. És antidepresszáns tablettákat is szedek szorongásra loranxil 1 mg meg Mirzaten Q 30 mg. Válaszát előre is köszönöm 

Válasz:

Kedves Kérdező! Ön 28 éves, ebben a korban igen ritkák a daganatos betegségek. Azok elkerülése érdekében jól tenné, ha a dohányzást abbahagyná, vagy legalább is jelentősen csökkentené. Az antidepresszánsok szedése mellett a sportolást, helyes táplálkozást is javaslom, ezek szintén segíthetnek az állapota javításában. A hasi UH lelete - mint Ön is látja - teljesen normális. A laborleletekből valójában csak a vas alacsony volta kezelendő, a többi nem jelentős. A gázos belek (ultrahang lelet) és megváltozott széklet miatt probiotikum szedését is ajánlhatom. Remélem, hogy levelemmel kicsit megnyugtattam és vidámabban kezdi az új esztendőt. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyomor fájdalom

Üdvözletem! Meg szeretném kérdezni,hogy pre és probiotikum tartós szedésénél felléphet-e gyomorfájdalom? (nem antibikum miatt csak az emésztés javítására szedem. Kapszulás étrendkiegészítő probioticum vitaminnal. (Egy évig-napi 1 kapszula.)

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.Katalin

Válasz:

Kedves Katalin! A probiotikum nem szokott gyomorpanaszt okozni, de a hozzáadott prebiotikum már igen. Vagy csökkentse heti 2-re a prebiotikum szedését, vagy váltson BioKult-ra, amiben nincs olyan prebiotikum, ami hasi panaszt okoz. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Antibiotikum és fekete széklet

Tisztelt Doktornő / Úr!
4. napja szedek Augmentin Duo-t refluxosként, felsőlégúti fertőzésre 2X1. Kissé fáj a gyomrom és alatta a hasam de nem vészes, azonban 3 napja fekete a székletem de kemény állagú, kissé kellemetlenebb szagú. Mennyiségre kevés. Van okom az aggodalomra, orvoshoz fordulni vagy csak folytassam a kúrát? Probiotikumot szedek, napi 2db Linex Flora. Máskor is szokott persze alkalmanként fekete lenni de nem 3 napig.
Előre is köszönöm a választ.

Válasz:

Kedves Kérdező! Az antibiotikum szedését az orvos által előírt ideig kell folytatni. Mivel refuxos, gondolom van gyomorvédő gyógyszere is, azt vegye be az antibiotikum mellé. Jól teszi, hogy szed probiotikumot is. Amennyiben többször előfordul, hogy fekete a széklete, javasolt széklet vér vizsgálat elvégeztetése (háziorvosi beutaló kell). Ha ez pozitiv, akkor minél hamarabb jelentkezzen a gasztroenterológián. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit - gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Mononukleózissal kapcsolatban..

Jó napot! Segítséget szeretnék kérni! Attól tartok, belekeveredtem ebbe a betegségbe, a tizes éveim végén járok. A lép/gyomor fájdalomra milyen módszerek a leghatásosabbak, hogy csillapítsuk a görcsöket? Esetleg ha tudnak hasonlót, bizonyos teafüvekkel is lehet enyhíteni? Előre is köszönöm válaszukat, minden jót!

Válasz:

Kedves Kérdező! A mononukleózis diagnózisának felállítása orvos feladata, különösen akkor, ha ez hasi panaszokkal társul. Máj érintettsége lehet, amit nem teákkal és gyógynövényekkel kell kezelni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!