Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász

Dr.  Lázár Erika

28 kérdésre válaszolt

Kategóriái: terhesség, meddőség, nőgyógyászat, fogamzásgátlás

Szakterülete: fogamzásgátlás, méhnyakrák, nőgyógyászat, terhesség, meddőség

Bemutatkozás

Nőgyógyászat területén kiemelten foglalkozom a krónikus nőgyógyászati gyulladások (állandóan visszatérő folyás, hasfájás, derékfájás, húgyúti panaszok) tartós gyógyításával. Jó eredményeket érek el a meddőség kezelésével. Alapelvem: mindent megtenni azért, hogy az utód a hitvesi ágyban foganjon meg! Foglalkozom nőgyógyászati rákszűréssel (cytológia), a problémás esetek gyógykezelésével. Szülészeti területen végzem a terhes gondozást.

Legutóbbi válaszai

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Rendszertelen ciklus

Tisztelt Doktornő! Csatoltam egy diagramot, amely a ciklusaim hosszát tartalmazza 2 évre visszamenőleg. Már voltam nőgyógyásznál, aki elküldött vérvételre (magas lett a prolaktinom), de vissza már nem akartam menni hozzá, mert mindenképp fogamzásgátlót akart felírni nekem. Én pedig mindenképp szeretném kikerülni ezt a ciklusrendezési módszert. Szedtem régebben 1 éven át, és később is 3 hónapig, de nem éreztem jól magam tőle (rossz közérzet a nap minden percében). 21 éves vagyok, 14 éves voltam, mikor először menstruáltam, sosem volt napra pontos a ciklusom, de az 1. fogamzásgátlós időszakomig sokkal rövidebb volt (28 nap körül), és azért a mostaninál rendezettebb. Most még mindig nem jött meg, már a 38. napnál járok. Ön mit tud a diagramból levonni? Lehet valamilyen természetes módon szabályozni? Nem tudom, hogy összefügghet-e a két dolog, de nagyon fáradékony vagyok, futni 1 percnél tovább nem tudok, mert úgy érzem leszakad a hasamnál valami. Nem tudom, hogy fogok tudni így dolgozni, de nagyon félek, hogy kibukom majd. A koncentrációs képességem pedig évek óta romlik. Sokat olvastam a témában, és ezek alapján összefügghetnek, de nem tudom mennyire megbízhatóak a források. Várom, és előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel, Kata

Válasz:

Kedves Kata! A diagramjából az látható, hogy hormonzavara van, és teljesen igaza van, hogy ezt nem fogamzásgátlóval kell "rendezni" (az csak még jobban elrontja). Viszont a kivizsgálásához személyes találkozásra van szüksége, ez nem intézhető el néhány sorral. Hívjon a +3630-9710-150 telefonon. Üdvözlettel: Dr. Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Kell félnem?

A menstruáció alatt zuhanyzás közben a szokásos önvizsgálatot végeztem, amikor azt tapasztaltam, hogy tejszerű anyag jelent meg a mellbimbómon. Ez mitől lehet, és lehet valami rossznak az első jele. Rólam annyit, hogy kétgyermekes anya vagyok, és 33 éves, volt korábban egy terhességmegszakításom, melynek során kilyukadt a méhem, ennek már 14 éve, akkor az orvosom azt mondta a felülvizsgálaton, hogy kicsi az esélye annak, hogy ismét terhes legyek. Hallottam, hogy akkor is lehet valaki terhes, ha a menstruál: Ebből mi igaz? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: K. Tímea

Válasz:

Kedves Tímea! Előfordul, hogy terhesség alatt is menstruál valaki, akár az egész terhességes alatt is. Ha nyomkodás nélkülm jelenik meg tej, akkor vizsgáltassa meg magát, nem terhességre. Üdvözlettel, Dr. Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Trombózis

Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy fogamzásgátló tablettát kezdek el szedni, de veleszületett trombózis hajlamom van, voltam vérvételen, ami negatív lett! Akkor így nyugodtan szedhetem? Köszönöm! Adri

Válasz:

Kedves Adri! Ha csak a trombózis veszélytől fél, akkor nyugodta szedheti. De ha attól, hogy meddőség is lehet a következménye a hormonális fogamzásgátlónak, akkor nem lehet nyugodt! Üdvözlettel: Dr. Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Tisztasági betét

A tisztasági betét állandó használatát nem ajánlják, helyette lehet összehajtott illatmentes papír zsebkendőt használni? Így biztonságban érezném magam, de nem tudom, hogy a papír zsebkendő alkalmas-e erre a célra? Orsika (17 év)

Válasz:

Kedves Orsika! A papír zsebkendő nem alkalmas. Egészséges nőnek tisztasági betét se kell, hanem naponta váltott pamutbugyi (de nem a bugyit helyettesítő madzag!!!). Üdvözlettel: Dr. Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Terhesség

Tisztelt Dr. Mindig rendszeresen menstruálok.Augusztusban és szeptemberben szedtem clostilbegytet. Most október 7.-én kellett volna meg jönnie,de nem. Ma délután 14h-kor végzett tesztem negatív. Attól még terhes lehetk? Érdemes e tesztet végeznem első vizelettel,ha igen mikor? Köszönöm válaszát.

Válasz:

Kedves Noémi! Attól még lehet terhes, bár azt hiszem, a kérdést régebben tette fel, és azóta már kiderült. Üdvözlettel Dr Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Már több hónapja késik a menzeszem

Jó napot! 18 éves vagyok, 5 éve menstruálok, de mindig is problémám volt a rendszerességgel. Kb. 3 évig tartott mire "rendszeressé" vált, de 30-33 naponta jött meg, és csak rövid ideig (leghosszabb 3 napig), gyenge vérzésem volt. Stressz hatására mindig kimaradt. Most viszont már hoszabb ideje késik, utoljára július közepén volt. Ez előtti 3 hónapban viszont nagyon erős és másfél-két hetes volt, de azóta semmi. Sohasem viselt meg fájdalmasan a menstruációm előtti időszak, de azóta kb. 28 naponta alhasi fájdalmak jelentkeznek, de vérzésem nincs. A terhesség lehetősége teljesen kizárható, ezért szeretném tudni mi lehet a probléma? köszönöm válaszát.

Válasz:

Kedves Klaudia! Hormon rendellenessége van. Többféle hormon is lehet rendellenes mennyiségű. Feltétlen szakorvoshoz kell fordulni, hogy rendezzék az állapotát (de nem fogamzásgátlóval!!!). Endokrinológust keressen. Üdvözlettel: Dr. Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Meddőség, lombik kezelés

Tisztelt Doktor Nő! A következőkben szeretném kérni a segítségét. 47 éves vagyok. Párommal sajnos későn találkoztunk, és egyikőnknek sincsen még gyermeke, ezért nagyon szeretnénk, de sajnos nem sikerül. Menstruálok még, bár sajnos már nem mindig rendszeresen. Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy Magyarországon melyik intézményhez, magánklinikához lehetne fordulnunk, ahol lehetőség lenne lombik kezelésre az én koromban. Válaszát tisztelettel megköszönöm, Julika

Válasz:

Kedves Julika! Magyarországon 45 év fölött egyik centrumban se csinálnak lombik kezelést, mert eredménytelen. Nem attól függ, hogy mikor találkozik a párjával. A biológia határozza meg! Ha ezt nem hiszi el, a Laboratórium Kft-ben csináltasson AMH (Anti Mülerián Hormon) vizsgálatot. Ha az 0,2 alatt van, akkor teljesen egyértelmű, hogy nincs értelme utána menni sehová. Üdvözlettel: Dr. Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Menstruáció zavara

Tisztelt Doktor Úr! 47 éves vagyok. Utolsó vérzésem szeptember 30-tól október 6-ig tartott. Most megint úgy érzem, mintha meg akarna jönni. Enyhe vérzés is jelentkezett, nem jelentős, csak a pisilés után a papíron látszik, olyan vizes rózsaszín színű. Enyhe hasi és derék, vesefájdalmat érzek. Pár hete volt egy ellenőrző laborvizsgálatom, ami a kezelőorvosom szerint acut cystitist igazolt a vizelet. Kaptam rá antibiotikumot, amit beszedtem, de akkor ezek a tünetek még nem voltak, sőt még panaszom sem volt. Ön szerint kell-e aggódnom, vagy lehet ez már a változókor előszele is? Köszönöm a válaszát előre is. Márti

Válasz:

Kedves Márti! 47 éves korban már benne van a változókorban!!! Ez az utólsó vérzés előtt 5 évvel kezdődik, és utána 10 évig tart. Üdvözlettel: Dr. Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Gynofort

Tisztel Doktornő! Véleményére lennék kíváncsi egy hüvelykrém használatával kapcsolatban, amit az orvosom írt fel, a neve Gynofort (20 mg/g butakonazol). Közben kisbabát tervezünk, és ma halvány pozitív lett a tesztem, orvosom megvizsgált ultrahangon, mondta is, hogy lát valamit, de még nagyon kicsi. A krém betegtájékoztatóján azt olvastam, hogy nem ajánlott a használata az első trimeszterben, vagy ha fenn áll a teherbeesés esélye, csak a 2. és 3. trimeszterben használható. Rá is kérdeztem és orvosom válasza az volt, hogy annyira kicsi a terhesség, hogy nyugodtan használjam el. Kérem segítsen, Ön szerint nyugodtan használhatom? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Ágnes! Szerintem, ha az utasításban az áll, hogy az első trimeszterben nem ajánlott a használata, az ezt jelenti, hogy NEM AJÁNLOTT! A kicsi is az első trimeszterben van, amikor árthat neki a butakonazol. Üdvözlettel: Dr. Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Dr. Lázár Erika - szülész-nőgyógyász válasza

Fontos kérdésem van Önhöz!

Üdvözlöm, Tisztelt dr nő! 30 éves nő vagyok, van egy 9 éves kislányom.Az a kérdésem, hogy volt terhesség megszakításom kb 3-4 éve, de szeretnénk" még gyermeket. Amennyiben szeretnék még szülni, feltétlen tudassam az orvosommal, hogy volt abortuszban részem? Amit én is fontosnak tartok persze, mert a nőgyogyászom így kezelne a késsőbbiekben, elővigyázatosabban. Várom válaszát! Amit nagyon szépen köszönök! Minden jót! És jó Egészséget! -Anita

Válasz:

Kedves Anita! Feltétlenül tudassa a nőgyógyásszal, hogy volt terhességmegszakítása! Üdvözlettel: Dr. Lázár Erika
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!