Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

145 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Ön szerint mi a megoldás?

Ön szerint mi a megoldás erre a nyaki gerinc vizsgálatra?

 

 

Válasz:

Tisztelt Uram! A diagnózis mindig két részből áll össze: tünetek és képalkotó eredmények. Ezek sokszor -bár korántsem mindig- azonos súllyal esnek latba. A képalkotó itt egyértelműen a műtét felé mutat, de csak akkor lehet eldönteni, hogy lesz-e operáció, ha tünetek alátámasztják a képen látottakat, és egyéb vizsgálatok kizárják, vagy legalább is valószínűtlenné teszik, hogy a panaszok eredete más, mint amit a kép sugall. (Vagyis: bár ez nem biztos hogy könnyen érthető, de például a panaszok más gerincvelő szintről származnak, mint amit a képek alapján a panasz forrásának tarthatunk). Mindezt azért mondom el, mert a sebész mérlegelése a műtét, aki soha nem csak a kép alapján dönt.Van egy harmadik elem is: Mérlegelni kell, hogy a műtét vajon a legjobb megoldás-e? Vagyis létezik-e olyan műtéti megoldás, amely jobb, helyzetet (pl. kevesebb panaszt) okoz, mint ami műtét nélkül (például átmeneti rögzítéssel, vagy fizioterápiával stb.) elérhető lenne? Így a válaszom: nem tudom, de a műtét benne van a pakliban. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Farcsont fájdalom

Szoval novemberben seggre ultem a farokcsontomra nagyon fajt de elmult, multheten egesz heten erettsegiztem egyhuzamban ultem a kemeny szeken majd szerdan elkezdett erzekenyulni a farokcsontom de nem foglalkoztam vele, majd szombaton iszonyatos fajdalomra ebredtem es bevettem egy fajdalomcsillapitot amivel jobb lett es lementem este bulizni majd vasarnap a fajdalom erosodott es a mai napig tart, ules nem igazan megy, fekudni tudok de 4-5 orankent szedem a fajdalomcsillapitokat mivel a haziorvos ezt javasolta 

Ott egy piros kis duzzanat van, neha nyilal is a fajdalom

Mindenki azt mondja hogy begyulladt a sok ulestol es sajnos ez elofog jonni es iszonyatosan fajdalmas

Nem budos es nem gennyes, a fajdalom neha atnyilal a combjaimba es a derekamra

kerem segitsen!

20/L

Válasz:

Kedves Alexandra! Nagy valószínűséggel farokcsont részleges ficama alakult ki. Ha így van, ez elég könnyen gyógyítható. Mindenképpen szükség van egy farokcsont rtg. felvételre, ez talán a háziorvos segítségével is megszervezhető. Ha ez megvan, hívjon fel a 30/3857117 telefonszámon egy szerda, vagy csütörtök délután, és megbeszéljük a teendőket.Hivetkozzon arra, hogy ezt írtam Önnek. . A rtg képre mindenképp szükségem van, ezt CD-re ki kellene íratni. Addig is gyógyászati segédeszköz boltban vegyen egy ÉKPÁRNÁT (vagy többet) és mindig azon üljön. tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gyógyszer beszedése

Tisztelt Dr. László Gábor!

 

Köszönöm szépen az előző kérdésemre adott gyors választ, be is szereztem a béres porcerőt, viszont sajnos azzal szembesültem hogy ez a gyógyszer (számomra) meglehetősen nagy.

Mindig is gondom volt a nagyobb gyógyszerek lenyelésével, ezért azt szeretném Öntől kérdezni, hogy bevehető-e úgy a gyógyszer, hogy félbetörve szedem be, vagy esetleg porrá törve valamilyen itallal (pl: kávé) fogyasztom el.

Gondolom az lenne a legjobb, ha egészben szedném be, de nem tudom, számottevő-e a különbség, ha mégsem így teszek.

 

Előre is köszönöm megint!

Válasz:

Kedves Kérdező! Általánosságban azok a gyógyszerek törhetők el bátran, amelyeken a törésvonal be van jelölve. Ezeknél a a gyógyszer egyenletesen van elosztva, a kettétört gyógyszer mindkét fele egyenértékű. Fordítva pedig ügy van, hogy azok a gyógyszerek, amelyeken nincs osztás, csak akkor nem szabad kettétörni, ha ezt a gyógyszerhez mellékelt utasítás tiltja (pl. nem szabad megrágni!) Ha nincs ilyen tilalom, a gyógyszert össze lehet törni, de az egészet egyszerre kell bevenni, mert a darabok nem egyenértékűek és csak együtt hatnak megfelelően. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

"Súlyos" térdízületi gyulladás - Mi a teendő? Mit javasolna?

Tisztelt Doktor Úr/Doktor nő!

2019.02.08-án kezdődött a mizériám. Egyik napról a másikra erősen elkezdett fájni a jobb térdem. Mozgásra rosszabb volt, fekve eleinte még elviselhető. Később bedagadt az egész jobb lábam, a combomtól egészen a lábujjakig. Vártam, hogy elmúljon, de nem akart javulni, így elmentem orvoshoz. Itt kezdődött az egész.

2019.02.15. Elsőre tapintással térdízület gyulladást diagnosztizáltak. Kaptam rá Aflamint és Algopyrint.

2019.02.21. Visszamentem a háziorvosom helyetteséhez, aki beutalt a traumatológiára (mivel nem múlt el), ahol porckopásra gyanakodtak, így elküldtek röntgenre. Eredménye: A patella Wiberg II típusú, csontszerkezeti eltérés nem látszik. Felírtak Xiloxot és hazaküldtek, hogy ha nem javul, menjek vissza.

2019.02.22. Elviselhetetlenségre erősödő fájdalmakkal megjártuk az orvosi ügyeletet, ahol azt mondták, nem tudják, mi baja van és felírtak Apranaxot (550mg), Esopemrazolt (20mg) és hazaküldtek.

2019.02.27. Visszamentem a traumatológiára (kontrollra). Nem javult, egyre rosszabb lett. 5 perces látogatás után elküldtek, hogy szedjem tovább a gyógyszereket és menjek vissza újabb egy hét múlva, ha nem javul. 

2019.03.01. Eközben ismerősöm erősen javasolta, hogy menjek be a sebészetre, nehogy trombózisom legyen. A biztonság kedvéért így is tettem, mert a lábamnak kezdett fura lilás színe lenni és igen sokszor jég hideg is volt. Ott kizárták a trombózist UH után. Felírtak Detralex tablettát, napi 3x1-et - mert enyhén visszeres a lábam.

2019.03.01. Kaptam egy sebész magánorvos telefonszámot, akit még aznap este meg is látogattam, mert tudott adni időpontot. Ő leszívott 3 fecskendőnyi folyadékot a térdemből és azt mondta, hogy nem látja gyulladtnak. Fél óra erejéig megkönnyebbült a lábam. Utána visszadagadt.

2019.03.04. A magánorvosom (sebész) küldött vérvételre és vizeletvizsgálatra. (Azt mondta, a vérképem rendben van, van némi eltérés a fehérvérsejtszámnál (14,7 volt) és pár dologban, de szerinte még belefér.) Végül kaptam egy MRI időpontot is, május 6-ra.

2019.03.06. Elkezdtek fel-fel dagadni a kezeim is. Mellé fájt a vállam, könyököm, mindenem, nem tudom van-e jelentősége a dolog szempontjából, ezért úgy véltem, inkább leírom. (Azóta is megesik ilyesmi, de pár nap után abbamarad, javul.) 

2019.05.10. Elkészült az MRI, visszamentem a magánorvoshoz, aki azt mondta, hogy nagyon tropa a térdem, semmi mást nem magyarázott el. Felírt nekem GCA 2700 tablettát és mondta, hogy még esetleg a Cartinorm ínjekció segíthet a fájdalmon.
MRI eredmény: "Jobb térd MR vizsg. sag.T1. és ax., cor., sag PD FS súlyozással natívan. A térdízületben jelzett folyadékfelszaporodás látszik. A térdízületi rés egyenletesen kissé szűkebb. A condylusok porcfelszíne elkeskenyedett. A hátsó keresztszalag középső- felső harmadában kissé hullámos lefutású, inhomogénen fokozottabb jelintenzitású, folytonossága ép. Az elülső keresztszalag ventralis tapadásánál szintén jeldúsabb kissé felrostozódott, de folytonossága megtartott. A medialis meniscus hátsó szarvában alsó felszínig követhető jeldús terület látszik, kontúrmegszakadás azonban nem látható. A lateralis meniscus ép. A térdhajlatban hygroma nem különül el. A patella dysplasias, medialis ízfelszíne rövidebb, egyenesebb, porcborítása egyenletesen elkeskenyedett. Spongiosa oedema nem látszik. Effusio genu min. grad. Dysplasia patellae. Chondropathia universalis. Degeneratio chronica LCA et LCP et menisci medialis."

2019.05.13. Visszamentem a háziorvosomhoz, aki elmondta, hogy a térdem olyan, mint egy 60-70 éves emberé! Azt mondta, hogy porcot semmi nem tud visszaépíteni, főleg nekem, mert annyira elkopott, hogy ezen semmi nem fog segíteni. A GCA tablettára és a Cartinorm ínjekcióra helyeselt, hogy azok segíthetnek. Beutalt gyógytornára (hogy megerősítsük a combizmom). Az oka ismeretlen, mivel nem volt sérülésem, ezelőtt sem sérült meg soha, ahogy most sem. Különösebb probléma sem volt vele. A háziorvosom sem értette, hogy ez hogy lehet, nem mondta, de látszott rajta. A történet itt megállt. 
Amiket most szedek: Apranax 550mg a fájdalomra maximum 3x1, Biotech étrendkiegészítők - Hialuron és kollagén tabletta 280mg (1x1), Arthroguard tabletta (4x1) -, GCA 2700 tabletta napi 2x1. (Ezek vajon segíthetnek?)

Én nem szeretném feladni, mert még fiatal vagyok, hogy így éljem az életem, 0-24 fájdalommal. Eddig senki nem magyarázott el eddig semmit, pedig már 8 orvosnál jártam február óta. Sajnos egy szimpla térdfájásnál többről van szó, mert megnehezíti a fájdalom a mindennapi életemet, a cipő felhúzástól az alvásig, sétáig behatólag. Egyszerűen reggeltől estig fáj, ha pihentetem, ha nem, mellé feldagad. Nem beszélve arról, hogy így dolgozni sem igazán tudok.

A kérdéseim a következők lennének: 

Mit jelent az MRI eredmény?
Van esetleg valami, amivel elősegíthetném a javulásom?
Esetleg műtéti megoldásra lehet valamilyen módon lehetőségem?
Érdemes lenne elmenni reumatológus szakorvoshoz még egy véleményt kikérni? Vagy máshoz?
Ön mit javasolna a leírtak alapján? Van esetleg valami abban, hogy ennek lehet valami betegség is az oka? 
A Cartinorm injekció segíthetne valamit?

Bármilyen ötletet (milyen szakorvost érdemes felkeresni, mit tudok tenni az ügyért) szívesen fogadok. Előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel: Bernadett

Válasz:

Kedves Bernadett! Sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy miért nem oldódott meg a problémája. Minden bizonnyal reumatológust kell felkeresnie, és az ő útmutatását kell követnie. Nem tudom, mit találtak a 30 ml leszívott folyadékban, a vérképen kívül más laborja volt-e, volt-e valamilyen más betegsége, esetleg bőr, vagy bélrendszeri, vagy fogászati, esetleg nőgyógyászati problémája stb. Az MRI annyit segített, hogy nincs operálandó betegsége egyelőre. Ez is valami. A Caltinorm beadása előtt tisztázni kellene a betegség okát. Mindent egybevéve: REUMATOLÓGUST keressen fel! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Testépítés

Üdvözlöm!

15 éves fiam fejébe vette, hogy kondigépen szeretne edzeni. 175 cm magas és 64 kg, jelenleg rendszeresen sportol: focizik és fut. Heti 5 napon kár edzésre. 

Aggályaim vannak, hogy az ő szervezete fel van-e készülve a súlyzós edzésre!

Támogassam vagy tiltsam?

A választ előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! Mindenképpen támogassa! Önmagában az edzés soha nem jelent gondot. Mozgásszerveink úgy vannak megalkotva, hogy bármit tehetünk, ami nem okoz panaszt. A lényeg a fokozatosság, és a rendszeresség. Fontos, hogy az edzés minden testrészre kiterjedjen, akkor nem borul fel a kívánatos egyensúly. A súlyzós edzés jót tesz az izomtatnak, a csontoknak, tüdőnek szívnek, növeli a koncentrációképességet. Edzés közben nem kalandozhat el a gondolat, csak a munkára szabad koncentrálni. Sérülések főleg a figyelmetlenségből adódnak. Jó, ha van hozzáértő az edzőteremben, aki segít edzéstervet készíteni és akitől tanácsot lehet kérni. A legfontosabb: erős és egészséges a munkától lesz. Ezt lehet segíteni táplálék kiegészítő szerekkel. De olyan szert, amely a NET-ről is letölthető WADA.doppinglistán szerepel, nem szabad használni. Tisztelettel dr László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Térdrecsegés, Vállkattogás

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő!

Azzal kapcsolatban írok Önnek, hogy életmódváltás keretében elkezdtem súlyzós és saját testsúlyos edzéseket végezni, és ehhez, illetve lent részletezett panaszaimra keresnék állandó szedésre gyógyszert vagy táplálék-kiegészítőt.

Nekem legalább 8-9 éve recsegnek, ropognak a térdeim, fájni alapvetően nem fájnak, de a guggolás egy idő után fájdalmas is tud lenni, valamint a vállaim is ropognak, bemelegítő vállkörzéseknél hallani ezt leginkább. Egy kisebb vállsérülésem is volt nemrég, bár azt a nagy terhelés okozta.

Abban szeretném a segítségét, illetve tanácsát kérni, hogy milyen porcerősítő, ízületerősítő vagy ízületvédőt érdemes szednem?

Állandó szedésre keresnék valamit, gyors keresés után két terméket találtam, ami esetleg jó lehet:

Az egyik a Béres Porcerő FORTE 1500. Erről azt olvasni, hogy csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható, ez azt jelenti, hogy csak akkor szedhetném, ha orvos megállapítja, hogy erre valóban szükségem van?

A másik egy táplálékkiegészítő, az "Arthro Kinetic", ennek az összetétel-táblázatát képként csatolom Önnek. 

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Gergely Úr! Az ízület ropogása nem feltétlenül jelent betegséget. A rendszeres mozgás a ropogást csökkenti, ahogy ön is tapasztalta. A Béres Porcerő is jó lehet. A másik készítmény, ha a táblázat pontos, nagyjából a napi szükséglet felét biztosítja. Emiatt nem kell több gyógyszert szednie, mert vegyes táplálkozás mellett a másik feléhez így is hozzá jut. Három fontos szabály: 1. a mozgás legyen rendszeres, és elég intenzív ahhoz, hogy elfáradjon, de a fáradtság legkésőbb másnapra elmúljon. 2. Mindig melegítsen be és lazítson le az edzés végén. 3. Bármilyen mozgás jó, ami nem okoz azonnali, vagy tartós panaszt. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Nyaki gerinc műtét után

Jó napot! Krisztina vagyok, 24 éves. 2018.08.02.-án műtötték a nyakamat, hernia disci C5 I.s myelon compressioval, nyaki lordosis kypoticus. C5-ös microdiscectomiát végeztek, majd a résbe egy S5 activ-C eszközt helyeztek. A kód: M5010. Azóta sem jöttem rendbe, még mindig vannak fájdalmaim. Magyarországon műtöttek, de Svédországban élek. Itt többször voltam már röntgenen, voltam egy gerinc specialistánál is. November 28-án csinált egy rtg-t, akkor azt látta, hogy a protézis alsó fele már beágyazódott a csigolyába, míg a felső nem. 3 hétig mentem vérvételre, egy esetleges fertőzés miatt. Nem volt gond. Január 30-án csinált egy új rtg-t, a véleménye az volt, hogy megnyúltak a szalagok, és ezért is fáj még. Azt mondta, hogy megműthetne, de akkor ki kellene vennie két csigolyát, ahol a protézis van. Illetve, hogy várjunk, hogyan fog reagálni a szervezetem a munkába való visszaállásnál. Eddig táppénzen voltam! Szeretném kérni a véleményét a legújabb rtg felvételéről, és hogy mit gondol. A képet csatoltam! Köszönöm! 

Válasz:

Kedves Krisztina! A kérdést legalább kétszer megválaszoltam, de még mindig olvasom az üzenőfalon. Ha nem jutott volna el önhöz a válaszom, kérem küldje el újra Üdvözlettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

RTG lelet

Tisztelt Doktornő!

42 éves nő vagyok. Gerinc, nyak panaszaim már sajnos 20 évesen kezdődtek.Jártam gyógytornára, masszásra kaptam injekciókat gerinc mellé.Nem érezem javulást.  A lábaim zsibbadnak,erőtlenek,erős fájdalmaim vannak, a bal lábfejemen kívül nőtt egy csomó ami puha mintha lenne benne valami. Friss lelet értelmezésében kérném szíves segítségét! 

A lumbalis lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyatestek épek. A zárólemezek kissé sclerotikusak. A L V. - S I. csigolya közötti rés kifejezetten beszűkült, benne discus degenratiora utaló vacuum phenomen van. A L V. S I csigolya ventralis peremsarkán spondylosisos felrakódás látható. A kisizületeknél arthrosis jelei figyelhetők meg. Bal oldalon az S I rés magasságában sclerotikusabb terület ábrázolódik.

Nagyon megköszönném, ha elmagyarázná, mit is jelent ez a lelet.  Köszönettel! 

Válasz:

Kedves Holecz Anita! A porckorong degeneráció, a porckorong vízvesztés miatt kialakult elváltozása. Az egyébként nagyon rugalmas, magas víztartalmú porckoronga vízvesztés miatt keményebb, merevebb lesz, magassága csökken, Így a csigolyák közti rés, melyet nagyrészt a porckorong tölt ki, keskenyebbé válik. A keményebb porckorong tönkre teheti a az öt körülvevő rögzítő gyűrűket. Közbe egyre laposabb és közben szélesebb is lesz, A szklerotikus (elmeszesedett) terület a szervezet védekező reakciója. A hátsó gyűrű részeket illetve szalagokat nyomó, és tönkretevő porckorong gyulladást tart fenn. Az érintett szalagok sérülnek, begyulladnak, majd elmeszesednek. Ennek előnye a fájdalom csökkenése, a porckorong kitörésének fékezése a porcrésből, viszont a mozgáskészség csökkenésével jár az adott régióban. A torna mindenképp előnyös, soha nem szabad abbahagyni, minden nap végezni kell. Erősödő panaszok esetén reumatológus és fizioterapeuta (gyógytornász, masszőr elektroterapeuta stb) segítségét kell kérni.
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Kéz zsibbadás

Enyhe gerincferdülés meszesedés van a csigolyák ban zdibbad a kezem mindkettő.mit lehet zenni?

Válasz:

A gerincferdülés és a kézzsibbadás közt oki összefüggés nincs. A kézzsibbadás, ha tartósan megvan, mindenképp orvosi vizsgálatot igényel (neurológus, vagy reumatológus) Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerincsérv

Jó napot azt szeretném kérdezni hogy becsipödöt a gerincem a hátam már nem fáj de a ball lábam az nagyon hogy tudna valami jó gyógyszert fájdalom csillapítására ajánlani 

Válasz:

Tisztelt Mocs Norbert! A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók közül a talán a legjobb az Algoflex valamelyik változata. Maximális adag 3x1/nap, legfeljebb 5 napon át.. Ha nem használ, a családorvost fel kel keresnie. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!