Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

28 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Kézprobléma

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Több, mint fél éve küzdök kézproblémával. Jobb kezem fáj, be van dagadva és a csuklómat csak minimálisan tudom mozgatni. Több orvosnál is jártam, mindegyikük ínhüvelygyulladásnak vélte. Szedtem rá gyógyszert (Apranax, Aflamin), kaptam Diprophos injekciót, antiphlog pakolást. Miután ezek nem váltak be, 2 hét fizioterápiára is jártam, de ez sem segített. Ezután egy ortopéd orvos De Quervain ínhüvelygyulladással megműtött, de ez sem hozta a legapróbb javulást sem. A fájdalom folyamatos, nem tudok dolgozni, sőt gyakorlatilag semmit nem tudok csinálni a kezemmel. Nagyon el vagyok keseredve. Van-e valami javaslata, milyen szakorvoshoz fordulhatnék még, milyen kezelési lehetőségek vannak?

Válasz:

Kedves Anna! Mindenképpen reumatológushoz forduljon, ez az ő szakterülete. Sebész már megműtötte, itt tehát további eredmény nem várható. A fizikoterápia, vagy az injekció beválhat, de mindenekelőtt kíméletre lenne szüksége. Létezik egy rögzítőeszköz (Chrisofix hosszú nyeregízületi rögzítő), melyet receptre gyógyászati segédeszköz boltban lehet kapni. Reumatológus írhatja fel. Csak éjszaka kell hordani. fontos, hogy vásárláskor a boltban a kezére igazítsák. (ára kb. 5000 Ft). Kb. 3-4 hét viselés alatt panasza folyamatosan csökkenhet. Súlyos panaszok esetére van egy nappali változat is (Chrisofix rövid nyeregízületi rögzítő), ebben valamennyire tudja a kezét használni. De sokszor, sőt legtöbbször elegendő éjszaka viselni a hosszú rögzítőt. Ez egyébként tépőzárral van ellátva, egyedül is könnyen fel tudja venni, vagy letudja szedni, ha például kezet akar mosni. Ezt próbálja ki! Üdvözlettel: dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Schlatter-Osgood műtéte?

Tisztelt Doktornő/Úr! 14 éves lány vagyok, iszonyatos térdfájdalommal. Másfél éve voltam szakembernél, sebészetre küldtek, ahol azt mondták, majd 3 év múlva fog elmúlni a fájdalom, az egész meg majd 20 éves korom körül. Emiatt lemondtam a sportról és minden egyébről, mivel nem tudom csinálni, mert valamikor teljesen lebénulok egy lábra és nem tudok rálépni. Annyit mondott még, hogy gyulladáscsökkentővel kenjem be, az enyhíti a fájdalmat. Hát én kentem is Voltarennel, mert azt ajánlotta, de sem fájdalom enyhülést és semmi változást nem vettem észre. Utánanéztem, azt írták, hogy ha másfél éven belül nem múlik el, műtéti beavatkozást kell folytatni. Ez igaz? Most hova forduljak? Ez a másfél év egy szenvedés volt, ennyire soha nem fájt semmim. Előre is köszönöm válaszát.

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos nem tudom még csak megtippelni sem, hogy mi lehet a baj a térdével, de a következőt javaslom. 14 évesek számára léteznek gyermekortopédiai szakrendelések (ezek rendszerint egy helyen vannak a gyermek-baleseti sebészetekkel). Egy ilyen rendelést keressen fel, szüleivel együtt. Lehet, hogy talán 12 éves korában nem volt egészen világos, mit várhat az ajánlott kezelésektől, és milyen műtétről lenne szó. Ezért kell a szüleivel felkeresni a rendelőt, az ő tapasztalatuk segíthet megérteni, mit is ajánl az orvos. Kérdezzen meg mindent, de leginkább azt, hogy szeretne sportolni, ez lehetséges-e most, vagy valaha. Tegye meg minél előbb, kíváncsi is vagyok, mi lesz a válasz. Üdvözlettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerincsérv

Kedves Doktor Úr! B. Attila vagyok Sátoraljaújhelyből, már voltam a kedves doktor úrnál, akkor gerincsérvet állapított meg és denevérpad használatát javasolta, ami be is vált . Most viszont a sérvtől a bal oldali forgó és a térd alatt a vádli és a boka nagyon fáj, a bal lábfej sokszor zsibbad. Egyik nap a fájdalom megszűnik, a másik nap olyan mértékű a fájdalom, hogy a mozgás is elég fájdalmas. Az itteni orvos Sirdalud MR 6 mg retard kapszulát irt fel, ami nem használ. Legyen már szíves valamilyen gyógyszert vagy kezelést ajánlani, ami segítene, ön mégiscsak szakember ezen a területen. Segítségét és kedvességét előre is köszönöm Tisztelettel: B. Attila

Válasz:

Tisztelt B. Attila! Örülök, hogy hallok Önről, és annak is, hogy korábban tudtam segíteni. Amennyire a rövid leírásból meg lehet állapítani, a panaszok akár gerincsérv is okozhatja. Mivel a fájdalom mellett zsibbadása is van, a panaszokat komolyan kell venni! Javaslom, amilyen hamar csak lehet, forduljon szakorvoshoz! Addig is, míg eljut hozzá, szedjen a Sirdalud mellé fájdalomcsillapítót (pl. Algoflexet, amely recept nélkül is kapható), maximális adagja 3x1/nap, de ha ebből a gyógyszerből mondjuk 10, vagy több kell egy héten, biztos lehet benne, hogy nem használ. Hatásos kezelést csak orvosi segítséggel kaphat, orvos írhat fel más gyógyszert is. A fájdalomcsillapító csak elsősegély, nem helyettesíti az orosi segítséget! Üdvözlettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Trombózis

Üdvözlöm! Olyan panaszom lenne, hogy négy éve jött elő a porckorongsérvem azóta szünetelt most megint akkor kezeltek fizikoterápia galvánáramos kezelés nem voltam kórházban akkor most igen mert lábra se tudtam állni kaptam infúziót meg izomlazító fájdalomcsillapítót öt napra rá kiengedtek még nem múlt el de mondtam doktornak hogy zsibbad is mintha kicsit néha fel lenne dagadva jobb lábamra hat kisugároz le ettől ha nem műtenek meg lehet trombózist kapni vagy nem? Mert hallottam műtét után lehet ha valamit nem megfelelően csinálnak meg most is olyan jeleket ad ami arra utal néha..nekem nem javasolta a műtétet mert tudom tartani a vizelet stb... csatolok fájlt ez négy éves lelet de most is ez lehet csak kiújult javasolta újabb MR csináltatását a doktor.

Válasz:

Kedves Kérdező! Nem volt egyszerű megfejteni, hogy mire lenne kíváncsi, mert nem használ írásjeleket. Ha jól értettem a kérdése az lenne, hogy a porckorongsérv (vagy esetleges műtét) következtében kaphat-e trombózist? A trombózis lényege, hogy a vér valahol az érpályában megalvad, vérrögöt képez. Erre hajlamosít a mozgáshiány, melynek oka az ön esetében a fájdalom miatti mozgáskerülés lehet, emiatt valóban van kockázata annak, hogy trombózisa lehet. Egyéb, előzetes kockázatai is lehetnek, melyek már meglehettek a súlyos gerincpanaszok megjelenése előtt,(pl.: életkora (minél idősebb, annál nagyobb a kockázat), volt már trombózisa, van hajlama a trombózis képződésre, stb. Emiatt a tartósan fekvésre szoruló betegeknek véralvadásgátlót adnak, általában injekció formájában, naponta. Ha nem volt szükség műtétre, akkor a mielőbbi felállás, mozgás segít a trombózis megelőzésében. Hangsúlyozom, önmagában a gerincsérv nem okoz trombózist, de tartós mozgáshiány trombózisra hajlamosító tényező. Javaslom feltétlenül kérdezzen rá erre a legközelebbi viziten kezelőorvosánál. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Derékfájás lehajláskor

Üdvözlöm Doktormő/Úr! Lassan egy éve történt, hogy raktárban dolgoztam, és lehajláskor úgy beállt a derekam, hogy nem tudtam felegyenesedni és hatalmas szúró fájdalmat éreztem (bal oldalt, gerincoszlop mellett). 2 nap után csillapodott a fájdalom, majd egy hétre rá elmúlt. Azóta derekamról sugározva remeg mind a két lábam, például mikor lábujjhegyre állok vagy gerinctornát végzek. Minden lehajláskor érzem, hogy ha tovább erőltetem, akkor újra bekövetkezik. Reumatológiára mentem a történtek után rögtön, azóta rengeteg fizioterápián túl vagyok, de a remegés nem enyhült, a lehajlásokat próbálom kerülni, de a fájdalom erőltetésre jelen van továbbra is. Készült a minap MRI felvétel: "A lumbalis lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága, jelmenete ép. A porckorongok magassága, jelmenete ép. Jelentősebb előboltosulás nem igazolható. Canalis spinalis normális tágasságú. A conus normális magasságban végződik, jelmenete megtartott. A sacrum lefutása ép." Az első mondat igazolhatja a tüneteket? További fizioterápia segíthet? Barátaimtól azt a tanácsot kaptam, hogy az MRI felvételt mutassam meg egy idegsebésznek. Mire számíthatok? Más kezelés is alkalmazható lenne? Nagyon szépen köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Roland

Válasz:

Kedves Roland! Ez az MRI lelet nem tartalmaz olyan információt, mely kóros jelenségre utalna, vagyis negatív. Vizsgálat nélkül nehéz egyértelmű véleményt mondani, de amennyiben a panaszok továbbra sem szűnnek, akkor reumatológus vagy ideggyógyász az elsődlegesen illetékes. Az MR nem mutatott semmilyen operálható elváltozást, az idegsebésznek nincs teendője. Abban is segítségre szorul, hogy legyőzze a további váratlan fájdalmaktól való félelemét. Szerintem, ha az orvosi vizsgálatokon túl van, leginkább egy manuális terápiához is értő orvosra, gyógytornászra lehet szüksége. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Baba csípő

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy egy veleszületett egyoldali csípő dislokáció, ami meggyógyult, az elromolhat? A kislányom 5 hetes korától 10 hetes koráig hordott Ottó Bock Tübingert. Az akkori UH és kézi vizsgálat alapján minden rendben volt, a lába ,amivel előtte gond volt 71 fokos, a másik 62 fokos volt végig. Most, ahogy tornáztatom érzek egy kattintás szerű dolgot. Van ilyen?Pár hét múlva megyünk kontrollra. Köszönöm a választ

Válasz:

Kedves Kérdező! A veleszületett csípőficam az esetek döntő többségében már a születéskor felismerhető. Az első újszülött vizsgálatok során kötelezően megnézik a csípőket is. A legtöbb esetben a kezeléshez elég a speciális rögzítő viselése, melyben a baba terpesztett csípővel kénytelen feküdni. Néhány hetes-hónapos kezelés után kialakul a megfelelően mély vápa, a combfej pedig e vápában helyezkedik el. E kezelésnek mindenképpen azelőtt kell megtörténnie, mielőtt a baba feláll. A legtöbb csecsemő a kezeléstől meggyógyul és egészséges gyermek, majd felnőtt lesz. Hogy mennyi ideig kell viselni az eszközt, a leletek (fizikális vizsgálat, ultrahang) alapján a gyermek ortopédiával foglakozó szakember dönti el. Ha véletlenül a gyógyulás nem lenne teljes, ilyenkor is ő dönt a további teendőkről. Nagyon helyesen jár el, hogy gyermekét szakembernek megmutatja, mert a teljes gyógyulás igen nagy valószínűséggel bekövetkezik az idejében elkezdett terápia esetén. A kattanás nem biztos, hogy bármilyen veszélyt rejt, de feltétlenül említse meg a következő vizsgálatkor. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Műteni lehet?

Tisztelt Doktornő/Úr! 28 éves nő vagyok. Gerincferdülésem, illetve bokasüllyedésem van. Az lenne a problémám, hogy O-lábam is van mindkét lábamon és nem csak esztétikailag zavar. Porckopás kezdődött a bal térdemben, ami miatt állandóan fáj, úgyhogy alig bírok menni, illetve folytonos dagadásban van. Párszor már kiugrott a helyéről ez a térdem, de a legsúlyosabb az egy libikókáról való leesés volt, 2 napig nem tudtam lábra állni, magától visszament amúgy. Már mindent kipróbáltam, krémet, lúdtalpbetét. Gyógytornát nem, mert felnőttkorban már felesleges és lassú ahhoz a fájdalomhoz, amit érzek. 2x röntgeneztek, ultrahangoztak is, és mindenhol kimutatták a porckopás kezdetét. Fizikai munkát végzek, ez is terheli a térdem. Az lenne a kérdésem, hogy mivel lehetne kezelni az O-lábam? Műteni lehetne? Támogatja a TB? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Hajnalka

Válasz:

Tisztelt Hajnalka! A gerincferdülést és a lúdtalpat nem lehet megszüntetni, de panaszain sokat lehet segíteni. Kezdjük a bokasüllyedéssel. Ennek terápiája a megfelelő cipő és betét viselése. Betétet az ortopédián írnak, de praktikus kipróbálni a gyári betéteket is. Ezek gyógyászati segédeszköz boltban, recept nélkül, megfizethető áron kaphatók. Viseléséhez fokozatosan lehet hozzászokni, az első időben 2-3 óránként ki kell venni a cipőből, majd 1/2 óra múlva visszatenni. Hozzászokni kb. 2-3 hét alatt lehet. A normál és félmagas sarkú cipők viselhetők, a sorok felszíne mindig széles legyen. Tűsarkú cipőt ne hordjon! Ha sportcipőt vesz, olyat válasszon, amelyiknek a kérge (sarok feletti területe) kemény, nem nyomható össze, mert ez jól tartja a sarkát. A legjobb az MBT cipő, de az nagyon drága. A gerincferdüléses panaszok legjobb gyógyszere a rendszeres torna. Ez eleinte gyógytorna kell, hogy legyen, később pedig rendszeres mozgás. Nem tudom, milyen fizikai munkát végez, de általában a fizikai munka egyoldalú terhelést jelent. Vannak olyan mozdulatok, amelyeket hetekig nem kell elvégeznie, és csak akkor veszi észre, hogy baj van, amikor először próbálja. Ezért kell a torna (sport). Azt nem tudom, hol hallotta, hogy a gyógytorna nem segít: ez nem igaz (kivéve azt a tényt, hogy a gerincferdülés nem fog megszűnni)! Viszont az izmai a gerincferdüléshez alkalmazkodtak, lehet, hogyha valami csoda folytán a gerince kiegyenesedne, az több panaszt okozna, mint amennyi most van. Gyógytornát a reumatológián írnak, rendszeres mozgásra pedig (intenzív) gyaloglást, úszást, kisebb túrákat ajánlok. Sok helyen van nők számára (iskolákban, művelődési házakban) torna, jóga, ezeket hosszú távon is ajánlom. Egyébként, hogy olyan elváltozása lenne, amelyet műtéttel lehetne megoldani, nem találtam a panaszai közt. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Háti kyphosissal milyen edzést végezhetek?

Üdvözletem! Néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy háti kyphosisom van. Az orvos szerint nem vészes, ez még nem is gerincferdülés, hanem "hanyag tartás". Kérdésem az lenne, hogy az edzőteremben melyik gyakorlatokat kell kerülnöm? Gondolom a guggolás mindenféle verziója kerülendő, mert nagy terhet jelent a gerincnek. Azonban vállból nyomás és mellről nyomás ülve, megtámasztott háttal is tilos vagy azt szabad csinálni? Szabályosan végzett döntött törzsű emelés, merev lábas felhúzás is tilos? Köszönöm a válaszát előre is! További szép napot!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Bár nem derül ki, hogy mi áll a kyphosis hátterében, de abból indulok ki, hogy az orvosa azt mondta: "nem veszélyes". A kyphosis a gerinc (gyakorlatilag a háti szakasz) fokozott görbülete az orr síkjában. A hanyag tartás oka a hátizmok gyengesége. Ilyenkor képes a hátát kiegyenesíteni, de nem képes megtartani sokáig ebben a helyzetben. Az esetek más részében egy, a növekedés során lezajlott, felnőtt korra teljesen lezárult fejlődési zavar áll. Ilyenkor az a jellemző, hogy bármennyire is kihúzza magát, a háta nem egyenesedik ki. A különbséget külső segítséggel tudja megítélni. Ami az edzést illeti, 2 fő szabály van: 1. Bármit csinálhat, ami nem okoz panaszt, és amíg nem okoz panaszt. 2. Bármit csinál, a terhelést mindig rendszeresen végezze és fokozatosan növelje (kérjen hozzáértőtől, pl. edzőtől tanácsot)! Akármi is okozza a kyphosist, e két fő szabály figyelem bevételével edzhet, gyakorlatilag bármit. Ha panasza van, forduljon orvoshoz. Tudnia kell, hogy az edzetlenség, a gyenge izomzat, de rendszertelen, túlterhelő edzés inkább lehet panaszforrás. Többet ésszel, mint erővel! Üdvözlettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Egy újabb műtét? (tibia condyluson osteochondralis laesio kiterjedt csontoedemaval)

Tisztelt Doktor Úr! 2016. május 27-én elütöttek. Szeptemberben artroszkópos műtét történt, melynek során mediális meniscus lebenyes szakadását, valamint kiterjedt medialis femurcondylus chondralis sérülést találtak, továbbá az elülső keresztszalag subtotális szakadását észlelték. A kialakult porchiány pótlására Pridie-szerinti felfúrást végeztek. 2016 decemberében sudeck dystrophia állapított meg a röntgen. Számos komplex fizioterápiát végigcsináltam, de sajnos járni csak nagyon nehezen, mankóval tudok. A legutóbbi MRI vizsgálatom a következőt tartalmazza: "A medialis femur condylus inferno-lateriális részén 8 mm-es területen a porc kp. fokban jelentősen vékonyabb. A lateralis tibia plato dorsalis részén szintén kb. 8 mm-es területen a porc inhomogén, egyenetlen kontúrú. Subchondralisan részben cystosus, részben oedemas eltérések is vannak. A lateriális femur condylus porcborítása egyenletlen. A patella lateralisalt és lateral irányba dőlt. A TTTG távolság 15 mm. A patella medialis részén a porc jelentősen elvékonyodott, subchondralis eltérések is vannak. A lat.tibia condyluson osteochondralis laesio kiterjedt csontoedemaval." A röntgen a következőket tartalmazza: "Mediálisan az ízületi rés mérsékelten szűkebb. A lateralis eminentia kihegyezett. A patella alsó felén meszes felrakódások vannak. A csontok foltosan poroticusak." Egy újabb műtét elé nézek? Várom megtisztelő válaszát! Tisztelettel: T. Tibor

Válasz:

Tisztelt T. Tibor! Nem feltétlenül műtét, ami vár önre. Jelenleg az a helyzet, hogy a súlyosan sérült porc regenerációja nagyon lassan halad. A Sudeck szindróma oka is a lassú regeneráció. Emiatt fájdalmai vannak, nem képes mozogni, és ez a csontok anyagcseréjét is rontja. Azt gondolom, hogy elsősorban hosszú konzervatív terápia vár Önre, mert a porc akkor is nehezen regenerálódik, ha nem súlyos baleset okozta a sérülést. Vannak ugyan porcpótló műtéti technikák, de szerintem most nem ez van soron. Nem szabad feladnia a gyógytornát és a kezeléseket! Kérje reumatológus tanácsát is. Azzal zárom e levelet, hogy mindezt a helyzet pontos ismeretének hiányában írom (például nem tudom hány éves, milyen jellegű volt a sérülés), de a leírt lelet alapján valószínűleg hosszú, de nem reménytelen konzervatív terápia vár Önre. Jobbulást kívánva: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Minden ujjam fáj

Kedves Doktornő! Júniusban megvágtam a bal kezem kisujját, ami fertőzésnek indult, mivel kint külföldön történt, 24 óra telt el. Mire hazaértünk kaptam tetanuszt, antibiotikumot, minden 2-ik nap jártam kötözésre, szépen begyógyult nem kellett összevarrni sem. Most ismét kint vagyok Hollandiában, egy hotelbe kezdtem el dolgozni, mint szobalány. A kezem erősen ki van téve a munkámból adódóan (ágyak húzása, emelése, stb.), most nagyon elkezdett fájni, szinte minden ujjam a 2-ik ízületnél, az elvágott is erősebben fáj, bedagad minden ujjam, iszonyú fájdalmaim vannak. Csak azt nem tudom, hogy a vágott ujjam miatt vagy a megerőltetéstől, mit tudok vele kezdeni? Pajzsmirigy-alulműködésem van, trigliceridem magasabb, és köszvény is van vérben határértéken belül (320 mmol). Október végén megyek haza, addig mit tudjak csinálni, mi okozhatja ezt a fájdalmat? Köszönettel, Erika (45 éves vagyok)

Válasz:

Kedves Erika! Nemrégiben megválaszoltam a kérdését, amely most valamiért ismét, változatlan formában megjelent. Attól tartok nem kapta meg a válaszomat. Nem tudom most hogy áll a problémájával, de ha még mindig fennáll a kézfájdalma, sürgősen forduljon orvoshoz. Különösen akkor tegye ezt meg, ha nem csak fájdalom, hanem duzzanat és bőrpír is megjelent. Elképzelhető, hogy sebből származó fertőzés áll fenn. Amennyiben a fájdalom már csökkent, de nem szűnt meg, akkor is szüksége lehet egy "gyógypillantásra". Ha megszűntek a panaszai, akkor csak arra kell ügyelnie, hogy a seb ne szakadjon fel. Esetleg viseljen munkakesztyűt, hogy a sebet kímélje, vagy például a maró tisztítószereket távol tartsa a kezétől. Javulást kívánva, tisztelettel: dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!