Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

72 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Arthritisz

Kedves Dr. László Gábor,

 

Nagyon szépen köszönöm Önnek, a kérdéseimre adott válaszokat! Hálás vagyok Önzetlen segítségéért!

A történetem megosztanám Önnel, mert lassan én sem értem mi történik velem. Jártam sok orvosnál, de egyre bonyolultabb a helyzetem sajnos. Minden segítségnek, véleménynek örülök amit kapok!

Folyamatosan kezeltek reumatológiai problémákkal, vállaim fájtak és a nyakam is.

2016 decemberére elkezdett borzasztóan fájni a keresztcsontom, a farpofák tájéka.

Vizsgálatokon kiderült, hogy nincs keresztcsonti gyulladásom, így ezzel a problémával nem kezeltek. Pár hónap alatt romlott az állapotom, és zsibbadtak a lábaim is. Elmentem idegsebészhez, aki megállapította, hogy gerincsérvem van. Nem szerettem volna hagyományos módszerrel megműttetni, így a lézeres gerincsérv műtét mellett döntöttem. Ez történt ez év januárjában. Mondták, hogy valószínű nem csak a sérv a probléma, de bíztunk benne.

Sajnos a műtét után három napra elkezdett fájni ismét a keresztcsontom, de megmondták, hogy a sérvműtét tökéletesen sikerült, a lában nem is zsibbadt.

Ezek után kezdődtek a felerősödött problémák, amik addig nem jelentkeztek. Egyre nőttek a fájdalmaim, a gerincemben és a keresztcsontban is. Kaptam rá Rheosolon kúrát, ami nem vált be. Utána nemsokkal elkezdtünk egy ischias infúziót is 5 napig, gyakorlatilag hatástalannak bizonyult. Februártól, rohamszerűen következett a minden végtagomra kiterjedő fájdalom. Kezdődött a keresztcsonttal, aztán elkezdtek fájni a bordáim is, a csípőm, a bokáim és lábujjaim, a térdeim, majd legvégén a kezeim és az ujjaim is. A csuklómon kialakult egy ganglionnak vélt csomó, valamint a mutató ujjamon jobb kezemen szintén egy csomó az első ujjpercnél azóta pedig több ujjam is kicsit megduzzadt a perceknél. (ezek a csomók mostanra laposabbá váltak) Az elmúlt hónapok alatt kaptam sok gyógyszert, pl aflamint is, stb.)

Külső jele nem mutatkozott a problémának, bőrpír nincs sem duzzanat (leszámítva a fent említett helyeket, csukló és ujjaim). Leteszteltek mikrobiológián, ott csak egy probléma volt, Mycoplasma pneumoniae ami két vizsgálat után is “kétes” megfogalmazású eredményt adott. Teszteltek immunológián is, gyakorlatilag negatív lettem mindenre ami az RA -t igazolná. HLA-B27-re szintén negatív vagyok és a CRP és Westergren is rendben van valamint a húgysavszint is!

Antibiotikum kúrát is kaptam Ciprofloxacint, ami nem használt. Az utolsó diagnózisom Reaktív arthritis lett. Elméletileg valamilyen fertőzés kiváltotta az arthritist. Most kezdtünk el egy Salazopyrin terápiát amit 16 hete szedek, eddig változatlan minden.

Hosszabb távot nem tudok megtenni, a combom forgó része fáj, még nyomásra is ha hozzáér a nadrág. A bőr belilult a forgás helyén sétálás után, ez korábban a bordáimon is jelentkezett de akkor azt gondoltuk, fekvéstől van… Csontizotóp annyit mutatott ki, hogy kissé fokozottabb aktivitást mutat szinte mindenhol, de kóros dúsítás nem ábrázolódott.

A keresztcsont nagyon fáj (jelenleg a mostani MR vizsgálatom eredménye az amire választ is kaptam korábban: Aktív sacroileitis nem igazolható. Mindkét oldalon lezajlott sacroileitis képe!), térdek, lábujjak, könyököm (még akkor is hogyha az ágyhoz hozzáér), sarkaim és a kéz ujjaim is nagyon fájnak (főleg oldalirányú mozgatásra). (ennek ellenére a vérképem is szinte teljesen rendben van).

Elméletileg a csonthártyák és az íntapadási részek vannak gyulladásban, de ez nem igazolt vérképből. Igazából nem értem mi okozza a problémámat, rengeteg vizsgálat után sem tudok konkrét diagnózist (SNSA csoportba besoroltak) és hogy célzottan mivel lehet segíteni a problémámon vagy megszüntetni végleg!(ahogy korábban is írtam folyik a Salazopyrin kúrám a 16. hétben).

Jelenleg a korábban lezajlott keresztcsonti gyulladás miatt és a többi fájdalom miatt új MR vizsgálat lett kitűzve valamint Infektológus és elkezdték a biológiai terápiához a “papírozást”.

 

Pár kérdésem lenne, hogyha esetleg tőmondatokban tudna válaszolni, amennyiben ideje engedné: 1. Maga a betegség elmúlhat-e végleg (esetemben elvileg krónikussá vált)? 2. Hogyha Reaktív arthritisről van szó, az átfordulhat-e Rheumatoid arthritisbe (ami autoimmun betegség, nekem az immunpanelem negatív lett így a “hagyományos” RA-t kizárták)? 3. Salazopyrin többnyire hatásos kezelés lehet az esetemben (16 hete szedem, de szinte nem javult semmit sem, így elkezdődött a papírozás a biológiai terápiához)? 4. Jelenleg autoimmun betegségről beszélhetünk? 5. Ön találkozott -e a praxisában olyan beteggel, aki hozzám hasonló problémával fordult Önhöz?

 

Köszönettel, Miki

Válasz:

Kedves Miki!! Ha jól értelmezem a tüneteit, a betegsége SNSA lehet. 1. Elmúlhat-e végleg (esetemben elvileg krónikussá vált)? Sajnos nem múlhat el.krónikussá válik, de a megfelelő terápia mellett (mely pl. lehet a biológiai terápia) akár panaszmentessé is válhat, hosszú időre.. A panaszmentesség olyan fokú lehet -és bizonyára lesz is-, hogy úgy élhet mint kortársai- beleértve aminkát és a család alapítást is. Az állandó ( 2-3 havonta ismételt) orvosi vizsgálat és kezelés azonban szükséges lehet. 2. Hogyha Reaktív arthritisről van szó, az átfordulhat-e Rheumatoid arthritisbe? Mint írtam, inkább SNSA-ja van, amely immunbetegség, de jelentősen különbözik az RA-tól. A két betegség közt nincs átjárás, együttes előfordulásuk pedig annyira ritka, hogy szinte minden esete szaklapban közölnek. A reaktív arthritis wgy harmadik betegség, mely ismert fertőzést követő ízületi gyulladással jár. A legtöbbször jó gyógyhajlamot mutat, de nem kezelése más szervek betegségét is okozhatja 3. Salazopyrin többnyire hatásos kezelés lehet az ön esetében (de ha nem javul semmit sem, a terápiát kell váltani (esetleg éppen biológiai terápiára) 4. Jelenleg autoimmun betegségről beszélhetünk? Igen nagy valószínűséggel 5. Igen találkoztam ilyen esettel. Önnél a diagnosztikai problémát feltehetően az okozza, hogy bár a legföbb tünet az SNSA mellett szól, a HLA-B27 hiánya és a nem aktív keresztcsont-medence ízületi gyulladás épp ellene. Ez előfordul, és ilyenkor a döntés nehéz, de nem lehetetlen. Bizonytalan esetben általában kisebb kockázat kezesés megkezdése, mint elmaradása. Írjon még, ha kérdése van. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Nyaki röntgen megállapításaival kapcsolatos kérdés

Kedves Doktor úr! Mielőtt elmennék rendelésre pl reumatolgiaira, első olvasatra szeretném kikérni véelményét.

Nyaki gerinc (kétirányú) röntgenen voltam, és az alábbiakat állapították meg:

nyaki borda nem látható, a ynaki lordosis íve csökkent, a csigolyatestek magassága megtartott, zárólemzeke simák, scleroticusak, peremek jelzettek, porcrések a kp. és alsó harmadban dorsalisan kp. szűkebbek. Vélemény spondylosis, spondylarthosis cerv. discopathiára utaló jelek. diagnózis nyaki porckorong rendellenesség k.m.n.

Ez MR előtt mennyire tűnik súlyosnak, ha elküldenek?

Szédülést okozhat?

Súlyzós edzés mennyire lehetséges így? Hetente többször súlyzózok, biciglizek kb. másfél éve, de pl. ha ülve elaszom egy távolsági buszon szédülésre ébredek fel már vagy 8 éve.

Köszönöm előre is válaszát.

Válasz:

Tisztelt Nagy Úr!(hölgy)! A lelet nem tűnik súlyosnak,bár nem tudom, menyi idős. Azt sem tudom, hogy ez a szédülés mennyi ideig tart, vagy van-e más panasza is. Nem annyira MRI, mint inkább gyógytorna előírás látszik szükségesnek annak alapján, amit e levél alapján önről tudok. A szédülés inkább az alvás közben keletkezett kényszerhelyzet okozhatja. Javaslom, vigyen magával kispárnát, vagy vastag sálat, amivel a nyakét megtámasztja, ha szeretne aludni a buszon. (praktikus az ablak mellé ülni). amikor felébred, mozgassa meg a nyakát, a javulást hozhat. A terhelés fő szabálya pedig az, hogy ha nincs panasza, hagyatkozzon a szervezet belső védelmi rendszereire: bármit csinálhat mindaddig, amíg nem érzi, hogy az rossz. Üdvözlettell: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Seb

tegnap elott elajultam es a mutot labamra estem ami gipszbe van. miota raestem furcs erzes van a muteti sebnel.. mintha hozza ragadna a kotes.. szetnyilhatot az esestol? vagy okozhatot kart? mikor bevitek a korhazba nem torodtek vele:( 

Válasz:

Kedves Krisztina! Természetesen elképzelhető, hogy megsérült a sebfelszín, akár vérezhett is, amitől a sebfedő géz odaragadt. Amennyiben nem fáj, vagy látható keringészavar nincs, nem illik törődni vele, mert e rögzítés idő elötti eltávolítása, még ideiglenesen is több kárral jár, mint amennyi haszon a sebfedő kötés kicerléséből járhat. Más a helyzet, ha fájdalma van, akkor meg kell keresni a kezelőorvosát! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Artroszkópos porcpótló műtét

Tisztelt Doktor nő- úr !

Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz ,hogy ,hogy zajlik egy artroszkópos porcpótlás a térdben mi előz meg egy ilyen műtétet milyen vizsgálatok előzik meg illetve, hogy mire kell a műtét után odafigyelni mire kell számítani ?

Illetve még az a kérdésem ,hogy egy ilyen műtét közben mi történik a műtéti területen illetve, hogy a műtétet altatásban végzik-e ?

Válaszát előre is köszönöm üdvözlettel Aux Mátyás

Utóirat: bocsásson meg, hogy ennyi kérdést tettem föl egyszerre de erről a műtétről csak azt tudom ,hogy nagyon rövid műtét..

 

Válasz:

Kedves Aux! A műtét csak akkor zajlik altatásban, ha ezt a beteg kéri, vagy valamilyen a műtétet zavaró körülmény miatt erre szükség van. Különben az érzéstelenítés úgynevezett epiduralis érzéstelenítésben történik. Ilyenkor az altató orvos a csigolyák közé adott érzéstelenítővel éri el, hogy az alsó végtagja érzéketlen és mozgásképtelen legyen a műtét alatt. Az artroszkópos műtéthez 2-3 piciny lyukat szúrnak a térdízületbe, megfelelő eszközzel. Az egyiken egy néző eszközt dugnak be, melyen keresztül az orvos közvetlenül rálát a műtéti területre, vagy kamerával veszi fel a történéseket. A másik csövön az operáló eszközt vezetik be. Nagyon ügyes technika, valaki úgy jellemezte, hogy olyan, mintha a kulcslyukon keresztül akarnák kitapétázni a szobát. A műtét gyors, a kis feltárás miatt a gyógyulás is gyors szokott lenni. Ha többet akar tudni erről, ajánlom az artroszkópos műtétekről tájékoztató honlapok felkeresését, illetve az operatőr is elmondja a legfontosabb információkat. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Monteggia-törés

Tisztelt Doktor Úr!
Január 29-én balesetet szenvedtem. Aminek következtében 6 borda törés és egy Monteggia-törés társult.
A csont valami miatt nem gyógyul és abben szeretnék segitséget kérni.
Szeretném Önnel felvenni a kapcsolatot hogy részletesen el tudjam mesélni a történteket.
Ha lehetséges akkor kérem irjon nekem a következő email cimre:
pemoke1@gmail.com
Előre is köszömöm !
Tisztelettel Emőke

Válasz:

Tisztelt Emőke! Amennyiben részletesebb tájékoztatást kapok a betegségével kapcsolatban szívesen válaszolok kérdésére. Tiszteletettel. dr .László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Mi baja a bokámnak?

A bokámra ráesett egy nehéz tárgy és azóta fáj és szúrt az elején.

Most és kicsit jobb de még mindig fáj ha járok vele és egy picit fel is dagadt.

Mi lehet a baja? Törés vagy zúzódás?

Mit lehet tenni?

Válasz:

Kedves Bal M! Kissé késve jutott el hozzám a kérése, remélem, azóta meggyógyult. Ha nem, az baleseti sebészeti ellátást igényel. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Folyamatos izomfájdalom

Egy ismerősöm nevében kérdezek (24 éves nő):

Koraszülött volt, az egyik oldala kevésbé fejlődött, és a mai napig az egyik lába egy kicsit rövidebb a másiknál. Egész életében erős, folyamatos fájdalomtól szenvedett a vádlijában egy ponton. Görcsre gyanakodtak. Szedett magnéziumot, de nem segítetett. Volt több gyógytornásznál is; Erőteljes masszírozásra, akár ütögetésre javul. 

Milyen okokat és lehetséges megoldásokat tudna mondani és javasolni?

Válasz:

Kedves Peter! Nagyon nehéz értelmezhető tanácsot adni egy olyan kórképben, amit tartósan vizsgálva sem jutottak eredményre. A probléma reumatológusra, vagy neurológusra tartozhat. nem tudom járt-e ilyen szakrendelésen? Mindenesetre, ha a masszírozás segít, nem reménytelen az ügy. Próbálja meg a fenti szakemberek tanácsát kérni. Üdvözlettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Fejfájás/ hányinger

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Több mint egy hete azzal a problémával küzdök, hogy fejfájás,hányinger és mellkasi fájdalom gyötör. Ezekkel a panaszokkal elmentem háziorvoshoz, de a korábbi problémáim miatti kivizsgálások negatív eredményei miatt lelki probléma lehet, így írt fel szorongás csökkentőt, Ataraxot. A fennálló tünetek miatti szorongás megszűnt, de a mellkasi fájdalomhoz egy enyhe nehézlégzés társult, és tegnap éppen diákmunkám voltam, ahol az utolsó másfél órában olyan rosszul lettem, hogy inkább szóltam, hogy nem vagyok túlzottan jól és eljönnék.

Szerencsére sikeresen hazataláltam, de egyáltalán nem mondanám jobbnak így másnap reggel a helyzetet.

Az utóbbi időben pedig elkezdtem figyelni az étrendemre, folyadékbevitelre, még multivitamint is szedek, gondolván nem-e itt lesz a gond.

Azt külön kiemelném hogy a fennálló hányingerem mellett elég jó étvágyam van, amit kissé furcsának találok.

Nagyon sok kivizsgáláson voltam (gyomortükrözés,agyi mr, kardiológia stb.) és mindenhol negatív leletet kaptam. Viszont a hátamat megvizsgálták és eléggé rossz állapotban lévő Scheuermann-kór nevű betegségem van. Az lenne a kérdésem, hogy okozhatna maga a Scheuermann-kór ilyesmi tüneteket? Ha nem, akkor mitől lehet?

Válaszát előre köszönöm!

Válasz:

Kedves Roland! azzal kezdem, hogy a Scheuermann betegség nem okoz ilyen tüneteket, sőt fiatal korban, amikor a betegség ténylegesen zajlik, sokszor semmilyen tünetet sem okoz a "romló gerinctartás" kivételével. A panaszai inkább ún. pánikbetegségre utalnak. Ebben a háziorvostól. szükség esetén pszichiátertől kérhet segítséget. Együttműködés esetén jól kezelhető betegségről van szó, mely teljesen rendbe jöhet és gyógyszermentesen élhet. Üdvözlettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerinc műtét utáni lábfájdalom.

Tísztelt dokt úr/nő.Egy hete volt stabilizációs gerinc műtétem.Azóta a bal lábam nagyon fáj,mintha tőből akarnák kiszabni.Az lenne akérdésem,hogy a fájdalom összefüggésben lehet-e műtéttel és idővel fog-e csökkeni a fájdalom.

Köszönettel:Zsuzsa

Válasz:

Kedves Zsuzsa! A fájdalom járhat a műtét utáni állapottal, de hát a műtét egyik célja épp a fájdalom csökkentése lehetett. Ezért ez csak akkor elfogadható, ha a fájdalom, megfelelő csillapítás mellett, fokozatosan csökken. Vagyis fontos a megfelelő szintű fájdalomcsillapítás. Ha azonban a fájdalom nem csökken néhány napon, esetleg 1-2 héten belül, mégpedig jelentősen, feltétlenül jelezze az operáló orvosának, és kérjen tőle tanácsot. Tulajdonképpen, amikor ezt olvassa, már el is döntheti, hogy szükség van-e erre. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Ehlers-Danlos

Tisztelt Doktor úr/nő!

26éves nő vagyok, gyermekkorom óta nagyon hajlékony vagyok. Az izületeim nagyon lazák, az ujjaim visszahajlanak a kezfejemig, a könyököm tovább hajlik mint 180fok stb. A testem minden területen ez jellemzo, emellett lúd talpam van, gerincferdülésem és x lábam. Nagyon fajnak, sokszor kificamodnak, néha osszecsuklanak a lábaim és sokszor úgy érzem mintha szét akarnék esni. Különösebben eddig nem zavart de van egy 1 éves fiam és nagyon megterhelo már mindig emlegetni és egyre jobban faj. Keresgéltem, hogy mi segíthet közben rá akadtam az EDS-re. Felmerült bennem, hogy esetleg lehet nekem is ilyen problémám van. Nagyon gyenge laza a bőröm is,könnyen kek-zöld leszek, allkapocsfajdalmam is volt amire egyik orvos sem tudott magyarazatot adni. Sokmindent megmagyarazna de nem igazán tudom, hogy ezzel a problémával hova fordulhatnek .

válaszat előre is köszönöm ! 

Válasz:

Kedves Martina! Az Ehlers-Danlos szindróma ritka, recesszíven öröklődő betegség, A recesszív szó azt jelenti, hogy mindkét szülőnek hordoznia kell a gént az örökléshez, de az utódok közül így sem lesz mindenki beteg. A tünetinek oka lehet a fenti szindróma, de más szindrómákban is lehet ilyen panasz. Nem szüntethető meg, de kezelhető állapotról van szó. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egyes panaszai akár jelentősen mérsékelhetők is. A betegség eredete. genetikai viaszgálatattal tisztázható (esetleg ki is zárható). A rendszeres gyógytorna, terhelés csökkentése külső támaszokkal (csak a terhelés idején hordott fűző, a végtagi ízületeket támasztó rögzítés (ortézis) sokat segíthet. A lehető legkevesebb gyógyszer szedését ajánlom. Sajnos ezen ritka betegség gondozása nem teljesen megoldott, reumatológus, esetleg rehabilitátor, és belgyógyász (kardiológus, vagy erekkel foglakozó angiológus segítsége lehet szükséges. Első lépés azonban reumatológus lehetne, aki gyanú esetén országos intézetbe irányíthatja. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!