Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

184 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Térdműtét (meniscus) utáni gyógyulás menete. Ez normális?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

46  éves vagyok, egy rossz mozdulat miatt meniscus sérülésem lett.
Jobb térd belső meniscus nem teljesen szakadt át hanem csak berepedt.
Műtét, vérhigító injekció, és megfelelő pihentetés után 6x20 perc gyógytornász.
A gyógytornásznál az alapgyakorlat egy térdnyújtógyakorlat volt, aminek a célja
hason fekve a műtött láb sarkának a fenekemhez való közelítése volt játszva a fájdalomküszöb határával. A cél az érintés volt.
Ezután hanyatt fekve lazító masszírozás. A nyújtást otthon is kellett végezni.
A terápia után azzal búcsúztunk el hogy ezt folytassam és szép lassan majd elmúlik.
A műtét ezév február 28-án volt és még mindig szép lassan van.
Álló munkát végzek és Péntekre úgy érzem, mintha bedagadna.
Látni nem látom, viszont olyan az érzés. Saját testsúllyal guggolásnál ( 4 kg felesleggel) kb 70 fokot zár be a comb a lábszárral.
A sérülés előtt 120 kg-al guggoltam szabályosan.

Tudom- mutassam meg az orvosomnak.
Mégis mielőtt megyek szeretnék egy kis bíztatást vagy lehangolást.
Illetve valami hasznos tanácsot.
Köszönettel
T.M.

Válasz:

Tisztelt TM: A gyógytorna, és a kontroll nem úszható meg. A rossz gyógyulás oka lehet újabb sérülés, vagy a a régi elégtelen gyógyulása, ezt érdemes tisztázni. A sérülés eredeti oka az is lehetett ,hogy a 120 kg-os guggolással túllépte a teljesítőképessége határait, dehát nyilván nem is az a célja, hogy ezt újra feszegesse. Érdemes lenne a gyógytorna mellett elektroterápiával próbálkozni. A guggolásokat csinálja továbbra is, de ne erőltesse. Sokat jelent a biciklizés, kocogás, úszás is. Szedjen gyógyszert (porcvédő), lehetőleg olyat, amit patikában árulnak. Nincs ebben a betegségben 100%.ig biztosan működő módszer, de a próbálkozások feladása biztos romláshoz vezet. Tehát biztatásként: Hajrá! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Talp harántboltózat süllyedés

Tisztelt dr úr/nő.

A kérdésem az lenne hogy talp harántboltózat süllyedést manuálterápiával helyre lehet e álítani?

Az ortopédus által ajánlott talpbetétet használom, de a fájdalmam nem mulik.

Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Pásztó Ferenc.

Válasz:

Tisztelt Pásztó Ferenc! Manuális terápiával lehet csökkenteni a fájdalma, de meggyógyítani nem lehet a harántboltozat lessülyedését, felnőtt korban. Gyakran a panasz forrása az, hogy a sülyedt boltozat miatt a II-III. lábtőcsont között futó ideg, mely a II-III. ujj érzéseit biztosítja, nyomás alá kerül és állandó fájdalmat okoz járás közben. Ez gyógyítható, emiatt érdemes reumatológushoz fordulnia. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Lábtörés után fémkivétel

Tisztelt Doktor Úr!

2018. év végén többszörösen eltört a lábam. Az elmúlt kontrollvizsgálatok alkalmával a sebészorvos mindig azt mondta, a törésnek másfél év a gyógyulási ideje.

Az elmúlt héten pedig azt mondta, hogy mostmár ki kell venni a fémet. Kérdéseimre nem kapok soha választ, ezért Öntől kérdezem, milyen előnye ill. hátránya van annak, ha én az idén  még nem szeretném a fémet kivetetni.

Mellékelem a múltheti röntgenfelvételt.

Köszönettel

 

 

Válasz:

Tisztelt Címzett! A fém feladata az, hogy a törött csontokat jó tengelyállásban tartsa, lehetővé téve a csontok összeforrását és a későbbi jó funkciót. A fémkivétel lényegesen kisebb trauma, mint a behelyezés. A fém kivétele után a csont a csavarok helyén is teljesen meggyógyul. A rögzült, gyógyult csontban a fémrögzítés benntartásának előnye nincs. Hátránya több is lehet: A fém akadálya lehet a későbbiekben többféle, bármilyen okból szükséges vizsgálatnak, kezelésnek (pl. MRI, Ultrahang). Mivel a fém és a csont rugalmassága és keménysége eltér, hosszú távon panaszok forrása lehet, ha a fém bennmarad. Az ön esetében az is problémás, hogy az egyik csavar behelyezéskor elgörbült, ez később akár el is törhet, ilyenkor a törött darab kivétele nagyobb beavatkozást igényelhet. Tehát ha a helyzet erre megéretta kezelőorvosa szerint, mindenképp a fémkivételt javaslom. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Mit kell tudnom a műtétről?

Tisztelt Dr Úr/Nő! Egy éve ki derult hogy patella lateralisatio rendellenesség miatt fáj a térdem.Sok gyogytorna,fizikoterapia után sem érzek javulást.Az orvosom a denks műtétet javasolja. Oktober 31kell mennem ujra hozzá hogy meg beszéljük a részleteket. Addig szeretnék felvilágosítást kapni,hogy ennek a műtétnek mi a menete,hossza,mennyi idő a fel épülés,mikor állhatok újra munkába? Válaszát előre is köszönöm.30 éves nő vagyok.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! A patella lateralizációt az okozza, hogy mozgás közben a térdkalács kicsűszik abból a vályúból, amelyben mozognia kéne, ("kisiklik") és emiatt fájdalmas mozgáskorlátozottság lép fel. Ennek oka lehet, hogy a a térd nyújtását végző négyfejű izom egyik feje rossz irányban húzza a térdkalácsot, például a lábszár tengelyeltérése miatt (X láb). természetesen lehetnek más okok is. Állandó panaszok esetén, ha a konzervatív terápia nem segít, a műtét jó eredményt hozhat. Mivel csavar beültetésére is sor kerülhet, ezért a gyógyulási idő a csont gyógyulási időtől függ első sorban, mely kb. 6 hét. Közben korlátozott terheléses gyógytorna lehetséges. (Érdemes a tervezett műtét előtt is gyógytornát igénybe venni.) 6 hét után a térd teljesen terhelhető, további gyógyulás (pl. izomerősítés) még hetekig szükséges lehet, de ez nem gátolja a mindennapi tevékenységét (kivéve az extrém nagy terheléseket). A teljes felépüléshez szükséges idő ilyenkor attól függ, mennyire szorgalmasan tornázik majd. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Injekció utáni fájdalom

Tisztelt Doktor Úr, Nő!

Szeptember 2.-án voltam ortopédián,mert hónapok óta nehéz láb érzetem van.  Ekkor vért vettek tőlem, röntgen felvételt készítettek, és megvizsgáltak.  S mivel mondtam az orvosnak,hogy a derekam is szokott fájni, ha sokat dolgozom,így kaptam egy injekciót a derekamba a bal illetve a jobb oldalra is. Ekkor kaptam beutalót ér vizsgálatra,aminek az eredményével vissza mentem az ortopédiára, s mivel még ekkor (két hét múlva az injekció beadása után) is fájt a szúrás helye(belülről),kérdeztem az orvost,hogy mitől lehet ez,hogy a bal oldalon az a pont,ahová szúrt, még fáj, csak azt a választ kaptam,hogy valószínű a tű miatt.  Most ismét eltelt két hét már, jövőhéten kell mennem a neurológiára, mert még mindig nem tudni,mitől fájnak a lábaim  (ér vizsgálat jó, MRI vizsgálat jó, semmi elváltozást nem látott az orvos,vérkép, vérnyomás jó ), s az azt követő héten  ismét mennem kell az ortopédiára az eredménnyel ,szóval ha azt nézzük már egy hónap telt el az injekció beadása óta, s még mindig minden nap fáj az a pont ahová beszúrt az orvos. Kérdésem az lenne,hogy mitől lehet ez? Esetleg izomba szúrhatott?( belső fájdalom, nem a bőröm fáj) És meddig fog ez a fájdalom tartani vajon? Tudok e esetleg valamit tenni ellene? 

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Ágnes

Válasz:

Tisztelt Ágnes! Kezdjük azzal, hogy valószínűleg - sőt biztosan- nem a tű okozta a fájdalmat. Az orvos nem véletlenül szúrt oda, mert az a terület lehet a fájdalom forrása. Nem a tű tett kárt, hanem nem gyógyult meg az eredeti probléma. Azt javaslom, hogy reumatológushoz forduljon, a problémát esetleg ő tisztázhatja, és megfelelő kezelést adhat. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Mütét után flabélos

Tiszteltet  Doktor úr!  

Egy ugrás miatt  eltörött  a bokám . Pontosan a fibulán a syndesmosis magasságában ferde törés volt látható . A felső  ugró izületben  laterál irányú  subluxatio van.  Megmütöttek  , csavarozták. Kérdésem az lenne hogy használhatok e még flabélos gépet ha igen mikortól ? Kis fokozatra gondoltam . Köszönöm szépen válaszát! 

Válasz:

Kedves Soós Anna! A teljes törésgyógyulás kb. 3 hónapot vesz igénybe. Ezután bármit csinálhat, ami nem okoz panaszt (kivéve a műtött terület elektromos kezelését). A későbbiekben feltehetően a lemezt eltávolítják, akkor egy rövidebb kihagyás (1,5-2 hónap) még szükséges lehet. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Szabad-e elliptikus tréneren edzeni porckorongsérvvel?

Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!

A sok ülőmunka miatt porckorongsérv alakult ki nálam. A harmincas éveim közepén járok és az ülőmunka okán is nagyon igénylem a rendszeres mozgást. Mivel ritkán jut időm eljárni, otthon végezhető sportolási módokat kedvelem elsősorban. Például tavaly beszereztem egy elliptikus trénert. Eddig nem volt gondom, de mostanában intezívebben terhelem a derekam a két kisgyermekem miatt, így többször jelentkezik a derékfájdalmam. Akár a tréneren történő edzés folyamán is. Sőt néha zsibbadást érzek a talpamban edzés alatt,

mintha apró tűk szurkálnának. Azt szeretném megkérdezni, hogy az elliptikus tréner megfelelő mozgás-e számomra, illetve ha ezt nem, milyen intenzív mozgást végezhetnek? Esetleg célszerű lenne valamilyen speciális pl. futócipőt beszereznem?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

 

Válasz:

Kedves Jakab Helga! Önmagában az edzést biztosító szerkezetek nem ártalmasak. Ártani a túlterhelés árthat. Ha edzés közben panaszok merülnek fel, az azt is jelentheti, hogy elért az aktuális tűrőképessége határáig. Ilyenkor érdemes megállni. Gyakran elegendő néhány másodperc, egy két perc, majd indulhat újra. Visszafoghatja a tempót, vagy a szerkezet előfeszítését, vagyis kisebb terheléssel jusson előbb messzire. A futás terhelés példájával tudom talán jobban megmagyarázni. Ha futás közben elfárad, vagy panaszossá válik, akkor nem megállni kell, hanem gyaloglásra kell váltani. Amikor a panaszok megszűntek lehet újra futni, esetleg kisebb tempóval. Határozza meg előre az edzés idejét (mondjuk 10 perc). Ha ez nem okoz panaszt, növelje az időt. ha panasz lép fel legközelebb vegyen vissza és maradjon meg a panaszt nem okozó, de azért terhelő edzési szinte. Ha megvan az edzés hossza, lehet növelni a terhelést: először a tempót, a majd gépi terhelést (a futás analógiájára: olyan, mintha először egyre gyorsabban futna, majd amikor ez már baj nélkül megy, olyan terhelést alakíthat ki, mintha emelkedőn kellene futnia. Ha csak nem akar versenyző lenni, akkor az ideális edzés az, amelyben megizzad, elfárad, de ezt hamar, egy-két órán belül kipiheni, nem marad például izomláza, ízületi fájdalma. Még egy tanács: a dereka mindig legyen feszes edzés vagy emelés közben (Pl, ha gyermekeit emeli), erre külön figyeljen! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Lábujjzsibbadás, járáskor éles, szúró fájdalommal

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Néhány hónapja észleltem, hogy jobb lábam egyik ujja zsibbad. Kezdetben csak az ujjamnak csak egy kis része, mára azonban már az egész ujjam érzéketlenné vált. Ennek ellenére járás közben éles, szúró, szinte elviselhetetlen fájdalmat érzek. Néhány hete kezdődött - szintén a jobb lábam - sarokfájdalma, mely szinte az elviselhetetlenségig fokozódott. Reggelente alig tudok lábra állni, a sarkam egész nap fáj, szinte már lépni sem tudok. Külföldön dolgozom, sajnos nem egyszerű a helyzetem. Ha csak pár napra is kiesek a munkából, ez elég indok, hogy megszűnjön a munkaviszonyom. Ezt sajnos nem engedhetem meg magamnak. Nem tudom, hogy mit tehetnék? Pihentetnem kellene a lábamat, de erre sajnos nincs lehetőségem. Szükségem lenne egy fájdalomcsillapítóra (esetleg gyulladáscsökkentőre?), ami segítene átvészelni a 12 órás munkaidőt. 

Válasz:

Kedves Csillag Hajni! Sok mindenre lenne szükség, hogy használható választ adjak. Például nem tudom, hány éves, milyen munkát végez. Ha sokat kell állnia, a legfontosabb a kényelmes cipő. A lábujjfájdalom gyakori oka, hogy a cipő nyomja. Ha hordhat sport cipőt, abban járjon. Olyat válasszon, aminek a kérgi része (hátsó, sorok felett része) nem összenyomható. Ez nem engedi bebillenni a sarkát, főleg lúdtalp esetén segít. A sarokfájdalom ellen legjobb a sarokemelő (kis ék alakú szivacsbetét), illetve a lúdtalpbetét, ha ki van lyukasztva a sarokrésze. Ilyenkor nem a sarok közepén áll, a teher jobban eloszlik. A betétet néhány napalatt meg lehet szokni. Munkába ne hordjon papucsot, szandált, inkább kényelmes cípőt. A fájdalomcsillapító sokat segíthet, de csak rövid távon (néhány hét). Hosszú távon inkább bajt csinál: gyomorpanaszt vérképző- és alvadászavarokat okozhat. Tisztelettel dr László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Csipőprotézis műtét

Tisztelt Szabó professzor Úr!

Csipő protézis műtétre szeretnék Önhöz menni,de én Bpesten élek.Sajnos magánrendelői műtétre anyagilag nincs lehetőségem. Az a kérdésem,hogy a kaposvári kórházba Önhöz beutalóval mehetnék-e majd, vagy milyen megoldás jöhetne szóba? Köszönöm szépen válaszát: Marianna.

Válasz:

A kérdés nem nekem szól. Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Sarok fájdalom!

Tisztelt Szakértő! Lassan már 1-hónapja nagyon fáj a jobb sarkam! Semmilyen külső sérülés nincs rajat, de fokozatosan erősödik a fájdalom ami néha a bokámra is kihat. Egésznap fáj de jobban akkor mikor egy kicsit megpihen vagy például egy éjszaka után mikor reggel felkelek,na akkor a legjobban. Az lenne a kérdésem,hogy mivel szüntethetem meg a fájdalmat és mitől lehet?  Még annyit,hogy mindkét tédem ropog és azok is szoktak fájni és itt a jobb térdem jobban. Nem tudom,hogy összefügg e a sarok fájdalommal?  Álló munkát végzek .Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Benke Katalin! Panaszai alapján elképzelhető, úgynevezett "sarkantyúja" van. Ez egy, a sarokcsont talpi felszínén eredő szalag tapadási felszínének enyhe gyulladása, mely a szalag meszesedésével járhat, így röntgen felvételen is látható. Oka a terhelés (álló munka, testsúlynövekedés, nem megfelelő cipő, sérülés stb.) lehet. Sarokemelő, lyukasztott sarkú lúdtalpbetét -ezek gyógyászati segédeszközök, recept nélkül kaphatóak-, merev kérgű sportcipő segíthet. Ha nem válik be, reuma szakrendelést keressen fel vele. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!