Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

49 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Lapocka alatti fájdalom!

Üdvözlöm Dr.nő/úr!

A problémám már lassan 4éve kezdődött mikor észre vettem hogy mind két vállamnál rendesen kitapintható izom letapadás van.Jobb oldalon nem vészes,de a bal oldali igen fájdalmas.A fájdalom lapocka alatti szúró fájdalom ami az egész bal karomba kisugárzik és a gyűrűs és kisújj amire lehúzódik.Ezek mellett még a nyak és gerinc ami fáj néha zsibbad.Orvosnál még nem voltam Sztk-ban sajnos nem mindig elég körültekintő a vizsgálat így elősször tanácsot kérnék mitől lehet és merre induljak a problémával.Elég kellemetlen 23évesen néha 60-70nek érzem magam.Aktiv dohányos vagyok alkoholt és más tudat módosítót nem használok!Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Melinda! Abból, amit leírt, kétféle probléma merülhet fel. lehet, hogy nyaki porckorong elváltozása van, ez okozhat fájdalmat a nyakán, zsibbadást a kezén. Ennél valószínűbb, hogy a panaszok hátterében bordák okozta fájdalom van (bordablokk), mely nyakba, hátba sugárzó fájdalmat okozhat. Ez a panaszévekig is fennállhat, bár nagyon könnye gyógyítható. A panaszok hátterében sokszor tartós kényszertartás (pl. számítógép, egér használata), A dohányzás okozta köhécselés, kényelmetlen szék stb.) lehet, de számtalan más ok is. Mivel nem volt orvosnál, nem tudható, hogy a vizsgálat elég körültekintő-e. Javaslom keressen fel egy reumatológust, mert van lehetőség a gyors gyógyulásra. Üdvözlettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Csípőprotézis utáni rehabilitáció

Tisztelt Szakértő!

Jelent problémát a rehabilitáció kimenetelét, hatékonyságát tekintve, ha a rehabilitáció nem a műtét után kezdődik azonnal, hanem akár 1-1,5 héttel később.

75 éves csipőprotézis (cementes) beültetésre váró beteg

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Pontosítanunk kell! a rehabilitáció célja a műtéti terület és az eredeti funkciók helyreállítása. a rehabilitáció akkor kezdődik, mikor a műtőasztalról leszáll. Először a sebnek kell meggyógyulnia, ez a folyamat a varratszedésig, vagy esetleg néhány nappal tovább is eltart. Ilyenkor cél, hogy a seb ne nyíljon ki. A mozgás-mozgatás csak a minimális, legszükségesebb mértékben lehetséges. Ez az időszak 1-2 hét is lehet. Ezután kezdődik a fokozatosan terhelő mozgatás-mozgás. Ilyenkor az a cél hogy a protézis és a csont összekapcsolódjon, az izmok pedig alkalmazkodva az új helyzethez, ellazuljanak, majd erősödjenek. ismét jól működjenek. Az első két hét tehát a sebóvásé és a pihenésé, a többi az egyre fokozódó munkáé. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Fáj, zsibbad a kezem

Tisztelt Szakértő!

Napi 30 ezer erőteljes kézmozdulatokat végzek a munkahelyemen. Ebben az erőkifejtésben a kezem és karom minden porcikája résztvesz. Készíttettem egy MR vizsgálatot a csuklómról, ennek az értelmezésében kérném a segítségét. Főként ez a rész érdekelne: "Os capitatum és scaphoideum fej közötti távolság kórosan megnövekedett." A csuklóm fáj, és zsibbad az egész tenyerem, mozgásra kattog, gyakran mozdítástól lezsibbad a kezem.
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Technikai okokból csak most kerül elő az ön kérdése. Ha továbbra is aktuális, szívesen válaszolok rá, ha nem aktuális, jó egészséget kívánok. Üdvözlettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerincprobléma

Tisztelt doktor úr ! Köszönöm válaszát . Én egy 47 éves nő vagyok . Deréktél lefelé van fájdalmam ,fájnak a lábaim , mind két láb fejem folyamatosan el van zsibbadva , jártam gyógytornára nem javult csak rosszabb lett nagyobb fájdalmaim lettek .  Készült egy ct felvétel is közben azt mondták csúszás van és sérv .válaszát elöre is köszönöm .Elözöleg feltett kérdésem. Tisztelt Doktor úr / nő ! Gerincröntgenem eredményéről szeretnék érdeklődni ! A lumbalis gerinc íve fokozott , Jobbra konvex scoliosis minimális torsioval . A csigolyacorpusok magassága megtartott , az L.II. és III. csigolya felső zárólemezén kis scleroticus szegélyű benyomat látható .Az L. IV. korongnak megfelelő porcrés jelzetten szűkebb . Az L. IV. - S. I segmentumok között kifejezett kísízűleti arthrosis látható , az L. IV. -V. csigolya hátsó peremei között 5 mm - es degenerativ anterolysthesis észlelhető. A ventralis csigolyaperemek finoman kehegyezettek . Vélemény Discopathia L. IV. - V. min .grad. Spondylosis et . spondylarthrosis lumbalis , következményes L .IV ./ V. degeneratív anterolysthesis válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Tisztelt Kérdező. A leírtak alapján ez valószínűleg több éves folyamat. Először nyilván csak átmeneti fájdalmai voltak, majd egy.egy '"rossz mozdulatot" követő élesebb, akár napokig is eltartó fájdalom. A panaszok most a porckopás következményei, a sérült vizet vesztő porckorongok elődomborodnak a csigolyák közül és idegeket is azokat nyomva fájdalmat és állandó zsibbadást okozhatnak. Ennek terápiája, amíg csak lehet, konzervatív (gyógytorna, elektroterápia, masszázs stb.) Ha nem gyógyul, vagy romlik, akkor idegsebészeti konzílium lehet szükséges, mert felvetődik hogy a gerincsérv csak műtéti úton oldható meg. Addig is fizioterápia (McKensie gyógytorna, elektroterápia masszázs jót tehet, de legalább a romlás megállapítható. Szükség esetén fűző viselése előnyös lehet. A fűzőt nem kell állandóan viselni, fő szabály szerint inkább csak terheléskor, illetve a lakáson kívül hordható, otthon, nyugalomban viszont nem előnyös, mert a mozgást akadályozza, és ezzel további izomgyengeség forrása lehet. A gyógyulás nem mindig gyors, ezért ha nem javul, keresse fel ismét a kezelőorvost és gondolkodjanak együtt a megoldásról. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerincprobléma

Tisztelt Doktor úr / nő ! Gerincröntgenem eredményéről szeretnék érdeklődni ! A lumbalis gerinc íve fokozott , Jobbra konvex scoliosis minimális torsioval . A csigolyacorpusok magassága megtartott , az L.II. és III. csigolya felső zárólemezén kis scleroticus szegélyű benyomat látható .Az L. IV. korongnak megfelelő porcrés jelzetten szűkebb . Az L. IV. - S. I segmentumok között kifejezett kísízűleti arthrosis látható , az L. IV. -V. csigolya hátsó peremei között 5 mm - es degenerativ anterolysthesis észlelhető. A ventralis csigolyaperemek finoman kehegyezettek . Vélemény Discopathia L. IV. - V. min .grad. Spondylosis et . spondylarthrosis lumbalis , következményes L .IV ./ V. degeneratív anterolysthesis válaszát előre is köszönöm .

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos nagyon nehéz bármit mondanom erről a leletről, mert e rtg megítélése és a tervezett terápia elsősorban a panaszoktól függ és csak másodsorban a röntgenképtől. Nem tudom, nő-e vagy férfi, hány éves, van-e panasza. Ha történetesen lenne panasza, és azt eredményesen gyógykezelnék, vagyis panaszmentessé válna, a leírt röntgenkép akkor sem változna. vagyis csak a képről csak azt tudom mondani, hogy amennyiben 50 éves elmúlt, ezek az elváltozások előfordulhatnak. Az, hogy mit kel tenni, és kell-e tenni valamit, elsősorban a panaszoktól, másodsorban a fizikális vizsgálat eredményétől, harmadsorban a röntgeneredménytől függ. Ha ezekről ír. konkrétabb is tudok lenni. Üdvözlettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

HLA-B27

Elnézést kérek a zavarásért! Az alábbi kérdésem lenne: hogyha a vérvizsgálatom eredményében a HLA-B27 negatív lett, akkor kizárható-e a Bechterew-kór mint betegség a felmerülő betegségek listájából, ami a problémáimat okozza?
Deréktáji fájdalmam van és reumatológiai problémáim. Volt sérvem és most isisászra gyanakodnak. Korábban teszteltek HLA-B27-re, de az negatív lett így a Bechterewet kizárták.
Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Technikai okokból csak most jutott el hozzám a kérdése. Ha még mindig aktuális, kérem ismételje meg, és amint tehetem válaszolni fogok rá. A kérdésének van egy eleme, ami valószínűleg nem veszítette aktualitását, ezért válaszolok rá. A HLA fehérjék a sejtek felszínén található anyagok. Ezek a sejtek érzékszervei. Több száz ilyen fehérje van, de senkinek sincs mindegyik. Ezek egyike a HLA-B27. Aki ilyennel rendelkezik, bizonyos betegségekre hajlamosabb, mint más. A HLA-B27 pozitivitás nem betegség, csak hajlam. Aki negatív, annál Bechterew nem, de hasonló tüneteket okozó kór nagyon ritkán előfordulhat. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerincprobléma

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Gerincröntgenem eredményéről szeretnék érdeklődni. "A lumbalis gerinc íve fokozott, jobbra konvex scoliosis minimális torsioval. A csigolyacorpusok magassága megtartott, az L.II. és III. csigolya felső zárólemezén kis scleroticus szegélyű benyomat látható. Az L.IV. korongnak megfelelő porcrés jelzetten szűkebb. Az L.IV. - S.I. segmentumok között kifejezett kísízűleti arthrosis látható, az L.IV.-V. csigolya hátsó peremei között 5 mm-es degenerativ anterolysthesis észlelhető. A ventralis csigolyaperemek finoman kehegyezettek. Vélemény Discopathia L.IV.-V. min. grad. Spondylosis et. spondylarthrosis lumbalis, következményes L.IV./V. degeneratív anterolysthesis." 
Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Technikai okokból csak most jutott el hozzám a kérdése. Ha még mindig aktuális, kérem ismételje meg, és amint tehetem válaszolni fogok rá. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Erőemelés

Tisztelt Doktor Úr!

Fiam 16 éves, nagyjából másfél éve edz súlyzókkal, úgy fél éve pedig erőemelő edzésekre jár, havonta nagyjából 3, maximum 4 alkalommal. Ezeken az edzéseken hatalmas súlyokat (200-300 kg), traktorgumit, betongolyót, autót, stb.,  emelgetnek. A fiam 80 kg, 180 cm, kisportolt testalkatú gyerek. Aggódom érte. Nem ártalmas ez?
Válaszát köszönöm szépen.

Melinda

Válasz:

Kedves Melinda! Technikai okokból csak most jutott el hozzám a kérdése. Ha még mindig aktuális, kérem ismételje meg, és amint tehetem válaszolni fogok rá. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Tossy II. kulcscsont ficam

10 napja Tossy II-es típusú kulcscsont ficamot diagnosztizáltak kosárlabdázás közbeni sérülés következtében. A pontos diagnózis: a clavicula acromialis vége 2-3 mm-nyivel cranial irányban elmozdult. Az orvos kezelésként konzervatív kezelést Tape technikával és gyulladáscsökkentő tapasz használatát mondta, a kar felkötését nem említette. Valóban nem szükséges felkötni a kart? Az lenne még a kérdésem, hogy mikor térhetek vissza sportolni (kosárlabda)? Mennyi idő kb. a gyógyulás? Mennyi ideig kell kímélni? Fájdalom alapvetően nincs, csak bizonyos mozdulatokra, magát a sérülést is csak úgy vettem észre, hogy a tükörben nagy... Ilyen sérüléskor a szalagok minden esetben szakadnak? Azok a szalagok gyógyulhatnak, rendbe jöhetnek szakadás esetén? Vállcsúcsnál mindig is volt kis “púpom”, de most látható módon jobban kidudorodik a sérült oldalon. Ez már így is marad? Vagy visszahúzódhat? Ezt a fajta sérülést nem lehet "helyrerakni"?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Technikai okokból csak most jutott el hozzám a kérdése. Ha még mindig aktuális, kérem ismételje meg, és amint tehetem válaszolni fogok rá. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Mi baja lett a kezemnek?

Tisztelt Szakértő!

Napi 30 ezer erőteljes kézmozdulatokat végzek a munkahelyemen. Ebben az erőkifejtésben a kezem és karom minden porcikája résztvesz. Készítettem egy MR vizsgálatot a csuklómról, ennek az értelmezésében kérném a segítségét. Főként ez a rész érdekelne: "Os capitatum és scaphoideum fej közötti távolság kórosan megnövekedett." A csuklóm fáj, és zsibbad az egész tenyerem, mozgásra kattog, gyakran mozdítástól lezsibbad a kezem.
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Technikai okokból csak most jutott el hozzám a kérdése. Ha még mindig aktuális, kérem ismételje meg, és amint tehetem válaszolni fogok rá. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!