Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

102 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Térdpanaszok

Kedves Doktornő/Úr!

A következő panasszal fordulok önhöz. 41 éves vagyok, pár éve életmódot váltottam, fogytam 40 kg-ot, majd elkezdtem futni, amit azóta is csinálok. Fokozatosan emeltem a távot és a tempót az elmúlt években, viszont mivel autóditakta módon tanultam az egész futást, ezért a bemelegítést és a végén a nyújtást elhanyagoltam. Tavaly december elején egy edzés alkalmával a futópadon kb.5 perc után elkezdett fájni a bal térdem külső része, az edzést abbahagytam 15 perc után a fájdalom miatt, ezután még 1 napig fájt a térd körül, ahogy hajlítottam a lábam,majd elmúlt teljesen. 1 hétre újra edzettem, ugyanez a probléma merűlt fel, de most lefutottam 5 kilómétert, amit nem kellett volna, mert alig bírtam lejönni a futópadról. Ez a fájdalom is elmúlt 2 nap alatt teljesen, a lépcsőzéseknél fájt addig. A héten kaptam időpontot végre az ortopédiára, ahol a következőt állapították meg:B.térdben foly.nincs mozgat-ra jelzett crepitáció,szalagok épek instab nincs,flexió teljes,KÉM megtartott,terhelésre lat.oldal szalag mentén jelez fájdalmat. Lábakon nagy fokban lesüllyedt boltozatok,külső láb élre terhel. Azt mondták, hogy el kell kezdenem neutrálisan járni, fgyelni, hogy ne a külső élre terheljek és lúdtalp betétet kell csitáltatnom. Azóta is edzek egyszer 1 héten, de fokozatosan kezdtem terhelni a lábamat, most 4.4 km/fél óránál tartok és nincs az a fájdalom. A kérdésem az lenne, hogy tényleg a lúdtalp és túlterhelés miatt lehetett ez a fájdalom? Milyen porcerősítőt ajánl,amit kéne szednem? Ön szerint futhatok ,fokozatosan visszatérve az eredeti tempómhoz? Köszönöm a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Simitska Úr! Először is gratulálok a teljesítményéhez, mind súlycsökkentésben, mind futásban. Hogy terhelheti-e a lábát? A főszabály az, hogy bármit sportolhat, amiről nem érzi rögtön, hogy rossz. Ha leáll a terhelésben, mindig fokozatosan kell visszatérni, és először a távot kell visszaszerezni, majd ha ez megvan, a sebességet. Ha nincs különös célja az edzéssel, csak az, hogy jól érezze magát, nem kell túl sokszor változtatni a teljesítményt. A lúdtalp komplex betegség nemcsak a lábé, hanem az egész alsó végtagé, és ezáltal a testé is. Befelé dől a sarka, feszül a térde belül és nyomódik kívül. Mindezt a csípő is próbálja kompenzálni, előbb utóbb ez is panaszos lehet. A megelőzés két szempontja a jó cipő és a megfelelő edzés. Melegítsen be mindig néhány guggolással, nyújtással, terpesszel. Gyógyszerként a Hyal joint, illetve a Chodrosulf szedését ajánlom. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Segitséget szeretnék

Tisztelt Doktor Úr.

Nem voltam még orvosnál,most készülök össze szedni magamat! a panasz a következő: erös hátfájdalmak 1,5 évvel ezelött,aztán ez le ment deréktájra,kb 1 évig fájt a derekam,kezeltettem amit lehetett,aztán elmult,most ott tartok,hogy a jobb oldali lágyéknál,combtőnél iszonyat erős fájdalom,illetve gyulladás folyamatosan,cataflannal enyhitem a tüneteket jelenleg,van amikor fenék tájra kisugárzik,van amikor a lábamba,zsibbadás de ez csak a jobb oldalt van ez a panasz,ha lefekszem,akkor iszonyat rossz felkelni,de akkor megint csak a derekam fáj! szóval hol a derekam,hol feszül a hátam,a legroszabb az a combtő illetve lágyéknál,az iszonyat fáj,görcsöl,néha azt érzem nem birom tovább a fájdalmat. szóval mi lehet ez Doktor úr? igy láthatatlanba..... köszönöm elöre is.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudom mennyi idős, és férfi-e vagy nő. Ezért látatlanban, amennyiben ezek mozgásszervi panaszok, akkor részben meszesedés a gerincen, de leginkább a csípőízületi kopás. Ezek a panaszok legtöbbször eredményesen kezelhetőek (reumatológia), ezért nem várjon sokat. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Boka fájdalom/merevség

Tisztelt doktornő/doktorúr!

Már jó pár éve része a boka fájdalom az életemnek (minimum 3 éve), ami leginkább reggelente jelentkezik alvás után: bokám merev és fájdalmas, alig bírok ráállni, járni. Rövidebb-hosszabb séták után is jelentkezik. Voltam már ortopédusnál, de nem tudták megmondani, hogy mitől lehet a fájdalom, és esetleg mitől múlna el...

Köszönöm előre is a válaszukat!

Válasz:

Tisztelt Fruzsina! sajnos nem írta meg mennyi idős, ez sokat számít. Mi a foglakozása? Sokat kell állnia? Milyen cipőt hord? van lúdtalpa? A mozgás segít, ha jól értelmezem a levelét. Ha tehát jó minőségű, a bokáját jól tartó cipőben mozog (sétál, kirándul, fut stb.), az jót tehet a lábának. A legrosszabb a papucs viselése álló munkakörben, bármennyire is gyógypapucsról van szó. Ha van lúdtalpa, azt korrigálni kell, lehet gyógyászati boltokban betétet kapni. Nagyon jó viselet -elsősorban egy helyben állva végzett munkánál- az MBT cipő. A probléma egyébként ortopédiai, vagy reumatológiai lehet, ha tanácsaim nem segítenének, ebben az irányban kell tovább lépni. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Nem szűnő lábfájdalom

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem elég hosszú és komplex, ne haragudjon. 28 éves nő vagyok, 2018.10.28-án világra jött altatásos sürgősségi császármetszéssel a 32. terhességi héten szerencsére egészséges kislányom. Az ezt követő egy hónapot a kórház folyosóján illetve az inkubátor mellett töltöttem. A SOTE 2. Számú női klinikáján szültem és itt feküdt kislányom is. Clexane 0.2-és injekciót kaptam a kórházban 3 napig és azt is írtak fel, hogy további 10 napig szúrjam még magam. A szülés után 9 nappal éjszaka nagyon erős vádli fájdalomra ébredtem a jobb lábamban, azt hittem trombózist kaptam, így azonnal bementünk a helyi kórház sürgősségi osztályára. Ott vettek vért, a D-dimer érték 1,6 volt a lábaim között fél cm különbség. Az ultrahang negatív lett, MVT nem mutatható ki. Tanácsolták, hogy mivel 60 kg voltam, használjak inkább 0,4-es injekciót biztos ami Biztos. Ezt további 18 napig szúrtam. Az eset annyira rosszul érintett, hogy nem mertem elaludni az utána következő hetekben, vadul lábtornába kezdtem (lábujjhegyre, sarokra emelkedés, guggolások épp ahol tudtam csinálni). Egy héttel az eset után háziorvosom javaslatára magánlaborban megnézettem a D-dimer értéket hogy lássuk hogyan változik, 0,84 lett, tehát csökkent, valamint “önszorgalomból” megnézettem ultrahanggal még egyszer az érintett lábamat. Az eredmény negatív lett, semmilyen eltérést nem talált a doktornő. Ennek ellenére rögeszmémmé vált a trombózis mert folyamatosan fáj mind két lábszáram. Kezdődött a sarok, talp és Achilles-ín körüli fájdalommal, itt ott szúrkál, belenyilal, izomláz szerű fájdalmaim vannak, feszül a térdhajlat ami mozgás hatására javul, fáj a térdem két oldala és mára a bal vádlimban egy nyomásérzékeny pont is megjelent. A Combom elülső külső felében és hátul is Tompa fájdalmat érzek és néha égő érzést. Emellett nem dagad, csak fél centivel estére vastagabb lesz, de úgy gondolom az a használat miatt. nem pirosodik, nem meleg egyik lábszáram sem. Nem dohányzom, nem szedek fogamzásgátlót. Másfél hete ismét elmentem vérvételre, ahol a D-dimer érték 0,02 lett ami elég jónak mondható mégis zavar hogy nem tudom mitől fájnak a lábaim, bár tüneteim javulnak.- Érsebész kizárta, hogy keringési probléma miatt lenne. Ön szerint ez valamilyen mozgásszervi gond lehet? Esetleg a gerincem okozhatja? 19 évesen kezeltek a gerincemmel, akkor három hónapig izomlazítót és fájdalomcsillapítókat kellett szednem (mydeton, aflamin és contramal), a jobb lábamat nem tudtam használni csak nagyon kis mértékben. Köszönöm a választ.

Válasz:

Kedves Zombori Alexandra! A vizsgálatok szerencsére a trombózist kizárták, tehát ezzel már nem kell foglalkoznia. A használat nem ront a lábán, kivéve, ha túlerőlteti ("vadul" tornázik). Tudom, hogy szoptat-e? Ha igen akkor is lehet magnéziumot szedni (recept nélkül kapható, tartsa be a dobozra írt ajánlatot!) Szoptatáskor nagy folyadékvesztés is van, ennek pótlása nagyon fontos a görcskészség megszüntetése szempontjából is.. A szükséges napi folyadék bevitel testsúlyától is, a külső hőmérséklettől is függően minimum napi 1,5-2 liter, plusz amit a baba megevett (babamérlegen ellenőrizhető). Ha nem szoptat, néhány napig izomlazító gyógyszert (Mydeton 150 mg) is szedhet. A mozgás inkább segít, mint ront, a túl sok ülés, fekvés inkább ront az állapotán. Remélem segítettem. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Váll fájdalom

Tisztelt Doktor úr!

Megrántottam a jobb karomat, reccsent egy nagyot, elzsibbadt a kezem, azóta is "buta" maradt. A karom egyre több mozdulatra fáj, már a vállamban is állandósult a fájdalom. Próbálom tornáztatni, fájdalom csillapító krémekkel kezelni, de sajnos egyre rosszabb a helyzet. Mi lehet a probléma, mi a teendő?

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Nem tudom, mennyivel az írás előtt történt a baleset, de ha ez a panasza 3 napnál régebben áll fenn, reumatológushoz kellene fordulnia, amilyen hamar csak lehet (ha ez nem lehetséges, további opciók: családorvos, ortopéd orvos, neurológus) addig is, főleg éjszakára érdemes lenne rögzíteni a nyakát: Erre szolgál az úgynevezett Schanz gallér. (gyógyászati segédeszköz boltban recept nélkül kapható). Ha a hét vége miatt ehhez nem jutna hozzá, vastag sál szorosan feltekerve a nyakára is megteszi .Csak éjjel viselje 4-5 napig, illetve nappal csak akkor, ha rázós úton megy (bicikli, nagyon rázós busz, stb.). Bármi is az ok, a rögzítés jót tesz, de túl sokáig ne hordja. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Spondyloarthritis

Kedves Dr. László Gábor,

 

Több megállapított diagnózisom közül, a fő ludasnak ezt állapították meg:

non-rad axiáli spondyloarthritis (angolul non-radiographic axial spondyloarthritis, vagy nrAxSpA). (ez is autoimmun betegség?)

 

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy pár mondatban tudna-e erről írni tájékoztatást -mi ez, vagy épp gyógyulási folyamatot, esetleg olyan magyar linket, tanulmányt ami kifejezetten ezzel a csoporttal foglakozik?

(sajnos nagyon kevés információt találtam erre vonatkozóan -leginkább külföldi szakanyagokat tudtam elérni)

 

Tisztelettel, Miki

Válasz:

Tisztelt Földi Miklós Úr! A spondylitis a gerinc úgynevezett kisízületeinek gyulladása. A non-radiographic jelentése. röntgenen nem látható. Valamilyen módon mégis láthatóvá (diagnosztizálhatóvá) tették a problémát (esetleg MRI történt?, a panaszok és a labor alapján állítottak fel diagnózist?). Kérem válaszoljon ezekre a kérdésekre, és akkor nagy valószínűséggel meg tudom mondani, hol nézhet utána a problémáinak. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gördülő talpú cipő

Tisztelt Dr.! Kérdésem az, hogy sarokcsont kinövés és lúdtalp esetén jótékony hatású lehet-e a gördülő talpú lábbeli viselése - természetesen lúdtalpbetét használatával együtt.  Másik kérdésem, hogy mi lehet az oka annak, hogy melegvizes lábfürdő hatására csökken a sarokfájdalmam. Egyáltalán jót teszek ezzel?  Válaszát előre is köszönöm. Üdv. 

Válasz:

Tisztelt JL: A gördülő talpú cipő - és ez most elméleti válasz- nem feltétlenöl jó, mert a sarok ilyenkor mindenképpen terhelve van, hiszen járáskor a lengő láb sarokra érkezik. Elméletileg a lábujj-járás lenne kíméletes. Más a helyzet az MBT cipővel, ott a sarkot a talpba épített szivacs védi, ez tehát nem egyszerűen gördülő talp. A lúdtalp betét mindenképpen jó, különösen az a fajta, amelyiknek a sarka ki van lyukasztva. Ebben nem terhelődik a saroknak a fájdalmas területe. A krónikus fájdalmakat a meleg (nem csak a víz) csökkenti. A krónikus fájdalmakat gyulladás kíséri, a meleg hatására a keringés fokozódik, és a gyulladást fenntartó kóros anyagcsere termékek gyorsabban távoznak. (Más a helyzet akut gyulladás esetén, pl. sérülés után, mert ilyenkor gyorsan fájdalmas duzzanat keletkezik, aminek a csökkentésére hideg jobb). Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Törött nagylábujj

Nagyjábol 2 éve eltört mind a kettő nagylábujjam, és nem fordítottam rá nagy figyelmet. Azóta folyamatosan problémákkal küzdök például csak lábujjtőböl megy a mozgatás. Újonnan kempózni és mma-zni kezdtem így egyre nagyobb gondot jelent hogy nem megy a behajlítás. Akárhányszor behajlik egy reccsenést vagy ropogást hallok mintha az ujjaimat ropogtatnám de utaná iszonyatosan fáj 2 napig azután elmúlik. A legutóbbi ilyen balesetnél észrevettem mintha egy porc is elmozdult volna a jobb nagy lábujjamban ez nagyjábol 1 hete történt és az a dagadt rész nem múlt el viszont érezhetően kemény. 2 -3 nap után nem volt belilulva viszont most újra behajlott jött a jól ismert ropogás viszont most véraláfutásos él lila annál a porcnál ahol a labújj behajlik. Nos létezik hogy ilyenkor újra eltörik?? Mi a teendő ilyen esetben?? Nagy hátrány így ebben a sportban valami megoldást muszály találnom. Köszönöm a választ és a tanácsait előre.

Válasz:

Tisztelt Baka Zsolt Úr! Sajnos nincsenek jó híreim abban a tekintetben, hogy a kempot tudja-e folytatni (az mma nem tudom, mi lehet). A sérülés valószínűleg nemcsak a csontot érte, hanem a porcot is, amely nehezen, vagy bizonyos súlyosságú sérülés esetén egyáltalán nem regenerálódik. Amiatt tulajdonképpen olyan sportot, ahol a nagy lábujja (öregujj) ilyen fokú terhelésnek van kitéve, nem célszerű folytatni, a panaszok mindig kiújulhatnak. nemcsak a rúgások és elrugaszkodás jelenthet problémát, de előbb utóbb a küzdő szőnyegen való intenzív mozgás is gondot jelenthet. A duzzanat és a lila folt friss törést, vagy szalagsérülést jelezhet. Baleseti sebésznek kellene megmutatni, amikor meggyógyult akkor sportorvostól érdemes tanácsot kérni, esetleg más sportra áttérni (Úszás, testépítés, de nem állva végzett gyakorlatokkal stb.) Ha konkrétan nem terheli ilyen erősen az öregujját, akár panaszmentessé is válhat, de szerintem az kengo nem szerencsés választás. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Tartósan fennálló bal o. vállfájdalom

Tisztelt Doktor úr!

2018.12.13-án bal vállízület UH. vizsgálatát végezték el nálam. A diagnózis az alábbi: ROK izomzat az ellenoldalihoz képest kissé atrópiás, a m. supraspinatus inán csaknem teljes korábbi szakadás látható, egyebekben az inak megtartottak, de állományuk inhomogén. A biceps-in megitélhető szakasza kifejezetten atropiás, a sulcusban rövid szakaszon követhető, distalisabban elvékonyodik, alig azonosítható. Felmerül korábbi szakadás gyanúja. A sulcusban diszkrét lágyrészmeszesedés látható. A környező érképek áramlási eltérés nélkül.Jelenleg fizikoterápás kezelés folyik DD.Lidocain bevitellel a bal vállra 10x, illetve gyógytorna került felírásra, melyet 01.07-én kezdhetek el. Szeretnék segítséget, szakmai tanácsot kérni ortopéd sebész szakembertől, hogy a leírt diagnózis alapján milyen kilátásaim vannak, szükséges lehet-e, illetve javíthat -e műtéti beavatkozás az állapotomon? Van e esetleg egyéb terápiás javaslat a fájdalmak csökkentésére? Segítségét előre is köszönöm

Válasz:

Tisztelt Fischer Tibor! Sajnálom, hogy a panaszairól nem írt semmit, így csak feltételezem, a legfőbb probléma, hogy a fájdalom mellett a karját nem képes elemelni a torzsétól. Elképzelhető műtéti megoldás, mely függ az életkorától, általános állapotától, a sérülés formájától és idejétől (milyen régi). Mindenképpen ortopédiai konzílium szükséges, minél hamarabb, annál jobb. A várakozás a gyógyulási esélyeket rontja. Az elektromos kezelés a fájdalmát csökkentheti, de a mozgászavart nem oldja meg. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Sarokfájdalom

Hónapok óta különböző intenzitással fáj a jobb sarkam. Jelenleg Analgesin forte 550 mg-t írtak fel rá, de már csak akkor eszem, ha úgy érzem, szinte elviselhetetlenül fáj. A röntgen sarokcsont kinövést állapított meg. Fürdéskor a meleg víz hatására lényegesen enyhül a fájdalom. Háziorvosom már a szteroid injekciót "emlegeti", de én nem szeretném ezt semmiképpen. Annál is inkább, mert már régebben is előforult, hogy fájt a sarkam, majd hónapokra elmúlt a fájdalom.  Mit tegyek, hová forduljak? Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A panaszt okozó "kinövés", tulajdonképpen szalagmeszesedés, gyakori probléma. Oka gyakran lúdtalp, vagy nem megfelelő cipő viselése. Több hatékony eljárás van a panasz megszűntésére. Hordjon sarokemelőt, vagy lúdtalpbetétet, lehetőleg olyat, amelynek a sarok alatti területén lyuk van. (gyógyászati segédeszköz boltban kapható) Mindig kényelme, a sarkét egyenesen tartó cipőt viseljen. (vagyis a sarka ne dőljön befelé, amikor áll: erre a "merev kérgű" sportcipők a legalkalmasabbak. Igen hatékony, bár drága kezelés a lökéshullám terápia, melyet az OEP nem támogat, de a NET-en több kezelőhelyet is talál. A szteroid injekció elsősorban akkor jön szóba, ha a fájdalom nem a sarokcsont járófelületének közepén, hanem inkább a szélén van. A röntgen besugárzás igen hatékony, de nem veszélytelen kezelés, ezért általában akkor használjuk, ha más kezelés nem jön szóba. Reumatológus, vagy ortopéd orvos segíthet. Gyógyítható panasza van, keresse a megoldást! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!