Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

114 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Nyaki gerinc műtét után

Jó napot! Krisztina vagyok, 24 éves. 2018.08.02.-án műtötték a nyakamat, hernia disci C5 I.s myelon compressioval, nyaki lordosis kypoticus. C5-ös microdiscectomiát végeztek, majd a résbe egy S5 activ-C eszközt helyeztek. A kód: M5010. Azóta sem jöttem rendbe, még mindig vannak fájdalmaim. Magyarországon műtöttek, de Svédországban élek. Itt többször voltam már röntgenen, voltam egy gerinc specialistánál is. November 28-án csinált egy rtg-t, akkor azt látta, hogy a protézis alsó fele már beágyazódott a csigolyába, míg a felső nem. 3 hétig mentem vérvételre, egy esetleges fertőzés miatt. Nem volt gond. Január 30-án csinált egy új rtg-t, a véleménye az volt, hogy megnyúltak a szalagok, és ezért is fáj még. Azt mondta, hogy megműthetne, de akkor ki kellene vennie két csigolyát, ahol a protézis van. Illetve, hogy várjunk, hogyan fog reagálni a szervezetem a munkába való visszaállásnál. Eddig táppénzen voltam! Szeretném kérni a véleményét a legújabb rtg felvételéről, és hogy mit gondol. A képet csatoltam! Köszönöm! 

Válasz:

Tisztel Csige Krisztina! Mielőtt válaszolok, tudnia kell, hogy én reumatológus vagyok, nem idegsebész. A rtg. képen az látszik, hogy a felső protézis elem nem kapcsolódik szorosan a a csigolyához, ahogy az alsó. Ez az előrehajtott fejjel készült felvételen jól látszik. Lehet hogy a protézisinstabilitása okozza a panaszt. Nyilván meg lehetne próbálni műtéttel megoldani a problémát. Azt gondolom, a nyakának ez a szakasza merev maradna a teljes gyógyulás után is, holott a műtét egyik célja talán éppen az volt, hogy a mozgás is megmaradjon. Egy ilyen műtét viszont, azáltal, hogy az instabilitás megszűnne, megszüntetné a fájdalmat is. Nem tudom, hogy minden konzervatív terápiát végigvittek-e (a műtét után rögzítés, majd gyógytorna, esetleg mágnes.-kezelés. Azt sem, hogy ténylegesen hogy alakultak a panaszai: egyáltalán nem javult, rosszabb lett, jobb lett, de elviselhetetlenek a panaszok, vagy jobb lett, de a megmaradt panaszok akadályozzák a normális életét. Ha javulás tendencia van, akkor érdemes várnia műtéttel, tornázni stb. ez akár fél évet is jelenthet Ha nincs javulás, azt gondolom, nincs mire várni. Mindenesetre, ha lenne még egy műtét, előzőleg kérdezze ki alaposan a kezelőorvosát, milyen terve van, mennyi idő alatt épülhet fel. Gyógyulást kívánok Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Atroszkopos terdmutet utan ropog a terdempente

Tisztelt Doktor Úr!

Penteken atroszkopos terdmutetem volt, kedden vettek ki a varratokat. Eszrevettem, hogy mikor itthon tornaztatom(behajlitom majd kinyujtom) akkor ropog es kattog. A kerdesem az lenne, hogy ez mennyire normalis? Helyre fog allni? A gyogytornat 1 het mulva fogom kezdeni.

Valaszat elore is koszonom!

Udvozlettel: Szilard

Válasz:

Kedves Szilárd! A megadott képen semmi nem látszik sajnos. Hogy milyen lesz a térde a kezelés végén, erről korai beszélni a kezelés előtt. A kezelés célja a funkció helyreállítása. Miközben az javul, a ropogás is csökkenhet, esetleg meg is szűnik. Fogadja meg a műtő orvos tancsait, járjon kezelésre, a végén esetleg írja meg, hogy van. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerincferdülés

Tisztelt doktor! Több hónapos derék és hátfájással, gerincnél nyomásérzékenységgel küzdök. Időközönként abbamarad, nem rég szedtem. 10 napig Zadexet és Flemacot, ennek ellenére visszatért hamar a fájdalom. Elmentem a helyettesítő háziorvoshoz, aki elküldött gerincröntgenre, és azon 10 fokos balra görbület látszik, az ágyéki gerincen. Ma elvittem a papírt a saját háziorvosomhoz, aki azt mondta, semmi bajom, a gerincem teljesen normális, és hatott a gyógyszer. Szerettem volna gyógytornát, vagy bármi hasonló gyógykezelést, de beutalóra nem sok esélyem van. Tényleg normális ez a görbület, és nem ez miatt fáj? 

Válasz:

Tisztelt Anna! Sajnos nem írta meg, mennyi idős, de remélem a válasz ettől még használható lesz. A gerincferdülés, ha csak nincs felnőtt korban valamilyen súlyos betegség (sérülés, csontritkulás), tinédzser korban alakul ki. Felnőtt korban a gerinc alakját már nem tudjuk formálni. gyógytornára panaszok idején van szükség. Ha nincs panasza, inkább valami sport tevékenység lenne hasznos (túrázás, nordic walking, futás, úszás, de leginkább társastánc, vagy főleg nők számára szervezett csoportos torna). Ez utóbbit nem az egészségügy, hanem inkább kultúrházak szokták szervezni. Ha talál ilyen helyet, próbáljon önnel azonos korosztályú csoportba kerülni, Rendszeres edzés esetén (legalább 2x hetente, teljesen panaszmentessé válhat. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerincfájdalom

Üdvözlöm!

37 èves fèrfi vagyok,177cm magas,92 kg

Olyan problèmám lenne hogy gerincfájdalmam van,ami kisugárzik a bordáim közè mintkèt oldalt,nem folyamatos,ha mozgok akkor nem fáj,mèg a hasamba is szokott sugározni,mi lehet a baj,remèlem nem nagy baj van,kicsitt fèlek az orvosoktól,tudom szègyen 37 èvesen.Milyen gyógyszert lehetne szedni?

Köszönöm a segítséget

Válasz:

Tisztelt Tam Antal Úr! Talán nincs nagy baj, A fájdalmai -ha jól értelmezem a szöveget- úgynevezett bordablokk miatt keletkezhettek. javaslom keresse fel a www.miabajazegerrel.atw.hu weboldalt, ott talál egy cikket. Az ott található torna segíthet. Ha mégsem segítene, reumatológust, de legalább egy masszőrt keressen meg. Tisztelettel dr.László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Csukló diszlokálás felépülése utáni fájdalom

3 éve box edzés közben egy rosszul bevitt ütés miatt (a kezemet nem teljesen egyenesen tartottam, kissé lefelé állt a csuklóm, nem pedig egyenesen az alkarommal) a csuklóm diszlokált, ami miatt az alkarom csontja ami a jobb kézfejem kisujjnál található csontom lemozdult a tenyércsontom alá. Helyrerakták, 4 hétig gipszben volt a kezem, majd levették és utána óvatosan terhelhettem. Munkám miatt rengeteg forgó mozgást végzek a jobb kezemmel (csavarkötések oldása csavahúzóval, sarokcsiszolás, emelés), olyan fájdalommal járó tünetekkel élek együtt immáron 2 éve, amik ellehetetlenitik a fájdalommentes életet. Minden reggel "megmerevedett" kézzel kelek, amit a jobb kezemben érzek, ami csak úgy szünik meg ha az alkaromat jobbról balra elforgatva mozgatok, amit egy nagyon erős ás fájdalmas roppanás követ. A vállamon azóta úgy érzem hogy le vannak tapadva az izmok, illetve a könyökök is eltorzult és fáj. A roppanást követően enyhül a fájdalmam, de a nap folyamán vissza vissza tér, amit ezzel a forgó mozgással tudok enyhiteni. A kérdésem az lenne, hogy egyáltalán vissza lehet-e rakni eredeti állapotába a jobb alkarom/csuklómat, illetve az milyen kezeléssel járna?(műtét, gyógytorna?) Csontkovács enyhiteni tudná-e a problémámat? Az életem jelenleg elviselhetetlen fájdalmakkal jár

Válasz:

Tisztelt Hars Bence! A panaszai alapján első körben ortopéd sebész véleményét kellene megkérni, ha lehetséges, a legjobb lenne azt, aki az első műtétet végezte. A sebész javaslata alapján vagy korrekciós műtét, vagy esetleg konzervatív terápia, (elsősorban gyógytorna) következne. Csontkovács semmikép, ez nem az a betegség! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Spondylarthritis 3

Kedves Dr. László Gábor,

 

Nagyon szépen köszönöm a Spondylarthritis  és Spondylarthritis 2 témára adott válaszait!

Azért van, volt bizonytalanság bennem, mert a HLA-B27 re negatív vagyok és azt mondták, hogy  a Bechterew kórral ez szorosan együtt van. (igaz vannak esetek, amikor  a Bechterewes betegnél nincs jelen a HLA-B27, de az nagyon ritka)

 

Ezért is kérdeztem Önt, hogy  a non-rad axiális spondylarthritis feltételezhet-e más betegséget mint a kezdődő Bechterew? (vagy a panaszok előfutárai a betegségnek a HLA-B27 től függetlenül?)

 

Köszönöm, hogy segít és tanácsokkal lát el!

Szép napot, Miki

Válasz:

Tisztelt Földi Miklós! Az SPA a szeronegatív polyarthritisek betegségcsoportjába tartozik. A többi korképnél általában az a jellemző, hogy valamelyik szerv betegségét követik, vagy kisérik az ízületi panaszok (bőr, bélrendszer stb.) A Bechterewben más szervek betegsége a gerinc gyulladásaival összefüggésben ritkább, vagy enyhébb. Az ebbe a csoportba tartozó különböző betegségek közt átfedések vannak, ezért a diagnosztikához kritériumrendszer dolgoztak ki, amely úgy működik, hogy az elvárt tünetek előfordulást vizsgálják. Bizonyos számú elvárt tünet együttes előfordulása igazolja, hogy melyik betegségről van szó. Ennek főleg a korai felismerésben van jelentősége, amikkor kevés, és nem feltétlenül a legjellemzőbb tünetek jelentkeznek. Később a terápia részben tüneti, részben pedig nagyon hasonló a mozgásszervek tekintetében. Ami a HLA B27 előfordulást illeti, ez mindegyik betegségeb pozitív lehet, de el is maradhat. Aki viszont HLA B27 pozitív, annak az esélye sokkal nagyobb, hogy ezekk közül ez egyik érintettje legyen, mint a negatívoknak. A lényeg azonban a korai felfedezés és az időben indított kezelés: ez minőségileg jó jó élete biztosíthat, eltekintve attól, hogy állandó orvos-beteg kapcsolatnak kell lennie, és gyógyszert is kell szedni. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Bokatörés

Üdvözlöm,

 

Egy hete eltörtem a bokámat (külboka, fibula spirál törés). Fekvőgipszet kaptam 10-14 napra.

Kérdésem az lenne, hogy ha nincs probléma, maradhat-e fent egy héttel tovább a fekvőgipsz (nagyon kímélem, semmi baja nincs), illetve Clexane helyett Fraxiparine -t használhatok-e.

Köszönöm előre is a válaszát!

Nora

Válasz:

Kedves Szakály Nóra! A csonttörés általában jelentős duzzanat követi, mely 2-3 hetes pihentetés alatt felszívódik. A fekvőgipsz értelme az, hogy a láb dagadásnak van hely, a gipsz nem szorít, miközben a törést is rögzíti. Amikor a duzzanat megszűnt, úgynevezett körkörös gipszet alkalmaznak, amely annyira rögzíti a törés helyét, hogy fokozatosan terhelni is lehet: először lógatva, majd járósarokkal rálépve is- az orvos utasítása szerint. Hogy a kérdésére feleljek: Igen, PROBLÉMÁT jelent a túl hosszú fekvőgipsz kezelés, lassítja a gyógyulást, sőt a csont keringését rontva önálló problémává válhat. Ezért amint lehet, át kell térni a körkörös gipszre, és az előírt idő leteltével pedig a gipszmentes utókezelésre. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Műtét

Jónapot! Elestem a jégen és törést állapítottak meg kaptam sínt de közölték hogy műtét is lesz készüljek fel. "Processus styl.ulnae csúcsa lekerekítetten külön áll" ez áll a papíromon. Mennyi az esélye hogy műtét lesz? Előre is Köszönöm. Üdvözlettel: Viktória

Válasz:

Kedves Viktória! leveléből minden részlet nem derül ki, de a kérdésre válaszolva: Az orvos akkor javasol műtéte, ha a a törés gyógyulása nem várható konzervatív (tehát ez esetben rögzítéses terápia) mellett. Az utolsó szó az Öné: ha az orvos azt javasolja vizsgálatai alapján, hogy legyen műtét, a műtét esélye csak akkor lesz 100%,. ha ön is rábólint. Az, hogy a letört darab lekerekített, ez azt is jelentheti, hogy a törés nem friss, hanem korábbi esemény következménye. Ha a letört darab akadályozza a mozgását, panaszt okoz, eltávolítása (vagy az eredeti helyére rögzítése) hasznos lehet. A teendő eldöntése az operatör feladata, aki nyilván igyekszik a legjobb megoldást elérni. Gondolja végig a javaslatát! Tisztelettel: dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Csípő protézis

Tisztelt Doktor úr!

Egy évvel ezelőtt műtöttek csípő protezisel. Műtétnél lett idegi sérülesem is, voltam neurologusnál, de jelentős problémát nem találtak. A csípőm viszont azóta is fáj, combhajlatban, hátul, terheléskor. Lépcsőzés nehezített, aludni nem bírok rajta  sokszor feszülest érzek a protézis körül. A műtött orvos szerint minden rendben van. Ön szerint el fog múlni a fájdalom? 

Válasz:

Tisztelt Címzett! Amennyiben a protézis jó helyzeteben áll, és a rtg-en nem látszik csontos reakció (pl. kimozdulás jelei) -és ezt állítja a műtő orvos is)-, akkor reumatológushoz, vagy rehabilitációs szakemberhez kell fordulnia. Azt feltételezem, hogy izomfájdalmai vannak, melyek megfelelő terápiával valószínűleg csökkenthetők. Az ott megtanult gyógytornát rendszeresen és pontosan kell végezni , ha eredményt szeretne, nem maradhatnak ki a vasárnapok és ünnepnapok sem. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Spondylarthritis 2

Kedves Dr. László Gábor,

Igen, korábban volt MRI amiből lezajlott keresztcsonti gyulladás képét mutatták ki, két éve tartó hát, deréktáji fájdalom után.

Közben pedig duzzadt és szinte minden ízületet érintő fájdalom jelentkezett.

Korábban volt sérvműtétem is, egy ideje pedig reaktív arthritisz végett Salazopyrint használok ami hatástalan volt. Jelenleg Humira injekció van betervezve.

Diagnózisokban szerepel többek közt:

M0290 Reaktív arthropathia k.m.n.

M45H0 Spondylitis ankylopoetica

M4690 Gyulladásos spondylopathia

A végeredmény ezek függvényében a non-rad axiális spondylarthritis lett (szóba került Bechterew gyanu is).

Ezért szeretnék bővebben olvasni a fent említett non-rad-axiális spondylarthritisről.

Köszönettel, Miki

Válasz:

Tisztelt Földi Miklós! valamennyi leírt tünete megfelelhet a Spondylitis ankylopetica kórképnek. (Bechterew kór). A betegség 85-90%-ban férfiakat érinti, fiatal korban kezdődik rendszerint. A gerinc kis ízületeit illetve a medence és a keresztcsont közti ízületet (sacroiliacalis ízület) eleinte, de akár minden ízületet is érinthet. Nem gyógyítható, de a gyógyszeres és a mozgásterápia manapság olyan jó eredményeket mutat, hogy ezek alkalmazása mellett a beteg ugyanolyan teljes élete élhet, mint mások. a terápia egész élet során szükséges, cserébe panaszmentessé válhat- Ez az autoimmun betegségek egy formája. Ha a Salzopyrin nem is vált be, remélem a Humira be fog válni. Mivel "életre szóló" program ez, építsen ki bizalmi viszonyt reumatológusával, járjon el a vizitekre (állapotától függően néhány havonta), tanulja meg a tornát és végezze rendszeresen. A WEBdoki honlapon több részlete is megtudhat. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!