Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

166 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Erős fájdalom

Kedves Doktornő/Úr!

Pár napja mr felvételen elvileg nem szerepelt szalagszakadás 1 hónapja bedőlő bokám pattant és lilult, fájdalmas volt. Azóta enyhe synovitisre szedek gyógyszert, kenegetem, pihentetem. Kérdésem, erősebb fájdalmat érzek, terheléskor is, mely korábban nem volt. Blődség lejet, de pár napja nagyon viszketett lehet erősen sikerült megvakarnom, azóta érzem úgy, hogy erősebb a fájdalom. Ha a gyógyszer szedésre nem múlik el, lehet e még szedni vagy makd ezt a kezelő orvos tudja megmondani? Lábujjaim mozgatására is keletkezik néha fájdalom azon az ín/izom vonalon. Hatásos lehet e egy kollagén injekció?

Üdvözlettel

Válasz:

Kedves Ildikó! Ezen a fórumon csak általános tanácsokat tudok adni. Ha a panaszai annak ellenére fokozódnak, hogy pihenteti, kenőccsel keni, gyulladáscsökkentőket szed, akkor közvetlenül orvoshoz kell fordulnia! Akut esetben (tehát a sérülést követő néhány hónapban) a kollagén nem segít, erre inkább krónikus esetben lehet alapozni. Szóba jön az átmeneti rögzítés, elektroterápia, gyógytorna, de ortopéd, vagy reumatológus segítségét kell kérnie, ha nem javul. Tisztelettel dr. László gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Kéz fájdalom

Tisztelt Orvos!

4 hónapja ütődés érte a kezem elmentem az orvoshoz és azt mondták, hogy a sajkacsont alatt meg van zúzódva, azóta is fel van dagadva a sajkacsont alatt a hüvelykujj ìrányában. Nem fáj csak a csuklóm és a kézfejem valamint néha az ujjaim is és a kezem, karom is zsibbad.

Válasz:

Kedves Jakab! nem pontosan ítélhető meg előadott panaszai alapján, hogy mi lehet a baj. A zsibbadás fontos tünet, okozhatja csukló alagút szindróma is, emiatt javaslaom egy reumatológust keressen fel. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Zsibbadás

Jó napot kívánok! A véleményét szeretném kérni!6 évvel ez előtt elvágta a flex korong a bal lábam a hajlat felett az izmot. Így izom sérülés alakult ki; meg lett operálva most visszont voltam vele ultrahang vizsgálaton amin az van hogy a sérülés helyén nincs ideg sem ér csak hegszövet; folyamatosan zsibbad a lábam azt mondták hogy azért mert ott nics ideg! Az lenne a kérdésem lehetne e valamilyen gyógyszert, injekciót vagy valamit ajánlani ami esetleg segít! A válaszát köszönöm

Válasz:

Kedves Szilvia! Sajnos nem tudtam meg mindent a leírásból, ezért minden igényt kielégítő választ adni nem tudok. Ha a zsibbadás csak a sérült felszínt illeti, itt valószínűleg a bőridegek is sérültek. Az ilyen esetekben az érzéketlenség nagyon sokáig fennmarad, akár 1-2 évig is. A szervezet megpróbálja a sérülés környezetéből pótolni a beidegzést, de ez egy valószínűleg nagy felületen már nem lehetséges. Azt kell mondanom-sajnos- hogy jelen tudásunk szerint a teljes felület érző képessége 6 év után nem fog helyreállni. Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Ödémát jegelni, vagy sem

 

Tisztelt dr László Gábor Főorvos Úr !

 

Április 24-én volt műtve a sarokcsontom törés miatt, csavarokkal rögzítve.

 

Most már járok, de az ödéma nem nagyon csökken, csak reggelre megy le.

 

Aki műtött (dr.Rosero) a jegelést javasolja, a gyógytornász viszont nem.

 

Kérem szíves véleményét.

 

Dr. Zellei Gábor

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! nagyon nehéz eldönti egy olyan szakmai vitát, ahol a a vita tárgyáról (a sarok duzzanata) nem tudok semmit. A jegelés akkor használ, ha gyulladás van, vagyis a bőr a fájdalmas helyen melegebb, mint máshol. A jégzselét ne tegye közvetlenül abőrére, vékony ruhával válassza el a két felszínt egymástól. Kezelés idő 10-15 perc. Ha bőrpír, melegség nincs, a felmelegedő borogatás jobb lehet (dunszt kötés). A lehetséges terápia kiválasztásának módja egyszerű. Jegelje a területe, ha ezt 1-2 perc kezelés után kellemesnek érzi, erre van szüksége. Ha a jegelés egyre kellemetlenebb, akkor valószínűleg a meleg kezelés lesz a jó. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Újra sérülés

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy rögzítés után elkezdtem a gyógytorná bokaszalag szakadásra. Azonban pár napja ismét fáj, szúró fájdalmat érzek, nyillal egészen a farizomig. Járáskor ismét fájdalmassá vált. Elképzelhető, hogy rásérültem. Lehet e komolyabb negatívum a jövőre nézve? Javasolhatnak e még rögzítést vagy más módszert?

Üdvözlettel

Válasz:

Kedves Ildikó! Bármi elképzelhető. de ezt tanácsolom, panaszát ossza meg az Önt kezelő gyógytornásszal, valószínűleg a vizsgálat után hasznos tanácsokkal szolgál. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Schlatter?

Üdv! 

Serdülő koromban szertornáztam és ezt a betegséget diagnosztozálták nálam ami később elmúlt. Kérdésem az, hogy felnőtt korban is kialakulhat-e, ugyanis hasonló tüneteket tapasztalok mint akkoriban. Jelenleg testépítéssel foglalkozom viszont csak a bal térdkalácsom alatti rész fáj, nem mindkettő. A megtisztelő választ előre is köszönöm: Zoltán /32 éves/

 

Válasz:

Kedves Zsolt! A Sclatter-Osgood betegség lényege a következő: A comb elülső felszínét elfoglaló négyfejű combizom feladata tötöbbek közt a térd nyújtása. Ina, a térkalácsot is magába foglalva áthidalja a térdet, és a sípcsont felső harmadában szélesen tapad. A sípcsonton van egy érdesebb felszín, hogy az ín tapadási felszíne nagyobb legyen. Ez a terület születésünkkor még nem csontos, szint a sípcsonttól különálló darab. A probléma az, hogyha tizenéves korban nem csontosodik össze a sípcsonttal, hanem különálló darab marad, nagyobb terhelés panaszt okozhat. A betegség nem gyakori, legtöbbször a nem csontos, csak kötőszövetes kapcsolat is elegendő a panaszmentes léthez. Tehát az ön esetében nem az elváltozás újult meg, hanem a panasz. Legtöbbször elég, ha edzésen egy térdpántot használ: Ez egy kb. 1 cm széles bőrpánt, mely melyet a térkalács alá kell felhelyezni, csak a terhelés idejére. további panasz esetén fizioterápia is szóba jöhet Nagyon-nagyon-nagyon ritkán, extrém panaszok esetén (pl. fájdalom terhelés nélkül is) műtét is szóba jön. Ortopédia területe rendszerint ez a panasz. Tisztletettel: dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Enyhe synovitis, boka rándulás, szalagok, porc

Kedves Doktor Úr!

Segítségét szeretném kérni. Mr felvételen enyhe synovitis. Orvosom írt fel Dona, Xilox és Condrosulfot valamint mozgásterápiát a a sérült bal bokám rehabilitációjára és erősítésére. Kicsit tanácstalan vagyok, synovitis gyulladás, ezzel szabad e tornázni? Illetve pici gyűrődés látszódott a porc felszínen, ez okozhat később problémát? Ezek a gyógyszerek a benne lévő gyulladásra és a porc erősítésére kellenek. Illetve ajánlották a kollagén injekciót. Ezt érdemes megcsinálni? Sérülésem futáskor keletkezett, de előtte sokáig semmit se sportoltam. Segítségét köszönöm.

Válasz:

Kedves Cseh Ildikó! A felsorolt gyógyszerek közül a Xilox gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szer, a panaszokat remélhetőleg csillapítani fogja A porcregeneráció és védelem csak hosszú távon (hetek) érvényesül. A torna viszont a legfontosabb terápiás eszköz. A mozgásszerveink úgy vannak megalkotva, hogy a mozgás mindig jót tesz, a mozgás kerülése pedig rosszat. Természetesen létezik olyan helyzet, amikor a mozgás ártalmas (pl. friss sérülést követően), de a szervezet ezt képes jelezni: az erős fájdalom képtelenné tesz mozgásra. Ha a mozgás nem jár különösebb fájdalommal, akkor nem árthat csak használhat. Fő szabály: bármit csinálhat (beleértve a tornát és más terhelést is), amiről nem érzi rögtön, hogy nagyon rossz. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Bokaszalag

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Május 12.-én futást követően enyhe fájdalmat éreztem a külboka felett, mely másnapra bedagadt, harmadnapra elmentem baleseti ügyeletre, ahol rándulást állapítottak meg. Se rögzitőt, se semmit nem kaptam. Pihentettem, jegeltem, fasliztam, kenegettem. Fájt még egy hét múlva is így elmentem másik orvoshoz, ott már zúzodást állapìtottak meg, közben felírtak 3 hétre rögzítőt. (uriel it 32). 3 hét leteltekor ismét elmentem orvoshoz a szülővárosombam, itt már láb és bokaszalag szakadás volt a diagnózis. Kaptam egy másik fajta rögzítőt további 3 hétre. Sajnos ügyeket kellett intéznem, és vizsgám is volt így kellett vele sétáljak. Illetve voltam gyógykezelésen, fdm terapeutánal. Immáron 5 hét eltelt sajnos a boka alatti részen néha szúró fájdalmat érzek, mintha a farizomig sugározna. Járáskor fájdalmasabb. Lehet ez rásérüléstől vagy a még nem gyógyult szalag fáj? Igyekszem pihentetni amennyit csak lehet. 6 hét letelte után, ha nem javul, még végezhetnek műtéti beavatkozást? Esetleg tovabbi pihentetést? A következő konteollon terveznek tartott felvételt. Ezen látható, ha még a bokaszalag nem gyógyult? Várható e maradandó károsodás? Tudok e futni a jövőben? Segítseget , tanácsát nagyon megköszönném

Válasz:

Mintha erre a kérdésre egyzter már feleltem volna-. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Vélemény

Tisztelt doktor úr.

Calcaneus sarkanyt

Izomrendellenesség

Arthrosis

synovitis és tenosynovitis

Ezeket állapitották meg.

Kaptam 10 kezelés iontoforézis melyben hidrocortizon injekciót juttattak be a szervezetembe.A  második kezelés után a vérnyomásom 200 lett ami addig tökélets volt..Már csak a masszás marad ami szerintem kevés lesz huisz már alig tudok lábra állni.

Szeretném megkérdezni hogy ez mütéttel meoldható e .

Köszönöm  

László

Válasz:

Tisztelt Somogyi László! Sajnos a leveléből nem derült ki, hogy ezek az elváltozások önnek milyen panaszt okoznak. Vagyis milyen panaszokkal fordult orvoshoz. Így nem tudok felelni, csak a "diagnózisok" alapján: nem hiszem, hogy műtétre lenne szüksége. Forduljon reumatológushoz, vagy ortopéd orvoshoz. Tisztelettel Dr László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Külboka

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Nagyjából javuló bokaszalag szalakadáaom van. Azonban a külboka alatti terúleten néha szurkál, egészen a farizomig érzem. Külboka alatt lévő ín jobban kilátszósik, mint a jobb oldali. Sokkal láthatóbb, kitapinthatóbb, keményebb. Kontroll alapján 3 fokos a megnyíláa, enyhe megnyúlás. Amennyiben porcsérúlés, túlterhelés vagy íngyulladás áll fenn, mr vizsgálat kimutatná? Esetleg lehet a szinte semmi mozgás utáni hirtelen terheléstől is lehet ilyen panasz? Kaptam tornagyakorlatokat is. 

Segítségét köszönöm.

Válasz:

Kedves Cseh Ildikó! A rendszeres torna sokat számít, de a fokozatosság hiánya mindent tönkretehet. Időlegesen a pihentetés is szóba jön. Ha nagyon fáj, néhány napra kinezio tape használata segíthet (nézze meg a neten). De nem a rögzítés, hanem fokozatosan, egyre jobban terhelő torna segíthet. Fontos a jól tartó, biztonságos cipő (sportcipők!). Az érintett bokája később is sérülékeny lehet, nagyobb terheléskor tape, vagy bokagumizokni viselése javasolt. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!