Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

242 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Mágneses térdszoritó

Tisztelt Házipatika. Orvos válaszol.

Téma:térdizület kopás

Érdeklődöm, hogy a mágneses térdszorító használata éjszakai alvás során alkalmazható?

Nappal a ruhaviselése akadályoz.

Pár szó a térdemről:

Korom 92 év

Artroszkópos térdműtét mindkét térden,

Hialuronsavas térdinjekciók többször,

Vérplazma térdinjekciók többször,

Térdízület javítók külsőleg, belsőleg,

Jelenleg mágneses térdszorító mindkét térdre

Debrecen.2020.05.30

Tisztelettel Halasi Béla

Válasz:

Tisztelt Halasi Béla! Semmilyen térdszorìtò viselése nem jó fekvő helyzetben, mert a lábszárban rontja a viszér áramlást, pangást okoz. Állás, járás közben az izmok munkája a pangást okozó hatást kiegyenlíti. Az állandó mágnes biológiai hatása, ellentétben a pulzáló mágneses térrel, melyet fizikoterápián adnak, egyébként is kérdéses. A térdszoritó hatása abban áll, hogy járás, állás közben az instabil térdet stabilizálja, a mozgást biztonságossá teszi. Ez nem kevés. Ehhez a hatáshoz az állandó mágneses teret szolgáltató fémlapok semmit nem tesznek hozzá, fekve pedig a térdszorító használata káros is lehet. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Reumatológia egy hét múlva kontrollal, majd ortopéd szakrendelést követően sem javuló állapot

Kedves Doktor Úr!


2019. márciusban kezdődött a betegnél bal térdfájdalom.

A háziorvos sokféle fájdalomcsillapítóval kezelte, semmire nem reagált.

2019.09.17-én beutalóval reutomatológiai szakrendelésen vett részt. Az ambuláns lapon ez szerepel:
,,Gerinc felvétel: Megtartott lordosis. Norm. magasságu csigolya corpusok és porckorongok. Enyhe spondylosis jelek.

Bal térd felv.: A medialis izrés mérs. szükebb.

Bal avt.-i UH vizsgálat: Bal oldalon a fossa popliteában medialis hlyzetben izület közelében 34,2x6,6x16 mm.-es cystaképlet látszik, melynek állományát echoszegényebb, dúsabb struktúra csaknem teljesen kitölti.

Vél: cysta popliteae 1.s. Baker systa.
sysnovitis proliferativa cystae popliteae 1.s.
A jelzett cystaképlet alsó pólusától a lábszár prox. izomállományának képletei közé echoszegény sávók húzódnak.
Az UH jelek cystarupturára utalnak.

Laboreredmények: Húgysav 227 umol/L; CRP 6.0 +mg/L; We 18 + mm/h;

Epikrízis:

2x1 tbl Prednisolon
2x1 tbl Quamatel
3x20 csepp Flamborin
éjjelre Antiphlogistin pakolás
Egy hét múlva controll sze. ortopédiai véleményezése."

Egy hét múlva reumatológiai kontroll, mérsékelt javulás.

Az ambuláns lapon az epikrízsben ezt írták:
,,Kímélet
Megkezdett th.
2x1 tbl. Prednisolon fokozatos leépítése fél tbl.-ként.
Gyomorvédelember 2x1 tbl. Quamatel
3x20 csepp. Flamborin
éjjelre Antiphlogistin pakolás
1 tbl. MeloxEP
Fájdalomfokozódás esetén ortopédiai véleményezése"

 

2019.11.29 ortopédiai szakrendelés, az ambuláns lap alapján:
,,Anamnesis: Jobb térde jelentősebb előzmény nélkül panaszossá vált, terhelésre fájdalmas.
Status: A jobb térd mozgásai teljesek, de max.flexiora, nyom.-ra és hyperextensiora jelez diffuse fájdalmat. A térdben jelenleg szabad folyadék jelenleg nem tap., de duzzadtabb, kissé tömegesebb, exostoticus. A térd fiz. vizsgálattal stabilnak imponál.
Bo. térden hasonló, de kisebb intenzitású status észlelhető. (Ekkor már mindkét térde fáj)
Az alsóvégtagokon dúrva varicositas látható.

Röntgendiagnosztika:
AP öh. álló térd felv.: Számottevő degenerativ eltérések nincsenek.

 

Epikrízis:

Dg.: gonarthrosis bilat.
Varicositas in extr. inf. bilat.
Jav.: 1x1 Voltaren-R (1 hétig) + 2x1 Tramcet szedése, pakolások és párakötések Ung. Antirheumaticummal (FoNo) (HO-nál gyógyszer ellátásre jelentkezzen!)
Kímélet, tehermentesítés.
Varicositása miatt sebészeti vizsg. célszerű."

A betegnek azóta is mindkét térdében fájdalmai vannak.
Jelenleg AlgoFlex izom+ízület fájdalomcsillapítót és Algoflex dolo krémet használ.
A beteg 76 éves nő.

Kérem szíveskedjen tanácsot adni!

Válasz:

Tisztelt Címzett! A diagnózis (porckopás, Baker cysta) feltehetően helyes. A gyógyszerszedés mellett fizioterápiára (elektroterápia, gyógytorna) lenne elsősorban szüksége, de az ismert okok miatt (járvány) ez valószínüleg most nem lehetséges. Éjszakai fájdalmak esetén tegyen kispárnát a térdei közé. Viseljen jó cípőt, esetleg ludtalpbetétet is. Javaslom, vásároljon térdgumit, lehetőleg oldalsínes erősítéssel, melyet terheléskor (járás, tartósabb állás) folymatosan viseljen. Nem jó ebben tartósan ülni (pl beszélgetés, tv nézés), ilyenkor le kel venni, vagy legalább térd alá hajtani. A lakást térdvédő nélkül ne hagyja el. Porcvédő gyógyszerek szedése (Dona, Hyal Joint) folyamtosan, minimum 3 hónapon átsokat segíthet. Ezek recept nékül is kaphatóak. Az orvos döntésétől függően hyaluronsav vagy kollagén injekciós terápia is szóba jöhet. Tisztelettel dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerinc fájdalom

Üdvözlöm! 28 éves férfi vagyok körülbelül 3 hónappal ezelőtt fordultam orvoshoz hát gerinc fájdalom al (pontosabban a két lapocka közt fájt a gerincem) röngen felvétel után megalapították kezdetleges hát gerinc kopásom van, 1 hónapos gyógyszeres kezelés után és 10 nap gyógytorna után viszont kb. 2 hónappal ezelőtt erősödni kezdett a fájdalom mikor jobb oldalt mikor bal oldalt fáj és egészen besugárzik a lapockam alá néha álló vagy fekvő helyzetben, van mikor mozgás közben éles nyílalo fájdalom, ami viszont a legrosszabb mikor a melkasomban is nyomó érzést érzek főleg mély levegő vételekor ilyenkor úgy érzem mintha nem kapnék levegőt és elfog egy diszkonfort érzés néha még a pánik is rám tör. Mi okozhatja? Mit tudók tenni "házilag" (mivel jelenleg a doktor úr még nem rendel az új vírus miat) hogy jobb legyen? Köszönöm válaszát üdvözlettel: Gábor

Válasz:

Tisztelt Gábor! Korát figyelembe véve nagy valószínűséggel borda blokkja van. Oka legtöbbször a számítógép okozta túlterhelés, de lehet más ok is. Anélkül, hogy hosszas magyarázatokba bocsátkoznék, azt ajánlom, keresse fel a www.miabajazegerrel.atw.hu oldalt. Ez a cikk elsősorban arról szól, hogy hogyan kell a számítógép körüli munkahelyet berendezni, hogy elkerülje ezeket a problémákat. Mellékleve van egy lazítógyakorlat képes leírása is, ez sokat segíthet. Ha név szerint keres, megtalálja azt is hol érhet el.amennyiben e panasz nem szűnne. Tisztelettel d. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Térdfájdalmam oka, kezelése, kezelés módja?

Jó napot kívánok! Kérdésem inkább arra irányul hogy merre fordulhatok ezzel a panasszal és esetleg mire számíthatok. Sok éve térdfajdalmam van. Eleinte behajlított lábbal nem bírtam sokáig ülni, mára ez fokozódott. Ülni már tudok, viszont ha leguggoltam reccsenő érzés és hang társult hozzá, guggolás közben mintha éket ütöttek volna a térdkalacsom alá. Pár napig fájt utánna ha rogyasztottam pl. de elmúltak. Pár hét után újra kezdődtek. A mai napon 2 szer viszont székből felállva is éreztem a reccsenést a térdemben pár másodpercig görcs szerű fájdalom, hogy ki se tudom egyenesíteni a lábam, rövid idő után elmúlik, és a második alkalom óta várom hogy mikor történik meg megint. Ritkán van olyan érzésem alapból is mintha lenne ott valami a térdemben ami "nem oda való". Nem fáj de idegen. Mit tehetek? Előre is köszönöm a választ. 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Sajnos azt nem tudom, mennyi idős, milyen munkát végez, érte-e korábban sérülés. Valószínűleg porcsérülés állhat a háttérben, melyet sérülés, egyoldalú terhelés (pl túl sok ülés, vagy túl kevés mozgás) szerepet játszhat a panaszokban. Javaslom a térdét reggelente alaposan mozgassa be, fekve, mielőtt felkel. Éjszakára érdemes Flector tapaszt használni. Sétáljon, majd ha lehet ússzon is rendszeren. Gyógyszeresen először porcvédő szerek jöhetnek szóba (Hyal Joint, Dona, legalább 3 hónapig), ezek recept nélkül is kaphatóak. Reumatológus, vagy ortopéd orvos segíthet, ha mindez nem hozna eredményt. Tisztelettel Dr. László Gábor.
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Könyök

Tisztelt Cím!

Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen orvoshoz forduljak.

Mindkét könyököm már kisebb megterheléstől fáj, inkább alul,nyomásra is és éjszakánként elzsibbadnak a kisujjam kivételével az ujjaim. Duzzadtak is.

Ha kímélem, akkor az éjjeli zsibbadás nem jelentkezik.

A páromnak a válla fáj már három hónapja. Szúró és tompa nyomó fájdalma van és nem tudja 90 foknál magasabbra emelni a karját. Éjjel is felébred a fájdalomra nem tud nyugodtan aludni .

Milyen szakorvost keressünk fel a problémánkkal?

Segítségüket köszönöm!

 

 

 

Válasz:

Tisztelt Címzett! Mindkét problémával reumatológust kell felkeresni. Mivel ehhez beutaló kell, először a háziorvost kell felkeresnie, Ha személyesen megjelennek ott, az sem kizárt, hogy már ő megfelelő kezelést biztosít. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

MR vizsgálat véleményezése, értékelése

Tisztelt Dr Szabó István!

Férjem 54 éves, focizott kb 37 évig, most sokévi kihagyás után futás közben erősödő majd nagyon erős fájdalom miatt felkereste háziorvosát. MR vizsgálat készült, 2 hét pihenés után próbálja terhelni, mehet dolgozni, ha nem javul ortopédiai konzultáció, talán térd protézis is szóba kerülhet. Traumaplant kenőcsöt és térdszorítót kapott.

Azt szeretném kérdezni, hogy terhelés vagy pihenés javasolt, illetve kalcium és D vitamin segíthet-e a felpuhult porc gyógyításában? Kérem, véleményezze a leletet és az értékelést! Német területen dolgozik, elnézést ha nem pontos a fordítás. 

MR lelet:

Nincs összehasonlító előzetes vizsgálat. Nincs kiáradás.

Kiemelt csontvelő-ödéma a tibiális medialis hátsó fennsíkon. Az intraspongos törésvonal bizonyítéka, a kontúrok megmaradtak, nem süllyedt. Ödéma az eminentia intercondylarisban is.

A mediális kollaterális ligamentum ép. A belső meniszkusz normál. A mediális kamrában a porc szabályos. A külső kollaterális ligamentum nem feltűnő.  A porc a külső rekeszben nem feltűnő. Az elülső és a hátsó keresztszalag ép. Négyfejű és patelláris ín szabályos.

Patella középen van. A medialis és laterális retinaculum ép. Retropatellaris porc enyhe szabálytalansággal. Kis felületen porcfekély a trachleo porcon.     A popliteális lágy szövetek észrevétlenek.

 MR értékelés

 

1. Kifejezett csontvelő ödéma a sípcsont medialis hátsó fennsíkján, intraspongiosis törésvonallal, nincs benyomás.

DD: zúzódás, stressz reakció, elégtelenségi törés, csontvelő ödéma szindróma, "osteonecrosis". A terápia alatt végzett MR-nyomon követés javasolt a kialakuló törések, különösen a szubchondrális törésének kizárására.

2. II. Fokozatú chondropathia az elülső rekeszben.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Éva

Válasz:

Kedves Éva! Az MR fordítása elég pontos ahhoz, hogy véleményt mondjak. A férje térdében egy ún. stressz fractura alakult ki. A túlterhelés miatt a porc súlyosan sérült, a porc alatti szivacsos csont pedig beroppant. A sérülést gyulladásos folyamat követtte, ez okozza most a panaszokat. A vizsgáló orvos egyelőre még nem gondolkozik műtétben, inkább a történések szoros követést javasolja-gondolom gyógyszeres, vagy fizioterápia mellett. A műtét benne van a pakliban. Ami a Ca és D vitamin szedését illeti, az a porcra nem, csak a csontokra hat. Mivel jelen eseben csonttörés is van, Ca 500mg és D3 vitamin (1-2000 NE) szedése a terápia része lehet. Végül is nem tudom, hogy milyen terápiát kap, de gyulladásgátlók, porctámogattó gyógyszerek, kímélet jöhet szóba, és szoros követés szükséges, nagyjából havonta ellenőrzés kell, a panaszok szüntéig, vagy a műtétig. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Kattogó váll

Tisztelt Doktor úr/nő!

21 éves nő vagyok. Januárban kezdődött, hogy a bal karomban fájdalmat éreztem, mélyebb fájdalmat. Nem fájt elviselhetetlenül, inkább csak kellemetlen érzés volt. Ezt a fura érzést a bal karomban több helyen is éreztem, volt amikor az alkaromban, volt amikor a felkarban és volt, hogy a könyök környékén. Nem zsibbad a kezem és a fájdalom sem folyamatos. Pár napig érzem ezt a kellemetlen érzést (kb. 4-5 napig), de ezalatt se fáj egész nap. Inkább éjszaka vagy amikor pihentetem. Utána egy két hétig nem fáj, majd újra előjön. Illetve a bal felkar és váll találkozásánál kattog, valami mindig pattan eggyet, ahogy vízszintesen húzom oldalra a karom. A nyakam hátul bal oldalt fáj, ha körzök a fejemmel. Masszázson voltam januárban, esetleg lehet, hogy akkor kiakadt valami? Hová fordulhatok ezzel a problémával?

Köszönöm szépen a válaszát! 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Arra tippelek, hogy sokat dolgozik számítógépen. Ez okozhatja esetleg, főleg a rossz tartás miatt, a váll- és karpanaszait. Ezen panaszok hátterében sokszor az áll, hogy a a klaviatúra és az egér elhelyezése nem megfelelő, a vállát felhúzva kell tartania, hogy ezeket könnyebben kezelje. Ajánlom, hogy keresse meg a www.miabajazegerrel.atw.hu webcímet. Itt talál egy cikket arról, hogy hogyan kell a számtógép körüli munkahelyet berendezi, hogy panaszai ne jelentkezzek. Panaszok esetén érdemes a cikkben bemutatott lazítógyakorlatot elvégezni, ez igen hatékony. Ha rendszeresen végzi és panasza nem szűnik, reumatológushoz, vagy gyógytornászhoz kell fordulnia. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Bokaszalg korrekció

Tisztelt Doktor Úr! Ez év március 5-én bokaszalag plasztika műtétem volt. A feltárás során megállapították a kérdéses bokaszalagom felszívódott, így teljesen újjáépítették. A zárójelentésen szereplő műtétre vonatkozó részt csatolom. Ezt követte 2 hét fekvő, és 3 hét járógipsz. 3 hete már levették a gipszet, itthon gyógytornáztatom minden nap, már eljárok kisebb sétákra is. Mivel az orvoshoz nem tudok visszamenni (magánrendelése szünetel, ha hívtam is, különösebb érdeklődést nem mutat), így bizonytalan vagyok, hogy vajon megfelelő-e a gyógyulása. Sok terhelést még nem bír, a műtött lábamra nem tudok "pipiskedni", csak páros lábbal (nem érzek erőt benne). A szalag résznél érzem, mintha valami idegen tárgy lenne ott. Gyakran fáj is. A bokám még mindig be van dagadva, vizesedik. Ha ez még normális, akkor megnyugszom, de nem tudom, mennyi idő, míg teljesen rendbe jön.

Válasz:

Tisztelt Cseri Csaba! Nem tudom mennyi idős, nem látom át pontosan, hogy mennyit változott a bokája- Először mindenképpen azt próbálja magában értékelni, hogy történt.e változás az elmúlt 2 hétben. Midig az elmúlt 2 hétre koncentráljon. Kevésbé fáradt el? nem fájt olyan sokáig? ugyanolyan mély árkot vágott a zoknija a boka körül? A torna sokat jelent. Eleinte aránylag gyors a javulás, idővel a javulás tempója lassulni fog, és egyre többet kell dolgoznia mint kevesebb javulás fejében. Baj akkor van, ha tendencia megfordul, és minden panasza inkább romlik. Az orvosnak már valószínűleg nincs teendője, gyógytornázni kell. Nagyobb terhelés esetén hordjon boka-gumizoknit. Mindez sajnos akár 1/2-3/4 évig is eltarthat. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Köszvény elmúlási idő

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
4 hete a köszvény előjött a jobb lábfejem.Fájdalomcsillapítót,gyulladásgátlót írt fel a háziorvosom.Elég nehezen akart lelohadni,még most se jött helyre teljesen.De a harmadik hét után átment a bal bokámra,a bokám lemerevedett és fáj.Nem akar múlni.Ez lehetséges?Mennyi idő kell a gyógyuláshoz?Az ötödik hete csak diétázom nem eszek húst.És a gyógyszerek mellett miluritot is szedek napi 2x1 100mg-osat.Várom válaszát.

Tisztelettel:Károly

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A köszvény egy anyagcserebetegség. Nem múlik el, a terápia preventív. Gyógyszeresen a húgysav szintjét 360mikrog/ml körül kell tartani (tehát 2-3 havonta mérni kell és ehhez igazítani a Milurit szedését). A teljes húsmegvonás csak roham esetén indokolt. Minimális húsfogyasztás, főleg fehér húsokból, magasabb húgysav mellett sem tilos. Mindig kerülendők a belsőségek (máj is), továbbá az alkohol tartalmú italok (főleg a sör). Szabadon fogyaszthatók a legtöbb növényi étel, de a túl sok hüvelyes néha megárthat. A tejtermékek előnyösek lehetnek. A rohamot a Colchicum dispert gyorsan csökkentheti. Sok folyadék, enyhén citromos oldatok a veseköves roham kivédését szolgálhatják- Tisztelettel Dr László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Könyök műtét utáni rehabilitáció

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Április 11-én eltörtem a könyököm, amit másnap megműtöttek. A diagnózis szerint az olecranon ulnae letört és dorsal irányba dislocálódott. Tűződróttal, húzóhurokkal rögzítették.  Április 25-én levették róla a sínt, a doktor úr óvatos, fokozatos tornáztatást javasolt. A mozgatása azóta lassan javulgat, de továbbra sem tudom teljesen kinyújtani és 90 foknál kisebb szögben hajlítani a karom. A könyököm azóta is duzzadt picit, illetve a karom lilás-zöldes még néhány helyen. A kérdésem az lenne, hogy mennyire "erőltethető" a torna és normális-e, hogy még mindig ilyen kis mértékű a mozgása? A tűződrót el tud esetleg mozdulni? Előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Andrea! Sajnos a könyök eredeti mozgása mindig lassan áll helyre, hónapokig is eltarthat. A legfontosabb a mozgatás, és bármilyen nehezen is mozdul, nagyon szorgalmasan kell mozgatni. Ebben a vírusos időben nehéz egy gyógytornászt elérni, aki segíthet, de ha mégis talál valakit, azt használja ki. Bármilyen tornát végezhet a könyökével, amiről nem érzi rögtön, hogy rossz. A segitség ahhoz kell, hogy a gyakorlatok célirányosak legyenek. Sajnos nagy a valószínűségé, hogy néhány fokos elmaradás így is fennmarad. Ami a lila foltokat illeti, nagy valószínűséggel teljesen elhalványodnak, vagy el is tűnnek idővel. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!