Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos

Dr. László Gábor

210 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, reumatológiai problémák, fizioterápia, manuálterápia

Bemutatkozás

Reumatológus és fizioterápiás főorvos vagyok a Honvédkórház járó beteg rendelésén. Magánrendelésem van a gödöllői Szent István Egyetem rendelőjében. Foglakozom degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségekkel, csontritkulással, szakképzett manuálterapeuta vagyok. van lehetőségem elektroterápia végzésére is betegeim körében. A fizioterápia és masszázs területén jelentős oktatói tapasztalattal rendelkezem, vizsgaelnöki és szakértői licencem is van.

Legutóbbi válaszai

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Bokasérülés

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnék tanácsot kérni Öntől!

2019.szeptember 1-én külboka törést szenvedtem. 1 hét fekvőgipsz után 4 hétre kaptam meg a járógipszet. Miután végleg levették a gipszet, 1-2 nap után szépen lassan elkezdtem terhelni (egyre nagyobb távokat sétaltam vele , napi 1 alkalommal legalább tornáztattam). 1 hét után már pár métereket kocogtam is vele. Majd egy hónappal később már fájdalom mentesen tudtam vele futni , kicsit fociztam is. December óta rendszeresen kispályán focizom. Már csak egy problémam van, az pedig a lábfejjel való erős lövés. Akár hány alkalommal próbálok vele így rúgni nyílaló fájdalom érződik a lábfejemben, illetve ha éppen pihenek otthon próbálgatom lefelé feszíteni a lábfejemet de akkor is jelentkeznek a szúró fájdalmak,de a bokám belső része alatt a sarkamnál. Mit gondol doktor úr, mit kellene tennem? Az orvos aki kezelte akkor a sérülésemet nem javasolt gyógytornát amit nem is értettem hogy miért!

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Címzett! Gyógytornát nyilván azért nem javasoltak Önnek, mert sokkal nagyobb terhelésnek is képes kitenni a lábát, mint amire a gyógytorna késztetné. Tornáztassa és terhelje a lábát, úgy, ahogy eddig. Ami a lábfájdalmat illeti, a lábközépcsontok kiszületik sokáig érzékenyek maradhatnak, bár ezen kívül ez veszélyt nem jelenthet. sarok-lábujj állással, lábujj járással, szteppeléssel eddze tovább lábai. Önmasszázs is működhet: a lábát ragadja meg mindkét kezével és a két kezét ellentétes irányban forgatva, passzívan forgassa a lábát. Játék közben viseljen erős boka gumizoknit, vagy kienziotape-et. Euzek segíthetnek,csökkentik a panaszait. Tisztelettel Dr. László gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Jogosan vették el a baleseti táppénzt?

Tisztelt Dr.Úr! Tavaly munkahelyemen rá esett egy vascső a térdemre és a lábszárra.A térdem be dagadt.Rtg ki derült el tört a szárkapocs csontom.Munkáltato el ismerte a balesetet,100%táppénzen voltam.A csont gyogyulas után a térdem ugyanugy fájt,a szakorvosom elküldött MR vizsgálatra ahol ki derült patellafemoralis rendellenesség van(m2220).A szakorvos szerint ez lehet a baleset következménye,a háziorvos viszont elvette a baleseti táppént (1 es kodrol 8 ra) mert a bno kod alapjan ez nem balesetbol eredő.Kérdésem az volna hogy Ön szerint jogos volt a kód váltás? Előtte soha nem volt panaszom a térdemmel. Azota denks műtéten estem át, 2 csavar rögzíti. 

Válasz:

Tisztelt Rácz Tünde! sajnos nem tudom mennyi idős, milyen munkakörben dolgozik, nem ismerem a baleset körülményeit (pl. hogy a szárkapocscsont mely része sérült),így válaszom általános jellegű. A szárkapocs és a Dekns műtétet szükségessé tevő szokványos térdkalácsficam származhat azonos sérülésből. Erről a műtétet végző szakorvos adhat véleményt. A BNO kód nem változott, hanem egy újabb kód került a korábbi betegségeihez, A 100%-os táppénzt nem a BNO kód alapján kapta, hanem baleseti kárpótlás miatt. Természetesen ez csak a betegség idejére szól. A gyógyulási idő figyelembe véve a kettős sérülést, néhány hónap, de a munkaképesség a megfelelő rehabilitációtól, az Ön munkaköréről és szorgalmas tornázástól is függ. Erről első körben a műtéte végző, vagy a rehabilitációt végző szakorvosnak kell véleményt mondania. vagy MUCSÖ dönthet, Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Gerincsérvműtét lézer vagy hagyományos?

Tisztelt Dr. Nő/ Úr!

 

Olvastam a lézeres gerincsérvműtétről egy másik orvos azt mondta hogy nem létezik olyan.

Miért mondja másik orvos  hogy nincs ha írnak róla a neten a Medicover Kórházba Budapesten?

Lehet, hogy nem olyan hatásos mint a hagyományos műtét?

 

Kevesebb a felépülési idő és nincs vágás.

 

Nem tudok dönteni hogy melyik legyen ha mégis lézerest vállalok és nem sikerül???

Vannak tapasztalatok akiknél megcsinálták és hatásos volt?

 

Válaszát köszönöm

Válasz:

Kedves Anikó! Ha műtétre van szüksége, nem feltétlenül az a legfontosabb kérdés, hogy lézer, vagy sziké. SOKFÉLE JÓ TECHNOLÓGIA VAN. A lézer sem csodaszer, ezzel is vágnak. A lézerkéshez tartozhat egy fényvezető kábel, mely miatt a sebészetben nem minden műtéttípusban lehet használni, főleg mélyebb régiókban nehezítheti a hozzáférést. Könnyen hozzáférhető helyeken sok előnye van, speciális eszközök, és erre képzett orvosok igénye miatt drága eljárásról van szó. Vérzés lézer műtét esetén is előfordul, bár kétségtelen ritkább. Az orvos keze a legfontosabb. Hogy az Ön esetében lézeres műtét szóba jön-e nem tudom, mert ehhez nem adott meg fontos információkat. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Könyökprotézis eltávolítás

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Családtagomnak (idén töltötte az 50. életévet) még augusztusban eltört a könyöke, melyet eltávolítottak és könyökprotézissel pótoltak. Több hónapos gyógytorna után a kar oldal irányú hajlítása egyáltalán nem ment, ami többszöri jelzése után orvosa röntgent kért és meszesedést tapasztalt. A meszesedést kb 2 hónapja eltávolították, de a probléma újból előjött, az azonnali aktív torna megkezdése ellenére. Az orvos a protézis eltávolítását javasolta. Érdeklődnék, hogy könyök protézisekből van-e több alternatíva? Illetve hogy a protézis eltávolítása esetén milyen problémákat okozna? Jól gondolom, hogy a jelen meszesedés és protézis mellett a probléma súlyosbodna? Illetve a gyors meszesedést esetleg Őn szerint nem kellene vizsgálni? Ha kellene, akkor hova lenne célszerű ezzel fordulni.

Köszönöm megtisztelő válaszát előre is!

Válasz:

Kedves Judit! A protézis azt a célt szolgálta, hogy a töréskor teljesen tönkrement ízület helyére beépített instrumentummal a mozgás minél nagyobb mértékben visszaállítható legyen. Ez soha nem olyan tökéletes, mint az eredeti, de beteg életminősége általában jobb lesz, mint protézis nélkül lehetne. Ritkán, de előfordul, hogy az ízülettel együtt megsérült lágyrészekben keletkezett vérömleny nem szívódik fel, heg lesz, majd mész rakódik le benne. Ez nehezíti a mozgást, és mint jelen esetben is panaszt okoz. A protézis eltávolítása rontja a mozgás esélyét, vagy meg szünteti, ezért valószínűleg csak akkor végzik el, ha semmi esély nem látszik arra, hogy a meszesedés okozta fájdalmak enélkül elmúlnának.. Sajnos a protézis maga az alternatíva. Ha nem építhető be újabb eszköz, a könyök merev maradhat. hogy van-e második protézisre esély, erre csak a műtétet végző orvos tud felelősséggel felelni. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Lab-labszar fájdalom

Tisztelt Hazipatika, 

A következő problémám van mar egy joideje,  amely utóbbi időben eléggé rosszabbodott,  ezért is szerettem volna megkérdezni,  mi is lehet a probléma. 

Sokat szokott a talpam,  labszaram(főleg a vádli alsó részenel érzem)  fájni. Lüktetve szúr/ég,  kellemetlen érzés,  mostanában pedig eleg intenzíven érzem. Bokamnal van egy nagyobb ér,  köze lehet annak ehhez? 

Köszönettel :

Törzsök Csaba

  

Válasz:

Tisztelt Tözsök Csaba! Sajnos nm tudok Önről eleget, hogy konkrét választ adjak. Mennyi idős? Van lúdtalpa, vagy X lába? Sokat kell állnia? Melyik napszakban fáj leginkább? Sportol valamit? Ezeket kérdezném, ha meg akarnám vizsgálni. Kényelmes cipőt hord? A legfontosabb a legutóbbi. Kényelmes cipőt hordjon, olyat amely tartja a lábboltozatát és nem engedi bedőlni a sarkát. Ha lúdtalpa van, tegyen betétet a cipőjébe. Ha a panaszok fokozódnak, reumatológushoz, vagy ortpéd orvoshoz kell fordulnia! Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Röntgen lelet értelmezés,vélemény

Kedves Dr.Úr/Nő!

Szeretném kérni a röntgen leletem értelmezésében és az alapján hogy milyen kezelést javasol. 

Köszönettel:Nóra 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! ez lényegében egy negatív rtg lelet, a nyak balra irányuló görbülete nem értelmezhető kórosnak, csak az esetleges panaszok alapján. A kezelés formája és indokoltsága is a panaszoktól függ. Ha nincs panasza, sportoljon rendszeresen bármit, ami nem okoz panaszt. Ha van panasza, ahhoz az orvoshoz kell fordulnia, aki a vizsgálatot előírta. Ismétlem a a képek csak a panaszokkal együtt értelmezhetőek. Tisztelettel: Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Norton technika és ezzel egyenértékű technikák

Tisztelt DR. Úr/Nő!

Jobbra konvex gerincferdülésem volt scoliosis torsioval, amit eddig Norton technikával mozgattak vissza a helyére. Terapeutát kell keresnem, a korábbi megszűnt, és így hogy norton-ost keresek nem találok a környezetemben. Hogy keressek terapeutát hogy tudja hogy olyat keresek aki tudja a csigolyákat mozgatni-helyezni, vagy milyen Nortonnal egyenértékű technikák vannak?

 

Köszönöm

Válasz:

Tisztelt Tamara! Elég sokféle technika van. A Norton technikát konkrétan nem ismerem elég jól, emiatt ha ajánlani lehet, manuális terápiában járta kollégát keressen a neten. Olyan technika nincs, mely a kóros görbületeket meg tudná szüntetni, de olyan elterjedt technikát sem tudok elképzelni, amely a panaszát nem csökkenti - avatott kezekben. A gyógyász személye mellett az is fontos, hogy kérjen és végezzen rendszeresen olyan gyakorlatokat, mely a panaszit "sajátkezüleg" is csökkenteni tudja. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

MR lelet értékelését kérném

1973 ota becktereves vagyok , hnyatt estem beütöttem a hátam ,és bár a röntgen nem mutatott ki mást mindt aalapbetegségemhez füzödő dolgokat,ami szinte megeggyezik a régebbi eredményekkel fájdalmaim miatt végeztettem egy mr vizsgálatot,mivel reumatologiára csak februárra kaptam idöpontot ,kérném mr leletem értékelését. Természetesen az eset után voltam ruma szakrendelésen ,és közben már egy gyogyfürdö kurát is csináltam,csak akkor még a röntgen lelet volt meg,ezért kérném addig is véleményüket! köszönettel Nyaka Géza   Mellékletkén küldöm az mr leletet.

Válasz:

Tisztelt Nyaka Géza! Az MR sajnos igazolja. hogy Bechterew kórja van. A betegség sajnos nem gyógyítható, ráadásul egy folyamatosan előrehaladó gyulladásos kórképről van szó. JÓ HÍR viszont, hogy a panaszok , főleg a fájdalom megfelelő kezeléssel (főleg gyógytornával) jól kézben tartható. Gyógyszeres kezelés is van, részben gyulladáscsökkentők, de létezik a betegség előrehaladását jól fékező, több gyógyszercsoport is. Az immunrendszer működést befolyásoló szerek (ún. bázisterápia, illetve biológiai terápia). A torna és a gyógyszerek együttes alkalmazása jelentősen csökkentheti a betegség előrehaladását és megszüntetheti a fájdalmakat, a gyulladásos folyamatok jelentős fékezésével. Reumatológushoz kell fordulnia! Tisztelettel dr. László gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

MR lelet véleményezése - gerinc problémák

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr,

26 éves nő vagyok, ülőmunkát végzek, 1 éve küzdök derékfájással, ami pár hete inkább rendszeres ágyéki nyilallásba váltott át.
Az MR vizsgálat az alábbi eredményt mutatta: Technika:Sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis, a discusok síkjára döntött axialis síkú T2, a sacrum síkjára döntött coronalis STIR méréseket készítettünk. Anamnézis: hernia disci? A lumbalis lordosis íve megtartott. Scoliosis nem látható. A csigolyatestek magassága és jeladása szabályos. A zárólemezek épek. A lumbalis discusok. Horizontális, alacsony jelű sáv utal. Enyhe dehidrációra, L.IV./L.V. és LV./SI minimálisan laposabb, minimális protrusio látható rajtuk. A gyökök kilépése szabad. A canalis spinalis tágassága megtartott. A kisízületek épek. A conus medullaris az LI magasságában végződik. A myelon ábrázolódó szakaszán jelzavar nem mutatható ki. Az SI rések mentén oedemás jelzavar nem ábrázolódik. Vélemény: A lumbalis discusok dehidrációja, minimális degeneratio distalisan. Egyéb kóros eltérés nem igazolható.
Lenne kedves kiértékelni a leletet? Mit lehet tenni, hogy múljon a fájdalom? Csak 1 hónap múlva tudok visszamenni orvoshoz.

Köszönettel,
Eszter

Válasz:

Kedves Eszter! Azért nehéz értékelni ezt a leletet, mert gyakorlatilag negatív, A lágyékhajlatba sugárzó fájdalom mozgásszervi szempontból inkább a csípő, vagy a csípőtáji izomzat érintettségét jelentheti. fájdalom lehetne. Ha mozgásszervi okot nem találnak, nőgyógyászati vagy sebészeti probléml (sérv) is előfordulhat. Mindenesetre első körben a reumatológushoz próbáljon visszajutni, aki az MR-t elrendelte. Tisztelettel Dr. László Gábor
Megnézem a kérdést

Dr. László Gábor - reumatológus és fizioterápiás főorvos válasza

Derékfájdalom

Üdv. Október 31. én prosztatagyulladást állapítottak meg nálam. Ezzel együtt jelentkezett erős deréktáji fájdalmam. 21 napig szedtem Kliont és Levoxát. A prosztata gondok megszűntek. A derékfájás maradt. Azóta teljes vérkép abszolút negatív (Crp, Süllyedés stb) , röntgen SI betekintéssel negatív, porckorongok megtartottak. Reumatológus Sacroileitisre gyanakodott. Sacro Mr vizsgálat nem igazolta. Bal oldalon 9-10 mm feltehetően sclerotikus eltérés körülötte ödémával. Sacroileitis nem típusos. Klinikum függvényében kontrol szóba jön. 9 napos Medrol lökésterápia minimális enyhülést hozott. Algopyrin , Mindenféle nsaid ideiglenesen enyhíti a fájdalmat. A fájdalom: középen és jobb oldalt , előrehajláskor , ülés közben , autóvezetéskor jelentkezik. Járáskor , álláskor , egyenes háttal üléskor nem fáj. Hasi Uh negatív, Fogászati vizsgálat negatív. Hova fordulhatnék még? Köszönöm 31 éves férfi

Válasz:

Tisztelt Roland!. Rendkívül nehéz választ adni látatlanban. A kivizsgálás nagyon korrekt volt, a az MR nem igazolta a sacroileitist, ez jó hír még akkor is, ha panaszai vannak. A prosztatitisz járhatott volna ilyen komplikációval, de ez nem következett be. Ha a panaszai nem múlnak, előfordulhat egy másik probléma, melynek neve sacroiliacalis diszfunkció. Ennek lényege, hogy a sacrolilacalis ízület mozgását az ízület mechanikus sülése (rándulás, túlterhelés) okozhatja, és egy izomegyensúly zavar tartja fenn a rossz pozíciót. Esetleg manuális terápiához értő orvost, vagy gyógytornászt kellene felkeresnie, tőlük várhatna javulást hozó kezelést Tisztelettel Dr. László gábor
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!