Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász

Dr. Kiss György

180 kérdésre válaszolt

Kategóriái: nőgyógyászat

Szakterülete: nőgyógyászat

Bemutatkozás

Szülés, nőgyógyász szakorvos

 „A nőgyógyásznak soha nem szabad elfelejtenie, hogy a páciensének nemcsak teste van, de lelke is. Az igazi nagy dolog viszont rájönni arra, hogy mikor melyik van nagyobb bajban, és annak megfelelően cselekedni!"

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen szereztem diplomát, majd itt dolgoztam 1999-ig. A szülészet-nőgyógyászat mellett szakvizsgát szakvizsgáztam fizioterápiából, és képesítésem van az ultrahang diagnosztikához. 7 évet töltöttem Algériában, ahol egy járási székhely 60 ágyas szülészeti-nőgyógyászati osztályát vezettem. Ezt követően vettem át a Marcali Városi Kórház, Szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetését, ahol 2010-ig osztályvezető főorvosként dolgoztam.

Jelenleg a Belvárosi Orvosi Centrumban dolgozom nőgyógyászként.

Szakterületek

  • HPV és méhnyakrák
  • Kismedencei gyulladás
  • A női orgazmus zavarainak kivizsgálása, kezelése
  • G-pont feltöltés
  • A menopauza tüneteinek kivizsgálása és kezelése
  • Hüvelyi ultrahang
  • Meddőségi kivizsgálás

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Petefészek ciszta

Tisztelt Dr. úr!

Nemrégiben voltam nőgyógyászati vizsgálaton rákszűrés miatt.Az eredmény p2 lett.

Azonban a jobb petefészkemen találtak egy cisztát.

A leletemre ezt írták:

A jobb ov.-ban 24 mm-s nagyságú, vastag falú, belül papillaris jellegű cystikus képlet.

2 hónap múlva kell vissza mennem kontrollra, de nagyon aggódom.

Ez rosszidulatú cisztára utal?

Köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Napjainkban a Papanicolau féle cytológiai beosztást/ P 1,2,3,4,5 / már nem használják, helyette a Bethesda rendszert/ van -e mirigyhám illetve laphám elváltozás a méhnyakon / illetve van-e HPV érintettség /human papilloma virus /. A cytológiai vizsgálat a régi rendszer szerint negativ-rendben van. Az ultrahang lelet által leirt 24 mm-s képlet szerintem nagyon hasonlit a petekilőkődést / ovulatió/ követő bevérzett tüsző képéhez, ez előfordulhat normális ciklus alatt is és magától felszivódhat, nem kell rosszra gondolnia, ne aggódjon, de két hónap mulva azért vegye igénybe az UH vizsgálatot. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Vérzés

Tisztelt Doktorúr!

Előző menszeszem óta 14 nap telt el és a mai napon enyhe görcsölést, derékfájdalmat érzek illetve a wc papiron a hüvelyváladékon kevés pirosas  vér volt.  Picit olyan érzésem van mintha mindig pisilnem kéne. Lehet ez a köztes vérzés ovuláció miatt? Nekem nem volt eddig ilyen vérzésem és terhes biztosan nem vagyok. Kb 2 hónapja voltam rákszűrésen, az orvos mindent renben talált. Kell ezzel a panasszal orvoshoz fordulni? Évekkel ezelőtt volt egy kis méhszájsebem,akkor is pici véres váladékom volt, de nem kellett gyógyszer.

Köszönöm!

 

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Igen, feltételezhetően az ovulatió körüli történésekről lehet szó. Amennyiben a ciklus folyamán még megismétlődne a vérzés, akkor javasolnám a szakorvosi vizsgálatot, ha ez nem következne be, akkor nyugodtan várja meg a következő menstruációt . Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Menstruáció

A következő lenne a kérdésem lassan 3 hónapja atam életét az első gyermekemnek és őt 2 hónapig tudtam szoptatni mert sajnos el apadt de a menstruációm meg nem jelentkezett és nem tudom hogy ez esetleg nagy baj e vagy meddig várják és mikor forduljak orvoshoz esetleg a vasat előre is köszönöm!! 

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Amennyibbben az otthon végzett terhességi teszt negativ, és egyéb panaszai/ pl: alhasi fájdalom/ sincsenek ugy nyugodtan várhat, amig menstruációja spontán nem jelentkezik. Ammennyiben még márciusban sem indul be a ciklus, akkor hüvelyi ultrahang végzése és szakorvosi vizsgálat javasolt. Üdvözlettel: dr.Kisss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Magas koleszterin fogamzásgátló mellett

Kedves Illetékes,

1 éve folyamatos, kihagyás nélkül kombinált fogamzásgátlót szedek (Lindynette) orvosi tanácsra, feltételezett endometriózis miatt. Azóta teljesen rendben vagyok, nincs fájdalom, UH jó. Kérdésem lenne, meddig szükséges szedni a gyógyszert folyamatosan? Kb fél év múlva gyermektervezés is aktuális lesz, orvosom szerint abbahagyás után két héttel próbálkozzunk. Nem szükséges a korábban javasolt pár hónap, fél év szünet a fogamzásgátló és gyerekproject között?

Valamint legutóbbi vérvételemen 5.9 volt a koleszterinszintem, pedig soha nem volt magas, 30 éves, 50 kg-os nő vagyok, sportolok, nem dohányzom, étkezésre odafigyelek. Ez összefüghet a folyamatos fog.gatló szedéssel, esetleg tartsak szünetet? A fél éves szünet majd nem rontja a fetételezett  endometr. miatti terherbeesés esélyét?

Elnézést a sok kérdésért,

Köszönöm válaszát

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Valóban, a "babaproject " megkezdése előtt 2-3 hormonmentes ciklus ajánlott. A feltételezett endometriosis kissé nehezen értelmezhető. A koleszteri szint nem lehet akadálya a gyermektervezésnek, melyhez minden jót kivánok ! Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Hüvelyi folyás

Üdvözlöm! 
Segítségét szeretném kérni. Nagyon régóta sűrű fehér folyásom van. Több nőgyógyásznál is voltam már de az volt a válaszuk, hogy nem látnak semmilyen gombás vagy bakteriális fertőzést az volt a válaszuk hogy nekem ilyen...

Legutóbb peteérésnél nagyon fájt a jobb oldali petefészkem ezutan hánytam is. Előfordult már ez máskor de nem fájt ennyire  sosem . Ezt is elmondtam a nőgyógyásznak de nem foglalkozott vele, és úgy érzem , hogy ez nem normális.
írtak fel klion tablettát attól sem változott semmi . 

Van erre megoldás? Mit használhatnék ami a folyásr megszünteti?

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Hüvelykenet vizsgálatot javasolnék/ van-e normális Lactobacillus flóra, gombás ferőzés stb. / illetvehüvelyi pH vizsgálatot, valamint STI kórokozók meghatározását / HPV,Ureaplasma,Micoplasma stb.../ Ezek ismeretében lehetne kezelni és helyreállitani a hüvelyi mikrobiom normális állapotát és valószinü a folyást is megszüntetni. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Petefészek cisztára menopauza alatt szedhető-e az Indol 3c?

Üdvözlöm! 

Több éve keletkezett problémamentes petefészek cisztára és myomára szeretnék szedni INDOL 3C étrendkiegészítőt, de bizonytalan vagyok abban, hogy menopauza  alatt már nem ártok- e magamnak, ha egy kúrát csinálok? Megpróbálnám, mielőtt a ciszta műtétre szánnám rá magam. Esetleg, ha ez nem szedhető van termék, ami műtét nélkül elmúlasztaná a cisztát? Ha kérhetném,szeretnék anonim maradni. Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Kérem, minél előbb szánja rá Magát a cysta mütétre és az eltávolitott anyag szövettani eredménye birtokában /minden rosszindulatu folyamat kizárva / semmi akadálya nincs az INDOL3C kurának. Menopausa környékén minden petefészek elváltozás szövettani tisztázása ajánlott, tehát a kura is jobb, ha a mütét utáni történik. Üdvözlettel:dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Zavart proliferiatio ( Fokozott ösztogénhatás)

Kedves Doktor Úr

Váltottunk már levelet.Amire válaszolt is nekem. Az orvosom Norcolut tablettát írt fel, hogy 6 hónapig csináljam a 10 napos kúrákat. A vérzészavar 3 éve áll fent, ami a fogamzásgátló abba hagyása után kezdődött. Tavaly már volt szövettan, ami akkor jó volt. Így a gondom ettől független lehet. Az hogy most a szövettan ezt mutatta ki, nyilván kezelni kell. Az alap probléma viszont most sem derült ki. Ön szerint erre a Norcolut elég? Köszönöm

Tisztelt Asszonyom! Ez a lelet a tüszőrepedés elmaradásával kapcsolatos ösztrogénterhelés jele, mely kezelést igényel, ellenkező esetben a vérzés ismét jelentkezik és egyéb szövődmények is felléhetnek. Tisztelettel: dr. Elek Csaba 

Tisztelt Doktor Úr

Gyakori havi vérzés ,szabálytalan ciklus miatt történt egészségügyi küret. Aminek az alábbi eredményét kaptam. Jól értelmezem. hogy nem találtak nagy bajt? Válaszát köszönöm

A kaparékos minta jól értékelhető, kellő nagy szövetrészleteket tartalmaz. Az endimetrium töredékeiben a belfelszín hengerhámja szabályos,békés,a mirigyek kissé fokozott sűrűségben láthatók. Lumeniük főleg szűk, de néhol helyen tág,lefutásuk kanyargós,átmetszetük szabálytalan. Bennük gyakoriak az osztódások,apoptosisok nem láthatók. Vacuolumok csak néhol,subnuclearisan jelennek meg,csillós metaplasia viszont sehol sem alakult ki. A stroma kompakt,néhol bevérzett, benne fibrinthrombusok nincsenek. Pseudodecidua nincs,simaizomgömbök nem láthatók.A cervixből nincs értékelhető mennyiségű anyag a mintából. Ezen kívül sok vér látható.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Igen, jól értélmezi a szövettani leletet és nincs nagy baj , de a ciklusa rendszertelen / nem jelezte korát / Ennek ellenére tanácsom, hogy végeztessen pajzsmirigy vizsgálatot/ TSH, Ft3,Ft4, Anti TPO / amellett D vitamin meghatározást és hormonális ciklus diagnosztikát is. Üdvözlettel:dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Teherbe esés

Jó estét!

Azt szeretném megtudni hogy lehetek-e terhes?

A múlt szombaton a barátommal volt petting és ő boxerben volt én rajtam meg semmi és boxeren keresztül minimálisan belém nyomta tehát nem nagyon..Épp egy kicsit

Azt szeretném megtudni hogy így lehetek terhes? Vagy ruhán keresztül nincs esély rá? 

A menstruációm okt. 12. jött meg és 17.éig tartott, de még nem jött meg.. Vajon azért mert terhes vagyok? Vagy a stressz miatt? Orvoshoz sajnos nem tudok menni mert elutaztunk..

Válaszát előre is köszönöm. 

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! A pettingnél előfordulhatnak " nemkivánatos " események is, ezért és a menstruáció késése miatt is tanácsolnám, a gyógyszertárakban kapható terhességi teszt végzését reggeli első vizeletből, akár megismételten is, hazajövetele után pedig szakorvosi vizsgálatot. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Pecsételő vérzés

Tisztelt dr Úr/Nő!

Több mint 4 éve szedem a Mercilon fogamzásgátló gyógyszert!Soha semmilyen körülmények között nem fordult elő pecsetelő vérzés sem kimaradt vérzés sem!Torokhyulladasra kaptam sumamedet amit első nap 2 szem a többi nap 1 szem 250mg szedtem!

5 szem után barnás pecsételő vérzés volt és egész nap görcsöl a hasam,másnap ugyanúgy görcsöl és már piros a vérzés és kevés is!

az utóbbi egy évben már nem a megadott napra vagyis a szerdára esik a mestruácio kezdete a gyógyszer befejezése után hanem már elhúzódik csütörtök péntekig is és vasárnap kezdem a köv havi gyógyszer!

nem értem mi történik vagy az antibiotikum keverhet a szervezetembe!Gyogyszert nem hagytam ki és terhes sem vagyok!

koszonom ha tud segíteni!

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Valószinü, hogy a fogamzásgátlók szedése révén kialakuló a természetesnél vékonyabb méhnyálkahártya szokatlan leválása miatt jelentkeztek az Ön által jelzett tünetek. Arra, hogy ebben mennyire játszik szerepet az antibiotikum szedése- nehéz korrekt választ adni, de nem elképzelhetetlen . Amennyiben a tünetek a jövőben is jelentkeznének, ugy érdemes lenne kezelőorvosával konzultálni. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Menstruáció késése , elmaradása .

Tisztelt Doktor Úr !

Május 30.-án volt abortuszom . Aguszusztusba állt vissza a vérzésem havi egy re előtte 20 napokat véreztem kihagyásokkal . Előszőr a normalis vérzésem augusztusba 24 napra jott meg 8 napig tartott, majd 30, 32 ,szintén 8 naposak voltak a vérzéseim.Átlagban régebben 30 es volt hogy 37 nap kozott jott meg. Az eh havi novemberi menzeszem 5 napja nem jött meg . Párommal termékeny időszakokba voltunk együtt (naptár módszer) védekeztunk ovszeral az aktus elejen , vegére megszakításos modszer lett. Előző hónapba is hasonló kép történt de ott 3 nap késésel meg jött a menzeszem.Semmi jele nincs annak hogy terhes lennék . Több mint két héttel az aktus utan menstruáciom idején éjszaka be görcsöltem hosszabb időre 

elotte derékfájásom is volt 2-3 napig , majd kezdödött világos barnás sárgás színű szagtalan folyás , tisztasági betéten ilyen színű, viszont a hüvelyembe  és a szemérem ajkaim körul tejfehér híg a folyás. Azóta is vannak enyhe görcseim hasi fájdalmak,hasmenés jellegű széklet . 
Mi lehet a baj miért nem jön meg a menzeszem ?

Tisztelettel : Nikolett ( 20 éves )

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Reggeli első vizeletből végzett otthoni terhességi teszt végzését és tekintettel panaszaira- negativ teszt esetén - hüvelyi ultrahang vizsgálatot is, melyek segitségével jelenlegi állapota tisztázható. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!