Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász

Dr. Kiss György

215 kérdésre válaszolt

Kategóriái: nőgyógyászat

Szakterülete: nőgyógyászat

Bemutatkozás

Szülés, nőgyógyász szakorvos

 „A nőgyógyásznak soha nem szabad elfelejtenie, hogy a páciensének nemcsak teste van, de lelke is. Az igazi nagy dolog viszont rájönni arra, hogy mikor melyik van nagyobb bajban, és annak megfelelően cselekedni!"

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen szereztem diplomát, majd itt dolgoztam 1999-ig. A szülészet-nőgyógyászat mellett szakvizsgát szakvizsgáztam fizioterápiából, és képesítésem van az ultrahang diagnosztikához. 7 évet töltöttem Algériában, ahol egy járási székhely 60 ágyas szülészeti-nőgyógyászati osztályát vezettem. Ezt követően vettem át a Marcali Városi Kórház, Szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetését, ahol 2010-ig osztályvezető főorvosként dolgoztam.

Jelenleg a Belvárosi Orvosi Centrumban dolgozom nőgyógyászként.

Szakterületek

  • HPV és méhnyakrák
  • Kismedencei gyulladás
  • A női orgazmus zavarainak kivizsgálása, kezelése
  • G-pont feltöltés
  • A menopauza tüneteinek kivizsgálása és kezelése
  • Hüvelyi ultrahang
  • Meddőségi kivizsgálás

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Nőgyógyászati problémák

Tisztelt Doktorúr!

1-2 hete kezdődött,alhasi fájdalom,derékfájdalom,es sűrű vizelési inger.

Voltam nőgyógyásznál,levette a rákszűrést,megvizsgált,semmi eltérőt nem látott.Hólyaggyulladásra gyanakodott.

Irt fel gyógyszert,az alhasi fájdalom elmúlt,a derékfájás maradt,és a sűrű vizelési inger is,és amig szedtem az orvos által felirt gyógyszert fájtak a melleim is.

Menstruációm 6napja késik,de arra gondoltam hogy csak ez a gyógyszer mellékhatása lehet.

Néha eszreveszem hogy a hüvelyi folyásom sötétrozsaszínes.

Jövőhéten kell visszamennem a doktorúrhoz.

Állhat komoly dolog a háttérbe,vagy inkább valami fertőzés?

Esetleg gyanakodhatok arra hogy a rákszűrésem pozitiv lesz?

 

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! A feltételezett hólyaggyulladás és a gyógyszeres therápia ellenére is jelentkező vizelési panaszok miatt urológiai vizsgálatot javasolnék. A folyás tisztázása valószinü megoldást nyer, ha találkozik majd kezelőorvosával és megbeszélik a rákszürés eredményét. Nem irta, hogy HPV tipizálás történt-e? Azt is javasolnám. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Ovitrelle utáni időzítés

Tisztelt Doktor Úr!
A ciklus 3. napjától clostilbegyt tablettát szedtem 2*1, 5 napon kersztül. A ciklusom mindig rendben van és mindig van peteérésem is. Tegnap 05.27-én a ciklus13. napján az UH 24,25 és 16 cm-es tüszőt mutatott, így este 19h-kor megkaptam az ovitrelle injekciót. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy ma, azaz 28-án este 21h-kor kell időzítenünk. De akkor még csak 26 óra telik el az injekció beadása után és nem 36 óra. Nem szeretném elrontani az időzítést. Mikor kell együttlenni az injekció beadását követően?
Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Ma este 21 órától, holnap reggelig kérem töltsék kellemesen az éjszakát és főleg ne az időzitésre és a 36 órára gondoljon, hanem próbáljon ellazulni-fejben is ! A biológiai óra mindenkiben egyéni, a gyógyszeres instructiókban leirtak csak hozzávetőleges tanácsokat adnak. Üdvözlettel:dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Minden 2. ciklusom 14 napos

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Nekem sajnos egy olyan problémám van, hogy nagyon rendszertelen a menstruációm már azóta, mióta legelőször megjött. Sokáig vártam, mert úgy gondoltam, hogy még ráér beálllni és úgy hallottam, hogy normális valamilyen szinten egy ideig, ha rendszertelen.

10 éve menstruálok és nem volt meg ezidő alatt olyan, hogy 2 ciklus ugyanolyan hosszúságú lett volna. Sajnos nem mindig vezettem, de most január óta megint felírtam rendszeresen és azt vettem észre, hogy minden 2. ciklusom 14 napos.

Először 25 napos volt, aztán 14 napos, a rákövetkező 18 napos és utána szintén 14 napos. Azt is észrevettem, hogy mikor "normálisan" jön meg akkor rettenetesen görcsölök, míg a 14 naposoknál nem. A vérzés hosszában és mennyiségében viszont nincs változás egyik ciklus során sem.

Sajnos a görcsöléseim elég nagymértékűek és kibírhatatlanok voltak mindig is (talán az elején még nem). Volt többször is, hogy hánytam tőle és az iskolából is haza kellett jönnöm. Ilyenkor csak sírok és egyhelyben vagyok, mert mozgásra nekem fokozódik. 

Vajon mitől lehetnek ezek a panaszok? Ilyen esetekben a nőgyógyászati vizsgálat miből áll, és  kell-e még bármilyen más szakorvoshoz fordulnom?

Válaszát előre is nagyon köszönöm! 










Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Igen, az Ön által ismertetett ciklus rendellenesség miatt nőgyógyászati és egyben hüvelyi ultrahang vizsgálatot javasolnék-a méh állapopta, a méhnyálkahártya vastagsága és az esetleges petefészek elváltozások megállapitása miatt . Ezt kiegészitendő ajánlott lenne hormonpanell vizsgálat is /vérvétel/ : a három agyalapi mirigy hormon/FSH,LH,Prolactin/ valamint a három petefészek hormon/ Oestradiol,Progesteron, Tesztoszteron / szint megállapitásból lehetne választ adni a rendszertelen ciklusra. Amennyiben a hüvelyi UH vizsgálat PCO /polycystas ovarium syndroma / gyanuját veti fel, ugy Insulin Resistentia/IR / vizsgálat szükséges. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Bartholin ciszta kezelése

Jó napot. 21 mm nagyságú cisztát találtak a bal oldali Bartholin mirigynél. Ez nagynak számit és milyen kezelést igényel? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! A 21 mm-s cysta amennyiben növekedne, vagy környezetében gyulladásos jelek/duzzanat, fájdalom, bőrpir / mutatkoznának, ugy mütéti beavatkozás szükséges, vagyis a cysta eltávolitása. Amennyiben a képlet növekedést nem mutat , ugy fél évenkéni ellenőrzést javasolnék. Üdvözlettel: dr.KIss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Károsíthatja a magzatot a meleg?

Kedves doktorúr!

Volt egy előre befizetett wellness hétvégénk a párommal. 3 napig szinte folyamatosan szaunáztunk, termálfürdőztünk és jakuzziztam ami nagyon forró volt! Mikor haza értünk akkor tudatosult bennem, hogy már meg kellett volna jönnie a menstruációmnak! S mivel óvszerrel védekeztünk így még sem fordult a fejemben hogy terhes vagyok. Így 2 napos késésnél csináltam egy tesztet és pozitív lett! Károsodhatott e a magzat a folyamatos hőhatástól? Lehet e valami fejlődési rendellenessége emiatt?

Válaszát előre is köszönöm! 

Üdvözlettel Eszter

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Az emberi test maghőméréklete rendkivül pontosan szabályozott, mely a szervek zavartalan és optimális müködését hivatott biztositani, igy a női kismedencei szervek funkciója sem szenvedhet zavart .Kérem, ismételje meg a terhességi tesztet, majd 2 -3 hét mulva a hüvelyi ultrahang vizsgálat is esedékes / ekkor jelenik meg az UH képen a kezdeti petezsák/ .A központi hőszabályozás mechanizmusa még szakemberek számára is kérdéses, talán napjaink nanotecnikai felismerései adhatnak csak korrekt választ rá. Üdvözlettel:dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Mit és mennyit szabad?

Tisztelt Doktor Úr! 
25 hetes kismama vagyok, a babával hála Istennek minden rendben, azonban nőgyógyászom a napokban UH-gal megállapította, hogy a belső méhszájam 8 mm-nyire nyitva van, tölcsérképződést látott. Sok pihenést, fekvést, esetleg kevéske sétát javasolt. Terhességem alatt eddig naponta mozogtam, kismama tornáztam, nagyon nehezen válnék meg teljesen az aktív élettől. Sajnos elfelejtettem a rendelésen megkérdezni, vajon szabad-e oldalamon fekvő helyzetben lábemelésekkel csípőgyakorlatokat végezni, esetleg négykézláb megengedett-e a gerinctorna (ellentétes kéz-láb emelések pl). Ön mit javasol? Köszönöm válaszát. 

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Tekintettel az UH leletre tanácsolnám, hogy a kismama tornát ezekben a hetekben szüneteltesse. és 2 hetente javaslok ultrahangos méhszájellenőrzést. Ha a tölcsérképződés progressziót mutat, akkor az intézeti megfigyelést sem tartom kizártnak./ Természetesen erről majd kezelőorvosa dönt./ Nem megijeszteni akarom de a várandóság legkényesebb heteiben van, a 24. gestatiós héttől már szülésről beszélünk a WHO meghatározás szerinr/ igy érthető, hogy minden méhszáj megnyílásra utaló jel a koraszülés fokozott kockázatát jelenti. Üdvözlettel:dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Első együttlét után mitől lehet rosszul barátnőm?

Tegnap lefeküdtünk barátnőmmel első alkalommal. Ma egész nap hányingere volt és szédült, fázott. Lehetséges hogy baj van? Teherbe esett?? Gumit használtunk, egyszer egy pillanatra lejött mikor húztam ki belőle. De utana egybol visszahuztuk. A vegen kihuztam belole es a gumiba mentem el.

Válasz:

Tisztelt Kérdezőm ! Az óvszer használatánál ilyen gyakran előfordul, ezért kérem, hogy a biztonság kedvéért Barátnője vegyen be egy esemény utáni tabletttát. Tudom, hét vége van és kissé nehézkes lehet a recept beszerzése, de próbálják meg. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Mellgyulladás

Tisztelt Doktorúr!

Szoptató anyuka vagyok. Mellfájdalommal kapcsoltban szertnék segítséget kérni. A jobb mell jobb oldalán a bimbó udvar mellett vörös folt alakult ki mely terület forró és nyomásra/érintésre fáj. Tapintható egy keményebb csomó amin/amiben egy puha dudort érzek, a bőr felülete kívülről fényes. Jovoheten megyek vissza a 6 hetes kontrollra addig azt a tanácsot kaptam sajnos látatlanba hogy maszirozzam de nem biztos hogy ezzel várni kellene még egy hetet és a maszirozás sem feltétlen tehet jót neki. Mit tudna tanácsolni? Előre is nagyon köszönöm: Tímea

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Leveléből azt érzem, hogy mielőbb szeretné, ha valaki megvizsgálná és érdemi tanácsot tudna adni Önnek. Kérem, ne várjon és keressen fel ehhez értő szakorvost. Elöljáróban ennyi, de a magam részéről is tudnám tanácsolni, hogy a szoptatás utáni alapos kifejés- még ha fáj is ! és az azt követő ,szobahőmérsékletü / " állotvizes " / borogatás, minden szoptatást követően segiteni tudna panaszain. Kérem, ne féljen, mindent jól csinál és nagyon jó a tejelválasztás is ! Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Herpesz

Először diagnosztizaltak nalam nemi herpeszt és kiderült hogy 5 hetes terhes vagyok. Elküldtek vervetelre hogy kuderüljön 1-es vagy 2-es típusú,de mivel sosem volt herpeszem es a nemi szervemen jött elő valószínű hogy 2-es. A kérdésem hogy ilyen esetben abortuszra lesz szükség mert valószínűleg a magzat is megfertőződött és fejlődési rendellenessége lesz? Vagy ki lehet ezt szűrni valahogy hogy a magzat fertőzött-e? Szeretnénk megtartani de felek hogy valami komoly baja lesz... Már van egy 1,5 éves kisfiam akit természetes úton szültem és nem volt semmi probléma. Ha esetleg most abortuszra lesz szükség akkor a későbbiekben a teherbeesés és szinten a herpesz miatti fertőzés kockazatos? Szeretnénk meg egy babát,de így most nagyon félek hogy a jelenlegi picit el kell vetetnem és utana is nehéz lesz a terhesség az esetlegesen kiújuló herpesz miatt. 

Válaszát előre is Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Köszönöm levelét, valóban redkivül nehéz helyzetben van és nagyon nehéz korrekt választ adni a magzat virus általi érintettsége, állapota és a jövóbeni gestatiós hetekkel kapcsolatban. Legmegbízhatóbbnak a 10-12 hét között elvégzett un. kombinált teszt és eredményének értékelése látszik. Amennyiben a jelen állapot terminálása mellett dönt, ugy a későbbiekben feltétlenül teljeskörü herpes és egyébb STD állapot kivizsgálását javaslom. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss György - Szülész-nőgyógyász válasza

Menstruáció eltolása

Üdvözletem, szeretném eltolni a menstruációmat 1 héttel. Elég ha a fogamzásgátlóm következő levelét egy hétig szedem, majd abbahagyom? A következő 7nap után pedig egy egész levelet vegig szedek? Ezzel a módszerrel minden a menzesszel járó panasz (hangulatingazodás, puffadás, fáradság) eltolódik egy héttel? Köszönöm a választ, Judit 

Válasz:

Tisztelt Hölgyem! A következő levél fogamzásgátlót is folyamatosan szedje be, majd amikor az is elfogyott,akkor tartsa meg a 7 napos szünetet és kezdje meg a következőt. Jó az elképzelése, de a folyamatos és rendszeres tablettaszedés a fontos, igy az 1 hetes "kitérő" csak zavarokat okozna. Üdvözlettel: dr.Kiss.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!