Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus

Dr. Mihranian Hermon

1938 kérdésre válaszolt

Kategóriái: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Szakterülete: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

Jeruzsálemben születtem. 1981-óta Budapesten élek, örmény származású magyar állampolgarként. 1971-ben SOTE-n ÁOK-n végeztem. 1976-ban belgyógyász szakorvosi diplomát szereztem. 1994-ben addiktologos szakorvosi diplomát tettem. 2006-ig a Nyírő Gyula kórház addiktologián illetve drogambulancián dolgoztam. Jelenleg mint addiktologus és drogszakértő a Magyarországért Drogmentes Maraton főtanácsadója vagyok.

Fő profilom a drogprevenció és terápiás kezelése, mind gyógyszeres és nem gyógyszeres téren.

Legutóbbi válaszai

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Magas koleszterin fogamzásgátlótól?

Kedves Illetékes,

1 éve folyamatos, kihagyás nélkül kombinált fogamzásgátlót szedek (Lindynette) orvosi tanácsra, feltételezett endometriózis miatt. Azóta teljesen rendben vagyok, nincs fájdalom, UH jó. Kérdésem lenne, meddig szükséges szedni a gyógyszert folyamatosan? Kb fél év múlva gyermektervezés is aktuális lesz, orvosom szerint abbahagyás után két héttel próbálkozzunk. Nem szükséges a korábban javasolt pár hónap, fél év szünet a fogamzásgátló és gyerekproject között?

Valamint legutóbbi vérvételemen 5.9 volt a koleszterinszintem, pedig soha nem volt magas, 30 éves, 50 kg-os nő vagyok, sportolok, nem dohányzom, étkezésre odafigyelek. Ez összefüghet a folyamatos fog.gatló szedéssel, esetleg tartsak szünetet? A fél éves szünet majd nem rontja a fetételezett  endometr. miatti terherbeesés esélyét?

Elnézést az esetlegesen nem ideillő nőgyógyászati rész miatt, egy belgyógyász véleményét is szerettem volna hallani.

Köszönöm válaszát

Válasz:

Kedves kérdezö. A nemzetközi javaslat szerint a gyerek vàlalàs miatt kb. 3-4 hònapi szünet javasolt. Ezzel nem rontja a feltètelezet endometriosis. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Bőr kipirulása

Tisztelt Orvos!

2 hónapja vélhetően Pantoprazolra allergiás reakcióm volt: törzsön erythroderma. Végtagokon urticariform, erythemás, helyenként confluáló papulák. Erre Solu-Medrolt és Uprastint kaptam és egy hét után elmúlt. Utána mosakodáshoz kenőcsöt és krémet.

Most pénteken elkezdődött helyenként erős bőrpír. (Nem viszket) Mindig máshol jön elő aztán van, hogy elmúlik ideiglenesen. Főként felsőtest, de volt a lábon is. Hasonlít arra, mint ha kicsit leégnék és néha a bőrön volt folt is.

Aznap mikor kezdődött volt egy fél óra mikor nagyon melegem volt beltéren kabátban, 3 kávét ittam, mákos sütit ettem picit, de amúgy semmit nem amit nem szoktam. Most már 6 napja tart és nem múlik, pedig minden nap elhagytam valamit ( koffein, tej, fahéj, liszt,  amire gyanakodhatnék), de nincs javulás. Mellette 3x vettem be antihisztamin tablettát a javulás reményében.

Mielőtt kezdődött 5 nap alatt 3 db Dorithricint szopogattam el, de ennek is már 1 hete kb.

Hova lehetne ezzel fordulni? Mi lehet ez? 

Köszönöm válaszát!

B. Antal

Válasz:

Kedves kérdezö. Gyògyszer allergia miatt alakult az egèsz. Tudni kell hogy utò tünetekkel jàr. Azèrt idönkènt jelentkeznek a bör tünetek. Javaslatom a kõvetkezõ. 1. Kerülni a füszeres ètelek fogyasztàsa. 2. Szènsavval dùsitot italok alkohol mellõzèse. 3. Fürdēsre baba szappan tusfürdõ hasznàlata. 4. Rõvid idöre napibegy tablette antihistamin tartalmu gyõgyszer bevètele. 5. Estènkènt egy pohàr cukor mentes kamilla teàt fogyastani. Türelem a panaszai megszünnek. Dr.Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Magas vérnyomás (Nebivolol)

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 

Férjem 43 éves, és magas vérnyomást diagnosztizáltak nála. Pulzusa is magas volt. 24 órás vérnyomásmérésen is részt vett, a magas vérnyomást megerősítette. pulzus súlyozott átlag nappal 98 volt, éjszaka 74. Vérnyomás súlyozott átlaga nappal 174/109, éjszaka 147/84. Ezenkívül hypertrigyceridaemia igazolódott laborban (triglicerid 5,1 volt), de nincs hyerchol, s a vércukor is normális. Szívultrahang: sine morbo. Jelenleg 1,5 hónapja napi fél Nebivolol tablettát szed reggelente (2,5mg) Vérnyomása is pulzusa is lejjebb ment. Többször mértük, általában 130/80 körül van. Kora estére előfordul, hogy 137/85-re felmegy. Reggel, gyógyszer előtt azonban átlagban 127/78. Az lenne a kérdésem, hogy az esti vérnyomása magas-e, illetve, meddig jó a vérnyomás értéke? Elég ez a gyógszermennyiség? Milyen gyakran kell mérni a vérnyomást? Van-e további teendőnk? Bano féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszulát szedhet-e a gyógyszer mellé? 

Nagyon szépen köszönöm a segítségét! Tisztelettel!

Válasz:

Kedves kérdezö. Ugy tünik hogy gyògyszer mellett a vérnyomàs megfelelö. Mivel Jelenleg minden rendbe van tovàbbi tennivalo nincs. De a gyògyszer ontissan szedni kell. Elegendö ha hetente két szer vérnyomàs ellenörzès törtènik. A kaposzulàkat SZEDHETI. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Concor

Jó napot 

 

Olyan kérdésel fordulnék önhöz minden nap 1,5 concort szedek ma véletlen nem negyedeltem el,2,5 vettem be lehet valami mellékhatása ? :/

 

Előre is köszönöm válaszát ! 

Válasz:

Kedves kérdezö. Szorongàsra nincs ok. Nem tõrtēnik semmi. De a jõvöben javaslom figyeljen oda. Üdvözlettel Dr. Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Nehézlégzés

Egy olyan probléma miatt kerestem fel önöket, hogy pár hónapja nehézlégzéssel küzdök. Általában fizikai terheléskor jelentkezik, éjszaka például sosem ébredek fel arra, hogy ne kapnék levegőt. Kiskoromban volt hasonló problémám, akkor főként az esti órákban jött elő, most szintén ilyesmit érzek, mintha nem menne le a levegő és folyamatosan ásítoznom kell. Néha, ha annyira rástresszelek a dologra és figyelem a légzésem, még durvábban előjön. 28 éves vagyok, 2 éve dohányzom, bár nem gondolnám, hogy csak ez lehet a kiváltó ok (mivel gyerekként is volt ilyen), de nem tudom kihez lehetne fordulni, vagy egyáltalán kell e fordulni ezzel valamilyen orvoshoz, mert neten annyi felé betegségnek írják ezt tüneteként (rák, asztma, reflux, pánikbetegség, szívelégtelenség, hörghurut, stb) . Válaszukat előre is köszönöm

Válasz:

Kedves kérdezö. Panaszai alapjàn indokolt hogy orvoshoz forduljon. Javaslom keresse a hàziorvos mivel szàmos vizsgàlatra van szüksèg. EKG mellkas Rtg stb. Talàlgatni nem èrdemes föleg ne az intetnetten keresse a megoldàs. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Por belélegzése.

Tisztelt Szakértő! Az éveken keresztül orron és szájon át belelélegzet macskalom por , okozhat e betegséget?  Sokszor éreztem, mintha belélegeztem volna szájon keresztül de nem gondoltam soha arra,hogy baj lehet belőle. Ez most hallottam egy ismerőstől,hogy bajt okozhat. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves kérdezö. Valòban betegsèget okoz. Föleg tüdöben. De szàmos màs betegsègek okozòja is. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Májzsugor

Apukám március 15.-ig ivott és azóta nem ivott egy kortyott se mert kiderult kisebb daganat van a májan és kisebb része el van halva neki... November 8.-a előtt 3 hétig felirta neki az orvos a Medrol 100mg-os tablettát és ennek köszönhetően apukám bekerult a kórházba előtte éjszaka izom görcse volt csütörtök reggel meg elment dolgozni és 8 óra fele jelentkezett nála a pszichés zavarok... Már délután anyukámat se a batyamat nem ismerte fel..másnap már felismert minket de a reflexei nagyon lassúak voltak...2 hét elteltével a hasa felvizesedett és a lába is.. A lababol folyik ki a víz és a vizelete kevés, gyengének érzi magát. Doktorur mennyi az esélye hogy meggyógyul??? Mikor majzsugorra van?? 

Válasz:

Kedves kérdezö. Igen nehèz vèlemèny mondani leletek nélkül. Hogy mekkora az esèly sajnos nem tudom. Több info kell. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Szív dobogás, mellkasi fájdalom, karzsibbadás

Tisztelt Doktor Úr/Nő

Kb 3 hete időnként kihagy a szívverésem és utána nagyot dobban és ez ismétlődik kb naponta 10-30 alkalommal. A vérnyomásom gyógyszerrel jónak mondható,(Covercard és Aspirin Protect)120-140/65-90 között, naponta többször ellenőrizve a pulzus 50-90. Igen sokszor vannak vannak mellkasi fájdalmaim és zsibbad a bal karom, de ez utóbbi két tünettel voltam kardiológiai vizsgálaton(Márciusban), ahol azt állapították meg, hogy ezek nagy valószínűséggel nem szíveredetű tünetek(ezek azóta is fennállnak). Ez a kihagyás érzés régebben is előfordult, de egy jóideig nem tapasztaltam és most újra, ritkán éjszaka is. A kérdésem a következő: Mennyire kell aggodnom? Mi okozhatja és javasol-e újabb kardiológiai vizsgálatot?

Válasz:

Kedves kérdezö. A Covercard igen ritkán hasonló tüneteket okoz. Mivel a vérnyomàs is pulzus rendbe van aggodalomra nincs OK. De javaslom hogy valamikor jelentkezzen egy EKG vizsgàlatra. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Fibroscan vizsgálat

Tisztelt doktor Úr/Nő!

Családunkon belül két személynél is diagnosztizálták a PBC nevű betegséget, melynek kialakulása nem ismert számunkra!az egyik előre haladottabb a másikra még gyógyszert sem írtak!mind a ketten voltak fibroscan vizsgalaton!az egyik F0 ás eredményű!a másik tavalyi értéke 7,7 az idei pedig 10,2kPa. A vizsgáló orvos javasolta hogy utóbbi személy fogyjon le 5 kg mert szerinte túlsúlyos mely befolyásolja az eredményt!A kérdésem az lenne hogy ez tényleg befolyásolja ez értéket?ha igen akkor ha leadna 5 kg milyen iranyba változna ez az érték!és lehetséges e hogy a 7,7 ről ilyen gyorsan 10,2 re ilugorjin ez az érték ha a laboreredményekGGT LDH HDL APT javulást mutat?

köszönöm válaszukat!

Válasz:

Kedves kérdezö. A fogyàs javit a helyzeten illetve jobb eredményeket kapunk. Az orvosànak igaza van. De tovàbbi monitorizàs javasolt. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Hisztamin intolerancia

Tisztelt Doktor Úr,

37 éves nő vagyok. Hisztamin intolerancia vérvételem eredménye 5.4. Tudni szeretném, hogy ez pozitív eredményt jelent e és ha igen akkor milyen mértékben. Talán fontos információ hogy panaszaim révén eddig emellett az derült ki, hogy erősen laktóz érzékeny vagyok, viszont a tej allergia vizsgálat 0.1 lett ami tudtommal negatív értéket jelent. Laktulóz tesztem eredményem is nagyon magas. Sajnos csak januárban kaptam orvoshoz időpontot, de tanácsával talán kicsit javulhat az állapotom addig is. Köszönöm előre is a segítséget.

Üdvözlettel: Mária

Válasz:

Kedves kérdezö. A laktoz èrzèkenysèg miatt javaslom a laktozmentes ètelekt. Az emelkedet histamin èrtèk allergiàs folyamatokra hajlamos. Szerintem sok gyõgyszer helyet inkàbb diètàra kell figyelni. Szàmos nem gyògyszernek minõsülõ hemopàtiàs szerek kaphotòk amelynek igen pozitiv hatàsai vannak. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!