Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus

Dr. Mihranian Hermon

1890 kérdésre válaszolt

Kategóriái: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Szakterülete: belgyógyászat, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

Jeruzsálemben születtem. 1981-óta Budapesten élek, örmény származású magyar állampolgarként. 1971-ben SOTE-n ÁOK-n végeztem. 1976-ban belgyógyász szakorvosi diplomát szereztem. 1994-ben addiktologos szakorvosi diplomát tettem. 2006-ig a Nyírő Gyula kórház addiktologián illetve drogambulancián dolgoztam. Jelenleg mint addiktologus és drogszakértő a Magyarországért Drogmentes Maraton főtanácsadója vagyok.

Fő profilom a drogprevenció és terápiás kezelése, mind gyógyszeres és nem gyógyszeres téren.

Legutóbbi válaszai

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Mitől szúr a mellkasom bal oldalt?

Üdvözlöm!

Előre elnézést kérek, ha hosszúra sikeredik, de nem akarok kihagyni semmi fontosat. 

7-én szombaton arra ébredtem, hogy bedugult a fülem. Próbáltam piszkálni, de nem lett jobb, másnap ráadásul még fájt is. Párom vett a gyógyszertárban fülcseppet (peroxid drops aurecon otodesinfitium). Ez segített, fellazította a zsírt, aznap este már jobb lett, 2-3 nap alatt rendbe is jött. Ezt csak azért írtam le, hogy ez nem-e okozhatott valami gyulladást. 

Múlthét szerdán késő este moziztunk párommal, a film elég hosszú volt, kb. 3 órás, így későn, hajnali 3 körül értünk haza. A sok üléstől és az enni-, innivalótól fel is puffadtam. Én a munkámat otthon végzem laptopról, így még azt is meg kellett csinálnom, ezért megittam egy Red Bullt. Reggel 9 körül végeztem, elmentem fürödni. Törölközés közben, amikor lehajoltam, beleszúrt a mellkasomba bal oldalt. Kicsit megijedtem, de nem nagyon foglalkoztam vele. Amikor lefeküdtem, még párszor beleszúrt, főleg mozgás közben. Ezután már megijedtem, sőt, bepánikoltam, remegtem, még jobban fájt a mellkasom a pánik miatt. Amikor megnyugodtam, végre sikerült aludnom.

Este 7-kor keltem fel. Lementem kicsit a levegőre. Amíg készülödtem, öltöztem, addig nem volt baj, de lent az utcán eszembejutott a reggeli dolog, ekkora újra féltem, nyomást, néha fájdalmat éreztem a mellkasomban, kisebb pánik volt rajtam újra, így inkább elmentem az ügyeletre.

Amíg nem jött az orvos, addig az asszisztens megnézte a véroxigén szintet, pulzust, vérnyomást. Minden jó volt. Amikor a doktor úr megérkezett, akkor ő is megnézte mindezt, plusz EKG, minden rendben volt. Szerinte a kimerültség, a pánik és a Red Bull okozta.

Amikor eljöttem és megnyugodtam, észrevettem, hogy ha a fejemet előre vagy hátra mozgatom, akkor fáj a hátam és a szegycsont környéke. Ez a fájdalom másnap erősebb volt, de Fastum géllel kentük, így most már majdnem teljesen elmúlt. Sokat ülök a munkám miatt, plusz lehet a 3 órás mozi sem tett jót.

Tegnap éreztem egy kis váladékot a nyelőcsövemben. Amikor köszörültem a torkomat, akkor kicsit felszakadozott. Elijesztettem magamat, hogy lehet tüdőgyulladás, és az eddigieket is ez okozta. Jött megint a stressz, egy kis pánik (pedig az orvos óta nem volt), így egy kis légszomj és mellkasi fájdalom is volt. Szerencsére mivel voltam orvosnál, így most hamar megnyugodtam, mert szerinte nem volt semmi baj. Még 1-2x beleszúrt a mellkasomba, de mostsnra már teljesen megnyugodtam, minden oké, elmúlt.

Az este eléggé sokat böfögtem, égett a gyomrom is. Olvastam, hogy refluxot amúgyis megelőzhet ilyen váladék termelődés, ami miatt köszörültem néha a torkomat.

Várok pár napot, ha nem javul, elmegykl a házi orvosomhoz is. 

Ön szerint mi lehet?

EKG, véroxigén szint, vérnyomás, pulzus rendben volt.

Okozhatta mindezt a nyak és hát fájdalom (ami enyhült sokat, de még jelen van)?

Esetleg valami gyulladás, amit lehet a fülem okozott, vagy már az arra figyelmeztetett?

Vagy tényleg a stressz, kimerültség? Sokat stresszelek, sok a munkám, szüleim költöznek el, ez is zavar, mert én nem vidéken élek, de szerettem oda menni, ott nőttem fel, ott a kutyám, barátaim stb., és már oda így nem nagyon tudok menni. Pörgősek a napjaim, sokszor alig alszom, későn fekszem le, sokszor alszom el a munkám közben, mivel hajnalban csinálom meg.

Tudom, hogy sok mindent vázoltam fel és távolról nem tudja megmondani, ezért is voltam orvosnál, de ha lehet, és ha kérhetem, akkor a véleményét szeretném meghallgatni, meg hogy Ön mire tippel/gondol.

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves kérdezö. Köszönöm a rèszletes leiràs. Panaszai alapjàn feltételezhetö hogy szorongó alkatu könyen pànikba esik. Tovàbbà sokat dolgozik keveset pihen. Panaszai hàtterében nincs szervi kóros Elvàltozàs. EKG negativ. Vérnyomàs rendbe van. De a sok ülês miatt gerinc problèmài lehetnek. Szerintem egyben a javaslatom hogy vàltoztatni kellene az élet ciklusnak. Több pihenèsre van szüksèg. Illetve szabad idöben Tornàzni kellene. Roviden egèszsèges èlet formàra van szüksèg. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

A koleszterin milyen laborértékek esetén igényel gyógyszeres kezelést?

Üdvözlöm!

Kell-e aggódnom az alábbi laborértékek miatt? 

Az alábbi értékek nem megfelelőek: Gamma-GT:54, Koleszterin:8,3, LDL-Koleszterin:5,43, Non-HDL Koleszterin:6,7, Triglicerid:2,86.

65 éves vagyok és 75kg. Gyógyszert nem szedek. A belgyógyász doktornő mindenképp koleszterincsökkentő gyógyszert akar "rámerőltetni". Többször nézte már a vérképem, mindig a koleszterin volt kicsit magasabb a normál értéktől, de véleményem szerint, ezek az értékek nem kirívóan magasak -persze ez az én véleményem- .

Ilyen értékek esetén valóban szükséges gyógyszert szedni rá?

Köszönöm előre is válaszát!

Válasz:

Kedves kèrdezö. Gyògyszer nèlkül megfelelö dietaval lehett csökkenteni a cholesterin èrtèk. Üdvõzlettel Dr. Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Alacsony pulzus

Tisztelt Címzett!

Alacsony a pulzusszámom. Általában 55-59

A vérnyomásom általában 130-135/70-80

Úgy hallottam hogy az alacsony pulzusszám szívelégtelenségre utal. 72 éves vagyok. Hosszú sétákat szoktam tenni, mellette úszom és szaunázom. Kertészkedek is. Viszonylag jól birom a fizikai munkát. Véralvadásgátlót (mélyvénás trombózis) vérnyomáscsökkentőt, és szívritmuszavar elleni gyógyszereket szedek.

Kérdésem: mivel lehet az alacsony pulzusszámot növelni?

Várom szíves válaszukat.

Tisztelettel:

Kürthy Ferenc

Válasz:

Kedves kèrdezö. Ez a pulzus szàm kifogàstalan nincs szüksèg gyògyszerre.. Tovàbbà nem szivelègtelensēg az OK. Ūdvözlettel Dr. Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Meggyógyulhat-e a pajzsmirigyem vagy kinőhet-e a hajam és mivel tudnám elősegíteni gyorsítani ezt?

2 éves koromban derült ki hogy pajzsmirigy alulműködésem van és emiatt kihullott a hajam. 2 éves fényterápiával újra kinőtt de ahogy beléptem a pubertás korba megint kihullott. Az orvosom azt ajánlotta hogy ne használjunk jódozott sót mert nem tudjuk hogy milyen bajt okozhat. 75mg letroxot szedek minden reggel éhgyomorra. A szempillám elkezdett nőni,már vannak a fejemen pihék és hajkezdeménynek nevezhető valamik, valamint a szemöldököm is kezd nőni mintha.

Válasz:

Kedves kérdezö. A pazsmirigy alulmükõdès miatt folyamatossan gyogyszert kell szedni. A rendszeres kezelès javit a helyzeten. Rendszeres orvosi kontrolra szüksèg van. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Szájszárazság éjszaka

A következő a problémám: Körülbelül tíz éve időnként (főleg télen, mozgáshiányos időszakban) előfordul, hogy éjszaka ill. reggelre kiszárad a szám és a nyelvem. Amikor még nem tudtam ennek az okát és nem korlátoztam bizonyos élelmiszerek fogyasztását, néha annyira kiszáradt a nyelvem, mintha egy darab fa lett volna. Ha ilyenkor kb. egy hétig fagyöngyteát iszom, nem eszem édességet és olajos magvakat, lassan megszűnik. Szomjúságot, bőrvisztketést és kóros étvágyat nem érzek.

 

A vércukor mérés a legsúlyosabb szájszárazság esetén is normális (4,5-5 között van). Évente egyszer szoktam nagyvérképet csináltatni, de ott is 5-5,2 szokott lenni. Otthon vérből és vizeletből mérek, de mindig teljesen normálisak az értékek.

 

Szeretném megkérdezni, hogy mi lehet ez, és mit lehetne tenni azért, hogy végleg megszűnjön?

Válasz:

Kedves kèrdezö. Mielõtt bàrmit javasolnèk. Keresse a haziorvos egy terhelèses vèrcukor vizsgàlatra. Utàna beszèlhetünk. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Vérnyomás különbség

Tisztelt Doktornő!/Doktor Úr!

Szíves véleményüket kérném. A vérnyomásom bal karon 130/70 Hgmm jobb karon 110/75 Hgmm. Szeretném kérdezni, hogy ez a különbség megfelelő-e? Ez mire utal? Az interneten sok helyen a maximum 10 Hgmm különbséget írják, e fölött kell-e valamit tenni? Ez a különbség, diétával, sporttal vagy bármivel csökkenthető-e? A koleszterinem felső határértéken van, a jó koleszterinek megfelelőek. Köszönöm megtisztelő válaszukat. 

Válasz:

Kedves kérdezö. Ez a kűlöbsèg nem kóros tennivalo nincs. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Nem múlik el!

Tisztelt Szakértő! Félévvel ezzelőtt egy délután,pár óra leforgása alatt nőtt a nyakam baloldalán egy duzzanat. Arra lettem figyelmes akkor,hogy fáj a nyakam,de csak addig fájt még ez a duzzanat létrejött. Voltam vele orvosnál aki elküldött ultrahangra, laborba  és a fül orr gégészetre is de nem kaptam válasz.hogy ez mitől lehet. Kemény szilva nagyságú duzzanat és nem mozditható. Az ultrahang cisztákat mutatott a nyakamon mind a két oldalt. Azóta sem múlt el és most nagyon enyhe fájadmat is érzek de tényleg csak éppen,hogy fáj.Az lenne a kérdésem ,hogy ne foglalkozzak vele,vagy újra menjek el az orvoshoz? Akkor a labor eredményemen volt egy kisebb fehérvérsejtszám emelkedés .de az rendbe jött. Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves kérdezö. Komlyan kell foglalkozik a duzzanattal. Javaslom nyomban keresse fel a kezelö orvos. Szàmos vizsgàlatra szüksèg van annak èrdekèben hogy milyen duzzanatrol van szò. Nyirok eredetü vagy pazsmirigy eredetü vagy màs. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Rosszulét

Mostanában elég fáradékony vagyok,levegőt is alíg kapok.Van,hogy 2-3 percre a szemem előtt elhomályosodik minden.Gyakrabban jön rám köhögés is.Néha a kezeim erősen zsibadnak.A pulzusom nagyon alacsony.Mitől lehet?Mit tegyek?

Válasz:

Kedves kérdezö. Szàmos oka lehet. Ilyen kevés info alapjàn nem lehet vélemény alkotni. Több info kell. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Laktózérzékenység, ekcéma és vitiligo megjelenése egy időben

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen orvoshoz forduljak első körben, aki az alábbi tünetek alapján további vizsgálatokat tudna javasolni.

Tünetek röviden: ekcéma, vitiligo, laktózérzékenység, néha rossz emésztés/hasmenés

Kifejtve:
2018. nyarán ismertem fel, hogy nagyon jó valószínűséggel laktózérzékeny vagyok, miután sima tejtől hasmenésem volt/van, míg a laktózmentes tej fogyasztásának semmilyen kellemetlen hatása sincs. Korábban ilyen panaszom nem volt.

2019. január-február környékén jelent meg a jobb kezem, középső ujján először ekcéma. Ekkor elmentem egy bőrgyógyászhozt, aki adott rá kenőcsöt, ami enyhítette a tüneteket, de nem múlt el. A bőrgyógyász azt mondta, hogy oka ismeretlen, valószínűleg a hideg, százar időjárás, rossz levegőminőség miatt van. Ez idő tájt még csak néhány kisebb fehér folt volt a kezemen és a szakállamon (ekkor még azt hittem, hogy őszülök), ami számomra teljesen normálisnak tűnt, szinte észre sem vettem.

Mostanra (2019. szeptember) az ekcéma nem múlt el (de a kenőcsöknek hála mérséklődött), és egyre gyorsabban és egyre több fehér foltot kialakítva kezdett el elfehéredni a bal és a jobb kézfejem (nagyobb mértékben, mint a bal), illetve a nyakam, a tokám és a szemem körül a bőröm. Ismét elmentem egy bőrgyógyászhoz. Kaptam kenőcsöket, de azt mondta, hogy oka ismeretlen, nem igazán lehet bármit kezdeni a vitiligoval, illetve az ekcémával; kizárt, hogy összefüggés legyen a laktózintolerancia, a rossz emésztés és a vitiligo+ekcéma között.

Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen orvoshoz forduljak első körben, aki az alábbi tünetek alapján további vizsgálatokat tudna javasolni, hiszen nem szeretném, ha teljesen elfehéredne a bőröm.
 

Válasz:

Kedves kérdezö. A panaszai alapjàn több mint valoszinü immune betegsègröl van szò. Javaslom egy belgyógyàsz immunologus szakorvoshoz fordulni. Az egyetem klinikàn talàlhato ilyen szakorvos. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Dr. Mihranian Hermon - belgyógyász, addiktológus válasza

Diabettessel kapcsolatos

Ha eddig 1000 mg Meforal gyógyszert szedtem, lehet-e egyik napról a másikra csökkenteni 500 mg-ra. Okoz-e valamilyen gondot a csökkentés? Mit lehet tenni a gondok elkerülésére?

Válasz:

Kedves kérdezö. Mindig attol füg milyen a vércukor érték. Javaslom közölni a kezelö orvosaval. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!