Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa

Dr. Rácz László

75 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fog- és szájápolás

Szakterülete: fog- és szájápolás

Legutóbbi válaszai

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Csont tumor - fogpótlás

Üdvözlöm!Anyám aki 75 esztendős, néhány éve diagnosztizált csont tumorban szenved.Havi alkalommal ambuláns kezelés formájában kemoterápiát kap, amivel nem lehet leállni.A fogai hónapról hónapra egyre rosszabb állapotba kerülnek, így a táplálkozás komoly problémát okoz neki. A felkeresett fogorvosok elzárkóznak a beavatkozástól, mivel állításuk szerint a csonthártya sérülése még nagyobb gondot okozhat.A kérdésem, létezik-e fogpótlás vagy műfogsor bármilyen formában ebben az esetben? Tiszteletteljes köszönettel!

Válasz:

Tisztelt Kiss Csaba! Ilyen esetbe nem a fogorvos az akinek dönteni kell. A kezelőorvosa ismeri az anyukája állapotát és neki kell eldöntenie, és írásban megerősítenie, hogy a fogorvosi beavatkozások közül melyek jelentenek kockázatot. Fogorvosi szempontból ismerni kellene a pontos állapotot, hogy beavatkozásra van szükség. Általában nem a fogsor készítése a probléma, hanem a meglévő rossz fogak eltávolítása. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Fogászati góc

Kedves Dr. Rácz László,

Nagyon szépen köszönöm a válaszát a  Fogászati góc - Arthritis  kérdésemre!

Közben elkészíttettem egy panoráma röntgent, a biztonság kedvéért. Hogyha ideje engedi, legyen kedves nézze már meg a mellékelt felvételt, hogy Ön lát-e fogászati eredetű gócot ami okozhat arthritis jellegű tünetet, vagy egyéb más rendellenességet?

Köszönettel, Miki

Válasz:

Tisztelt Földi Úr! A röntgen alapján nem látok. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Fogászati góc - Arthritis

Kedves Doktor Úr,

 

Elnézést kérek a zavarásért.

Röviden leírnám a problémámat, ami reumatológiai jellegű:

Januárban volt egy lézeres gerinc sérv műtétem, ami után egyre nőttek a fájdalmaim, a gerincemben és a keresztcsontban is. Kaptam rá Rheosolon kúrát, ami nem vált be. Utána nemsokkal elkezdtünk egy ischias infúziót is 5 napig, gyakorlatilag hatástalannak bizonyult. Februártól, rohamszerűen következett a minden végtagomra kiterjedő fájdalom. Kezdődött a keresztcsonttal, aztán elkezdtek fájni a bordáim is, a csípőm, a bokáim és lábujjaim, a térdeim, majd legvégén a kezeim és az ujjaim is. A csuklómon kialakult egy ganglionnak vélt csomó, valamint a mutató ujjamon jobb kezemen szintén egy csomó az első ujjpercnél azóta pedig több ujjam is kicsit megduzzadt a perceknél. (ezek a csomók mostanra laposabbá váltak) Az elmúlt hónapok alatt kaptam sok gyógyszert, pl aflamint is, stb.)

Külső jele nem mutatkozott a problémának, bőrpír nincs sem duzzanat (leszámítva a fent említett helyeket, csukló és ujjaim). Leteszteltek mikrobiológián, ott csak egy probléma volt, Mycoplasma pneumoniae ami két vizsgálat után is “kétes” megfogalmazású eredményt adott. Teszteltek immunológián is, gyakorlatilag negatív lettem mindenre ami az RA -t igazolná. HLA-B27-re szintén negatív vagyok és a CRP és Westergren is, valamint a húgysavszint is rendben van!

Antibiotikum kúrát is kaptam Ciprofloxacint, ami nem használt. Az utolsó diagnózisom Reaktív arthritis lett. Elméletileg valamilyen fertőzés kiváltotta az arthritist. Elkezdődött egy Salazopyrin terápia amit 16 hete szedek, eddig változatlan minden.

Csontizotóp annyit mutatott ki, hogy kissé fokozottabb aktivitást mutat szinte mindenhol, de kóros dúsítás nem ábrázolódott.

Jelenleg a keresztcsont nagyon fáj (a mostani MR vizsgálatom eredménye: Aktív sacroileitis nem igazolható. Mindkét oldalon lezajlott sacroileitis képe!), térdek, lábujjak, könyököm (még akkor is hogyha az ágyhoz hozzáér), sarkaim és a kéz ujjaim is nagyon fájnak (főleg oldalirányú mozgatásra) -ennek ellenére a vérképem is szinte teljesen rendben van.

Elméletileg a csonthártyák és az íntapadási részek vannak gyulladásban, de ez nem igazolt vérképből. Igazából nem értem mi okozza a problémámat, rengeteg vizsgálat után sem tudok konkrét diagnózist (SNSA csoportba besoroltak) 

Jelenleg a korábban lezajlott keresztcsonti gyulladás miatt és a többi fájdalom miatt új MR vizsgálat lett kitűzve valamint Infektológus és elkezdték a biológiai terápiához a “papírozást”.

 

Ez után a hosszú leírás után az lenne a kérdésem, hogy a fent említett tüneteket okozhatja -e fogászati góc?

(fájdalom nincs a fogaimban és épek, még fogkő sem jelentkezik nagyon) Azt olvastam, hogy nem kell fájnia a fognak, ahhoz hogy góc legyen amiből a “fertőzés” bekerül a véráramba.

 

Köszönettel, Miki

Válasz:

Nem valószínű, hogy a fogai állapota bármilyen összefüggésben lehetnek a tüneteivel. Ennek ellenére érdemes egy fogorvosi vizsgálatra elmenni. A fogászati eredetű góc könnyen kideríthető. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Ínygyulladás,terhesség

Tisztelt Dr úr/nő!

11 hetes kismama vagyok,és ínygyulladásom van! 

Felkerestem a fogorvosom de ő nem ajánlott semmit várjuk hátha megoldodik ha nen menjek vissza!

Corsodil szájöblögetőt használhatok napi 3x fogmosás melett?

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves Levélíró! Érdemes a fogorvosára hallgatnia. A terhesség alatt gyakori az un. "terhességi ínygyulladás", ami hormonális alapon alakul ki. Gyakran a kismamák az első hónapokban a fokozott hányinger miatt nehezen tudnak fogat mosni ami természetesen tovább rontja a helyzetet. Azért javasolom, hogy bízzon a fogorvosában mivel ö látja, hogy pontosan mennyire súlyos az íny állapota, milyen szájhigiénét sikerül fenntartania, milyen egyéb súlyosbító tényezők vannak jelen hiszen a kezelési stratégiát ennek megfelelően kell kialakítani. Tisztelettel: Dr. Rácz László dentalstudio.hu
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Lepedékes nyelv!

Tisztelt Doktor Úr!

Narancssárga lepedékes a nyelvem 1 hete! Amikor fogkefével tisztítom utánna égő érzést érzek! Eddig ezt nem tapasztaltam!

 Folyamatosan szedek pajzsmirigy túlműködésre propycil gyógyszert május óta!

Más egészségügyi problémáról nem tudok!

Mitől lehet? Kell e orvoshoz fordulnom és ha igen hová?

Válaszát köszönöm!

Tisztelettel Kiss Judit

Válasz:

Tisztelt Kiss Judit! A nyelv lepedék megvastagodásának és elszíneződésének több oka is lehet, ezek többsége nem jelent semmilyen súlyos problémát. Ha egyébként nem okoz gondot, várjon vele még néhány napot, de ha nem múlik el forduljon fogorvosához. Tisztelettel: Dr. Rácz lászló
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Fogíny megbetegedés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

2 héttel ezelőtt voltam szájsebész szakorvosnál szájüregi vizsgálaton, ahol a vizsgáló orvos mindent rendben talált. Tegnap reggel viszont felfedeztem, hogy jobb oldalon leghátul az ínyem kissé vöröses. Nincs rajta kitüremkedés sem pedig seb, de érzékeny. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e ez esetlegesen szájüregi rákra utaló jel, mikor 2 hete még semmi nem látszott? Sajnos pánikbeteg vagyok és eléggé meg vagyok rémülve. A történethez az is hozzá tartozik, hogy 2 hónapja elhúzódó garatgyulladásom van, bár nem tudom lehet-e összefüggés... 

Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves Levélíró! Egyértelműen ettől nem kell tartania. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Tejfog vagy foginny gyulladas

A fiam 6eves nagyon faj a foga a foginnye be van gyulladva na most el lehet tavolitani a tejfogat amelyik egy kicsit mar lyukas is?

Válasz:

Tisztelt Levélíró! A tejfogat természetesen, ha sok problémát okoz el lehet távolítani, de a fogsor fejlődése és a későbbi fogszabályozás elkerülése végett célszerűbb megtartani. A fogorvosa biztosan meg tudja oldani, hogy ne fájjon és a duzzanat is elmúljon. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Foghúzás utáni orális szex

Üdv!

Tudom már késő, de azért megkérdezném.

2 hete húzták ki a bal felső 6-os fogam, egyszerű húzás volt. Azóta nem volt panasz a vérdugó se esett ki. Ha nyelvem odateszem érzem, hogy az íny még nem zárt össze és van egy lyuk. Gondolom azért belülről már gyógyult így 2 hét után.

A kérdésem: lehet e bármi két hét után ha a páromomat aki hölgy orálisan kényeztettem.

Válaszát köszönöm!

Válasz:

Kedves Csaba! Amennyiben a gyógyulási folyamat megfelelően zajlik, már nem jelent nagyobb kockázatot mint egyébként. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Foginy gyulladás

Biro Terézia vagyok.Kérdésem az begyulladt az inyem.A nyelvemet felemeltem és egy kicsit a szájpadlásomhoz vyomtam.Azt vettem észre mintha megdagadt volna valami a nyelvem alatt.Ha vissza huztam eltünt.fájni az nem fáj.Mivel pánik beteg vagyok rögtön kivert a viz hogy mi lehet az,rossz vagy csak én képzelödöm.Válaszát várva Tisztelettel Biro terézia.

Válasz:

Kedves Terézia! Valószínűleg csak a szájfenék domborodik ki, ami teljesen természetes, de így látatlanba ez nem tudom megállapítani. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, feltétlenül forduljon fogorvosához. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Dr.úr ez mandulakő lenne?

Az van hogy éreztem hogy van szájszagom ilyen savanyú néztem hogy mik lehetnek az okai. Megláttam hogy mandulakő is okozhatja. Bele néztem a számba és egyetlen ilyen dolgot látok benne. Ön szerint mandulakő?

Próbáltam kiszedni de nem sikerült mert nemtudok odáig lemenni.

Ön szerint mi lehet a baj?

Mandulakő vagy nekem ez csak ott van?

 

Válasz:

Kedves Érdeklődő! A mandulakő okozhat szájszagot, de ezen kívül egyéb elváltozás is. Ahhoz, hogy az ok kideríthető legyen el kell mennie személyesen egy orvosi vizsgálatra, sajnos én így látatlanba csak ennyit tudok segíteni. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!