Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa

Dr. Rácz László

69 kérdésre válaszolt

Kategóriái: fog- és szájápolás

Szakterülete: fog- és szájápolás

Legutóbbi válaszai

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Tejfog vagy foginny gyulladas

A fiam 6eves nagyon faj a foga a foginnye be van gyulladva na most el lehet tavolitani a tejfogat amelyik egy kicsit mar lyukas is?

Válasz:

Tisztelt Levélíró! A tejfogat természetesen, ha sok problémát okoz el lehet távolítani, de a fogsor fejlődése és a későbbi fogszabályozás elkerülése végett célszerűbb megtartani. A fogorvosa biztosan meg tudja oldani, hogy ne fájjon és a duzzanat is elmúljon. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Foghúzás utáni orális szex

Üdv!

Tudom már késő, de azért megkérdezném.

2 hete húzták ki a bal felső 6-os fogam, egyszerű húzás volt. Azóta nem volt panasz a vérdugó se esett ki. Ha nyelvem odateszem érzem, hogy az íny még nem zárt össze és van egy lyuk. Gondolom azért belülről már gyógyult így 2 hét után.

A kérdésem: lehet e bármi két hét után ha a páromomat aki hölgy orálisan kényeztettem.

Válaszát köszönöm!

Válasz:

Kedves Csaba! Amennyiben a gyógyulási folyamat megfelelően zajlik, már nem jelent nagyobb kockázatot mint egyébként. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Foginy gyulladás

Biro Terézia vagyok.Kérdésem az begyulladt az inyem.A nyelvemet felemeltem és egy kicsit a szájpadlásomhoz vyomtam.Azt vettem észre mintha megdagadt volna valami a nyelvem alatt.Ha vissza huztam eltünt.fájni az nem fáj.Mivel pánik beteg vagyok rögtön kivert a viz hogy mi lehet az,rossz vagy csak én képzelödöm.Válaszát várva Tisztelettel Biro terézia.

Válasz:

Kedves Terézia! Valószínűleg csak a szájfenék domborodik ki, ami teljesen természetes, de így látatlanba ez nem tudom megállapítani. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, feltétlenül forduljon fogorvosához. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Dr.úr ez mandulakő lenne?

Az van hogy éreztem hogy van szájszagom ilyen savanyú néztem hogy mik lehetnek az okai. Megláttam hogy mandulakő is okozhatja. Bele néztem a számba és egyetlen ilyen dolgot látok benne. Ön szerint mandulakő?

Próbáltam kiszedni de nem sikerült mert nemtudok odáig lemenni.

Ön szerint mi lehet a baj?

Mandulakő vagy nekem ez csak ott van?

 

Válasz:

Kedves Érdeklődő! A mandulakő okozhat szájszagot, de ezen kívül egyéb elváltozás is. Ahhoz, hogy az ok kideríthető legyen el kell mennie személyesen egy orvosi vizsgálatra, sajnos én így látatlanba csak ennyit tudok segíteni. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Tejfog

Tisztelt doktor úr/nő!

Tegnap a kisfiam kihúzta magának a tejfogat es alatta egy lifegő /íny maradt van/ ez normális,visszafog neki húzódni mert eddig ilyennel nem tálálkoztunk!?képet csatoltam!

válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Anyuka! Nem kell aggódni, ez magától rendeződik. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Nyelvproblema

Tisztelt Dojtor Ur/No! 

2 nappal ezelott jelentek meg ezek a mellekletben levo voros foltok a nyelvemen. Enni tudok. Maro erzes az van. Ugy erzem mintha tobb helyen belemartak volna. Egyszer mar 2 hete voltam igy akkor 3 voros folt jott ki. Kb egy het alatt elmult. A torkom is faj. Mutattam haziorvosnak azt mondza semmit nem lat rosszat. Gorogdinnyet ettem ket nap egymas utan. A gyogyszer szerint allergia lehet ez. Nyitott ablaknal alszp. Reggelre eldugul az orrom folyik az orrom tuszogok. Anyukam azt mondta szajuregi rakom van. Felek iseges vagyok. A gyogyszeresz rozsamezet javasolt es strepsils cukorkat. Ha a rozsamezzel kendm enyhen csipi de nem nagyon. Mi lehet ez Ön szerint? Bizva mielobbi valaszaban! Tisztelettel: Zsuzsa

Válasz:

Kedves Zsuzsa! Elnézést, hogy csak most válaszolok, de az elmúlt napokba erre nem volt lehetőségem. Remélem már megoldódott a problémája, ha nem akkor is nyugodjon meg a szájüregi ráknak biztosan nem ezek a tünetei. Sajnos ennyi információ nem elegendő a pontos diagnózis megállapításához, ezért azt javasolom, hogy ha a tünetei még mindig jelen vannak keressen fel egy fogorvost, aki meg fogja oldani a problémáját, vagy ha szükséges továbbküldi a megfelelő szakrendelésre.
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Fogfájás

Jónpot!Solymos Károlyné vagyok,már 3 apja szenvedek,fáj a fogam a fülem a fejem végig.
Voltam fülorr gégészeten ott azt mondták minden rendben,voltam fogorvosnál,kifurt 1et valamit talált,kaptam gyógyszert de még mindig fáj,már sírok,aludni se tudok.KAptam beutalót neurológiára,2018.10.30ára időpontot kaptam....addig meghalok.
Mi lehet a probléma?Kérem segítsen.

Válasz:

Kedves Solymos Károlyné! Nem egyszerű válaszolni a kérdésére, hiszen ehhez hasonló fájdalom legalább 100 féle okból jelentkezhet. Csak egy alapos klinikai vizsgálattal deríthető ki a fájdalom oka, de néha ez sem elegendő és egyéb kiegészítő vizsgálatokra és más szakterületek bevonására is szükség van a pontos diagnózis megállapításához. Sajnos így interneten anélkül, hogy ismerném a részleteket nem tudok segíteni. Azt javasolom, hogy, ha a fájdalom elviselhetetlen , akkor mindenképpen mennyen vissza kezelőorvosához, hogy ameddig a pontos oka megállapítást nyer, addig is valamilyen hatékony fájdalomcsillapítást találjanak.
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Fogak!

7 éves fiam első kettő es alsó kettő maradandó fogai sajnos nagyon sárgák a többi tejfoghoz képest ami megvan még neki!

Elmexel mosa a fogát..természetesen fogorvos is látni fogja de addig is kérem tanácsoljon nekünk valamit hogy mivel lehetne ezzen a problémán  segíteni!

köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedves Anyuka! Látni kellene, hogy csak fogkő, amit le lehet tisztítani, vagy maga a Zománc van elsárgulva. Az Elmex fogkrém teljesen megfelelő, ha helyes fogmosási technikával párosul. A zománc elszíneződése esetén a fogorvosával kell megbeszélni a lehetséges megoldásokat. Tisztelettel: Dr. Rácz László
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

A felső hidam 3 csapból áll, ebből az egyik gennyes lett

Kedves Doktor Úr!

2011-ben csináltattam 3 csapból álló felső fogsort (implantátum). Sajnálatos módon - az én hibám- , hogy keményebb dolgot (cukorka) rágtam rajta, szinte folyamatosan. Ebből kifolyólag meglazult a felső hidam, valamint be is gyulladt, gennyes volt. Antibiotikumot kaptam. Nagyban enyhült a gennyesedési folyamat. A fogmosásnál érzem, hogy mintha le akar esni az egész hidam. Tehát mozog, de finoman. Kérdezni szeretném még, hogy az orvosom szabad kézzel is érzékelni tudja-e a mozgó hidamat, ill. röntgen alapján látja-e, hogy elmozdulás történt-e? 

Kérdésem lenne még, hogy ha a gennyesedés teljes mértékben felszívódott, elmúlt,  akkor elég csak ragasztani, meghúzni a csavarokat, vagy újra kell beültetnem. 

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. 

Üdvözlettel: Magyary Éva

 

 

Válasz:

Kedves Éva! A leírtakból nem tudom megmondani, hogy mennyire súlyos a helyzet és, hogy kell-e újra beültetni vagy sem. A röntgen és a klinikai vizsgálat alapján a fogorvosa ezt biztonsággal meg tudja állapítani, ezért célszerű vele megbeszélni a lehetőségeket.
Megnézem a kérdést

Dr. Rácz László - fog-és szájbetegségek szakorvosa válasza

Letört fog

Tisztelt Doktor! Szeretném megtudni, mire számíthatok letört felső rágófogammal kapcsolatban, ez egy korábban már betömött fog. Először egy kis darabka tört le, majd egy nagyobb darab. Azonnal mentem az ügyeletre vele. Ott a doktornő megröntgenezte, mert a fog fölött egy nagyon kemény pukli volt, mely nem fájt. A röntgen nem mutatott semmit. Mindenféle dolgokat tömögetett a fogamba, hogy megnézze él-e még, de nem reagált, semmit nem éreztem. Azt mondta már csak kihúzni lehetne, de mégsem húzná ki a pukli miatt, mert pont oda kellene szúrni az érzéstelenítőt. De az is lehet, hogy kellene antibiotikumot szednem. Sajnos én nem bírom az antibiotikumot, mert iszonyat gyomor és bélrendszeri panaszaim lesznek tőle. Alapból is kezelnek, 2x40 mg Nolpazat kell szednem. Utoljára 7 éve szedtem antibiotikumot, akkor is hónapokig tartott, amíg rendbe tudtak hozni. Ma elkezdett fájni ez a bizonyos fog, persze azóta csak nőtt a lyuk mérete és a pukli is a fogínyemen, de már az is fáj, ha megnyomom. Nem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás, mert szeretném, ha ki lehetne húzni, főleg, hogy már fáj is, de meg lehet ezt oldani antibiotikum nélkül?

Válasz:

Kedves Levélíró! A fogát valószínűleg ki lehet húzni, vagy valamilyen más ellátásba kell részesíteni, semmi esetre sem szabad hetekre, hónapokra így hagyni. Az, hogy az ön esetében mi a legjobb megoldás, azt a kezelőorvosával kell megbeszélni, hiszen ö látja a pontos helyzetet, ismeri a leleteit, stb. Mindenképpen azt tanácsolom, hogy ne az ügyeletre menjen, hanem keresse fel kezelőorvosát, és együtt beszéljék meg a lehetőségeket és a pontos kezelési tervet.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!