Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat

Dr. Németh László

161 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

1994-ben végeztem a POTE-n. 1999-ben szereztem csecsemő-és gyermekgyógyászati szakvizsgát. Természetgyógyászatból, hagyományos kínai orvoslásból, lágy lézer ismeretből, manuálterápiából tettem vizsgát. Jelenleg házi gyermekorvos és iskolaorvos vagyok Bólyban, Pécsett folytatok magánorvosi praxist. Munkám során kiemelt hangsúlyt fektetek a megelőzésre, a természetes gyógymódokra. Kedvenc területeim a táplálkozás és a vitamin-, ill. egyéb táplálékkiegészítők szerepének vizsgálata a krónikus betegségek alakításában.

Legutóbbi válaszai

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Immunitás

Tisztelt Immunológus!

Kislányom 2,5 évesen kezdte az ovit szeptemberben, eleinte nem volt gond, novemberben hörghurutot kapott és ez után gyakran újra. Decemberben tüdőgyulladása volt. Ekkor hőemelkedés kezdődött, ami maximum 37.2. Azóta is volt hörghurut, már az óvodából is kivették, kivették az orrmanduláját, a hőemelkedés nem változott. Jártunk már sok helyen. Az immunglobinja IGA 0.22 volt február elején, májusban 0.31, IGG 4.1, májusban 4.6. Kapott Isoprinosin és Broncho Vaxom kúrákat. A fehérvérsejtszám kissé alacsonyabb. Mit tehetnék még, hogy végre kikeveredjünk ebből? Hova kellene vinnem? Mi bújhat a háttérben? Mi lehet ez?

Előre is köszönöm szépen! 

Válasz:

Nem ritka, hogy a közösségbe kerülés után sorozatosan betegségek alakulnak ki. Ennek az oka, hogy a gyermek először találkozik a különböző kórokozókkal és csak a betegség kiállása során alakulnak ki azok a memóriasejtek az immunrendszerben, melyek meg tudják őt védeni egy hasonló fertőzéstől. Ez az időszak a kisiskolás korig is eltarthat. A laborértékek kissé alacsonyabb Ig-szinteket mutatnak, ez is oka lehet a fogékonyságnak. Jelentősen több D3-vitaminbevitelre (min. 3000-4000 NE) és min. 1000-2000 mg EPA+DHA adásra lenne szüksége. Mindezek mellett a bélflóráját is fel kellene javítani, speciális, nagy csíraszámú pro-és prebiotikum kombi adásával.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Oltás

Koszonom válaszukat a hepatitis b oltassal kapcsolatban. Felmerült meg két kérdés. Az egyik, ha nyári születésű az ismerősöm gyereke tehát 13 éves kort már be fogja tölteni mire elkezdi a 7. Osztályt, akkor is 7. Osztályban kapja? 

Az első oltás akkor egy minimális védettséget se ad? 

Köszönjük segítségüket!

Válasz:

Nem, a kortársaival együtt kapja. Nem ad védettséget egy oltás.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Súllyal kapcsolatos kérdés

Kedves Mária!

Van egy 9 éves fiam. 146 cm és 42 kg. Az lenne a kérdésem, hogy ez a súly belefér még a normális kategóriába vagy már sok? Idáig kifejezetten vékony volt, főleg a magasságához képest (születésétől fogva jóval magasabb és vékonyabb volt a kortársainál). Az utóbbi egy év alatt jöttek fel rá a kilók (nagyrésze az utóbbi fél évben). Nem mondanám, hogy sok édességet eszik. Az étvágya nőtt meg az utóbbi időben. Főtt ételt is rendesen eszik (korábban az iskolában az ebédből szinte nem is evett). Nagyon szereti a tejtermékeket. Nem nagy mennyiségeket eszik egyszerre. Nem egy egyhelyben ülős gyerek. A combjaira, fenekére és a mellkasára is hízott kicsit, de főleg a hastájékra. Én elég alacsony és vékony vagyok, a férjem magas és nem az a vékony alkat, vannak rajta plussz kilók. Elnézve a gyerkőc az ő alkatát örökölhette. Nem tudom, hogy érdemes lenne-e valamilyen vizsgálatot elvégeztetni? Vagy diétára fogni kicsit (nem tudom, hogy mit lehet ebben az életkorban)?

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel: Gulyásné K. Henrietta

Válasz:

A gyermeknek jelentős túlsúlya van, vissza kell fogni a szénhidrát-és tejtermék bevitelét. Dr. Németh László
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Lejárt gyógyszer

Tisztelt Hölgyem/Uram

Ma reggel véletlenült az 1 hónapja elkészített Augmentin szuszpenzió porhoz gyógyszert kapta a 19 hónapos kislányom. Rá van írva a csomagolásra, hogy 7 napon belül használja fel.

Elfelejtettem bevinni a patikába és bent maradt a hűtőben. 

Lehet tőle valami baja a kislányomnak?

Köszönöm a válaszát

Válasz:

Nem lesz tőle semmi baja.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Oltas

Tisztelt orvosok, 

Egy barátom kérésére írok, aki aziránt szeretne érdeklődni hogy a gyereke hanyadikos korban kapja a hepatitis b oltást és az első oltás is védi e már őt a második oltás beadasaig? Külföldre utaznának ezért érdekelne hogy védett lesz e fertőzés ellen.  Mikor adják be a másodikat?

Koszonom 

Válasz:

A 7. évfolyam során kapják meg(, ill. 12 évesen),ősszel el az elsőt, majd tavasszal a 2.-at. A védettséghez 2 oltás szükséges.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Súly gyarapodás

Tisztelt Doktor Nő!

Kislányom 37.hétre született méhen belül nem fejlődött rendesen 2290grammal 46centivel.Jelenleg 9 hónapos és 6190gramm 66 centi. Elég lassú a súly gyarapodása annak ellenére, hogy nagyon jól eszik. Reggel 150ml tápszert kap később vagy zabkását gyümölccsel vagy kenyeret felvágottal reggelizik, majd tízóraira megeszik 120gramm gyümölcsöt ebédre 200gramm főzeléket, uzsonnára 120gramm gyümölcs kekszel,vacsora előtt májkrémes kenyeret vagy felvágottat kap és lefekvés előtt megeszik 150ml tápszert. Jelenleg 3 hónapja tejmentes diétán vagyunk voltak hasi panaszai.Aggódom, hogy nem fejlődik rendesen.Naponta többször van széklete a minimum a 3.Hazi orvosunkat kérdeztem azt mondja biztosan gyors az anyagcseréje.. Önnek mi a vélemény? Egyébként egy jó kedvű, mozgékony baba köszönöm a válaszát! Üdvözlettel :Polonkai Szilvia

Válasz:

Valóban kisebb a gyermek tömege az elvárhatónál. A gyakoribb székürítések, hasi panaszok hátterében lehet tej-, tejcukor-ill. gluténérzékenység is. Ezeket feltétlenül ki kellene vezetni az étrendből. (kenyér, zab, keksz). Ha nincs érdemi változás a diéta hatására, gastroenterológiai kivizsgálás javasolt.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Ekcéma 4

Tisztelt Szakértők! Kislányom 4 hónapos. Tejfehérje érzékeny ezért Neocate tápszert kap, amit sűríteni kell és Losecet is kap, mert refluxos. A sűrítésre Nutrilont használunk. Folyamatosan jelen van az arcán az ekcéma, illetve a kis karjain is. Az arcocskaja nagyon csúnya, piros. A gasztroenterológusunk azt javasolta, hogy gyógyszertári zsírzót és fürdetőt használjunk (la roche és uriage termékeket használtunk eddig). Szteroidos krémet nem javasolt. De én aggódok, mert tényleg nagyon piros az arcocskaja és csúnya (fülei is, már hamlanak). Felmerült az is, hogy esetleg a nutrilon vagy a Losec okozza. A tápszer biztos nem, mert az a legjobb az ilyen piciknek. Eléggé kétségbe vagyok esve, mert én úgy gondolom ez nem maradhat így. Kérem tanácsukat. Eléggé összetett, mert gasztroenterológus és bőrgyógyász együttes véleménye kellene, de nem találtam olyan orvost aki esetleg gasztrós bőrgyógyász. Ha esetleg tudnak ilyet az országban szívesen elvinnem hozzá a kislányomat. Köszönöm szépen! 

Válasz:

A Nutrilon elvileg nem tartalmaz allergént, bár lehet egyedi érzékenység, bármire. A Losec tartalmaz laktózt, ez vezethet panaszokhoz, az omeprazoltól pedig ritkán előfordulhat kiütés. Szteroidot arcra én sem javasolnék.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Gyakori székletürítés

Tiszlelt Dr.Tamás Katalin!

Kisfiam 1 éves koráig a Beba Optipro HA Start tápszert kapta. Napi 1 széklete volt. 12 hónapos korától lassan próbáltunk átállni a Beba Pro Junior 1 tápszerre. A fokozatosság ellenére hasmenés lépett fel (napi 8-10 széklet), ami 1 hét múlva mérséklődött. BioGaia cseppet adtam a kisfiamnak. A gyermeorvos székletvizsgálatot kért, de bakteriális vagy vírusfertőzés nem igazolódott.

A gyermek 14 hónapos és 9,8 kg. Naponta 5 alkalommal táplálkozik. A reggeli 200 ml tápszer a vacsora pedig 300 ml. Tízórai kb. 180 g natúr gyümölcs vagy zabbal, vagy babakeksszel, vagy túróval stb. Ebéd, uzsonna szintén kb. 180-180 g főzelék vagy zöldség valamilyen körettel néha pici hússal, májjal, tojással. Napi 3-4 széklete van a kisfiamnak, de az állaga normális. A korábbi napi 1 helyett az utóbbi időben a napi 3-4 székletürítés nem túl gyakori? Állhat a háttérben felszívódási vagy ételallergia, intolerancia? Javasolt kivizsgálást kezdeményezni? 

Fáradozását, válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Ön az elfogadott normák szerint táplálja gyermekét. A székletürítések száma önmagában nem kórjelző, ha az állaga normális, ill. semmi egyéb tünet nincs, ami felszívódási zavarra utalna. Ezt elsősorban a testtömeg fokozatos elmaradása a normától jelezné. Ha ez nem áll fenn, akkor nem indokolt további vizsgálat. Dr. Németh László
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Gyermekem néha kihányja a tápszert.Miért?

Tisztelt Doktor Nő!

Gyermekem 2 hét múlva 1 éves lesz.3 hónapos kora óta tápszeres.6 hónapos korától eszi a Beba Pro 2 nevű tápszert.Már csak reggelire és vacsorára eszi, illetve néha éjszaka.A mennyiség amit egyszerre megeszik 180-240 ml között változik.Szivesen fogyasztja. De néha előfordul,hogy megeszi és 5 percen belűl sugárban ki hányja az egészet. Utána jó kedvű,nem nyűgös.Van ,hogy néhány naponta fordul ez elő és van hogy hetekig nem hány.Gondoltunk laktóz érzékenységre (bár talán akkor minden alkalommal kihányná), ezért próbáltunk nem tej alapú hanem szója alapú tápszert,de azzal is ugyan ez a helyzet. Egyébként, nem nagy étvágyú,mindenből keveset eszik,születése óta a hízása is midíg a minimumot éri csak el.39 edik hétre született 50 cm-er és 3000 grammal, a 11 hónapos mérésen 77 cm és 8880 gramm volt.

A kérdésem az lenne ,hogy vajon mi lehet az oka ennek az időnként előforduló hányásnak?

A választ előre is köszönöm!

Eszter

Válasz:

Nem gondolom, hogy komolyabb betegség lenne a háttérben. Talán a sűrűbb és a teljesen híg ételek váltakozása miatt a tápszer gyorsabban , hirtelen nagyobb adagban érkezik a gyomorba és ez váltja ki a hányást.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Harsfatea

Jo napot kivanok!

Mar erdeklodtem a harsfa tearol hogy lehet e fogyasztani terhessegben es a szakerto valaszolta, hogy barmennyit lehet inni.Interneten utanna olvastam es azt irja, hogy csontvaz problemakat okozhat es hogy lehet toxikus.Igaz ez vagy ez valami kamu?

A barmennyi fogyasztas azt jelenti, hogy akarmennyi mennyiseg?En mar fogyasztottam vagy 1 kiskanallal naponta egyszer 3 napig.Remelem nem okoztam semmi problemat evvel.

Válasz:

Egy babának nem tud akkora mennyiséget adni, hogy bármi baja legyen tőle.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!