Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat

Dr. Németh László

130 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

1994-ben végeztem a POTE-n. 1999-ben szereztem csecsemő-és gyermekgyógyászati szakvizsgát. Természetgyógyászatból, hagyományos kínai orvoslásból, lágy lézer ismeretből, manuálterápiából tettem vizsgát. Jelenleg házi gyermekorvos és iskolaorvos vagyok Bólyban, Pécsett folytatok magánorvosi praxist. Munkám során kiemelt hangsúlyt fektetek a megelőzésre, a természetes gyógymódokra. Kedvenc területeim a táplálkozás és a vitamin-, ill. egyéb táplálékkiegészítők szerepének vizsgálata a krónikus betegségek alakításában.

Legutóbbi válaszai

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Refluxos baba

Tisutelt Doktornő! Kisfiam 3 hónapos és bukik, továbbá felmerült a tejallergia gyanúja bőr tünet miatt. Kaptunk novalac allernova tapszert , most legutóbb pedig azt tanácsolták , hogy azt még suritsem nutrilonnal. De maga a tapszer is sűrűbb mint a normál és ha még azt besűritem? Nem fog székre késése lenni? Nyugodtan sűrithetem az allernovat is? Mielőbbi válaszát nagyon köszönöm! 

Válasz:

Próbálja meg önmagában a Novalac Allernova tápszert, lehet, hogy önmagában mindkét problémát orvosolni tudja.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Tartós betegség, fogyatékosság

Tisztelt Doktor Úr!

A segítségét szeretném kérni. 

Röviden leírnám az előzményeket.

2016.01.30. napján megszületett második kisfiam. Már magzati korban az ultrahang kimutatta, hogy üregrendszeri tágulata van bal oldalon a veséjénél. 

Megszületését követően folyamatosan jártunk vele nefrologiára. Három hónapos korában 10 napra kórházba kerültünk vesemedence gyulladással. Utána egy évig antibiotikumos kezelést kapott, egy évesen megműtötték, feltöltötték az üregrendszeri tágulatot bal oldalt, mert V. fokozatú, azaz a legrosszabb volt vizelet a visszafolyása a vesébe. Ezek után rendszeresen jártunk felülvizsgálatokra, ultrahangra, izotóp vizsgálatra, majd nemrégiben ismét csináltak egy olyan vizsgálatot ami kimutatta, hogy nem igazán javult a helyzet, sőt  jobb oldalon is látnak I. fokozatú visszafolyást. Így a tegnapi nap folyamán megműtötték és mind a két oldal feltöltésre került.

Az viszont tény és ultrahang, és izotóp lelettel is igazolható, hogy a bal oldali veséje csak 27% osan működik a jobb oldali is csak 76% osan.

Fentiek vonatkozásában a kérdésem az lenne, hogy ezek alapján nem minősül e a kisfiam tartósan betegnek , esetleg fogyatékkal élőnek és az ezzel járó támogatások nem vehetőek e igényben.

 

Köszönettel
VK.

Válasz:

A tartós otthonápolásnak nagyon szigorú "követelményei" vannak, ezek alapján még a komoly vesebetegség sem tartozik bele.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Szoptatás alvás

Jó napot! az lenne a kérdésem hogy 3 hetes babám nagyon nehezen alszik el van hogy 3 orákat fenn van és a következő etetés előtt aludna el de nem kér enni mert nem éhes hiába kínálom cicivel. Ha elalszik mikor az etetés ideje lenne hagyjam aludni? De meddig? A védőnő azt mondta hogy hagyjam csak aludni de ha nem kel fel magától maximum 5 órát engedjem aludni de csak este. Mikortól számoljam az 5 órát az evés kezdetétől? Van hogy felszínes alvással is kitudja pihenni magát? Nappal pedig tartsam a maximum 4 órát ami eltelhet az etetések során!? Nem sárgult be és a súlya is szépen fejlődik.  3920 al született és 3960 al hoztam haza most 4 és fél kiló. Van hogy ő jelez de van emiatt h nekem kell keltenem. Mit és hogyan csináljam? Válaszát előre is köszönöm.!

Válasz:

A baba súlyfejlődése a legfontosabb szempont az etetések kapcsán. Mivel ez több, mint megfelelő, nem kell aggódni. Hagyja, hogy a baba kialakítsa a saját életritmusát, nem kell nagyon szabályozni. Ha méhes, úgyis jelezni fogja. Ha nem éhes és úgy eteti, meg fogja hízlalni, ami nagyon komoly problémák alapjává válhat. Hagyja csak, hogy megtörténjenek a dolgok, ne szabályozza túl.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Újszülött kezán piros folt

Szép estét,

Érdeklődni szeretnék, hogy pici lányom (8 hetes) kis kezén található piros foltnak mi lehet az oka? Kb 2 hetes korában alakult ki valamitől, és azóta mintha valamivel nagyobb lenne. 
válaszukat előre is köszönöm

Zoli

Válasz:

Ez egy értágulat. Teendő nincs, csak követni kell a változását.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Kiütès

3 èves kislàny unokàmon hirtelen piros foltok jelennek meg ès hirtelen el is tünnek. A foltok a homlokàn,arcàn ès nyakàn jelennek meg.Nem viszket,nem làzas,nem duzzadtak a foltok .Pàr napja virus okozta hànyàsos ,hasmenèse volt. Mi okozza? Köszönöm vàlaszàt

Válasz:

Valószínűleg a vírusfertőzés része a kiütés.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Alhasi fájdalom vizelet elszinezodes

Kedves Dr Úr/No a kisfiam 6 éves és alhasi fájdalommal vittem a sürgősségi osztályra általános vérvétel megvolt valamint két oldali vese és hugyholyag ultrahang a vérvétel rendben volt viszont ultrahangon megállapították hogy a hugyvezeteke rövid legközelebbi kontroll vizsgálat 2-3 hét múlva kell megtenni ahol újbóli ultrahang lesz  a kérdésem kellene aggodnom ez miatt és mik a teendők esetleg valami más vizsgálatra szükség lenne? 2 hónap alatt ez a 4.ik alkalom alhasi erős fájdalom és 2szer kapott 10 napra antibiotikumos kezelést ami nem segített vizelet csípés nincs és most két napja figyelem a vizelet állagát és Fehér sűrű szeru  valadek van benne. Kérem segítsenek! Kanadában elő magyar család köszönettel !

Válasz:

A húgyvezeték hossza veleszületett adottság, ez nem változik, ez, ha eddig nem okozott panaszt, ezentúl sem fog, ill. nincs köze a meglévő panaszokhoz. Az alhasi fájdalom hátterében lehet húgyúti fertőzés, ezt csak steril körülmények között levett vizelet mikrobiológiai tenyésztése után célzottan elrendelt antibiotikummal érdemes kezelni. Önmagában a vizelet színe nem kórjelző, ha kevesebbet iszik, megváltozhat a színe. Mindenképpen meg kell vizsgálni a vizeletet laboratóriumilag és mikrobiológiai szempontból is. Az antibiotikus kezelés miatt nagyon fontos lenne a megfelelő bélflóra-védelem is.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Elhúzódó orrmandula gyulladás

Még 2017 decemberben megbetegedtünk, a kislányom(2016.06.01) és én. Orrmandula gyulladással kezdődött és hetekig elhúzódott. Az orvos azt mondta, hogy menjek vissza, ha lázas leszek, akkor ad bármilyen gyógyszert, addig pedig gőzöljem a fejem. Arcüreg gyulladást kaptam. Úgy tűnt a kislányom már meggyógyult, de januárban ismét megbetegedett Ő is. Azóta szinte minden hónapban megbetegszünk. Amikor egészségesnek tűnik a gyerek, akkor is egy nagyobb sírásnál száradt hatalmas olajzöld váladék kerül elő az orrából. Nálam is folyamatosan ragadós váladék csordogál hátrafelé az orrmandulákból. Elmentünk fül-orr gégészetre, ahol érdekes módon azt állapították meg, hogy a lányomnak túl nagy a mandulája, ki kell majd venni, én meg talán allergiás lehetek. Szinte minden hónapban fellángol az orrmandula gyulladás. Az orvos semmit nem ír fel soha, még vitamint sem, vagy bármi gyógynövényes készítményt, semmit. Azt mondja a bölcsőde miatt van, de oda 2018 március óta jár csak a gyerek. Hogyan tudnánk végleg meggyógyulni? Köszönöm válaszukat.

Válasz:

A műtét előtt még feltétlenül indokolt lenne helyi, de akár általános antibiotikus kezelés. Ezt jó lenne úgy adni, hogy előtte mikrobiológiai vizsgálatot végeznek érzékenység- meghatározás céljából. Az Ön allergiáját pedig ki kellene laboratóriumilag mutatni. Ha van, akkor antiallergiás kezelést kezdeni.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Csecsemőkori bőrelváltozás

Tisztelt Doktornő! 

4 hónapos -kizárólag anyatejet fogyasztó- kisfiam arcán több, nehezen múló faggyúval telt sokszor piros és gyulladt pattanás található, valamint több apró fekete mitesszer. A gyermekorvos szerint az anyai hormonok okozzák és Fucidin krémet javasolt a pattanásokra, amelytől javulást nem látok. Helyesnek tartja a Fucidin krémmel való további kezelést? Indokolt-e bőrgyógyász szakorvost felkeresni vagy pár hónap múlva kitisztul a kisfiam arca? Okozhatja-e pl. tejre való allergia a pattanásokat? Ön milyen kezelést javasolna? 

Válaszát előre is köszönöm! 

Tisztelettel: egy aggódó anya

Válasz:

A Fucidin egy antiszeptikus krém, jó választásnak tűnik. A kiváltó ok lehet valóban anyai hormonhatás. Ha hosszabb ideje történő kezelésre nem mutat változást, érdemes felkeresni gyermekbőrgyógyász-szakorvost.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Nagyon magas láz!!!!

Jó estét!Kisfiam 5 és fél éves 16kg.Heveny bronchitis e van.kapott rá Sumamed FORTE 200mg/5ml...az ügyeleten az orvos 2x5 ml irt fel...de a patikába 1x5 ml mondtak 3 napon át..reggel adtam neki de ez mellett 39.9 lázat mértem..és azóta is lázas...Kérdésem hogy akkor most adjak e még neki az este folyamán vagy majd csak megint reggel??illetve gon e hogy adtam neki lázcsillapítót 4 óra eltéréssel?most is 38.9 a láza.

Köszönöm válaszát!

Válasz:

A Sumamed nem lázcsillapító. Zajlik egy betegség, aminek van egy természetes lefolyása, ennek része lehet a magas láz is. Az is lehet, hogy vírusos eredetű a betegség, így feleslegesen szedi a Sumamedet. Ez vérvétellel deríthető ki.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Tejfehérje allergia ??

Kedves Dr.Nő! A következő problémával fordulok önhöz . Kisfiam 4 hónapos múlt 31. -én . Október 23. án másodszor vittem gyerekorvoshoz orrfolyás és kicsi köhögés miatt és akkorra már a kötőhártya gyulladása is volt . 5 hetes kora óta tápszer kap novalac AC . / kapott szemcseppet és c vitamint . Pár nap múlva ekcémás folt jelent meg mindkét arcán de sehol máshol . Allergia gyanú miatt milumil peptit kapott . Az orrfolyás és köhögés rendeződött teljesen de a folt az arcàn nem múlt el sőt van hogy sokkal erősebben látszik . Bőrgyógyász szerint nem allergia . Jártunk gyerek gaszton és ott kapott egy másik tapszert a neocate nevűt . 3 napja eszi vagyis inkább nem eszi . Az orvos szerint ha két hétig nem javul a börtünet allergiáról szó sincs egyszerűen atópias alkatú. A peptiből 180 ml evett de a neocateből maximum a 80 ml és azt is öklendezve sugárban hànyja ki . Éhes a gyerekem de nem akarja ezt megenni .A kérdésem az lenne , hogy ha neki soha egyszer sem volt emésztőrendszeri panasza még csak hasfájás sem hasmenés véres széklet meg pláne nem . Ebben az esetben nagyon indololt ezt a tapszert ennie ? November 13 óta peptit kap és a bőre nem javul . Nem lehet , hogy tényleg nincs köze az allergiához ? Tudom , hogy látatlanban semmit nem lehet biztosan mondani de szinte orvoshoz is mehetnék egyedül mert semmilyen vizsgálat nem történik . Tudom , hogy a kora miatt nem lehet . Kedves Dr Nő legyen olyan szíves és mondja meg létezik olyan , hogy hasmenés hasfájás puffadas nélküli tejallergia ?És még annyit elfelejtettem ,hogy mindvégig túlságosan is jól gyarapodott 3200 grammal született most pedig 8300 gramm

Köszönöm szépen , hogy elolvasta 

Bernadett 

az első kép pepti tápszer alatt nyugodtabb állapotban a második kép pár nap elteltével készült és jobban irritált volt

Válasz:

Kedves Bernadett! Ami tüneteket szerencsére nem észlelt gyermekénél, azok a tejcukor érzékenység jelei. Ha tejfehérje-érzékenység áll fenn, az okozhat csak arcon elváltozást. Maga az atópiás dermatitisz is egy feltehetően allergiás reakció. A Neocate tápszer hidrolizált fehérjéket tartalmaz, ezért rosszabb ízű, de nem allergizál. A 4 hónaposan 8 kg feletti testtömeg jelentős elhízást jelent, mely komoly veszélyeket és kockázatokat hordoz magában.Meg kellene nézni, hogy a Neocate mellett milyen a gyarapodása. Ha kb. fél kiló havonta, az bőven elegendő.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!