Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat

Dr. Németh László

145 kérdésre válaszolt

Kategóriái: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

1994-ben végeztem a POTE-n. 1999-ben szereztem csecsemő-és gyermekgyógyászati szakvizsgát. Természetgyógyászatból, hagyományos kínai orvoslásból, lágy lézer ismeretből, manuálterápiából tettem vizsgát. Jelenleg házi gyermekorvos és iskolaorvos vagyok Bólyban, Pécsett folytatok magánorvosi praxist. Munkám során kiemelt hangsúlyt fektetek a megelőzésre, a természetes gyógymódokra. Kedvenc területeim a táplálkozás és a vitamin-, ill. egyéb táplálékkiegészítők szerepének vizsgálata a krónikus betegségek alakításában.

Legutóbbi válaszai

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Reflux

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Történetünk röviden a következő.

9 éves fiam 3 hónapja köszörüli a torkát, reggelente tüsszögőrohamot kap ébredés után. Pulmonológiai kivizsgálása negatív eredménnyel zárult, nutritív és légúti allergia teszt eredményére várunk.Gasztroenterológusnàl voltunk, április elején megyünk vissza.

Orr-melléküreg röntgen negatív.

A körzeti orvos 5 hete Gelbra 2x10 mg-ot írt fel neki, hátha a savtúltengés okozza a légúti tüneteket. Tipikus refluxos tünetei nincsenek. Ezt jelenleg szedi, de nem múltak el a tünetei, így én ennek a gyógyszernek a szedését nem szeretném folytatni. Kérdésem az lenne, hogy a gyógyszer elhagyásával számíthatok-e nála  bármilyen problémára ill. fokozatosan kell-e elhagynunk a gyógyszert?

Ha esetleg lenne még javaslata arra vonatkozoan, hogy milyen irányba indulhatunk el ez ügyben nagyon szívesen meghallgatnám.

Köszönettel: Edina

Válasz:

Elhagyhatják a hatástalan gyógyszert, a gyógyszerelhagyásnak nem lesz negatív következménye. A negatív eredményű allergológiai vizsgálat nem zárja ki allergia lehetőségét, allergia elleni készítményt lenne érdemes kipróbálni.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Candida albicans

Tisztelt Dr!Azzal a keressel fordulok Onokhoz,hogy van egy 3 eves kislanyom aki a 2018 decemberi hónapban kapott 3 napos azithromycin kúrat megfazasra majd jan 12-en ismet kapott szinten 3 napos azithromycin kúrat.Meggyogyilz majd kiderult h az egesz torkat es mandulajat szajpadlast 2019 januar 28 óta beborított egy feher lepedek amirol tenyesztesbol kiderult h candida albicans,amit kozrl hat heten keresztul napi ketszer ecsetelink nystatinnal.Tudni kell,h 2019 februar 1-en kezdtuk az ecsetelest majd a kontrollon februar 11-en ranezesre kozoltek h elmult igy abbahagytuk harom napra majd ismet elkezdett kijonni a torkan stb azt mondtak ecseteljuk tovabb de ha letorlom hosszu gez palcikaval reggelre megint kijon.a szajpadlasa a mandulan stb. Marc1-en vettek uj kenetet ami megint kimutatta a candida albicanst. Idokozben lett egy csunya kozepfulgyulladasunk amire klacidot kapott mivel mondtak h kell mert a fule veszelyesebb mint a gomba.Mar hat ful orr gegesz latta haziorvos aki aut mondja varjunk de mire?c es d vitamint es protexint adok neki kozben citromot facsarok es hagymat etetek,h a gomba eltunjon.Kerem segítseguket h merre induljunk meddig tart ez vagy ez meddig fajulhat??Eszik rendesen,immunvizsgalatot vegeztek minden rendben van vele.a nystatinnal meddig lehet ecsetelni?koszonom a segítseget.a kepeket amit becsatoltam ilyen volt a torka

Válasz:

A nystatinos ecsetelés teljesen felesleges, nem lehet vele eltüntetni a gombát, ami a teljes bélhuzamban túlnőtt és a szájnyálkahártya-megjelenés csak egy kis része a teljes terjedelemnek. Szájon át adható gombaellenes készítmény bevetése megfontolandó. Ezen kívül a bélflóra tartós megváltoztatását kellene forszírozni. Ehhez szénhidrátszegény étrend, speciális prebiotikum és a Protexinnél lényegesen nagyobb csíraszámú bélbaktérium-készítmény szükséges. Mindezeket megelőzendő egy nem felszívódó, helyben ható antibiotikummal kellene kezdeni.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Szünni nem akaró köhögés 4 hete 7 évenél

Jó napot kívánok kedves doktor úr / nő!

 

Kisfiunk ügyében írok, aki januárban töltötte be a 7 életévét. Tavaly decemberig szinte sosem volt beteg, leszámítva egy gyomorrontást és két megfázást, korházban sem volt mostanáig. December közepén kezdett el köhögni, először izlandi mohakivonat szirupot kapott egy hétig, majd aerosolt Ventolint (Salbutamol) és Flixotide-ot, mivel nem javult, sőt romlott az állapota és szárazból átment felszakadozó köhögésbe, de nem volt köpet. Januárban a sürgőségire vittem be, ahol tüdőgyulladást állapítottak meg, nem volt folt a tüdőn, csak interszticialis gyulladás, a szaturacio 92 volt, végül nem utalták be, láz sem volt, otthonra írtak ki kezelést, Klabaxot (klaritromicint) aeroszolt és Erdomedet - 10 napig. Ekkora a kishuga 3,5 eves is ugyanezeket a tüneteket produkálta + megnagyobodott fül alatti nyirokcsomó - így ő is ugyanezt a kezelést kapta korának megfelelő adagolásban. Január közepére mindketten jobban lettek, lecsökkent majd abbamaradt a köhögés. Január utolsó két hete teljesen tünetmentes volt. A kislányunk azóta is jól van. A fiunkat ezalatt a két hét alatt elvittük gasztroenterologiai vizsgálatra, mivel néha fájlalta a gyomrát, es kapott 2 hétre valo Nexium port (protonpompagatlot) bár a refluxot a kora miatt (7 éves) a doktornő kizárta.

Február elején újra elkezdett köhögni. Mézzel, teával, borostyánlevél sziruppal kezeltük, de a száraz köhögés megmaradt, ami főleg este volt erősebb. Társult estére orrdugulással, ezért gondoltunk allergiára, de tollpárnáink nincsnek és hetente 3 szor porszívozunk, eltüntettük a plüssöket is, párásítunk estére, hidegpárásítóval, és vizes törölközőkkel is a fűtőtestekre. Láz nincs, a gyerek kedélye jó, játékos, vidám. napközben van hogy órák telnek el hogy csak néha köhint egyet vagy krákog kicsit, éjszaka is van hogy órákig csendben alszik, de 2 szer 3 szor egy nap rájön egy roham szerű köhögés, mélyről jövő száraz szinte ugató köhögés. Nem fullad, nem zihál, nem kapkod a levegő után, nincs sípoló légzés -  csak van hogy álmában is rájön ez a köhögés roham, felkeltjük, inhalálás sóoldattal, kis hideg levegő az ablakban ez kicsit megnyugtatja, hogy köhögés nélkül vissza tudjon aludni.

Voltunk a háziorvosánál múlt héten, akkut légcsőgyulladást álapított meg, meghallgatta a tüdőt is, azt rendben találta, tiszta - a piros tracheára felírt Ospamox szirupot (napi 1000 mg amoxilcilin) és gyulladáscsökkentő szirupot 3x7ml ami kicsit több mint napi 400 mg ibuprofen és 7 ml Aerius szirupot este egy adagban, ami antihisztamin / allergiagyógyszer. Ezt a kezelést kapja már 5 napja, de nem változott a helyzet - sőt, mintha romlott volna. Este szipog, bedugul az orra - tudom ez allergiára utalhat, és szokszor amikor köhög, mintha tüsszentene is egyszerre - bőr tünetek nincsenek. A héten elvisszük allergológushoz is. Állat, csak egy macska van az udvarban, de hónapok óta közelébe sem engedtük, és az udvarra sem engedtük csak kb. havonta 2 szer ki a gyereket.

 

Kérdéseim: Kialakulhat allergia ebben a korban egy tüdőgyulladás után? Ha bakteriális a légycső gyulladása (4 hete köhög: naponta kisebb szünetekkel, 3-4 rohamszerű száraz köhögéssel) nem kellene már 5 nap (napi 1 gr antibiotikum) után jobban lennie? Persze ha allergia, akkor az allergént kellen beazonosítani és eltüntetni, és gondolom vírus nem lehet, mert a huga és az alig egy éves öccse is jól van, csak a 7 évesünk köhög.

Válasz:

Mindenekelőtt laborvizsgálatot kellene végezni, mellyel kizárható a bakteriális eredet. Ezután pedig Fül-orr-gégészeti, ill. pulmonológiai szakvizsgálat szükséges. Itt lehet kideríteni, hogy allergiás -e, ha igen, akkor mire, ill. van-e F-O-G tárgykörébe eső krónikus probléma (orrgaratmandula, fülkürthurut, allergia), ill. felmerül-e asthma lehetősége.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Repülés újszülöttel

Tisztelt Doktor!

Kisfiam január 25-én született teljesen komplikáció mentesen, hüvelyi úton. Március elején mennénk nyaralni a Kanári szigetekre, akkor töltené be a 6. Hetet. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e egy 6 hetes csecsemővel elindulni egy 5 órás repülőútra. Aggályaim főleg a zárt légtér és az esetleges fertőzés veszély, mivel még csak egy BCG oltást kapott, semmi mást.

 

Nem tudom, hogy inkább lemondjuk az utat, vagy menjünk bátran :)

 

Előre is köszönöm válaszát,

 

Urbán Orsolya 

Válasz:

Nem gondolnám, hogy komplikáció lépne fel, a baba aludni fog. A fertőzésveszély pedig nem nagyobb, mint itthon.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Bárányhimlő elleni oltásról.

Jó napot kívánok!

Drén-Kocsis Anikó vagyok, lassan 2 hete írtam Önöknek, de ezidáig nem érkezett válasz. Nagyon fontos lenne, hogy tudjam, beadathatom e a kislányomnak a bárányhimlő elleni oltást. Válaszukat előre is megköszönöm!

Válasz:

Beadathatja, a leírt dolgok nem képeznek oltási ellenjavallatot.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Baba szörcsögés

Kérdésem a következő, 8 hetes a kisfiam, 2 hetes kora òta szörcsög, használtunk már nasivint, ephedrines orrcseppet, mellette szívjuk az orrát, fújtuk neki stérimarral, physiomer baby tengervizzel, kapott antibiotikumot de a szörcsögés nem múlik.

Válasz:

Mindenképpen fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges az esetleges szűkület kizárása céljából.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Csecsemő ekcéma

Kedves Doktor/Doktornő!

Van egy 5 hónapos kislányom, akinek enyhe ekcémás tünetei vannak elsősorban a lábán, kezén, hasán. Ez pár apró halványabb foltot jelenet. A kislány anyatejes.

A kérdésem az lenne, hogy mennyi tejterméket fogyaszthatok és milyen gyakorisággal? Konkrétan, mit és mennyit? Tudástárjukban Önök is leírják, hogy keveset lehet fogyasztani a szoptató anyának.

A hőkezelt tejtermékeket mennyire kerüljem? Pl. Tejfölös habarás levesbe?

Ha kerülnöm kell, mivel helyetesítsem? Kókusz, mandulatej stb.? Ezekből mennyit fogyaszthatok?

Nagyon köszönöm a segítséget!

Válasz:

Nem javaslom egyáltalán tejtermékek semmilyen formában történő fogyasztását. Ha kókusztejjel vagy egyéb növényi tejjel helyettesíti, nem kell mennyiségileg korlátoznia annak bevitelét. A zabtejet nem javaslom.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Hozzátáplálás

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kislányom márciusban lesz 1 éves és még mindig nem hajlandó anyatejen kívül mást elfogadni, pedig már 6 hónapos kora óta töretlenül próbálkozom. Egyedül a szilvás bébiételt eszi meg de azt is csak akkor ha nem jön egy foga sem. Mindent megkóstol, de pár kanál után nem kér többet. Volt hogy a 3/4ét is megette, de ez maximum 3x fordult elő. Tanácstalan vagyok. Próbálkoztam, hogy felkockázom az ételt (krumpli, sárgarépa) de csak játszani akar vele. Nem eszik semmiből mennyiséget. Viszont egy jókedvű, eleven, mozgékony kislány. A súlya épp súrolja a megfelelő alsó határát. A védőnőm tanácstalan. Mit adhatok neki? Mivel próbálkozzák? Mitől lehet ez a nagy tiltakozás? Sír, összeszorítja a száját h ő nem kér többet. A kezemben oldalra fordul és kéri a cicit,mert éhes. Ilyenkor hiába ültettem vissza a székébe nem hajlandó semmit elfogadni. Remélem tud segíteni. Remélem nincs okom aggodalomra. Válaszát előre is köszönöm! Szép napot. Üdv: Eszter

Válasz:

Nem probléma, ha egyebekben megfelelő a fejlődés, nincs más élelmiszer adására szükség, elég az anyatej.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Hozzátáplálás

Tisztelt Doktornő, Doktor úr! Kislányom márciusban lesz 1 éves és még mindig nem hajlandó anyatejen kívül mást elfogadni, pedig már 6 hónapos kora óta töretlenül próbálkozom. Egyedül a szilvás bébiételt eszi meg de azt is csak akkor ha nem jön egy foga sem. Mindent megkóstol, de pár kanál után nem kér többet. Volt hogy a 3/4ét is megette, de ez maximum 3x fordult elő. Tanácstalan vagyok. Próbálkoztam, hogy felkockázom az ételt (krumpli, sárgarépa) de csak játszani akar vele. Nem eszik semmiből mennyiséget. Viszont egy jókedvű, eleven, mozgékony kislány. A súlya épp súrolja a megfelelő alsó határát.Remélem tud segíteni. Remélem nincs okom aggodalomra. Válaszát előre is köszönöm! Szép estét! Üdv: Eszter

Válasz:

Ne aggódjon, nem probléma, ha megfelelő a súly-és egyéb dolgokban a fejlődés.
Megnézem a kérdést

Dr. Németh László - csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat válasza

Akupunktùra

Kèrdèsem lenne hogy az endometriòzist el tudjàk e sorvasztani , leblokkolni akupunktùràs kezelèssel kb 4-5 hònap alatt ès sikeres lehet e a terhesseg ez àltal. Endom van 1 ève 2szer műtöttek ès màsfèl hònapja jarok akupunktùràra. Fèlek hogy csak a fàjdalmat tudja csökkenteni ès eddig pozitìvan hat de mi van ha közben a hasamban meg burjànzik csak nem èrzèkelem annyira. Babat szeretnenk de nem jön össze az endo miatt. Vàlaszat köszönöm.

Válasz:

Az irodalmi adatok alapján sikeres lehet az endometriosis akupunktúrás kezelése. A nagyobb siker érdekében fontos lenne a gyulladásmentes, azaz paleolit étrendre történő átállás, ill. egy sor táplálékkiegészítő nagy dózisú szedése, pl. K2D3, halolaj, Mg, Se, Béta-karotin, cink.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!