Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos

Dr. Megyaszai Márta

206 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, csontritkulás, reumatológiai problémák

Bemutatkozás

Dr. Megyaszai Márta vagyok reumatológus és sport szakorvos, azaz mozgásszervi kérdésekkel foglalkozom.

1998-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

2002-ben reumatológiából, 2009-ben sportorvostanból tettem szakvizsgát.

2008-ig az országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) dolgoztam.

2006-tól a Revita Reumatológiai Rendelő és az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) reumatológusa vagyok.

Fontosnak tartom a mozgásszervi betegségek komplex terápiáját lehetőleg kevés gyógyszerrel, a mozgásterápia, és más kiegészítő kezelési lehetőségek jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Holisztikus érdeklődésemnek megfelelően manuálterapeuta, fitnesz és wellness terapeuta,  képesítést szereztem.

Mozgásszervi betegségek, panaszok kezelése mellett fontosnak tartom a bajok megelőzését, emellett azt is, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsak a hozzám fordulóknak, így a gyógyulás is könnyebb...

Kezelt problémák:

-  gerincpanaszok (nyak, hát, derék),

-  felső végtagot érintő problémák (vállfájdalom, könyöktáji eltérések, pl teniszkönyök, csukló és ujj-ízületi betegségek)

-  csípő, térd betegségek, boka és lábfájdalmak

-  ínhüvelygyulladások, izompanaszok

-  csontritkulás

-  nyaki eredetű fejfájások, szédülés, stb.

-  köszvény

-  gyulladásos ízületi betegségek

-  kopásos ízületi problémák

Legutóbbi válaszai

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Nyaki gerinc problémám van

Tisztelt Doktor Úr!

Kb 2 hete jelentkeztek a tünetek, amik a mai napig tartanak! A nyakcsigolya bal oldalán lévő izomkötegnél húzódást fájdalmat érzek, ha lefekszem, ez a fájdalom kisugárzik a tarkómba, és zsibbadást okoz, alig bírom felemelni a fejem!

Ha bal oldalom fekszem fokozódik a fájdalom és a zsibbadás, ha jobb oldalon fekszem, akkor kisebb a fájdalom érzet!

Várom válaszát, hova forduljak, mi a teendőm?

Köszönettel

Rákóczi Zsoltné

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! A vizsgálatot kezdje háziorvosánál, aki megfelelő orvosság felírásával és tanácsokkal tud segíteni a panaszon. Ha nem oldódik hamar a panasza mozgásszervi szakemberhez fordulhat, erre a háziorvos beutalót tud adni (reumatológus, ortopédus). Ilyen fájdalmat hideghatás utáni izomgörcs, becsípődés, porckorong probléma egyaránt előidézhet... Amíg orvoshoz nem jut, gyulladáscsökkentő krémeket használhat, vagy recept nélküli fájdalomcsillapító tablettát, ha nincs ellenjavallata. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Lehetséges hogy emiatt növök lassan?

Tisztelt doktor!

15 éves fiú vagyok és régebben egy bizonyos kortikoszteroid tartalmú orrsprayt használtam. Ha jól tudom még volt egy szteroid tartalmú szemkenőcsöm is. Az orrsprayre rá van írva hogy lassú növekedést okozhat. Már rég nem használom az egyiket se.

Van okom aggódni hogy emiatt nem növök olyan gyorsan? Ha tényleg emiatt van mi a megoldás vagy mit lehet tenni?

Egyáltalán normális a testmagasságom?

Én:164cm / fél év óta 1cmt nőttem

Apukám:175cm

Bátyám:178,5cm 23 éves

Köszönöm a választ!

Válasz:

Kedves Kérdező! Kicsi a valószínűsége, hogy az orrspray jelentős hatással bírt volna a növekedésre. Persze ez a dózistól és a használati időtől is függ. A növekedés akkor fejeződik be, ha a csontok növekedési zónája lezárul. Ez a kamaszodás végén történik meg, és bőven eltarthat 18 éves korig is a növekedés, amennyiben a kamaszodás nem fejeződött be hamarabb... Kérdés esetén gyermek endokrinológus szakorvos tud segíteni. Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Alagút szindróma

Zsibbad a jobb kezem,abból is a mutató ujjam a középső ujjam és a gyűrűs ujjam hegye érzéketlen,zsibbad folyamatosan.Éjszaka égő érzésre ébredek, nem lehet kimasszírozni a zsibbadást, mert vizenyősre dagad a kezem.Gyári operátor vagyok, napi 78 db.kocsiajtót kárpitozok le bőrrel, textillel.Voltam orvosnál, aki a tenyerem felmetszését javasolta. sajnos ez a munkámból adódóan nem kivitelezhető.Reggelente nem tudom behajlítani a jobb kezem, a fájdalom egyre fokozódik.Mit lehet tenni ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm.Bea.

Válasz:

Kedves Kérdező! Most olvasom levelét, elnézést a késői válaszért! Remélem mostanra jobban van, enyhült panasza. A zsibbadás és a fájdalom hátterében valószínűleg alagút szindrómát találtak és ezért javasolták a műtétet. Az ilyen betegségre az a leghatékonyabb módszer, bár olykor injekció is segíthet, de ezt orvosával meg kell beszélni, mert ő okkal mondta rögtön a műtétet. A terápia mindig a diagnózistól függ, és vizsgálat nélkül nehéz diagnózist és annak megfelelő terápiát mondani. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Nyomás

Tisztelt Házipatika.com, Kedves Orvosok!

Olyan problémám jelentkezett 3 hete, hogy két oldalon a derekamnál tompa nyomást érzek, legföbbléppen járáskor. Nem fájdalom csak mintha a levegő megszorulna, van olyan hogy egészen felmegy a gerincem közepéig na ott viszont fájdalmat okozva és belekényszerítve abba az enyhén görnyedt testartásba, hogy ne érezzem, ezzel korlátozva a mozgásom és teherbírásom. A kérdést azért is teszem fel itt mert elég sokára kaptam időpontot ezt megnézetni.

Fizikai munkát pont ennek észlelése előtt végeztem, de nem izomláz mert azt ismerem. Gumis derékszorítót ha viselek, viszont ugyanúgy mérséklődik. 

Stressz az is van, csak hogy tisztább legyen a kép rólam.

Igazából csak a saját magam megnyugtatása érdekében szeretném tudni, hogy belső szervek betegsége produkálhat ilyen fájdalom mentes tünetet, ami zavar a mindennapokban?

Fekvéssel szintén jobb.

Válaszukat köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Most olvasom levelét, elnézést a késői válaszért! Remélem panasza hátterét már sikerült megtalálni és kezelni is. Önnek igaza van a leírt panaszt okozhatja belszervi eltérés is, de természetesen eredhet a derékból is. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

MR lelet

Üdvözlöm!

Véleményét szeretném kikérni egy nyaki MR lelettel kapcsolatban. 

"A nyaki lordosis megtartott. A corpusok norm. magasak. A korongok viztartalma mérs. csökkent. C V korongon jobb oldali túlsúlyú körkörös protrusio látható. C VI korongon bal oldali medio-lateralis előboltosulás észlelhető. A myelon norm. jelintenzitást mutat."

Elfogadható ez a lelet? 

Ennek tudható be a szédülésem és a fejfájásom? 

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! 

Üdvözlettel.:B.László

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Most olvasom levelét, elnézést a késői válaszért! Az MR vizsgálat a nyak alsó részén az 5. és a 6. porckorongnál mutat eltérést (kidudorodást), ettől szédülés és fejfájás nem valószínű. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Mennyi ideig tart egy lépcsőn leesés utáni fájdalom?

Kedves  Doktornő/Doktor úr!

Múlthéten megcsúsztam a lépcsőházban a papucsomban és estem 3-4 fokot. Több helyen beütöttem magam a kőlépcsőbe, a könyökömön, illetve a hátamon.

A baleset után fel tudtam állni, tudom mozgatni mindenemet, a könyökömön kisebb duzzanat alakult ki, de elszíneződés vagy más elváltozás nem érzékelhető.

Azóta voltam túrázni is, tudom használni a karomat is. Ugyanakkor zavaró, hogy még mindig érzem a fájdalmat az említett területeken. 

Szükséges elmenni röntgent készíteni ilyen esetben? Hány hétig "normális" egy ilyen sérülés után a fájdalom?

 

Köszönettel,

Dávid

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Most olvasom levelét, elnézést a késői válaszért! Remélem már jól van, de Önnek teljesen igaza van, egy ilyen esés után több hétig lehetnek (fokozatosan csökkenő) panaszok törés nélkül is pusztán a rándulások, zúzódások miatt. Röntgen ilyenkor akkor kell, ha valamit jobban megütött és nem jól működik, vagy nem csökken a panasz. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Több hónapja tartó kar fájdalom

Lassan egy éve szenvedek a bal karom és könyököm fájdalmával. Az orvosok több fajta fizikoterápiára, és vizsgálatra elküldtek, mire pedig kiderült, hogy teniszkönyököm van, a jobb karomban is kialakult  a betegség. Kb fél éve. Azóta sok mindent megpróbáltam. Jegeltem, pihentettem, de a fájdalom csak rosszabb lett, már a lapockámnál is fájdalmat érzek. 12  évig versenyszerűen zongoráztam, és nem volt semmi problémám. Tavaly hagytam abba, és utána kezdődtek a tünetek. Most mit tegyek? Előre is köszönöm. 

Válasz:

Kedves Kérdező! Most olvasom levelét, elnézést a késői válaszért. A makacs teniszkönyök esetén először jó utánajárni, hogy van-e a háttérben például nyaki eltérés, vagy valamilyen góc, gyulladás, stb. Természetesen, ha kiderül valami, azt kezelni érdemes. A helyi (könyök) terápiában sokféle egyéb lehetőség is van a felsoroltakon túl. injekciós kezelés, speciális gyógytorna - masszázs (pl. Terrier technika), lökéshullám terápia, kinesiotape, stb... Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

A lábujjamon lévő csomó

T.Doktornő/Úr/! Hónapokkal ezelőtt nőtt a jobb lábam talpam felöli részén a kisujj és a mellette levő ujj között egy csomo.Tegnap este vettem észre,hogy nő,s ezért éjszakára dunsztkötést tettem rá.Sajnos ez nagyon nem lett jó. Szeretném megkérdezni,hogy így látatlanban mi lehet ez,s kihez,milyen orvoshoz kell elmenni vele.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:Szeles Lajosné

Válasz:

Kedves Kérdező! Most olvasom levelét, elnézést a késői válaszért. Az észlelt csomót elsőként vagy háziorvosának (aki a látottak alapján a megfelelő rendelésre irányíthatja) vagy egy bőrgyógyásznak érdemes megmutatni. Jó egészséget kívánok. Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

A jobb kéz zsibbadását mi okozhatja?

Tisztelt Szakértő! A jobb kezem szinte egésznap zsibbad. Különösen munka végzés közben és éjszaka. Az lenne a kérdésem,hogy mi okozhatja? kb: 1-éve kezdődött  és akkor csak nagyon ritkán fordult elő a zsibádás, de mostanra  szinte egésznap előfordul ha használom a kezem. Eleinte csak az ujjaimban éreztem de motmár pl. burgony pucolás közben egészen a könyökömig elér a  kellemetlen érzés. Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Panasza régóta fennáll és ráadásul rosszabbodik, ezért érdemes volna megvizsgáltatni. A zsibbadást több dolog okozhatja, lehet alagút szindróma, lehet nyaki eredetű is, vagy egyéb probléma. Ezek kezelése eltérő lehet, így a terápiát a diagnózis megállapítása után lehet pontosan megtervezni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térdfájdalom

Tisztelt doktor Nő- Úr!

2 hete pénteken járás közben észre vettem hogy a bal térdem a külső oldalon nagyon fáj mire hazaértem már alig áltam a lábamon és le kellett ülnöm bekentem fekete nadálytő krémmel ez csillapította a fájdalmat ám egy nappal késöbb mikor odanyúltam még akkor is éreztem fáj.

 Az lenne a kérdésem önhöz hogy a térdem mitől fájhat és érdemes e megröntgeneztetni vagy megműteni ?

válaszát előre is köszönöm üdvözlettel : Aux Mátyás

utóirat : a tünet jelentkezésének napján a  térdem hajlításánál illetve nyújtásánál ropogást éreztem a térdemben és néha még hallottam is hogy ropog.

 

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Nagyon sokféle eltérés állhat egy ilyen panasz mögött, ezért pontos diagnózist nem lehet mondani sem műtétet nem lehet ennyiből eldönteni vizsgálat nélkül. A térd oldalsó részének fájdalmát okozhatja rándulás, kopás (nem ismerem az életkorát), gyulladás, porcprobléma ("porcleválás"), a szárkapocscsont ízületének problémája, stb... A kezelése ezeknek eltérő, ezért ha nem javul a helyzet, keressen fel mozgásszervi szakembert. Addig hideg borogatás- vagy jegelés jó lehet (ha a térdének jólesik), feketenadálytő- vagy egyéb ízületre való krémmel kezelje, nagy fájdalom esetén recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót vegyen be, ha nincs ellenjavallata. Az esetleg szükséges kivizsgálást háziorvosánál kezdje, ő tud beutalót adni szakrendelésre, ha kell. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!