Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos

Dr. Megyaszai Márta

284 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, csontritkulás, reumatológiai problémák

Bemutatkozás

Dr. Megyaszai Márta vagyok reumatológus és sport szakorvos, azaz mozgásszervi kérdésekkel foglalkozom.

1998-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

2002-ben reumatológiából, 2009-ben sportorvostanból tettem szakvizsgát.

2008-ig az országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) dolgoztam.

2006-tól a Revita Reumatológiai Rendelő és az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) reumatológusa vagyok.

Fontosnak tartom a mozgásszervi betegségek komplex terápiáját lehetőleg kevés gyógyszerrel, a mozgásterápia, és más kiegészítő kezelési lehetőségek jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Holisztikus érdeklődésemnek megfelelően manuálterapeuta, fitnesz és wellness terapeuta,  képesítést szereztem.

Mozgásszervi betegségek, panaszok kezelése mellett fontosnak tartom a bajok megelőzését, emellett azt is, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsak a hozzám fordulóknak, így a gyógyulás is könnyebb...

Kezelt problémák:

-  gerincpanaszok (nyak, hát, derék),

-  felső végtagot érintő problémák (vállfájdalom, könyöktáji eltérések, pl teniszkönyök, csukló és ujj-ízületi betegségek)

-  csípő, térd betegségek, boka és lábfájdalmak

-  ínhüvelygyulladások, izompanaszok

-  csontritkulás

-  nyaki eredetű fejfájások, szédülés, stb.

-  köszvény

-  gyulladásos ízületi betegségek

-  kopásos ízületi problémák

Legutóbbi válaszai

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Hátfájás

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Sok pakolással telő hétvége után kezdett el fájni a hátam, főleg előrehajoláskor jelentkezik egy pontban, deréktájon szúró érzés. Három hét alatt sem múlt el teljesen, így röntgent kértem. Huszonhat éves nő vagyok (181cm, 56kg) főleg ülő munkát végzek.

Háti gerinc, háti-ágyéki gerinc átmenet, nyaki-háti gerinc átmenet, lumbalis gerinc, lumbosacralis gerinc, mind kétirányú felvételek készültek.

A leletem a következő: A háti kyphosis íve a központi és alsó szakaszon csökkent. Az alsó harmadban jelzett fokú jobbra hajlat látható. A csigolyatestek magassága megtartott. A zárólemezek simák. Peremek épek. Porcrések nem szűkebbek.

A lumbális lordosis íve csökkent, a sacrum dőlése fokozott. A csigolyatestek magassága megtartott. A praesacralis csigolya átmeneti típusú. Zárólemezek simák. Peremek jelzettek. Porcrések nem szűkebbek. Kisízületekben arthosis jelei nem láthatók. Spina bifida nem látható.

Kérem segítsen értelmezni a leletet.

Köszönettel,

Válasz:

Kedves Kérdező! A röntgen felvételen az látszik (a leírás szerint) hogy a gerincgörbületek kicsit eltérnek a tökéletestől: a hát kicsit laposabb (csökkent kyphosis), van egy kis gerincferdülés (jobbra hajlat), a derék íve is csökkent (lordosis), a keresztcsont viszont erősebben dől mint kellene (sacrum), emellett az 5.derékcsigolya ártalmatlan fejlődési variációja is látszik. Mindezek enyhe eltérések, önmagukban nem magyarázzák a mostani fájdalmat, ráadásul vizsgálattal a fent leírt görbületi eltérések látszanak röntgen nélkül is. Orvosi vizsgálattal egyéb eltérésekre is fény derül: a túlfeszült - máshol gyengébb izomzatra, érzékeny triggerpontokra, stb. Ezért a pontos diagnózis a kórelőzmény és az orvosi vizsgálattal találtak együtteséből áll össze. A mostani fájdalmat valószínűleg több dolog együttese okozza: az ülőmunka - és a talán kevesebb mozgás (?), a hétvégi túlterhelés - túlerőltetés - izomhúzódás, a görbületi eltérésekhez nem elég erős mélyizomzat. Ebből következik, hogy a legfontosabb ilyenkor a megfelelő gerinctorna elsajátítása és rendszeres végzése, illetve ha még vannak fájdalmai, akkor fájdalomcsillapító - gyulladáscsökkentő krém használata illetve akár gyógyszer szedése, illetve egyéb kezelések is bevethetők szükség esetén. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Mi lehet a bajom? Mit jelentenek az eredményeim?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

29 éves vagyok. Idei év február elején kezdődött a probláim sora erős térd és jobb láb fájdalmammal, dagadással, erőtlenséggel. Azóta is orvoshoz járok. Most találtam egy doktornőt, aki végre rendesen foglalkozik velem (azóta átterjed a kezeimre - csukló, ujjak, másik lábamra - térd, boka-, lábujjak mindkét oldalt). A térdemet nézték februárban egyedül: negatív röntgen, csontszerkezeti eltérés nem látszik. (Trombózist kizárták, sérülés nem ért, csak magától elkezdődött ez az egész és egyre rosszabb.)

Márciusban küldtek elsőre vérképre, ott az alábbi eltéréseim voltak:
Fehérvérsejtszám 14,7 - Neutrofil granulocita (abszolút) 10,7 - Monocita (abszolút) 1,0 - Bilirubin össz 3,0 - Bilirubin indirekt 3,0. CRP normális volt.

Ezt MRI felvétel követte a jobb térdemről (mást itt se néztek, hiába dagadtak a lábaim, kezeim is). Erről az eredményem:
"Jobb térd MR vizsg. sag.T1. és ax., cor., sag PD FS súlyozással natívan. A térdízületben jelzett folyadékfelszaporodás látszik. A térdízületi rés egyenletesen kissé szűkebb. A condylusok porcfelszíne elkeskenyedett. A hátsó keresztszalag középső- felső harmadában kissé hullámos lefutású, inhomogénen fokozottabb jelintenzitású, folytonossága ép. Az elülső keresztszalag ventralis tapadásánál szintén jeldúsabb kissé felrostozódott, de folytonossága megtartott. A medialis meniscus hátsó szarvában alsó felszínig követhető jeldús terület látszik, kontúrmegszakadás azonban nem látható. A lateralis meniscus ép. A térdhajlatban hygroma nem különül el. A patella dysplasias, medialis ízfelszíne rövidebb, egyenesebb, porcborítása egyenletesen elkeskenyedett. Spongiosa oedema nem látszik. Effusio genu min. grad. Dysplasia patellae. Chondropathia universalis. Degeneratio chronica LCA et LCP et menisci medialis."

Kezelgetni próbáltak gyógyszerekkel, de a betegség és a tüneteim csak szaporodtak, nem múltak el. A fájdalmak maradtak. Hozzájött a láz, rendszeres szédelgés, fülzúgás, étvágytalanság, mellkas szúrás, fájdalom, fel és le ugráló pulzus, gyakori rosszullétek, depresszió, remegés, szaruhártyagyulladás (szemészeten állapították meg). Augusztus elején fél óra időtartamig borzalmas rosszullét tört rám és enyhény sárgás színem lett, ez később magától helyrejött. Pontszerű bevérzésekkel van tele a bőröm. Ha megvakarom, akkor látszik, hogy vérzik. Rettenetesen fáradt vagyok és sokszor 39 fokos a lázam, többnyire 38 körül marad. Nagyon ritkán lemegy, aztán egy ideig javul. Használhatatlannak érzem magam. Nem bírok koncentrálni semmire hosszabb ideig. 

Visszamentem a doktornőhöz (aug. 23), mert végre sikerült hónapokkal később bejutni hozzá, elküldött vérképre és röntgenre, ahol elég sok mindent néztek. A röntgenen a doktornő szerint ezek a lényeges információk: 
Mérsékelt nyaki kyphosis, SI ízület rése mindkét oldalon megtartott, jobb oldalon az ízfelszinek mérsékelten scleroticusak. Öh. a-p kéz felv.: Az ízfelszinek épek. Mk. o. az MCP és PIP, valamint DIP ízületek mentén sávós mérsékelt mésztartalom csökkenés látszik.

Másnap mentem vérképre is, ahol elég sok mindent kért a doktornő, jelenleg nincs meg az összes eredményem, de amik ott eltérőek voltak:
Vérsejtsüllyedés:  19 - Vas: 6,6 - Epstein-Barr vírus IgM/Elisa: 0,027 - Epstein-Barr VCA IgG/Elisa: 46,1 - Epstein Barr EBNA IgG/Elisa: 28,6 - ANA (ELISA): 128,3. (Egyelőre ennyi eltérésem van.) - RF negatív, CRP negatív.

13-án kell visszamennem, - autoimmun betegségre gyanakszik - de addig is szeretnék tájékozódni, hogy ezek mit lehetnek? Tudna valamit mondani? Mitől vagyok egyre rosszabbul?

Előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: Bernadett

Válasz:

Kedves Bernadett! Megértem, hogy aggódik, de minden kérdésére legpontosabb választ az Önt vizsgáló orvos tud adni. Valószínűleg például a laborban számos más eredmény is született, amit szintén figyelembe kell venni az eltérést mutató eredmények értelmezéséhez. Mindezzel együtt a térd MRI vizsgálat főleg gyulladást igazolt (ami a betegség része lehet), a gyulladásra utal a kéz sávos mésztartalom csökkenése is. Mononucleosis (Ebstein Barr) vírus fertőzésen valamikor átesett (=magas IgG értékek) de úgy tűnik, hogy most nem zajlik aktívan ilyen fertőzése (= alacsony IgM érték). Autoimmun, vagy más immun betegség valószínű, de pontos diagnózis mindezek alapján még nem adható, ehhez meg kell várni a többi eredményt. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térd fájás.

Jó napot!

Az lenne a kérdésem hogy a bal lábamon a térdem külső részén van egy ilyen izom féle. Fociztam és rosszul érkeztem rá, voltam sürgőségin meg nézték csináltak röntgen és azt mondták rá hogy sima rándulás. De ahogy be feszítem a térdem mellett ilyen izom tapintható vagy mi. Ahogy járkálok vele meg sétálok nem fáj de, nem merek újból neki állni focizni mert nem tudom mi lehet az az izom féle a térdem külső részén! Maga szerint mi lehet az! 

Válasz:

Kedves Kérdező! Nem írta mikor történt a rándulás és az orvosi vizsgálat óta mennyi idő telt el. Lehet, hogy még nem is telt el annyi idő, hogy teljesen gyógyult legyen a térde, de ha már javulnia kellett volna, menjen el kontrollvizsgálatra és orvosát mindenképp kérdezze meg ezekről. Vizsgálat nélkül ugyanis, csupán leírás alapján lehetetlen diagnózist felállítani, mert sokféle dolog lehetséges ott, ahhoz meg kell mutatnia és meg kell vizsgálni. A szükséges kontrollvizsgálatig az orvosa által javasolt terápiát érdemes folytatni. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Gerinc röntgen vizsgálat eredménye

Tisztelt Doktor Nő/Úr,

szeretném a segítségét kérni a gerinc röntgen leletem értelmezésében (gyakran visszatérő derékfájdalom miatt lettem beutalva).

Szíves segítségét köszönöm

Tisztelettel,

H

Válasz:

Kedves Kérdező! Amikor a lelettel jelentkezik orvosánál, őt is kérdezze meg az értelmezés felől, ugyanis a felvétel csakis a kórelőzménnyel és az orvosi vizsgálattal találtakkal együtt értelmezhető, önmagában nem. A lelet szerint a röntgenen gerincferdülés (scoliosis), porckorong kopás ( = discopathia, a háti - thoracalis- szakaszon kicsit szűkebb rések), Sheuermann betegség utáni eltérések (ez egy csigolyanövekedési variáció, ami csak akkor betegség, ha a kamaszkori növekedésnél erős fájdalommal jár és kezeléseket igényel abban az életkorban..., egyébként gyakori és nem jelentős eltérés, nem kell vele foglalkozni), kisízületi kezdődő kopás és meszesedés (arthrosis), valamint ívzáródási variáció látszik. A kezelést nem a felvételen találtak, hanem a panaszok és az orvosi mozgásvizsgálat eredménye határozza meg, de általában a gyógytorna a legfontosabb, elsődleges terápia. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Belboka

Kedves Doktor Úr!

Synovitis belbokán is lehet? Ott van feszülő, égő érzés és picit meg is dagad terhelésre, valamint fájdalmassá válik terhelésre. MR a belboka szalagjait is mutatja? Ha lenne ott bármi sérülés azt látná az eszköz? Xiloxot iszom rá. Mi a jele, ha nem használ a szer? Rövid tornáztatáskor is éreztem, de kevésbé jelentős fájdalom. 

Üdvözlettel

Cseh Ildikó

Válasz:

Kedves Kérdező! Levele az én postaládámba érkezett, így most én válaszolok rá. A synovitis az ízület gyulladását jelenti, mivel a bokaízület körben (kül- és belboka) helyezkedik el, ezért természetesen a belbokánál is lehet. Az inak körül (ínhüvelynél) is lehet synovitis (ezt tenosynovitisnek nevezik), illetve íngyulladás is előfordulhat a kül- és belbokán egyaránt. Mindezt a boka-MR vizsgálat látja, tehát ha a belbokánál van ilyesmi, azt kimutatja. A terápiát a panaszok és a vizsgálati eredmények együtt határozzák meg, ezért ezt kezelőorvosa tudja legpontosabban meghatározni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Gerinc MR eredmény

Tisztelt Cím!

Az alábbi eredényt kaptam, kérem a segítségét, az eredmény vélememényezését.

Az SI szelvény részben lumbalizált, Az L.V. csigolya kismértékű ventrolisthesise. Polydiscopathia, Jelzett discusok előboltosulása, gyöki compressio nélkül. 

A panaszom jobb csipőmnél erős fájdalom éjszaka. Nappal kerékpározásnál, séta, semmi fálydalom nincs. Köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Matkóné

Válasz:

Kedves kérdező! Fontos tudni, hogy bármilyen képalkotó vizsgálat leletét értelmezni csakis a pontos kórelőzmény, a panaszok fentinél sokkal részletesebb ismerete, és az orvosi vizsgálat alapján lehetséges. Én magam a képeket minden esetben megtekintem az is nagyon sokat segít a továbblépésben. Ezért fontos a leletet a kezelőorvossal is megbeszélni. A lelet szerint: az első keresztcsonti csigolya (SI szelvény) részben a deréktáji (lumbalis) csigolyákra hasonlít (ez egy gyakori fejlődési variáció - semmiféle tennivalót nem igényel), az 5. derékcsigolya (L.V.) kicsit előre van csúszva (ez gyógytornát igényel ,hogy ne csússzon tovább, mert az panaszokat okozhat), a porckorongok kopása látszik még (polydiscopathia), kis kidudorodásokkal, de nincs sérv és nem nyomják az idegeket sem (nincs idegbecsípődés). A panaszával való összefüggést ilyen kevés információból nem lehet megmondani, mert éjszakai csípőtáji panaszt rendkívül sokféle dolog okozhat. Kezelőorvosa fog tudni legtöbbet segíteni Önnek. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Nyaki gerinc okozta szédülések

Mostanában különösen fekvő helyzetben ha bizonyos irányba elforditom a fejem , vagy fel akarok ülni,esetleg lefelé hajolok,forgó jellegű szédülést érzek és van amikor elsötétül minden. A házi orvosom elküldött nyaki gerinc rtg-re. Ez lett az eredmény! A nyaki lordósis megtartott. A corpusok magassága normális.A peremszéleken mérsékelt osteophytosis. ,dorsalisan diffus a kp.harmadban kifejezett uncorvertebralis,és főleg az alsó harmadban kisizületi arthrosis. A CIV,V porcrések dorsalisan beszűkültek. Nyaki borda nem látható. Szeretném tudni ez az eredmény mit is jelent és mit kell tennem. Köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! A nyaki felvételen kopásos és meszesedéses eltérések vannak, melyek minden esetben lassan alakulnak ki, és nem mulaszthatók el, sőt az életkor előrehaladásával még fokozódnak is. Azonban olykor okozhatnak átmeneti szédülést, de ezt sosem lehet bizonyítani, csupán azt mondani, hogy akár ez is lehet a háttérben. Éppen ezért a szédülések kivizsgálásában fontos a fülészeti és ha kell neurológiai vizsgálat. A leírt panaszt ugyanis gyakran okozza a fülben lévő egyensúlyszerv eltérése, de ezt meg kell vizsgáltatni fül-orr-gégésszel (ehhez nem is kell beutaló). A vizsgálati sorban éppen a bizonyító erő hiánya miatt az utolsó a mozgásszervi vizsgálat, tehát ha sehol máshol nem találnak eltérést, akkor lehet gyanítani, hogy talán nyaki eredetű. Az Ön esetében ráadásul a nyaki eltérések az alsó részen láthatók inkább, szédülést a felső harmadbeli eltérések okozhatnak gyakrabban... A szédülés kezelése az októl függ, ezért nincs általános tanács. A fülészeti ok esetén egyéb terápiák mellett gyakran hasznos az Epley manővernek nevezett mozdulatsor, melyről videok is találhatók a neten. Nyaki eredet esetén a nyak gyógytornája és egyéb kezelése jön szóba, neurológiai ok más kezeléseket is igényelhet. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Csipőizületi fájdalom megterhelés után

Szép napot. A mai napon fociversenyen voltam és elég rendesen meghúztam a combomat. Ebből eredően begörcsölt az egész de mégis ráerőltettem. A nap végére a csípőízületemnél egy elég erős fájdalom alakult ki, konkrétan semmi erő nincsen az adott lábamban, járni is alig tudok. A fájdalom pontosan a csípőcsontom körül jelent meg. Mit javasol a probléma kezelésére? Hogy tudom elérni hogy minél hamarabb meggyógyuljon ez a megerőltetés által kialakult fájdalom? 

Válasz:

Kedves Kérdező! Az ilyen megerőltetés után a következőket teheti (valószínűleg sok ebből nem lesz újdonság az Ön számára): pihentetés, jegelés vagy hideg vizes borogatás, gyulladáscsökkentő - izomlazító (de nem melegítő hatású) krém használata, ez lehet gyógynövényes krém is, sok folyadék fogyasztása, kalcium, magnézium szedése kiegészítésként, (masszázs nem mindig jó, és akkor is csak óvatosan - ha fáj közben, nem szabad masszírozni, de egyébként megpróbálható). Ha pedig nem javul a helyzet pár nap alatt, akkor mozgásszervi szakembert keressen fel. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Sérülés után csomó az izomban

T.C. Kb.3 éve beutottem a triceps izmom. Sokáig kék volt, majd néhány hónap múlva kis csomót vettem észre. Jelenle tapasztalom, hogy a felkarom duzzadtabb. A csomó is nagyobb lett. Kérem tájékoztatni mi a gond, esetlegesen kell-e foglalkoznom a témával?. Kellene - valamilyen szakembernek megmutatnom? Üdv. Kata

Válasz:

Kedves Kata! Ha a csomó panaszt okoz, zavaró, akkor érdemes egy ultrahang vizsgálattal utánajárni, mi történik az izomban. Lehet a korábbi zúzódás nyoma, esetleg néhány izomrost elszakadhatott, vagy a kialakuló vérömleny nyomán maradt ott csomó. Ha panaszt okoz akkor érdemes vele foglalkozni és megfelelő kezelést is találni a problémára. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Ortopédiai problémák.

2009-ben kezdődött a térd problémám. Óriás sejtes tumorral ( Pvns ) amit 2012-ben  artroszkópos műtéttel kivettek. 2014-ben ismét műteni kellett, feltárásos nagy műtéttel vették ki. 2016-ban porc problémák miatt ismét műtötték porc plasztikát csináltak. 2017-ben csípő protézis műtét következett. Pvns ismét kiújult, folyamatos fájdalom mozgás korlátozottság. 2018-ban térdprotézis ( szánkó ) műtét, ekkorra a Pvns még több problémát okozott. Térd protézis műtétnèl a Pvns-t elfelejtették kivenni. Mostmár nehezen mozgok,el fáradok, a fájdalom sokszor elviselhetetlen. 2019 júniusában csináltattam egy CT vizsgálatot. Degeneratív térd, folyadék, a Pvns-t nem értékelte a vizsgálat, ( MR-t ajánlottak )és a csontokon 3-5 mm-es cystosusos található. Úgy tudom ez egy daganat fajta. Tisztában vagyok azzal hogy a térdem nagyon rossz állapotban van. Kérdésem az lenne, hogy milyen kezelések illetve műtétek jöhetnek még szóba. Egyáltalán lehet e a fenti folyamatot meg állítani vagy gyógyítani? Köszönöm szépen válaszát. Üdvözlettel. Erdei Judit ( 58 éves )

Válasz:

Kedves Judit! A további kezelési lehetőségeket és teendőket a vizsgálati leletek és eredmények pontos ismerete nélkül nehéz meghatározni, ezt csakis kezelő orvosa tudja megtenni. A csontcysta (a cystosus melléknév, nem írta le, hogy mi volt cystosus) nem minden esetben daganat, lehet csupán degeneratív (azaz kopásos, elhasználódásos) eltérés is. Lehetséges, hogy későbbiekben (kezelő orvosa megítélésétől függően) a szánkóprotézis teljes protézisre való cseréjére lesz szükség. de erről orvosának kell döntenie. Sajnos a PVNS sokszor képes visszatérni, bár szerencsére nem rosszindulatú daganat, de az ízület legpontosabb kitisztítása sem tud minden sejtecskét eltávolítani. A teljes protézis sokszor hoz azonban megoldást. Az Ön esetében fontos a rehabilitáció, a rendszeresen végzett szigorú gyógytorna. Sokszor más fájdalomcsillapító kezelésekre is szükség lehet. Mindezek mellett lehet esélye, hogy ne kelljen folyamatos fájdalmakkal, szenvedéssel élnie. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!