Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos

Dr. Megyaszai Márta

239 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, csontritkulás, reumatológiai problémák

Bemutatkozás

Dr. Megyaszai Márta vagyok reumatológus és sport szakorvos, azaz mozgásszervi kérdésekkel foglalkozom.

1998-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

2002-ben reumatológiából, 2009-ben sportorvostanból tettem szakvizsgát.

2008-ig az országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) dolgoztam.

2006-tól a Revita Reumatológiai Rendelő és az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) reumatológusa vagyok.

Fontosnak tartom a mozgásszervi betegségek komplex terápiáját lehetőleg kevés gyógyszerrel, a mozgásterápia, és más kiegészítő kezelési lehetőségek jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Holisztikus érdeklődésemnek megfelelően manuálterapeuta, fitnesz és wellness terapeuta,  képesítést szereztem.

Mozgásszervi betegségek, panaszok kezelése mellett fontosnak tartom a bajok megelőzését, emellett azt is, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsak a hozzám fordulóknak, így a gyógyulás is könnyebb...

Kezelt problémák:

-  gerincpanaszok (nyak, hát, derék),

-  felső végtagot érintő problémák (vállfájdalom, könyöktáji eltérések, pl teniszkönyök, csukló és ujj-ízületi betegségek)

-  csípő, térd betegségek, boka és lábfájdalmak

-  ínhüvelygyulladások, izompanaszok

-  csontritkulás

-  nyaki eredetű fejfájások, szédülés, stb.

-  köszvény

-  gyulladásos ízületi betegségek

-  kopásos ízületi problémák

Legutóbbi válaszai

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Könnyített gipszel való járás

Ma 2 napja van könnyített járógipszem, előtte másfél hétig fekvő volt rajtam. Ma mentem elsőnek iskolába vele (vonattal), az iskolám 3 szintes és tele van lépcsőkkel,2 mankó segítségével mentem.Szinte mindenhol felraktam székre a lábam mikor ültem, viszont most este úgy érzem bedagadt a lábam. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e ennyit járkálnom vele, ha így bedagad estére, vagy ez egy természetes dolog és jobb lesz idővel?

Válasz:

Kedves Kérdező! Nem jó ha nagyon bedagad a láb, jobb fokozatosan növelni a mozgás mennyiségét. Valamennyi duzzadás elkerülhetetlen és nem probléma, ez természetesen függ a probléma okától, amit én nem ismerek, ezért a kérdést érdemes lenne a kezelőorvosnak is feltenni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Gerinc fájdalom

Tisztelt Doktor úr/nő!

Páromnak komoly derékfájdalmai vannak. Évek óta lumbágóval küzd, de egy pár hónapja új fájdalom jelentkezett, amitől aludni se tud már. Se ülve, se fekve, se állva, sehogy nem múlik a fájdalom, és egyre rosszabbnak érzi a helyzetet. Az életminősége nagyon megromlott. 37 éves férfi. Röntgenre kapott beutalót, aminek az eredménye:

A lumbális lordosis és a sacrum dőlésszöge fokozott, enyhe balra konvex hajlat figyelhető meg.

Csigolyatestek magassága megtartott.

Zárólemezek simák.

L I-III egymás felé tekintő ventralis peremein kis spondylophyták képződtek.

Th XII-L I. között ventralisan apró szalagmeszesedés is kimutatható.

Az Ls rés dorsalisan kp. fokban  szűkebb.

 

Az lenne a kérdésem, hogy milyen terápiát javasolna, illetve mennyire lehetne a fájdalmakat csökkenteni, esetleges gyógyszerszedés nélkül?

 

Köszönettel, tisztelettel:

egy aggódó feleség

Válasz:

Kedves Kérdező! Megértem aggodalmát, nagy fájdalmakkal valóban nehéz együtt élni. A röntgen felvétel kopásos és meszesedéses eltéréseket mutat. Mindezek alapján azonban sosem lehet terápiás tanácsot adni, ugyanis nem a röntgent kell kezelni, hanem a beteget. Tehát a terápia megtervezéséhez pontosan ismerni kell a kórtörténetet, valamint meg kell vizsgálni a pácienst. Legtöbbször már ez elegendő a kezelés elkezdéséhez, kérdés esetén ad kiegészítő információt a röntgen. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy az őt megvizsgáló és a röntgent kérő orvos kezelési javaslatát fogadják el, hiszen ő ismeri legjobban a problémát és a pácienst is. Egy dolog azonban biztos, a kezelésben aktívan részt kell vállalnia a férjének, azaz rendszeres gerinc gyógytorna nélkül nincs gerinc fájdalom kezelés és hosszú távon ez az egyetlen módja a megelőzésnek is. Emellett valószínű, hogy átmenetileg az erős fájdalmak miatt gyulladáscsökkentő - fájdalomcsillapító gyógyszeres kezelésre is szükség van. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Medrol helyett Cortiment csontritkulás mellett?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A colitis ulcerosa betegségem miatt sajnos régóta kapok időszakosan szteroid kezelést. Vélhetően ennek következtében alakult ki nálam súlyos csontritkulás. 2018 őszén a csigolyám is összeroppant. A belgyógyász szakorvosomat a legutóbbi kontroll vizsgálatkor tájékoztattam erről, és kértem, hogy a csontritkulásom súlyosságára tekintettel ne írjon fel szteroid tartalmú gyógyszert. Ebbe ő is beleegyezett és az eddig szedett Medrol tablettáim helyett a Cortiment gyógyszert írta fel nekem. Mivel nem ismertem a készítményt, utánanéztem az interneten és csalódottan láttam, hogy ez is egy szteroid hatóanyagú gyulladáscsökkentő. Visszamentem az orvosomhoz és rákérdeztem a dologra, erre ő azt mondta, hogy ez egy sokkal jobb, kevesebb mellékhatású gyógyszer.

Önnek mi erről a véleménye?

Válasz:

Kedves Kérdező! Valószínűleg belgyógyász orvosa szükségesnek tartja, hogy steroid típusú gyógyszer része legyen a bélbetegség kezelésének. Ebben természetesen nem tudok nyilatkozni, hiszen kórtörténetét egyáltalán nem ismerem... A gyógyszeres terápia megválasztásakor minden esetben az a szempont, hogy az adott gyógyszer szedése a mellékhatások figyelembe vételével együtt is sokkal előnyösebb legyen önnek, mint ha nem szedné a gyógyszert, mert úgy tűnik, hogy ha nem szedi, nagyobb veszélynek lenne kitéve a bélbetegség miatt... Azonban steroid kezelés mellett a csontritkulást megelőzni vagy kezelni szükséges. Erre szakmai ajánlások is vannak, nem tudom, hogy ön kap-e bármilyen ilyen irányú terápiát jelenleg, azzal ugyanis védeni lehet a csontokat és csökkenteni a törések valószínűségét... A ilyen irányú terápiát is egyénileg kell kialakítani. A steroidok között valóban vannak különbségek mellékhatásban, azonban ezek is változhatnak egyénileg, és a főbb mellékhatások, hosszú távon kevésbé különböznek. Egyetértek azzal, hogy rákérdez, hogy a kezelésében mi, miért történik, még ha a steroid választása kétségtelenül jogos lehet. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Fajdalom a térd hatulso reszen.

Tisztelt Hazipatika!

Par hettel ezelött futas utan egy nyillalo fajdalmat ereztem terdem hatulso reszenel. Ez utan màr csak gyalogolni tudtam, annyira zavart ill. fajt. Közvetlenül elötte nyujtottam a labamra. Azota pihentettem, nem futottam, mert éreztem, hogy sima gyaloglas esetén is kissé faj. Tegnap ujra futottam, de màr az elsö par szaz méter utan ujra kezdett fajni. Mi tévö legyek? Pihentessem, menjek orvoshoz? Elöre is köszönöm valaszukat.

Válasz:

Kedves Kérdező! Ha pihentetés (és pl. borogatás, krémezés...) mellett nem csökken a panasza, érdemes megmutatni a térdét mozgásszervi szakembernek (pl. ortopédusnak vagy reumatológusnak). Sokféle eltérés állhat ugyanis a panaszolt fájdalom hátterében, és az eltérő okoknak a kezelése is más lehet. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Arthritis - megvonási tünetek

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A kérdésem előtt egy kis bevezető...

Enyhe térdízületi problémáim miatt, 6 évvel ezelőtt elkezdtem fogyasztani egy étrend-kiegészítőt, nevezetesen a kombudzsa gomba teáját. Ezt folyamatosan, napi szinten fogyasztottam, évente egy hónapos szünet beiktatásával. Már 2 hónappal a használatát követően látványos javulást tapasztaltam. A kombudzsa gomba, életfolyamata során hialuronsavat is termel, erről a leírásokban olvashattam. (Egyébként a gomba élettere cukrozott tea.)

Az évek folyamán azt tapasztaltam, hogy az 1 hónapos szünetek végére a térdízületi problémáim - az évek előrehaladtával mindinkább - súlyosbodtak, de amint újrakezdtem a gomba teájának fogyasztását, az ízületem állapota visszatért a normális állapotba.

Jelenleg már 5 hónapja nem fogyasztom a teát, azóta a térdízületem állapota látványosan leromlott.

Ha jól tudom, a szervezetünk önmaga állítja elő a hialuron aminosavat a testünk számára.

Véleménye szerint, elképzelhető, hogy az évek során, folyamatosan, külsőleg bevitt hialuronsav azt eredményezte, hogy a szervezetem emiatt jelentősen lecsökkentette az önmaga által termelt mennyiséget, és most, hogy a külső bevitelt drasztikusan megvontam, a testem már nem képes (vagy jó esetben egyelőre) visszaállni a korábbi aminosav termelési szintre, ez pedig az ízületi folyadék mennyisége, összetétele okán mozgáskoordinációs problémákat, közvetetten arthritis kialakulását okozza?

Amennyiben nincs szakmai véleménye, örömmel fogadnám a privátot is!

Válasz:

Kedves Kérdező! Egyénileg változó, hogy kire milyen hatással lehet az ilyen gombatea fogyasztása. Semmilyen, több ember megfigyelésével járó, független kutatási eredmény nem támasztja alá annak hatásosságát az ízületi kopásra, illetve az ilyen irányú hatás mechanizmusa sem ismert. Szerencsére azonban a saját hialuronsav termelést nem állíthatja le az Ön által leírt módon. Emellett a porckopás és az általa okozott fájdalom hátterében sokkal-sokkal összetettebb folyamatok állnak, mint csupán a hialuronsav termelődés mértéke. Egyéni tapasztalatról nehéz nyilatkoznom, mert akiről tudom, hogy itta, annak nem ez segített, akiről nem tudom, hogy itta, az természetesen nem került be az egyéni statisztikámba, és persze azok sem akiknek nem is volt panasza így nem kellett orvoshoz fordulniuk (mert akár itták a teát...) ... Íme egy tudományos kutatás linkje (angol): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30527803, és még egy: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK69654/. Minden jót, jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Gerincproblémám van,mit sportolhatok?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Negyvenkettő éves,kétgyermekes,160cm magas, 80kg-os nő vagyok. Gerincproblémáim vannak. Gyakran fáj a derekam. A jógaoktatom kérésére elmentem gerinc röntgenre, melynek eredményét csatolom. Azt szeretném hozzátenni,hogy ezek a problémák nem balesetből adódóak.(szerintem inkább a nehéz fizikai munka miatt, amit 16-20 éves koromban végeztem.) Szeretek sportolni. Jelenleg gerincterápiás jógára (heti1x) és funkcionális edzésekre (heti2x) járok.A háziorvosom szerint lehet hogy az utobbi nem ideális sport nekem.Olykor max 20kg súlyokat is kell emelgetni az edzéseken.Az intenzív sportot kb.3éve kezdtem. Ami viszont jót tett a magas vérnyomásomnak. Azóta nem kell gyógyszert szednem rá. Amit még tudni kell rólam, hogy nemrég volt hagyományos visszér műtét az egyik lábamon. Születésem után csípőficamos voltam, amit sikeresen kezeltek. Nem látszik a járásomon.  Azt szeretném kérdezni, hogy a  leleteim alapján milyen sportot ajánl nekem? Hálás köszönettel várom válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező! A legfontosabb eltérés a derék röntgenen látható, mely szerint az 5. derékcsigolya (LV) 1,5 (!!) cm-re előre van csúszva. Szerencsés lenne elsőként egy reumatológus vagy gerincgyógyász orvost felkeresni, illetve a következő legfontosabb egy jó gyógytornász felkeresése lenne. Az ilyen mértékű csúszás nem jó, és foglalkozni kell vele. Ilyen esetben a nehéz súlyok emelgetése, az ütődéssel járó sportok (ugrálás, futás) végzése csak nagyon erős gerincizomzat és javuló röntgen mellett lehetséges (ha egyáltalán). A gerinc alsó szakaszának homorítása, azaz hátrahajlítás irányú mozdulatok szintén nem jók a jelen helyzetben (sajnos sokszor a jóga sok ilyen gyakorlatot tartalmazhat, ezeket a mozdulatokat ki kell hagyni, vagy most inkább gyógytornázzon). Ezeket a javaslatokat most úgy írtam, hogy Önt nem vizsgáltam meg és a röntgen képeket nem néztem meg, tehát egy orvosi, illetve gyógytornászi vizsgálat során a fenti javaslatok módosulhatnak. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Konyokon vizes duzanat

nagzon meg duzadt ajobb konyokom vizes duzant es nagyon zsibad a keyem foleg a huvejk ujam mitol lehet es hogyan lehetne kezelni

Válasz:

Kedves Kérdező! Nagyon sok dologtól lehet ilyen panasza. A diagnózishoz és a kezelés meghatározásához vizsgálatra lesz szükség. Háziorvosának mutassa meg a duzzadt könyököt. Lehet ízületi gyulladás vagy (gyakrabban) nyáktömlőgyulladás is, sok egyéb más betegség mellett. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Gerinc teljes MR lelet

Kedves Doktornő/ Doktorúr! 

25 éves nő vagyok. A  teljes gerinc MR leletem értelmezésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Természetesen visszamegyek az orvosomhoz, de addig is szeretném kérni a segítségét hogy mi a problémám. Hosszabb ideje derék és hátfájással küzdök, vizelettartási nehézségem van és zsibbad, bizsereg a jobb lábam és a derékfájás lesugárzik a jobb combomba. 

Mr vizsgálati lelet:

Nyaki gerinc: a gerinc íve diszharmónikus, a nyaki lordosis kiegyenesedett.

A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek épek.

A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.

Kóros mértékû discus protrusio, hernia nem látható.

A myelon jelszerkezete szabályos.

Vélemény: 

Polydiscopathia.

Discus hernia nem mutatható ki.

Háti gerinc MR vizsgálat:

 

T1, T2 súlyozott STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a C.VII.

csigolyától az L.I. csigolya magasságáig. Axialis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk a teljes

háti szakaszról.

A gerinc íve diszharmónikus, a háti kyphosis íve fokozott.

A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek épek.

A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.

A Th.VI. és Th.VII. discusokon minimalis medialis protrusio látható.

A myelon jelszerkezete szabályos.

Vélemény: 

Polydiscopathia.

Protrusio disci Th.VI. et Th.VII. min. grad.

Lumbalis gerinc MR vizsgálat:

T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis síkú, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a

Th.X-tõl a sacrumig. T2 súlyozott axialis síkú felvételeket készítettünk az L.I-II., L.II-III., L.III-IV.,

L.IV-V. és az L.V-S.I. intervertebralis résekrõl.

A gerinc íve diszharmónikus, a lumbalis lordosis csaknem teljesen kiegyenesedett.

A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek kissé megnyúltak.

A myelon az L.II. csigolya magasságában végzõdik, a cauda rostok területén kóros eltérés neml látható

A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.

Kóros mértékû discus protrusio, hernia nem látható.

Vélemény: 

Kezdõdõ spondylosis, polydiscopathia.

Discus hernia nem mutatható ki.

Ezek a diagnózisok megmagyarázhatják a tüneteimet? Mennyire súlyos a problémám? Milyen kezelési lehetőségekre számíthatok? 

Köszönöm előre is segítségét! 

Üdvözlettel,

Fruzsi

 

Válasz:

Kedves Fruzsi! A vizsgálatok enyhe kopást és kezdődő, enyhe meszesedést mutatnak. Porckorongsérv nincs. Viszont a gerinc ívei nem harmonikusak, azaz a gerincgörbületek eltérnek a normáltól. Ezzel majd kell foglalkozni (gyógytornára mindenképpen szükség lesz). Ezen túl egyáltalán nem súlyos a helyzet az MRI alapján. A többi kezelést a panaszai és az orvosi vizsgálattal talált eltérések határozzák majd meg. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térd panasz

Tisztelt Doktor!

Az lenne a problémám, hogy a jobb térdembe furcsa változást tapasztaltam az elmúlt egy-két hónapban. Feszítő nyomást érzék a térdkalácsom mögött. Mintha egy ék nyomná szét a két csontot az izület között. Fájdalommal nem jár de hajlításkor robban szét a térdem. Mi lehet a baja a térdemnek?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Sokféle eltérés állhat a panasz hátterében, ennek megkereséséhez azonban számos egyéb információ is szükséges. Például, érte e sérülés, rándulás vagy megterhelés a térdet vagy sem. Ha nem volt ilyen, akkor gyulladás is lehet a panasz oka, a gyulladás sokszor duzzanattal, folyadék felszaporodásával jár a térdben. Vizsgálattal kell kideríteni bármely esetben is, hogy mi okozza a jelenlegi panaszt. Ezért ha panasza nem csökkenne, érdemes orvosi vizsgálatot kérnie a probléma tisztázására. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Szükséges lehet- e a műtét?

Tisztelt Doktor Úr/nő!

Az alábbi mr leletet kaptam. kiváncsi lennék egy másod véleményre is.

A nyaki lordosis íve csökkent, a corpusok normális magassak. A zárólemezek épek. A CIV corpusban egy 6mm -es kis haemangioma látható. A CII/III és a CIV/V discusok eltérés nélkül. A CV/VI korong síkjában széles, a myelont elérő, rajta kis benyomatot okozó medialsi discus hernia ábrázolódik. A gerinccsatorna közepesen tág, szabad- A cranio- spinalis átmenet szabályos. A myelon jelintenzitása normális.

Előre is köszönöm válaszát.

 

Tisztelettel

Andrea

Válasz:

Kedves Kérdező! Az MRI vizsgálati eredmény egy kis érgomolyagot (haemangioma) mutatott, ami nagyon gyakori, általában ártalmatlan eltérés, csupán a nagy méretűek okozhatnak gondot. Az 5-6 csigolya közötti porckorongon egy pici középső sérv van, melynek valószínűleg műtéti megoldása egyáltalán nem szükséges. Nem tudom milyen másodvéleményre van szüksége, hiszen én még csak nem is tudom a panaszait és meg sem vizsgáltam, és anélkül érdemi terápiás tanácsot adni, valamint egyéb véleményt mondani nem lehet. Az MRI vizsgálat mindenesetre semmiféle súlyos eltérést nem mutat. A kórelőzmény, a panaszok - fájdalmak és az orvosi vizsgálattal talált eltérések határozzák meg a további teendőket. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!