Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos

Dr. Megyaszai Márta

222 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, csontritkulás, reumatológiai problémák

Bemutatkozás

Dr. Megyaszai Márta vagyok reumatológus és sport szakorvos, azaz mozgásszervi kérdésekkel foglalkozom.

1998-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

2002-ben reumatológiából, 2009-ben sportorvostanból tettem szakvizsgát.

2008-ig az országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) dolgoztam.

2006-tól a Revita Reumatológiai Rendelő és az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) reumatológusa vagyok.

Fontosnak tartom a mozgásszervi betegségek komplex terápiáját lehetőleg kevés gyógyszerrel, a mozgásterápia, és más kiegészítő kezelési lehetőségek jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Holisztikus érdeklődésemnek megfelelően manuálterapeuta, fitnesz és wellness terapeuta,  képesítést szereztem.

Mozgásszervi betegségek, panaszok kezelése mellett fontosnak tartom a bajok megelőzését, emellett azt is, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsak a hozzám fordulóknak, így a gyógyulás is könnyebb...

Kezelt problémák:

-  gerincpanaszok (nyak, hát, derék),

-  felső végtagot érintő problémák (vállfájdalom, könyöktáji eltérések, pl teniszkönyök, csukló és ujj-ízületi betegségek)

-  csípő, térd betegségek, boka és lábfájdalmak

-  ínhüvelygyulladások, izompanaszok

-  csontritkulás

-  nyaki eredetű fejfájások, szédülés, stb.

-  köszvény

-  gyulladásos ízületi betegségek

-  kopásos ízületi problémák

Legutóbbi válaszai

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Végtagzsibbadás

  Tisztelt Doktornő/Doktor Úr,

A problémámmal nem igazán tudom milyen szakorvoshoz kéne fordulnom.  Néhány hete zsibbadást tapasztalok a bal kézfejemben (mintha "hangyák rohangálnának") napi többszöri rendszerességgel. Tevékenységtől és napszaktól függetlenül jelentkezik, majd magától el is múlik. 

Hasonló jellegű problémám volt már 1-2 éve a jobb combtövem környékén (ami néha kisugárzott az egész jobb oldalamra), de az mostanában csak ritkán jelentkezik.

Nem gondoltam, hogy orvoshoz kéne fordulnom, de egyre zavaróbb a helyzet számomra.

 

Egyéb információk: 

- nem diagnosztizáltak még komolyabb betegséget

- sűrűn fáj a hátam és időközönként "beáll" a derekam (és elvileg van egy enyhe gerincferdülésem)

- nem végzek ülő munkát és rendszeres testmozgást végzek 

- dohányzom

 

                  Köszönettel, Isabella

Válasz:

Kedves Isabella! Neurológus vagy reumatológus orvos segítségét kellene kérni az ok kiderítéséhez és a megfelelő kezelés megtervezéséhez. Ha állami rendelésre megy, háziorvosi beutaló szükséges mindkettőhöz, ezért a szakirány eldöntésében háziorvosa is tud segíteni. A panaszokat sokféle eltérés okozhatja, többek között alagút szindróma, de lehet gerinc eredetű is a probléma. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos.
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Csípő fájdalom sérülés után

Tiszteletem! 

Kb 1.5 éve megűtöttem a csipőmet, felborultam biciklivel. Azóta egyre jobban fáj. Voltam traumatológushoz, ő kopásra gyanakodott de a röntgen nem mutatot ízületi kopás-t. Azt mondta hogy az ütés miatt fáj. De ilyen sokáig? Nagyon elvagyok keseredve. Emiatt mély depresszióba estem és nem látok kiutat. Kérem ha tud, segitsen. Ukrajnában lakom és a nyelvi korlátok miatt nehéz  a teljeskörü orvosi konzultáció.

30 éves férfi.

Válaszát előre is köszönöm 

Válasz:

Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül nagyon nehéz megmondani, hogy mi okozza a jelenlegi panaszokat, a fájdalmat. Az is gyakran előfordul, hogy egy már elinduló probléma erősödik fel, vagy kerül előtérbe egy sérülés hatására. Ha így van akkor az orvos által mondott kopásnak megfelelően kell kezelni a csípőt, tornával, ha kell gyógyszeres kezeléssel, vagy fizikoterápiás kezelésekkel ha van ilyenre lehetőség. Ha mindezek mellett nem kezd csökkenni a panasz, akkor további segítséget kell kérni az orvostól. A kopásos fájdalom hullámzó szokott lenni, vannak jobb és rosszabb időszakok, a kezelés célja, hogy a jó időszakokat meghosszabbítsa a rossz időszakokat szüntesse. A legfontosabb a terápiában a megfelelő gyógytorna, ez otthon is végezhető, ingyen, és ha nincs a közelben gyógytornász, akkor az internetről is lehet csípőtornát keresni. Természetesen lehet, hogy más probléma áll a háttérben, ezt viszont valóban nem lehet vizsgálat nélkül, távolból diagnosztizálni. Nem csökkenő panasz esetén kontroll orvosi vizsgálat szükséges. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta - Reumatológus szakorvos
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Gyógyszer Intolerancia

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!

 

 

 

 

3 éve volt egy gerincsérv műtétem és azt követően fájdalomcsillapítónak Tramadolt adtak. 

Ezt az elején “rendszeresen” kellett szednem kb. 3 héten keresztül,amíg nem múlt el a fájdalom. 100mg volt a kezdő adag a végén pedig 150mg.

Érezhetően erősebb volt ez a gyógyszer,mint egy algopyrin de azért mellette tudtam dolgozni illetve tanulni.

Azóta átlagosan 2 havonta “kattan be” a derekam, akkor szoktam 2-3 napig napi 100mg Tramadolt használni. Igazából semmilyen komoly mellékhatása nem volt a gyógyszernek.

Az utóbbi időben azt vettem észre hogy nem, hogy a 100mg-ot de az 50mg se tolerálja a szervezetem és olyan mint ha intoleránsá váltam volna a gyógyszerre úgy, hogy több éve alkalmanként használom teljesen panaszmentesen.

Olyan érzés mint ha a gyógyszer “hatásai” felerősödtek volna ezen kívül, fejfájás, csalánkiütés és olyan érzés mint ha “túl sok” gyógyszert vettem volna be pedig múltkor már 25 mg vettem be a derék fájásomra.

Azóta kiderült, hogy hisztamin intoleranciám van és oltvastam,hogy hisztamint szabadít fel a Tramadol a szervezetben. 

 

A kérdésem az lenne, hogy a hisztamin érzékenység miatt alakulhatott ki az intolerancia/érzékenység a Tramadolra vagy más dolog állhat a háttérben?

 

 

Előre is köszönöm szépen a válaszát.

 

 

(UI:A vérképem illetve a külön máj funkciókat néző vizsgálat eredményei nem mutatnak eltérést)

 

 

 

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Nehéz megmondani és megvizsgálni is, hogy mi állhat az Ön által említett folyamat hátterében. Nem biztos, de nem is zárható ki, hogy a hisztamin érzékenység okozná ezt (erről linkelek egy tudományos cikket (angol nyelvű): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22417016). Előfordul, hogy egy gyógyszernek időnként megváltozott hatását észlelik, melynek rengeteg oka lehet: megváltozott a probléma, amire szedik, valamilyen anyagcsere vagy egyéb működésváltozás következett be a szervezetben (ami nem feltétlenül problémát jelent), stb... Sajnos a választ jelenleg még a legritkább esetben lehet vizsgálatokkal, laborral és egyebekkel kimutatni. Fontos elgondolkodni azon, hogy milyen más terápiás megoldások léteznek az Ön számára, ha ez a gyógyszer ilyen kellemetlenné vált. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Babzsák negatív hatásai

A babzsák rossz hatással van a porckorongokra? Olyan kényelmes ülőfelületet keresek, amely nem tesz kárt a gerincemben és a babzsák bizonyult kényelem szempontjából a legjobbnak, viszont nem tugom, hogy vannak e negatív hatásai, ha egy enyhe fekvő pozíciót veszek fel benne.

Válasz:

Kedves Kérdező! Ha jól meg van támasztva a dereka, akkor annak nem feltétlenül káros ez az ülésmód. De hogyan tartja a nyakát, hátát? Mit dolgozik? Lap top? ha igen, a nyak és a karok -kezek nem biztos, hogy szeretni fogják ezt a helyzetet hosszasan. Fontos tudni, hogy bármely ülő pozícióban végzett munka esetén fontos időnként megmozdulni, mert hosszas ülés (statikus helyzet, mozgás nélkül) a legkényelmesebb, legszuperebb pozícióban sem jó a mozgásszerveknek. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Háti kyphosis mértéke

Gerincferdüléssel diagnosztizáltak, azonban kyphosis-al kapcsolatban nem mondtak semmit az orvosok. A kérdésem az lenne, hogy ez a fajta görbület még a határon belül van?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Valószínűleg határon belül van a háti kyphosisa (az átküldött kép alapján fokok nem mérhetők pontosan, ezt a radiológusok teszik meg a röntgen értékelésekor ha szükséges...). A normál háti kyphosis értéket legtöbbször 20-40 fok között adják meg, de ez szerzők és iskolák szerint a szám változó... A gerincferdülés gyakran jár együtt más görbületek megváltozásával is. A gyógytornával minden görbület változik - javul. Kérdés, hogy ez a talán kicsit eltérő görbület mennyire zavaró minden szempontból. Kérdéseit, aggodalmát orvosával mindenképp beszélje át a kontrollvizsgálaton. Jó egészséget kívánok és a gerinctornához kitartást, sok sikert! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Erős válfájdalmak

Tisztelt Dr Úr!

A klövetkező kéréssel fordulok önhöz. Körülbelül 2 hónapja erős válfájdalmaim vannak.

Az ortopéd klinikán mindkét válam megröntgenezték.

Elvan nagyon meszesedve. Kaptam szteroid injekviókat, a háziorvostól 2 doboz voltaren injekciót.

Addig jobban is voltam. Most ujra visszatértek a panaszaim.

Tegnap csináltattam mr-t.

Az eredmény a következő.A vállizületben mérsékelt fokban megszaporodott folyadék van. A tuberculum malus alatt enyhe oedéma van néhány kisebb degenerativjellegűcystoticus eltérés látható. Az acromioclavicularis izületben mérsékelt arthrosis van. Az acromion alsó felszinén lapos csontos appositio van mely a musculus supraspinatus inán compressiot okoz.

Az infrasinatus in kissé szélesebb,emelkedett jeladású.

egyéb korós eltérés a rotárorköpenyben nem látható.A biceps is normális helyzetű és jeladású.

A labrum területén dgeneratio van.

Mit lehet ilyenkor tenni? A klinikán mütétet javasolnak.

Önnek mi a véleménye? 

              Válaszát előre is köszönöm.

 

                                     Tisztelettel Alács Pálné

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Az MRI vizsgálat a vállízületben mutatott ki gyulladást, és ami műtét szempontjából fontos, egy csontos felrakódást a vállcsúcsi csont alsó felszínén. Ez nyomja és szinte dörzsöli az alatta lévő lágyrészeket. Emiatt javasolták a műtétet (de valószínűleg ezt már tudja, mert gondolom elmagyarázták). Ha az egyéb vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel ez okozza a visszatérő panaszokat, akkor más kezelések kevésbé lesznek hatékonyak. Ha a panaszok hátterében más is állhat, akkor más kezelésekkel is érdemes előbb próbálkozni. Ezeket a kérdéseket mindenképpen beszélje át orvosával, hiszen ő ismeri legjobban az Ön vállát és az egyéb vizsgálati eredményeket. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Éjszakai kézfejzsibbadás

Tisztelt Doktor Úr! 

Kb. fél éve tapasztalom azt, hogy arra ébredek éjjel, hogy vagy az egyik vagy mind 2 kézfejem el van zsibbadva, de rendesen. Fájdalom nincs, napközben sincs. Teljes, szinte mindenre kiterjedő vérvételen voltam - évente szoktam csináltatni, tehát nem ezért voltam - és minden eredmény tökéletes volt, nem volt semmiben sem eltérés. Rendszeresen sportolok legalább 2 éve (előtte is volt, csak ez most erősebb és inetnzívebb, mint korábban), ha nem futok ( kb. 6 km bő fél óra alatt), akkor elipszis trainererezek (legerősebb fokozatban 30 perc) vagy szobabiciklizek (szinténlegerősebb fokozat), mellettük súlyzó (egykezes 15-től rudas 60 kg-ig kb.) min.4 alkalommal/hét. Pulzusomra szedek naponta fél tabl. Bisoblockot és hasonló okból naponta fél tabl. sertralint hosszú ideje. (mondjuk néha 60 alatt van a pulzusom, főleg mióta edzek a ygógyszer mellett). Gép előtti munkát végzek az is igaz a munkahelyemen. Szóba jöhet a kéztőalagút szindróma? Vagy az edzéstől? Volt nem rég nyaki röntgenem, az eredmény ez volt: "Nyaki gerinc (kétirányú) röntgenen voltam, és az alábbiakat állapították meg:

nyaki borda nem látható, a ynaki lordosis íve csökkent, a csigolyatestek magassága megtartott, zárólemzeke simák, scleroticusak, peremek jelzettek, porcrések a kp. és alsó harmadban dorsalisan kp. szűkebbek. Vélemény spondylosis, spondylarthosis cerv. discopathiára utaló jelek. diagnózis nyaki porckorong rendellenesség k.m.n." Esetleg ettől lehet?

De elég zavaró sajnos 36 éves férfiként

Válasz:

Kedves Kérdező! - levelére az előzőekben válaszoltam. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Hátfájás,Lapockák közötti fájdalom

Jó napot. A mai napot a munkahelyemen a bal oldalamban kezdődődött a fádalom egy erősen belenyilaló érzéssel. Azóta ha erősebben veszem a levegőt fáj a hátam a lapockám közötti rész. Lefekszem az ágyba nehézkesen megy a felkelés is mert rögtön nyilal,szúr a hátam. A kérdesem ezzel kapcsolatban szeretném felteni, hogy mi is okozhatja ezt a fájdaltam?

Válasz:

Kedves Kérdező! Sokféle eltérés állhat a panasz hátterében ,ezért ha nem szűnik, érdemes orvosát megkérdezni. Lehet bordaközti idegzsába, becsípődés, rándulás, stb... A kezelés mindig az októl függ. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Mozgásszervi vagy szervi betegség?

Tisztelt doktornő/doktror úr!

Panaszaim nem olyan rég kezdődtek. Ha rosszul mozdulok vagy lehajtom a fejem, akkor iszonyatos fájdalmat érzek a hátam közepe ill. a lapocka körül, néha a mellkasom alatt is érzem mintha sok felülést csináltam volna ha fáj a hátam. Pár napja csak összegörnyedve tudtam felkelni és csak kenőcsös maszírozásra múlt el. Kardiológián nemrég voltam; a magas vérnyomáson kívűl nem találtak a szívemmel kapcsolatban semmit. Ön szerint ez mi lehet? Idegbecsípődés, vagy letapadt izmok? (Napi 15 óra munkából 10-12 órát ülök, térdműtétem miatt hosszú évek óta mozgásszegény életet élek + Hypochondria szorongást állapítottak meg. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel; F. Ernő

Válasz:

Kedves Ernő! Orvosi vizsgálat nélkül nehéz pontos diagnózist mondani, de valószínűleg jó gerinctornával, munka közben is időnkénti (pl ülve végzett) nyújtózásokkal valószínűleg megszüntethető a fájdalom. Ülőmunkát végzőknél ilyen ugyanis gyakran fordul elő, és izom eredetű a fájdalom legtöbbször. Szerencsére a szívénél semmi bajt nem találtak. makacs fájdalom esetén mozgásszervi szakembert érdemes felkeresni. A tornához kitartást és jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Ficam

Jó Napot Kívánok!

Már 5-6 hónapja annak hogy a kisujjamat sikerült kificamítanom, akkor voltam vele orvosnál, helyre tették s egy hónapig sínben volt. Mivel versenyszerűn sportolok ezért elég nagy szükségem van a kisujjamra. A mozgástartománya rendben, már majdnem teljes (90-95%). Viszont még mindig nagyon meg van dagadva és a fájdalom sem akar múlni.

A kérdésem az lenne hogy még várjak vele vagy menjek vissza az orvoshoz. Ha az orvos a megoldás akkor ott már csak műtét segíthet?

Válasz:

Kedves Kérdező! Igen, 5-6 hónap után nem javuló panasszal menjen vissza az orvoshoz, de ez nem feltétlenül jelent műtétet. A műtét szükségessége attól függ, hogy mi a baj, előbb a régóta nem múló duzzanat okát kell megtalálni. A terápia az októl függ, és sokféle lehet. Persze van amikor műtét kell... Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!