Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos

Dr. Megyaszai Márta

314 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, csontritkulás, reumatológiai problémák

Bemutatkozás

Dr. Megyaszai Márta vagyok reumatológus és sport szakorvos, azaz mozgásszervi kérdésekkel foglalkozom.

1998-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

2002-ben reumatológiából, 2009-ben sportorvostanból tettem szakvizsgát.

2008-ig az országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) dolgoztam.

2006-tól a Revita Reumatológiai Rendelő és az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) reumatológusa vagyok.

Fontosnak tartom a mozgásszervi betegségek komplex terápiáját lehetőleg kevés gyógyszerrel, a mozgásterápia, és más kiegészítő kezelési lehetőségek jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Holisztikus érdeklődésemnek megfelelően manuálterapeuta, fitnesz és wellness terapeuta,  képesítést szereztem.

Mozgásszervi betegségek, panaszok kezelése mellett fontosnak tartom a bajok megelőzését, emellett azt is, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsak a hozzám fordulóknak, így a gyógyulás is könnyebb...

Kezelt problémák:

-  gerincpanaszok (nyak, hát, derék),

-  felső végtagot érintő problémák (vállfájdalom, könyöktáji eltérések, pl teniszkönyök, csukló és ujj-ízületi betegségek)

-  csípő, térd betegségek, boka és lábfájdalmak

-  ínhüvelygyulladások, izompanaszok

-  csontritkulás

-  nyaki eredetű fejfájások, szédülés, stb.

-  köszvény

-  gyulladásos ízületi betegségek

-  kopásos ízületi problémák

Legutóbbi válaszai

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Vállfájdalom

Tisztelt Doktor úr/hölgy!

21 éves férfi vagyok évek óta aktív sportos életet élek.  3 hete edzőtermi edzés közben éreztem egy erős szúró fájdalmat a bal vállamban. Másnap reggel már egyáltalán nem tudtam felemelni a kezemet, gyengének éreztem nem tudtam azon az oldalamon aludni. Eltelt egy hét így a gyengeség érzés illetve a fájdalom megmaradt minimálisan tudtam mozgatni már, de nagyon beszűkült a mozgása, fájdalamasan ropog és emelés közben szúró fájdalmat érzek. Gyulladáscsökkentőt kaptam illetve egy injekciót de ezek után még rosszabb lett.

Tudom így látatlanba nehéz megmondani, de Ön mit ajánlana mi állhat a panaszaim hátterében?

Válaszá előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Valóban nem lehet pontosan megmondani mi lehet a háttérben, de ha panasza pihentetés, kímélet, gyulladáscsökkentés mellett sem oldódik, akkor egy ultrahang vizsgálatra lesz majd szükség az ok felderítéséhez. Lehet a háttérben egyszerű rándulás, vagy gyulladás de akár néhány ínrost elszakadása is. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Izomszakadás vagy cellulitisz

Jó napot kívánok 

Érdeklődni szeretnék, hogy 2 hónapja gödör keletkeztek mind a két combomon. Ma voltam ultrahangon, ott a hölgy azt mondta nincs izomsérülés. Vissza vittem a leletet a sebészetre, ahol 2 orvos látta, az egyik azt mondta cellutitisz, a másik pedig izomszakadás. Most nagyon elkeseredett vagyok mert mondhatni 2 hónap után semt tudom mi a helyzet. Érdeklődni szeretnék, hogy ön szerint mi lehet? Köszönöm szépen 

0

Válasz:

Kedves Kérdező! Az ultrahang az izomzatot épnek találta, de a kötőszövetben látott eltérést, ami cellulitisnek megfelelhet. Nem írta, hogy okoz-e bármilyen panaszt, fájdalmat a jelzett eltérés. Csupán a gödrök miatt nem kell aggódni, ha panaszt okoz, akkor kezelni kell. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Porcerősítő sportoláshoz

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Két kérdéssel fordulnék Önhöz.

1) A kedvező ár-érték arány miatt sportoláshoz az alábbi porcerősítőt vettem, de nem tudom, hogy ezzel hibáztam-e:


https://benu.hu/shop/beres-porcero-csont-izom-komplex-filmtabl-tel-135x-90-45

 

Azért merült fel bennem kétely a fenti porcerősítővel kapcsolatban, mert a dobozon az áll, hogy "a készítmény csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható", én viszont nem konzultáltam orvossal, senki sem javasolta hogy ezt szedjem, csak a sportolás miatt szeretném szedni. (amúgy is recsegnek a térdeim, és gyengék)

2) A másik kérdésem az lenne, hogy tényleg szükséges a napi 3x-i tabletta? Egy héten csak 3x tervezek sportolni, ugyanakkor spórolni is szeretnék a készítménnyel, ha lehet.

 

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Az ilyen készítmények akkor fejtik ki hatásukat, ha kúraként szedi őket, és nem csak pl. edzés előtt. Általában 3 hónap egy alap kúra, utána szünetet lehet tartani. Sokszor elegendő évente 1 kúra is. Nem sok ellenjavallata van a szedésének szerencsére, akár elegendő a háziorvost megkérdezni, aki ismeri önt és pontosabban tud tanácsot adni, hogy egyáltalán szükség van-e porcvédőre. Ha valamilyen probléma (pl. a recsegés, vagy gyengeség, stb) áll fenn, akkor jó mozgásszervi szakembert megkérdezni, hogy azokra nem más megoldás / kezelés lenne-e szükséges. A porcvédő készítmények pl. nem biztos, hogy segítenek a gyengeségen. Jó egészséget, sok sikert kívánok a sporthoz! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térd duzzanat röntgen eredményekkel

Tisztelt Doktor Úr!

 

Jobb térdem hetek óta duzzadt, az orvosom elküldött röntgenre, majd annyit mondott hogy pihentessem. Sajnos egész nap állnom kell a munkámból kifolyólag, így nem igazán van alkalmam pihentetni. A duzzanat nem múlik, van hogy kétszer akkora mint a másik térdem. A röntgen leletemen az alábbi vélemény olvasható: " Az izületi rés medialis túlsúllyal mérsékelten beszűkült. A medialis peremeken degeneratív felrakódások vannak. Az eminentia tuberculumai kehegyezettek. A PF izületekben kis fokú arthrosis jelei."

Kérem segítsen, milyen orvost keressek fel, vagy milyen gyógyszer/torna segíthet.

Köszönettel, 

Rozika

Válasz:

Kedves Kérdező! A röntgen felvételen a leírás szerint kopás és kis meszesedés látszik. A duzzanat- gyulladás következhet ebből, de lehet nem a röntgenen látható kopásból adódó gyulladás is, melyet orvosi vizsgálattal kell kideríteni. Reumatológus vagy ortopédus orvost keressen fel. Addig lehetőség szerint kímélje, hideg borogatást használjon, gyulladáscsökkentő krémmel krémezze, erősebb fájdalom esetén pedig recept nélkül kapható gyulladáscsökkentőt is szedhet rövid ideig, ha a szedésének nincs ellenjavallata. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Szegycsont/mellkasi fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A párom jó néhány évvel ezelőtt aktívan karatézott, egyik versenyen azonban egy szerencsétlen ütést kapott a szegycsontjára. Ez akkor hosszú ideig fájt neki, majd elmúlt, de azóta is időnként előjön. Az előbukkanó fájdalom kiváltó okát nem tudjuk, lehet rossz mozdulat, vagy fekvési/ülési pozíció, megerőltetés. Ilyenkor több napon keresztül éles fájdalom nyilal a mellkasába, szinte majdnem minden mozdulatra, ami nyilván nagyon kellemetlen és hátráltatja is a mindennapi tevékenységekben. Járt már baleseti sebészeten, ahol röntgenre küldték, később pedig ultrahangra, de semmi rendelleneset nem találtak, ami a fájdalmat okozhatná. Tanácstalanok vagyunk, hogy milyen szakemberhez forduljunk, aki segíteni tudna.

Hálásak volnánk, ha a leírtak alapján tudna esetleg mondani valamit, hogy mi lehet a fájdalom oka, illetve milyen szakterületű orvoshoz forduljunk, aki segítene kideríteni a probléma okát és kezelni azt.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Orsi

Válasz:

Kedves Kérdező! Mozgásszervi szakembertől érdemes segítséget kérni a megoldás keresésében (reumatológus, ortopédus). Lehetséges, hogy az időnként jelentkező fájdalmat idegrostok vezetik, akár mert a szegycsont körül történt valamilyen sérülésük, vagy akár a háti szakasztól vezetve a fájdalmat előre. Persze más is állhat a háttérben, erre egy mozgásszervi vizsgálat akár fényt is deríthet. Ritkán előfordul azonban, hogy minden vizsgálat negatív, és nem lehet eltérést találni egyéb módon sem. Ez természetesen nem jó, hiszen nincs meg a pontos ok, de az is tudható, hogy nagy baj nem áll a háttérben. Ilyenkor a panaszoknak megfelelő kezelést, terápiát kell megtervezni, egyénre szabva. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Erős hátfájdalom

Tisztelt szakértő,

 

öt napja súlyzós edzés közben erős hátfájdalmam lett nagyjából a hát közepe tájékán. Akkor azonnal abba is hagytam.

Viszont a fájdalom azóta sem múlik, sőt, rosszab lett. 

Feltűnő, hogy sokkal agresszívebbn fáj ha előredöntöm a fejem. Nem is annyira gerincnél, mint inkább talán mellette érzem. Igen agresszív fájdalom, de nem tudom eldönteni, hogy gerinc, izom vagy valami egyéb az ok, de tény, hogy fejmozgásra fokozódik. Ha találok egy jó ülőpozíciót, illetve fekve nem fáj, de járni és mozogni lassan alig tudok.

Milgammát szedek jobb híján, hátha segít.

Gerinc, izomsérülés vagy valami más ez?

Köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Lehetséges, hogy a gerinc melletti izomzat húzódott meg és azért fáj a fej mozgatásakor. Persze a pontos okot nem lehet vizsgálat nélkül megmondani, más is rándulhatott - sérülhetett. A Milgamma mellett valamilyen recept nélkül kapható fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszert is érdemes megpróbálni és pl. kalciumot és magnéziumot is szedni kiegészítésként. De ha nem oldódik hamar a fájdalom, akkor orvoshoz kellene fordulni, hogy ő vizsgálattal pontos diagnózist állítson fel és annak megfelelő terápiát javasoljon. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Gerinc fájdalom

Tisztelt dr nö/ur kérdésem a következö  2016 óta pánikbeteg vagyok és azota fáj a gerincem is föleg mozgásra vagy nyomásra megfájdul de ha lefekszem pihenni vagy aludni megszünik a fájdalom ! Milehet ennek az oka

Válasz:

Kedves Kérdező! A pihenésre szűnő fájdalom mechanikus eredetre utal. Ez azt jelenti, hogy például az izmok működésének egyensúlya borult fel: egyes izmok gyengébbek a kelleténél mások pedig túl vannak feszülve. de állhat kezdődő kopás is a háttérben, mely egy idő után mindenkinél elkezdődik, eltérő jelleggel és sebességgel. Lehet a gerinc statikájának eltérése is az ok, például ferdeség, vagy más módosulás a gerinc normális görbületeiben. A pihenésre szűnő fájdalom ellene szól súlyosabb betegségnek például gyulladásnak vagy tumornak, tehát ezek nem valószínűek. A mechanikus gerincpanaszok nagyon jól kezelhetők elsősorban gerinctornával, jó mozgással, sporttal, vagy még kiegészítésként fizikoterápiás kezelésekkel, akár gyógyfürdőkkel. Azonban ilyen kevés információból, illetve orvosi vizsgálat és a kórelőzmény ismerete nélkül nem lehet pontos diagnózist mondani. Márpedig pontos terápiás javaslat csak ennek ismeretében adható. Érdemes mozgásszervi szakemberhez fordulni segítségért. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Krónikusan dagadt láb

Tisztelt Doktorúr/Doktornö!

81 éves nagymamámnak súlyosan feldagadt a lába, ez fokozatosan történt, kezdetben még nem volt ennyire, 1-2 év alatt jutott el erre a pontra. Vélhetöen szívbetegsége is szerepet játszhat benne, mostanára a szokásosnál szerencsére alacsonyabb. 1 évvel ezelött combnyaktörést szenvedett, amely következtében járókeret használatára szorult. Vízhajtóként Kaldyum 600 mg-ot szed, 2x1-et, illetve Furosemid-Chinoin 40 mg-ból pedig 1x1-et. A mozgást illetve ágyból való felkelést a dagadt láb rendkívül megnehezíti, de egyedül képes sétálni. Túlsúlya is rátesz erre egy lapáttal (90kg+ 164 cm). Az volna a kérdésem, hogy milyen életmódbeli változás szükséges, és persze milyen terápia lenne ideális? Válaszát elöre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Levele a mozgásszervi betegségek kategóriába érkezett, de valószínű, hogy a probléma nem is mozgásszervi eredetű, hanem az ismert szív-és érrendszeri betegségéből adódik. Fontos lenne háziorvosát, vagy még inkább kardiológusát megkérdezni, hogy lehet-e még akár a gyógyszeres kezelésének módosításával javítani a helyzeten. Emellett életmódban is tehet néhány dolgot, például ha megtanul egy értornát, ami segít csökkenteni az ödémát. Szintén segíthet a nyrirokmasszázs, de csak, ha orvosa nem látja ennek ellenjavallatát. A testsúly csökkentése minden bizonnyal nagy segítség, bár az ő esetében a fogyás valószínűleg egyáltalán nem egyszerű. Elsőként orvosától kérjen segítséget és pontosabb válaszokat a felmerült kérdésekre. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Fizikoterápia

Tisztelt Doktor Úr,

Elnézést kérek a zavarásért (43 éves vagyok), érdeklődni szeretnék az alábbiak felől:

Diagnózisomban: Non-rad axiális spondyloarthritis, lezajlott sacroileitis, enthestistis, valamint korábban műtött gerinc sérv szerepel. 100% pontosággal nem tudták megmondani a probléma fő okát.

Fizikóterápiát kezdtek el, 10 alkalom amiből most tartok a harmadiknál. (UH, Magnetho th, Tens)

Az lenne a kérdésem, hogy ezen kezelések felerősíthetik-e a deréktáji, keresztcsonti, valamint farpofák (isiász szerű) fájdalmát? Azt tapasztaltam, hogy amióta elkezdték, valami oknál fogva egyre jobban fáj, lassan ülés, állás minden.

(nyújtó gyakorlatokat végzek, de azokra sem enyhül a fájdalom).

Köszönettel, Miklós

Válasz:

Kedves Miklós! Igen, előfordul, hogy a fizikoterápiás kezelések átmenetileg fokozzák a panaszokat, bármilyen probléma / betegség esetén. Ha az átmeneti rosszabbodás nem cseng le, sőt egyre kellemetlenebb, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, hogy véleménye szerint folytassa vagy álljon le a kezelés. (A fizikoterápia egyre fokozódó fájdalmat, szenvedést nem szabad okozzon, csak enyhe panaszfokozódást és azt is csak átmenetileg.) A sacroileitis és a spondyloarthritis figyelemfelkeltő diagnózis, ugyanis ezek az úgynevezett SNSA ("seronegatív spondyloarthropátiák") betegségcsoport fontos diagnosztikus elemei... Ide tartozik a Bechterew betegség is, mindezek gondozást, rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényelnek. Ez az egyik olyan betegség, melynél hosszabb távon ajánlható pl. gyulladáscsökkentő szedése (ha hatékony!), míg más esetekben minél rövidebb idejű gyógyszerszedésre biztatjuk a beteget. Vannak rá sok esetben speciális terápiák is ha valóban erről a betegségről van szó az Ön esetében. A diagnózis megállapításában az is segít, ha pl. egy gyulladáscsökkentő jól csökkenti a panaszokat is. Most csak általánosságban írtam erről a betegségcsoportról, de természetesen a kórtörténet és a leletek ismerete valamint orvosi vizsgálat nélkül lehetetlen diagnózist mondani! Kérje orvosa segítségét, ha a kezelések nem hatnak, hogy ebből az információból kiindulva tovább haladjanak a hatékony terápia megtervezésében. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Mellkas röngten lelet

Üdvözletem! Kb. egy hete hétfőn (2019.11.11.) a munkahelyemen erős izomfájdalmat éreztem, hátamban, mellkasomban, karjaimban is éreztem fájást. Fejfájásom is volt. Gyengének éreztem magam, fáradtnak. Kisebb köhögésem is volt/van. Voltam Háziorvosnál, aki ezeket a gyógyszereket írta fel: Xilox, Algopyrin, Magne b6. És szedek C-vitamint is (kapszulát és eszek narancsot) Amúgy EKG jó, Vérnyomás is jó.  Voltam mellkasröngtenen pénteken (2019.11.15.) és ma kaptam meg a leletet (2019.11.19.), amin ez áll: A rekesz kissé magasabb helyzetű. A tüdőben aktuális kóros nem látható. A szív mérete norm. felső határon. Aorta rendben. A D gerincen mérs. spondylosis. Mit jelent ez? és milyen betegségről van szó? /az izomfájdalom és a fáradékonyság még fennáll/ A Választ előre is köszönöm! 

Válasz:

Kedves Kérdező! A röntgenen semmi jelentős nincs, eltekintve a kis gerinc meszesedéstől (=spondylosis), ami évek alatt alakul ki és meg is marad, tehát ettől még panaszmentes lehet. A rekeszizom kicsit magasabban áll, ez nem feltétlenül kóros, ha más vizsgálattal nincs egyéb eltérés (pl. a tüdő meghallgatásakor, stb..) A tüdő a röntgenen eltérést nem mutat, a szív mérete normális (az átlag felső határán azaz a normálisak között a nagyobbakhoz tartozik...) az aorta (szív főverőér) rendben van. Háziorvosa figyelmesen járt el, minden fontos vizsgálatot elvégzett. Jelentős betegséget nem talált, innentől a diagnózis felállításában a megfigyelés is segít, tehát, hogy hogyan alakul az állapota az elkövetkező időszakban. Kontrollvizsgálatra menjen majd vissza a háziorvoshoz, akkor, amikor ő javasolta, hogy át tudják beszélni, hogy mi lehetett ez, és van-e bármi egyéb teendő. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!