Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos

Dr. Megyaszai Márta

321 kérdésre válaszolt

Kategóriái: mozgásszervi betegségek

Szakterülete: mozgásszervi betegségek, csontritkulás, reumatológiai problémák

Bemutatkozás

Dr. Megyaszai Márta vagyok reumatológus és sport szakorvos, azaz mozgásszervi kérdésekkel foglalkozom.

1998-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

2002-ben reumatológiából, 2009-ben sportorvostanból tettem szakvizsgát.

2008-ig az országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) dolgoztam.

2006-tól a Revita Reumatológiai Rendelő és az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) reumatológusa vagyok.

Fontosnak tartom a mozgásszervi betegségek komplex terápiáját lehetőleg kevés gyógyszerrel, a mozgásterápia, és más kiegészítő kezelési lehetőségek jótékony hatását is igénybe véve. Igyekszem holisztikus szemlélettel az egész embert és nem csak a betegséget kezelni. Holisztikus érdeklődésemnek megfelelően manuálterapeuta, fitnesz és wellness terapeuta,  képesítést szereztem.

Mozgásszervi betegségek, panaszok kezelése mellett fontosnak tartom a bajok megelőzését, emellett azt is, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsak a hozzám fordulóknak, így a gyógyulás is könnyebb...

Kezelt problémák:

-  gerincpanaszok (nyak, hát, derék),

-  felső végtagot érintő problémák (vállfájdalom, könyöktáji eltérések, pl teniszkönyök, csukló és ujj-ízületi betegségek)

-  csípő, térd betegségek, boka és lábfájdalmak

-  ínhüvelygyulladások, izompanaszok

-  csontritkulás

-  nyaki eredetű fejfájások, szédülés, stb.

-  köszvény

-  gyulladásos ízületi betegségek

-  kopásos ízületi problémák

Legutóbbi válaszai

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térd MRI vizsgálat eredménye

Tisztelt Doktor/Doktornő!

Korábban volt egy térd sérülésem, ami miatt most került sor egy MRI vizsgálatra.

Az erdemény megkaptam, csak az orvosom szabadságon van, így kérném a segítségét a lelet megértésében.

"Jobb térd MR vizsgálata Beutaló:St. p. Dist genus d. Izületi Instabilitás. Cysta Poplitei. LCA et LCM elong? Egyéb? Az elülső keresztszalag elvékonyodott, szabálytalan megjelenésű. A kép korábbi részleges ruptura (valószínűleg nagyfokú) utáni állapotnak megfelel. A hátulsó keresztszalag és az oldalszalagok sérülést nem mutatnak. A medialis meniscus hátulsó szarv, test határán a meniscus perifériáján ferde vertikális jelfokozódás látható, mely a meniscus alsó felszínét egy-két szeletben eléri. A kép degeneratio mellett régi apró rupturára/ ruptura maradványra utalhat. A medialis femoro-tibialis kompartmentben megtartott a porcborítás. A lateralis meniscuson ruptura nem figyelhető meg. A lateralis femoro-tibialis kompartmentben kissé inhomogén a porcborítás, de jelentősebb elvékonyodás nem látszik. Patello-femoralisan megtartott a porcborítás. Jelentősebb hydrops vagy nagyobb Baker cysta nem látható. A csontokban kóros nem figyelhető meg. Vélemény. Elülső keresztszalag korábbi nagyfokú sérülése (valószínűleg nagyfokú részleges ruptura). A medialis meniscuson degeneratio / régi ruptura nyoma"

 

Köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Az MRI leíráson az elülső keresztszalag nagyobb részének szakadása (ruptura) látszik és a belső (medialis) porckorong (meniscus) régi kis szakadása. Ezeket az eltéréseket gyulladás (folyadékfelszaporodás) szerencsére (már??) nem kíséri. A csontok porcborításán az oldalsó részben van kis kopás, a többi helyen rendben van, a csontokon nincs eltérés. A pontos értelmezés sosem egyenlő egy latin-magyar fordítással, az függ a kórelőzménytől, a jelenlegi panaszoktól és az orvosi fizikális vizsgálattal talált eltérésektől. Így a terápia megtervezése sem csak a lelettől függ, hanem az felsorolt többi információtól. Pontos értelmezést és terápiás tervet csakis az Önt (és a térdét) jól ismerő kezelőorvos tud adni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Nyakcsigolya

Az alábbi lelet értelmezésében szeretnék segítséget kérni:

Nyaki borda nincs, de C VII. jobb oldali proc. tranversusának 11x3 mm-es nyúlványa látható. Megtartott a fiziologias lordosis. Csigolyacorpusok és discusok norm. magasak. Zárólemezek végig követhetők. Kisizületekben kezdődő arthrosis.

Köszönöm

Válasz:

Kedves Kérdező! A (nyaki gerinc röntgen) leírás szerint a nyak statikája (alakja = lordosis) normális, a csigolyák és a közöttük lévő porckorongrések is rendben vannak, a nyaki kisízületekben kezdődő kopás és kis meszesedés (=arthrosis) látszik, nyaki borda szerencsére nincs, a 7. csigolya oldalsó nyúlványa kicsit nagyobb (veleszületett variáció). Összességében jelentős eltérés nincs. Fontos tudni, hogy a leletet értelmezni pontosan csak a panaszok ismeretében és az orvosi vizsgálattal találtakkal együtt lehet. Általánosságban elmondható, hogy a leírt eltérések mellett nem kell panasznak lennie, vagy ha van is jelenleg, az könnyen orvosolható, vagy más eredetű (például izomfeszességből adódhat). Pontos további információval kezelőorvosa tud segíteni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Ortopédia sarkantyú

Tisztelt Doktor nő / úr

Kérdeztem már itt de nem kaptam teljesen kielégítő választ ezért pontosítva kérdezek.Sarkantyúm van (csatoltam a röntgen képet) Mindkét achilles in tapadása felett meszesedés látható  jobb oldalon 9 *5,8 bal oldalon 3 ill . 5mm nagyságú. ez a bokám 'hátsó részén van' a sarkam felett. Hanglud sarok. Bal oldalt fél tojásnyira dagadt a sarkam felett hátul -nem talpi sarkantyú. Jártam 2 magán klinikán és azt mondták nem műtik meg kezelést nem kaptam rá.,Saját költségemre voltam lökéshullámon illetve fizikoterápián ( elektromos kezelés volt) nem nagyon használt. Kérdésem: a neten mindenütt azt írják ha nagyon fáj és nagy megműtik de ha elmegyek ilyen helyre ott azt mondják nem műtik meg mert nem lesz jobb vagy azt mondják nem lehet műteni.Szeretném kérdezni Önöktől is tényleg így van most már soha nem lesz meggyógyítva? 49 éves vagyok sokat kell munkahelyemen is 'szaladgálni' . Az egyik helyen azt mondták esetleg beinjekciózzák de a másik helyen pedig azt mondták hogy nem jó az injekció mert csak ideiglenesen használ és utánna az injekciótól még nagyobb az esély hogy elszakad az ínszalag. Köszönöm válaszuk . Esetleg valami publikus támpontot tudnak adni az adatvédelmet betartva hogy hova tudnák fordulni ahol meggyógyítanak vagy műtenek. Illetve mi az önök álláspontja, tényleg manapság ezt már nem műtik.

Köszönöm válaszuk

Válasz:

Kedves Kérdező! Nem nyitotta meg a számítógépem a képeket, de bármilyen is a sarkantyú és bármekkora, sajnos valóban nem egyszerű az Achilles táji sarkantyú kezelése. Az injekció valóban növeli az ínszakadás esélyét. A lökéshullám terápia akkora meszes sarkantyút nem fog eltüntetni. És itt kérdés, hogy mi a kezelés célja: fájdalmai vannak? (mert erről nem írt), vagy csak el kellene tüntetni a meszes megnagyobbodást, a sarkantyút? Az eltüntetés nem egyszerű: a meszesedés átitatja a lágyrészeket és az inat, olyan mintha szivacsot mártanánk valamilyen folyadékba, pl tejbe... Hogyan is lehetne egyszerűen kiműteni csupán a (mondjuk azt megkeményedett) tejet a szivacsból, anélkül, hogy magát a szivacsot megrongálnánk? (nyilván nem lehet kinyomkodni a kemény meszet egy lágyszövetből...) vagy csak az egyébként szükséges lágyszövet vagy ín rovására csökkenthető a mérete... Műtét így csak akkor lehetséges, ha az eltávolítással nem lesz nagyobb a károsodás. Ezt pedig az operáló orvosnak kell mérlegelnie. A fájdalom csillapítása azonban fontos (ha van), de sokszor ez sem egyszerű: fizioterápiás kezelések, gyógytorna, krémek, pakolások, vagy gyógyszeres kezelés, ha szükséges. Nem tudok mondani olyan ortopédust, aki garantáltan megműti, ha elmegy hozzá... kezelni azonban kell, hogy jobban legyen. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Fürdő baleset

Tisztelt szakértő!

Az történt, hogy vízicsúszdán csúsztam és egy előttem lévő emberbe nekimentem (talán a fejébe mentem bele) nagy sebességgel a far részemen a csípő és far tájékon.Mikor nekicsapódtam nagyon keményet éreztem ezután a farom elkezdett fájni majd egy idő múlva tompult. A fájdalom a keresztcsont mellett far és medence alatti, bal csípő tájon van. El tudtam hagyni a medencét saját lábon és tudok járni és ülni is .De tompa fájást érzek akkor is ha nyugalmi helyzetbe vagyok. Mi történhetett? Lehet, hogy magától elmúlik?

Köszönöm a segítséget!

Válasz:

Kedves Kérdező! Nem írta meg, hogy mindez mikor történt, mert ha nemrégiben, akkor még teljesen természetes, hogy fáj. Azonban ha kétséges, hogy ez csak egy múló ütődés-e, akkor érdemes megmutatnia orvosnak. Látatlanban ugyanis nem lehet megmondani, hogy nem történt-e kezelést igénylő sérülés, bár az mindenképp jó jel, hogy saját lábon jött el, és csak tompa fájdalmat érez... Ha panasza nem javul fokozatosan és folyamatosan, akkor forduljon orvoshoz. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Achilles műtét utáni zsibbadás

Üdvözlöm 

Jelenleg Németországban élek. 

Egy tollaslabda meccs közben elszakadt a bal Achilles inam. Teljesen nem részlegesen. 2020. június 23.-án megműtötték. A műtét mélyaltatásban történt. Teljesen komplikációmentes volt a műtét (az orvosok szerint). Itt már az ilyen sérüléseket nem gipszelik hanem egy speciális térdig érő csizmát kapunk. Másnap ki is engedtek a kórházból. Felpócolva pihentetés természetesen azóta is. Három naponta voltam kötés cserén, de a műtéti seb minden esetben teljesen száraz volt. Napra pontosan két héttel a műtét után megtörtént a varratszedés. Azóta már se kötés se ragtapasz nincs rajta csak a csizma. Bár az sem mindig mert tisztálkodáshoz illetve folyamatos pihentetésnél azt mondta a sebész hogy nyugodtan levehetem szellőzés szempontjából csak figyeljek arra hogy a beállított vízszinteshez képest 30 fokos szögben tartsam és véletlenül se feszegessem felfelé. Természetesen erre nagyon figyelek is. De. Most két és fél hétnél járok ami tudom hogy még a gyógyulási fázis eleje és siettetni sem szeretném a gyógyulást, de furcsa számomra hogy egyrészt ha nem is nagyon de be van duzzadva, vizesedve. Másrészt a nagy lábújjam (csak az, a többi nem) és a sarkam egy része bizsereg, zsibbad. Mivel nincs folyamatos kötésben így arra nem gondolnék, hogy el van szorítva. Kérem írja le a véleményét

Köszönettel 

Válasz:

Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ mondani, de a duzzanat előfordulhat egy ilyen műtét után, és ez a duzzanat picit nyomhatja az ott futó idegrostot, aminek következtében zsibbadhat az említett terület. Ez csak feltételezés a távolból, de pontos válaszért érdemes az orvosát megkérdezni. Mindenesetre, ha bármi gond - sérülés érte volna az ideget akár a szakadásnál, akár a műtét kapcsán, akkor már rögtön kialakult volna ez a panasz. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

MR lelet

Tisztelt Szakértő!

A következő MR lelet kaptam, kérem segítsen annak értelmezésében.

 

Lumbalis gerinc MR vizsgálat:

Sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis síkú T2 és axialis síkú T2 súlyozott szekvenciák készültek.

Készülék típusa: Philips Achieva 1,5 T.

Kérés indoka: Alsó végtagba sugárzó fájdalom.

Lelet:

Az ágyéki lordosis kiegyenesedett.

Az L.IV.-SI csigolyák közötti discusok dehidráltak, az L.V.-SI közötti ellapult.

Csigolyatestek épek.

Protrusio látható az L.V.-SI csigolyák közötti discus magasságában, mely a bal oldali forament szűkíti és a durazsákon centrálisan okoz benyomatot, a bal oldali gyököt eléri.

Oedema az ábrázolódó szakaszon nem látszik.

Az L.V.-SI  csigolyák egymás felé tekintő részeiben Modic degeneratio látható.

A myelon normál jelintenzitású, a conus az L.I. csigolyatest magasságában van.

 Köszönöm

Gábor

Válasz:

Kedves Gábor! Az MRI vizsgálat az 5. ágyéki és az első keresztcsonti csigolya (L.V.-S.I.) között lévő porckorongon igazolt kis kidudorodást (protrusio), mely a leírás szerint nem sérv (a sérv latinul hernia). Ez a kis dudor azonban szűkíti a bal oldali idegkilépési területet, de nem írják le, hogy ott okozna-e nyomást (compressio) (orvosa a felvétel megtekintésével látni fogja, ha van nyomódás), a gerincidegeket középen körbevevő kötőszövetes hártyát nyomja (durazsák), de ez nem valószínű, hogy okozója az alsó végtagba sugárzó fájdalomnak. Fontos, hogy az MRI-t csakis a panaszok és az orvosi vizsgálattal találtak ismeretében lehet pontosan értelmezni (például én azt sem tudom, hogy a bal lábába sugárzik-e a fájdalom...). Ezért a pontos értelmezésben és a kezelés megtervezésében az Önt vizsgáló orvost kell majd megkérdezni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Térd MR vizsgálat

Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy jelen MR eredmény pontosan mit jelent? Illetve milyen kezelés várható?

A patella lateralizált, magasabban áll, az Insall-Salvati ráta ~ 1,6. A

trochlea lapos, dysplasias (Dejour B). A patella distalis harmadában a

porcborítás finoman egyenetlen (grade I/II). Itt laterálisan a corpus

adiposum Hoffae diszkréten fokozott jeladású - impingementnek megfelel.

 

Csontvelõi jelzavar nem ábrázolódik. A quadriceps ín, ligamentum patellae

proprium, a kereszt és oldalszalagok, valamint a meniscusok épek. Az

ízületben folyadék többlet nem azonosítható. Baker-cysta nem látszik.

 

Válasz:

Kedves Kérdező! Az MRI vizsgálat a térdkalács (patella) helyzetének eltérését, a combcsont ízületi részének (Trochlea) eltérését mutatja, A térdkalácson lévő porc kopása mellett. A térdízület "kipárnázását" biztosító Hoffa nevű zsírszövet becsípődik (impingement angol szó - ütközést jelent), vagy valamilyen módon irritálódik - ennek jele a fokozott jeladás. Egyéb eltérést nem láttak. Fontos tudni, hogy nem az MRI eredményt kell kezelni, hanem a térdét, ezért a kezelés megtervezéséhez elsődlegesen fontos a panaszokat és az orvosi fizikális vizsgálattal talált eredményeket is ismerni. Mindenesetre a térdkalács állásának és így működésének zavarát javítani kell, ehhez lehet, hogy elég egy jó gyógytorna, de lehet, hogy akár műtét is szóba jön. A többi kezelésformát (gyógyszeres terápia, fizikoterápiás kezelések, stb...)- ha kell, a panaszoknak és a vizsgálati eredményeknek megfelelően lehet eldönteni. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Vállfájdalom

Tisztelt Doktor úr/hölgy!

21 éves férfi vagyok évek óta aktív sportos életet élek.  3 hete edzőtermi edzés közben éreztem egy erős szúró fájdalmat a bal vállamban. Másnap reggel már egyáltalán nem tudtam felemelni a kezemet, gyengének éreztem nem tudtam azon az oldalamon aludni. Eltelt egy hét így a gyengeség érzés illetve a fájdalom megmaradt minimálisan tudtam mozgatni már, de nagyon beszűkült a mozgása, fájdalamasan ropog és emelés közben szúró fájdalmat érzek. Gyulladáscsökkentőt kaptam illetve egy injekciót de ezek után még rosszabb lett.

Tudom így látatlanba nehéz megmondani, de Ön mit ajánlana mi állhat a panaszaim hátterében?

Válaszá előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Valóban nem lehet pontosan megmondani mi lehet a háttérben, de ha panasza pihentetés, kímélet, gyulladáscsökkentés mellett sem oldódik, akkor egy ultrahang vizsgálatra lesz majd szükség az ok felderítéséhez. Lehet a háttérben egyszerű rándulás, vagy gyulladás de akár néhány ínrost elszakadása is. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Izomszakadás vagy cellulitisz

Jó napot kívánok 

Érdeklődni szeretnék, hogy 2 hónapja gödör keletkeztek mind a két combomon. Ma voltam ultrahangon, ott a hölgy azt mondta nincs izomsérülés. Vissza vittem a leletet a sebészetre, ahol 2 orvos látta, az egyik azt mondta cellutitisz, a másik pedig izomszakadás. Most nagyon elkeseredett vagyok mert mondhatni 2 hónap után semt tudom mi a helyzet. Érdeklődni szeretnék, hogy ön szerint mi lehet? Köszönöm szépen 

0

Válasz:

Kedves Kérdező! Az ultrahang az izomzatot épnek találta, de a kötőszövetben látott eltérést, ami cellulitisnek megfelelhet. Nem írta, hogy okoz-e bármilyen panaszt, fájdalmat a jelzett eltérés. Csupán a gödrök miatt nem kell aggódni, ha panaszt okoz, akkor kezelni kell. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Dr. Megyaszai Márta - reumatológus és sport szakorvos válasza

Porcerősítő sportoláshoz

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Két kérdéssel fordulnék Önhöz.

1) A kedvező ár-érték arány miatt sportoláshoz az alábbi porcerősítőt vettem, de nem tudom, hogy ezzel hibáztam-e:


https://benu.hu/shop/beres-porcero-csont-izom-komplex-filmtabl-tel-135x-90-45

 

Azért merült fel bennem kétely a fenti porcerősítővel kapcsolatban, mert a dobozon az áll, hogy "a készítmény csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható", én viszont nem konzultáltam orvossal, senki sem javasolta hogy ezt szedjem, csak a sportolás miatt szeretném szedni. (amúgy is recsegnek a térdeim, és gyengék)

2) A másik kérdésem az lenne, hogy tényleg szükséges a napi 3x-i tabletta? Egy héten csak 3x tervezek sportolni, ugyanakkor spórolni is szeretnék a készítménnyel, ha lehet.

 

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező! Az ilyen készítmények akkor fejtik ki hatásukat, ha kúraként szedi őket, és nem csak pl. edzés előtt. Általában 3 hónap egy alap kúra, utána szünetet lehet tartani. Sokszor elegendő évente 1 kúra is. Nem sok ellenjavallata van a szedésének szerencsére, akár elegendő a háziorvost megkérdezni, aki ismeri önt és pontosabban tud tanácsot adni, hogy egyáltalán szükség van-e porcvédőre. Ha valamilyen probléma (pl. a recsegés, vagy gyengeség, stb) áll fenn, akkor jó mozgásszervi szakembert megkérdezni, hogy azokra nem más megoldás / kezelés lenne-e szükséges. A porcvédő készítmények pl. nem biztos, hogy segítenek a gyengeségen. Jó egészséget, sok sikert kívánok a sporthoz! Dr. Megyaszai Márta
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!