Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus

Dr. Hauser Péter

203 kérdésre válaszolt

Kategóriái: daganatos betegségek általában

Szakterülete: daganatos betegségek

Bemutatkozás

Dr. Hauser Péter 1995-ben szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen. 2000-ben lett csecsemő és gyermekgyógyász, 2006-ban pedig klinikai onkológiai szakorvos. Következő évben PhD fokozatot is szerzett. 2009-ben lett a klinikai hematológia szakorvosa.

1995 óta a Semmelweis Egyetem II.sz Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikáján dolgozik, jelenleg a Neuroonkológiai Osztály osztályvezető egyetemi adjunktusa.

Legutóbbi válaszai

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Nem könnyezik a szeme

Tisztelt Doktornő! Kislányunk októberben tölti a 2 évet, és síráskor egyáltalán nem könnyezik a szeme. Mi lehet a baj? Nem piros neki, nem csipásodik. Köszönöm előre is a választ!

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Az első felmerülő dolog, hogy valódi sírásról van-e szó, vagy csak valamit el akar érni a gyermek Önöknél és azért imitálja a sírást? Ha ez egyértelműen kizárható, akkor szemészeti szakrendelés felkeresését javaslom, noha könnyhiány esetén is ugyanúgy gyulladt piros lenne a gyermek szeme.
Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Lábgörcs

Tisztelt Doktornő! Kislányunk 14 hónapos, és majdnem minden éjszaka felsír lábgörcs miatt. Észrevettük, hogy vádli izomgörcsről van szó. Mi a teendő ez esetben, hogy megszüntessük a fájdalmát? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Tina

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Részben valamilyen vér összetevő eltérés lehet (kálium, kalcium vagy magnézium-ion), melyet laborvizsgálat útján tudnak ellenőrizni, de lehetséges, hogy valamilyen tartási rendellenesség van (pl. "lúdtalp"), ami szintén okozhatja a panaszokat, ennek gyanúja esetén ortopédushoz kellene fordulniuk.
Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Styrofoam vágás

Kedves Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy mit okoz hosszú távon a styrofoam nevű anyag (hungarocell szerű szigetelő anyag) vágása forró cekasszal? Én azt gondolom, sztirol származék. Milyen jellegű egészségügyi károsodást szenvedhetek a gőzétől? Munkahelyemen használom ezt a vágógépet kb. 10 éve, ami kb. 300 fokon vágja ezt a hupikék szigetelő anyagot. Nem tudom megmondani, hogy mennyit használom átlagban, mert van, hogy 2 hétig nem is vágok vele, de ha használom, akkor kb. 30 percig. Volt egy nagy teljesítményű elszívónk, de évek óta nem használom, mivel elromlott, ezt feltétlenül meg kell javíttatnom? Ha van is már tőle betegségem, hol tudom magam megnézetni, amivel kimutatják, hogy van-e valamilyen lerakódásom és milyen jellegű panaszokat okozhat? Amit észrevettem: 3 éve abbahagytam a dohányzást (7 évig szívtam, napi 1 dobozával), időnként kapar a torkom, és olyankor váladék is jön fel (slájm). Ez esetleg már a styrofoam vágás okozta mellékhatás? A vérképemmel minden rendben, a tüdő CT is rendben volt. Köszönettel: Gábor

Válasz:

Tisztelt Érdeklődő! Számtalan internetes, nem ellenőrzött oldal felveti annak lehetséges káros hatásait, azonban tudományos közleményt, ellenőrzött helyről nem találtam. Ez persze nem zárja ki, hogy lehetnek káros hatásai. Azonban mivel korábban erős dohányos volt, az Ön által leírt tünetek hátterében nyugodtan állhat az Ön korábbi aktív dohányzása. Ettől függetlenül érdemes lenne az elszívót használni, mert a levegőben lebegő apró részecskék, ha nem szívják el és esetleg nem is okoz daganatot, de a tüdejében lerakódhatnak és hosszú távon okozhatnak légzési panaszokat. Esetleg valamilyen Munkaegészségügyi Központ adhat pontosabb választ a kérdésére.
Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Táplálkozási nehézségek és zavarok csecsemőkorban

Tisztelt Főorvosnő! Tudom, kérdésemre a válasz kicsit összetettebb, mint gondolnám, de hátha tud valamilyen tanácsot adni. Kisfiam 13 hónapos, születésekor 3250 g, 48 cm. Most hogy betöltötte az 1 évet, 8180 g, 76 cm. Anyatejet másfél hónapig kapott, bukásai és pótlás miatt Milumil AR Optima tápszert irt fel gyermekorvosunk. Bukásai szűntek, ette a tápszert, kis székrekedésen kívül nem volt probléma. De maximum 120-150 ml-t volt képes meginni. Esti etetéskor néha 200 ml-t. 4-5 hónaposan kicsit visszamaradt a súlynövekedése, napi +200 ml Iinfatrinit kellett megennie, ezt estére kapta. Általában meg is itta. Fél évesen, egyik napról a másikra elutasította a cumisüveget. Akkorra már elkezdtük a hozzátáplálást, 7 hónaposan már csak a kanalat akarta elfogadni. Leállt a súlynövekedése. Gasztroenterológián kizárólagos Infatrini táplálást írtak ki neki, napi 600 ml, semmilyen más tápszer, plusz komplettált főzelék, gyümölcs, glutén. Ma ott tartunk, hogy este, altatáskor, éjszaka és reggel kb. 300-350 ml Infatrini, nappal pl. reggel tejpép vagy gabonapéphez keverve próbálok neki adni belőle. Főzelékeket szereti, húsos bébiételeket is, Sinlacot gyümölcspürével. Közben ételallergiát, coeliakiát kizárták, bélférgesség nem jön szóba, bár féreghajtót is kapott gyerekorvostól. Laborjai pár értéket leszámítva jók, bár fehérvérsejt szám kicsit magas, 13,61 G/L (ref. érték: 1,80-7,00); állítólag a vérszegénységtől sem lehet étvágytalan, szérum vas 9,9 umol/l (ref. érték: 12,5-32,2). Nem tudok mit kitalálni, miért nem kell neki semmilyen tápszer, se tejital? És hogy miért nem növekszik a súlya? Június 7-én 8100 g-ot mértek, július 5-én 8180 g... majdnem 1 hónap alatt 80 g gyarapodás. Senki nem mond semmit, már nem tudom mi lehet még, amiért nem növekszik, kicsi a gyomra? Ételallergián kívül valami okozhat még nála valamilyen felszívódási zavart? Hogy lehetne ezt még megvizsgálni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: egy aggódó anyuka (1. gyermek).

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Először is a kérdés, melyet valószínűleg tisztáztak már: elegendő-e a gyermek napi kalóriabevitele? Ha az kiszámolva elegendő, és nem fejlődik elegendő mértékben a gyermek, akkor felmerülhet felszívódási zavar. A vashiány lehetne ennek is a jele, de életkori sajátság is szokott lenni a nem megfelelő vasbevitel miatt. Ha a gasztroenterológus nem talált semmit (ahogy leírta, már elég alaposan kivizsgálták), akkor felmerül az, hogy valamilyen más krónikus betegsége van a gyermeknek, ami fokozott energiafelhasználást eredményez. Itt felmerül bárminemű krónikus fertőzéses góc keresése, kardiológiai kivizsgálás, stb.
Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Varicella ellenanyagszűrés

Kislányom szeptemberben kezdi az óvodát. Tudomásom szerint nem voltam kiskoromban bárányhimlős, de mivel babát szeretnénk, ezért elvégeztettem az ellenanyagszűrést, melynek az eredménye számomra nem világos. Szeretném a segítségét kérni! A vérvétel eredményei: Varicella-zoster IgA/ELISA 1VE negatív ,Varicella-zoster IgM/ELISA 0,165 kétes, a kétes IgM eredmény miatt ismétlés javasolt, Varicella-zoster IgG/ELIZA 1,737 pozitív. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Érdeklődő! A lelet alapján mégis csak az valószínűsíthető, hogy Ön átesett valamikor bárányhimlőn.
Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Húgyúti fertőzés kisgyermeknél - mindig visszatér

Tisztelt Doktor Úr! Feleségemmel fiatal házasok vagyunk 2 kisgyermeket nevelünk. A nagyobbiknál (kislány 3 éves lesz pár hónap múlva) már sokadszor (8-9 alkalommal) diagnosztizálták a húgyúti fertőzést, a vizeletében az estrechia coli baktériummal. Az első 3 fertőzés után vették észre, hogy a kis szeméremajkak össze vannak tapadva, ezeket egy gyermeknőgyógyász szétválasztotta. A legutolsó kezelésnél antibiotikumnak Zinnat-ot kapott. 5 napi antibiotikum kezelés után a kontrollvizeletben a baktérium csíraszáma újfent 10 az 5-diken lett, pont annyi, mint a kezelés előtt. Az utolsó 3-4 ilyen alkalommal szintén Zinnat-ot kapott, akkor ez hatásos volt. Tud segíteni, mit tegyünk, hogy hosszú távon megszüntethető legyen ez a betegség? Létezik erre homeopátiában megoldás? Immunrendszer erősítésként tervezem, hogy Bemer ágyat veszek emiatt. Ön szerint ez lehet hosszú távú megoldás illetve hatásos kiegészítő kezelés? Megtisztelő válaszait előre is köszönöm ! Tisztelettel: Sz. Zsolt

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Gyermekkori visszatérő húgyúti fertőzések hátterében mindig valamilyen vizeletelvezetési zavart kell feltételezni, ami a vizelet pangását idézi elő. Ennek talaján szokott állandó fertőzés kialakulni. Gyermeknephrológust kellene keresniük kivizsgálás céljából.
Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Muszáj???

Üdvözlöm! Tanácsát szeretném kérni! Anyósomnál ez év elején száj-garat oldalsó fali rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A helyi onkológus (Salgótarján) 4 kemoterápiás kezelést javasolt, és azt tanácsolta, keressük fel a budapesti Uzsoki utcai Onkológiai Intézetet. Itt a kemo befejezésével 25 sugárkezelést írtak elő. A 2. kemo után készült egy CT felvétel, melyen a diagnózis rovatban ez áll: TELJES REGRESSZIÓ. A helyi kezelőorvos leállította a további kemoterápiás kezelést, viszont Budapesten továbbra is azt javasolják, hogy a sugárkezelést kapja meg! Ettől mindenki rettenetes bizonytalan: biztos, hogy ki kell tenni őt ennek a kezelésnek és az azt követő mellékhatásoknak? Nem lehet valamilyen alternatív kezeléssel ezt az állapotot fenntartani? Várom mielőbbi válaszát. Üdvözlettel: Éva

Válasz:

Kedves Érdeklődő! A sugárterápia az egyik leghatékonyabb eszköz a száj-garat daganatok kezelésében. A negatív CT annyit jelent, hogy anyósa daganata jól reagált, 2-3 mm-nél nagyobb daganat biztosan nincs, azonban a CT-vel kimutathatósági szint alatt is maradhatnak daganatsejtek, melyek a sugárterápia elhagyása esetén, a kemoterápia befejezése után, nagy valószínűséggel ismét növekedni kezdenek.
Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Nyirokcsomók

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam négy éves, óvodába jár. Kicsit megijedtem, mert tegnap fürdés után vettem észre, hogy a lágyékánál, inkább bal oldalon, meg vannak nagyobbodva a nyirokcsomók (elmozdíthatók, borsó, babszem nagyságú). Van egy nyirokcsomó a másik oldalon, ami már másfél éves kora óta ott van (megmutattuk orvosnak). Ő amúgy is hajlamos arra, hogy ha beteg akkor megnagyobbodjanak. Most olvastam, hogy a lágyéki részen, végtagsérülések okozzák a duzzanatot. Sérülés nem látható a végtagokon. A múlt héten beteg volt, de felső légúti problémánk volt. Év végén voltunk vérvételen, nem mondta az orvos, hogy bármi baj lenne. Mi okozhatja lágyékrészen a duzzanatot? Köszönjük válaszát.

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Leginkább valamilyen gyulladás valószínűsíthető a háttérben. Ha növekedést mutatna, akkor feltétlen mutassa meg háziorvosának, és szükséges lehet esetleg további képalkotó vizsgálatokra és a laborvizsgálatok elvégzésére
Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Fogzás vagy allergia

Kedves Doktornő! Kislányom egy éves. Időnként az arcán, a szája körül kiütések látszódnak. Estére rosszabb, vöröslik. Csatoltam róla képet. Ugyan vírusfertőzés utáni állapotban van, de esténként, ha bemelegszik, csalánkiütések jönnek rajta, a combján, hasán. Ilyenkor nyugtalan csak dobálja magát. Gyanakodjak allergiára, vagy fogzás és vírus okozhatja a tüneteket? Üdvözlettel: Zita

Válasz:

Kedves Érdeklődő! A kép alapján valamilyen étellel szembeni allergia merül fel bennem elsőként. Érdemes volna elmenniük egy allergológiai kivizsgálásra
Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus válasza

Mitől nyel nehezen a kisfiam?

Kedves Doktornő! 6 éves kisfiam nehezen eszik, mert a bal oldalon a torkában "valami" zavarja. Fül-orr-gégész szakorvos vizsgálta több esetben is. A Heim Pál Kórházban vérvételt és CT vizsgálatot végeztek. A vérképe tökéletes. Arra gondoltak, hogy tályog van a torkában, mert beletekintve is látható volt a bal oldalon duzzadtabb garatfal. A CT vizsgálat kimutatta, hogy nincs daganat, illetve sem tályog a torkában. Az eredmény ennyi volt: "A garat légsávja minimálisan aszimmetrikus: bal oldalon a tonsilla palatina az ellenoldalhoz viszonyítva duzzadtabb". Minden más rendben volt. Akkor épp kezdődő orrmelléküreg gyulladást állapítottak meg, megnagyobbodott orrmandulával, amire antibiotikumot és orrcseppet írtak fel, ott a kórházban. A torkára semmi választ nem kaptunk. Azt javasolták, hogy esetleg vigyük el nyelési röntgenre. Nem refluxos és semmi más problémája nincs, jó az étvágya is. A gyógyszert beszedtük, amit kaptunk, de a torka csak kis mértékben javult. Most már nem tudom, mivel próbáljuk kezelni a duzzanatot, ami még minden bizonnyal nem múlt el. Sajnos azt sem tudjuk, mi okozza. De ez így nem maradhat, hogy a kisfiam emiatt csak lassan tud enni. Nem nyel félre, nem köhög, de kénytelen sokáig rágni, hogy rendesen le tudja nyelni a falatokat. Ha bármit tudna tanácsolni, nagyon megköszönném! Köszönettel! D. Anett

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Valamilyen szájfertőtlenítővel (pl. Corsodyl) érdemes öblögetni egyelőre, és figyelni, van-e javulás. Körül kellene nézni, hogy a szájüregben, fogaknál vagy a garatban nincs-e valamilyen más gyulladásos folyamat, ami fenntartja a mandula gyulladását. Egy CT vizsgálatnál, MR vizsgálat informatívabb lehet a lágyrészeknél, hogy pontosabban meg lehessen állapítani az elváltozás természetét. Érdemes volna bakteriális leoltást végezni a garatból, illetve esetleg a mandulák felszínéről. Ha mindezek kapcsán sem jutnak előrébb, érdemes lehet a nagyobb méretű mandulából szövettani mintát venni.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!